keskiviikkona, lokakuuta 17, 2007

Päivän terveyspoliittinen propaganda-annos

*
Alun perin kirjoitettu 13.10.2007, täydennystekstiä ilmestynyt 17.10.2007. Tätä kirjoitusta on kommentoitu hyvin vilkkaasti.
KIITOS! Kokosin liudan terveysväittämiä, joihin itse otin kantaa. Tulilinjalle joutuivat mm. suositukset perunan syömisestä ja hiilihydraattien suosimisesta sekä instituutioina Kansanterveyslaitos ja elintarviketeollisuus. Kehotin syömään perunaa korkeintaan joka toinen päivä, käyttämään viljavalmisteita harkiten ja nauttimaan täysrasvaisia maitotuotteita kohtuullisesti. Lisäksi suosittelin syömään kalaa, lihaa ja vihanneksia usein sekä monipuolisesti. Margariinin sijaan tuli syödä voita. Kiitosta annoin Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puskalle siitä, että Pohjois-Karjala -projektissa suomalaiset opetettiin syömään vihanneksia. Vilkkaassa keskustelussa minua ja muitakin yritetään vakuuttaa rasvadieetin eduista. Tähän en kuitenkaan taivu. Keskustelussa nousee esille myös virallisten ravitsemussuositusten sopivuus diabeetikoille ja hiilihydraattipitoisen ruokavalion merkitys urheilijan suorituskyvyn kannalta. Lisäksi useat kirjoittajat moittivat, että virallisissa ravitsemussuosituksissa sivuutetaan yksilölliset vaihtelut aineenvaihdunnassa. Kritiikkiä saan anonyymiltä kirjoittajalta, joka ei olisi valmis hyväksymään hiilihydraattien demonisointia. Saan oivallisen hienon muistutuksen siitä, että rasvaisen ruoan, vyötärölihavuuden ja sydänsairauksien välillä on yhteys. Kiitän keskusteluun oman arvokkaan panoksensa antaneita! Keskustelu jatkukoon!

Tarkoituksenhakuinen ja vääristelevä terveyspolitiikka
on vahingollista. Eihän sellaista Suomessa harrasteta, eihän?

Heitän ilmaan muutamia terveysväitteitä (omia ja lainattuja), joiden edessä tällainen tavallinen bisneskytköksistä vapaa ravintovalmentaja ihmettelee asummeko Suomessa vai Naurusaarilla? Itkuvirsien veisaamisen voi aloittaa näistä epäkohdista:

1) Sairaaloiden tietojärjestelmät ovat tavattoman huonoja ja uhkaavat viedä potilasturvallisuutemme Pohjois-Korean tasolle. Lääkäri Armi Paini on syystä huolestunut: Sairaanhoitopiirien tiedotuslehtiä kustannetaan julkisilla verorahoilla. Yrityskuvalehdissä tuskin pyritään objektiivisuuteen, vaan yrityksestä pyritään antamaan mahdollisimman myönteinen kuva julkisuuteen. Kun yhteisillä varoilla painettava lehdykkä kertoo asiat "hyvin myönteisessä hengessä" yrityslehden tyyliin, niin alkavat Arminkin kulmakarvat kohota. Journalismi alkaa muistuttaa pohjois-korealaista tasoa uskottavuudessaan. Tietojärjestelmät ovat huipputasoa, jotain sivulauseessa ohimennen mainittuja pikkuongelmia on, ja kuulemma terveydenhuoltoteknologian kärkituote Mirandakin on tehty lääkäreitä varten. Kuitenkaan kukaan karvahattutyöntekijöistä ei näitä juttuja usko ja ruokapöydässä niille hekotellaan. Jos tämä julkisen sektorin tiedotuspoliittinen hehkutus jatkuu tällä linjalla, niin mitä saammekaan lukea jatkossa? Miranda on Jumalan inspiroima, Bill Gatesin koodaama ja Paavo Väyrysen pilotoima? Sopimus ohjelmiston hankinnasta NASAn sukkuloihin on allekirjoitusta vailla?

2) Rasva ei ole paha terveyshaitta, pahimmin liikkumattomien suomalaisten terveyttä nakertaa tällä hetkellä ravintoaine nimeltään hiilihydraatti. Lääkäri Pekka Nykänen sanoo: Suomessa ylipaino ja keskivartalolihavuus johtuvat liiallisesta hiilihydraattien käytöstä. Rasvaisimmat valheet kertoo elintarviketeollisuus koska se on täysin riippuvainen elintarvikkeiden jalostamisessa siellä tuotantolinjalla siitä, että se saa lisätä ruokaamme sokeria, elintarvikevärejä ja muita lisäaineita. Kansanterveyslaitoksen rooliksi on jäänyt ummistaa silmänsä tältä valtavalta terveyskatastrofilta, sillä vuosikymmenien aikana on lyöty lukkoon terveyspolitiikka, joka sallii rasvojen demonisoinnin ja hiilihydraattien palvonnan.

3) Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset sallivat liikkumattomien suomalaisten jatkaa epäterveellisellä linjauksella. Jos Kansanterveyslaitoksella olisi aitoa halua vaikuttaa suomalaisten terveyteen (eikä tehdä elintarvikepolitiikkaa), se muuttaisi oitis ravitsemussuositukset terveellisemmiksi. Kutsuttakoon minua nyt sitten vaikkapa "takin kääntäjäksi", mutta ainakin olen olennaisilta osiltaan eri mieltä ravitsemusneuvottelukunnan kanssa. Tämä erimielisyys ei ole syntynyt hetken mielijohteesta vaan uusimpien tieteellisten tutkimustöiden lukemisen kautta, ihmisten arkisen elämän seuraamisesta, ruokapäiväkirjojen analysoinnin ja siinä nähtyjen painonhallinnan vaikeuksien sekä epäterveellisyyteen johtavien valintojen myötä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksilla ei pysy terveenä kuin runsaasti liikuntaa harrastava huippu-urheilija. Mikä suosituksissa on pielessä? Ei suinkaan kaikki ole pielessä, mutta olennaisia virheitä on nähdäkseni useita. Tässä puhuu bisneskytköksistä vapaa ääni, joka heijastelee uusimpia tutkimustuloksia:

a) Viljavalmisteita runsaasti (tämä on uusimman tutkimusnäytön valossa epäviisas suositus, sillä liikkumattomalla ihmisellä hiilihydraattivarastot ovat lähes jatkuvasti täynnä ja niillä ylimääräisillä leipäpaloilla on taipumusta siirtyä siihen Michelin-renkaaseen vyötäröllä. Parempi olisi sanoa Viljavalmisteita harkiten. Runsaasti viljavalmisteita voi syödä vain paljon liikuntaa harrastava ihminen. Ne paljon ylistetyt kuidut voi saada pähkinöistä ja hedelmistä. Ei siihen leipää tarvita välttämättä niin paljon kuin suositellaan.)

b) maitovalmisteita sopivasti (mikäli tämä tarkoittaa täysrasvaisten maitovalmisteiden kohtuukäyttöä, silloin tämä suositus on oikein mitoitettu. Pahoin pelkään, että tässä maitovalmisteilla tarkoitetaan sitä elintarviketeollisuuden riemuvoittona pidettyä rasvattomien maitovalmisteiden invaasiota. Koko Suomi on täytetty rasvattomilla tuotteilla. Eihän ruokakaupasta enää tahdo muuta löytyäkään kuin rasvattomia maitotuotteita. Suosittelen täysrasvaisten maitotuotteiden nauttimista kohtuullisia määriä. Säästäkää huippu-urheilijoille nuo rasvattomat maitovalmisteet!)

c) perunaa monipuolisesti (tämä on vakava virhe. Keitettyä perunaa voi syödä silloin tällöin, mutta ilmeisesti ei kuitenkaan joka päivä ja missään nimessä perunaa ei kannata syödä monipuolisesti: pelkkä keitetty peruna saa luvan riittää esimerkiksi joka toinen päivä, sillä esimerkiksi kasvirasvassa friteeratut ranskanperunat ovat mahdottoman epäterveellisiä)

d) kasviksista, marjoista ja hedelmistä väriä ja vaihtelua (tässä suositukset ovat turhan kainostelevia. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä syödään runsaasti ja säännöllisesti. Pääjohtaja Pekka Puskan suurena saavutuksena Pohjois-Karjala -projektissa on pidettävä sitä seikkaa, että hän opetti suomalaiset syömään vihanneksia!)

e) kalaa usein ja lihaa vähärasvaisena (suurena ihmeenä on pidettävä sitä seikkaa, että löytyy yksi ruoka-aine, joka kerää kaikkien ravitsemusvalistajien sympatiat puoleensa: se on kala. Siinä on rasva ja proteiini oikeassa muodossa. Lihassa luonnostaan olevaa rasvaa pitää oppia syömään, se on itse asiassa terveellistä sekin! Suosituksen pitäisikin kuulua näin: kalaa usein ja lihaa monipuolisista lähteistä)

f) rasvoja niukasti (tämä viesti vie harhaan. Ihmisen pitää syödä rasvoja monipuolisesti, kohtuullisesti ja rasvan luontaisia lähteitä suosien. Margariini vaihdetaan voihin, rasvaton liha vaihdetaan luomuporsaan kyljyksiin ja ruoka paistetaan voissa eikä missään nimessä margariinissa)

g) sokereita säästeliäästi (aivan oikein! Sokeria nautitaan todellakin säästeliäästi. Sokeri on turhan suuri aineenvaihdunnallinen rasite)

4) Elintarviketeollisuus tyydyttää nälkämme, mutta ryöstää meiltä mahdollisuuden ruokailla terveellisesti. Vain perinteisen kotona valmistetun ruoan lisääntynyt käyttö voi pelastaa Suomen terveyskatastrofilta. Lääkäri Antti Heikkilä sanoo osuvasti: Lääke- ja ruokateollisuus on median suurin rahoittaja. Siksi media julkaisee vain uutisia jotka tukevat rahoittajiensa etuja. Vaihtoehtoisia hoitoja väheksytään vaikka usein ne ovat virallisia hoitoja tehokkaampia ja turvallisimpia. Samaten meidät on saatu uskomaan valmisruokateollisuuden etuihin perinteiseen ruokaan verrattuna.

48 kommenttia:

  1. "Runsaasti viljavalmisteita voi syödä vain paljon liikuntaa harrastava ihminen. Ne paljon ylistetyt kuidut voi saada pähkinöistä ja hedelmistä. Ei siihen leipää tarvita välttämättä niin paljon kuin suositellaan"

    Miksi liikuntaa harrastava ihminen söisi viljavalmisteita? Ei ainakaan suorituskyvyn kannalta.

    Miksi pitäisi syödä kuitua? Mitä järkeä on syödä sellaista mitä ei pysty sulattamaan?

    VastaaPoista
  2. Vakiokommentoijani Jorma-Einari on taas asettanut kiperiä haasteita meikäläiselle.

    Miksi liikuntaa harrastava ihminen söisi viljavalmisteita? Ei ainakaan suorituskyvyn kannalta.

    Liikuntaa harrastava ihminen syö runsaasti mm. viljavalmisteita täydentääkseen lihasten ja maksan glykogeenivarastoja. Kun glykogeenivarastot ovat vajaat se vaikuttaa suoritustasoa alentavasti ainakin kestävyysurheilussa. Tästä on olemassa laaja tieteellinen näyttö. On muitakin asioita miksi huippu-urheilijan kannattaa syödä virallisten suositusten mukaisesti leipää ja muita viljatuotteita.

    Miksi pitäisi syödä kuitua? Mitä järkeä on syödä sellaista mitä ei pysty sulattamaan?

    Hyvä kysymys. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että imeytymättömät kuidut ovat yhteydessä useisiin terveyttä edistäviin tekijöihin: tasaa verensokeria hidastamalla mahalaukun ja suoliston tyhjenemistä, jossain määrin lisää kylläisyyden tunnetta, säätelee ohutsuolen happamuutta, imee itseensä vettä, pehmentää ulostemassaa, ehkäisee kariesta, sitoo sappihappoja alentaen mahdollisesti veren kolesterolia.

    Ravintokuituja pitää saada vuorokaudessa 25-35 g, jotta suoliston toiminta olisi optimaalista. Geeliytyvän (ehkä kaikkein tärkeimmän!) kuidun saantilähteinä ovat marjat, hedelmät, palkokasvit, kaura ja ohra. Veteen liukenemattoman eli geeliytymättömän kuidun saantilähteenä ovat kasvikset ja täysjyväviljavalmisteet.

    Laajan tutkimusaineiston perusteella voidaan suositella runsasta ravintokuitujen nauttimista.

    Se mikä saa minut mietteliääksi on se mikä on kuitujensaantimme paras mahdollinen lähde.

    VastaaPoista
  3. Höpö höpö :-)

    Hiilihydraattiin sopeutunut toimii paremmin hiilihydraatilla.

    Rasvaan sopeutunut toimii paremmin rasvalla.

    Rasvaan sopeutunut rasvaa syövä toimii paremmin kuin hiilihydraattiin sopeutunut hiilihydraattia syövä.

    Ne tutkimukset jotka väittävät, että urheilijan tulisi syödä hiilihydraattia, on tehty hiilihydraattiin sopeutuneilla koehenkilöillä.

    Rasvaan sopeutumiseen menee monta kuukautta. Sopeutumisen jälkeen suorituskyky on parempi kuin ennen. Samoin terveys.

    Kasvis- ja sekasyöjä tarvitsee ravintokuituja ummetuksen ehkäisyyn. Lihansyöntiin sopeutunut lihansyöjä ei tarvistse kuituja yhtään. Enkä usko, että on terveydelle hyväksi, että kuidut raapivat suolistoa. Saattaa olla, että kuitujen syönti johtaa suoliston arpeutumiseen mikä heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

    Ja hampaiden reikiintymisen paras ehkäisykeino on jättää kasvikset ruokavaliosta pois.

    VastaaPoista
  4. Pientä tarkennusta tohon edelliseen viestiin:

    "Sopeutumisen jälkeen suorituskyky on parempi kuin ennen."

    Tässä ei siis ole otettu huomioon sitä, että sopeutumisaikana harjoittelu on saattanut kärsiä.

    VastaaPoista
  5. Valitettavasti olet Jorma-Einari urheilijan hiilihydraattien suhteen nyt väärässä. Sekä vankan käytännön että ristiriidattoman tutkimustiedon perusteella on päädytty suosittelemaan kestävyysurheilijoille runsain määrin hiilihydraatteja. Ilman hiilihydraatteja ei juoksu kulje eikä suksi luista.

    Ajatteletko kommentissasi mahdollisesti biljardin tai golfin pelaajia? Tai 6 tunnin verran maratoneilla liikunnasta nautiskelevia? Kaikki maratonin alle 3 tunnin juoksevat nauttivat runsaasti hiilihydraatteja harjoitellessaan ja kilpaillessaan. Rasvan voimalla tuohon pystyvät ilmoittautukoon minulle! Suomalainen ei usko ennen kuin näkee.

    Minkälainen muuten on oma ruokavaliosi ja liikuntamääräsi?

    VastaaPoista
  6. Onko missään sinun lukemissasi tutkimuksissa tutkittu rasvaan sopeutuneen ihmisen suorituskykyä?

    Onko sinulla mitään kokemuksia rasvaan sopeutuneen ihmisen suorituskyvystä?

    VastaaPoista
  7. Tiedätkö edes mitä rasvaan sopeutuminen tarkoittaa?

    VastaaPoista
  8. Vaihtoehtoisilla hoidoilla ja Hiilihydraattitietoisela ruokavaliolla minäkin hoidan kroonista sairauttani. Ilman leipää vatsa toimii paremmin. Miksi tätä ei hyväksytä? Miksi ei tueta? Miksi tuputetaan väkisin lääkkeitä? Miksi en saa tehdä valintoja hoitoni suhteen, jos on tietoa? Tai saan, jos on rahaa....

    VastaaPoista
  9. Lääkkeitä tuputetaan jotta lääkärit ja lääketeollisuus voivat takoa rahaa.

    VastaaPoista
  10. Rauhoitu Jorma-Einari. Se että minä olen yksinkertainen ei välttämättä tarkoita, että olen hölmö.

    VastaaPoista
  11. Anonyymilta mielenkiintoisia kysymyksiä: Vaihtoehtoisilla hoidoilla ja Hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla minäkin hoidan kroonista sairauttani. Ilman leipää vatsa toimii paremmin. Miksi tätä ei hyväksytä? Miksi ei tueta? Miksi tuputetaan väkisin lääkkeitä? Miksi en saa tehdä valintoja hoitoni suhteen, jos on tietoa?

    Nuo hyvät kysymykset voisit esittää hoitavalle lääkärillesi. Itse olen muutaman diabeteshoitajan hampaisiin joutunut pyydettyäni heitä edes harkitsemaan hiilihydraatteja rajoittavan ruokavalion suosittelemista tyypin 2 diabeetikolle. Koska siitä on saatu niin hyviä kokemuksia ja lääkkeistä jopa on voitu luopua. Ilmeisesti he intoa puhkuen menivät tällaista ylilääkärille esittämään ja kovat haukut saatuaan purkavat nyt minuun pahaa oloaan. En ymmärrä diabeetikon Käypä hoito -suosituksia.

    VastaaPoista
  12. Jos kokeilisit rasvadieettiä, niin huomaisit sen positiivisen vaikutuksen suorituskykyyn ja terveyteen.

    Voin opastaa sinua jos haluat kokeilla.

    VastaaPoista
  13. Mikähän tuossa hiilihydraatien väkisinsyötössä on se idea? Eiköhän järkevä ihminen osaa karsia hiilareita pois ruokavaliosta jos kiloja alkaa kertymään. Olemmeko niin avuttomia, että kaikkeen tarvitaan valtiovallan ohjausta? Itse olen turhaan Painonvartijoiden, Keventäjien ja ENE-dieettien jälkeen löytänyt homman joka toimii: Liikunnan lisääminen (ei sentään huippu-urheilutasolle asti!) ja hiilareiden rajoittaminen. Minulla toimii tosi hyvin 30 % hiilareita, 20 % protskuja ja 50 % rasvaa.

    Seija

    VastaaPoista
  14. Noin 20 % hiilareita on raja rasva-adaptoitumiselle. Eli pienempi määrä hiilareita olisi vielä parempi.

    VastaaPoista
  15. Seija ilahdutti kertomalla onnistuneesta liikunnan ja ruokavalion yhdistämisestä. Onneksi olkoon! Olen varma, että tuloksesi ovat pysyviä jos kyseessä on koko elämääsi käsittävä projekti, jota on helppo toteuttaa ja sisältää mahdollisimman vähän rajoituksia ruokavalion suhteen. Muista noudattaa monipuolisuutta ja kohtuullisuutta rasvavalinnoissasi!

    Seija kysyy: Mikähän tuossa hiilihydraattien väkisinsyötössä on se idea?

    Eiköhän tässä toteuteta monien kymmenien vuosien kokemuksella yhtenäistä valtakunnallista ravitsemussuositusta, johon perinteisesti kuuluu reippaanlainen hiilihydraattialtistus. Suosituksia kritisoidaan kautta linjan nyt varsin tomerasti. En tosiaankaan ole tässä yksin.

    Aika pieneksi tuntee itsensä sen valtavan koneiston ja tutkijoiden eliitin äärellä, joka löytää perusteita vallitsevalle ravitsemuslinjaukselle. En usko totuuden löytyvän toisestakaan ääripäästä, johon mm. ahkera kommentoijani Jorma-Einari minut yrittää viekoitella, eli sinne rasvadieetin pariin. Totuus on jossakin keskivälissä, kuten monissa näissä elämän peruskysymyksissä. Pitää löytää se kultainen keskitie. Pidetään peukkuja, että Seija on sen löytänyt.

    VastaaPoista
  16. Tiedätkö miten hiilihydraatit vaikuttavat lipoproteiini lipaasiin ja miten se vaikuttaa suorituskykyyn?

    VastaaPoista
  17. Jep Jorma-Einari, nyt tiedänkin kuka olet! Voit nyt rauhoittua ja keskittyä kirjoituksiisi muilla keskustelupalstoilla ja foorumeilla. Me emme pääse samalle aaltopituudelle. Sinä et ymmärrä minua ja minä en ymmärrä sinua.

    VastaaPoista
  18. Jorma-Einari, kyllä Christer taitaa olla oikeassa suorituskyvyn suhteen. Lue Low-carbohydrate nutrition and metabolism -katsaus ja erityisesti kohta Low-carbohydrate diets and exercise.

    VastaaPoista
  19. Minä en elä, voin huonosti kohtuurasvalla, sitä pitää olla runsaasti ruokavaliossani (sianrasva on parasta, mutta kaikkia rasvoja monipuolisesti)ja sitten vähän hiilareita, tai ei ollenkaan tärkkelyksiä, mutta paljon muuta marjoja, vihanneksia ym. Me olemme yksilöitä. Sairaanhoiajaystävänikin nikotteli ja sanoi, että sitten huudetan sulle, jos menee huonosti tolla omalla ruokavaliolla. Minä sanoin, että hiljaa ollaan kun menee huonosti suositusruokavaliolla ja pumpataan vaan sitten sairaan elimistöön lääkettä lääkkeen perään.

    VastaaPoista
  20. Kiitos Jari tuestasi tässä kestävyysurheilijan hiilihydraattitarpeen esilletuonnissa. Täysin eri tilanne on todellakin sellaisella ihmisellä, jolla liikuntapanos jää aivan olemattomaksi. Hän ei minun mielestäni tarvitse niin paljon hiilihydraatteja kuin Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee. Olet tästä asiasta ansiokkaasti raportoinut omilla sivuillasi, Jari!

    Eli, ei oteta hiilareita pois huippu-urheilijoilta varsinkin jos he harrastavat pitkänmatkan juoksua, hiihtoa, jalkapalloa, tennistä. Tunnen erään golfin pelaajan joka pärjää alle 20 % hiilareilla.

    VastaaPoista
  21. Anonyymi elää monipuolisesti rasvoilla ihan kuten pitääkin. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  22. Olet sinä rohkea, mutta ne ohjeet joita olet minulle antanut ovat ainakin minulla hyvin toimineet. Tämäkään "propagandasi" ei jätä ketään kylmäksi.

    Taas riittää maanataina jutunaiheita työpaikalla!

    Reijo

    VastaaPoista
  23. Raju kirjoitus! Paljon hyvää, mutta jotain sellaistakin jota en ihan heti usko.

    Diabeteksen suhteen olet oikeassa, minäkin pidän diabeetikon sokerialtistusta kauhistuttavana nykyisissä suosituksissa. Eiköhän siihen tule muutos aikanaan. Lääketehtaat painavat päälle, uusia diabeteslääkkeitä pitää saada käyttöön. Vähän tässä on ristiriitaiset tunnelmat töissä tällä hetkellä. Kohta on rajusti töitä ihan perusterveydenhuollossa jos tehyläiset toteuttavat joukkoirtisanomisensa.

    Sitten voin vakuuttaa, että lääkärikollegan esilleottamat ongelmat tuon Mirandan kanssa ovat täyttä totta. Aivan älytön ohjelma!

    Samaten olet täysin oikeassa tuon teollisuusruoan suhteen. Ainoa joka meidät pelastaa on kotona valmistetun ruoan nouseminen uuteen arvoon! Sen suhteen toivon, että teet töitä viimeiseen hengenvetoosi asti (sorry, tuli aika vahvasti sanottua).

    Mutta sitten jokin asia mistä olen eri mieltä kanssasi, Christer: Korostat liiaksi hiilihydraattien turmiollisuutta. Laajan konsensuksen takia on niin helppo pistää rasvan syyksi suuret kansansairautemme (SVT, MBO, 2TDM). On tosi vaikeaa löytää noissa sairauksissamme kytköstä hiilihydraatteihin. Onhan siinä ennen kaikkea se kytkös rasvaisen ruoan, vyötärölihavuuden ja sydänsairauksien välillä. Vaikea tajuta miten voit mitätöidä 50 vuoden aikana tehdyt tutkimuslöydöt. Nytkö ovat silmäsi nähneet jotain niin veret seisauttavan vallankumouksellista, että rasva ei enää lihotakaan, vaan se on se hiilihydraatti joka on lihottanut meidät kaikki nämä vuodet? Hiilihydraattiko se tukki verisuonemme? Ystäväsi tohtori Tolosen inflammaatiofantasiat eivät myöskään oikein meikäläiseen pure!

    Seuraan blokiasi suurella mielenkiinnolla, mutta nyt toivoisin, että rauhallisesti toisit esille ne tutkimusreferenssit ja tapahtumat, jotka saivat sinut kääntämään takkisi! Lupaan lukea ne vähintään yhtä tarkasti kuin blokiasi.

    Tämä ei ole niin pahaa kritiikkiä kun ehkä se ensi silmäyksellä vaikuttaa, mutta kaipaan todellakin luettavaa hiilihydraattien vaaroista kansansairauksissamme.

    Terveyskeskuslääkäri

    VastaaPoista
  24. Arvoisa Terveyskeskuslääkäri, mitään kunnollista näyttöä rasvaisen ruoan (pl. teollinen transrasva), vyötärölihavuuden ja sydänsairauksien välillä ei ole koskaan ollutkaan. Konsensus näistä ei kerta kaikkiaan perustu näyttöön. Tai sitten se näyttö on salaista ja sitä ei ole missään julkaistu. Olen yrittänyt kerta toisensa jälkeen kysellä suositusten laatijoilta ja muilta asiantuntijoilta näytön perään, mutta he eivät sitä anna. Vilkaisepa vaikka kirjoittamani rasvamyytit.

    Myöskin Gary Taubesin uusi kirja Good Calories, Bad Calories on ehdottoman suositeltavaa lukemista sellaisille, jotka luulevat konsensuksen perustuvan tieteelliseen näyttöön.

    VastaaPoista
  25. Vielä jatkoa Terveyskeskuslääkärille. En missään nimessä usko, että hiilihydraattikuorma on ainoa kansantautien aiheuttaja, mutta näyttöä yhteydestä kyllä löytyy:

    Low-Carbohydrate-Diet Score and the Risk of Coronary Heart Disease in Women
    "A higher glycemic load was strongly associated with an increased risk of coronary heart disease (relative risk comparing highest and lowest deciles, 1.90; 95% CI, 1.15 to 3.15; P for trend=0.003)."

    High Dietary Glycemic Load and Glycemic Index Increase Risk of Cardiovascular Disease Among Middle-Aged Women
    "Dietary glycemic load (mean = 100; SD = 17) was associated with increased risk of CVD, adjusted for CVD risk factors and dietary variables, with a hazard ratio (HR) for the highest against lowest quartile of 1.47 (95% confidence interval [CI] 1.04 to 2.09; ptrend = 0.03)."

    Glycemic index, glycemic load, and risk of type 2 diabetes
    "In large prospective epidemiologic studies, both the glycemic index and the glycemic load the glycemic index multiplied by the amount of carbohydrate) of the overall diet have been associated with a greater risk of type 2 diabetes in both men and women."

    Low glycaemic index or low glycaemic load diets for overweight and obesity
    "Overweight and obese people lost more weight on low glycaemic index diets than on high glycaemic index or other weight reduction diets and their cardiovascular risk marker profile improved"

    Dietary glycemic index, glycemic load, and the risk of breast cancer in an Italian prospective cohort study
    "The relative risk (RR) of breast cancer in the highest (versus lowest) quintiles of GI and GL was 1.57 (95% CI: 1.04, 2.36; P for trend = 0.040) and 2.53 (95% CI: 1.54, 4.16; P for trend = 0.001), respectively."

    VastaaPoista
  26. Terveyskeskuslääkärille: Olen vetänyt 3 vuotta rasvaa ja lopettanut tärkkelysten syönnin, mutta muita vihanneksia, marjoja, juureksia syön runsaasti. Ei ole vyötärö suurentunut päinvastoin. Kerran parikymmentä vuotta sitten lääkäri kysyi minulta kierrolla olenko ryypännyt paljon kun minulla on rasvamaksa. En todellakaan ollut. Se rasvamaksa tuli HIILAREISTA! Joissain tutkimuksissakin niin on sanottu, luin tässä lähiaikoina.

    VastaaPoista
  27. Minun mielestäni Christer Sundqvist on ihan oikeilla linjoilla. Samaten tuo Jari. Silloin kun perunan syönnille aikoinaan kauan sitten oli tarvetta, se johtui siitä että ruoka oli niin yksipuolista ja energiaköyhää. Ne vähäiset vitamiinit ja mineraalit joita saatiin perunasta olivat ennen välttämättömiä, nykyisessä monipuolisessa ruokatarjonnassa perunan terveellisyys tältäkin osin on hyvin kyseenalainen. Tänä päivänä me liikumme niin vähän ja syömme niin paljon tiivistä energiaa. Peruna voi olla se elintarvike joka saa aikaan länsimaisen lihomisilmiön. Syödäänhän peruna aivan liian usein ranskanperunan epäterveellisessä muodossa. Nykyisessä yltäkylläisyydessä perunan, leivän ja makaronin jättäminen kokonaan pois ruokavaliosta ei johda katastrofiin. On ollut mukava seurata aiheen käsittelyä ja keskustelua. Jätettyäni itse perunan pois ruokavaliostani ja säästettyäni sen lähinnä harvojen juhlapäivien herkuksi olen huomannut painoni alentuneen 15 kiloa. Tietäisittepä miten minä olen yrittänyt laihduttaa kaikki nämä vuodet. Sellaista ei taida ollakaan jota en olisi kokeillut. Jos teillä on ylipainoa jättäkää tekin pois peruna ja ottakaa sen tilalle lisää lehtisalaattia. Mitään muuta ei teidän tarvitse ruokalautaselle tehdä kuin jättää peruna pois!

    VastaaPoista
  28. Asiat ovat hyvin harvoin mustavalkoisia, eikä tätä ravitsemustakaan saisi sellaisena nähdä. Hiilareiden tarkkailu ei tarkoita sitä, että siirryttäisiin "tappavalle rasvaruokavaliolle", minkä katson kuuluvan kategoriaan "Atkins-demonisointi".
    Minustakin diabeetikkojen käypähoito-ohjeet ovat kummalliset,samoin Diabetes-liiton ruokavalio-ohjeet, joissa puhutaan päivittäisistä makeiden leivonnaisten syönnistä. Ruokavaliomuutoksen tehnyt ystäväni, vähän alta kuusikymppinen 2-tyypin diabeetikkomies, sai hiilaritietoisella ruokavaliolla painoaan alas 30 kg ja insuliiniannokset murto-osaan. Mustamaalaamalla hiilaritietoisuutta estetään tämän kaltainen kehitys. Vahvasti sanottu, mutta ystäväni esimerkki kertoo, että ruokavalio toimii. Ja tiedoksi, ei hän ole esimerkiksi leipää hylännyt kokonaan.

    Hiilareitakaan ei pidä demonisoida, korjattavaa sen sijaan on nykyisessä yltiöliberaalissa suhtautumisessa esimerkiksi "herkutteluun, jota elämässä pitää olla" sekä leivän hypetykseen. Esimerkiksi kasvisten lisääminen ruokavalioon lisää merkittävästi ruoan ravinteikkuutta, vaikkapa vähäravinteisen riisin, pastan tai leivän kustannuksella, pullasta ja makeisista puhumattkaan.
    On ilahduttavaa, että Terveyskeskuslääkäri pohtii ja selvittää asioita.
    Suosittelen lukemaan esimerkiksi nämä teokset:

    Vanhustyön keskusliitto, Ravitsemus osana ikääntyneen hyvää hoitoa.
    (Käytännönläheinen ote vanhusten ravitsemukseen)

    Luise Light: What to Eat, 2006.
    Light oli mukana laatimassa USDA:n ruokapyramidia, ja kertoo kirjassa, miten sellaiseen oikein päädyttiin. Turhautuneena sanoutui irti koko hommasta...

    VastaaPoista
  29. Pelkään, että taas heität hieman lasta pesuveden mukana. Oliiviöljyä on ihan takuulla syytä käyttää aika joviaalisti, eikä kukaan ole vielä (monen kuukauden jälkeenkään) näyttänyt minulle, miksi rypsiöljy olisi jotenkin voita huonompi vaihtoehto.

    Toki on niin, että rasvoja on demonisoitu turhaan ja että pahimmat rasvat löytyvät kasvipuolelta. Sieltä löytyy myös kiistattomasti hyviäkin rasvoja.

    Koska energiaa kannattaa kuitenkin nauttia vain rajallinen määrä päivän aikana, ei sitä kaikkea sentään kannata voista ja laardista hankkia!

    VastaaPoista
  30. Ei sitä rasvaa kyllä pysty päivässä niin kauheasti syömään, yli määränsä, jos on mukana protsut ja vihannekset (nälänhallinta pelaa). Ja se kylläisyyden tunne kestää kauan, ei tarvitse jatkuvasti olla jääkaapilla, kuten leivänsyöjäystäväni. Hiilareita transrasvoilla kyllästettynä sitä vasta ihminen pystyy mässyttämään jaaatkuuvaaasti....

    VastaaPoista
  31. Haluaisin muistuttaa, että nälänhallinta saattaa pelata vaikka söisikin suhteellisen runsaasti hiilihydraatteja. Ihmisten metabolia kun saattaa olla kovin erilainen. Se, että useimmilla karppaajilla nälänhallinta ei pelaa hiilareita syödessä ei tarkoita, etteikö niitäkin ihmisiä olisi, jotka voivat syödä hyvinkin hiilihydraattipitoista ruokaa ja kyetä silti syömään automaattisesti kulutuksen mukaan.

    Lisäksi en oikein ymmärrä, miksi olisi niin yksiselitteisen hyvä asia syödä harvoin.

    *P*

    VastaaPoista
  32. No juuri sitä tarkoitin, me olemme erilaisia. Monen vuoden kokeilujen jälkeen minulle sopii parhaiten 3-4 kertaa päivässä syöminen hiilaritietoisesti. Tunnen myös ihmisiä, jotka normisyömisellä pärjäävät ainakin nyt, eli eivät karta hiilareita. Mutta tunnen myös paljon ihmisiä, jotka syövät jatkuvasti ja VOIVAT HUONOSTI!

    Siis ei mikään ole yksiselitteistä...

    VastaaPoista
  33. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa sanotaan näin (s. 7)

    "Ravitsemussuositukset on laadittu väestötasolle terveille, kohtalaisesti liikkuville
    ihmisille. Ne sopivat sellaisenaan myös tyypin 2 diabeetikoille ja henkilöille, joilla
    verenpaine tai veren rasva-arvot ovat koholla. Ne soveltuvat vain varauksellisesti
    yksilöiden ruoankäytön tai ravitsemustilan arviointiin ja ravitsemusneuvontaan, koska
    yksilöiden ravinnon tarpeen vaihtelut ovat suuret."

    Mitä tarkoittaa kohtalaisesti liikkuva? Jos ei liiku, niin nämä suositukset eivät sovi? Ja jos eivät sovi, niin mitkä sopivat? Suositukset on tarkoitettu terveille aikuisille. Kuitenkin esimerkiksi vanhuksille ja laitospotilaille on ohjeet, jotka perustuvat juuri näihin samoihin suosituksiin. Missä on huomioitu yksilökohtainen ravinnontarve?

    VastaaPoista
  34. "Ne sopivat sellaisenaan myös tyypin 2 diabeetikoille ja henkilöille, joilla verenpaine tai veren rasva-arvot ovat koholla."

    Emävale!

    VastaaPoista
  35. Minun mielestäni ravitsemussuosituksissa (niissä "virallisissa") ei oteta huomioon ihmsiten yksilöllistä aineenvaihduntaa. Joillekin sopii hiilaripainotteinen ruokavalio, joillekin taas enemmän rasvoja ja protskuja suosiva. Mielenkiintoinen ajatus tuo, että vähän liikkuvien pitäisi syödä vähemmän hiilareita. Saattaa muuten pitää paikkansa ainakin omalla kohdallani. Ystäväpiirissäni on myös sellaisia, jotka siirryttyään hiilareista suosimaan protskuja ja rasvoja ovat laihtuneet ja voivat paremmin. Kieltääkö lääkärikunta ja virallinen taho todellakin tämän hiilihydraattien rajoittamisen?

    Protskujen suosija

    VastaaPoista
  36. Huomasin tämmöisen uutisen, joka tukee sinun käsitystäsi hiilihydraattien rajoittamisesta.

    Länsimainen ruokavalio ehkä rintasyövän riskitekijä
    Runsaasti perunaa, vaaleaa leipää ja muita suuren glykeemisen indeksin ja kuorman ruokia syövät saattavat sairastua rintasyöpään muita todennäköisemmin. Italialaistutkimuksessa havaittu yhteys saattaa selittyä insuliinilla, sillä suuri glykeeminen kuorma aiheuttaa myös suuren insuliinivasteen, mikä pitkään jatkuessa saattaa edistää syöpien kehittymistä monellakin tapaa.

    Tutkimuksen havainnot tosin rajoittuivat lähinnä normaalipainoisiin ja naisiin, joiden vaihdevuodet olivat vielä edessä.

    Glykeeminen indeksi kertoo kuinka nopeasti ja paljon tietty ruoka-aine nostaa verensokeria ja lisää insuliinin eritystä. Glykeeminen kuorma saadaan kertomalla ruoasta imeytyvien hiilihydraattien määrä glykeemisellä indeksillä.

    Käytännössä glykeemisen indeksin hyödyntäminen on hankalaa, sillä mm. ruoanvalmistustavat vaikuttavat ruokien glykeemisiin ominaisuuksiin. Vaikutus verensokeriin vaihtelee myös sen mukaan, minkä ruoan kanssa mitäkin ruoka-ainetta syödään.

    Tutkimukseen osallistui 8 926 italialaisnaista, joista 289 sairastui rintasyöpään 12-vuotisen seurannan aikana.

    Uutispalvelu Duodecim

    Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2007;86:1160-1166

    VastaaPoista
  37. jorma-einari: urheilijat eivät voi harjoitella tehokkaasti ilman korkeaoktaanista polttoainetta eli hiilareita. Tai tottakai voivat, mutta tankkien täyttyminen kropan omien prosessien avulla on liian hidasta!! Tästä seuraa että palautuminen kestää liian kauan ja urheilija ei voi mitenkään olla kilpailukykyinen. Viralliset ravintosuositukset ovat tosi hyvät paljon liikkuville.

    VastaaPoista
  38. Mitäpä, jos tätä "ongelmaa" lähtisi purkamaan sitä kautta, että mistä kaikki tai ainakin suurin osa asiantuntijoista on yksimielisiä.

    Nähdäkseni seuraavista:
    1. Kala on kaikkien mielestä terveellistä. (voi meitä kala-allergikkoja).
    2. Kasvikset ovat kaikkien mielestä terveellisiä. (poisluettuna peruna)
    3. Marjat ovat kaikkien mielestä terveellistä, joskin kaikkein tiukimmat karpit rajoittaisivat niiden määrää?
    4. Hedelmät (ks. kohta kolme).
    5. Yksimielisyys vallitsee myös siitä, että rasva on ihmiselle välttämätöntä. Vain määrästä ja laadusta ollaan eri mieltä.
    6. Täysjyväviljatuotteet ovat parempia kuin muut viljatuotteet. Tästä ollaan yksimielisiä, vaikka osa onkin sitä mieltä, että on parempi olla kokonaan ilman viljaa.
    7. kaikkien mielestä kotiruoka on terveellisempää kuin einekset.

    Loppujen lopuksi luulen, että konsensuksen saavuttaminen ei olisi ensinkään mahdotonta, jos ihmiset vain yrittäisivät olla järkeviä ja tosiaan hyväksyä sen, että yksilölliset erot ruokavalion sopivuudessa ovat suuria. Ja keskimääräiselle ihmiselle tehdyt ohjeet eivät sovi kenellekään.

    *P*

    VastaaPoista
  39. Tuohon *P*:n hienoon 7-kohtaiseen listaan voisi ehkä lisätä tarkennuksena kohtaan 2:

    2. Maanpinnan yläpuoliset kasvikset ovat kaikkien mielestä terveellisiä. Sen sijaan maanpinnan alla kasvavat juurekset ovat kiistanalaisia erityisesti tärkkelyspitoisuutensa takia.

    Muuten lista oli aivan kannatettava ja varsinkin tuo vetoomus järkevyyteen ja yksilöllisten erojen hyväksymiseen.

    Kiitoksia lukuisista kommenteistanne. Esitän tämän asian ja siitä virinneen keskustelun tulevilla luennoillani eri puolilla Suomea. Kerron sitten miten viesti otettiin vastaan.

    VastaaPoista
  40. En kyllä aivan täysin suostuisi allekirjoittamaan tuota lisäystä maanpinnan alapuolisista kasviksista. Mielestäni ne ovat oikein hyvä osa ruokavaliota vai pitäsikö muka porkkanat, lantut, sipulit, retiisit tai punajuuret jättää vähiin? Jos pasta-annoksen korvaa näillä, eikö se ole monin verroin ravinteikkaampaa?

    VastaaPoista
  41. Anja haluaa vielä kurkistaa maan pinnan alapuolelle. Hyvä niin, sen hän saakin toki tehdä. Jos kuitenkin kirjattaisiin toiveisiin, että maanpäälliset kasvin osat olisivat suositeltavampia, niin tämä voisi ohjata valistusta oikeaan suuntaan. Tiedemiehet ovat varsin yksimielisiä maanpäällisten kasvien terveysarvoista. Sen sijaan juuresten terveellisyys houkuttelee jo esille enemmän ristiriitaisiakin sanomia.

    Vaikeata tämä ravitsemusvalistus.

    VastaaPoista
  42. Jännä juttu miten peruna herättää tunteita! Omakohtaista kokemusta on perunan lihottavasta vaikutuksesta. Ravitsemusterapeutti neuvoi syömään runsaasti terveellistä perunaa. Onhan siinä lautasmallissa peräti kolme keitettyä perunaa. Ne on tarkoitettu myös syötäväksi! Koska minulla on laiskasti toimiva vatsa minun olisi terapeutin mukaan erityisen hyvä syödä perunasosetta. Perunasosetta saa kaupasta kätevissä annospusseissa neuvottiin minua edelleen. Mihin tämä ohje johti? Sen lisäksi että vatsani meni entistä huonompaan kuntoon huomasin lihovani tuosta perunasoseesta. Heitin nuo sosepussit hemmettiin! Kun olen kohta vuoden verran elänyt kokonaan ilman perunaa se on johtanut paluuseen normaalipainoon ja vatsan parempaan toimintaan. Kyllä ne nakit ja lihapullat voi syödä täysjyväriisin kanssa tai sitten ihan vain pelkkien vihannesten kera. Miksi peruna tekee näin minulle ja monelle muulle? Miksi perunalla on niin tärkeä asema lautasmallissa?

    VastaaPoista
  43. Anonyymi (käyttäkää mielellänne omaa nimeä tai nimimerkkiä) ihmettelee perunan lihottavaa vaikutusta ja perin kummallista ohjeistusta ravitsemusterapeutilta. Kysyn Valtion ravitsemusneuvottelukunnalta miksi perunalla on niin tärkeä asema lautasmallissa. Kun tiedän tämän (pieniä aavistuksia minulla on itselläni toki) ilmoitan siitä täsmällistä tietoa.

    Kiitos mielenkiintoisesta kommentista!

    VastaaPoista
  44. Maanalaiset juurekset ovat talveksi säilöttyä kesää :)

    VastaaPoista
  45. Hienosti sanottu juureksista parahin Anonyymi! Talveksi säilöttyä kesää.

    VastaaPoista