maanantaina, tammikuuta 28, 2008

Sydänliiton maukkaan ruoan vinkit

**
Suomen Sydänliitto ry on tänään juhlistanut
Kansainvälistä Salt Awareness –viikkoa (suolatietoisuuden viikko) tarjoamalla meille kymmenen vinkkiä ruoanlaittoon:

1. Valitse Sydänmerkki-tuotteita. Ne ovat omassa tuoteryhmässään suolan kannalta parempia valintoja.
2. Mausta ruoka yrteillä, sitrusmehuilla, mustapippurilla, chilillä tai suolattomilla mauste-etikoilla.
3. Käytä ruoan raaka-aineina maistuvia juureksia, sipuleita ja tomaattia.
4. Happamat ja kirpeät maut vähentävät suolan tarvetta.
5. Vähennä kastikkeen tai keiton suolamäärää puolittamalla ohjeen liemikuutiomäärä ja lisää makua esimerkiksi tuoreilla yrteillä.
6. Paprika, kesäkurpitsa, valkosipuli, fenkoli, palsternakka ja kurpitsa ovat oivia valintoja tuomaan makua ruokaan.
7. Kalan mausteeksi sopivat tilli, curry, sitruunamehu tai purjo.
8. Kanaruokiin tuovat vaihtelua hedelmät, hunaja, kaneli tai inkivääri.
9. Valmistaessasi marinoiduista tuotteista ruokaa, lisää joukkoon runsaasti kasviksia ja vettä, jolloin suolapitoisuus pienenee.
10. Jos makuaistisi ehdottomasti vaatii ruoan maustamista suolalla, ripottele se vasta valmiin ruoan pinnalle.

Pääsääntöisesti ihan hienoja ohjeita. Hieman oudoksuttaa tuo kalan suolaamatta jättäminen. Minun mielestäni kalassa pitää olla reilusti suolaa. Muuta se ei kaipaakaan. Marinoidut ruoat ovat iso murheenkryyni. Liejukanat ja sotkuiset lihapalat eivät houkuttele tekemään makuretkiä markettiin. Ihan aiheellista on tarkkailla suolansaantia. Se on aito terveysriski. Sydänmerkin suhteen olen kovin kriittinen.

Lähde: Deskin uutistiedote ravintotoimittajille, 28.1.2008

1 kommentti:

  1. Miksei tuossa suositella vaihtamaan tavallinen tai Pan- suola sellaiseen, jossa ei ole lainkaan NCl? Käsittääkseni juuri natriumkloridi on se, mitä tarvitsee vältellä.

    Tiede- lehdessä oli pari vuotta sitten juttu, jossa todettiin suolahysterian menneen hieman liian pitkälle. Ko. artikkelin mukaan vain korkeaan verenpaineeseen taipuvaiset hyötyvät suolan vähentämisesä.

    Tuo liemikuution puolitusvinkki oli naurettava. Jos lukee, mitä liemikuutiot sisältävät, huomaa, että aromivahvennetta ja kovetettua kasvisrasvaa lukuunottamatta kaikki sen aineet löytyvät kotoa kaapista, joten ko. aineita voi laittaa siihen keittoon ihan suoraan. (toki syyllistyn joskus itsekin liemikuutioiden käyttöön, tunnustan.)

    Terveisin *P*, joka varsinkin helteellä syö merisuolakiteitä suoraan paketista. ;)

    VastaaPoista