maanantaina, tammikuuta 28, 2008

Syötäisiinkö tänään epävirallisesti?

*
Olen aiemmin moneen kertaan kirjoittanut
siitä, että ravitsemuksen suhteen on Suomessa (ja muissa maissa) olemassa kaksi päälinjausta:

1) Virallinen valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelema ruokavalio ("Ykkösleiri")
2) "Epävirallinen" yleensä hiilihydraatteja rajoittava ruokavalio ("Kakkosleiri")

Epävirallisen linjauksen puolestapuhuja tutkija Paul Marantz huomauttaa, että yhdysvaltalaiset ovat lähes kolme vuosikymmentä tottuneet saamaan aina viiden vuoden välein päivitetyt laajoille väestöpohjille suunnatut kansalliset ravitsemussuosituksensa. Nyt Albert Einstein yliopiston epidemiologi Marantz kollegoineen vaatii American Journal of Preventive Medicine -lehden verkkosivuilla tulevilta suosituksilta aiempaa parempaa tieteellistä näyttöä. Myös lääkäri Annika Dahlqvist vaatii tätä samaa Ruotsissa. Toimittaja Gary Taubes on paljastanut virallisten ravitsemussuositusten taustalla harrastetun likaisen poliittisen pelin kirjassaan "Good calories, bad calories". Suomessa tästä asiasta on puhunut mm. lääkäri Antti Heikkilä.

Marantz uskaltaa epäillä, että viralliset suositukset ovat ehkä jopa huonontaneet yhdysvaltalaisten terveyttä ja vaikuttaneet lihavuusepidemian syntyyn. Virallisissa suosituksissa on liiaksi kiinnitetty huomiota rasvaan ja moni on saattanut alkaa pitää kaikkia vähän rasvaa sisältäviä ruokia terveellisinä. Tästä syystä ollaan vaarassa saada liian paljon kaloreita hiilihydraattien muodossa.

Lihavuus on yleistynyt Yhdysvalloissa suunnilleen samaa tahtia hiilihydraattien käytön lisääntymisen kanssa. Meillä on Suomessa valitettavasti ihan sama tilanne.

Olen suositellut virallista ruokavaliota paljon liikkuville ihmisille, sillä vaikea liikkujan on saada nopeaa energiaa muualta kuin hiilihydraateista. Sen sijaan valtaosalle Suomen väestöä, joka liikkuu niin tavattoman vähän, suosittelen ns. hiilihydraattitietoista ruokavaliota. Liian paljon hiilihydraatteja sisältävä virallinen ruokavalio on vaarassa tehdä meistä yhä lihavampia ja sairaampia.

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

1) Lisää liikuntapanostasi huomattavasti ja jatka virallisen ruokavalion suosimista
2) Ryhdy jo tänään maltillisesti vähentämään hiilihydraatteja ruokavaliosta. Kuulostele oloasi. Jos olo tuntuu kivalta jatka hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla ja hyvän olon siivittämänä lisää liikuntapanostasi

Miten löytäisin sen sopivan tavan ruokailla hiilihydraattitietoisesti? saatat kysellä. Annan sinulle nyt asiakkaitteni kokemukseen perustuvia helppoja ohjeita tässä:

  • Ruokavalion järkeistämisessä voi tehdä ihan alkuun hyvin helppoja muutoksia ja lisätä muutoksia sitä mukaa kuin tuntuu tarpeelliselta.
  • Vaihda esimerkiksi perunat, pasta ja riisi runsaisiin vihannesannoksiin
  • Syö leipää vain vähän ja mieluusti aamupalalla. Luovu tavasta syödä leipää lounaan kanssa. Mitä karkeampaa ja tummempaa leipää sen parempi.
  • Luovu kaikista kevyttuotteista! Ota tilalle monipuolisesti mutta kohtuullisesti täysrasvaisia, luonnollisia ruoka-aineita (luonnolliset kasviöljyt, voi, maito, kerma, luonnonjogurtti)
  • Syö sen verran kuin tuntuu hyvältä.
  • Jokaisella aterialla vihanneksia ja korkealaatuisia proteiinin lähteitä (lihaa, kalaa, kananmunia, juustoja).
  • Rasvaa saat syödä sen verran kuin ruoassa normaalisti on.
  • Tarkemman tuloksen saamiseksi, käy ravitsemusterapeutin luona. Pyydä häntä arvioimaan uusi ruokavaliosi. Onko se riittävän monipuolinen ja terveellinen?
  • Jos ravitsemusterapeutti pitää sinua kaistapäisenä, anna hänelle minun puhelinnumeroni. Minä pehmitän hänet! Minä olin ehkä ihan samanlainen jääräpää vielä kolme vuotta sitten ja jätin lukematta kaikki hiilihydraattitietoiset kirjoittelut.
  • Muutama sopiva kirja, uudet tutkimusraportit aiheesta ja ennen kaikkea ruokavaliota soveltaneet tyytyväiset asiakkaat saivat minut vakuuttuneeksi, että vastustin tosi tyhmästi tätä "epävirallista" ruokavaliota.
Jos olet epävarma jatkostasi, älä epäröi ottaa yhteyttä. Kerron mielelläni lisää.

Christer Sundqvist
Ravintovalmentaja (FT)
christer.sundqvist (at) wakkanet.fi , christer.sundqvist (at) ravintokirja.fi
040-7529274

Hanki lisää tietoa täältä: Hiilihydraattitietoinen ruokavalio

2 kommenttia:

  1. Asian vierestä: mitä voi sanoa ihmisille, jotka selittävät, että perhe- elämä vie heidän kaiken aikansa eivätkä he siksi ehdi liikkua? Jos yritän vihjaista, että tutkimusten mukaan liikuntaan käytetty aika on pois vain television katsomisesta, mitä en oikein tärkeänä perhe-elämälle osaa pitää, saan kuulla, että "Et Voi Ymmärtää Koska Sinulla Ei Ole Lapsia."

    Kuitenkin olen urheiluhallillakin nähnyt vanhempia, jotka murjottavat katsomossa sen ajan, kun lapsi urheilee. Eikö se vanhempi voi sinä aikana tehdä omaa treeniään?

    *P*

    VastaaPoista
  2. *p* puhuu taas asiaa. Minä vedän useita kertoja viikossa joko omia treenejä tai sitten valvon muiden urheilijoiden harjoituksia. Treenitilaisuuksissa vanhemmat ovat miehittäneet penkkirivistöt kohtuullisen hyvin. Siellä istutaan kuin tatit katsomassa iäkkään valmentajan yritystä tarjota liikunnan villitsemälle nuoriso- ja lapsilaumalle uusia virikkeitä. Kehotukset tarttua mittanauhan päähän tai osallistua alkuverryttelyyn kaikuvat kuuroille korville.

    Elämäni antoisimpia hetkiä ovat olleet yhteiset treenit omien lapsieni kanssa. Jälkikasvun ollessa nykyisin MM-edustustasoa (rukoilkaa että etelä-Puolan vuoristoon saataisiin riittävästi lunta!), tarvitaan jo lapsilta melkoista uhrautumista jos viitsivät tällaisen vanhuksen kanssa liikkua.

    Olet siis aivan oikeassa. Vanhempien pitäisi harrastaa liikuntaa lastensa kanssa. Se on todellista laatuaikaa yhdessä.

    Me tarvitsemme liikuntaherätyksen Suomeen.

    VastaaPoista