perjantaina, helmikuuta 22, 2008

Omega-3-rasvahapoilla huijataan

**
Omega-3 -nimen avulla
myydään tällä hetkellä kaikenlaisia elintarvikkeita. Ruoka-aineita terästetään tällä terveellisellä ravintorasvalla ja toivotaan uusia ostajia tuotteelle. Karu totuus on kuitenkin, että terveysvaikutukset liittyvät omega-3-rasvahappoihin EPA:n ja DHA:n muodossa, joita saamme tuoreesta, rasvaisesta kalasta.

Härskeimmät mainosviestit liittyvät näkkileipään Wasa Sport Plus ja Barillan pastaan, joissa on lisättyjä omega-3-rasvahappoja. Asiaa tutkineiden mielestä tällä rasvahappolisällä ei ole mitään järkevän tuntuista terveysetua. Saadaksesi yhtä paljon terveellisiä omega-3-rasvahappoja kuin mitä on 25 grammassa silliä, sinun pitää syödä viisi kiloa näkkileipää päivittäin. Saat toki hurjan annoksen niitä terveellisiä ravintokuituja, mutta omega-3-intosi tuo sinulle myös 15 000 kilokaloria, joka hurjan urakkasi palkintona näkyy sitten vyötärölläsi. Vielä hurjemmaksi tilanne muuttuu pastan suhteen. Pastaa pitää panna poskeen 11 kiloa (kuivapaino!) päivittäin ja jonnekin pitäisi piilottaa ylimääräiset 37 000 kilokaloria.

Ei ole mitään syytä sortua mainostajien huijattavaksi! Syö silliä ja juo vaikka kuravettä päälle. Se on pitemmän päälle turvallisempaa kuin näkkileivän ja pastan ahmiminen. Silliä vielä paremman omega-3-rasvahappolähteen suo meille graavisuolattu merilohi, taidolla valmistettu makrilli tai anjovis. Mikäli olet allerginen kalalle tai et muuten jostakin syystä innostu kalan mausta, löydät marketin hyllyiltä {piiiip}-peruskalaöljyä. Osta kaikkein edullisin purkki.

Kun Raisio puhuu niistä terveellisistä omega-3-rasvahapoista rypsiöljyssään, niin nekin syyllistyvät kauheaan liioitteluun. Kasvikunnan omega-3-rasvahapot (mm. ALA) pitää muuntaa elimistössämme (pääosin maksassa) EPA:ksi ja DHA:ksi. Tämä muutos sujuu hyvin heikolla teholla. Kukaan ei käytännössä pysty juomaan niin paljon rypsiöljyä päivässä, että sillä saisi tyydytettyä EPA:n ja DHA:n tarpeensa. Harmillisesti rypsiöljyn myötä saa myös paljon sitä vähemmän terveellistä omega-6-rasvahappoa, mutta se on eri jutun aihe kokonaan. Yksi pahimpia propagandasivuja tästä aiheesta on Rypsiöljy.fi. Se on sivusto jota pönkitetään Pekka Puskan puolihuolimattomilla lausunnoilla ja EU:n sekä Suomen valtion rahallisella tuella. Ja jotkut kehtaavat vielä väittää, että Kansanterveyslaitos ajattelee vain meidän terveyttämme ilman mitään bisneskytköksiä.

Omega-kolmoset kannattaa siis hankkia kalasta. Rypsiöljyllä on muita varsin edullisia terveysvaikutuksia. Ihminen on luotu sellaista ravitsemustilannetta varten, jossa ravintorasvat saadaan monipuolisessa muodossa. Selkokielellä tämä tarkoittaa runsaita kala-annoksia, kohtuullisia määriä täysrasvaisia maitotuotteita, rasvaa sen verran kuin lihassa luontaisesti on ja pieniä määriä kasviöljyjä eri lähteistä.

Inspiraatiolähteenä toimi: Svenska Dagbladet, 22.2.2008 (Omega-3 säljs med falska löften)

12 kommenttia:

  1. Onko näkkileipä taikinaan sekoitettu omega-3-rasvaa?

    Aika hurja juttu taas! Hyvä kun olet valppaana.

    Mökkihöperö

    VastaaPoista
  2. Tämä tieto löytyy Wasabrödin omilta sivuilta:

    Wasa Sport+ on erittäin kuitupitoinen näkkileipä, leivottu täysjyvärukiista ja päällystetty ruisleseellä ja pellavansiemenillä. Pellavansiemen sisältää luonnollisesti paljon sydämelle terveellisiä Omega-3 rasvahappoja. Wasa Sport+ sisältää myös tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja.

    Liioittelu on melkoista sillä muutama pellavansiemen näkkileivän päällä ei tee tuotteesta omega-3-rasvahappojen lähdettä. Vähän alempana sivulla lukee:

    100g leipää sisältää 0,9g Omega-3 rasvahappoja.

    Tämä on varsin vähän ja lisäksi pitää muistaa, että se on sitä kasviperäistä omega-3-rasvahappoja, jota pystymme kehnonlaisesti hyödyntämään.

    Meitä todellakin huiputetaan monin tavoin ravitsemusviestinnässä.

    http://www.wasabrod.fi/klassikot-sportplus.html

    VastaaPoista
  3. Ihan asiallinen ja ajankohtainen juttu taas Christeriltä. Asia on juuri näin: Rypsiöljyä ei käytetä sen takia, että sillä olisi merkitystä n-3-rasvahappojen EPA ja DHA takia. Kasviöljyjen hiiliketjut ovat siihen liian lyhyitä. Ainoat välttämättömät rasvahapot, joista meillä on hyötyä tulevat kalasta ja joistakin äyriäisistä. Siinä hiiliketju on tarvittavan pitkä. Kyllä Raisiossa tämä asia tiedetään, että lyhyet hiiliketjut kasviöljyissä eivät elimistössä kasva riittävän pitkiksi. Markkina-asetelma on sen verran tiukka, että asian "unohtaminen" on aika luonnollista, tosin ei kovinkaan hyväksyttävää. Elintarvikepolitiikka on mielenkiintoinen asia. Sitä tässä veteraaniurheilija blogissa pidetään esillä todella hienolla tavalla. Tämä "vaatimaton" blogi on melkoinen mielipideilmaston muokkaaja tällä hetkellä.

    Biokemisti

    VastaaPoista
  4. Kiitos rasvahappoja koskevasta tiedosta Biokemisti.

    VastaaPoista
  5. Merkillinen juttu tämä kasviöljyjuttu kokonaisuudessaan. Käsitykseni mukaan terveyttämme hoidetaa hokemilla jo "Pohjois-Karjala-projekti osoitti ... ja muutkin maailmalla tehdyt tutkimukset osoittavat..., että kovat ( eläinperäiset ) rasvat ovat kaiken pahan alku ja juuri ja niiden haitallisuus on selvitetty tarkemmin kuin mikään muu asia. Laskin kerran käyttämäni kaupan rasvavalikoiman; 40 erilaista levitettä ja voit päälle. Tästä huolimatta kai sitten käytetään vieläkin liikaa kovia rasvoja kun ilmenee sydänsairauksia ja diapetesta ( jonka kerrotaan räjähtävän käsiin). Mielestäni kansanterveyttämme johtaa tänään aivan väärä porukka!

    VastaaPoista
  6. Pakko oikaista, Biokemisti: ainoat välttämättömät rasvahapot ovat linolihappo ja alfalinoleenihappo, eli 18-hiiliset "lyhyet" monityydyttymättömät. Jos näitä ei saa ravinnosta, kuolee. Käytännössä niitä saa aina sen verran, että korkeintaan voi elämänlaatu hieman kärsiä ja muutama vuosi eliniänodotteesta kadota.

    Sen sijaan kalaöljyn EPA ja DHA ovat terveydelle edullisia, mutta eivät välttämättömiä.

    Christer, kiitos hyvästä mekkalasta. Mutta kertoisitko, mihin perustat väitteesi, että ihminen on luotu nauttimaan kohtuullisesti maitorasvoja? Karjanhoitoa on harjoitettu vasta n. 10 000 vuotta, minkä aikana perimä on säilynyt käytännössä ennallaan.

    Saska T

    VastaaPoista
  7. Kiitos Saska T oikaisusta, joka kohdistui minulle tuntemattoman Biokemistin arvioon välttämättömistä rasvahapoista. Minun mielestäni olette molemmat oikeassa.

    Linolihappoa ja alfalinoleenihappoa pidetään todellakin välttämättöminä, koska keho ei pysty niitä valmistamaan ja ne muodostavat omega-3 ja omega-6 rasvahappojen rungon. Kuitenkin mitä tahansa rasvahappoa, joka aineenvaihdunnan vaikutuksesta voi muuttua edellä mainituiksi linoli- tai alfalinoleenihapoksi, kutsutaan välttämättömäksi rasvahapoksi.

    Eli, te rakkaat biokemistit olette molemmat oikeassa! Pystytkö elämään tuon tiedon varassa, Saska?

    Rasvaisen kalan sisältämä EPA ja DHA liitetään tutkimuksissa hanakasti kaikenlaisiin terveystekijöihin. Siksi pidän kalarasvoja terveellisempinä kuin kasvirasvoja.

    VastaaPoista
  8. Vastaan tuohon maitokysymykseen erillisessä kirjoituksessa, Saska T.

    VastaaPoista
  9. Kiitos Christer, jään odottamaan.

    Kirjoitit, että mitä tahansa rasvahappoa, josta muodostuu linolia tai alfalinoleenia voi kutsua välttämättömäksi. Mutta kuten totesit, keho ei näitä osaa tehdä, eli ne on ihan pakko saada ravinnosta.

    Ehkä tarkoitit, että mitä tahansa, joka on/josta muodostuu linolin tai alfalinoleenin johdannaisia (GLA, arakidoni, EPA, DHA etc.) voi kutsua välttämättömäksi? ns. "conditionally indispensable"? Tämä laajentaa mielestäni käsitettä
    "välttämätön" turhan paljon. Välttämätön on välttämätön, terveydelle edullinen on sitten toinen juttu.

    Saska T.

    VastaaPoista
  10. Kiitos Saska T taas haastavasta kommentista.

    Sinä olet 1000x parempi biokemisti kuin minä, joten luotan asiantuntemukseesi.

    Myönnän sekoittaneeni käsitteet terveydelle edullinen ja välttämätön. Olen aikanaan tehnyt yhteistyötä aivan liian paljon tohtori Matti Tolosen kanssa.

    Voitko antaa minulle anteeksi, Saska?

    Olisin paratiisimaisessa olotilassa jos pystyisit arvioimaan mistä johtuu, että todistetusti aivan "päin mäntyä" (virallisten oppirakennelmien mukaan) ruokailevat asiakkaani (n = 17 kpl) - laihtuvat ja tuntevat itsensä terveiksi. Yhteistä näille asiakkaille on, että ovat siis jättäneet pois ruokavaliosta perunan, pastan ja riisin (jotkut jopa leivän), korvanneet ne runsailla vihannesannoksilla, rasvaisella kalalla ja lihalla sekä täysrasvaisilla maitotuotteilla?

    VastaaPoista
  11. Kiitos kiitos Christer. Kertoimesta saa siirtää pilkkua 3-4 numeroa vasemmalle :)

    Minullahan ei tuota ravitsemustieteellistä pätevyyttä ole sen enempää kuin sinullakaan, joten mitäpä osaisin sanoa? Jos nyt arvailemaan lähtisin, niin kyse lienee heikentyneen sokerisiedon omaavista ihmisistä (IGT)? Noh, kuvailemasi ravinto kuulostaa modifioidulta "Allen Starvation Treatment" -ruokavaliolta, jonka F.M. Allen kehitti vuonna 1912 diabeetikoiden hoitoon, ja jolla hän sensaatiomaisesti piti hengissä joukon nuoria miehiä insuliinin keksimiseen asti (v. 1921). (ks. esim. Modern Nutrition in Health and Disease, Shils et al. 2006; sivu 1044).

    Se siis toimi diabeetikoilla, kun muuta ei ollut käytettävissä. Tosin mikä oli tilanne ateroskleroosin suhteen onkin toinen juttu, kun rasva tuolloin oli hyvin tyydyttynyttä, ja hyvin runsaasti kolesterolia sisältävää. Lyhyellä aikavälillä se kuitenkin pelasti henkiä.

    IGT-henkilöillä voisi kuvitella käyvän samoin: hiilihydraattien laadun parantaminen (low-GI) ja määrän vähentäminen varmasti auttaa glukoosin hallinnassa. Painon pudotuksessahan ei ole väliä mitä dieettiä käyttää; tärkeintä on, että se sopii henkilön elämäntavoille ja että siihen voi motivoitua.

    Jos siis IGT-henkilö saa vähemmän ja parempia hiilihydraatteja ja lisäksi laihtuu, on selvä, että olo kohenee. Lyhyellä tähtäimellä siis etuja; pitkällä tähtäimellä mahdollisesti myös, jos rasvan laatu on kunnossa...

    ... eli odottelen sitä tyydyttyneen rasvan kommenttiasi.

    T. Saska T.

    VastaaPoista
  12. Kiitos taas Saska T kommentistasi. Pidin erityisesti tästä lauseestasi: Painon pudotuksessahan ei ole väliä mitä dieettiä käyttää; tärkeintä on, että se sopii henkilön elämäntavoille ja että siihen voi motivoitua.

    Joudut vielä odottamaan maitorasvan ylistystäni, sillä nyt minulla on epätavallisen kova kiire. Illalla on ravintoluento Harjavallassa ja sitten minun pitää ihan tosissani ryhtyä kääntämään yhtä ravintokirjaa ruåtsin kielelle. Deadline pukkaa päälle uhkaavasti.

    VastaaPoista