sunnuntaina, toukokuuta 04, 2008

Lautasmalleja - tunteella!

*
Suomessa ravitsemuskeskustelua hallitsee
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suosittelema lautasmalli. Lautasmalli on käytännöllinen tapa esittää mitä sellaisen ihmisen pitäisi ottaa lautaselle, joka haluaa ruokailla terveellisesti. VRN:n lautasmalli sopii lapselle, aikuiselle, iäkkäälle, terveelle ja sairaalle. Näin väitetään.

Minun mielestäni olisi eduksi jos yleistyisi ajatus siitä, että on olemassa muitakin mahdollisia lautasmalleja. Kirjoitin mm. näin Kaleva -lehdessä 2.11.2007:

Kunniallinen tapa muuttaa ravitsemussuosituksia olisi suosia useita erilaisia lautasmallivaihtoehtoja, joilla voisi täyttää päivän energiasaannin. Tällöinhän voitaisiin säilyttää vanhakin lautasmalli, mutta tehdä myönnytyksiä hiilihydraattirajoitteisempaan suuntaan. Eri ihmisille löytyisi itselle sopivampi suositus. Lievempi keino olisi säilyttää nykyiset ravitsemussuositukset ehkä aavistuksen verran niitä hienosäätäen tulevina vuosina (transrasvat, hiilihydraattien laatu ja määrä). Laajalle väestöpohjalle VRN voisi suunnitella vakiosuositusten rinnalle erityisryhmille tai muuten halukkaille vaihtoehtoisia ruokavaliomalleja. Näiden mallien mukaantulo perustellaan uusilla tutkimustiedoilla ja havainnoilla sairauksista. Nämä tiedot VRN:llä on jo takataskussaan. Vaihtoehtoisten mallien mukaanotto olisi näin helppo perustella menettämättä kasvojaan. Niillä selittyisi jo yksinomaan ihmisten yksilöllinen aineenvaihdunta ja nälänhallinnan säätely. Nykyisissä kansallisissa ravitsemussuosituksissa ei ole tarpeeksi kannustavaa asennetta. Virheiden osoittaminen eri ruokavalioissa on jokseenkin lannistavaa, kun taas hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon kuuluva kannustava asenne motivoi tekemään asiat paremmin.

Haluan jatkaa käytännönläheistä pohdiskeluani esittelemällä kolme lautasmallia suomalaisten käyttöön. Valitse näistä omasi liikuntamääräsi ja elämäntilanteesi mukaan. Olen myös rohkeasti arvioinut kuinka suurelle prosentille suomalaisia kyseinen lautasmalli voisi sopia. Älkää heti vetäkö proteiinipitoista hernettä nenään! Olen itsekkäästi nimennyt yhden lautasmallin omalla nimelläni ja toisen erään Annikan mukaan. (Selitys: Annika on se kuuluisa lääkäri Annika Dahlqvist Ruotsista). En ole suuruudenhullu. Tiedän monen anonyymin (ja nimensäkin maininneen) keskustelijan ehdottaneen samantyylistä lautasmallia. Syy miksi pistän oman nimeni lautasmallin kohdalle on se, että olen rohkeasti esiintynyt omalla nimelläni internetissä (enimmäkseen tässä blogissa, mutta myös lehdissä, keskustelufoorumeilla ja luennoilla) esitellen näitä vaihtoehtoja ravitsemuskeskusteluumme. Ja on siinä lautasmallissani sellainen huumorin pilke silmäkulmassa, joka on ihan sitä itseäni.

Koska tätä blogiani luetaan erittäin vilkkaasti, siitä luonnollisesti imetään vaikutteita omaan arkiseen elämään, siitä lainataan välillä pitkiäkin sepustuksia maakuntalehtiin (olen sopinut yhden räikeän kopiointitapauksen, annoin anteeksi), yksittäisiä kappaleita käytetään nettikeskusteluissa tukemaan omaa ajatusmaailmaa. Siinä on oma vaivansa, nolottaakin joskus, kun näkee oman tekstinsä ilman erillistä sopimusta ties' missä paikoissa. Joskus minua kannustetaan, valitettavan usein minua kritisoidaan, mutta olen aivan hirvittävä jääräpää.

Minussa elää sellainen kiltin partiopojan (blogimaailman nestori maalaisen minusta käyttämä termi) ja narsistisen tiedemiehen yhdistelmä. Haluan parantaa maailmaa ja tehdä tästä maapallosta vähän paremman paikan asua. Olen kerta kaikkiaan aikonut selvittää pienen pulman: lautasmallin mysteerin. Olen sitä mieltä, että ravitsemuksesta vastaavat viranomaisemme eivät enää voi kätkeytyä virka-asemansa taakse ja sanoa, että yksi ja ainut lautasmalli on se ainoa josta voidaan käydä keskustelua Suomessa. Muista vaihtoehdoista Suomessa on tapana joko vaieta tai sitten niitä mustamaalataan ennen kuin niihin edes perehdytään. Olen itse huomannut miten paljon pitempään pystyy puhumaan järkevällä tasolla rasvoja suosivasta ruokavaliosta käyttämällä siitä nimitystä Hys hys -ruokavalio.

Median täytyy lopulta älytä, että Suomessa on muutakin tarjolla kuin pelkkää virallisterveellistä "totuutta". Haluan kollegoilleni, ravitsemusterapeuteille, luoda mahdollisuuksia tehdä mielekästä työtä! Ei enää sellaista pään hakkaamista seinään ja sen yhden ja saman tarjoamista esimerkiksi laihduttajille ja diabeetikoille. Sitä vaihtoehtoa joka toimii niin huonosti, että sitä pitää nälässä noudattaa tai vahvistaa lääkityksellä. On toinenkin tie. Voi syödä itsensä kylläiseksi, saada kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet ruoasta sekä elää täysipainoista tervettä elämää niin kauan kuin sitä riittää. Miettikää, pohtikaa, onko tässä jotakin järkeä?

3. sija: Valtion ravitsemusneuvottelukunnan lautasmalli (sopii arviolta 25% suomalaisista, enimmäkseen sellaisille jotka liikkuvat erittäin paljon ja ovat perusterveitä)
  • Puolet lautasesta täytetään kasviksilla, tuoreilla ja/tai keitetyillä
  • Neljännes perunalla, tummalla pastalla tai riisillä
  • Viimeinen neljännes vähärasvaisella ja -suolaisella lihalla, kanalla, kalalla tai palkokasveilla.

2. sija: Annikan lautasmalli (sopii arviolta 27,5% suomalaisista, erityisesti niille jotka ovat herkkiä hiilihydraateille, niille jotka haluavat laihtua ja diabeetikoille)

En tredjedel grönsaker, en tredjedel med naturligt fett- och protein-mat, och den tredje tredjedelen tom.
  • Kolmannes lautasesta täytetään kasviksilla, tuoreilla ja/tai keitetyillä
  • Kolmannes luonnollisilla rasva- ja proteiinipitoisilla ruoka-aineilla
  • Viimeinen kolmannes jätetään tyhjäksi!
1. sija: Christerin lautasmalli (sopii arviolta 47,5% suomalaisista, erityisesti tavallisille suomalaisille jotka liikkuvat varsin vähän ja pitävät arvossa terveellistä elämää ja ruokaa)
  • Puolet lautasesta täytetään kasviksilla, tuoreilla ja/tai keitetyillä
  • Neljännes normaalirasvaisella kalalla, lihalla, kanalla, tai palkokasveilla
  • Viimeinen neljännes arkipäivisin kasviksilla, tuoreilla ja/tai keitetyillä. Pyhäpäivinä viimeinen neljännes täytetään perunalla, tummalla pastalla tai riisillä
Jätin tahallani pois malleistani ruokaleivät, -juomat ja jälkiruoat sekä välipalat. Puhutaan nyt ensiksi pelkästään tuosta ruokalautasen sisällöstä.

Kommentteja saa tietenkin tulla tähän blogiin.

HUOMIO! Tätä ajatusta lautasmalleista EI SAA ilman lupaani levittää muualle mediaan! Haluan pitää keskustelun toistaiseksi vain tässä omassa blogissani. Tulen raportoimaan täällä blogissani jokaisesta mahdollisesta tämän tekstini maininnasta ja käyttämään rikettä maksimaalisesti hyödyksi propagandakoneistossani. Ilmoittakaa heti jos tätä kirjoitusta ilman lupaa näytetään ja tästä käydään keskustelua mediassa! Jokaisesta oikeaksi osoittautuneesta vihjeestä seuraa löytöpalkkiona suuri yllätyslahja (ilmoituksenne yhteydessä tarvitsen osoitetietonne!).

Tekstiäni on ilman lupaa nähty täällä:
{lähde, tapahtumahetki} - {ilmoittajan nimi, mikäli ei ole tätä erikseen kieltänyt}

10 kommenttia:

  1. Minun lautasmallini on sama kuin Christerillä. Aika hyvä myös tuo Annikan lautasmalli. En voi käsittää miksi ravitsemusneuvottelukunnan lautasmalli on esillä joukkoruokailussa, koulumaailmassa ja vanhusten palvelutaloissakin sitä käytetään. Niissähän paikoissa nimenomaan pitäisi käyttää joko Christerin tai Annikan ruokavaliomalleja.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen kommentti tuli Ritvalta. Seurataan tilanteen kehittymistä Suomessa.

    Pitäkää huoli terveydestänne! Se on aarre vailla vertaa. Kun sen menettää, tietää mitä arvokasta joskus on omistanut.

    VastaaPoista
  3. Minulla taas mikä tahansa näistä lautasmalleista toisi huomattavaa parannusta ruokavalioon.

    VastaaPoista
  4. Niinhän se Ville monen kohdalla onkin, että pronssisijalle yltänyt VRN:n lautasmalli olisi hyvä sekin jos sitä noudatettaisiin. Vaatii kuitenkin minun mielestäni sen liikuntapanostuksen, aivan kuten suositustekstissä mainitaankin. En äkkiseltään muista miten kova olit liikkumaan, Ville?

    VastaaPoista
  5. Eli sinun mallissasi 75 prossaa on kasviksia. Loput normilihaa. Njoo, omassani on 50-50.

    Yhden lautasen mallin etu on sen yksinkertaisuus. Jos ihmisille jötetään liiaksi vaihtoehtoja, niin he eivät noudata mitään niistä. Liian monimutkaista. Ja jatkavat omalla lautasmallillaan, jossa ei ole vihanneksia ja rasvaista lihaa huomattavasti yli energiantarpeen.

    Mutta kyllä sinä tämän tiedät. Haluat vain lanseerata sopivan raflaavasti omaa malliasi. Vassokuu vain, eivät valtion elimet mitenkään kaikkitietäviä ole ja ehkä sinunkin panoksesi hiukan hidastaa terveysfasistien toimintaa.

    Kieltosi oli muuten suunnattoman huvittava. Voipi olla, että tulen käyttämään sitä. Referenssinä, sitaattioikeuden puitteissa. Ideanhan käyttöä et voi estää. Mutta älä huoli, minä en tiedä ihmisten ravitsemuksesta mitään. Ainoastaan koirien :D

    VastaaPoista
  6. Jep Jakke huomasit heti mistä on kyse. Oman yksinkertaisen mallini tarjoamista näkyvällä tavalla.

    Kiva kun pidit siitä kun otan kaiken propagandahyödyn irti tempauksistani. Jotkut saattaisivat kateellisina pitää tätäkin puuhasteluani ylimitoitettuna.

    VastaaPoista
  7. Christer kirjoitti: "En äkkiseltään muista miten kova olit liikkumaan, Ville?"

    No sinun luokituksessasi liikun melko paljon, joten tuo VRN:n lautasmalli voisi sopia mulle, kuten varmaan suurimmalle osalle maapallon väestöstä. Ehkä kokeilen silti noita muitakin malleja tässä.

    VastaaPoista
  8. Pysähdyin oikein miettimään noita lautasmalleja ja niiden eroja omalla kohdallani. Ja on pakko todeta, ettei tuo malli 1 ole toiminut minulla enää aikoihin. Jos söisin noin, painoni nousisi koko ajan. Nuorempana se vielä jotenkin meni, kun liikkui enemmän (hölkkää 1200 - 1500 km vuositasolla), mutta iän karttuessa ja juoksulenkkien lyhetessä (esim juuri nyt 300 km vuoden alusta + kuntosali kerran viikosssa ja 2 venyttelytuokiota / vk) ei kerta kaikkiaan voi syodä VRN:N mallin mukaan. Silloinkin kun syö perunoita tai riisiä (kerran, pari viikossa), niitä on paremminkin oltava vain syövinään; sanoisin että 1/8 lautasta korkeintaan. Siis vain kuin malliksi lautaselle. Muuten on puputettava vihanneksia ja salaattia - pääosa lautasesta on oltava sitä lajia. Lihaa tai kalaa voi olla sitten se yksi neljännes, mieluummin nippa nappa.

    Minulla siis on käytössä Lautasmalli, joka sijoittuu jonnekin Annikan ja Kristerin välimaastoon. Sillä saan painon pidettyä kurissa. Mutta kyllä sitä on koko ajan kontrolloitava ja seurattava, ihan päivittäin. Punnitus kuuluu aamurutiineihin. Jos on noususuunta jo toisena tai komantena aamuna, se on pidettävä mielessä. Ei se loppujen lopuksi niin vaikeaa ole. Mielihyvää ja palkitsevaa on, kun pysyy sutjakkaana. Ja vihannespainotteiseen ruokavalioon tottuu, ettei muuten oikeastaan osaisikaan syödä.

    - Tuula -

    VastaaPoista
  9. Hei Tuula. Annikan ja minun välimaastossa on turvallista olla. Sieltä voit hakea jatkoa omille hyvin hallinnassa oleville ruokailutottumuksillesi.

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
  10. Tässä mun lautasmalli:
    - Puolet lautasesta proteiinia ja rasvaa, eli kala/liha jossain muodossa
    - Puolet lautasesta kypsytettyjä kasviksia sesongin mukaan
    - Erillinen pikkulautanen jossa salaatti tai muu raaka vihannes, syödään joko ennen ateriaa tai jälkeen.
    - juomana vesi tai punaviini.

    En tykkää nimittäin kun tuoreet salaattiainekset sotkeutuu muuhun ruokaan, ja koska syön vain 2-3 kertaa päivässä, tarvitsen ison annoksen! :D

    VastaaPoista