torstaina, heinäkuuta 03, 2008

Dementiahiihto testattu Englannissa

*
Birminghamissa on tutkittu
sauvakävelyn ihanuuksia. Täällä päin Suomea sauvakävelyä kutsutaan dementiahiihdoksi, sillä sauvat on kyllä muistettu ottaa mukaan lenkille, mutta sukset ovat unohtuneet.

Seitsemän ahkeraa maastossa liikkujaa kävellytettiin hetken mielijohteesta muutaman päivän välein yhden tunnin verran juoksumatolla. He kävelivät ensin ihan normaalisti ja toisen suorituksen aikana he käyttivät kävelysauvoja. Matto oli kallistettu 5 % kulmaan, ja maton nopeudeksi vakioitiin 55-65 % kävelijän maksimisykkeestä.

Kävelijät arvioivat miten raskaalta kävely vaikutti erityisellä kuormittuvuus-asteikolla (RPE-asteikolla) 10 minuutin välein, ja hapenkulutusta mitattiin koko ajan. Sauvakävelyn aikana hapenkulutus oli merkittävästi suurempaa kuin käveltäessä ilman sauvoja. Vaikka liikunta sauvojen kanssa oli siis fyysisesti raskaampaa, oli yllättävää, etteivät kävelijät kokeneet rasittuvansa sauvakävelyn aikana yhtään enempää kuin ilman sauvoja. Eikä tässä vielä kaikki! Vielä hämmästyttävämpää oli, että tavallisen, sauvattoman kävelyn jälkeen testihenkilöt arvioivat olevansa väsyneempiä kuin sauvoilla kävelyn jälkeen.

Tutkijat ovat ilmeisesti päässeet jyvälle dementiahiihdon salaisuuksista. Sauvat sekoittavat pään! Tutkijoiden mielestä kävelysauvat tarjoavat psykologista hyötyä ylämäkikävelyssä, vaikka ne tosiasiassa aiheuttavatkin fyysistä rasitusta.

Ylös, ulos ja sauvakävelylenkille! Muistatko minne jätit sauvat?

Lähde: Duncan MJ, Lyons M. The effect of hiking poles on oxygen uptake, perceived exertion and mood state during a one hour uphill walk. JEPonline 11 (3): 20-25, 2008

7 kommenttia:

  1. Miten minulle jäi kirjoituksesta sellainen tunne, että pistit sauvakävelyä halvalla? Dementiahiihto?? Tuota en ollut aiemmin kuullutkaan...

    VastaaPoista
  2. Christer on itse niin kova urheilija ja vielä siinä iässä, ettei miellä sauvakävelyä vissiin liikunnaksi lainkaan!

    Minustakin on kyllä arveluttavaa (hyväntahtoisestikaan) vitsailla dementialla; se ei ole lainkaan leikin asia...

    Hienoa, että Iltalehti teki juttua E-koodien metsästyksestä. Koeta, Christer, jaksaa taistella sen hiilihydraattitietoisen ruokavalion puolesta - että siitäkin tehtäs edelleen juttuja lehtiin ja medioihin. Että tieto saavuttaisi nekin, jotka eivät liiku täällä netin ravintosivuilla.

    Ajattelen erityisesti nuoria ihmisiä nyt. Meidänkin Keskisuomalaisessa on nuorille suunnattu osio, mutta onko siinä ylipäätään ravinto- tai liikunta-asioita? EI! Sivut täyttyvät bändiesittelyistä ja seksiin liittyvistä jutuista. Tänä aamuna esim. oli koko sivu kesälemmiskelyn eduista ja haitoista!! Sillä houkutellaan heitä lehden lukijoiksi. Sinne väliin olis vastuullista ja helppokin laittaa muutakin valistusta.

    Meidän perheessäkin nuoret miehet ovat täysin omaksuneet virallisen ruokavalio-opin: rasvatonta ruokaa ja muunneltuja rasvoja - ja hiilihydraatteja liikaa. Vain se vihannes-/hedelmäsuositus on kohdallaan. On tosi vaikea saada heitä edes kuuntelemaan muuta, pitävät äidin hourahtaneena höpötyksenä.

    Jatka, Christer, anarkiaa tällä rintamalla! On kysymys ihmishengistä, puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä ja koko yhteiskuntammme tulevaisuudesta. Kuka tekee työt ja kustantaa ylipainoisten, sairaiden hoitokulut, kun työllisten osuus muutoinkin pienenee jyrkästi?!

    Tuula

    VastaaPoista
  3. Tuula, oikean dementian kanssa ei toki sovi vitsailla. Lähipiirissä on tästäkin kokemusta.

    Minulle tuli suurena yllätyksenä E-koodi metsästyksen saavuttama suosio. Jatkan "taistelua" tällä rintamalla. Kun luen tiedotteesi lehdistön tavasta hoitaa terveysvalistustehtävänsä nuorisolle, tulen sinun laillasi kovin surulliseksi. Ei ole hyvä jos nuoresta lähtien syödään epäterveellisesti. Sellaisesta on vaikea päästä eroon aikuisiässä.

    Kiitos kommenteista!

    VastaaPoista
  4. Sauvakävelystä on useampiakin kotimaisia tutkimuksia, joiden lopputoteama on hyvinkin selvä: sauvakävely on erinomainen kuntoliikunnan muoto, joka vahvistaa erityisesti hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Pitää muistaa, että juokseminen ei sovi kaikille. Sauvakävely antaa mahdollisuuden rasittaa itseään enemmän kuin pelkkä reipas kävely.

    VastaaPoista
  5. Niin selvennettäköön myös Jormalle, että pidän sauvakävelyä hyvänä liikuntamuotona. En ymmärrä miksi minusta tehtiin sauvakävelyn vastustaja. Käsittelemäni tutkimuksen mukaan sauvakävely ei tunnu yhtä rankalta kuin samalla teholla suoritettu normaali kävely.

    VastaaPoista
  6. Minä luulen, että sauvakävelyn tunteminen kevyemmäksi viittaa jollain tavalla keskivartalon lihasten kuntoon.

    Sauvoista saa yllättävän paljon tukea sekä vartalon kiertoon että jalan (ja lantion) siirtoon seuraavaa askelta varten.

    Olenko oikeilla jäljillä?

    VastaaPoista
  7. Jos pystyt lukemaan 'uutisointisi' objektiivisesti, huomaat varmaan voimakkaan ennakkoluuloa kuvaavan ilmaisun heti otsikossa. Mikäli todellakin pidät sauvakävelyä hyvänä liikuntamuotona, miksi tuot sen esiin halventavalla 'lempinimellä'?

    Itse muutin käsitystäni sauvakävelystä kehitettyäni kuntoani nollasta siihen saakka, että voin vihdoin juosta: edelleen pyrin sisällyttämään viikkoliikuntaan sauvakävelyä umpimetsässä, raskaassa maastossa juuri sen sydän- ja hengityselimistölle kohdistuvan harjoitusvaikutuksen vuoksi.

    Sanoilla ja sanavalinnoilla on merkitystä.

    VastaaPoista