lauantaina, lokakuuta 04, 2008

Laihdutustarina vuodelta 1869

Lääkäri Andreas Eenfeldt kirjoittaa blogissaan ehkä maailman kuuluisimmasta laihduttajasta, William Bantingista.

Hautausurakoitsija William Banting (1797-1878) kärsi ylipainosta. Lyhyestä varresta huolimatta (165 cm) hän oli vuosien saatossa onnistunut saavuttamaan 92 kilon painon (painoindeksi oli noin 34). Hän ei pystynyt solmimaan kengännauhojaan, kärsi nivelsärystä, joka pakotti hänet kiipeämään rappusia alas takaperin, hän puuskutti ja hikoili lakkaamatta. Tämän lisäksi hänellä oli kiusallinen napatyrä ja heikko näkö ja kuulo.

Hän oli useiden vuosien ajan hakenut apua ylipainoonsa eri lääkäreiltä. Saamiensa ohjeiden mukaisesti hän milloin vähensi ateriakokoja, milloin hän lisäsi tuskallisten kävelylenkkiensä pituutta. Ei mitään vaikutusta. Yhteen aikaan hän harrasti soutua kahden tunnin verran jok'ikinen aamu. Se johti lihaskasvuun, lisääntyneeseen ruokahaluun ja paino pikemminkin nousi tästä. Hän sai neuvoja liikkua paljon merellisessä ilmastossa, hän kylpi usein, ratsasti, käytti ulostuslääkkeitä ja poisti nesteitä lääkkeillä. Mikään ei auttanut.

Eräänä päivänä William Banting meni William Harvey -nimisen lääkärin luokse. Harvey suositteli hänellä uutta ruokavaliota: Syö vähemmän sokeria ja tärkkelystä. Ruokavalion noudattaminen toi tuloksia, sillä Banting laihtui vuoden aikana 21 kiloa. Lähes kaikki vaivat hävisivät ja hän sanoi olevansa elämänsä kunnossa.

Tämä tervehtyminen ja laihtuminen ilahdutti Bantingia siinä määrin, että hän kirjoitti oman laihdutustarinansa missä hän ylisti Harveyn menetelmää. Tarina julkaistiin vuonna 1869. Voit lukea tarinan englanninkielellä painamalla tästä.

Tämä on kaikkien hys hys -ruokavalioiden äiti. Rohkeimmat lukijani houkutellaan nyt kokeilemaan Harveyn ja Bantingin ruokavaliota viikon verran (katso alla!). Kertokaa miltä tuntui!

Aamiaiseksi ei suinkaan syödä sokerilla kuorrutettuja maissihiutaleita ja iltapala olisi minulle liian tuhti. Mutta sinä voisit ehkä kokeilla tällaista laihdutusruokavaliota:

Aaamiainen: 
120-150 g lihaa, kalaa tai paistettua läskiä 
kuppi sokeroimatonta teetä
30 g korppuja tai paahtoleipää

Lounas:
150-180 g kalaa tai lihaa
sekavihanneksia (mutta ei missään nimessä perunaa!)
sokeritonta hedelmäkiisseliä
30 g paahtoleipää
2-3 lasia punaviiniä tai vedellä laimennettua sherryä

Välipala:
hedelmä
muutama korppu
sokeroimatonta teetä

Päivällinen:
90-120 g lihaa tai kalaa
1-2 lasillista punaviiniä

Iltapala:
mikäli tarpeen yksi lasillinen giniä, viskiä, konjakkia tai viiniä.

Kokeilkaa tee rohkeammat tätä ruokavaliota ja kertokaa kokemuksistanne!

Lukekaa lisää arkistojen kätköistä löytynyttä tarinaa William Bantingista painamalla tästä.

9 kommenttia:

  1. Kuten sanottu, Heikkilä, Atkins yms. ynnäävät oman nimensä täysin ansiotta jo ajat sitten tunnettuun menetelmään päästä eroon ihroistaan.

    Korput ja paahtoleivät voi korvata näkkärillä ja alkoholit kossulla. Ihan hyvin toimii.

    VastaaPoista
  2. Juuri näin Sami Uusitalo! Alkuperäisjuttu oli aika jännä lukukokemus. Margariini oli aika tuntematon käsite noihin aikoihin. Wikipedia tietää: Margariini keksittiin Ranskassa Preussin ja Ranskan välisen sodan aikana 1869, jolloin voita oli niukasti ja sen hinta oli korkea. Keisari Napoleon III määräsi kilpailun, jonka tarkoituksena oli tuottaa halvempi korvike. Kilpailun voitti Mège Mouriès, jonka teorian mukaan rasva liukenee lehmän utareesta maitoon. Niinpä hän sekoitti naudan rasvaa, kuorittua maitoa ja palan utaretta. Hän keksi, että mikäli nämä ainesosat prosessoidaan kylmässä ja kuumassa, tuloksena on hyvin voimainen aine, joka oli helmen vaalea. Kreikan sanan helmi margarites mukaan hän antoi tuotteelleen nimen margarine.

    VastaaPoista
  3. Voi johtaa työelämässä ongelmiin kiskaista tuo viinisatsi lounaalla :o)

    VastaaPoista
  4. "Tämä on kaikkien hys hys -ruokavalioiden äiti."

    Eikös Anthelme Brillat-Savarinilla ollut samanlaisia ohjeita jo muutama vuosikymmen aiemmin? Viittaan tietenkin opukseensa Maun fysiologia.

    VastaaPoista
  5. Luin joskus tuota Brillat-Savarinia, hän oli sitä mieltä, että lihominen johtui uudesta muotiin tulleesta juomasta, oluesta.

    Tärkkelys oli keksitty 1800-luvun puolivälissä, ja Harvey oli saanut idean tärkkelyksen merkityksestä lihomiselle luennolla Ranskassa jolla kerrottiin tästä uudesta aineesta.

    VastaaPoista
  6. Olet Ville aivan oikeassa. Kirjoituksessaan hautausurakoitsija Banting mainitsee teoksen La Physiologie du Goût, jonka oli kirjoittanut Brillat Savarin. Suotko anteeksi kun unohdin Savarinin!

    VastaaPoista
  7. Kuntsa valisti meitä lisää hiilihydraattitietoisuuden alkuajoista. Brillat-Savarin on loihtinut ilmoille seuraavan unohtumattoman lausahduksen:

    Ruoansulatushäiriöstä kärsivät ihmiset ja ne jotka juopottelevat, ovat äärimmäisen vähän tietoisia oikeanlaisen ruokailun ja juomisen periaatteista.

    (Those persons who suffer from indigestion, or who become drunk, are utterly ignorant of the true principles of eating and drinking.)

    VastaaPoista
  8. Kuinka kauan päätä hakataan seinään ?

    Vähennetään rasvaa -> lihotaan
    Vähennetään rasvaa -> lihotaan
    ...
    ...
    ...
    Vähennetään rasvaa -> lihotaan

    Muutamat huuhaa uskovaiset vähentävät hiilihydraatteja

    He laihtuvat.

    VastaaPoista
  9. Eipä ollut sairaalabakteereista huolta tuolloin... Nyt terveistä ihmisistä tehdään usein sairaita. Voisiko tuo kaikki olla margariinin syytä????

    VastaaPoista