keskiviikkona, tammikuuta 21, 2009

Cochrane-instituutti suosittelee hiilihydraattitietoisuutta diabeetikolle

**
Cochrane -instituutin tutkimuksiin
luotetaan erittäin paljon. Näihin tutkimuksiin kootaan paras mahdollinen tieteellinen tutkimusnäyttö jostakin sairaudesta tai lääketieteellisestä ilmiöstä. Tuoreessa Cochrane -tutkimuksessa selviää, että diabeetikko (sekä 1- että 2-tyypin) saa tasaisemman verensokerin ruokavaliomuutoksilla kuin lääkkeillä.

Mikä on se ruokavaliomuutos, jolla saavutetaan lääkkeitä parempi hoitovaikutus? Cochrane -instituutin selvityksen mukaan hiilihydraattitietoisuus (GI -menetelmä, matala glykeeminen indeksi) on se ydinsanoma. Paras tapa hoitaa diabetes on rajoittaa nopeasti sokeristuvien, korkean glykeemisen indeksin omaavien hiilihydraattien nauttiminen. Diabeetikon kannattaa siis syödä suoraan sanoen vähähiilihydraattisesti. Lautaselta kannattaa jättää pois peruna, pasta ja riisi. Leipää ja hedelmiä syödään vain kohtuullisesti. 

Aiempia kirjoituksiani lukeneina muistanette terveyskeskuslääkäreiden, diabeteshoitajien, ravitsemusterapeuttien ym. ammattiharjoittajien kommentoineen kirjoituksiani hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta erittäin myönteiseen sävyyn. Niinhän se on, että aikaansa seuraava diabeteshoitaja uskaltaa sanoa näinDiabetestyössä ei enää pitkään aikaan ole seurattu Diabetesliiton ohjeita. Niillä ohjeilla diabeetikot pääsevät nopeammin hautaan. Onko se tarkoitus?  Rivien välistä voitte lukea sen tuskan kun diabeteshoitaja oivaltaa virheellisen hoitosuosituksen vievän potilastaan huonompaan kuntoon. En tiedä miten yleistä tällainen kapinointi Diabetesliiton suosituksia vastaan on. Minun täytyy myöntää, että joitakin diabeetikkoja Suomen diabetesliiton suositukset ihan aidosti auttavat varsinkin jos diabeetikossa herää voimakas into liikuntaan ja painonhallintaan. Mutta Diabetesliiton olisi myönnettävä, että diabetesta voi hoitaa myös muilla tavoilla vähintään yhtä hyvällä menestyksellä ja usein paljon paremmin. Diabetesliiton ohjeita voi täydentää ravintolisillä ("diabeteksen täydentävä hoito") tai käyttää vaihtoehtoisesti hiilihydraatteja rajoittavaa ruokavaliota ("diabeteksen vaihtoehtoinen hoito"). Lukekaa lisää tästä Kunto & Terveys-lehdestä 5/2008.

Toivon lääkärikunnan ja muun terveydenhoitoon keskittyvän henkilökunnan tutustuvan tähän uusimpaan Cochrane-instituutin tutkimukseen. Lukekaa vaikkapa ensiksi Svenska Dagbladetin toimittajan, Henrik Ennartin, selvitys asiasta (GI-kosten lika bra som diabetesmedicin, 21.1.2009). Lukekaa sen jälkeen mitä eläkkeellä oleva tohtori Timo Kuusela kirjoittaa hiilihydraattitietoisuudesta ja sen sovellutuksista.

Suomessa järjestetään Suomen Akatemiassa 9.2.2009 julkinen keskustelutilaisuus vähähiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta. Tilaisuudessa esiintyvät tiedemiehet, terveysalan asiantuntijat ja maallikkojäsenet ovat tilaisuuden juontajalle ja koordinoijalle (Mikael Fogelholm ja minä) määränpäivään mennessä jättäneet kirjallisessa muodossa varaamansa puheenvuoron tuossa tilaisuudessa. Kaikki ovat näin tehneet yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: Diabetesliiton asiantuntija. Ehkä tämä viive on johtunut siitä syystä, että Cochrane-instituutin tutkimuksiin ja muihinkin uusiin diabetestutkimuksiin halutaan tutustua rauhassa. 

En itse vielä löytänyt Cochrane -kirjastosta tätä toimittaja Ennartin kuvaukseen sopivaa tutkimusta. Se voi johtua siitä, että tutkimus ei vielä ole julkaistu. Toimittaja Henrik Ennartin blogikirjoituksesta selviää, että hän on saanut tutkimuksesta ennakkotietoja. Henrikin mainitsema Diana Thomas Sydneystä, Australiasta, on erittäin arvostettu diabetestutkija ja hän on yksi raportin pääkirjoittajista. Löysin mainitun Cochrane -yhteenvedon suunnitelman, mikäli se teitä kiinnostaa. Seurataan tilannetta! Lisäys: Olen saanut sähköpostiini ihan äsken tämän tutkimuksen kokotekstin. Voin lähettää sen halukkaille sieluille tarvittaessa.

Mitä mieltä olette diabeetikon ravitsemussuosituksista?

11 kommenttia:

  1. Jari ehtii joka paikkaan kommentoimaan :-)

    No nyt tiedätte mistä Cochrane -tutkimuksen voi hakea luettavaksi. Ihan samalta vaikuttaa kuin se mikä minulle tuli sähköpostin välityksellä. Lukekaa ajatuksella!

    Kiitos Jari.

    VastaaPoista
  2. Johan se on Mattilakin tätä kirjoitustasi mainostanut suomi.24:ssa...

    VastaaPoista
  3. Anonyymiltä tuli hälyttävä tieto: Kari J. Mattila on taas kopioinut kirjoituksiani.

    Olen kieltänyt häntä tekemästä niin. Ei sen takia, että minä nipottelisin tekijänoikeuksista, vaan sen takia kun hän tulkitsee kirjoitukseni välillä hyvinkin erikoisesti poimien sinne pa**a-palstalle vaan omaan rajoittuneeseen ideologiaansa sopivaa tekstiä. Ettekö saa Mattilaa hiljaiseksi?

    VastaaPoista
  4. Blogissasi on linkki Duodecimin uutiseen, jonka mukaan "Glukoosi ei ratkaise diabeetikon sydänriskejä" (tässä abstrakti tutkimuksesta http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/360/2/129 )

    Tutkimus on uutisoitu täysin harhaanjohtavasti mikäli vain käsitin oikein että veren glugoosipitoisuuteen ei tutkimusasetelmassa pyritty vaikuttamaan ravitsemusmuutoksilla.

    Ehkä joku fiksumpi osaa kertoa mitä se intensiivisempi verensokerin hoitaminen tarkoitti. Jos se tarkoittaa pelkästään/ensisijaisesti tiukempaa lääkehoitoa niin kyseinen tutkimus olisi pitänyt uutisoida puolueettomasti jotakuinkin näin: verensokerin kontrolloiminen lääkehoidolla ei ratkaise diabeetikon sydänriskejä

    Ainakin jos Cochrane-instituuttia on uskominen niin verensokerilla on merkittävä rooli diabeteksessa mutta huomio on ensisijaisesti kiinnitettävä ravintoon, ei lääkehoitoon.

    t. anonyymi

    VastaaPoista
  5. Anonyymi on oikeassa. Otsikko on tuossa Duodeciminin uutisessa aika lailla harhaan johtava. Fiksut lukevat alkuperäistutkimukset huolella.

    VastaaPoista
  6. Mattila se vaan jaksaa, voi hyvänen aika. Eniten tässä harmittaa se, että Christer "mustamaalautuu" tässä samalla, ja aivan syyttään!

    http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000654&posting=22000000041097166

    VastaaPoista
  7. Kari J Mattila on näköjään taas riehunut "omalla palstallaan". Karia ei kannata ottaa tosissaan. Palstalla on korkeintaan hupiarvoa. Ei kai kukaan ota Suomi24 VHH-palstaa tosissaan? Minä yritin tuolla palstalla ja lukuisissa yksityisesti lähetetyissä viesteissä tulla toimeen hänen kanssaan. En onnistunut. Hän on erittäin huonoa mainosta vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Hän ei tätä asiaa taida tajuta.

    Siellä oli syntymässä herkullinen vapaamuotoinen keskustelu alalla toimivan ravitsemusasiantuntijan (minä) ja erään lääkärin (x-box) toimesta. Me yritimme sietää häiriköintiä, henkilökohtaisia solvauksia ja ymmärsimme muun porukan arvostavan meitä, mutta Mattila pilasi tämänkin mahdollisuuden. (Syvä huokaus). Minun osaltani loppivat Kari J Mattilaa koskevat kommentoinnit tähän.

    VastaaPoista
  8. Tämmöistä löytyi tänään:
    1. Rajoita hiilihydraattien saanti kaikilla aterioilla 40 grammaan. Muista, että kaikki hiilihydraatit eivät ole tasavertaisia, olennaista on niiden valitseminen hyvistä lähteistä. Kuiturikkaat, hitaasti sulavat hiilihydraatit, joita on vihanneksissa, hedelmissä ja kokojyvissä, eivät nosta verensokeriasi yhtä paljon kuin yksinkertaiset, nopeasti pilkkoutuvat, hiilihydraatit, joita on esimerkiksi vaaleassa leivässä, pastassa ja perunassa.


    2. Nauti proteiinia joka aterialla, sillä se hidastaa verensokerin nousua ja tyydyttää näläntunnetta tehokkaasti. Riittävä proteiinin saanti minimoi myös lihaskudoksen menetystä laihdutettaessa. Hyviä proteiinilähteitä ovat kala, kana, liha, kananmunat, vähärasvaiset maitotuotteet ja palkokasvit. Seitsemää proteiinigrammaa kohden voit nauttia 15 grammaa hiilihydraatteja, muistaen kuitenkin säännön: 40 grammaa aterialla.

    3. Vähennä tyydyttyneiden ja hydrattujen rasvojen, kuten voin, eläinrasvojen ja teollisesti muokattujen rasvojen, määrää, mutta nauti kohtuullisia määriä kasviperäisiä tyydyttymättömiä rasvoja ja öljyjä sekä pähkinöitä. Näin pysyt paremmin kylläisenä rajoittaessasi hiilihydraattien määrää.

    4. Älä poista ruokavaliostasi kokonaisia ruokaryhmiä, kuten leipiä tai jälkiruokia. Tavoitteena on oppia syömään viisaasti ja tekemään hyviä valintoja, ei kieltää itseltäsi kaikkea hyvää. Opi myös tunnistamaan "väärät" ohjeet, kuten "älä syö porkkanoita". Kukaan ei syö tällaisia ruokia niin paljon, että niistä aiheutuisi painonousua tai verensokeritasojen liiallista nousua.

    5. Vältä prosessoituja ruokia ja valmisruokia. Ne sisältävät usein epäedullista rasvaa, jota on teollisesti muokattu. Valmisruoat ovat usein hyvin energiapitoisia, mutta niiden ravintoarvo on huono.

    6. Älä unohda annoskokoa. Vain koska jokin on vähähiilihydraattinen, ei tarkoita sitä, että voit syödä sitä rajattomasti. Kaloreita lasketaan edelleen.

    7. Harrasta liikuntaa joka päivä. Se ei pelkästään pidä painoasi kurissa, vaan torjuu myös insuliiniresistenssiä eli tilaa, jossa insuliinin vaikutus heikkenee ja verensokeri nousee.

    8. Salli itsesi törsäillä välillä. Yritä kuitenkin nauttia myös proteiinia runsaan hiilihydraatin lisäksi tasoittaaksesi verensokerin nousua.

    Lähde:WebMD

    VastaaPoista
  9. Kiitos Anonyymi kun käänsit WebMD:n hienot terveysteesit suomen kielelle! Teen niistä erillisen kirjoituksen.

    Vähän samansuuntaista luettavaa löytyy piakkoin ilmestyvästä Kunto & Terveys -lehdestä 1/2009. Minä rakastan erilaisia listoja!

    VastaaPoista
  10. "Blogissasi on linkki Duodecimin uutiseen, jonka mukaan "Glukoosi ei ratkaise diabeetikon sydänriskejä" (tässä abstrakti tutkimuksesta http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/360/2/129 )

    Tutkimus on uutisoitu täysin harhaanjohtavasti mikäli vain käsitin oikein että veren glugoosipitoisuuteen ei tutkimusasetelmassa pyritty vaikuttamaan ravitsemusmuutoksilla."

    Itsekin kiinnitin huomiota tähän harhaanjohtavaan uutisoitiin. Ei varmasti ollut 1. kerta Duodecimin osalta. Juttuun on vielä väkisin heitetty statiinipiilopuffi.
    AM

    VastaaPoista