tiistaina, elokuuta 18, 2009

Lautasmalli - ideointia

*
Kirjoitettu 17.8.2009 ja 18.8.2009 tätä jo kommentoidaan varsin reippaaseen sävyyn. Käy sinäkin kommentoimassa!

Älkää ottako Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia ja lautasmallia liian vakavasti. Muistakaa ravitsemuksessa sellainen sopivan rento asenne.

Diplomi-insinööri Sami Uusitalon kanssa olen esitellyt näillä sivuilla aiemminkin vaihtoehtoisia lautasmalleja. Sami on luonut vaihtoehtoisia lautasmalleja itselleen sen vuoksi, että hän on havainnut alla esiteltyjen muutosten ravitsemuksessa tuoneen merkittävää helpotusta painonhallintaansa. Sami ei ole missään nimessä yksin ajatuksineen. Minä tuen Samin ajatuskuvioita ja nykyisin löytyy myös lukuisia tutkimuksia, jotka tukevat tätä vaihtoehtoista ratkaisua. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset eivät ole kovinkaan pielessä. Kyllä niiden suositusten varaan voi rakentaa terveellisen lounaan. Se miten se tehdään selviää nyt! Oletko valmis muutokseen?

Tällä tavoin perinteisestä lautasmallista saadaan kevyempi (!) ja rasvaisempi (!) vaihtoehto:

- Perinteisen lautasmallin tapaan, peitä puolet lautasesta kasviksilla
- Vaihda peruna/riisi/pasta -osio lanttuun/nauriiseen/kaaliin
- Pidä liha/kala sellaisenaan
- Vaihda leipä kananmunaan, liha ja/tai juustoleikkeleeseen
- Juomana voit pitää maidon (rasvaisenkin) tai vaihtaa kivennäisveteen
- Jälkiruoaksi kelpaa esim. mantelit, siemenet tai pähkinät

Näillä pienillä muutoksilla perinteisestä lautasmallista tehdään vähähiilihydraattinen vaihtoehto. Vaihtoehtoisessa mallissa on vähemmän energiaa ja runsaammin ravintoaineita. Tällainen vaihtoehto pitää sinut terveenä ja tukee mahdollista painonhallintaratkaisuasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Tässä vielä vertailussa perinteinen ja vaihtoehtoinen lautasmalli muutaman kuvan kera:

1. Vaihtoehtoinen lautasmalli (ilman perunaa ja leipää)

























2. Perinteinen lautasmalli (perunoineen ja leipineen)



























Kysyn: Mitä vikaa tässä vaihtoehtoisessa lautasmallissa on?

Muita kirjoituksiani lautasmalleista:

Kilpailu - lautasmalli vastaan Samin VHH

Lautasmalleja - tunteella!

Hys hys -ruokavalio tehokkain tapa laihduttaa

Napit vastakkain!


8 kommenttia:

  1. Ai mitäkö vikaa? Siinä on TYYDYTTYNYTTÄ RASVAA JA KOLESTEROLIA, joka TUKKII VERISUONET.

    Ja tuo ylläoleva yrittää olla sarkasmia...

    -Jyyki

    VastaaPoista
  2. Kaikki hifistelijät eivät välttämättä tykkää noin suuresta proteiinimäärästä. Tai tulee ainakin mieleen VHH-suuntauksista Kwasniewski Optimal Diet ja Schwarzbein Principle, jotka ovat myös proteiinirajoitteisia. Niitä sitten perustellaan mm. glukoneogeneesin epäoptimaalisuudella ja ehkä joillain adrenaliinitasojen kohoamisilla... En muista tarkalleen.

    VastaaPoista
  3. Mallissa on se vika, että kyseessä on taas jokin uusi "muotidieetti".

    ;)

    VastaaPoista
  4. Kiinnostaisi tietää, onko siinä jotain vikaa. Minullakin rasvan osuus päivän energiansaannista tuppaa nousemaan helposti suureksi, vaikken erikseen edes yrittäisi. Ei sellainen ruoka kyllä nälkää yhtään paremmin pidä kuin hiilaripitoinen, ainakaan minulla.

    Hyviä kai nuo lautasmallit ovat, mutta sitenhän tulee kuitenkin syötyä vain yksi ateria päivässä.

    VastaaPoista
  5. Itä-Aasialaiset ihmiset tuntuvat olevan järjestään laihoja ja elävätkin pitkään. Siis ilmeisesti riisin ja kalan popsiminen pitää sinut hengissä. Tai sitten se johtuu heidän geeneistään, en osaa sanoa.

    VastaaPoista
  6. Eipä tuohon lautasmalliin tarvitsisi omasta mielestäni kovin suuria muutoksia tehdä.

    "Perunaneljänneksen" kohdalla voisi lukea, että tämän tilan voi täyttää muullakin kuin perunalla, riisillä tai pastalla. Ravitsemuksellisesti parempia vaihtoehtoja ovat esim. wokkivihannekset, keittojuurekset tms.

    Minun on myöskin vaikeaa ymmärtää, miksi jokaisella aterialla pitäisi syödä leipää. Runsaskuituinen leipä sopii aamupalaksi tai välipalaksi, mutta aterioiden yhteydessä sitä ei välttämättä tarvitse (paitsi ehkä joidenkin kevyiden keittolounaiden lisukkeeksi).

    Ja miksi lounaalla pitäisi syödä aina jälkiruoka? Kyllä energiantarve tulee tyydytetyksi ilman jälkiruokaakin.

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommenteista! Jyyki on sarkastisella tuulella. Valtsu hifistelee proteiineilla. Pertsa pitää viritystämme 'muotidieettinä'. Höh! Ville taitaa pitää molempia lautasmalleja hyvinä, mutta kehtaa jupista puuttuvasta aamiaisesta ja päivällisestä. Timo hehkuttaa riisin ja kalan puolesta. Hienoa tukea tulee vakiokommentoija TtM:ltä.

    VastaaPoista
  8. ""Perunaneljänneksen" kohdalla voisi lukea, että tämän tilan voi täyttää muullakin kuin perunalla, riisillä tai pastalla."

    Niinhän siinä VRN:n ohjeistuksessa lukeekin. Lisäksi nämä tärkkelyskasat ovat runkona esim. ylipainoisten lasten ravitsemuksen, miksi eivät esim. vihannekset?

    "Ravitsemuksellisesti parempia vaihtoehtoja ovat esim. wokkivihannekset, keittojuurekset tms."

    Juu-u tärkkelyskuorma pienenee ja aterian hiilihydraatti/energiamäärä pienenee. Ainakin ylipainoisen tapauksessa suunta varsin oikea. Ravintoaineita saa myös enemmän.

    "Minun on myöskin vaikeaa ymmärtää, miksi jokaisella aterialla pitäisi syödä leipää."

    Tätä jos mitä, onkin vaikea ymmärtää. Perus leipapalassa on 60%hiilihydr. 30% rasvaa ja 10%, huonoin tuputettava ainakin ylipainoiselle.

    "Ja miksi lounaalla pitäisi syödä aina jälkiruoka?"

    Jos se on hyvää. Tai vaikka manteleiden tapauksessa saa kivasti, sinkkiä, seleeniä, E-vitamiinia ja ai niin kuitua(joka ei niin tärkeä kuin em. ravintotekijät)

    Kyllä energiantarve tulee tyydytetyksi ilman jälkiruokaakin.

    VastaaPoista