keskiviikkona, kesäkuuta 16, 2010

Sydänkirurgi myöntää erehtyneensä kolesterolin suhteen


*
HUOMIO! Tätä kirjoitusta luetaan ja kommentoidaan erittäin vilkkaasti. Käy sinäkin sanomassa mielipiteesi!

Kolesteroliteoria on kaatumassa!

Sain äskettäin
sähköpostiini mielenkiintoista tietoa koskien kolesteroliteoriaa. Laadin tämän kirjoituksen siinä uskossa, että se edistää keskusteluamme kolesteroliteoriasta.

Itse en usko siihen, että kolesteroli on merkittävässä roolissa sydän- ja verisuonisairauksissa. Kun luet alla olevan käännökseni kirurgi Lundellia koskevasta uutisesta, pyydän sinua rehellisesti pohtimaan, voiko todellakin olla niin, että kaikkein parasta olisi jos kerta kaikkiaan romutettaisiin nykyinen käsityksemme kolesterolin haitallisuudesta?

Tohtori Tolonen ja tohtori Pentti Raaste pohtivat kolesteroliteoriaa erittäin ansiokkaasti uudistuneessa Sydänoppaassaan. Tutustukaa myös siihen! Lue myös uusinta tietoa kolesterolista. Kuva on napattu Sydänoppaan johdanto -kappaleesta.

Saat olla eri mieltä kuin kirurgi Lundell, tohtori Tolonen tai tohtori Raaste! Keskustelkaamme tästä! Rehellisesti, älykkäästi, avoimesti!


Tästä asiasta on kyse:

Sydänkirurgi myöntää erehtyneensä kolesterolin suhteen

Sydänkirurgi ja lääketieteen tohtori Dwight Lundell on kirjoittanut kirjan missä hän pohtii kolesterolin merkitystä sydän- ja verisuonisairauksissa. Kirja löytyy täältä.

Annetaan Lundellin kertoa tarinansa. Kirurgi Lundell myöntää, että lääkärikunta herkästi sortuu ylpeyteen ja oman egon pönkittämiseen. Tämä johtuu siitä, että työn, harjoittelun ja arvovallan takia tälle seikalle tarjoutuu yllin kyllin kasvualustaa. Tämän seurauksena lääkärin on vaikea myöntää olevansa väärässä.

Lundell myöntää kirjassaan, tehneensä erään suuren virheen elämäntyönsä aikana: Hän on uskonut kolesteroliteoriaan. Hän uskoi tähän ykkösleirin vakuutteluun, joka menee tähän tyyliin (olethan tämän kuullut?): "Veren korkea kolesterolipitoisuus on tärkeä sepelvaltimotaudin ja muiden valtimotautien riskitekijä. Se lisää kolesterolin kertymistä valtimoiden seinämiin ja kalkkeuttaa verisuonia... Kolesteroliarvoja voi parantaa tehokkaasti muuttamalla elämäntapojaan. Kun elämäntapamuutos ei onnistu tai kun se ei riitä, joudutaan turvautumaan lääkehoitoon. Kolesteroliarvoja voi parantaa välttämällä kovia rasvoja eli tyydyttyneitä rasvahappoja ja suosimalla pehmeitä rasvoja eli kerta- tai monityydyttymättömiä rasvahappoja. Lisäksi kannattaa lopettaa tupakointi, laihduttaa mahdollisia liikakiloja pois, lisätä ruokavalion kuitupitoisuutta ja käyttää hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja."

Tässä minä olen, sanoo Lundell. Hattu kourassa astun teidän eteenne pyytäen teiltä anteeksi! Olen elämänurani aikana (25 vuoden kokemus) tehnyt yli 5000 sydänleikkausta. Selostan teille nyt miksi lääketiede on väärässä kolesterolin suhteen, kertoo Lundell.

Lundell kertoo miten hän sai perehtyä sydänkirurgiaan muiden taitavien sydänkirurgien kanssa. Muiden lääkärikollegoiden tapaan häntä pommitettiin lääketeollisuuden suunnalta toinen toistaan komeimmilla esitteillä ja tieteellisillä tutkimuksilla kolesterolin vaikutuksesta sydänterveyteen. Hän liikkui seminaarista toiseen. Häneen istutettiin ajatus siitä, että veren korkea kolesteroli on haitallista sydänterveydelle.

Hänelle ei tullut mieleenkään vastustaa vallitsevaa hoito-ohjeistusta: kirjoita lääkereseptejä kolesterolin alentamiseksi ja syö mahdollisimman vähän rasvaa! Vakuutettiin potilaille, että tämä on ainoa tapa alentaa kolesteroli ja pitää sydän terveenä. Potilaat tietenkin tottelivat. Lääkäriä ja varsinkin kirurgia on totuttu tottelemaan!

Jos vallitsevasta hoidosta jokin kollega joskus esitti jonkin eriävän mielipiteen, hänet nopeasti vaiennettiin ja pyydettiin palaamaan ruotuun. Kolesterolihoidon vastustaminen voisi johtaa ikävyyksiin, kertoi Lundell.

Mutta kun se kolesteroliteoria on väärässä! Nämä ohjeistukset ottaa kolesterolilääkkeitä ja syödä mahdollisimman vähän rasvaa ovat tieteellistä hölynpölyä. Joitakin vuosia sitten havaittiin, että verisuonen seinämässä vallitseva tulehdustila aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia. Tämä havainto on omilla aivoillaan ajattelevissa lääkäreissä johtanut perinteisen (väärän) ajattelumallin (paradigman) vaihtumiseen.

Kun potilaita on väärin tieteellisin perustein kehoitettu syömään kolesterolilääkkeitä, välttämään rasvaisia ruokia ja syömään paljon hiilihydraatteja, olemme luoneet mittavan lihavuus- ja diabetesepidemian. Epidemian, joka laajuudessaan hakee vertaistaan terveyshistoriassamme. Vaikka neljäsosa amerikkalaisista syö kalliita statiinilääkkeitä ja vaikka heitä kehotetaan vähentämään ravintorasvojen nauttimista, enemmän amerikkalaisia kuolee sydänsairauksiin kuin milloinkaan historiamme aikana!

Yhdysvaltojen sydänliiton (AHA) tilastojen mukaan 75 000 000 amerikkalaista kärsii sydänvaivoista, 20 000 000:lla on diabetes ja 57 000 000:lla on diabeteksen esiaste. Yhä nuoremmat sairastuvat ja tahti vain kiihtyy.

Lukekaa nyt tarkkaan! Kolesteroli ei voi kertyä verisuoniin ja aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia ilman, että taustalla on verisuonten tulehdus (inflammaatio). Terveen ja tulehtumattoman verisuonen läpi kolesteroli liikkuu vapaasti ja häiriöitä aiheuttamatta. Ihan niin kuin luonto on asian halunnut hoitaa. Se on se inflammaatio, joka johtaa kolesterolin kerääntymiseen verisuoniin.

Tulehdusta, eli inflammaatiota, on helppo hoitaa. Inflammaatiossa oma elimistösi reagoi ulkoapäin tulleeseen ärsykkeeseen (bakteeri, myrkky tai virus). Inflammaatio hoitaa tämän sairauden aiheuttajan pois pelistä ja me toivumme. Sen sijaan jos emme anna elimistöllemme aikaa tai mahdollisuutta vapautua myrkyistä tai mikrobeista, elimistölle aiheutetaan krooninen tulehdustila. Siinä missä akuutti, ohimenevä tulehdus on hyödyllistä meille, krooninen eli pitkittyvä tulehdus on erittäin vahingollista.

Kuka voi olla niin hölmö, että ehdoin tahdoin asettaa elimistönsä alttiiksi näille taudinaiheuttajille. Kuka tollon lailla syö epäterveellistä ruokaa, kuka vielä polttaa tupakka? Joo, sellainen harhautettu kaistapää, joka ilman minkäänlaista itsekritiikkiä seuraa viranomaistemme ravitsemussuosituksia (vähän tyydytettyä rasvaa, paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja ja paljon hiilihydraatteja). Sillä juuri tällainen ohjeistus synnyttää kroonisia tulehduksia verisuonissa, diabetesta, sydänkohtauksia, aivohalvausta ja ylipainoa.

Kertaus on opintojen äiti: Verisuoniston perikato syntyy siitä kun syödään sillä tavalla kuin meitä on vuosikymmenet ohjeistettu viranomaistemme toimesta.

Miten krooninen inflammaatio syntyy? Kirurgi Lundellin mielestä tärkeimmät inflammaation aiheuttajat ovat tässä: sokeri, valkoiset viljatuotteet, omega-6-rasvahappoja runsaasti siältävät öljyt ja einekset sekä prosessoitu ruoka.

Lundell tarjoaa käsitykselleen havainnollisen esimerkin: harjaa ihoasi kovalla harjalla niin kovaa, että iho punoittaa ja on lähes vereslihalla. Jatka tätä useita kertoja päivässä useiden vuosien ajan. Jos kovista kivuista huolimatta pystyisit tähän suoritukseen, saisit aikaiseksi verisen alueen ihollasi, joka tulisi koko ajan pahemmaksi ja pahemmksi. Akuutti tulehdus muuttuu krooniseksi tulehdukseksi.

Ei ole mitään eroa siinä, tapahtuuko tämä inflammaatio ihon pinnalla tai elimistösi uumenissa. Yhtä pahaa jälkeä on näkyvissä. Lundell on nähnyt tuhansittain verisuonia elämänsä aikana. Tulehtunut verisuoni näyttää siltä kuin joku olisi koko ajan harjannut sitä pienen pienellä harjalla! Harjana on toiminut huonolaatuinen tulehduksia synnyttävä ravinto!

Kun syömme makeita leivoksia ja muita huonoja ruokia, elimistömme reagoi tähän sodanjulistuksella. Verisuonet tulehtuvat. Valtaväestön ruokailutottumukset pitävät verisuonet tulehtuneina.

Kuvittele seuraava tapahtumasarja: Näppäimistölle kaatuu pullollinen makeaa siirappia. Miten näppäimistö toimii sen jälkeen? Eeeeeeiiiiii kooovinnnnnkkkaaan hyvin! Sama tapahtuu verisuonten sisällä kun syömme jotain hyvin makeaa ruokaa. Sokeri lilluu verisuonissamme ja odottaa pääsyä varastoihin tai käytettäväksi heti energiaksi. Verensokeri pyritään pitämään hyvin tasaisena, sillä korkea verensokeri vaurioittaa verisuonia. Toistuessaan useita kertoja päivässä, viikosta toiseen ja vuosien jaksoilla, versisuonet lopulta tulehtuvat hyvinkin pahasti.

Voit olla varma, että olen nähnyt näitä tulehtuneita verisuonia! Yli 5000 potilasta ovat toimineet havaintomateriaalina, kertto Lundell. Heillä on yksi ja samaa yhteinen tekijä: verisuonet ovat tulehtuneet!

Tulehdus etenee verisuonissa erityisen tehokkaasti jos emme vaimenna tulehdusta omega-3-rasvahapoilla (omega-6-rasvahapot aiheuttavat tulehduksia). Tyypillinen amerikkalainen sapuska sisältää 15-30 kertaa enemmän omega-6-rasvahappoja kuin omega-3-rasvahappoja. Tämä on kestämätön tilanne! Ihanteellinen rasvahappojen suhde on 3:1.

Niin kuin tässä ei olisi jo riittävästi kestämistä, Lundell varoittaa vielä tomerasti ylipainosta. Lihavan läskikudos tuottaa tulehdustekijöitä, jotka jatkavat siitä mihin sokerit jäivät, eli tulehdus vain etenee elimistössä.

Tästä onnettomasta tilanteesta on vain yksi poistumisreitti: Me hyväksymme, että kolesteroliteoria on virheellinen ja ryhdymme syömään terveellisempää ruokaa. Meidän pitää syödä mahdollisimman luonnollista, tärveltymätöntä ruokaa. Jos syödään sokeria sisältävää ruokaa, niin se sokeri otetaan vihanneksista ja hedelmistä, vähennetään tulehdusta aiheuttavien kasvirasvojen käyttöä ja syömme sen sijaan maitorasvoja sekä nautimme oliiviöljyä. Eläinrasvaa nauttimalla verisuonet pysyvät terveempinä. Unohda kaikki se mielettömyys minkä moderni tiede on rummuttanut päähäsi! Usko nyt, että eläinrasva ei tuki suonia! Sellaista tieteellistä näyttöä ei ole. On mieletöntä jättää pois eläinrasva ruokavaliosta!

Kolesteroliteoria on johtanut katastrofiin. Valtavirran mukana kulkeneet tiedemiehet ovat tehneet hirvittävän suuria erehdyksiä.

Vaihda tämä mielettömyys terveyteen! Osta vain terveellistä, luonnollista ruokaa ihan niin kuin mummosi aikoinaan teki. Vuosien tasolla tapahtuva tervehtyminen tietää oireettomia sydänterveyden vuosia.

Lopuksi kerrottakoon, että kirurgi Lundell ei enää leikkaa potilaita. Hän on omistautunut täysillä hankkeeseen, joka edistää potilaiden terveyttä ravitsemuksen avulla. Hän perusti Healthy Humans säätiön edistämään terveystietoisuutta ja on nyt siis myös saanut uuden kirjansa markkinoille: "The Cure for Heart Disease and The Great Cholesterol Lie".

Muuta luettavaa kolesterolista:

Ykkösleiri rulez - Kakkonen tulee kaukana perässä

Syö rasvaa ja pidä verisuonet kunnossa

Parempi vähentää hiilihydraatteja kuin rasvaa?

Tervetuloa rasvahysterian syntysijoille

67 kommenttia:

  1. Kovaa tekstiä, muttei rasvaista!
    Perfecthumandiet.org on ehkä myös yritys samaan suuntaan, en anna takuuta! On kai vaiheessa, pitää seurata.
    Ruattalaiset on ihme porukkaa! :)

    VastaaPoista
  2. Juuri näin asia on. Tätä olen toitottanut vuosia jo asiakkaille et HIIIILARIT tekee kolesterolia, mutta tieteellinen faktahan tässä myös on että TÄNÄ PÄIVÄNÄKÄÄN EI OLE VOITU TODISTAA MIKÄ ON IHMISELLE OIKEA KOLESTEROLI? VAIN NÄYTTÖÄ LÖYTYY HEILTÄ JOILLA ON KORKEAMPI KOLESTEROLI ELÄVÄT PIDEMPÄÄN KUN NE JOILLA ON ALLE 5!!!! Omega 3 on todella tärkeä muistaa et se on aina paremmalla mallilla. Aaaahh,,,kuinka helpottavaa et joku "lekurikin" uskaltaa tuoda faktaa esiin...ja ajatella lääketeollisuuden seuraava siirto olisikin et kokonais kolestrolin pitäisi olla kaikilla 2,8, joten koko maailmahan tässä edesauttaisi lääketeollisuuden menestystä ja ihmisiä kuolla kupsahtelisi kun sieniä sateella sivuvaikutuksiin...kiesus. Ihmiset avatkaa silmänne ja uskaltakaa sanoa ei statiineille!!! Olette paljon terveempiä ilman niitä. oma järjen käyttöhän on sallittu...saati sitten et LDL pitäisi olle 1,8...just, aina kun uusi statiini lääke tulee markkinoille niin alkaa painostus. argh....näitä juttuja kuulee aivan liikaa ei tiedä itkistkö vai nauraisko..... ihmiset vain uskoo mitä lääkäri setä sanoo, se on varmaan oikein. hoh...tässä vähän alku vouhotusta....ja tätähän piisaa...

    Ciao Taru

    VastaaPoista
  3. Janne K sanoi : Ars longa, vita brevis.

    Elämä lyhyt, taide pitkä. Käännä ite.

    VastaaPoista
  4. Eikä tämä ole ensimmäinen lääkäri joka tulee ulos kaapista. Lääkäreiden Malcolm Kendrick, Uffe Ravnskov, ja Duane Graveline kirjoja kannattaa lukea, ovat yrittäneet saada sanomaa läpi jo aiemmin. Ravnskovin kirjan polttivat julkisesti Suomen televisiossa taannoin kun oli niin kerettiläinen. Tieteellisten todisteiden valossa asia on ollut päivän selvä jo pitkään mutta on niin vaikeaa myöntää olevansa väärässä. Statiinilääkkeet sekoittivat pakkaa koska ne todella auttavat vaikeissa tapauksissa, joskin eivät kolesterolia alentamalla vaan tulehdusta vähentämällä.

    VastaaPoista
  5. Johnny Cash - One, I won't back down, Nobody. Music to accompany!

    (Ei saa olla surkee! Ongelmat ei ratkee, mut jengit repee?)

    :)

    VastaaPoista
  6. Tulehdusta, eli inflammaatiota, on helppo hoitaa. Inflammaatiossa oma elimistösi reagoi ulkoapäin tulleeseen ärsykkeeseen (bakteeri, myrkky tai virus). Inflammaatio hoitaa tämän sairauden aiheuttajan pois pelistä ja me toivumme. Sen sijaan jos emme anna elimistöllemme aikaa tai mahdollisuutta vapautua myrkyistä tai mikrobeista, elimistölle aiheutetaan krooninen tulehdustila. Siinä missä akuutti, ohimenevä tulehdus on hyödyllistä meille, krooninen eli pitkittyvä tulehdus on erittäin vahingollista.


    Edellinen on lainaus.
    Eikö krooninen, pitkittyvä tulehdus saata johtaa uuteen elämänmuotoon?

    Mun niskakivut johtuu alaspäin pyrkivistä älynesteistä, ei näppäimistön ääressä vietetystä ajasta?

    Älynesteet kovettaa mun lihakset ylivoimaisiksi?

    Mikä on treeniä!
    Jaksatko nostaa kätesi?

    Ihminen on suhteellisen voimakas.

    Jepjep. Pakko postata, kun on ne hyvät puolet tässäkin jutussa.
    Well...

    VastaaPoista
  7. Hieno lääkäri. Lisää tuollaisia suunnanmuutoksia lääkäreiltä, we want more!

    VastaaPoista
  8. Tämä inflammaation merkitys valtimotautien synnyssä on alunperin Rudolf Virchovin osoittama asia, 1850-luvulla (!). Se vain jäi vuosikymmeniksi kolesterolivouhotuksen jalkoihin. Nyt se on ollut uudelleen tutkijoiden kiinnostuksen kohteena parikymmentä vuotta. Uusi tutkimus osoittaa, että omega-3-rasvahapot vaimentavat inflammaatiota ja stabilisoivat valtimoiden plakkeja, jotteivät ne repeile ja lähetä pieniä palasia tukkimaan ahtaita suonia. Suurin osa (n. 70%) sydäninfarkteistahan ja huomattava osa aivoinfarkteista johtuu revenneistä plakeista.

    "Atherosclerotic plaques readily incorporate EPA. A higher plaque EPA content is associated with a reduced number of foam cells and T cells, less inflammation and increased stability."

    Kalaöljy lisättiinkin runsas vuosi sitten valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksiin Suomessa.

    VastaaPoista
  9. Aivan Malcolm Kendrik puhuu täyttä asiaa, kyllä ihmiset varmaan alkaa ymmärtää kaiken tämän lääketeollisuuden rumban vain kun saavat tietoa asiasta. Tästähän täytyy vain pitää ääntä. Ja sitähän tässä tehdään koko ajan. Näitä asioita pitää vaan saada oikeisiin lehtiin,eli näkyvyyttä!

    Loistavaa et Christerilläkin näkyy tämä kirjoitus hyve hyve

    Ciao Taru

    VastaaPoista
  10. Toimin 1967-8 (edesmenneen) professori Pentti I. Halosen apulaislääkärinä Wihurin tutkimuslaitoksen Salus-sairaalassa Helsingissä. Halonen oli silloin myös Helsingin yliopiston kardiologian professori, ja mm. presidentti Kekkosen henkilääkäri, joka seurasi mukana hänen matkoillaan.

    Halonen kyseenalaisti jo silloin, ensimmäisenä maailmassa, kolesterolin merkityksen valtimotautien syytekijänä. Hän sanoi 1970-luvun alussa HS:n haastattelussa, ettei kolesteroli ole sydäntautien syytekijä, vaan niiden patofysiologinen seuraus. Nämä taudit johtuvat tulehduksesta, joka muuttaa maksassa ja makrofageissa kolesterolin aineenvaihduntaa, järkyttää sen tasapainoa (homeostaasia).

    New England Journal of Medicinen entinen päätoimittaja Marcia Agnell arvosteli kovin sanoin lääketeollisuutta huijauksesta ja painostuksesta. Agnellin mukaan lääketeollisuus kiristää lääkärilehtiä julkaisemaan harhaisia, haamukirjoittajioen laatimia artikkeleita uhkaamalla jättää lääkemainokset pois, jollei raportteja julkaista. Mainokset taas ovat välttämättömiä lehtien taloudelle ja toimintakyvylle. Näin syntyy julkaisuharha (publication bias). Myös USA:n terveysvirasto (NIH) on myöntänyt, että julkaisuharha vääristää kaikki kolesterolilääkityksestä julkaistut meta-analyysit, koska niihin ei ole otettu mukaan muita kuin lääketeollisuudelle edullisia tutkimuksia.

    Lääkelaitoksen ylilääkäri Ali Bardy (opiskeluaikojeni kurssitoveri) totesi 274 tutkimusta käsittävässä analyysissaan, että niissä on julkaisuharhaa.

    Ruotsalaiset tiedemiehet, sisätautiopin professori (emeritus) Lars Werkö, kirurgian professori (emeritus) Tore Scherstén ja elinsiirtokirurgian dosentti Ralf Sundberg kirjoittivat Svenska Dagbladetissa 14.7.2009: "Kolesteroliteoria on hallinnut vuosikymmeniä lääkäreiden ja maallikoiden käsityksiä sydän- ja verisuonitautien syistä. Nyt on aika hylätä tämä käsitys." Lue lisää.

    Tässä kommentissa olen käyttänyt yhtenä lähteenä helsinkiläisen patofysiologi Matti Virtasen minulle (ja muillekin) lähettämää kirjoitustaan, joka on vapaasti käytettävissä.

    Tämä on erittäin tärkeä keskustelun aihe, johon soisin mahdollisimman monen lääkärin ja muun terveydenhuollon ammattihenkilönkin osallistuvan, sillä kolesterolin lääkehoito on lääketieteen historian suurin huijaus. Se perustuu yksinomaan lääketeollisuuden rahanhimoon.

    VastaaPoista
  11. Puskan ei tarvitse kirjaa edes lukea, vastaus on jo valmiina kuten olemme jo useaan otteeseen aiemmin havainneet:

    "Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska viittaa kintaalla ruotsalaiselle tutkimukselle.

    "Harva asia on lääke- ja ravitsemustieteessä niin selvä kuin tämä. Tyydyttynyt rasva on monella tavalla haitallista", hän sanoo."

    http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Muualla+Euroopassa+voi+kelpaa+viel%C3%A4/HT20060521SI1TT034qq

    VastaaPoista
  12. Anonyymi haukkuu nyt osittain vääräää puuta, Pekka Puskaa. Ei hän kirjoita statiinireseptejä 600 000 suomalaiselle, vaan muut lääkärit, joiden pitäisi perehtyä tässä käsiteltävään kolesterolihuijaukseen.

    VastaaPoista
  13. Matti Tolonen, saako kysyä, mikä on virallinen kantasi noihin kasvikunnan linolihapporasvoihin? Niistä on vähän kahta koulukuntaa.

    VastaaPoista
  14. Auttakaa nyt tyhmää...

    Kyseinen lääkäri pyytelee anteeksi sitä, että on vuosikausia uskonut vajavaiseen, tai peräti täysin puuttuvaan, tieteelliseen näyttöön perustuvaan teoriaan kolesterolin osuudesta sydäntauteihin. Toisin sanoen, kumottakoon se teoria tieteellisen näytön puuttuessa.

    Mutta samassa kirjoituksessa hän advokoi omaa teoriaansa eri (ruoka-)aineiden osuudesta kyseisiin tauteihin.

    Mihin hän perustaa teoriansa, näihin 5000 tulehtuneeseen verisuonistoon hän on nähnyt? Jos observaatio on oikea, missä on todiste (= tieteellinen näyttö) syy-seuraus -suhteesta?

    Näin maalaisjärjellä ajateltuna hän siis yrittää korvata yhden tieteellisesti puutteellisen teorian toisella samanlaisella. Tokihan hän voi olla oikeassakin, mutta logiikkani vain pettää tässä kohtaa, kuinka toinen teorioista voisi olla parempi...

    VastaaPoista
  15. Mun mielestä tässä artikkelissa on yksi hyvä ja tärkeä tieto monelle:

    "vähennetään tulehdusta aiheuttavien kasvirasvojen käyttöä"
    - näitähän on suositeltu tälläkin palstalla. Oikeastaan Suomessa ei montaa tohtoria löydy, joka on uskaltanut sanoa samaa.
    Ja vaikka täällä välillä parjataan, niin hatun nosto Heikkilälle kasvisrasvojen vastaiselle toiminnalle.

    VastaaPoista
  16. Mäkin välttelen kasvirasvoja hullun lailla, mutta en oo ihan varma kuinka aukotonta on tutkimusnäyttö niitä vastaan. Onko tää täydellinen teoria: http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/05/eicosanoids-and-ischemic-heart-diseas.html ? Ainakin mielenkiintoinen on.

    Anonyymi: Kyllä on olemassa tutkimusta, jotka puhuu nykyruokavalioita vastaan. Otetaanko esille ekana vaikka tää josta Christer kirjoitti kerran: http://sundqvist.blogspot.com/2009/05/aikuistyypin-sokeritauti-pysyy-kurissa.html (en muuten tiä mihin toi väite tossa artikkelissa, että lopulta enää 2 potilasta käytti lääkkeitä perustuu?)

    Sitten näyttäis kyllä löytyvän yksittäistä näyttöä mm. kuituviljoja, transrasvoja, kenties kasvirasvojakin (en oo ihan satavarma, on nimittäin vaikea juttu) vastaan... Ne on vaan aika hankalia juttuja ymmärrettäväks.

    VastaaPoista
  17. Hyvä keskusteluhan tästä onkin virinnyt. Ensinnäkin haluaisin kommentoida, että jos jokin vallitseva teoria osoittautuu virheelliseksi, sitä saa kyllä kritisoida ilman, että kritisoija välttämättä esittää parempaa teoriaa tilalle. Itse olen kritisoinut kolesteroliteoriaa jo vuosia (uskoin professori Halosta jo yli 40 v sitten), ja viime vuosina olen kallistunut mikrobi-infektioteorian kannalle (valtimotautien primaarisena syytekijänä, johon sitten virheellinen ravitsemus myötävaikuttaa).

    Valtsu kysyy "virallista" kantaani kasvikunnan linolihapporasvoihin. No, eihän minulla ole virallista kantaa, mutta nykyinen käsitykseni käy ilmi tästä linkistä (jonka tekstiä pysin päivittämään aina uutta tietoa saatuani). Aiheeseen liittyy tiiviisti myös kirjoitukseni eikosanoideista ja isoprostaaneista ja isofuraaneista. Ilman näiden seikkojen ymmärtämistä voi olla vaikea hahmottaa oikein kiistelyä ravintorasvojen merkityksestä terveydelle. Itse olen valmis muuttamaan näkemyksiäni sitä mukaa kun uusi luotettava tutkimustieto ja käytännön kokemus antavat siihen aihetta.

    VastaaPoista
  18. Kysymys:

    Artikkelissa annetaan ymmärtää että hiilihydraatteja korostavat ravintosuositukset ovat sydäntautien ja liikalihavuuden takana.

    Miten on sitten selitettävissä että hiilihydraattien osuus suomalaisten ruokavaliosta on PUDONNUT? Esimerkiksi viljatuotteiden kulutus oli 1900-luvun alussa 220kg henkeä kohden vuosittain. Nyt se on noin 70kg. Samaten perunan kulutus on pudonnut 1900-luvulla puoleen.

    Eikö tällainen kehitys ole täysin ristiriidassa artikkelin väitteiden kanssa?

    VastaaPoista
  19. Anonyymi: Mä elän käsityksessä, että varsinaisesti "hiilihydraatti" on pitkälti syytön näiden terveysongelmien synnyssä. Mutta kun puhutaan esim viljasta, niin uskallan veikata, että leipien laatu on heikentynyt viime aikoina. Nykyajan kauppaleivistä ei hapateta haitta-aineita (fytiinihappo, WGA jne) veke, niihin tungetaan kovetettuja kasvirasvoja jne.., hirveätä tuorekamaa ne ei kyllä ole.

    Samoin vaikuttaa huonolta se, että viljoja korvataan sitten sokerilla nykyään. Samoin einekset on suosiossa. Ja oikeita rasvoja ei taas osata arvostaa, ei siemenöljyt oo mitään perinneruokia, vaan ihan uutta tavaraa. Jotkut (esim. VHH-lääkäri Kurt Harris) veikkaa, että siemenöljyt olisivat nykyravinnon _pahin_ juttu.

    t. Valtsu, joka syö runsasmaitorasvaiset ateriansa ihan mielellään perunan kanssa, mutta ilman leipää ja ilman makeaa jälkkäriä

    VastaaPoista
  20. Haluaisin kommentoida Matti Tolosen linkittämää artikkelia:

    "Ei ole olemassa tutkimustietoa siitä, mikä merkitys on kohonneilla kolesteroliarvoilla ihmisillä, joiden kolesterolia ei ole lähdetty alentamaan lääkkeillä."

    Tällaista tutkimusta ei ole tehty koska se olisi huomattavan epäeettinen (jo CPPT-tutkimus herätti keskustelua aiheesta. Ko. tutkimuksen tulokset muuten tukivat lipidihypoteesia). Eläinkokeilla asiaa on jonkun verran tutkittu.

    VastaaPoista
  21. "Miten on sitten selitettävissä että hiilihydraattien osuus suomalaisten ruokavaliosta on PUDONNUT? Esimerkiksi viljatuotteiden kulutus oli 1900-luvun alussa 220kg henkeä kohden vuosittain. Nyt se on noin 70kg. Samaten perunan kulutus on pudonnut 1900-luvulla puoleen."

    Ei ole. Viljatuotteiden sekä muiden hiilihydraattipitoisten tuotteiden valikoima on monipuolistunut hirvittävästi sadassa vuodessa.

    Toisaalta kokonaisenergiankulutus oli tuolloin oleellisesti suurempi. Näin ollen myös tankattava absoluuttinen energiamäärä oli suurempi.

    Rasvan suhteellinen osuus kokonaisenergiasta on vähentynyt erittäin merkittävästi viimeksi kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana.

    http://www.ktl.fi/org/esittely/huttunen/rasvan-kulutus.pdf

    VastaaPoista
  22. Leivän laatu on heikentynyt sadassa vuodessa merkittävästi. 1900-luvun alussa leipävilja sisälsi runsaasti magnesiumia (Mg), niin että suomalaisten keskimääräinen mg:n saanti oli 1300 mg päivässä. Nyt se on noin 300 mg. Mg ehkäisee tunnetusti sydän- ja verisuonitauteja, muun muassa verenpaine- ja sepelvaltimotautia. Lisäksi sata vuotta sitten syötiin enemmän omega-3:a suhteessa omega-6:een kuin nykyään. Vanha kansa muistaa että särkikin kelpasi hyvin ruokakaloiksi. Nykyään se ei kelpaa edes kissoille.

    Kuten nähdään, sydän- ja verisuonitauteihin liittyy monia seikkoja. Sepelvaltimotaudin insidenssissä on tapahtunut viimeisten sadan vuoden aikana suuria muutoksia, joiden todelliset syyt ovat hämärän peitossa. Tuberkuloosikin oli ennen Suomessa yleinen tauti, mutta nykyään se on lähes hävinnyt, tuntemattomasta syystä.

    VastaaPoista
  23. Miksi familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastavat kuolevat hoitamattomina niin kovin nuorina sydän- ja verisuonisairauksiin. Onko heillä perinnöllinen tarve syödä epäterveellisesti?

    VastaaPoista
  24. Leivän ja rasvan laatu, lannoitteiden laatu ja annostelu, kalansyönti, myrkyt... Mitä tuotantoeläimille syötetään, mitä syötettiin. Ravitsemustiede pitää ulottaa ravintoketjun alkuun. Miksei pidemmällekin :)

    Oliskohan ollut Neonomide joka kirjoitti jossain, Egyptin maaperä on köyhtynyt varsinkin magnesiumin suhteen huomattavasti. Jos oikein muistan, tällä oli jossain tutkimuksessa löydetty korrelaatio sydäntauteihin.

    Suomen kiviset pellot... Minulle oli yllätys, että Egypti on nykyään huomattava perunantuottaja, tv-dokumentin mukaan pottua viedään paljon lähi-itään ja Eurooppaan.

    En tiedä onko täysin subjektiivinen oletus, leipä maistuu nykyään lähes pahalta. Ainakin bulkkileipä, jota kai valtaosa marketeista kotiin roudaa.

    Kuinkahan luotettavaa kuolinsyiden raportointi on aikojen saatossa, SV-tautien suhteen?

    VastaaPoista
  25. Amonyymi (mikset laita esille nimeäsi, häpeätkö sitä vai mitä tai ketä pelkäät?) kirjoitti:
    "Miksi familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastavat kuolevat hoitamattomina niin kovin nuorina sydän- ja verisuonisairauksiin. Onko heillä perinnöllinen tarve syödä epäterveellisesti?"

    Väitteesi on on epätosi. Vastoin sinun ja monen (muunkin?) lääkärin käsitystä familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastavien kuolleisuus ei ole yhtään sen suurempaa (nuorenakaan) kuin muidenkaan ihmisten.
    Kahden vuosisadan pituinen analyysi puhuu väitettäsi vastaan. Sen jäljet johtavat sylttytehtaalle eli lääketeollisuuteen.

    Koska tämä asia sinua näin suureti kiinnostaa, niin suosittelen, että hankit ja luet kirjan: Dr David Grimes: VITAMIN D And Cholesterol: The Importance Of The Sun. 642 s, Tennison Publishing, £24.95.
    Siellä se on em. tutkimus grafiikkoineen kaikkineen.

    Eräässä suomalaisessa 20 vuoden takaisessa tutkimuksessa runsas tupakointi ja sappihapot yhdessä korkean kolesterolin kanssa toki lisäsivät kuolleisuutta verrattuna muihin ihmisiin. Tämä raportti ei kuitebnkaan osoita väitettäsi oikeaksi.

    Voitte olla ihan varmoja siitä, että esim. Wikipediaan tästä ilmiöstä kirjoitettu artikkeli on kotoisin lääketeollisudesta.

    VastaaPoista
  26. Wikipedian luotettavuudesta tai paremminkin sen puutteesta antaa kuvan seuraava:

    yliopistotutkielmissa gradusta alkaen on nykyisin lähteitä koskevana määräyksenä, että wikipediaa ei kelpuuteta sen epäluotettavuuden vuoksi.

    Näilläkin palstoilla sinne viittoillaan niin monikätisesti, että minulla välillä nousee niskavillat pystyyn: se EI ole luotettava

    Jorma P
    Lahti

    VastaaPoista
  27. "Miksi familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastavat kuolevat hoitamattomina niin kovin nuorina sydän- ja verisuonisairauksiin. Onko heillä perinnöllinen tarve syödä epäterveellisesti?"


    Tästä pitää mainita pätkä Michel de Lorgerilin uunituoreesta kolesteroliteoriaa kritisoivasta artikkelista relevantti pätkä:

    "Both GISSI-HF and CORONA raise many questions. The main one, however, is why the most recent statin trials conducted in secondary prevention and high-
    risk patients, including the patients with familial hypercholesterolemia recruited in ENHANCE and those with aortic valve disease recruited in SEAS, have been negative.
    An alternative question is whether there were some technical problems and potential
    biases in these 4 trials that could have explained the failure. If not, the same question
    should be raised about the previous trials reporting high protection with statins, in
    particular those conducted during the 1990s, before the Vioxx affair and the new
    clinical research regulations [22]. How can we explain the discrepancy between these
    older positive trials on one hand, and CORONA, GISSI-HF, ENHANCE and SEAS, on the other?

    Lastly, are the methods and results of previous trials reporting high benefits of
    cholesterol lowering verifiable today? Did the new regulations introduced after the
    Vioxx affair result in such a striking improvement of trial conduct that all trials are
    now negative?"


    Eli Lorgeril kysyy, voisiko viime vuosien täysin pieleen menneistä statiinitutkimuksista päätellä, että kliinisten tutkimusten kriteerien tiukentuminen Vioxx-skandaalin myötä on vaikuttanut jotenkin...?

    Sitten se legendaarinen, ylistetty JUPITER-tutkimus rosuvastatiinilla:

    "JUPITER patients, particularly
    in the placebo group, withstood the consequences of myocardial ischemia and infarc-
    tion extremely well. This is apparent even within the first hour following the first
    symptoms of chest pain (the definition of sudden cardiac death), since curiously no
    sudden cardiac death is reported in the trial. Almost no non-sudden cardiac deaths
    are reported either during in the following hours, days and weeks.
    We are clearly facing a major clinical inconsistency.
    Mortality from myocardial infarction is known to be very high. In fact, the ‘case
    fatality rate’ in epidemiological reports has been reported in many populations with
    very different risks [45]. Out of 100 patients who have a myocardial infarction, an
    average of 50 die immediately or within the 3–4 weeks that follow, and almost never
    less than 40 out of 100 even in populations with low cardiovascular mortality [45].
    In JUPITER, mortality during infarction (6 divided by 68 multiplied by 100) is 8.8%
    in the placebo group. This is extremely low, and here we have another major clinical
    inconsistency! But does the error lie? Which are the false figures? The case fatality
    rate in the rosuvastatin group (9 divided by 22 multiplied by 100) is 29%, a figure that fits better (although not perfectly) with the expected variations but raises another question: would rosuvastatin have tripled myocardial infarction-related mortality?"


    Ei näytä ihan tulikuumalta kolesterolirintamalla lääkkeidenkään osalta ?

    VastaaPoista
  28. Pistetään vielä de Lorgerilin johtopäätökset:


    "Conclusion
    For cholesterol experts and the cholesterol industry, recent cholesterol-lowering drug
    trials have definitely been very disappointing. The most recent trials were either
    negative (ENHANCE, SEAS, GISSI-HF, CORONA) or not clinically consistent and
    probably biased (JUPITER) because of premature termination. Taken together, in
    the light of other negative trials (ASPEN, 4D, PREVEND IT, IDEAL, ILLUMINATE)
    published after the Vioxx affair in 2005 and the following new clinical research regu-
    lations, these trials are puzzling. They suggest that the positive trials published before
    2005 and the Vioxx affair should be urgently re-examined. At a minimum, experts
    independent of industry and free of conflict of interest should be asked to carefully
    check all the raw data recorded in the datasets and redo the statistical analyses.

    The next question would then be: is it not time for a full reappraisal of the choles-
    terol theory?"


    Yeah, olisiko kolesteroliteoriassa sittenkin jottain vikkoo ??? ^^

    VastaaPoista
  29. Tolonen: "Amonyymi [henkilöön käyvä osuus poistettu] kirjoitti: "Miksi familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastavat kuolevat hoitamattomina niin kovin nuorina sydän- ja verisuonisairauksiin. Onko heillä perinnöllinen tarve syödä epäterveellisesti?"

    Väitteesi on on epätosi. Vastoin sinun ja monen (muunkin?) lääkärin käsitystä familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastavien kuolleisuus ei ole yhtään sen suurempaa (nuorenakaan) kuin muidenkaan ihmisten.
    Kahden vuosisadan pituinen analyysi puhuu väitettäsi vastaan. Sen jäljet johtavat sylttytehtaalle eli lääketeollisuuteen."


    Linkkamasi analyysi kertoo, että "Familial hypercholesterolaemia is associated with excess mortality in families of patients who present with cardiovascular disease". Eli päinvastoin kuin väität. Se kertoo myös, että "Many untreated patients with familial hypercholesterolaemia (about 40%) reach a normal life span ". Eli käänteisesti 60% hoitamattomista potilaista kuolee ennen aikojaan.

    VastaaPoista
  30. Hollantilaistutkimuksesta käy ilmi, ettei FH suinkaan automaattisesti merkitse ennenaikaista sydänkuolemaa (jollei syö staiineja loppuikänsä), kuten anonyymi antaa ymmärtää.

    Tutkijat kirjoittivat: "Löysimme monia [FH]ihmisiä, joiden elämän pituus oli normaali [siis ilman statiineja]. Kuitenkin, lisääntynyttä kuolemanriskiä esiintyy joissakin FH-suvuissa. Näitä sukuja luonnehtivat todennäköisesti riskitekijöiden kasaumat (klusterit). Elintapoihin liittyvät seikat, kuten runsasrasvainen ruoka, tupakointi, liikunta [sen puute] sekä rasvojen aineenvaihduntaan vaikuttavat seikat ovat liittyneet suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien esiintymiseen FH-potilailla."

    http://www.bmj.com/cgi/content/full/322/7293/1019

    Lisäisin vielä tähän, että noita kasautuvia riskitekijöitä voidaan vähentää merkitsevästi vähäsuolaisella VHH-ruokavaliolla, kuntoliikunnalla ja ravintolisillä, joista kerrotaan Sydänpotilaan itsehoidon oppassa.
    http://www.tritolonen.fi/files/publishings/sydanopas_1.3/

    VastaaPoista
  31. http://emedicine.medscape.com/article/121298-overview

    eMedicine Specialties > Endocrinology > Metabolic Disorders
    Hypercholesterolemia, Familial

    Mortality/Morbidity

    * Homozygous FH

    o Children are at risk for early coronary events, and sudden death or acute myocardial infarction may occur in patients as young as 1-2 years. Without heroic interventions to lower blood cholesterol levels, survival beyond young adulthood is unlikely.

    Heterozygous FH

    * Premature CAD is the most serious and preventable manifestation. Untreated men are likely to develop symptoms by the fourth decade of life. The onset of symptoms in women lags behind men by approximately 10-15 years. No accurate estimates of mortality rates are available.

    VastaaPoista
  32. Esittääkö Tolonen, että näitä FH-potilaita ei lainkaan pitäisi hoitaa statiineilla?



    http://www.wales.nhs.uk/sites3/page.cfm?orgid=338&pid=26983

    FH is a genetic disorder which affects 1 in 500 people. This is around 6,000 individuals in Wales - the majority are undiagnosed. For individuals with untreated FH, there is approximately a 50% risk of coronary heart disease in men by the age of 50 years, and at least 30% in women by the age of 60 years. It is estimated that more that 75% are not adequately diagnosed or treated. There is now good evidence that with modern treatment (particularly targeted statin therapy and smoking sessation) life expectancy is restored to normal.

    VastaaPoista
  33. Tässä FH potilasohje.
    http://www.lastenendokrinologit.net/potilaille/fhohje.html

    Kuinka kukaan voi ehdottaa toimenpiteitä, jotka lyhentävät näiden potilaiden elinikää?

    Aika kammottavaa tuo tässä keskustelussa esiintynyt tämän vakavan sairauden vähättely.

    VastaaPoista
  34. Tri Joseph Mercola kirjoittaa kolesterolimyytistä ajankohtaisen näkemyksensä.
    http://20.fi/5248

    VastaaPoista
  35. Oletteko huomanneet, että televisiosta on hävinnyt jonnekin kaikki kolesterolimainokset?

    VastaaPoista
  36. Anonyymi kirjoitti:

    Tässä FH potilasohje.
    http://www.lastenendokrinologit.net/potilaille/fhohje.html

    Kuinka kukaan voi ehdottaa toimenpiteitä, jotka lyhentävät näiden potilaiden elinikää?

    Aika kammottavaa tuo tässä keskustelussa esiintynyt tämän vakavan sairauden vähättely.

    Tässä toinen anonyymi vastaa (ei osaa käyttää tuota nimisysteemiä):

    Meillä on perheessä tuo vakava tauti, emmekä vähättele sitä. Mieheni isä kuoli siihen alle 50-vuotiaana. Siitä on tietysti niin pitkä aika, että on mahdotonta sanoa tarkkaa kuolinsyytä. Sydänperäinen kuolema joka tapauksessa oli. Miehellä oli vastikään sydäninfarkti, josta selvisi nippa nappa hengissä. Otamme taudin siis varmasti vakavasti. Toivomme kuitenkin hartaasti löytävämme jonkun paremman ratkaisun kuin statiinihoidon. Pitäisin sitä suorastaan vaarallisena. Vanhimmalle tytöllemme se aiheutti lihaskipuja ja heikkoutta...ja pysyvän epäluottamuksen sairaalan lipidipoliklinikkaa kohtaan. Sivuvaikutuksista huolimatta lääkäri olisi halunnut lisätä annostusta.

    Mieheni isosiskoilla (identtiset kaksoset) on molemmilla FH-tauti. Toinen on syönyt statiineja, toinen ravintolisiä. Ravintolisiä syövä on paremmassa kunnossa eikä hänelle ole tehty pallolaajennusta kuten kaksoissiskolleen.

    Kokemuksemme on, että tähän tilaan tehoavat hyvin huonosti sekä dieetit että lääkehoidot. Se menee aina näin: alussa kokonaiskolesteroli laskee piirun tai pari. Sitten se alkaa nousta uudestaan. Näin on käynyt sekä silloin kun on kokeiltu uutta dieettiä tai uutta lääkettä. Maksa alkaa muodostaa kolesterolia lisää. Mieheni ollessa lapsi perhettä kiusattiin kaikilla mahdottomilla ja mauttomilla dieeteillä, joista mikään ei auttanut. Päälle jäi vain inho kaikkea terveysvalistusta kohtaan. Terveellinen ruoka on OK, mutta puhua siitä ei saa.

    Keskussairaalan lastenpolilla kohtelu on ollut niin asiantuntematonta ja epäluottamusta herättävää, että sinne en enää mene. Lapsemme eivät ole mitään koekaniineja, joilla voisi vapaasti testata, "tehoaako Benecol" ja uhkailla sitten statiineilla. Kuitenkaan kukaan lääkäri ei osannut selittä, kuinka FH-taudin mekanismi toimii. Eivät edes tieteellistä artikkelia osanneet neuvoa, vaikka pyysin. Sanoivat ainoastaan että "se maksa sitä vaan muodostaa".

    Lääkäreiden tiedot ravitsemuksesta ja elimistössä muodostuvista aineista vaikuttavat hyvin alkeellisilta. Ainakin potilaille he puhuvat kuin pikkulapsille "hyvästä HLD:stä" ja "pahasta LDLstä" sekä "hyvistä pehmeistä" ja "pahoista kovista" rasvoista. Jos eivät tuon enempää tiedä, kuinka voin luottaa siihen, että osaavat hoitaa? Ja jos tietävät enemmän, miksi eivät kerro, vaikka pyytä? Tyttömme oli hyvon vihainen kun sai tietää, että statiinit estävät elimistössä ubikinonin muodostuksen ja että statiineja käyttävä tarvitsisi oikeastaan ubikinonilisän. Hän tunsi itsensä huijatuksi, kun lääkäri ei ollut sitä hänelle kertonut. Ehkä lääkäri ei sitä tiennyt, mutta paha juttu sekin on. Kyllä lääkärin kuuluisi tietää, miten hänen määräämänsä lääkkeet toimivat. Ja kyllä minusta lääkärin kuuluisi kanssa tietä, mitä on ubikinoni! Tai omega 6/3-rasvahapot. Tai homokysteiini. Ja mitä kaikkia niitä onkaan...

    Yksi (aika vihainen ) äiti

    VastaaPoista
  37. Yksi (aika vihainen ) äiti
    Otan osaa ja jaan tunteesi oman sairauden kanssa jota ei ole saatu kohta 40 v "parannettua" ja huonontaa elämään laatua kaikilla akseleilla aivan hel****sti.

    Masennuslääkkeitä (yllätys) ja muuta mukavaa on ollut tarjolla, mutta jos ongelma on hormonaalinen siihen ei paljoa masennuslääkkeitä vaikuta antaa. Masennustestissä sain 1 pisteen ja sekin tuli tuli siitä, että painoni on noussut.
    Mitä voimme olettaa lääkäreiden tietävän mistään ubikinoneista, niin kauan kun ne ei tiedä oikeasta ihmisen ravinnostakaan mitään?

    Jos ei lääkäri ole valveutunut ja uskoo kaiken hölynpölyn mitä opetetaan ei voi muuta odottaa.

    Parhaita on antioksidanttikliniikan lääkärit. Mutta koska vitamiinit, hivenaineet ja muun sen luokan asiat ovat merkityksettömiä ihmisille, niin kelakaan ei korvaa kyseisistä asioista enää (muistaakseni) mitään. Ehkä jostain voi jonkun roposen saada takaisin.

    Mutta koska ilmeisesti ruualla ei voi vaikuttaa elimistöön, niin kolesteroli-, verenpaine ja diabetes lääkettä tuetaan kela varoin anteliaasti.

    T: Toinen kypsynyt äiti.

    VastaaPoista
  38. Lontoon Imperial Collegen tutkijat ehdottavat nyt ilmaisia statiineja hampurilaisten kera. Uutinen on esillä monilla verkosivuilla, mm. ScienceDaily.com

    Tässä tulee mieleeni erään golfkaverini lausunto: "On se hyvä, että lääkärini määräsi minulle statiineja. Nyt voi vetää vapaasti makkaraa ja kaikkea muuta mitä mieleni tekee!"

    VastaaPoista
  39. Entäs sitten tämä:

    "???Hei!Käytetäänkö muualla Suomen maassa Simvastatinia vanhusten hoidossa muuhun tarkoitukseen kuin kolesterolin laskemiseksi?Meillä sitä aloitetaan kaikille vanhuksille jotka jäävät pitkäaikaispaikalle. Lääkärimme mukaan se auttaa levottomuuteen, masentuneisuuteen, verenkierron parenemiseen, haavojen paranemiseen jne? Ja vielä aika suurina annoksina, jollain saattaa mennä jopa 2tablx2/pv! Kokemuksia vastaavasta, onko missään ?"

    Löysin tämän hoitajien verkkolehdestä. Alla vielä linkki tiedostoon:


    http://hoitajat.net/foorumi/topic/4626-simvastatin-laakkeesta/page__view__findpost__p__140943

    Meinasin oikeasti pudottaa silmäni päästä, niin oli paksu juttu! Voiko tällaista oikeasti olla olemassakaan? Ilmeisesti sitten mikä tahansa menee läpi, jos olet lääkäri ja sinulla on valtaa määrätä. Uskomatonta!

    yksi äiti

    VastaaPoista
  40. Kolesterolin hiukkaskoolla on tärkeä merkitys terveiden naisten riskille sairastua tyypin 2 diabetekseen. Kokonais- ja LDL-kolesteroli sitä vastoin eivät ennusta tautia, ilmenee suuresta amerikkalaisesta prospektiivisesta naisten terveystutkimuksesta (Women's Health Study).
    http://diabetes.diabetesjournals.org/content/59/5/1153.long

    Siinä seurattiin 13 vuotta alunperin 26836 tervettä sairaanhoitajaa, joista 1687 sairastui tyypin diabetekseen. Kolesterolifraktiot mitattiin NMR-tekniikalla (nuclear magneric resonance). Pieni tiheä LDL-kolesteroli (sd-LDL) ja pieni tiheä HDL assosioutuivat positiivisesti diabeteksen riskiin, kun taas suuret LDL- ja HDL-hiukkaset assosioituivat siihen negatiivisesti. Suuret VLDL p-hiukkaset korreloivat suurentuneeseen riskiin. Raportti saattaa naisten nykyiset kolesterolimittaukset kyseenalaisiksi. Pitäisi mitata sd-LDL:ää, josta tässä blogissa on erillinen viestiketju.
    http://sundqvist.blogspot.com/2010/04/terveellinen-ravitsemus-tarkasteltuna.html

    Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa mieliin, että E-EPA vähentää diabeetikkojen veren sd-LDL-pitoisuutta ja voi siten vähentää siten heidän valtimotautiensa riskiä.

    VastaaPoista
  41. Kuka mittaa Suomessa kolesterolin hiukkaskokoa? Taitaisi normaali terveyskeskuslääkäri vain nauraa...

    Kiinnostavaa kuitenkin, miten koko ajan päästään lähemmäksi totuudenmukaista kuvaa tuossa kolesteroliasiassa. Aletaan ikään kuin nähdä metsää puilta. Toivottavasti tieto tästä asiasta leviää vähän nopeammin kuin tähän saakka...

    Eikö se muuten ollut niin, että mm. statiinit jotenkin pienentävät sitä hiukkaskokoa eli oikeasti saavat aikaan "oikeasti pahaa" kolesterolia? Voisiko sd-LDL:ää sanoa jonkinlaiseksi sairaaksi tai epänormaaliksi kolesterolin muodoksi? Mikä muu sitä aiheuttaa kuin statiinit?

    yksi äiti

    VastaaPoista
  42. "Kuka mittaa Suomessa kolesteroli hiukkaskokoa?" Valitettavasti ei vielä kukaan. Soitin keväällä suurimman yksityisen laboratorion kolesterolianalytiikasta vastaavalle kemistille, joka ei ollut kuullutkaan sdLDL:sta. Hän toki kiinnostui siitä puhelun aikana. Hän pyysi lisää tietoa ja lupasi palata asiaan. Meilasin hänelle raportteja, mutta mitään ei ole kuulunut.

    Sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen "uusia" riskitekijöitä, etenkin postmenopausaalisilla naisilla, ovat tietyt plasman proteiinit, B2M ja IGFBP4. Lue lisää englanniksi
    http://genomemedicine.com/content/pdf/gm169.pdf

    VastaaPoista
  43. Loistoesimerkki virallisesta kolesterolivalistuksesta:

    "Kolesterolia on sekä pahaa että hyvää. Niin kutsuttu LDL-kolesteroli kuljettaa kolesterolia suonten seinämiin ja hyvä HDL-kolesteroli puolestaan pois. Ruokavalion muutos tehoaa yleensä liiaksi kohonneisiin kolesteroliarvoihin. Jokaisen aikuisen kannattaa ottaa kolesteroliarvonsa selville verikokeella."

    Tämä löytyi iltalehden Terveys-osaston sydän- ja verisuoniterveyttä käsittelevästä jutusta.

    Paitis että palstan tieto on kamalan vanhentunutta, se on niin karkeasti yksinkertaistettu, että tieto on vääristynyt.

    "Lapset, sisällänne asustaa ilkeä LDL-peikko, jonka nimenomaisena tehtävänä on öisin salaa liimata kolesterolia verisuonten seinämiin. Onneksi on myös hyvä HDL-peikko, joka aamulla irroittaa kolesterolit verisuonten seinämistä. Älkää lapset syökö makkaraa, ja lihaa, luuta, rasvaa. Silloin LDL-peikko voittaa. Syökää keltaporkkanoita, näkkileipää päällä voit...eiku Benecolia, puolukkaa ja mustikkaa, salaattia, persiljaa. Silloin HDL-peikko voittaa!"

    Kuitenkin, suuri määrä ihmisiä nielee purematta moiset "hammaskeijutarinat".

    Yksi äiti

    VastaaPoista
  44. Yksi äiti on osunut harvinaisen oikeaan, että tuo Terveyspalstalla oleva tieto on kovasti vanhentunutta. Yritetään pitää tästä kovempaa meteliä, että pistäisivät tietonsa ajan tasalle.

    Tarjosit aivan erinomaisen hammaskeijutarinan. Saatan innsotua tuosta tarinasta niin paljon, että kerron sen joillakin isoilla Terveysmessuilla. Jos satut tarinan kuulemaan kaiuttimista, tule silloin hakemaan a) ilmainen lahja, b) lämmin halaus! (jos pelkäät halausta, voit tyytyä pelkkään lahjaan!)

    VastaaPoista
  45. Sopii minulle! En pelkää halauksi,

    t. yksi äiti

    VastaaPoista
  46. Haluaisin itsekin kysyä sitä, miten sitten toimitaan, jos vatsa ei kestä juuri mitään, syöpähoidon jälkeen, vatsa on todella arka
    melki kaikelle ruualle, ja mun se vasta pitäisi syödä terveellisesti. Olen siis terve, ja haluaisin syödä oikein, ja yritin pitkään ja se onnasi, koska olin saanut paljon sitä allergiaa vastaan olevaa lääkettä hoidoissa, mut nyt kun se on loppu kropasta, niin vatta pistää melki mistä ruuasta tahansa hanttiin. Mull on aijemmin todettu lievä krooninen kastriitti ja mull on happovika, mut mielenkiintoista, lääkkeiden aikana pystyin syömään mitä vaan, nyt kun oon terve, en pysty, mitäs ny???

    VastaaPoista
  47. Sinun asemassasi lähtisin likkeelle Paleo-ruokavaliolla l. toisin sanoen lihaa,rasvaa,vihanneksia,juureksia,kasviksia. Viljat pois, maidot pois, kananmunakin alkuun pois. Kalsidioli arvot kuntoon, farmaseuttisen tason kalaöljyä reiluja annoksia... Höyrytä-keitä kasvikset ja juurekset.
    Täydennä puutoksia laadukkailla lisävinteilla.

    VastaaPoista
  48. ...siis lisäRAvinteilla. Rasvoista vielä sen verran että kasvipohjaiset/esim.rypsi,margariinit)) roskakoriin ja tilalle laadukasta oliiviöljyä, laadukasta kookosöljyä. Kalaöljy (HUOM! ei kalanmaksaöljy) tulikin jo mainittua..

    VastaaPoista
  49. Mitä huonoa on kalanmaksaöljyssä vs kalaöljy?

    VastaaPoista
  50. Kuka on sanonut, että kannattaa syödä sokeria, pitkälle prosessoituja viljoja ("valkoista viljaa") tai einesruokia? Kukaan terveystieteilijä ei tietääkseni suosittele näin, en ainakaan minä. Omega-6-rasvahappojen saantia enemmänkin rajoitetaan, koska se kilpailee omega-3-rasvahappojen kanssa elimistössä ja omega-3 on näistä elimistölle elintärkeä. Esimerkiksi rypsiöljy on erittäin hyvä omega-3:n lähde (n-6:n-3 on noin 2:1), kun taas oliiviöljyssä n-6:n ja n-3:n suhde on n. 20:1) ja kuten blogitekstissä mainittiin, ihanteellisin on 3:1 (rypsiöljyssä siis vielä parempi näiden suhde!)

    Inflammaation merkitys sydän- ja verisuonitaudeissa tiedetään eikä veren koholla oleva kolesteroliarvo yksistään aiheuta sv-tauteja.

    t. opiskeleva terveystieteilijä

    VastaaPoista
  51. Hannu, millä perusteella kookosöljy olisi terveellisempää kuin kylmäpuristettu rypsiöljy?

    VastaaPoista
  52. On se rypsiöljy sitten kylmäpuristettua tai ei on se erittäin suuri omega6-lähde. Kun toisaalta yritämme nostaa omega3-tasojamme on järkevää toisesta päästä aktiivisesti pudottaa omega6:en saantia. Pääsemme pienemmällä omega3 määrällä parempaan n-3/n-6 -suhteeseen. Mikä tulisi olla noin luokkaa 1:2...
    Mitä tulee rypsiöljyn "hyvään" omega3 lähteeseen niin on jo moneen kertaan todettu tutkimuksissa että muunnos ALA:sta pitkäketjuisimmaksi rasvahapoiksi on erittäin tehoton. Toisin kuin EPA:lla ja DHA:lla. Voitte miettiä myös siltä kantilta että kuinka naurettavalta kuullostaa rypsiöljyn "elintärkeys" sen ollessa kuitenkin hyvin tuore tuote ihmisen evoluutiossa. Aikajanalla kärpäsen kakan -luokkaa. Oliiviöljyn n-3/n-6 -suhde ei ole mairitteleva muutt atärkeämpää siinä on monityydyttämättömien määrä, mikä on vähäinen ja näin ollen hyvä homma. Suurinta osaa näyttelee yksityydyttymättömät öljyt. Näin ollen oliiviöljy sekaantuu vähemmän meidän n-3/n-6 -taistoon. Plus sillä on monia muitakin hyviä vaikutuksia.
    Kookosöljyä ja rypsiöljyä ei voi oikestaan verrata niiden ollessa täysin erilaiset rasvat kaikilta ominaisuuksiltaan...

    VastaaPoista
  53. Kalaöljyn ja kalanmaksaöljyn suurin ero tulee kalanmaksaöljyn sisältämästä A-vitamiinista. Suuremmille annoksilla A-vitamiini pitoisuus nousee turhan korkealle.

    VastaaPoista
  54. Edellä kirjoittaneelle syöpähoidot läpikäyneelle: Etsipäs käsiisi Nourishing Traditions kirja, kirj. Sally Fallon ja Mary Enig. Siinä on paljon vanhanaikaisia ohjeita, ja suositellaan vahvistaviksi ruuiksi esimerkiksi luulihaliemiä ja hapatettuja juomia/ruokia. Kirja ei ole varsinaisesti karppauskirja, vaikka taustasäätiö, Weston A. Price onkin mukana 'aitoa ruokaa' suuntauksessa. Mitenkäs riisi käy mahallesi, sehän on aika mieto ruoka-aine myös?

    VastaaPoista
  55. "Kalaöljy lisättiinkin runsas vuosi sitten valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksiin Suomessa."

    Linkit?

    Ainakaan täällä ei näy kalaölyä:
    http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/.../khp00093

    Hyperlipidemiat - ei ainakaan Familiaaliseen hyperkolesterolemiaan, Muuhun hyperkolesterolemiaan tai Kombinoitunut hyperlipidemiaan suositella (ainoastaan triglyseridit)
    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=seh00046

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös minä olisin kiinnostunut tästä linkistä. Eli mistä löytyy Käypä hoito-suositus, jossa puhutaan kalaöljyistä?

      t. Kaiska

      Poista
  56. http://www.bmj.com/content/332/7544/752.full

    Tässä laajassa katsauksessa todetaan, ett pitkä- tai lyhyempiketjuiset omega-3-rasvoilla ei ole mitään selkeää vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen, sydäntapahtumiin tai syöpään.

    VastaaPoista
  57. "On se rypsiöljy sitten kylmäpuristettua tai ei on se erittäin suuri omega6-lähde."

    Sinulla on ilmiselviä vaikeuksia myöntää tosiasioita. Rypsiöljyn omega 3/6 -suhde on liki optimaalinen. Absoluuttinen saantimäärä riippuu toki aina annoksesta, suhteellinen on se mikä merkitsee.

    "Kun toisaalta yritämme nostaa omega3-tasojamme on järkevää toisesta päästä aktiivisesti pudottaa omega6:en saantia."

    Mikä hoituu käyttämällä rasvalähteitä joissa suhdeluku on kohdillaan. Ts. rypsiöljy ja kalat.

    "Mitä tulee rypsiöljyn "hyvään" omega3 lähteeseen niin on jo moneen kertaan todettu tutkimuksissa että muunnos ALA:sta pitkäketjuisimmaksi rasvahapoiksi on erittäin tehoton. Toisin kuin EPA:lla ja DHA:lla."

    EPA:a ja DHA:ta ei muunneta enää mihinkään, ne ovat pitkäketjuisia omega 3-rasvahappoja. Muunnos ALA:sta on toki suht tehoton, mutta onhan ALA:n saannilla toki itsessään terveysvaikutuksia eikä rypsiöljyä (kuten ei mitään muutakaan) suositella AINOAKSI rasvan lähteeksi.

    "Voitte miettiä myös siltä kantilta että kuinka naurettavalta kuullostaa rypsiöljyn "elintärkeys" sen ollessa kuitenkin hyvin tuore tuote ihmisen evoluutiossa."

    Onko tämän tarkoitus olla muuta kuin olkiukko? Toisekseen, myös voi sekä rasvaiset lohikalat ovat evoluutiomme kohdalla suht tuoreita tuotteita.

    VastaaPoista
  58. Tarkoittaako tämä nyt sitä että minä voin jättää kolesterolilääkkeeni ottamatta. Lääkäri on minulle sanonut että niitä on syötävä jos aikoo elää.

    VastaaPoista
  59. Kyse on pitkälti siitä että terveyskeskuslääkäri on mummolle kuin jumala. Potilas ei uskalla vastustaa tohtorin lääkemääräystä siinä pelossa että hoitosuhde kärsii, vaikka itse ymmärtäisikin hoidon olevan tarpeeton.
    Tosin lääkäreidenkin tulisi muistaa olevansa palveluammatissa olevia asiantuntijoita,ei diktaattoreita.

    VastaaPoista
  60. pravno svetovanje [url=http://www.avtomobilii.info]terenski avtomobili[/url]

    VastaaPoista
  61. Tulehdusreaktiosta (englannin kielen taitoisille):

    http://www.khanacademy.org/science/healthcare-and-medicine/v/inflammation

    VastaaPoista
  62. [AnonyymiMar 13, 2011 11:04 AM

    "Kalaöljy lisättiinkin runsas vuosi sitten valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksiin Suomessa."

    Linkit?

    Ainakaan täällä ei näy kalaölyä:
    http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/.../khp00093

    Hyperlipidemiat - ei ainakaan Familiaaliseen hyperkolesterolemiaan, Muuhun hyperkolesterolemiaan tai Kombinoitunut hyperlipidemiaan suositella (ainoastaan triglyseridit)
    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=seh00046]

    ***

    Myös minä olisin kiinnostunut tästä linkistä. Eli mistä löytyy Käypä hoito-suositus, jossa puhutaan kalaöljyistä?

    t. Kaiska

    VastaaPoista
  63. Kyllä kalaöljyt löytyvät dyslipidemian Käypä hoito -suosituksista ja sen liitemateriaalista. Esimerkiksi nämä linkit kertovat siitä:


    N-3 rasvahapot
    Dyslipidemiat

    terveisin, christer

    VastaaPoista
  64. Kirjoitin jo 90-luvun puolivälissä laajan artikkelin Seura lehteen kolesterolista ja siihen liittyvästä keinotekoisesta busineksesta. Viimeksi puutuin aiheeseen elokuussa.
    http://jormakalliokoski.blogspot.fi/2013/08/kolesterolivouhotus-turhaa-hysteriaa.html

    VastaaPoista