perjantaina, huhtikuuta 20, 2012

Ruoka ja ADHD

**
Atar on julkaissut mielenkiintoisen kirjan: ADD- ja ADHD ruokavalio.

Kyseessä on tohtori Howard Peiperin ja opettaja Rachel Bellin englanninkielisen alkuteoksen laadukas suomennos. Kirjan suomensi Kari Koski.

Johdanto
Tarkkaamattomuushäiriötä, ADD, ja tämän häiriön lisäksi ylivilkkautta, ADHD, sairastavat ihmiset voivat olla terveitä yhtenä hetkenä ja hetken päästä he voivat hyppiä seinille. Tämä epäjohdonmukainen tapa käyttäytyä voi johtua ruoasta, ympäristön allergeeneistä ja monesta muusta seikasta. Tämä kirja näyttää tien luonnonmukaisempaan hoitoon ADD:sta ja ADHD:sta kärsiville. 

Mainio kirja!
Kirjassa on paljon hyvää. Se on sopivan kokoinen ja sisältää täsmällistä sekä käytännönläheistä tietoa luonnonmukaisemmasta hoidosta ADD:sta ja ADHD:sta kärsiville. Kirja ohjaa lukijaa loogisesti ongelman havaitsemisesta lähtien sellaiselle muutoksen tielle, jossa pääosin ruokavaliolla korjataan tätä ongelmaa. Kirjoittajat pyrkivät vakuuttamaan lukijansa, että lääkkeet ja psykoterapian voi jättää pois. Miten se tapahtuu selviää kohta!

Jos haluat muutosta, sinun pitää itse muuttua
Lukijassa herätetään ensin mielenkiinto muutosta kohtaan. Kysytään esim. onko lukija valmis ruokavaliomuutoksilla vaikuttamaan joko itsellään esiintyvään ADD/ADHD -sairauteen tai tunteeko lukija jonkun, jolla on tämä sairaus. Onko lukija valmis luopumaan joistakin ruoka-aineista, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia? Syömään enemmän kasviksia, proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä vähentämään sokerin syöntiä? Oletko valmis ruokatottumustesi muutokseen, sillä muutos voi olla vaikea?

Mistä syystä ADD/ADHD on niin yleistä?
Kirjailijat mainitsevat joitakin syitä ADD/ADHD:n yleisyyteen.
  • Heikko ravinto. Tuoreiden ruoka-aineiden käyttö on vähentynyt, maaperä on köyhtynyt, lisäaineita sisältäviä teollisia elintarvikkeita käytetään yhä enemmän, suojaravintoaineiden puutos pahenee sukupolvesta toiseen jne.
  • Ympäristön saasteet. Ruoassa on hyönteismyrkky- ja torjunta-ainejäämiä, haitallisia raskasmetalleja löytyy yleisesti, juomavesi on heikkolaatuista, sisäilma on epäpuhdasta, tietokoneet ja matkapuhelimet säteilevät jne.
  • Keskushermoston allergisuus ruoka-aineille ja ympäristötekijöille. Jo kohdussa kehittyy altistus näille aineille, on pitkään oireettomana puhjetakseen myöhäisemmällä iällä, hoidetaan virheellisesti jne.
  • Antibioottien lisääntynyt käyttö vauvoilla ja pikkulapsilla. Tappavat hyödyllisiä suolistobakteereja, edistävät haitallisten hiivaeliöiden liikakasvua jne.
  • Selkärangan virheelliset asennot ja selkäydinnesteen virtauksen esteet. ADD/ADHD:stä kärsivillä on usein ongelmia selkärangan ylemmissä osissa, kraniosakraaliterapialla voidaan saada hyviä tuloksia jne.
  • Viihde-elektroniikka. Television katselu ja muun viihdeteknologian käyttö saattaa edistää sairauden puhkeamista, hypnoottisiin, nopeisiin siirtymiin perustuva viihde on vahingollista, elektromagneettinen rasitus on haitallista jne.
Ensimmäiset askeleet kohti uutta ruokavaliota
Kirjailijat ovat sitä mieltä, että muutamilla ruokavaliomuutoksilla voidaan muuttaa sairauden kulkua ihan merkittävällä tavalla. Pitäisi luopua niistä ruuista joihin kehittyy himo, sillä ne aiheuttavat kirjailijoiden mielestä eniten ongelmia. Jos himoitset jotakin (suklaata, pitsaa, limsaa, sipsejä, karkkia), älä syö sitä! Riippuvuus on allergia. 

Ensimmäinen askel korjaavaan suuntaan alkaa viikon ruokapäiväkirjan pidolla. Kirjoita myös ylös tunnetasosi, kuinka hyvin voit henkisesti ja fyysisesti päivän aikana. Kirjaa kaikki himottavat ruoat, makeiset ja juomat. Arvioi himo asteikolla 1-10. Kymmenen tarkoittaa, ettet voi elää ilman sitä, yksi, että siitä voi helposti luopua. Sitten keskityt muuttamaan ruokavaliosi vähemmän koukuttavaan muotoon.

Mitä pitää syödä?
Ensimmäisen askeleen suoritettuasi alkaa varsinainen työ, eli etsitään sinulle yksilöllisesti sopiva ruokavalio. Unohda ihmedieetit! Kirjoittajan mielestä mahdollisimman luonnonmukainen ruoka on ainoa järkevä lähtökohta ruokavaliomuutoksille. Sen lisäksi tätä ruokaa täydennetään monipuolisilla ravintolisillä. Koko ajan tarkkaillaan sitä mitkä ruoka-aineet ja ravintolisät tuovat hyvän olon. Kirja esittelee joitakin erityisruokavaliota, mutta korostaa, että ihan tavanomaisella luonnonmukaisella, puhtaalla ruoalla pärjää.

Koko ajan kun syöt erilaisia ruokia, kannattaa tarkkailla oloaan, tulevatko ADD/ADHD -oireet takaisin, vahvistuvatko oireet, onko allergiaa, onko muita ongelmia?

Kirjan vahvuutena on ohjata perusjärkevien ruokamuutosten jälkeen varsin kattavan ja kiinnostavan ruokaohjeistuksen pariin. Siinä saa konkreettisesti tietää mitä kannattaa suuhunsa pistää. Kirjassa on lopuksi alkeellinen mutta toimiva ohjeistus siitä, mitä ravintolisiä ja muita hoitokeinoja voi käyttää sairauden pitämiseksi loitolla.

Suosittelen kirjaa ADD/ADHD -sairaudesta kiinnostuneille.

7 kommenttia:

  1. Täytyypä lukea. Yhtä houkutteleva teos kuin oli 90-luvulla lukihäiriöisille suunnattu "Ei tyhmä eikä laiska vaan erilainen oppija"

    VastaaPoista
  2. No tapasin tässä pari kolme vuotta sitten serkkuni perheen. Ensimmäistä kertaa ainakin 20 vuoteen. Kolme lasta, joista keskimmäisellä oli ollut pahoja ADHD-ongelmia. Perheen vanhemmat luottavat kritiikittömästi lääketieteeseen ja he totesivat saavuttaneensa tuloksia kun keskimmäiselle jälkeläiselle oli määrätty ihan asianmukainen lääkitys. Huumeita ja aivojen toimintoihin aggressiivisesti interventioivia aineita.
    Aamiaiseksi lapset nauttivat pannukakkua ja mansikkahilloa ja kun kyseenalaistin tätä, vanhemmat sanoivat kasvuikäisten lasten tarvitsevan sokeria ihan aivotoimintojensa vuoksi.
    Koska perheen äiti oli opiskellut lääketiedettä, aiheutin närää ilmaisemalla oman käsitykseni. Virallisen lääketieteen kyseenalaistaminen oli heille liikaa...

    VastaaPoista
  3. aikoinaan dysfaatikko tyttäreni aloitti koulunsa erityisluokalla ja toisen luokan keväällä keskusteltiin jo syksyllä alettavan valmistella normaaliluokkaan siirtymistä, lapset sitten alkoivat saada kesällä viikkorahaa ja rahat rupesivat menemään karkkiin kun lähelle tuli kioski, syksyllä ei sitten enää puhuttu normaaliluokkaan siirtymisestä levottomuuden lisääntyminen oli silmin nähtävää, mutta itselläni oli jo silloin vahva diaknosoimaton kilpirauhasen vajaatoiminta ja en huomannut mitään erikoista pitkään aikaan enkä osannut yhdistää havaitsemiani asioita oikeisiin lokeroihin

    mutta huomaa selvästi vaikutuksen mitä lapsi syö

    VastaaPoista
  4. Ostin ja luin kirjan. Samantapaisiin tuloksiin olen tullut vuosia ja vieläkin jatkuvan yritys -erehdys kokeiluilla lapselleni. Mahtavaa että asiasta on nyt kirja, eli en ole "luulotautinen" tulkintojeni kanssa. Olen monille sanonut että hänellä olisi AD/HD diagnoosi jos söisi viljoja, maitoa, makeutusaineita,hiivaa,väriaineita(tiettyjä),säilöntäaineita, lisäaineita ym... Jopa neurologi sanoi että näin voi kyllä olla, näyttöjä vielä niin vähän, mutta kuitenkin on lapsia joilla näkyvää hyötyä ruokavalion ja käytökseen liittyen.

    VastaaPoista
  5. Hei, olin viime viikolla ADHD-kurssilla. Luennoitsija valisti, että ADDtä ei enää ole vaan ADHDtä on kolmenlaista, joista yksi on hyperaktiivinen, yksi on ei-aktiivinen ja yksi näiden sekoitus. Luennoitsija väitti myös, että ADHDn aiheuttava geeni on löydetty. Geeni on likeistä sukua autismille. Luennoitsija sanoi, että ruokavaliolla voi säädellä ADHDn oireita, mutta siitä ei tietysti voi parantua, jos se on geeneissä. Luennoitsija tuomitsi ehdottomasti väri-ja lisäaineet ruoassa. Luennoitisija on kirjoittanut kirjan Every day with ADHD.

    VastaaPoista
  6. Moi,

    oon alkanut perehtymään aiheeseen huomattuani täyttäväni aika hyvin kuvaukset sekä AD(H)D:n että Aspergerin syndrooman ilmenemisestä käytännössä. Yhtäkkiä mulle resonoi eniten tällainen artikkeli jossa esitetään vaihtoehtoinen teoria ADHD:n syistä: The Intense World Syndrome theory. Se tuntuu itselle hyvin järkeenkäyvältä ja samaan aikaan se sekä täydentää kuvaa että on parempi kuva.

    http://www.wrongplanet.net/article419.html

    VastaaPoista
  7. "Selkärangan virheelliset asennot ja selkäydinnesteen virtauksen esteet. ADD/ADHD:stä kärsivillä on usein ongelmia selkärangan ylemmissä osissa, kraniosakraaliterapialla voidaan saada hyviä tuloksia jne."

    Tätä oon miettiny monesti. Consertalla selviä tuntumia juuri nikamansiirtymä kohdassa ja saan paljo enemmän happee.

    VastaaPoista