tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post4285060297182567014..comments2024-02-05T10:41:26.418+02:00Comments on veteraaniurheilija: Tyydyttyneet rasvat eivät ole yhteydessä sydänsairauksiinChrister Sundqvisthttp://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comBlogger263125tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-50207334897352806832012-07-21T20:05:05.619+03:002012-07-21T20:05:05.619+03:00Mitenkähän tämä uusi tutkimus keikautta voin ihann...Mitenkähän tämä uusi tutkimus keikautta voin ihannointia, vai keikauttaako lainkaan:<br /><br /><br /><b>Tutkijat: Kovat rasvat aiheuttavat lihavuuteen liittyvän tulehduksen<br />Tyydyttynyt rasva sytyttää rasvakudokseen tulehdusreaktion, joka ei ikinä sammu.</b><br />http://www.hs.fi/ulkomaat/Tutkijat+Kovat+rasvat+aiheuttavat+lihavuuteen+liittyv%C3%A4n+tulehduksen+/a1342411251680<br /><br />Kannattaa tutustua tuohon Hesarin artikkeliin!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-80528804151362100432011-04-05T11:52:07.115+03:002011-04-05T11:52:07.115+03:00"Kuitenkin tässä tutkimuksessa rotilla jotka ..."Kuitenkin tässä tutkimuksessa rotilla jotka laitettiin isokalorisille dieeteille identtisellä ravinnon kalorimäärällä, ryhminä oli lehmän talia syönyt, oliiviöljyä syönyt ja saffloriöljyä syönyt ryhmä. Eniten Omega 6:sta saffloriöljystä saanut ryhmä sai rasvakudosta 12,3% enemmän kuin taliryhmä, samalla kun oliiviöljyryhmä hankki 7,3% enemmän rasvaa.<br /><br />Kaloriteoria kumottu."<br /><br />Voi sun ... Kaloriteoria on puhtaasti fysiikan kenttää: energiaa ei luoda tyhjästä eikä ylimääräinen energia myöskään häviä tyhjään. Se, että rottien kehossa on erilainen hyötysuhde tietynlaisen ravinnon käytössä kuin toisenlaisen ravinnon käytössä, ei kumoa kaloriteoriaa, sen enempää kuin se että jos auton tankkiin laittaa bensiinin sijaan saman energiamäärän verran alkoholia eikä auto kulje mihinkään. <br /><br />Järki käteen!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-8906581235882052372011-04-05T11:43:19.390+03:002011-04-05T11:43:19.390+03:00"Tässä ao. artikkelissa Tri. Kirsi Pietiläine..."Tässä ao. artikkelissa Tri. Kirsi Pietiläinen väittää, että Okinawalaisten ravitsemuksessa 80% kok. energiasta tulisi hiilihydraateista. Kyseli Pietiläiseltä (keventäjien asiakaana) lähdettä moiseen väitteeseen. Eipä kuulunut vastausta.<br /><br />http://keventajat.fi/cm/2.10/2.109/1.860449<br /><br />Tässäpä Okinawan ruokapyramidi:<br /><br />http://www.okinawaprogram.com/okinawa_diet/okinawa_diet_food_pyramid.html<br /><br />Ei tuosta saa kirveelläkään 80% kok. energiasta hiilareista. Ei sinne päinkään."<br /><br />Heh! Tarkastelet asiaa pelkän ruokapyramidin avulla, viis veisaten tutkimustiedosta koskien makroravinteiden välisiä suhteita? Katsos täältä<br /><br />http://www.okicent.org/publications.html<br /><br />Okinawalainen dieetti on perinteisesti ollut high-carb, low-fat ja low-protein.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-18647805792062444402010-06-02T16:01:36.546+03:002010-06-02T16:01:36.546+03:00Ok, luin väärin, kommentti onkin eilinen. Luin Tam...Ok, luin väärin, kommentti onkin eilinen. Luin Tammikuu, voiko mua syyttää? Toiveajattelua, piru vie!Janne Knoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-83246303142271709282010-06-02T15:57:56.553+03:002010-06-02T15:57:56.553+03:00Tämä on tärkeä ja pitkälle kommentoitu ketju, sais...Tämä on tärkeä ja pitkälle kommentoitu ketju, saisinko innostettua Neon päivittämään ...hmm... fiiliksiään, eikun tietojaan? :), toki.<br /><br />Imeytyvät kuidut, tyydyttyneet rasvat.<br />Paleo, Neo-paleo:)? Schmirkch:)Janne Knoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-27731664756512935152010-05-31T13:57:30.163+03:002010-05-31T13:57:30.163+03:00Anonyymi sanoi...
"ongelma tietysti tapahtuu...Anonyymi sanoi...<br /><br />"ongelma tietysti tapahtuu ainoassa oikeassa lehmänmaidossa kun sitä pastoroidaan jne, sekä kaikki bakteerit poistetaan ja lisäillään teollisia vitamiineja sekä kalsiumia joka alkuperäisestä tuotteesta on pesty pois, ja kun maidosta on poistettu bakteerit, ne bakteerit voidaankin myydä asiakkaille erikseen vaikka 100 ml pienissä purkeissa maitohappobakteereina että vatsasi voi hyvin."<br /><br /><br />Maitojen välilläkin on eroa - esimerkiksi Holstein-karja maidon kaseiiniproteiini on liitetty koko joukkoon autoimmuunisariauksia, mukaan lukien ykköstyypin diabetes.<br /><br />Suomessakin juodaan Holstein-maitoa, enkä tiedä miten helppoa on saada selville mitä maitoa juo.<br /><br />Jos joisin maitoa, tuo saattaisi kiinnostaa henkilökohtaisemmin. ^^Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-57225700109483810542010-05-31T13:54:57.152+03:002010-05-31T13:54:57.152+03:00Matti Tolonen sanoi...
"Tässä tapauksessa ne...Matti Tolonen sanoi...<br /><br />"Tässä tapauksessa neljästä tutkijasta kaksi oli saanut huomattavaa tukea meijeriteollisuudelta, eivätkä he olleet tästä artikkelin yhteydessä kertoneet", Schwab selvittää."<br /><br /><br />Mihinkähän Schwab viittaa ? Artikkelissa mainittiin kyllä että rahoittajatahojen joukossa oli Dairy Council.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-50419504410092356062010-05-31T13:52:29.135+03:002010-05-31T13:52:29.135+03:00Matti Tolonen kirjoitti...
"Tässä blogis...Matti Tolonen kirjoitti...<br /><br /> "Tässä blogissa pitäisi keskustella otsikon aiheesta,tyydyttyneistä rasvoista ja sydänsairauksista, mutta monet ovat syrjähtäneet pahasti. Itse pääasia on jäänyt sivuun: Mikä on valtimotautien aiheuttaja?<br /><br /> Koska nämä 250 erilaista riskitekijää eivät ole kausaalisuhteessa tautiin, ei niihin kohdistuvista interventioista voi odottaa kovinkaan kummoista hyötyä."<br /><br /><br /><br />Jos nuo kaikki 250 riskitekijää pitäisi ottaa huomioon, niin miten sitten selität vaikkapa Lyon Diet-Heartin tulokset, jossa sydäntapahtumat vähenivät 77% ja KOKONAISkuolleisuus 70% ?<br /><br />"Moreover, these subjects consumed less linoleic acid (3.6% versus 5.3% kcal) and more oleic acid (12.9% versus 10.8% kcal), {alpha}-linolenic acid (0.84% versus 0.29% kcal), and dietary fiber. Plasma fatty acid analysis conducted after 52 weeks of follow-up confirmed the dietary fatty acid data. The experimental group had higher plasma levels of oleic acid, linolenic acid, and eicosapentaenoic acid and LOWER LEVELS of stearic acid, linoleic acid, and arachidonic acid."<br /><br />http://circ.ahajournals.org/cgi/content/full/103/13/1823<br /><br /><br /><br />Lopettivatko potilaat TV:n katsomisen ja leikkauttivat korvanlehtensä ?<br /><br />Eivät. Sen sijaan omega 3:n ja 6:n suhde muuttui rajusti. <br /><br />Aivan kuten Kivikauden Ruokavalion Teoria opettaa aivan perustasolla. Ei luonnonkansoilla ole sydäntauteja, eikä omega kuutosiakaan, joten ihmisljai ei tarvitse niitä minään margariineina.<br /><br />Monityydyttymättömistä omega kuutoset eivät takuulla ole sydänsairausriskin kannalta "välttämättömiä rasvoja". Riittävä omega 3:sten saanti riittää erinomaisesti. Muita suojaavia tekijöitä lähes varmasti ovat joidenkin rasvaisten maitotuotteiden ja erityisesti juustojen K2 (uutta hienoa infoa AJCN:ssa tänäkin vuonna), suklaa, punaviinin alkoholi/polyfenolit/kupari, prosessoitujen hiilihydraattien JA (punaisten) lihatuotteiden välttäminen sekä jodin, D-vitamiinin ja magnesiumin aidosti riittävän (paljon nykyistä suuremman) saannin turvaaminen ja kalsiumin rajoittaminen. Palauttava uni ja lepo, riittävä oikeanlainen liikunta ja stressinhallinta ovat elämäntapojen aakkosia ehkäisyyn.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-35593168399995969112010-05-28T14:21:25.850+03:002010-05-28T14:21:25.850+03:00Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dos...Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab kritisoi kovin sanoin uudessa Diabetes-lehdessä (5/2010) Siri-Tarinon, Kraussin ym. meta-analyysia. Siinä oli Schwabin mukaan "äärimmäisen vakavia puutteita, joita oli käsitelty lehden pääkirjoituksessa. Eurooppalaisilta tutkijoilta on lähtenyt lehteen oikaisu", Schwab kertoo. "Tässä tapauksessa neljästä tutkijasta kaksi oli saanut huomattavaa tukea meijeriteollisuudelta, eivätkä he olleet tästä artikkelin yhteydessä kertoneet", Schwab selvittää.<br /><br />Perästä kuulunee!Matti Tolonennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-53892941515449008352010-03-14T11:48:32.114+02:002010-03-14T11:48:32.114+02:00"""You've eaten corn, so you kn..."""You've eaten corn, so you know it's not an oily seed. Same with soybeans. So how to they get the oil out of them? They use a combination of heat and petroleum solvents. Then, they chemically bleach and deodorize the oil, and sometimes partially hydrogenate it to make it more shelf-stable. Hungry yet? This is true of all the common colorless oils, and anything labeled "vegetable oil"." - <br />http://wholehealthsource.blogspot.com/2008/04/olive-oil-buyers-guide.html<br /><br />Otetaankohan rypsinkin öljy ulos kasvista tuolla tavoin? """<br />---------------------------------<br />Kyllä tosiaan suomessa rypsistä otetaan öljy tuolla menetelmällä pois ja käsitellään kemikaaleilla jonka vuoksi jää ja on jäänyt rypsiöljyynkiin myrkyllisiä aineosia, eri asia on kylmäpuristetut öljyt mutta sellainen käsittely suomessa on erittäin vähäistä, kasvista saatavan huonon hyötysuhteen vuoksi, siksipä nämä kylmäpuristetut öljytuotteet ovat kalliimpia mutta myös terveellisempiä koska käsittelyn aikana aineosat kasvista jäävät öljyyn eivätkä ne kärsi kemiallisessa käsittelyssä.<br /><br />Sama ongelma tietysti tapahtuu ainoassa oikeassa lehmänmaidossa kun sitä pastoroidaan jne, sekä kaikki bakteerit poistetaan ja lisäillään teollisia vitamiineja sekä kalsiumia joka alkuperäisestä tuotteesta on pesty pois, ja kun maidosta on poistettu bakteerit, ne bakteerit voidaankin myydä asiakkaille erikseen vaikka 100 ml pienissä purkeissa maitohappobakteereina että vatsasi voi hyvin.<br /><br />Melkoista puhallusta koko teollisuus ja teollinen käsittely jota THL on edistänyt.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-18284477463838469162010-03-09T23:02:06.164+02:002010-03-09T23:02:06.164+02:00Seija, en ole huomannut, että Anette Palssan kirjo...<b>Seija</b>, en ole huomannut, että Anette Palssan kirjoitus on kadonnut. Ehkä se on vain järjestelmään kirjautuneiden luettavissa? Kuka tietää?Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-42327961572820996082010-03-09T16:57:28.265+02:002010-03-09T16:57:28.265+02:00jatkoa...
Ruokavalion muut tekijät
Kasviksien ja...jatkoa...<br /><br />Ruokavalion muut tekijät<br /><br />Kasviksien ja marjojen terveellisyys on todettu niin lukuisissa tutkimuksissa, eikä vastaväitteitä ole kuulunut. Ruokavalion pohja voi hyvin olla kasvikset, juurekset, marjat ja hedelmät. On myöskin hyvä valita kuitupitoisia, ns. hitaasti verensokeria nostavia hiilihydraatteja, sokerin ja valkoisen viljan sijaan. Hiilihydraattien määrää on myös syytä rajoittaa, ellei energiakulutus ole kovaa. Hiilihydraatteja saa myös pähkinöistä, siemenistä, palkokasveista ja maitotaloustuotteista. Kalaa kannattaa myös edelleen syödä. Proteiinipitoinen ruokavalio tuntuu auttavan painonhallinnassa, joten tähän tukeutuen, voidaan suositella kalan lisäksi, maitotaloustuotteita, lihaa, palkokasveja ja kananmunia.<br /><br /><br />Muut elämäntavat?<br /><br />On hyvä muistaa terveyteen vaikuttaa myös muut asiat kuin ruokavalio. Säännöllinen liikunta, stressin välttäminen (hallinta), riittävä uni ja positiivinen elämänasenne ovat yhtä tärkeitä asioita kuin se mitä suuhunsa laittaa. <br /><br />Mitä sitten ruokalautaselle?<br />- reilusti kasviksia ja marjoja<br />- kalaa 2-3 kertaa viikossa ja lisäksi vaihdelleen lihaa, kanaa, riistaa, kanamunaa, palkokasveja ja kanamunaa<br />- rypsiöljyä, pähkinöitä ja siemeniä päivittäin<br />- maitotaloustuotteissa normaalirasvainen on ok<br />- voi ja kerma sopivat ruuanvalmistukseen<br />- valitse aina kuitupitoinen viljatuote ja muista kohtuullinen määrä<br />- vältä sokeria ja valkoista viljaa <br />- muista juoda riittävästi nestettä (vettä)<br />- kahvia ja alkoholia kohtuudella<br />- Suhteuta energiansaanti kulutukseen!<br />- Jos lisäät rasvaa, vähennä ensisijaisesti ns. huonoista hiilihydraateista (sokeri, valkoinen vilja ja peruna)<br /><br /><br />Lisäksi:<br />- liiku säännöllisesti, mieluiten päivittäin<br />- nuku riittävästi<br />- vältä stressiä<br />- tee itsellesi mukavia asioita ja nauti elämästä!<br /><br />ravitsemusterapeutti<br />Anette Palssa<br /><br />Lähteet ja lisätietoa: <br />Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease, AJCN. First published ahead of print January 13, 2010 as doi: 10.3945/ajcn.2009.27725<br /><br />Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials, Ann Nutr Metab 2009;55:173–201,Published online: September 15, 2009<br /><br />A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors<br />and Coronary Heart Disease, ARCH INTERN MED/ VOL 169 (NO. 7), APR 13, 2009<br /><br />Ravitsemusterapeutti Anette Palssa vastaa jäsenten kysymyksiin Keventäjät-palvelussa!Seijanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-17834014572178008802010-03-09T16:56:50.545+02:002010-03-09T16:56:50.545+02:00Keventäjät on poistanut Anette Palssan kirjoituske...Keventäjät on poistanut Anette Palssan kirjoitusken!!!!!! Tässä kopio välimuistista. Voisitko Christer Sundqvist kysyä miksi kirjoitus on poistettu?<br /><br />Rasvakattilassa kuohuu<br /><br />Pohjois-Karjala-projektista alkaen meitä suomalaisia on kehotettu välttämään tyydyttynyttä ns. kovaa rasvaa. Mutta nyt kuuluu soraääniä myös tieteellisellä tasolla. Tämän vuoden alussa julkaistiin iso tutkimus (meta-analyysi) arvostetussa tieteellisessä julkaisussa (Am Journal of Clinical Nutrition), jossa selvitettiin tyydyttyneen rasvan vaikutusta sydänterveyteen.<br /><br />Meta-analyysissä käytiin läpi kymmeniä aiemmin tehtyjä tieteellisesti laadukkaita tutkimuksia ja analysoitiin tulokset. Tutkimuksen loppupäätelmät saivat ravitsemusterapeutin aamukahvit väärään kurkkuun: ruokavalion tyydyttyneellä rasvalla ei ole sydämelle haitallisia vaikutuksia. Onneksi verkostot ovat kunnossa ja otin yhteyttä myös tutkijakollegaan Kuopion yliopistoon ja hän lähetti muutaman muunkin tutkimuksen asian tueksi. Mutta mitä tämä sitten tarkoittaa ravitsemusneuvonnassa?<br /><br />Mitä tämä tarkoittaa, onko meille todella valehdeltu?<br /><br />Ravitsemustutkimus on melko haastavaa, kun ihmistä ei voi laittaa laatikkoon ja tutkia vain yhtä asiaa. Ihmistutkimuksissa on aina sekoittavia tekijöitä (perimä, ympäristö, muut elämäntavat ja muu ruoka), joita ei voida täysin pois sulkea. Ravitsemustutkimus menee nopeasti eteenpäin ja tarvitaan paljon tutkimusta, ennen kuin voidaan olla täysin varmoja. Kun tutkittavia muuttujia on satoja, voi olla, että näyttää todella siltä, että yksi asia vaikuttaa toiseen, vaikka todellisuudessa se onkin se kolmas. Valehtelusta en tutkijoita syyttäisi, mutta on myös tärkeää tarvittaessa uuden tiedon valossa muuttaa aiempaa kantaa.<br /><br />Mitä muuta tiedämme rasvoista?<br /><br />Edelleen tutkimukset osoittavat, että on tärkeää syödä kasvi- ja kalanrasvaa, jotta saadaan välttämättömiä rasvahappoja, erityisesti omega-3-rasvahappoja tulisi saada nykyistä enemmän. Sen sijaan transrasvojen, mitä muodostuu kun kasvirasvoja osittain kovetetaan, käyttöä tulisi välttää. <br /><br />Rasvassa on myös edelleen paljon energiaa ja jos vain lisää rasvan käyttöä, muttei vähennä energiansaantia muusta ruuasta, ihminen lihoo ja ylipaino on sydänterveydelle haitallista. Olen jo vuosia sitten käytännöntyössä huomannut, että ihmiset syövät liian vähän rasvaa ja hiilihydraattien saanti on puolestaan jopa liian suurta. Törmään usein totaaliseen rasvakammoon ja sen on tiedetty aina olevan huono juttu.<br /><br /><br />Mikä sitten on hyväksi?<br /><br />Terveyden kannalta on tärkeää pysyä normaalipainoisena tai lähellä sitä. Erityisesti vatsan alueen rasva on terveydelle haitallista. Vatsaontelon rasva on sisäelinten ympärillä, ja vaikuttaa mm. maksan toimintaan. Ja maksa taas vaikuttaa oleellisesti kehon rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Kun maksan toiminta häiriintyy, tuloksena voi olla sokeriaineenvaihdunnan häiriö, diabetes, kohonneita verenrasva-arvoja ja sitä kautta sydäntapahtumia. Olisikin tärkeää löytää tasapainon painon ja syömisen kanssa. Tutkimuksissa on todettu, että hyvin erilaiset ruokavaliot laihduttavat, ja on tärkeää löytää sellainen elämäntapa, jota pystyy noudattamaan omassa arjessa. Suosittelenkin tutkimaan omaa ruokavaliota ja millaisilla muutoksilla paino lähtee laskuun tai pysyy hallinnassa. Jos edelleen syö runsaasti hiilihydraatteja (leipää, riisiä, pastaa perunaa, sokeria) rasvaa lisäämällä tuskin onnistuu painon hallinnassa. Jos haluaa lisätä rasvan käyttöä ja toiveena on laihtuminen, kannattaa karsia hiilihydraateista.<br /><br />jatkuu...Seijanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-67972076418083677652010-02-13T13:44:11.673+02:002010-02-13T13:44:11.673+02:00Oliko tuo tässä kommenteissa kuumoteltu maailmanjä...Oliko tuo tässä kommenteissa kuumoteltu maailmanjärjestyksen muuttava päivämäärä 15.2. nyt sitten tuo "Sietämätön leveys" -julkaisupäivä vai tapahtuuko ylihuomenna jotain muutakin tosi päräyttävää?trohttps://www.blogger.com/profile/02916876043307428032noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-89609977612440725062010-02-11T04:45:54.300+02:002010-02-11T04:45:54.300+02:00Lääkäriseura Duodecimin uutispalvelu näyttää kerto...Lääkäriseura Duodecimin uutispalvelu näyttää kertovan jostakin muusta samassa lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Tätä tutkimusta kuitenkin ilmeisesti pitävät joko liian vähäpätöisenä tai sitten poliittisesti arkaluontoisena...Jarihttp://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-78737115938073933132010-02-09T05:53:30.657+02:002010-02-09T05:53:30.657+02:00Tuohon mielialajuttuun vielä sellainen lisäys, ett...Tuohon mielialajuttuun vielä sellainen lisäys, että kookosöljyn keskipitkät triglyseridit (MCT-öljy) ovat päätyneet lääkefirma Eli Lillyn phase II trialeihin Alzheimerin tautiin.<br /><br />Eikö olekin hassua, miten tyydyttyneet rasvat on vilifioitu niin pahasti, että mediassa ei saa esittää mitään tietoa niiden terveysvaiktuksista ? Kenen etua se palvelee - cui bono ?<br /><br />Esimerkiksi painonhallinnassa kylmäpuristettu kookosöljy on tehokkaimpia apuja mitä on olemassa, koska se mm. vähentää AJCN:n tuoreen artikkelin mukaan juuri sitä vaarallisinta eli keskivartalorasvaa.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-33540575589679750392010-02-08T20:13:56.827+02:002010-02-08T20:13:56.827+02:00Kuka on druidi?
Sinus sanos, oles kudos, lätinääKuka on druidi?<br /><br />Sinus sanos, oles kudos, lätinääJanne Knoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-36664472399979735572010-02-06T23:29:57.240+02:002010-02-06T23:29:57.240+02:00Tuosta aiemmin postaamastani blogijutusta poimin M...Tuosta aiemmin postaamastani blogijutusta poimin Michael Eadesin vastauksen nuorelle lääkärille.<br /><br />"I’ve got your dad trumped. I’ve been a doctor for over 30 years. So, if years in the medical profession equal truth, then I win. :-) I’m not surprised, however, that your father disagrees. Once doctors finish their training, most of them get their info from drug reps or other secondary sources who have a bias to push. Ask your dad when was the last time he read a real, live, honest-to-God scientific paper instead of having one summarized for him by a drug rep. For the first 6 or 7 years I was in practice, I didn’t read a scientific paper – it was only after I converted to a nutritional practice that I started. And then realized that most practicing docs don’t keep up with the scientific literature."<br /><br />Tuntuu loogiselta, ettei nuori lääkäri ehdi ja jaksa lukea uusimpia tutkimuksia. Kiireen ja hämmennyksen keskellä on helppo esim. juuri lääke-edustajan propagoida vakuuttavan oloisesti laadituilla koosteilla. Tuskin leipänsä eteen ahertava myyntitykki kokee toimintansa eettisesti kyseenalaiseksi.<br />En tiedä kuinka homma toimii, ei ole kokemusta.Janne Knoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-37570175616533759092010-02-06T18:24:32.447+02:002010-02-06T18:24:32.447+02:00S. kysyi:
"Onko sinulla Neo tiedossa interven...S. kysyi:<br /><i>"Onko sinulla Neo tiedossa interventiotutkimuksista, joissa masennusta hoidettaisiin ruokavaliolla, ja jossa oltaisiin saatu tilastollisesti merkittäviä tuloksia?"</i><br /><br />Mieleeni tuli tällainen tutkimus:<br /><br />The ketogenic diet may have mood-stabilizing properties.<br /><a href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11918434" rel="nofollow">http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11918434</a><br /><br />En tiedä kuinka paljon asiaa on tutkittu, mutta käytännön elämästä tuntuu olevan runsaasti kokemuksia siitä, että vhh-ruokavalio tasoittaa mielialoja ja lisää yleistä virkeyttä.<br /><br />Tämän taannoisen blogikeskustelun lopusta löytyy Neon heittämiä tutkimusviitteitä aiheesta:<br /><br /><a href="http://sundqvist.blogspot.com/2009/10/luento-aivot-ja-ravinto.html" rel="nofollow">http://sundqvist.blogspot.com/2009/10/luento-aivot-ja-ravinto.html</a>Hanukkahttps://www.blogger.com/profile/14346472298094216974noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-36789010386543376082010-02-06T18:00:30.163+02:002010-02-06T18:00:30.163+02:00Tämmöinen blogikirjoitus tuli vastaan, Eadesien ju...Tämmöinen blogikirjoitus tuli vastaan, Eadesien juttua.<br /><br />7 Reasons to Eat More Saturated Fat<br />http://www.fourhourworkweek.com/blog/2009/06/06/saturated-fat/<br /><br />1) Improved cardiovascular risk factors<br />2) Stronger bones<br />3) Improved liver health<br />4) Healthy lungs<br />5) Healthy brain<br />6) Proper nerve signaling<br />7) Strong immune systemAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-50249748028533740532010-02-06T15:19:40.137+02:002010-02-06T15:19:40.137+02:00Reuters yleensä laittaa uutiset matkalle kun tutki...Reuters yleensä laittaa uutiset matkalle kun tutkimusartikkeli on julkaistu "virallisesti", joskin ko. tutkimus näyttäisi edelleen oleva jonossa..Anssi Manninenhttps://www.blogger.com/profile/11487856361737554749noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-24385066674359710962010-02-06T12:07:40.404+02:002010-02-06T12:07:40.404+02:00Reuters viimein heräsi:
Study fails to link satur...Reuters viimein heräsi:<br /><br /><a href="http://www.reuters.com/article/idUSTRE61341020100204" rel="nofollow">Study fails to link saturated fat, heart disease</a>Jarihttp://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-70109774197201501372010-02-06T11:37:21.957+02:002010-02-06T11:37:21.957+02:00Ei minulla mitään asiaa ole. Täytyy vaan kiittää b...Ei minulla mitään asiaa ole. Täytyy vaan kiittää blogin ylläpitäjää maailman parhaasta terveyssivustosta ja maailman parhaasta rasvakeskustelusta! Ajatella, että tällaista tapahtuu Suomessa. Minua ei ole kovinkaan paljon kiinnostanut mitkään ravintotouhut, mutta ravintotiede on tässä blogissa niin kiehtovaa, että minäkin innostun. Ja minä en yleensäkään innostu kovinkaan herkästi mistään uudesta tiedosta.<br /><br /><br />Nimimerkki: Innostunut sonniAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-5793144606381325302010-02-06T10:56:14.728+02:002010-02-06T10:56:14.728+02:00Sekin olisi kiinnostavaa tietää, aiheuttaako tiett...Sekin olisi kiinnostavaa tietää, aiheuttaako tietty ruoka masennusta, vai aiheuttaako masennus tietynlaista ruokakäyttäytymistä. Korrelaatiosta ei vielä voi tehdä varmoja päätelmiä kausaation suunnasta. Voisi nimittäin kuvitella niinkin, että masentuneet eivät jaksa kiinnittää huomiota ruokavalioon, vaan syövät roskaruokaa, lohdutusruokaa tai mitä vaan mahantäytettä, tai halvinta ruokaa.<br /><br />Onko sinulla Neo tiedossa interventiotutkimuksista, joissa masennusta hoidettaisiin ruokavaliolla, ja jossa oltaisiin saatu tilastollisesti merkittäviä tuloksia?<br /><br />S.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-20428212188012705652010-02-06T10:47:22.096+02:002010-02-06T10:47:22.096+02:00Hienoa, kiitoksia Neo vastauksista ja varsin kiinn...Hienoa, kiitoksia Neo vastauksista ja varsin kiinnostavista linkeistä! <br /><br />Tuo linolihapon (omega-6:n) yhteys depressioon miehillä on kiinnostava. Oliiviöljyn depressioriskiä vähentävä vaikutus naisilla oli kiinnostava sekin. <br /><br />http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TBR-4W7B0K3-2&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=817e4dedb7529c0bfa47819f39fd542e<br /><br />"The authors concluded that increased intake of oleic FA was associated with reduced risk among women while increased intake of linoleic FA was associated with increased risk of SDM among men."<br /><br />Finelin sivuilta http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2095&fuclass=all&specdiet=none&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi näkee, että eniten linolihappoa on auringonkukkaöljyssä, maissiöljyssä, soijaöljyssä ja saksanpähkinöissä. Rypsiöljyssäkin on paljon, ja mikä yllättävää soijapavuissakin. Olen aina ollut siinä luulossa, että soijapavut olisivat erinomaista ravintoa, ja hyvä lihan korvike. Saksanpähkinöiden olen lukenut suojaavan aivoja (parhaiten kaikista pähkinöistä), mutta niissä on näköjään tosipaljon linolihappoa. Hämmentävää. Kommentteja?<br /><br />Miten noita linkkamasi tutkimuksen tilastollisia numeroita pitäisi tulkita?<br /><br />"The odds ratios (ORs) were 1 (reference), 1.64(95% CI = 1.06, 2.54) and 2.34 (1.41, 3.87) respectively for men with lowest, middle and highest third of linoleic FA intake (<b>p for trend = 0.001</b>); the ORs were 1 (reference), 0.88 (0.56, 1.38) and 0.48 (0.25, 0.95) respectively for women with lowest, middle and highest third of oleic FA intake (<b>p for trend = 0.0347</b>). "<br /><br /><br />Nuo tutkimuksen p-arvot, 0.001 ja 0.0347, ovat molemmat mainitsemaasi "säkälähtöisyyden mittaria" eli 0.05:aa pienempiä, eli tilastollisesti merkittäviä. ("Yleisen sopimuksen mukaisesti tulosta pidetään "tilastollisesti merkitsevänä", jos p-arvo on pienempi kuin 0.05" http://www.uku.fi/avoin/ymp_terveys/oppimateriaali/tutkimus/tutkim5_tulkinta.html)<br /><br />Voiko tulokset tulkita näin: 95% luottamusvälillä (todennäköisyydellä?) -jos mies syö vähän linolihappoa, hänen todennäköisyytensä sairastua masennukseen on X (=X*1)<br />-jos mies syö keskimääräisen paljon linolihappoja, hänen todennäköisyytensä sairastua masennukseen on 1.64*X<br />-jos mies syö paljon linolihappoja, hänen todennäköisyytensä sairastua masennukseen on 2.34*X<br /><br />Minkä suuruinen on X, eli riski sairastua masennukseen jos syö vain vähän linolihappoa? Koska linkki on maksullinen, tätä ei päässyt tarkastelemaan. Wikipedian mukaan 5-6% suomalaisista kärsii masennuksesta. Ruokavaliota (tai linolihappoja) ei mainita masennuksen syissä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Masennus#Masennuksen_syyt . Sitä vastoin diabeteksessä, kilpirauhasen toimintahäiriöissä ja muissa aineenvaihdunta- ja sisäerityshäiriöissä masennusta esiintyy. Voisiko mekanismi olla esimerkiki sellainen, että omega-6-rasvat häiritsevät joko sisäeritystä tai aineenvaihduntaa? Vaikuttaako omega-6 insuliinin toimintaan?Anonymousnoreply@blogger.com