tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post6609905247434423796..comments2024-02-05T10:41:26.418+02:00Comments on veteraaniurheilija: Parempi vähentää hiilihydraatteja kuin rasvaa?Christer Sundqvisthttp://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-65600106086695238372008-08-19T15:19:00.000+03:002008-08-19T15:19:00.000+03:00Westien todella mielenkiintoista havaintoa olen po...<B>Westie</B>n todella mielenkiintoista havaintoa olen pohtinut yhdessä Mikael Fogelholmin kanssa. Merkitystä on sillä, millä metodilla kehon koostumus on mitattu. Käykää tuttuja tutkimusartikkeleitanne läpi tästä näkökulmasta: Mikä laihdutusmenetelmä säästää arvokasta lihaskudosta parhaiten? Erinomaisen kiinnostavaa olisi saada tästä lisätietoa ja havaintoja!<BR/><BR/>Mikaelin mielestä perinteisillä laihdutusmenetelmillä rasvan osuus painonmuutoksesta on ollut noin 75 prosenttia. Tämä yksittäinen Philipsin tutkimus, jossa oli tästä kaavasta poikkeavia havaintoja, on yksittäishavainto pienellä tutkittavien määrällä. Siihen pitää siis suhtautua ajatuksella:<BR/>"kiinnostava havainto, mutta lisää tutkimuksia suuremmalla aineistolla<BR/>tarvitaan".<BR/><BR/>Kiitos vielä, Westie, erinomaisen mielenkiintoisesta havainnosta!Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-38035717350493652002008-08-14T14:42:00.000+03:002008-08-14T14:42:00.000+03:00Matti Narkialle:Katsoppa Philips et al. tutkimukse...Matti Narkialle:<BR/><BR/>Katsoppa Philips et al. tutkimuksen taulukkoa 1 joka kertoo tutkimuksen tulkinnan tasosta. Eikö tutkijoita yhtään ihmetyttänyt se että miten low fat ryhmä onnistui "laihduttamisen" aikana LISÄÄMÄÄN rasvakudosta 2,8 kg!! Kun taas LC ryhmä pudotti painoa rasvana yli 3 kiloa!! Miettikääpä sitä!<BR/><BR/>Triglyt ja HDL käyttäytyivät ko. tutkimuksessa, kuten odottaa saattaakin eli LC:n eduksi.Pasihttps://www.blogger.com/profile/03601391658285869058noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-66503846487139301522008-08-08T20:45:00.000+03:002008-08-08T20:45:00.000+03:00Tapsan ja Lea palaute lämmittää mieltä. Tsemppiä t...<B>Tapsa</B>n ja <B>Lea</B> palaute lämmittää mieltä. Tsemppiä teille!Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-15944341108380339212008-08-08T07:51:00.000+03:002008-08-08T07:51:00.000+03:00Pitää minunkin vielä yhtyä otsikkoon: omalla kohda...Pitää minunkin vielä yhtyä otsikkoon: omalla kohdallani toimii täydellisen hyvin.<BR/><BR/>Hiilihydraattitietoisen (=ei tärkkelystä, rajoitetusti sokeria + mahdollisemman lisäaineeton ruoka) ja runsasrasvaisen ruokavalion myötä mm. tasaisempi mieliala, energisempi olo, vatsa toimii nykyisin loistavasti, iho ja hiukset voi paremmin, makean himot on poissa ym. Ylipainosta en ole kärsinyt koskaan, mutta silti uuden ruokavalion ja kohtuullisen liikunnan myötä (=juoksulenkkeilyä muutama kerta viikossa) olen saanut sulatettua useamman kilon hiilareilla kartutettua rasvaa kevään ja kesän aikana. Nälässä en ole kärvistellyt lainkaan, mikä lisää ruokavalion kummallisuutta. Aiemmin rasvanpolttaminen edellytti tiukkaa itsekuria ja tarkkaa kalorien laskentaa.<BR/><BR/>Suosittelen ainakin kokeilemaan, ainahan voi palata entiseen, jos ei omalla kohdalla toimi.<BR/><BR/>Ja kiitos Cristerille hienosta sivustosta, olen saanut paljon vinkkiä ja apua omankin ruokavalioni hahmottamiseen "vaatimattoman" blogisi kautta.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-79150217984970867772008-08-08T01:51:00.000+03:002008-08-08T01:51:00.000+03:00Kiitos Christer avuntarjouksestasi, arvostan sitä ...Kiitos Christer avuntarjouksestasi, arvostan sitä kovasti! Koentan nyt kuitenkin vielä itse luovia ja etsiä tämänkin blogin juttuja seuraten parasta ruokavaliota itselleni. Sillehän ei tietenkään mitään mahda, jos geeneihin on kirjoitettu kuolinpäiväni. <BR/>Onneksi suvusta löytyy kerrassaan loistava poikkeus: setäni. Hän täytti tänä vuonna 83 vuotta. Käy metsätöissä, teki viimekin talvena kolme eri savotaa ja lisäksi rapsehtii polttopuut itse ilman apuja. Hänen ruokavalionsa tuntuu uskomattomalta: 8 litraa täysmaitoa viikossa, leivälle voita vähintäänkin leipäpalan paksuuden verran (näin väittää), kananmunia, hernekeittoa, ei juuri kasviksisti piittaa. Marjat hilloina ja mehuina. Palasokeri pois että ei sokeria liikaa, mutta kuulema leivoksia on sitten pitänyt lisätä senkin verran kun pelkkä kahvi ei maistu. Ruoka-ajat varsin löysät: syö milloin ehtii. Tyttöystävä helsingistä oli ihmetellyt kun ei vielä kurttuja kasvoilla vaan kasvot kuin nuorukaisella. Sodan käynyt ja iloluontoinen ihminen joka ei yskää kummempaa ole sairastellut. Tosin toivelistalla kuulema olisi, että saisi vielä selän suoraksi.<BR/>Isäni oli häntä 11 vuotta vanhempi mutta isäni on maannut haudassa jo 36 vuotta. <BR/>Mitä itseeni tulee päätin vähentää myslin syöntiä ja korvata osan myslistä viilillä ja jogurtilla. Lisäksi aion ottaa juuston takaisin ruokavaliooni.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-29406233015441613962008-08-07T23:04:00.000+03:002008-08-07T23:04:00.000+03:00Ihmeellistä tuo rasvaisemman ruoan tuoma energisem...Ihmeellistä tuo rasvaisemman ruoan tuoma energisempi olo. Uskon sinua. Vielä viisi vuotta sitten olisin ollut paljon epäileväisemmällä tuulella.<BR/><BR/>Uskokaa nyt hyvät ihmiset, että tämä on ollut rankka vaihe elämässäni. Paljon ravitsemukseen liittyviä ajatusrakennelmia on romuttunut ja nyt rakennetaan uudestaan perustaa, joka toivon mukaan vie selvyyteen. Tämä on sen verran rankka operaatio, että otan vastaan kaiken kuviteltavissa olevan avun. Kiitos tuestanne!<BR/><BR/>Välivaihe tuntuu kukkarossa. Virallinen taho ei enää ole luennoistani kiinnostunut ja pieni ja piskuinen vaihtoehtoinen porukka ei ole tarpeeksi hyvin organisoitunut järjestääkseen minulle riittävästi keikkoja. Minulla on valtava tarve luennoida ravitsemuksen iloista ja suruista. Siinä hahmottuu samalla se ravitsemustieteen suuntaus, jota haluan jatkossa olla edistämässä. Älkää harmistuko kun usein tyrkytän näitä luentotilaisuuksiani. Tarvitsen niitä ja tarvitsen ennen kaikkea yleisökontaktia.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-67624721691880738922008-08-06T14:27:00.000+03:002008-08-06T14:27:00.000+03:002004 työterveystarkastuksessa kauhisteltiin korkei...2004 työterveystarkastuksessa kauhisteltiin korkeita rasva-arvoja. Kyseltiin rasvaisen ruuan ja grillaamisen osuudesta kesän aikana. Silloisena kesänä olin grillin ääressä ehkä kaksi kertaa. Yritin silloin pudottaa painoa vähentämällä rasvaa konkreettisesti. Kesällä 2005 kokeilin yhden kuukauden mitä tapahtuu jos syön rasvaisempaa ruokaa. Mm. aamupalaksi munia ja pekonia jne. Kokeilun lopussa paino oli pudonnut 2-3 kiloa ja energisempi olo.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-14303385647307049912008-08-06T11:49:00.000+03:002008-08-06T11:49:00.000+03:00Tapsa on perimmäisten kysymysten äärellä. Meillä o...<B>Tapsa</B> on perimmäisten kysymysten äärellä. Meillä on vain yksi sydän, yksi elämä. Elää pitäisi mahdollisimman terveellisesti.<BR/><BR/>Meidän pitäisi jutella enemmän tuosta tilanteestasi kahdestaan. On mahdotonta näin netin välityksellä antaa täsmäohjeita. <BR/><BR/>Suhtaudun vapaamielisesti ravintorasvoihin ja puolustan eläinrasvojen käyttöä. Pienellä osalla meistä sydän on todella suuressa vaarassa perinnöllisestä kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöstä johtuen. Sairaudella on hankala nimi: familiaalinen hyperkolesterolemia, eli FH-tauti. FH-taudin otan hyvin vakavasti. Jos on todettu FH-tauti, silloin olisin hyvin tarkkana sen suhteen mitä rasvaa söisin ja ottaisin lääkkeeni. <BR/><BR/>Voin melko varmasti sanoa, kolesteroliarvojesi perusteella, että sinulla ei ole FH-tautia. Yhdeltä vanhemmalta sairausgeenin saaneilla kolesterolipitoisuus on (hoitamattomana) yleensä välillä 6 - 15 mmol/l. Jos geeni on molemmilta vanhemmilta (erittäin harvinaista) silloin veren kolesterolipitoisuus on 16 - 26 mmol/l. HDL-kolesteroli on usein matala (alle 0.9 mmol/l) ja triglyseridit ovat yleensä normaalit.<BR/><BR/>Ota yhteyttä!Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-51014365169377529582008-08-06T11:37:00.000+03:002008-08-06T11:37:00.000+03:00Sami Uusitalolla on täysi oikeus olla harmistunut ...<B>Sami Uusitalo</B>lla on täysi oikeus olla harmistunut vallitsevasta tilanteesta. Rasvahysteria on ulottanut lonkeronsa koko terveyssektoriin.<BR/><BR/>Sain äsken puhelun eräältä lääkäriltä. Hän piti mahdollisena, että Suomessa palataan lähiaikoina Pohjois-Karjala-projektia edeltäneeseen tilanteeseen. Puhdistetaan pöytä kaikesta moskasta ja katsotaan mitä arvokasta jää jäljelle. Jäljelle jäävän varaan rakennetaan sitten uudestaan kansanterveys. Lääkärin mukaan hän ainakin vapauttaisi eläinrasvat pannasta. Vastaanotolla potilaat paljon kyselevät näistä asioista ja hän on karttanut potilaiden lähettämistä terveyskeskuksen ravitsemusterapeutille. Voita ja muita eläinrasvoja hän sanoi itse käyttävänsä mieluummin kuin teollisesti käsiteltyjä kasvirasvoja.<BR/><BR/>Minusta tuntuu, että näitä lääkäreitä on yllättävän paljon, jotka olisivat valmiita kokeilemaan rasvojen suhteen sallivammin.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-45329549050179395092008-08-06T10:40:00.000+03:002008-08-06T10:40:00.000+03:0048-vuotias mies kaipaisi nyt neuvoja. Suvussani on...48-vuotias mies kaipaisi nyt neuvoja. Suvussani on todellakin kuoltu sydäntauteihin, muun muassa kolme sisarustani: 45, 54 ja 55 ja vielä isäni 58 vuotiaana. Yhdelle vielä elossa olevalle veljelleni tehtiin ohitusleikkaus alta viidenkympin. Asun alueella, missä tunnetusti on ollut paljon sydäntauteja. Yhteen aikaan puhuttiin "mustasta alueesta" sepelvaltimotautien yleisyyden johdosta. Olen tietoisesti vähentänyt rasvojen käyttöä sillä lapsuudessani maitorasvat täyttivät melkeinpä ruokapöydän ja jotkut levittivät voita jopa pullankin päälle ja paistoivat kovettuneet pullapalatkin rasvassa - mitään ei heitetty hukkaan. Sitten tuli Puska ja Puskan opit. Veljieni ja serkkujenin ennenaikaisten poismenojen takia vedin omat johtopäätökseni rasvoista: Puska on oikeassa - arvelin. Nyt on omalla kohdallani sokeriarvot olleet vähän sillä rajalla että joutuu miettimään myös hiilihydraattien käyttöä. Tunnen olevani kuin puun ja kuoren välissä. En ole ylipainoinen ja liikunkin mielestäni kohtalaisesti: tänäkin kesänä pyräillyt pitkälti toista tuhatta kilometriä. Ruokailutottumukset ovat sellaiset että aamu alkaa myslillä ja marjoilla, päivällä ruisleipää jonka levitteenä oliivi- tai rypsiöljy ja päälle kurkkua ja tomaattia. Iltasilla sitten pääruokana milloin mitäkin mutta kuitenkin ei kovin rasvaista ruokaa. Makkaraa en ole ostanut aikoihin, lohi on köyhälle liian kallista. Kasviksia tulee syötyä salaattien muodossa. Rasva-arvot olivat viimeisessä kokeessa luokkaa: ldl 3.01, hdl 1.51 ja triglyt 0.65 sokeri 6.01. Tiedän, että myslit pitäisi jättää pois mutta mitä tilalle aamukahvia juodessa. Perunoita en juuri syö, leivoksiakin olen pyrkinyt vähentämään. Luin juuri, että kakkostyypin diabeteksessa statiini-hoito saatetaan alkaa vaikka ldl-arvo olisi 2.0 mmol/l (viite: http://tinyurl.com/5g6cqp ). En tiedä, kehen nyt pitäisi uskoa: Puskaan vai Sundqvistiin?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-30828823966560845512008-08-06T06:52:00.000+03:002008-08-06T06:52:00.000+03:00Kyllä uskoni ravintovalistukseen on kärsinyt hirvi...Kyllä uskoni ravintovalistukseen on kärsinyt hirvittävän kolauksen. "Vähän rasvaa" on ollut useita vuosikymmeniä terveellisen ruokavalion lähtökohta ja kun rasvoja olen lisännyt on terveyteni monin puolin parantunut. <BR/><BR/>Ravitsemustiede "vähän rasvaa" dogmineen on häpeäksi koko länsimaiselle tieteelle. Koostuuko tuo valkotakkisten massa tiedemiehistä vai fundamentalisteista. Usein tuntuu, että jälkimmäisistä.Sami Uusitalohttps://www.blogger.com/profile/04313954324304220641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-17676876020195623462008-08-05T23:21:00.000+03:002008-08-05T23:21:00.000+03:00Nyt kuitenkin tuon Eadesin blogiartikkelin ( http:...Nyt kuitenkin tuon Eadesin blogiartikkelin ( http://tinyurl.com/6owr4t ) mukaan tuossa Stoernell et al. tutkimuksessa vähähiilihydraattisen ruokavalion tyydyttyneiden rasvojen määrä oli rajoitettu enintään 10 prosenttiin kokonaisenergiasta. Miksi näin, jos tyydyttyneistä rasvoista ei ole haittaa? Ja koska tässä kokeessa oli tuo rajoitus, ei se todista mitään tyydyttyneiden rasvojen terveellisyydestä, eikä tietysti myöskään haitallisuudesta. '<BR/><BR/>Eades muuten antaa linkin sivulle, jossa on kopio Stoernell et al. tutkimuksen koko tekstistä. tinyurl-lyhennys tuosta linkistä on<BR/>http://tinyurl.com/5zjzr3<BR/><BR/>Aikaisemmassa kommentissani mainitsin tuon Phillips et al. tutkimuksen ( http://tinyurl.com/5l8bb2 ), ja ihmettelin, mikähän mahtoi olla syynä vähähiilihydraattisen dieetin huonompaan tulokseen endoteelin toiminnan vertailussa. Luulisin, että monet kasvisten, hedelmien ja marjojen sisältämät fytokemikaalit voivat parantaa endoteelin toimintaa. Näistä ruoka-aineista löytyy monia vähähiilihydraattisia lajeja, joten niiden riittävä mukaanotto vähähiilihydraattiseen ruoka-valioon ei mielestäni pitäisi olla ongelma. Haluaisin kuitenkin saada selville oliko niitä riittävästi ko. tutkimuksessa. <BR/><BR/>Phillips et al. mainitsevat myös, että vähähiilihydraattisen ruokavalion folaattipitoisuus oli alhainen, mikä ehkä myös on voinut vaikuttaa tulokseen. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla, silla kaikista ruoka-aineista korkeimmat folaattipitoisuudet ovat maksalla ja munuaisilla, ja löytyy myös monia tervellisiä vähähiilihydraattisia kasviksia, joiden folaattipitoisuus on korkea. Herää siis kysymys, miksi tässä kokeessa oli luotu vähähiilihydraattinen ruokavalio, jonka falaattipitoisuus oli alhainen?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-23548366362258328332008-08-05T23:18:00.000+03:002008-08-05T23:18:00.000+03:00Arvostan Matti Narkian asiantuntevaa kommenttia.Hu...Arvostan <B>Matti Narkian</B> asiantuntevaa kommenttia.<BR/><BR/>Huomaa <B>Anssi Mannisen</B> lukuvihjeet. Se on tuo Anssi muuten syypää siihen, että kiinnostuin hiilihydraattitietoisuudesta.<BR/><BR/>No mutta mitä ihmettä, <B>Sami Uusitalo</B>! Oletko kokonaan menettänyt uskosi viralliseen ravitsemusvalistukseen? Eikö rasva olekaan tukkinut verisuonesi? Aiotko tehdä valituksen Valtion ravitsemusneuvottelukunnasta, että ovat johdatelleet sinut harhaan?<BR/><BR/>Tsemppiä kaikille teille jotka kokeilette hiilihydraattitietoista elämänvaihetta!Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-24789633371045402942008-08-05T22:40:00.000+03:002008-08-05T22:40:00.000+03:00Sinällään hienoa, että jotkut miettivät asioita sy...Sinällään hienoa, että jotkut miettivät asioita syvällisestikin, mutta vakuuttuakseen hiilihydraattien rajoittamisen vaikutuksesta painoon tarvitsee vain käydä finelin sivuilla ja tehdä vertailu mysliaamiainen vs. kananmuna-aamiainen. 70 g mysliä ja desi rasvatonta maitoa = 350 kcal. 2 kananmunaa = 185 kcal. Mitä arvelet kummalla lähtee nälkä.<BR/><BR/>Aloitettuani hiilihydraattien rajoittamisen olen lisännyt sekä absoluuttisesti, että suhteellisesti tyydyttyneen rasvan osuutta ja kaikki veren rasva-arvoni ovat parantuneet. <BR/><BR/>Olen täysin vakuuttunut, että rasvaa ei tarvitse vältellä. Ei edes tyydyttynyttä.Sami Uusitalohttps://www.blogger.com/profile/04313954324304220641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-38606675691991082722008-08-05T22:39:00.000+03:002008-08-05T22:39:00.000+03:00Tässä se Nutr Metab papru:http://www.nutritionandm...Tässä se Nutr Metab papru:<BR/>http://www.nutritionandmetabolism.com/content/4/1/23<BR/><BR/>Kananmunia vähähiilarisella on myös tutkittu:<BR/>http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/6<BR/><BR/>Anssi M.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-17642788833576105132008-08-05T22:27:00.000+03:002008-08-05T22:27:00.000+03:00"Minua kiinnostaisi myös tutkimus, jossa tutkittai..."Minua kiinnostaisi myös tutkimus, jossa tutkittaisiin ravintorasvaprofiilin vaikutusta vähähiilihydraattisen ruokavalion terveellisyyten."<BR/><BR/>Kattava tutkimus aiheesta on käynnissä rapakon takana (Forsythe, Volek et al.). Yksi tutkimus, jossa verrattiin lihaa vs. kalaa vähähiilarisella on julk. Nutr Metab lehdessä.<BR/>AMAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-65106945673068642932008-08-05T17:31:00.000+03:002008-08-05T17:31:00.000+03:00Kiitos tutkimuksesta ja sen valaisevasta kommentoi...Kiitos tutkimuksesta ja sen valaisevasta kommentoinnista. <BR/>Silmiini sattui myös toinen juuri julkaistu vähähiilihydraattisen ja vähärasvaisen ruokavalion vertailu, joka löytyy linkin <BR/>http://hyper.ahajournals.org/cgi/content/full/51/2/376 (lyhyemmin http://tinyurl.com/5l8bb2 ) <BR/>takaa. Tässä tutkimuksessa vähärasvainen ruokavalio paransi verisuonien endoteelin toimintaa (flow-mediated dilation), kun taas vähähiilihydraattinen ruokavalio hieman huononsi sitä. Olisikohan sittenkin niin, että vähähiilihydraattisen ruonavalion terveellisyys riippuu aika paljon sen sisältämistä ruoka-aineista ja esim. käyttämällä liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja siitä voidaan saada kohtalaisen epäterveellinen? Minua kiinnostaisi myös tutkimus, jossa tutkittaisiin ravintorasvaprofiilin vaikutusta vähähiilihydraattisen ruokavalion terveellisyyten. Hiljattaisessa NEJMin tutkimuksessahan vähähiilihydraattiselle ryhmälle suositeltiin kohtuutta tyydyttyneiden rasvojen ja transrasvojen käytössä. Tällä ilmeisesti myös oli vaikutusta, sillä tämä ryhmä sai vain noin 12.3% energiasta tyydyttyneistä rasvoista, kun Suomessa vastaava prosentti on noin 15.2%Anonymousnoreply@blogger.com