tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post6640575897352639171..comments2024-02-05T10:41:26.418+02:00Comments on veteraaniurheilija: Mikä mahtaa olla totuus kolesterolista?Christer Sundqvisthttp://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-57565712770901854172007-12-14T11:31:00.000+02:002007-12-14T11:31:00.000+02:00Hyvä huomautus Kirsi Myllyniemi! Tarkistan tuon as...Hyvä huomautus <B>Kirsi Myllyniemi</B>! Tarkistan tuon asian. Alkuperäisen Ancel Keysin seitsemän maan tutkimuksen missä löytyi yhteys veren kolesterolin ja sydänkuolleisuuden välillä, olen aikanaan jopa lukenut. Keys: Coronary heart disease in seven countries. Circulation 41 suppl 1:1-211, 1970Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-88656001107833075922007-12-14T10:45:00.000+02:002007-12-14T10:45:00.000+02:00Tutkimus, jota Ancel Keys 1950-luvun lopulta johti...Tutkimus, jota Ancel Keys 1950-luvun lopulta johti oli ihan aluperinkin nimeltään Seitsemän maan tutkimus. Sekoitat nyt kaksi tutkimusta keskenään.KirsiMyhttps://www.blogger.com/profile/05550832862920588691noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-27312733543533885632007-04-18T12:58:00.000+03:002007-04-18T12:58:00.000+03:00Kyllä ne geenit vaikuttavat, vaikkei ihan homotsyg...Kyllä ne geenit vaikuttavat, vaikkei ihan homotsygootti-FH-potilas olisikaan. Jo kymmenen vuotta sitten osoitettiin suomalaisväestössä usean ApoE-genotyypin vaikuttavan siihen, miten tyydyttynyt rasva vaikuttaa LDL-tasoihin: www.jlr.org/cgi/reprint/36/4/653<BR/><BR/>Suurimmalla osalla suomalaisista safa näyttäisi nostavan LDL:ää, mutta joillakin (eikä ihan mitättömällä osalla porukasta) safa sen sijaan laski LDL:ää! Eikös mm. tässä olisi selityksenpoikasta ristiriitaisiin tuloksiin?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-91737573891458880932007-04-14T14:18:00.000+03:002007-04-14T14:18:00.000+03:00Kiitos Anja ja Jari täsmällisestä tiedosta. Katjus...Kiitos <B>Anja</B> ja <B>Jari</B> täsmällisestä tiedosta. <B>Katjuska</B> löytänee tuon tutkimuksen. En ole unohtanut sinua, Katjuska, on vain niin, että kysymyksesi ovat niin vaativia, että niitä pitää oikein paljon miettiä. Melkein viiskymppisenä aivot toimivat jo aika lailla hitaasti...<BR/><BR/>Seuraa kirjoituksiamme täällä Veteraniurheilijat -blogissa ja Hiilaritietoiset -foorumissa.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-16309897090362550752007-04-14T14:12:00.000+03:002007-04-14T14:12:00.000+03:00Tapsa kirjoittaa: Saanko levittää tuota yllä maini...<B>Tapsa</B> kirjoittaa: <I>Saanko levittää tuota yllä mainittua voi-kirjoitustasi estottomasti? Minusta sen lukeminen olisi hyväksi kaikille, koska olisi hyvä että ihmisten sokea luottamus yleisiin uskomuksiin hieman rapautuisi. Kuitenkin hiilarinetin foorumilla sanoit, että kansanterveyslaitoksen tyypit alkoivat hiostaa sinua ankarasti kirjoituksen julkaisun (Juoksija-lehti) jälkeen. Pelkäsit toimeentulosi olevan uhattuna. Voisitko selventää tätä painostus- ja työnsäilymisjuttua?</I><BR/><BR/>Veteraaniurheilija vastaa: Kiitos kommentistasi. Saat levittää Voi-kirjoitustamme. Ilmoita löytäneesi kirjoituksen Hiilaritietoiset -foorumista. Yritimme turhaan julkaista jutun Helsingin Sanomissa, mutta Kaleva -lehti otti lyhennelmän julkaistavaksi. Kiusallisinta tässä tilanteessa on se, että ei tahdo saada mitään arvovaltaista tukea ajatukselle voin terveellisyydestä. Kuitenkin kun juttelee tiedemiesten ja -naisten kanssa, saa kuulla heidän syövän voita. Näinhän se onkin, jutellaan pahaa voista, mutta onhan se niin hyvää ja terveellistä (kohtuullisin määrin), että sitä syödään mieluummin kuin margariinia.<BR/><BR/>Kaikkein pahinta kritiikkiä ja pelkurimaista poisvetäytymistä herätellessäni toiveita asiallisesta keskustelusta esitti Sydänliiton asiantuntija Marjaana Lahti-Koski. Marjaana siirtyi jokin aika sitten Kansanterveyslaitoksesta Sydänliittoon. Hän on kyllä ihan pihalla näissä rasva-asioissa ja tekee epäviisaasti sekoittamalla Juoksija-lehden toimituksen ja minutkin lausunnoillaan. Kun pyydetään perusteluja voin systemaattiselle vastustamiselle, hän valitsee vaikenemisen linjan.<BR/><BR/>Olen free-lance toimittaja muutamassa urheilu- ja terveyslehdessä sekä kierrän maata luentoja pitäen. Toimeentuloni on pieninä palasina maailmalla. Uhka työni loppumisesta Juoksija-lehden ravintotoimittajana olisi ollut paha takaisku. Onneksi työni edelleen jatkuu lehdessä ja estottomasti tuon esille ravitsemuksen koko totuuden. Se on joillekin ihmisille liikaa, mutta positiivista palautetta olen saanut niin paljon, että jaksan jatkaa linjallani.<BR/><BR/>Rasvoissa riittää tonkimista. Rasvat ja erityisesti eläinperäiset rasvat kuuluvat monipuoliseen ravitsemukseen.<BR/><BR/>Kananmunien kanssa pelottelu on myös ollut hyvä osoitus miten voidaan manipuloida mielipideilmasto halutunlaiseksi. Täyttä ymmärrystä vailla ollaan Sydänliitossa tästäkin asiasta.<BR/><BR/>Seurataan tilanteen kehittymistä!Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-4918824788352271622007-04-14T14:10:00.000+03:002007-04-14T14:10:00.000+03:00Täydennys askeiseen. Linkki on niin pitkä, ettei t...Täydennys askeiseen. Linkki on niin pitkä, ettei toimi. Artikkeli on Kansanterveyslehdessä 8/2006<BR/><BR/>"Sydänsairaudet yleisempiä kuin koskaan – riskitekijät painottuvat alempiin sosiaaliryhmiin"Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-68158105959842288652007-04-14T14:07:00.000+03:002007-04-14T14:07:00.000+03:00KTL:n sivuilta:"Sydänsairaudet yleisempiä kuin kos...KTL:n sivuilta:<BR/><BR/>"Sydänsairaudet yleisempiä kuin koskaan – riskitekijät painottuvat alempiin sosiaaliryhmiin<BR/><BR/>Vuonna 2004 sydän- ja verisuonitaudit olivat ylivoimaisesti tavallisin kuolemansyy maassamme. Niiden osuus kokonaiskuolleisuudesta oli miehillä 40 % ja naisilla 43 %. Väestön ikääntymisen lisäksi muutokset joissakin riskitekijöissä selittävät sydän- ja verisuonitautien yleistymistä. Riskitekijät painottuvat alempiin sosiaaliryhmiin."<BR/><BR/>Sydänkuolleisuus on vähentynyt, kiitos pitkälti parantuneiden hoitokeinojen? Mutta sairastuvuus on korkealla.<BR/><BR/>Linkki juttuun:<BR/>http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_2006/nro_8_2006/sydansairaudet_yleisempia_kuin_koskaan___riskitekijat_painottuvat_alempiin_sosiaaliryhmiin/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-2732271550153454842007-04-14T13:35:00.000+03:002007-04-14T13:35:00.000+03:00Terve Christer,Löysin sivusi muutama kuukausi sitt...Terve Christer,<BR/><BR/>Löysin sivusi muutama kuukausi sitten, kun olin sattumalta löytänyt hiilaritietoiset.netin.<BR/><BR/>Hienoa, että Suomesta löytyy ihmisiä kuten sinä: monipuolinen ajattelija, oikeudenmukainen, hyväntahtoinen - lisäksi pohjalla luonnontieteellinen koulutus (biologi).<BR/>___<BR/><BR/>Sitten asiaan... hiilaritietoiset.netissä on sinun (ja jariJ:n) artikkeli voin puolesta:<BR/><BR/>http://www.hiilaritietoiset.net/voionainavoita.html<BR/><BR/>VOIkin kuuluu siis 'Mikä mahtaa olla totuus kolesterolista?' -otsikon alle. Nyt seuraa tärkeä <B>kysymys sinulle</B>:<BR/><BR/>Saanko levittää tuota yllä mainittua voi-kirjoitustasi estottomasti? Minusta sen lukeminen olisi hyväksi kaikille, koska olisi hyvä että ihmisten sokea luottamus yleisiin uskomuksiin hieman rapautuisi. Kuitenkin hiilarinetin foorumilla sanoit, että kansanterveyslaitoksen tyypit alkoivat hiostaa sinua ankarasti kirjoituksen julkaisun (Juoksija-lehti) jälkeen. Pelkäsit toimeentulosi olevan uhattuna. Voisitko selventää tätä painostus- ja työnsäilymisjuttua?<BR/>___<BR/><BR/>Puheena oleva kolesterolikirjoitus (kuten muutkin kirjoitukset lukuunottamatta 'höpinä'-kategoriaa) ovat hyviä juuri minun kaltaisilleni taviksille, jotka ovat kiinnostuneita ravintoasioista (erityisesti painon pudotuksesta ja sen nousun estämisestä) mutta jotka itse eivät ole mitään tieteilijöitä.<BR/><BR/>Ei ole kauan siitä, kun luulin kananmunan olevan vaarallista, margariinin edistävän terveyttä, ynnä muuta älytöntä... huh. "Kiitos" vaan Pekka Puskalle tästäkin harhasta. <BR/><BR/>Onneksi on toisinajattelijoita - mutta niitä on vaikea löytää ja niitä on liian vähän.<BR/><BR/>- tapsaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-81228787743973131582007-04-14T11:30:00.000+03:002007-04-14T11:30:00.000+03:00Katjuska on taas kommentoinut kolesteroliaiheesta....<B>Katjuska</B> on taas kommentoinut kolesteroliaiheesta. Kiva juttu!<BR/><BR/>Herättämäsi kysymys mm. KTL:stä ja valtion roolista sen rahoittajana ja "valvojana" on tavattoman herkullinen. Palaan tähän ja muihin erinomaisiin kommentteihisi lähipäivinä.<BR/><BR/>Kiitos vaivannäöstäsi, Katjuska.<BR/><BR/>Tiedän joidenkin lääkäreiden, tutkijoiden ja ravintotoimittajien varsin säännöllisesti lukevan tätä vaatimatonta blogiani. Te voisitte vaikkapa anonyymisti lisätä tietojamme tällä saralla.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-26480239792623747972007-04-14T01:37:00.000+03:002007-04-14T01:37:00.000+03:00Hei, minä taas =)Jäi vielä aukkoja pikkuisen, minu...Hei, minä taas =)<BR/><BR/>Jäi vielä aukkoja pikkuisen, minulle pitää näköjään vääntää rautakangesta... <BR/><BR/>Tällä kertaa sinun kommenttisi ovat vain lainauksissa, minun siinä perässä.<BR/><BR/>"Olen varma siitä, että sydän- ja verisuonitautien tutkimuksia suoritetaan eettisesti oikein ja pyritään pitämään tutkimuksen tekovaiheessa mahdolliset sponsoroinnit.---Sen sijaan laajamittaista mielipideilmaston muokkausta tapahtuu lääkeyhtiöiden pressikeskuksissa."<BR/><BR/>Eikö KTL sitten voi tälle asialle mitään? Tai valtio? Luulisi, että kansan terveys etenkin sydäntautiasioissa olisi niin suuri säästö valtiolle, että heidän kannattaisi käyttää rahaa julkaistakseen tutkimusten todelliset vastaukset, jos ne kerran eroavat selkeästi median tällä hetkellä julkisuudessa pitämistä. Mitä järkeä valtion on rahoittaa näitä kalliita tutkimuksia ja sitten seurata sivusta, kuinka tuloksia vääristellään ja kansa oppii väärät tiedot. Sinänsä olen kyllä samaa mieltä tuosta, että hassuja lööppejä välillä näkee keskeneräistenkin tutkimusten jostin pienestä osasta, jonka abstraktissa lukee, että "saattaa/mahdollisesti/ehkä/joissain tapauksissa". <BR/><BR/>"Kun suoritetuista tutkimuksista tiedotetaan maailmalle, sieltä tiputetaan pois ne tutkimustulokset, jotka eivät tue rasvateoriaa ja painotetaan niitä merkittäviä tai vähemmän merkittäviä tuloksia, jotka tukevat rasvateoriaa."<BR/><BR/>Miksi? Jos siis tutkimuksen tekijöiden tiedossa on, että totuus on toinen. Margariinibisneksen rahanhimo on minusta vähän kyseenalainen perustelu, koska margariinithan kehitettiin nimenomaan siksi, että voi oli todettu (kenties vääristellyssä tutkimuksessa) haitalliseksi. Tässäkin tapauksessa siis tutkimus oli ensin, bisnes vasta sitten (vai oliko?). Tietysti margariini-tietämyskin oli aluksi vähän muuta kuin mitä se on nykypäivänä, mutta sehän on vain hyvä merkki, että muutamassa vuosikymmenessä oikaistiin mm. transrasva-asia. Margariinibisneksen voitontavoittelu on siis lähinnä tämän päivän argumentti, mutta edelleen jään miettimään sitä, että mitä etua esim. valtiolle olisi tahallisesti vääristellä tuloksia margariinibisneksen eduksi. Kai se on valtiolle sama, tuleeko verotulot voi- vai margariinibisneksestä. Varsinkin, jos voilla ihmiset eläisivät terveemmin kuin margariinilla.<BR/><BR/>"Paljon tärkeämmässä roolissa on tupakointi, liikkumattomuus, diabetes, omega-3- / omega-6-rasvahappojen epätasapaino, vähäinen hedelmien syönti, stressi, vyötärölihavuus jne."<BR/><BR/>Näiden tärkeydestä olen tällä mutu-tuntumallani ihan samaa mieltä. Mutta vielä jäi epäselväksi se, että oletko - seurattuasi kolesterolitutkimusta - nähnyt sellaisia tutkimuksia, joissa olisi mielipiteitä suuntaan tai toiseen siitä, onko tyydyttyneillä rasvoilla yhteyttä LDL:n hapettumiseen.<BR/><BR/>"Vasta jälkeenpäin havaittiin, että tohtori Keys oli hyvin valikoivasti tulkinnut aineistoaan saadakseen näin selkeän näytön rasvan ja SVT:n välille. Hän oli suorastaan väärentänyt tuloksia! ..."<BR/><BR/>Eikö hänen jälkeensä sitten ole tehty ollenkaan tutkimusta aiheesta? Mitä ne uudet tutkimukset sanovat? Onko niissäkin kaikissa valikoitu dataa? Minulla kyllä menee usko koko yliopisto- ja tutkimusalaan, jos noin systemaattisesti voidaan vain päättää, että tutkimus hyväksytään ja sitä vieläpä levitetään kansalle, vaikka tiedetään sen olevan väärin. Tietysti väitteesi voi olla tottakin, mutta kuulostaa niin kamalalta ja älyttömältä (ainakin tällaisen auktoriteettiuskovaisen korvassa), että en ihan purematta niele tuota. Tunnen monia tutkijoita, ja kyllä he ainakin nauraisivat päin naamaa, jos joku julkaisisi epäluotettavaa tietoa. <BR/><BR/>Eikö todellakaan mitään uudempaa tutkimusta ole, missä olisi luotettava tutkimusaineisto, -metodi, ja loppupäätelmä? Ovatko kaikki rasvankäyttön rajoittamista suosivat tutkimukset manipuloituja? Eih, ei, en vaan voi uskoa, että tiedemiehet olisivat noin epäpäteviä/vietävissä.<BR/><BR/>"Näyttö vilpistä on valitettavasti täysin aukoton ja kaikkien tiedossa, mutta paheksuntaa ei sallita, sillä käsitys tämän tohtorin nerokkaasta löydöksestä on niin syvälle juurtunut suomalaiseen ja kansainväliseen ravintotutkimukseen, että ollaan valmiita antamaan tämä hetkellinen hairahdus anteeksi. "<BR/><BR/>Laitoin nyt vielä tuonkin, kun olen niin ällistynyt. Helpommin uskoisin ufon käyneen takapihallani, kuin tämän lauseen. Eihän hetkellistä hairahdusta voi antaa anteeksi, jos koko teoria perustuu sille. Ellei sitten ole muissakin tutkimuksissa osoitettu sama lopputulos, jolloin manipulointi voidaan "antaa anteeksi", jos tutkija on selkeästi edistänyt<BR/><BR/>"Valitettavasti sydäntautikuolleisuus ei osoita vähenemisen merkkejä."<BR/><BR/>Mistä voisin lukea lisää tästä? Tähän asti olen nähnyt vain sivuja ja oppikirjoja, joissa mainitaan vain sydäntautien vähentyneen. <BR/><BR/>Sitten vielä tämä, mikä oli siinä alkuperäisessä kirjoituksessasi:<BR/><BR/>"voisiko olla niin, että ihminen elää nykyään niin vanhaksi (kiitos lääketieteen ja parantuneen hygienian!), että sen takia me kuolemme yhä useammin sydän- ja verisuonitauteihin?"<BR/><BR/>Tätähän kommentoin jo aiemminkin, mutta ilmeisesti vähän epäselvästi. Näitä 1500-luvun asioita on minusta on turha tänä päivänä ajatella, koska emme tiedä, mihin he ovat kuolleet. Mutta 60-70-luku on jo vähän eri asia. Ja jos sydäntaudit on siirretty muutaman vuosikymmenen valistuksella kymmenen kaksikymmentä vuotta eteen päin, niin sehän on jo hienoa sinänsä. Tietysti siihen on vaikuttanut monta tekijää (nämä jo mainitsemasi), ja voi olla, että tyydyttyneillä ei ollutkaan merkitystä, vaan niillä muilla, mutta miksi tyydyttyneitä pidettäisiin pannassa, jos niissä ei oikeasti jotain olisi. Sallimalla tyydyttyneen rasvan käytön valtio saisi varmasti suuremman voiton kuin nyt, kun niistä varoitellaan. Se voitto vain tulisi eri yhtiöiden kautta. <BR/><BR/>"En ole lukuisista yrityksistä huolimatta onnistunut löytämään yhtäkään tutkimusta missä todettaisiin, että voi aiheuttaa sydänsairauksia."<BR/><BR/>Mutta onhan toki sellaisia tutkimuksia, jotka kytkevät tyydyttyneen rasvan sydansairauksiin, ja voissahan on juuri tyydyttynyttä rasvaa. Toki mielestäni tämänkin voi kiertää sillä, ettei käytä voita kovin usein.<BR/><BR/>Tällaista tällä kertaa! =)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-11766524872950811562007-04-13T00:27:00.000+03:002007-04-13T00:27:00.000+03:00Kylläpä jäi tyhmästi tuo pätkä sinun tekstiäsi tuo...Kylläpä jäi tyhmästi tuo pätkä sinun tekstiäsi tuonne omani väliin. Oli vaan niin pitkä lainaus-sepustus -ketju, etten jaksanut enää uudelleenlukea ja tarkistaa. Kirjoitusvirheitä myös, pahoittelen!<BR/><BR/>KatjuskaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-7485092714327915242007-04-13T00:23:00.000+03:002007-04-13T00:23:00.000+03:00Hei Veteraaniurheilija! Kiva, kun jaksat tutkia, m...Hei Veteraaniurheilija! Kiva, kun jaksat tutkia, monia meitä on, keitä kiinnostaa, mutta uupuu jo pelkän ajatuksen edessä, että pitäisi sitä tutkimusten sekamelskaa käydä pistämään järjestykseen.<BR/><BR/>Asiaan:<BR/><BR/>Perustelit kirjoituksessasi epäluuloasi kolesterolin ja sydäntautikuolleisuuden, tai kovien rasvojen ja nousseiden kolesteroliarvojen yhteydestä muutamilla ranskalaisilla viivoilla. Minulle heräsi niistä kysymyksiä, joihin kaipaisin vastausta. Tiedän, että sinulla on sata rautaa tulessa muutenkin, mutta kiitollinen olen, jos vastaat.<BR/><BR/>1. (kommentti: yhteys ravinnon kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä ei ole vedenpitävästi todistettu tieteellisissä tutkimuksissa...) <BR/><BR/>Olen ollut lukion terveystiedon ja yliopiston terveystiedon aineopintojen pohjalta ollut tähän päivään asti siinä uskossa, että korkeiden kolesteroliarvojen ei ole pätevästi todistettu aiheuttavan kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin, mutta että sen sijaan tyydyttyneiden rasvahappojen olisi todettu nostavan pahan LDL-kolesterolin määrää, joka hapettuneena puolestaan on tärkeä tekijä verisuonten tukkeutumisen tiellä. Minusta "virallinen" oppi on ollut se, että kolesteroli yksin ei ole vaarallista, mutta (etenkin hapettunut) LDL on se olennainen tekijä. <BR/><BR/>Mitä mieltä olet tästä? Meneekö puurot ja vellit sekaisin, jos puhuu vain kolesterolin haitallisuudesta, vai pitäisikö aina puhua nimenomaan LDL:stä. Ja onko tyydyttyneillä todettu olevan mitään yhteyttä tuohon "hapettumiseen" (mitä ikinä se lieneekään)? Tämähän koskee sinun tapauksessasi esim. tuota runsasta voin käyttöä. Osaisitko vinkata, miten tätä LDL-tekijää on tutkittu (eli olenko hakoteillä tietoineni?)?<BR/><BR/>2. (kommentti: ihmisen ahneus voi olla kaiken tämän kolesterolihysterian takana...)<BR/><BR/>"Jos kolesterolihypoteesi osoittautuu vääräksi, siinä menee konkurssiin aika moni lääketehdas. Todennäköisesti aika moni elintarviketoimittaja joutuu myös tosi tiukoille ja pidän mahdollisena, että muutama tutkija saattaa menettää työnsä."<BR/><BR/>Ymmärtääkseni kolesterolista ja tyydyttyneistä rasvoista on varoiteltu jo ennen kuin kolesterolilääkkeet kehitettiin ja firmat takoivat niillä rahaa. Firmat siis takovat rahaa, koska ensin keksittiin, että kolesteroli-arvoja täytyy alentaa. Luulen myös, että kansan hyvinvointi tulee valtiolle halvemmaksi kuin muutaman tutkijan työllisyys ja muutaman firman konkka. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että niitä lääkkeitä syödään liikaa, kun elämäntavoillakin voisi asiaan vaikuttaa.<BR/><BR/>3. (kommentti: biologina tiedän, että esi-isämme eivät syöneet kevyttuotteita... Ihmiset pysyivät aikoinaan hengissä syömällä kananmunia, kirnuamalla itse voinsa, söivät tuon pyydystämänsä metsälinnun rasvoineen kaikkineen. Ei siinä ajateltu niitä verisuonien mahdollisia riskitekijöitä, tärkeintä oli tyydyttää nälkä ja pysyä terveenä.<BR/><BR/>En todellakaan ole mikään historiantuntija, mutta eikö "aikoinaan" ihmiset nimenomaan kuolleet nuorempina kuin nykyisin? Plus että silloin ei todellakaan tutkittu, että mihin ihmiset kuolivat. Aivan hyvin he ovat voineet kuolla sydäntauteihin. Ja silloin "aikoinaan" tod. näk. syötiin sitä, mitä oli, tuskin he edes miettivät sitä, mitä ruoka saattaa heille aiheuttaa pitkällä tähtäimellä.<BR/><BR/>4. (Kommentti:voisiko olla niin, että ihminen elää nykyään niin vanhaksi (kiitos lääketieteen ja parantuneen hygienian!), että sen takia me kuolemme yhä useammin sydän- ja verisuonitauteihin?)<BR/><BR/>Mutta ennen seitkytlukua ja kiisteltyä Pohjois-Karjala-projektia nimenomaan viisikymppiset miehet sairastuivat sydäntauteihin huolestuttavissa määrin. Nyt, suolan, rasvojen ja kasvistenkäytön muututtua virallisten tahojen suosituksia paremmin vastaaviksi (kasvikset +30%, suola -25%, tyydyttynee-50%), sydäntaudit ovat vähentyneet ja siirtyneet myöhäisempään ikään. <BR/># en ole ääripäiden kannattaja. Uskon monipuoliseen ravintoon, jossa on kohtuullisia määriä eläin- ja kasviperäisiä rasvoja, kohtuullisia määriä hyvälaatuisia valkuaisaineita (proteiinia) ja runsaimmin määrin (ei kuitenkaan liioitellen) hiilihydraatteja (sokeria).<BR/><BR/>Ja ymmärtääkseni me emme kuole "yhä useammin" sydäntauteihin, vaan sydantautikuolleisuus on kolmessakymmenessä vuodessa vähentynyt 70%.<BR/><BR/>Tällaista. Kiitollinen olen kovin, jos selvität asiaa.<BR/><BR/>Terv. KatjuskaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-14147812110536636672007-02-22T14:50:00.000+02:002007-02-22T14:50:00.000+02:00Äitini (66wee) kävi hiljattain sepelvaltimoiden va...Äitini (66wee) kävi hiljattain sepelvaltimoiden varjoainekuvauksessa. Kummastus oli kova, kun huomattiin viisi vuotta sitten todettujen osittaisten tukkeumien hävinneen. Selitys oli, että hänen statiinilääkityksensä on moisen aiheuttanut.<BR/>Rintakivut, joiden takia kuvaus tehtiin, johtuvat todennäköisesti rintarangasta.<BR/>Niin että jotain yhteyttä kolesterolilla ja sepelvaltimoiden kokkareilla kuitenkin on.<BR/>Ja lääkkeistä joskus apuakin...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-76286233033545103232007-02-18T22:50:00.000+02:002007-02-18T22:50:00.000+02:00Kiitos kirjoituksesta! Mua askaruttaa tämä sama ky...Kiitos kirjoituksesta! Mua askaruttaa tämä sama kysymys. Lopullista vastausta ei saatu. Luotan kuitenkin siihen että palat lähitulevaisuudessa asiaan.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-76069324715915670652007-02-16T13:22:00.000+02:002007-02-16T13:22:00.000+02:00Olen ymmärtänyt, että statiinilääkkeiden antoon si...Olen ymmärtänyt, että statiinilääkkeiden antoon sisältyy muutakin verisuonia ja sydäntä tervehdyttäviä toimintamekanismeja kuin tuo kiistanalainen kolesterolivaikutuksen pienentyminen. Statiineja pidetään lääkärikunnassa kiistattomasti hyödyllisinä nuorehkoille henkilöille, joilla on todettu sydänsairaus. Iäkkäiden henkilöiden statiinihoidoista ollaan sitten jo huomattavan paljon eri mieltä. Näin siis lääkärikunta ajattelee asiasta. Samaan hengenvetoon on tietenkin todettava, että statiinit aiheuttavat runsaasti sivuvaikutuksia.<BR/><BR/>Tämä kolesterolikysymys on erittäin vaikea asia käsitellä, sillä tähän liittyy mahdollisesti hyvinkin paljon kylmäkiskoista taloudellisten etujen havittelua.<BR/><BR/>Toivotan hyvää vointia teille ja miehellenne.<BR/><BR/>christerChrister Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-32199684065406142902007-02-16T12:26:00.000+02:002007-02-16T12:26:00.000+02:00Mieheni sai sydänkohtauksen, joutui sairaalaan ja ...Mieheni sai sydänkohtauksen, joutui sairaalaan ja hänelle tehtiin yhteen suoneen pallolaajennus. Kummallisinta oli, että hänen kolesteroliarvonsa olivat ihan hyvät. Sepelvaltimotauti kuitenkin on diagnoosina ja Lipitoria lääkkeenä.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-50844182387191810412007-02-15T23:08:00.000+02:002007-02-15T23:08:00.000+02:00Kiitos anonyymeistä kommenteista koskien kolestero...Kiitos <B>anonyymeistä</B> kommenteista koskien kolesterolin aiheuttamaa sepelvaltimotautia erityisesti tuossa perinnöllisessä familiaalisessa hyperkolesterolemiassa.<BR/><BR/>Olen tietoinen tuosta vakavasta sairaudesta. Se on kuitenkin onneksi hyvin harvinainen sairaus. Suomessa arvioidaan olevan noin 10000 heterotsygoottia FH-potilasta (homotsygootteja vain aniharva). Homotsygoottista muotoa sairastavat saavat viallisen geenin molemmilta vanhemmilta. Sairastuneet keräävät kolesterolia paitsi verisuoniin myös kaikkialle muualle elimistöön. Tunnen tutkimuksia, joissa heterotsygoottista muotoa sairastaville annettu statiinihoito kyllä laskee kolesterolitasoa, mutta ei korjaa verisuonimuutoksia. Ainakin minä olettaisin, että verisuonissa näkyisi jokin muutos.<BR/><BR/>En minä halua olla hankala turhan takia, minä haluan tietää totuuden.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-32584278528633718942007-02-15T15:43:00.000+02:002007-02-15T15:43:00.000+02:00Olen vuorenvarma, että Christer tuntee familiaaris...Olen vuorenvarma, että Christer tuntee familiaarisen hyperkolesterolemian. Se on mielestäni poikkeuksellisen vaikeaa käsittää miksi tuo harvinainen sairaus aina nostetaan ensimmäisenä pintaan kun puhutaan kolesterolin vaikutuksesta sydänterveyteen.<BR/><BR/>Kiitos asiallisesta ja kiintoisasta pohdinnastasi!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-21623418594092174382007-02-15T12:50:00.000+02:002007-02-15T12:50:00.000+02:00Kyllähän se nyt selvää on, jos kolestroli kohoaa p...Kyllähän se nyt selvää on, jos kolestroli kohoaa paljon siitä aiheutuu sepelvaltiomotautia. Esimerkiksi perinnöllisessä familaarisessa hyperkolesterolemiassa <BR/>sairastavuus voi olla sata kertainen ja sairaus voi ilmaantua joskus jopa 20 vuotiaana. Mistä se johtuu jossei kolestrolista.<BR/>http://www.lastenendokrinologit.net/potilaille/fhohje.htmlAnonymousnoreply@blogger.com