tiistaina, joulukuuta 11, 2007

Fitnessurheilijan kilpailukausi - henkien taistoa

**
Olen aiemmin esitellyt
nämä kiinnostavat seminaarityöt Lapin urheiluopiston ravintovalmentajakoulutuksesta:

Kuntoilijan pieni ravinto-opas

Rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ennaltaehkäisy- ja hoito

Muita keinoja hoitaa rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä

Metabolista oireyhtymää sairastavan kuntoutus

Terrorisoiko suolisto elämääsi?

Cook4You

Epäonnistumisia ja onnistumisia laihdutuksessa

Nuoren uimarin ravinto-opas

Nyt olemme lähestymässä grande finalia, eli viimeisiä huipputöitä tulee esittelyyn.

Jaana Kotkansalo Kemistä on monelle fitnessurheilua seuranneelle tuttu henkilö. Hän teki aivan upean työn fitnessurheilijan kilpailukauden ruokavaliosta. Jaana on työstämässä tästä hankkeesta kirjaa, joten asia tulee muuta kautta tutuksi kotvan kuluttua.

Pientä esimakua henkien taistosta
Jaana Kotkansalon haaveena on ollut, että hän pääsisi edes kerran fitnesskilpailuihin. Haave toteutui vuonna 2003 ja nyt on takana jo 12 kilpailua Suomessa ja ulkomaailmalla. Hän nousi tuntemattomuudesta ja amatööri SM-mestaruudesta Body Fitnessin ammattilaiseksi puolessa vuodessa, nopeammin kuin kukaan koskaan aikaisemmin maailmassa. Hän saavutti kaikkien haaveileman ammattilaisuuden ja paljon kunniaa lyhyessä ajassa. Menestys tietenkin auttoi jaksamaan ja kannusti eteenpäin uralla. Kilpailuihin valmistautuminen on erittäin rankkaa fyysisesti ja henkisesti. Näistä valmistautumisistaan Jaana teki lopputyön ravintovalmentajakurssilla ja odotamme innolla kirjan julkistamista.

Voitte tutustua Jaana Kotkansaloon tässä internetosoitteessa: http://www.jaanakotkansalo.com/

maanantaina, joulukuuta 10, 2007

Täysrasvainen maito suojeli eturauhassyövältä

*
Ykkösleiri yllättää! Kommentointi on vilkasta!


Jo on aikoihin eletty kun Uutispalvelu Duodecimkin kehuu täysrasvaista maitoa! Semmoinen ihme koettiin tänään (10.12.2007). Tosin pokerinaamaa ylläpidetään sillä tavalla, että juttu uutisoidaan näin: Vähärasvainen maito ehkä eturauhassyövän riskitekijä.

Tuollainen otsikko on taatusti siisti ja noudattaa säntillisesti sitä virallista terveyslinjausta, että "rasva tappaa" ja maitorasvoja pitää välttää. Näin pasmat eivät oikein kovasti vielä mene ykkösleiriltä sekaisin sen suhteen, miten pitäisi suhtautua kakkosleirin "ristiriitaisiin" tutkimustuloksiin rasvoista. Duodecim pystyy taitavasti välittämään sivulauseessa sen kiusallisen tiedon, että täysmaito ei vaikuttanut eturauhassyövän sairastumisriskiin laisinkaan. Ehkä täysmaito jopa suojeli syövältä? Sitä ei sentään sanota. Uutispalvelu Duodecimin tekstejä ei saa kopioida, joten luette sitten tästä linkistä tuon jutun alkuperäisestä paikasta ja mikäli Lontoon murretta ymmärrätte, voitte vielä lukea yhteenvedon tiedelehdestä. American Journal of Epidemiology - tiedelehti otsikoi jutun ehkä vielä oudommin, mutta äkää antako sen häiritä lukuintoanne.

"Mää ihmettelen tätä kauhiast". Näin sotamies Hietanen taannoin loihti ilmoille itsenäisyyspäivän rutiineihin kuuluneessa Tuntematon sotilas -elokuvassa (siinä ainoassa "oikeassa", eli Edvin Laineen ohjaamassa. Aiheesta tehdyt "kevytversiot" eivät toimi). Miten ihmeelliseksi pitää juttujen otsikot vääntää, jotta asia voidaan kertoa kuten se on: Täysmaito on terveystuote - rasvaton maito tekee sairaaksi. Välillä minuun iskee niin tavaton rasvaisen maidon puute, että lorautan täysmaidon joukkoon hieman lisää kermaa. Älkää suinpäin innostuko tästä rasvailoittelusta, mutta jos jatkossa aiotte maitotuotteita nauttia voisin suositella kohtuullisia määriä täysrasvaisia maitotuotteita. Kaupasta saa alahyllyiltä, ylähyllyiltä tai perimmäisestä nurkasta näitä terveystuotteita (silmien korkeudella ja paremmin ulottuvilla on niitä kevyttuotteita):
  • turkkilainen jogurtti (etiketissä komeilee partainen mies)
  • kreikkalainen jogurtti (etiketissä tervehtii huivipäinen eukko)
  • täysmaito (sellainen iloisen punainen purkki)
  • mustaleima emmentaljuusto (musta pakkaus)
  • meijerivoi (se ainoa oikea paistorasva ja leivän päällysrasva)
Nahkurin orsilla tavataan Kansanterveyslaitos! Jos käy niin, että rasvanpitävästi pystytään osoittamaan, että vähärasvaisen maidon juontiin yllyttäminen kurjisti kansanterveyttämme, sitten tiedätte kuka heittäytyy tosi hankalaksi!

Totuuden nimissä on myönnettävä, että näillä epidemiologisilla tutkimuksilla on kovin vähäinen todistusarvo. Epidemiologiset tutkimukset voivat vain näyttää joidenkin terveystekijöiden suuntauksia. Tosin tässäkin käytiin tilastoja läpi lähes kymmenen vuoden ajalta ja tutkittiin yli 80 000 tapausta.

Lukekaa, ihmetelkää, kommentoikaa!
Millaista maitoa te juotte nyt?
Millaista maitoa teidän pitäisi juoda?

lauantaina, joulukuuta 08, 2007

Ravinnon ja terveyden ABC ja muuta mainostusta

*
Tätä ei sitten kannata lukea
jos on allerginen mainoksille.

------- älä ylitä tätä viivaa jos pelkäät mainosviestejä --------

Minua on pyydetty
ideoimaan ja kirjoittamaan lyhyitä juttuja Harvestservice -nimiseen palveluun. Harva se viikko sinne haaviin tarttuu jotain uutta luettavaa ravinnosta ja terveydestä.

Linkki: http://www.harvestservice.com/ravinnonterveydenABC.html

Kirjoitan myös usein Hiilaritietoiset -foorumissa, jossa minulla on oma pienen pieni nurkkaus. Tämän lisäksi julkaisen joka kuukausi "Christerin ravintouutiset", joka sisältää ajankohtaista ja välillä räväkkää tietoa ravitsemuksesta. Sähköpostiinsa sen on halunnut jo 1700 tiedonhaluista ihmistä eri puolilla maailmaa. Tuleeko sinulle ilmaiset ravintouutiset? Tilauslomake.

Lisäksi toimitan säännöllisesti luettavaa muutamaan erikoislehteen.

Valtavan ilmaistiedon jakelun lisäksi varsinaisena haasteena on kirjoittaa valmiiksi eräs kauan työn alla ollut ravintokirja (Työnimi: Ravitsemuksen ilot ja surut). Minua on myös pyydetty kirjoittamaan eräälle potilasyhdistykselle uutta ravintokirjaa (Työnimi: Ravintoa aivoille) ja kääntää "Kilpirauhaspotilaan ravinto" (josta on muuten ilmestynyt peräti 8 painosta!) ruotsin kielelle. Kirjoitan näitä opuksia hitaasti ja hartaasti. Hinta tulee muodostumaan hyvin edulliseksi. Sitten on minullakin joitakin salaisia projekteja, joista en hiisku sanaakaan. Kirjani "Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta" maksaa vain 12 euroa (painettuna) ja 10 euroa nettiversiona. Tämä kirja on monien mielestä tällä hetkellä paras suomenkielinen ravinto-opas urheilijoille. Oletko hankkinut? Tilauslomake.

Hommaa riittää, mutta tämä on ihan hauskaa. Varsinkin tämä blogini (Veteraaniurheilija) on rakas temmellyspaikka. Jotkut ovat kertoneet kirjoitteluni tässä blogissa vaikuttaneen myönteisesti suomalaiseen ravitsemuskeskusteluun. Tiedä häntä, kuulostaa kyllä liian toiveikkaalta. Miten ihmeessä järjen valo olisi kantautunut sinne KTL:n pimeään bunkkeriin asti? Kaikkein pimeimpinä epätoivon hetkinä viihdytän itseäni rakkaan harrastukseni parissa, englanninkieliset aforismit ja sanonnat.

Luentoja on ollut runsaasti ja niitä on myös jatkossa tulossa lisää. Joko olen käynyt teidän paikkakunnallanne? Olen edullinen. Kirjojani ei ole pakko hankkia, eikä luennoille minua pyytää, mutta kauhean hyvälle tuulelle tietysti tulen jos ravinto- ja terveysviestinnälleni on kysyntää. Tilauslomake. Eräskin YLE:n toimittaja innostuu niin kauniisti minusta kirjoittamaan.

Suosittelen näitä luentoaiheita:
  • Ravitsemuksen ilot ja surut (viihdyttävä ja monipuolinen luento. Tilaajina kansalaisopistot, yritykset, yhdistykset. Kesto puolitoista tuntia)
  • Ravitsemuksen ja liikunnan ilot ja surut -kurssi (viihdyttävä ja monipuolinen kurssi. Tilaajina ovat olleet hetken mielijohteesta ennakkoluulottomat kansanopistot ja yhdistykset. Kesto 4-5 päivää, katso mallikurssi alhaalla!)
  • Urheilijan ravinto (taatusti erilainen lähestymistapa urheilijan ravintoon, urheiluseurojen käyttöön räätälöity paketti. Ei mitään kapulakieltä, mutta perustuu viimeisimpään tutkimustietoon. Kesto 1 tunti)
  • Ravintokaraoke (ikioma luentokonseptini, ainutlaatuinen elämys, jokainen tilaisuus on erilainen, sellainen armottoman hauska ja viihdyttävä Sundqvist-show. Luentoaiheet voit tilata etukäteen tai varata sitten paikan päällä. Tähän mennessä 69 ravintokaraokekeikkaa. Joko sinä olet käynyt sellaisessa? Kesto 2-5 tuntia.)
  • Kilpirauhaspotilaan ravinto ja liikunta (Tavattoman suosittu erikoisluento, huumorilla kevennetään vakavaa asiatietoa. Kesto 2 tuntia. Toistaiseksi kilpirauhaspotilaat ovat pysyneet hereillä. Tosin se on vaatinut kaiken viihdytyspotentiaalini virittämistä äärimmilleen. Näissä tilaisuuksissa on nähnyt päivänvalon sellaiset legendaariset keksinnöt kuin: toimiva laihdutuspilleri, raivohyppely, ruokakaupassa käynti, käsillä seisominen ja olohuonejumppa. Olen äärettömän kiitollinen tästä haasteellisesta porukasta!)
  • Diabetespotilaan ravinto (valitettavasti Diabetesliitto ei ollut kypsä tällaiselle monipuoliselle lähestymistavalle diabetespotilaan terveydessä (hiilihydraatteja rajoittava ravinto ja liikunta) ja lupaavasti alkanut kierros tyssäsi kokonaan. Ennakkoluulottomat Diabetesyhdistykset voivat edelleen tätä luentoa tilata. Diabetesliiton ravitsemusterapeutit tuomitsevat tämän luennon ja mainittuani asiasta sivulauseessa eräällä toisella luennolla, asian johdosta toimitettiin luennon järjestäjälle kahdeksan ravitsemusterapeutin, yhden ylilääkärin ja sairaanhoitajan allekirjoittama valitus. Ota selvää mistä Suomessa ei saa puhua! Kesto 1 tunti)
  • Muita luentoja. Olen pitkälti vastuussa uudistetun ravintovalmentajakoulutuksen toteutuksesta Lapin urheiluopistossa. Uusi koulutusjakso alkanee syksyllä 2008. Ilmoittautumiset sitten aikanaan Lapin urheiluopistoon. Ilmeisesti ravintokouluttajat ovat loppuneet Suomesta, sillä olen myös kiertänyt muutamassa Personal Trainer -koulutusjaksossa ravintoasiantuntijana ja vastannut ravitsemusosiosta Valmentajien erikoisammattitutkinnossa. Hienoja tilaisuuksia! Kiertelen yrityksissä TYKY-projekteissa ym. missä tarvitaan innostavaa otetta liikuntaan ja ravitsemukseen. Olenko teidän yrityksessänne kontannut lattialla etsiskellen niitä terveellisiä ruokaostoksia tai esittänyt raivohyppelyn? Tilauslomake.
LUE TÄMÄ VIELÄ (sitten lopetan, vihdoin ja viimein):
Ravitsemuksen ja liikunnan ilot ja surut -kurssi

Tässä ideointianne varten 4 päivän tehokurssi ravinnosta ja liikunnasta juuri teidän paikkakunnallanne vuonna 2008:

Tiistaina (5 tuntia)
Ravitsemuksen ilot ja surut
Sisältö lyhyesti: Huumoripitoinen sukellus uusien ravitsemustutkimusten pariin, mitä kannattaa syödä, metabolinen oireyhtymä, kilpirauhassairaudet, diabetes.

Keskiviikkona (5 tuntia)
Kuntoilijan liikunta ja ravinto
Sisältö lyhyesti: kuntoilijan ryhti, lihasvoima, koordinaatio, lihasten väsyminen, järkeviä ruokavalintoja, ravitsemuksen muistilistoja, palautuminen, tunnista ylikunto

Torstaina (5 tuntia)
Syömishäiriöt ja painonhallinta
Sisältö lyhyesti: Mitä on anoreksia - bulimia - ortoreksia - BED, laihuuden ihannointi, syömishäiriöstä toipuminen, laihdutuksen lyhyt oppimäärä

Perjantaina (5 tuntia)
Toimivatko dieetit käytännössä?
Sisältö lyhyesti: Käydään läpi suuri joukko laihdutus- ja elämäntapadieettejä, Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suositukset, Glykeeminen indeksi, Zone, Atkins, Montignac, Heikkilä, Välimeren dieetti jne. Miten reagoida varsin vilkkaaseen netti- ja sanomalehtikeskusteluun näistä dieeteistä?

Yhteensä 20 tuntia

Kustannukset voidaan pitää alhaisina. Jokin pieni luentopalkkio voisi tulla kyseeseen, majoitus järjestäjän puolesta ja vaikkapa aamiainen ja päivällinen. Muut ruokailut voisin yrittää itse hoitaa. Matkakulut pitäisi korvata täysimääräisinä. Osanottajilta voi periä esimerkiksi 20-50 euron kurssimaksu, jolloin hintaan sisältyy opetusmateriaali + kirjani "Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta". Toimi heti! Vain muutamia vapaita viikkoja jäljellä.

Nuoren uimarin ravinto-opas

**
Jukka Shemeikka Rovaniemeltä
on seuraavaksi vuorossa esittelemään seminaarityönsä Lapin urheiluopiston ravintovalmentajakoulutuksessa. Suomen uimaliiton valistusmateriaaliksi soveltuva ravinto-opas on nähnyt päivänvalon. Valotan Pohjolan uintipiireissä tunnetun Jukan ajatuksia uimarin ravitsemuksesta seuraavassa.

Kunnollinen ravinto ei auta pelkästään parantamaan tuloksia ja kehittymään uimarina. Se auttaa myös jaksamaan raskaina koulu- ja harjoituspäivinä. Kunnollisella ravitsemuksella voi myös vähentää riskiä sairastua. Uinti harrastuksena tukee hyvin lapsen ja nuoren kehittymistä, mutta uinti ei ole pelkkää harjoituksissa käymistä. Pitää nähdä isompi kokonaiskuva, jossa kaikki kolme osaa ravinto, lepo ja harjoittelu ovat yhtä tärkeässä osassa.

Nykypäivänä on haasteellista jopa aikuisille tietää mikä on terveellistä ja mikä ei. Mainostetaan erilaisia tuotteita ja julkaistaan ristiriitaisia tutkimustuloksia. Helposti syntyy väärinkäsityksiä yksinkertaisistakin asioista. Jukka toivoo, että tämä opas vastaa useimpiin kysymyksiin ja auttaa väistämään kuoppia arkipäivien varrella.

Miksi hyvä ravitsemus on sitten niin tärkeää? Parhaiten asia on Jukan mielestä ilmaistu USA:n uimaliiton internet-sivuilla: ”Ruoka ei tee sinusta nopeaa uimaria. Laadukas harjoittelu tekee sinusta nopean uimarin. Hyvä ravitsemus on osa laadukasta harjoittelua.”

Jukka ei ole pyrkinyt keksimään tähän oppaaseen mitään uutta ihmeellistä jujua, jolla saataisiin lapset ja nuoret kiinnostumaan ravinnosta ja ymmärtämään hyvän ravitsemuksen tärkeys heidän kasvamisen ja harjoittelun tukena. Sen sijaan hän on koonnut parhaita ratkaisuja erilaisista ravinto-oppaista. Pyrkimyksenä on ollut tehdä selkeä ja ytimekäs opas, jota on helppo lukea.

Nuorella iällä ravitsemus ei kaipaa mitään taikatemppuja ja kaikkein tärkein olisi saada perusruokavalio kuntoon. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki ravinto tulisi tuoreista ja oikeista ruoka-aineista. Valmisruuat, energiajuomat, herkut ja makeiset eivät kuulu nuoren uimarin arkipäivään. Ravintolisät tulevat kuvaan, kun on oppinut syömään oikeaa ruokaa ja harjoitusmäärät edellyttävät niiden käyttöä. Päivittäisen ravinnonsaannin tueksi on tehty ruokaympyrä, joka selvittää mitä ruoka-aineita ja missä suhteessa niitä tulisi nauttia päivän aikana. Lautasmalli auttaa hyvän aterian koostamisessa. Harjoittelevalla lapsella ja nuorella 5-7 ateriaa päivässä on oikea määrä.

Aamuharjoitukset teettävät varmasti monelle hankaluuksia aamun ruokailujen suhteen. Mitä aamulla sitten tulisi syödä? Harjoituksiin lähdettäessä on tärkeää, että keskitytään olennaiseen. Mahdollinen nestevaje pitää saada tasattua ja energiavarastot tankattua. Harva tuskin herää todella aikaisin syömään pelkästään nauttiakseen runsaan aamupalan ennen harjoituksia ja ei ole tarvekaan. Harjoituksiin mennessä ruuan tulisi olla sulanut, jotta vatsa ei vaivaa harjoitusten aikana. Nestettä kannattaa alkaa nauttimaan heti heräämisestä lähtien, näin aamutoimien aikana ehdit nauttia varmasti riittävästi nestettä ennen harjoituksia. Sopiva määrä nestettä ennen harjoituksia on 0,5-1 litra pieninä annoksina nautittuna. Nautittavan ruuan tulisi sisältää energiaa ja sulaa hyvin. Harjoitusten jälkeen on taas tärkeää muistaa korvata menetetty neste ja energia. Nyt voidaan jo nauttia tukevampi aamupala kun harjoitukset ovat ohitse. Voit hyvin syödä normaalin aamiaisen aamuharjoitusten jälkeen.

Lounaan suhteen Jukka valistaa: Kouluruoka saa kiitosta ja haukkuja hyvin tasapuolisesti. Sinun tulee sitä kuitenkin syödä, jotta energiavarastosi pysyvät täynnä päivän harjoituksia varten. Tärkeänä ja helppona ohjeena voi pitää lautasmallia. Kasaa ruokaa lautasellesi niin, että puolet lautasesta täyttyy salaatilla, raasteella ja vihanneksilla. Pasta, riisi tai peruna saa neljänneksen lautasen pinta-alasta ja lopputilan voit täyttää kalalla tai lihalla. Jos ruokana on esimerkiksi lihakeittoa, saat osan tarvitsemastasi ruoka-aineista jo keiton muodossa. Silloin voit ottaa vielä salaattia erilliselle lautaselle. Näiden lisäksi ota täysjyväleipää ja rasvatonta maitoa tai piimää.

Iltapäivän harjoitukset saattavat alkaa välittömästi koulun jälkeen. Aikaa lounaasta saattaa kuitenkin kulua 5-6 tuntia, jolloin lounaalla nautittu ruoka ei enää riitä antamaan jaksamista harjoituksiin. Tällöin on hyvä nauttia pieni välipala lounaan ja harjoitusten välissä. Välipalan ei tarvitse olla suuri.

Saadaksesi täyden hyödyn harjoituksista sinun tulee aloittaa palautuminen heti harjoitusten jälkeen. Palautuminen alkaa kun nautit proteiini- ja energiapitoisen välipalan. Pieni välipala on tärkeä palautumisen aloittamisessa, mutta se ei pilaa sinun ruokahaluasi päivällisellä. Palautumisen aloitettuasi voit kärsivällisesti odotella päivällisen valmistumista ja tehdä muita tärkeitä huoltotoimenpiteitä ennen ruokailua.

Päivällinen on päivän viimeinen pääateria, jonka ajankohtaa kannattaa harkita oman harjoitusaikataulun mukaan. Mikäli olet menossa heti koulun jälkeen neljän-viiden aikaan harjoituksiin, kannattaa päivällinen syödä vasta harjoitusten jälkeen. Tässä tilanteessa hieman tuhdimpi välipala päivällä auttaa sinua jaksamaan harjoitukset lävitse. Jos harjoituksesi alkavat kuitenkin vasta seitsemän-kahdeksan aikoihin, voit hyvinkin syödä vielä neljän ja viiden välillä. Tästä huolimatta sinun ei kannata syödä itseäsi ähkyyn asti, vaan sopivasti kylläiseksi. Jälleen nopeasti sulava ateria on paras vaihtoehto. Lihaa ei siis kannata lähellä harjoituksia syödä. Vastaavasti iltapäivän välipala voi tällöin olla kevyempi. Mikäli päivällinen venyy pitkälle iltaan ei kannata arastella syömisen kanssa. Keho tarvitsee energiaa ja nestettä kehittyäkseen.

Iltapalan koko riippuu taas pitkälti muiden aterioiden ajankohdista. Joka tapauksessa kannattaa syödä ja juoda, jotta lihakset saavat palautumiseen tarvittavia rakennuspalikoita. Joskus harjoitukset saattavat venyä todella myöhään ja ajatus syömisestä saattaa olla viimeisenä mielessä. Tarvitset kuitenkin energiaa ja nestettä, jotta palautuminen voi alkaa.

Ravintolisät ovat yleistyneet nuorten uimareiden keskuudessa. Ravintolisien käyttäminen jakaa mielipiteitä jopa ravintoalan asiantuntijoiden keskuudessa. Milloin sitten olisi tarpeellista käyttää ravintolisiä? Nuorelle alle 16-vuotiaalle uimarille ravintolisiä ei suositella ollenkaan. Tämä johtuu siitä, että ravintolisien käyttö saattaa haitata oikeanlaisen ruokavalion rakentamisen hahmottamisessa. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että pitää oppia syömään ja hyödyntämään oikeaa ruokaa ennen ravintolisien käyttöä. Nimensä mukaisesti ravintolisät ovat vain lisiä, eli ne tukevat omaa ruokavaliota silloin kun ruuasta ei pysty saamaan riittävää määrää ravintoaineita. Harvoin lapsella ja nuorella on niin kova harjoitusohjelma, ettei oikeasta ruuasta saisi kaikkea tarvitsemaansa. Kun nuori harjoittelee kovaa ja määrätietoisesti ja ymmärtää ravitsemuksen perusteet voi alkaa miettimään ravintolisien käyttöä. Silloinkin kannattaa kysyä apua asiantuntijalta, koska ravintolisien maailma on todellinen viidakko.

Valmentajana sinulla on erittäin merkittävä vaikutus nuoriin ja heidän mielikuviinsa terveellisestä ravinnosta. Valmentajana voit osoittaa ravinnon tärkeyden nuorille esimerkiksi kyselemällä heiltä mitä he ovat syöneet päivän aikana. Monesti myös syy harjoituksen epäonnistumiseen voidaan löytää huonosta ravinnosta päivän aikana. On tärkeää, että osaat nuoren urheilijan ravitsemuksen perusteet ja pystyt perustelemaan kunnolliseen ravitsemukseen liittyviä asioita. On myös tärkeää näyttää omalla tekemisellä esimerkkiä nuorille.

Ravintokasvatus on tärkeä osa lapsen ja nuoren kasvamista ja ensimmäiset ruokailutottumukset lapsi oppii kotoa. Välillä saattaa olla haasteellista saada lapsi syömään monipuolisesti, jolloin on turvauduttava omaan mielikuvitukseen. Terveellinen kotiruoka on kuitenkin kaiken perusta. Lapsi oppii kotoa helposti suhtautumisen roskaruokaan, herkkuihin ja juhlaruokaan. Vanhemmat voivat omalla esimerkillään ja neuvoillaan ohjata lasta ilman tiukkasanaista komentelua.

Tällaista perustietoa uimarin ravinnosta antoi meille Jukka Shemeikka Rovaniemeltä.

Jukan yhteystiedot: Jukka Shemeikka, Lapin urheiluopisto, 020 798 4230, jukka.shemeikka@santasport.fi

perjantaina, joulukuuta 07, 2007

Scientific quotations

Christer's moonstruck project on fun lines and famous quotations


Some people collect stamps, cars, even butterflies. I collect aphorisms, proverbs and all kinds of famous quotations. I do love huge databases, and this database is fairly large, indeed. It contains some 800 000 different sayings. Today I present some new, free stuff for you: famous Scientific Quotations (n= 1000) from my collection. Should you find my collection useful, I would be happy if you made a proper reference to my collection: Christer Sundqvist. The Superlist of Fun Lines and Famous Quotations, 10th revision, 2007
Enjoy!

Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity. Albert Einstein (1879-1955)


1-A B C D E

F G H I J

K L M N O

P Q R S T

U V W X Y

Z Laws, Principles and Order Quotes

Scientific quotations NEW!

Quotes on Computers and Programming

Bumper stickers

Light Bulb jokes galore

Easy ways to say no

T-shirt sayings

The way students say things

Research definitions

Funny Signs around us

Insurance humor

"Do it" -phrases

etc.

etc.








Minulla on sellainen aika ihmeellinen harrastus. Rakastan kaikenlaisia tietokantoja ja erityisesti minua kiehtoo suuret tekstimassat. Olen vuodesta 1987 kerännyt englanninkielisiä sanontoja, aforismeja, sananlaskuja, tieteellisiä sukkeluuksia jne. Niitä on koossa valtavan paljon (vähän yli 800 000 kpl). Kyseessä lienee kansainvälisestikin katsoen varsin kattava kokoelma. Kokoelma on täydentynyt tiedemiesten sukkeluuksilla. Niitä on noin 1000 kpl sellaisessa muodossa, että ne kehtaa julkistaa. Mainitse lähde mikäli jostain syystä käytät kokoelmaani! (Christer Sundqvist. The Superlist of Fun Lines and Famous Quotations, 10th revision, 2007)

Epäonnistumisia ja onnistumisia laihdutuksessa

*
Lapin urheiluopiston ravintovalmentajakoulutuksessa
kävi myös Antti Linna Rovaniemeltä. Hänen työssään (joka ei ihan ehtinyt valmistua seminaariin mennessä) saimme tutustua laihdutuksen onnistumisen/epäonnistumisen teoreettiseen selitysmalliin.

Antti Linna perusti käsityksensä laihduttamisesta attribuutioteoriaan. Hän tulkitsi ihmisten kokemukset laihduttamisesta sen mukaan miten laihduttavat ihmiset näkivät (sisäisesti ja ulkoisesti) käyttäytyneensä. Näillä tulkinnoilla oli tärkeä rooli miten reagoimme käyttäytymiseemme. En ihan kaikkea esitelmästä ymmärtänyt, mutta sen minkä ymmärsin, pistän tähän omin sanoin. (Antille lähtee tämä kirjoitus kopiona ja pyydän häntä kommentoimaan sitä itse.)

Laihduttajalla on vallitsevana tunteena huoli epäonnistumisesta. Sellainen tunne, ettei voi täysin hallita tätä elämänsä aluetta. Epäonnistuneen laihdutusyrityksen jälkeen laihduttajan voi olla vaikea tiedostaa johtuiko epäonnistuminen jostakin ulkoisesta seikasta, johon hänellä ei ollut mitään mahdollisuutta itse vaikuttaa. Oliko epäonnistumisen taustalla jokin sisäinen tekijä, jota ei vielä laihduttaja ollut sisäistänyt? Onnistuneen laihdutustuloksen saavuttamiseksi olisi tärkeää asiantuntijan kanssa vahvistaa niitä seikkoja jotka menivät hyvin ja häivyttää niitä seikkoja jotka menivät huonosti. Tällaisia tekijöitä voi olla esimerkiksi liikuntapanoksen vaatimattomuus, stressin lisääntyminen, kokemus siitä että on aina ollut lihava ja yritinkö tarpeeksi lujaa laihtua.

Laihduttaminen on vaikeaa. Minun mielestäni laihdutuksessa voi onnistua jos ihminen voi olla tyytyväinen itseensä. Jos ulkoa päin jatkuvasti toitotetaan, että sinä et voi onnistua, on hyvin vaikea onnistua. Olet aina ollut lihava ja tulet sellaisena pysymään! Sen sijaan jos laihduttaja pystyy rakentamaan elämänsä ja ajatusmaailmansa niin vahvaksi, että pystyy hyväksymään itsensä, silloin hänellä on paremmat mahdollisuudet kokea laihdutuksen niin haasteelliseksi tapahtumaksi elämässään, että hän siinä myös onnistuu.

Yrittäisikö joku attribuutioteorian tunteva selittää onko näissä ajatuksissa mitään tolkkua?

Cook4You

*
Mainio idea näki päivänvalon
Lapin urheiluopiston ravintovalmentajakoulutuksessa. Personal trainer Mikko Paunonen Lappeenrannasta on ollut minun laillani huolestunut liikkujien ruoanlaittotaidoista ja huippu-urheilijoidemme avuttomuudesta hellan ääressä. Idean muodossa esitetty ajatus ruoanvalmistuksesta ja siihen liittyvän tiedotuksen viemisestä ihan asiakkaan luokse, sai ainakin minut hyvin iloiseksi.

Mikäli teitä kiinnostaa idean lähempi esittely ja varsinkin toteutus, ottakaa yhteyttä suoraan Mikko Paunoseen. Teitä odottaa aivan unohtumaton elämys!

Mikko Paunonen, Valmennuspäällikkö (yksilövalmennus)
Lappeenranta, +358 (0) 44 5255 385, mikko.paunonen@trainer4you.fi

torstaina, joulukuuta 06, 2007

Terrorisoiko suolisto elämääsi?

*
Raikkaalla tavalla erilaiselta
tuntui tutustua Salli Konttiseen. Hänen opinnäytteensä Lapin urheiluopiston ravintovalmennuskoulutuksessa on täynnä särmikkäitä ajatuksia vatsan hyvinvoinnista. Miettikää ja pohtikaa näitä Sallin ajatuksia!

Mistä tässä on kyse?
Ylävatsaa polttelee, ilmavaivat pyörivät mahassa ja suoli lakkoilee. Ilmiöt ovat erittäin tuttuja meille suomalaisille. Suolistovaivoja on paljon. Laksatiiveja ja antasideja myydään yhä enemmän lääkemarkkinoilla. Miksi on vain vähän tietoa ihmisen ihmeellisimmän elimen hoidosta julkisuudessa?

1. ”JÄTTEENPOISTOJÄRJESTELMÄSTÄ” ON HÄPEÄLLISTÄ PUHUA
2. SUOLISTON MERKITYS ON HÄMÄRÄN PEITOSSA JOPA LÄÄKÄREILLÄ
3. TIETEELLINEN TUTKIMUS ON EDISTYNYT VASTA VIIME VUOSINA

Meidän suomalaisten vatsantoiminnassa on paljon parantamisen varaa. Suomessa syödään vähän kuituja. Vihanneksia ei syödä riittävästi. Kansa viihtyy pikaruokapaikoissa vauvasta vaariin. Syömme paljon ravintoaineköyhää ruokaa. Terveyden aikapommi tikittää jo…

Suomalaiset ovat ennätyskansaa:
- Eniten nuoruusiän diabetesta maailmassa
- Syödään eniten tulehduskipulääkkeitä maailmassa
- Vauvoille syötetään valmisruokia eniten maailmassa
- Syödään eniten valmisruokia Euroopassa
- Syödään toiseksi eniten karkkia Euroopassa
- Kärkitilat ylipainoisuudessa ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuudessa

Miten autan suolistoa selviämään lääkekuureista? Kun kerran suoli toimii itsestään, miksi suolen toiminnan vaivoja on paljon? Esiin nousi kysymyksiä, joita Salli käsittelee tässä työssä.

Eläkkeellä oleva radiologian erikoislääkäri ja diabetespotilas Timo Kuusela kritisoi voimakkaasti nykyistä hoitokulttuuria. Hänen mielestään Suomessa ei sallita asiallista keskustelua ravitsemus- ja muusta elämäntapahoidosta. Kuuselan omat kokemukset johtivat hänet etsimään terveyttä ylläpitävää ruokavaliota.

Lääkärit määräävät lääkkeitä suolistovaivoihin. Samat lääkkeet häiritsevät ja tuhoavat suoliston bakteeriflooraa. Ruokavaliohoidosta ei puhuta mitään.

Ruoansulatuskanavan pääasiallinen tehtävä on ruoan käsittely, kuljetus ja ravintoaineiden imeytyminen riittävän energiansaannin ja normaalin kasvun turvaamiseksi. Ruoansulatuskanavan toinen keskeinen tehtävä on toimia tehokkaana puolustusjärjestelmänä. Suoliston imukudos on elimistön suurin immunologinen puolustusjärjestelmä, mikä kuvastaa sitä tosiasiaa, että altistuminen useille vieraille aineille, karsinogeeneille, mikrobeille ja ravinnon antigeeneille on sen kautta runsainta ja jatkuvaa.

Näistä monimutkaisista tehtävistä johtuen ei ole mikään ihme, että ruoansulatuskanavaamme vaanivat monenlaiset sairaudet:

Ummetus: ”Kaikkien sairauksien äiti”, bakteerikanta epätasapainossa, laiska suoli toimii harvoin ja uloste on määrältään vähäistä (vrt. alkuperäiskansat ja kehitysmaat), liian vähän liikuntaa ja kuituja
Ripuli: bakteerikanta epätasapainossa, bakteerien toksiinit (myrkyt) käynnistävät ripulin, antibioottien ikävä seuralainen, se voi johtaa nopeaan nestetasapainohäiriöön ja kuivumiseen
Liikahappoisuus: (on oikeammin suolahapon puute tai sen säätelyhäiriö) - > turvotus, röyhtäily, poltto, ruoan sulamattomuus, täysinäisyyden tunne aterian jälkeen, raudan puute, halkeilevat kynnet
Dysbioosi: epätasapainoinen bakteerikanta, haitalliset bakteerit syrjäyttävät hyödylliset bakteerit - > hoitamattomana johtaa sairauteen, hiivan liikakasvua suolistossa, antibioottien liikakäyttö aiheuttaa dysbioosia, saattaa olla seurausta monista perussairauksista esim. diabeteksesta, keliakiasta tai reumasta
Suolen lisääntynyt läpäisevyys: (vuotava suoli) - > hoitamattomana johtaa sairauteen, oireita ovat vatsakipu, kaasunmuodostus, krooninen nivelkipu tai lihassärky, huono immuniteetti, uupumus, mielialan vaihtelut, ihottumat, toistuvat virtsatietulehdukset, esim. ruoka-aineallergiaan liittyy ravinnon pilkkoutumattomien antigeenien (vieraiden aineiden) epänormaali kulkeutuminen limakalvon läpi
Hapetusstressi: mm. vapaiden radikaalien aiheuttama vauriotila, esim. aiheuttajia typen oksidit, tupakansavu, elimistön tulehdustilat, antioksidanttien puute
Keliakia: bakteerikanta epätasapainossa, yliherkkyys gluteenille, ohutsuolen nukkarakenteen madaltuminen, johon liittyy tulehdusreaktio, ripuli, turvotus ja yleiskunnon heikkeneminen
Laktoosi-intoleranssi: maitosokerin imeytymishäiriö aiheuttaa turvotusta, vatsakipua ja ripulia
Ärtyvän suolen oireyhtymä: ”romukoppadiagnoosi”, toistuvat vatsakivut, suolen toimintahäiriöt, turvotus, kivut liittyvät ateriointiin, stressiin ja elämänolojen muutoksiin, päänsärky, väsyminen ja keskittymisvaikeudet
Mahakatarri: tulehdus limakalvoilla, helikobakteerin aiheuttama ja infektio pitkittyneenä aiheuttaa haavauman, voi olla oireetonkin sairauden eri vaiheissa
Mahahaava: helikobakteerin aiheuttama, infektio aiheuttaa haavauman, ylävatsakipuja, oksentamista, voi olla oireetonkin sairauden eri vaiheissa
Pohjukaissuolen haavauma: bakteerikanta epätasapainossa, 25 % tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjistä on ko. haavauma, ylävatsan kivut ja närästys, verioksennus, tupakointi altistaa sairaudelle
Paksusuolen haavauma: tulehdus limakalvon pinnassa, oireina veriripuli, laihtuminen, kuume, bakteerikanta epätasapainossa
Crohnin tauti: potilaat usein sokerien ja raffinoitujen jauhojen suurkuluttajia! Krooninen suolen tulehdustila, mikä on viime aikoina lisääntynyt. Oireina vatsakipu, ripuli, laihtuminen ja lapsilla kasvun hidastuminen, suolen ahtautumat tavallisia. Leikkaus ei paranna tautia
Ruokatorven refluksisairaus: hapan mahaneste nousee ruokatorveen ja aiheuttaa sen haavautumisen, esim. palleatyrä edesauttaa refluksia, oireina ovat rintalastan takana tuntuva kipu, poltto tai närästys ja väkevän nesteen nousu suuhun
Divertikkelit: umpipussi tai pullistuma, mikä esiintyy paksusuolen heikoissa kohdissa, liittyy ummetukseen ja ärtyvän suolen oireyhtymään, pullistuma voi tulehtua
Ruoansulatuselinten syövät

Uusimman tiedon mukaan kaikkiin näihin ongelmiin ja sairauksiin vaikuttaa syömämme ruoka. Suoliston sairauksien tutkimus edistyy tällä hetkellä nopeasti. Tutkijat ovat löytäneet kytköksiä jopa aivoperäisiin sairauksiin, depressioon, hermostollisiin oireisiin ja päänsärkyihin. ”Autistilapsilta on löydetty useita eri klostridilajeja jopa mahalaukusta ja ohutsuolen yläosasta. Terveiltä verrokkilapsilta niitä ei löydetty lainkaan.” Aivojen ja bakteerikannan yhteyksiä tutkitaan parhaillaan.

Säännöllinen suolahappojen eritystä vähentävien lääkkeiden käyttö päästää vahingolliset bakteerit vapaasti etenemään suolistossa. Suolahapon vaje estää ruokapartikkelien hajoamisen, jolloin ravintoaineet eivät imeydy normaalisti. Prosessista seuraa tulehdus ohutsuolessa. Ylävatsan polttava kipu ilmoittaa puolustusmekanismin vioittumisesta. Suolinukka eli mikrovillus surkastuu. Vuotava suoli syntyy suolinukan surkastumisen seurauksena. Ravintoaineiden imeytymishäiriöistä aiheutuu lukuisia vaivoja. Reumaa, keliakiaa, atooppista ihottumaa, kroonisia niveltulehduksia ja niin edelleen. Vahingolliset bakteerit ja suurimolekyyliset aineet pääsevät tekemään tuhojaan elimistössä ja aiheuttavat autoimmuunisairauksia! Reumaatikon bakteerikanta on täysin sekaisin! Tulehduskipulääkkeet ja särkylääkkeet yleensä säännöllisesti käytettyinä aiheuttavat samanlaisia sairauksia suolistolle. Monet naiset popsivat särkylääkkeitä varmuuden vuoksi. Burana 600 vaikuttaa maksaan samalla tavalla kuin kova känni.

Yksi antibioottikuuri lopettaa 1 ½ vuodeksi terveydelle tärkeiden hormoniperäisten yhdisteiden muodostumisen suolistossa! Usein toistuvan virtsatietulehduksen estolääkitykset lisäävät 40-vuotiaan naisen rintasyöpäriskiä 100 prosenttia.

Sallin kokoamia ohjeita ummetukseen:

Lisää ravintokuituja!
  • Veteen liukenematon kuitu lisää ulosteen massaa, pehmentää sen rakennetta ja lisää kulkeutumisnopeutta suolistossa.
  • Kuitu sitoo vettä ja antaa herkästi kylläisyyden tunteen ja edistää suoliston seinämän supistuksia eli parantaa peristaltiikkaa.
  • Veteen liukeneva ravintokuitu parantaa sokeriaineenvaihduntaa. Se hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja näin tasaa aterian jälkeistä verensokerin nousua. Tutkimusten mukaan runsas ravintokuidun saanti vähentää insuliinihormonin tarvetta ja parantaa insuliiniherkkyyttä.
  • Ravintokuidun on havaittu alentavan veren kokonais- ja LDL-kolesterolia ja vähentävän näin sydän- ja verisuonitautien vaaraa.
  • Runsas kuidunsaanti ehkäisee ummetusta ja suojaa eräiltä syöpätaudeilta.
Pikaruoasta Sallilla ei ollut paljon hyvää sanottavaa:
  • pääosin kuollutta, entsyymitöntä ruokaa
  • tehoviljellyn, erittäin hienojakoisen vehnäjauhon käyttö (valkoinen jauho vapauttaa valtavia määriä sokereita verenkiertoon)
  • runsas huonolaatuisen tyydyttyneen rasvan käyttö korkeissa lämpötiloissa (kuumuuden karsinogeeninen vaikutus rasvaan ja kovetetut kasvisöljyt eli transrasvat)
  • ruoka-aineiden moninkertainen prosessointi
  • vähäinen kuitujen ja tuoreiden vihanneksien määrä ateriassa
  • runsas lisäaineiden (jotka voivat muuttua elimistössä syöpää aiheuttaviksi aineiksi) käyttö ruoan ulkonäön ja säilyvyyden parantamiseksi
  • sokeristen ja happamien virvoitusjuomien käyttö: kokiksessa on runsaan sokerin lisäksi ruosteenestoainetta nimeltään fosforihappo
Karkin himo ja jatkuva roskaruoan syönti aiheuttaa ”kroonisen nälän”, koska elimistö (suolisto) huutaa lisää ravintoa hivenaine- ja vitamiinivajeeseen. ”Ongelmakäyttäjä” ei itse ymmärrä tämän nälän todellista syytä.

Valmisruoan ongelmat ovat osittain samoja kuin pikaruoankin. Ruoan prosessointi ”tappaa” tuoreiden ruoka-aineiden entsyymit. ”Kun laboratoriohiirille syötettiin kuumakäsiteltyä (entsyymit kuolleita) ruokaa, niiden haimat olivat kahdesta kolmeen kertaan painavampia kuin villien luonnollista raakaravintoa syövien hiirien haimat. On mahdollista, että elin, joka on ylityöllistetty, suurenee pystyäkseen suorittamaan lisääntyneen työmäärän. Tässä esimerkkikokeessa haima laajeni pystyäkseen tuottamaan enemmän ruoansulatusentsyymejä.

Millä ylläpitää elimistön entsyymitoimintaa? Tuoreruoalla. Tuoreruoka eli vihannekset, hedelmät, juurekset, marjat, pähkinät ja siemenet sellaisenaan keittämättömässä muodossa kuhisevat entsyymejä ja edesauttavat ruoansulatusta ja ruoan imeytymistä.

Monien sairauksien tiedetään johtuvan vääristä ravinto- ja elämäntapatottumuksista. Niiden aiheuttamat pitkäaikaiset suolistohäiriöt ja epätasapaino maha-suolikanavan bakteerikannassa ovat yhteydessä esimerkiksi paksusuolen syöpään ja –tulehdukseen, ärtyvän suolen oireyhtymään ja tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Virallinen lääketiede arvelee, että ravinnolla on mahdollisesti vaikutusta nivelreuman ja muiden reumatautien käynnistymiseen ja kulkuun. ”Muutokset suolen sisällössä, toiminnassa tai sen seinämässä tapahtuvassa puolustusmekanismien säätelyssä voivat olla osallisia tulehduksellisten reumasairauksien syntyyn.” (Ravitsemusterapeuttien yhdistys RTY / Ravitsemus ja ruokavaliot 2004)

Aasialainen paradoksi
Nykyisin oletetaan, että 30 prosenttia syövistä olisi suoraan yhteydessä yksilön ruokavalioon. Osuus on valtava ja saattaa tuntua hämmästyttävän suurelta, koska päivittäinen ravintomme ei vaikuta yhtä selvästi vaaralliselta kuin vaikkapa tupakka. Ruoansulatuselimistön syöpien (ruokatorvi-, maha- ja paksusuolisyöpä) aiheuttamista kuolemantapauksista jopa 90 prosenttia saattaa olla suoraan yhteydessä ruokavalioon! Mikä ruokavaliossa voi näin merkittävästi vaikuttaa syövän syntyyn? Vaikuttavia tekijöitä on luonnollisesti useita, mutta uusimmat epidemiologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että useiden syöpätyyppien lisääntyminen ja toisaalta kasvisten ja hedelmien vähyys ruokavaliossa liittyvät läheisesti toisiinsa. Jos ruokavalioon lisätään runsaasti kasviksia ja hedelmiä, ruoansulatuselimistön syöpäriski pienenee merkittävästi. Länsimaissa ja erityisesti Kanadassa ja Yhdysvalloissa kasvisten ja hedelmien osuus ruokavaliosta on yleensä vähäinen, ja tutkimustulosten perusteella voidaan olettaa, että juuri tämä puutos ravinnossa olisi avaintekijä, kun haetaan länsimaissa yleisten syöpien aiheuttajia. Tästä syystä länsimaissa annettavassa hyvän terveydentilan ylläpitoon tähtäävässä ravintovalistuksessa, esimerkiksi monissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa, suositellaan nykyään nauttimaan päivittäin vähintään viisi annosta kasviksia ja hedelmiä.

Runsas punaisen lihan (nauta, sika, lammas) kulutus kasvattaa merkittävästi riskiä sairastua paksusuolisyöpään sen lisäksi, että sen sisältämän rasvan valtava kalorimäärä osaltaan aiheuttaa lihavuutta. Kannattaa siis lisätä ruokavalioon vähärasvaista lihaa, kuten kanaa, tai kalaa (suosi runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältäviä kaloja) ja korvata päivittäinen liha-annos silloin tällöin muilla valkuaisainelähteillä, kuten palkokasveilla. Ruoasta saa kyllä ravintoa, vaikkei se sisältäisikään lihaa! Savustettu liha ja muut säilöntäaineita , kuten nitriittejä, sisältävät elintarvikkeet (makkarat, kinkku, pekoni jne) kohottavat tiettyjen syöpätyyppien riskiä, koska nitriitit muuttuvat elimistössä vaarallisiksi karsinogeeneiksi.

Ravintonäkemyksemme kulttuurierot

Länsimaat: Ruoka antaa energiaa. Kalorit ja vitamiinit ovat hengissä pysymisen ehto
Aasian maat: Pitää yllä terveyttä. Ehkäisee sairauksia

Länsimaissa syöminen on ensisijaisesti tapa hankkia elimistölle sen tarvitsema energia ja ruokavalion arvo määritetään kaloreissa ja vitamiineissa. Aasiassa ravinto on aina yhdistetty terveydentilan ylläpitoon, eli kun ruoasta hankitaan energiantarpeen tyydyttämiselle välttämättömiä ravintoaineita, se ei saa tapahtua fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kustannuksella. Länsimaisen ruokavalion keskeinen päämäärä on hankkia energiaa, joten ei ole hämmästyttävää, että ruokavalion keskeinen anti on valkuaisaineissa ja eläinrasvoissa eli naudanlihassa ja maitotuotteissa, kun taas vähäkaloriset tuotteet, kuten kasvikset ja hedelmät, jäävät vähemmälle. Aasian maissa taas nautitaan runsaasti kasviksia ja hedelmiä. Siellä valkuaisaineet saadaan useimmiten kalasta ja palkokasveista, erityisesti soijasta, ja naudanlihaa ja tyydyttyneitä eläinrasvoja nautitaan vain vähän.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että jos ruokavalioon lisätään runsaasti kasviksia ja hedelmiä, ruoansulatuselimistön syöpäriski pienenee merkittävästi. Japanilaisten suuret mahasyöpämäärät johtuvat suoraan erittäin runsaasta suolan käytöstä. Japanissa saadaan eniten suolaa soijakastikkeista.

Japanilaisten ajatuksia ravinnosta
  • Syö, kunnes olet 80-prosenttisesti täynnä.
  • Parempi tee- ja riisiateria kotona kuin juhla-ateria muualla.
  • Vähemmän on enemmän.
  • Älä koskaan laita lautasia kukkuroilleen.
  • Tuoreus on valttia.
  • Ruoanlaiton ja syömisen tulisi olla hauskaa.
Mitä Salli Konttisen mukaan pitäisi tehdä?
Ei pitäisi harrastaa pelkkää lääkehoitoa, vaan on luotava ennaltaehkäisevää selkokielistä ravitsemusapua meille moniongelmaisille. Suomessa on syytä käynnistää valkoisen vehnäjauhon saneerausohjelma kansanterveyden romahduksen estämiseksi kaikissa kouluissa, työpaikkaruokaloissa, sairaaloissa ja laitoksissa.

Ruokasaneeraus on halvempi toteuttaa kuin kehittää uusia lääkkeitä yhä lisääntyviin kansantauteihimme. Me itse voimme ryhtyä hoitamaan terveyttä korjaamalla elintapojamme. Meidän on päästävä helpommin ravitsemusterapeuttien konsultaatioon. Terveydenhoitoa on aidosti kehitettävä ennaltaehkäiseväksi työksi. Lääkäreiden olisi syytä tehdä yhteistyötä terapeuttien kanssa, kun heillä ei ole aikaa ja taitoa neuvoa potilaita vastaanotoillaan.

Kouluista pitää poistaa karkkiautomaatit. Välipalatarjoilusta olisi syytä tehdä hedelmä- ja kuitupitoista. Lapsia on erityisesti huomioitava. Lapsethan syövät sitä ruokaa, mitä aikuiset tietämättömyydessään heille antavat. Lääkäreille järjestetään täydennyskoulutusta suolistoasioista ja funktionaalisesta lääketieteestä. Funktionaalinen lääketiede yhdistää ja käyttää tietoa monilta eri tieteenaloilta: lääketieteen eri osa-alueiden, kuten sisätautien, neurologian ja immunologian lisäksi biokemian, kasvitieteen, ravintotieteen, kliinisen ekologian, toksikologian (myrkkyoppi), genetiikan (perinnöllisyysoppi) ja fysiologian alalta.

Noin 80 prosenttia ihmisen immunologisista soluista sijaitsee suolistossa. Suolistoa on syytä hoitaa huolella.

Koskaan ei ole liian myöhäistä… Ehdota lääkärillesi pillerisaneerausta!


Syötä hyville bakteereillesi fermentoitua (maitohappokäyminen) ravintoa ja probiootteja lääkekuurin yhteydessä suoliston elvyttämiseksi! Syö entsyymipitoisia tuoreita vihanneksia! Vaihda kaikki viljat täysjyväviljoiksi! Käytä täysjyväpastaa, täysjyväriisiä… Käytä kylmäpuristettuja öljyjä (Omega-3, -6 ja -9) ja kohtuullisesti voita! Suosi erityisesti ristikukkaiskasveja eli kaaleja sairauksia ennaltaehkäisevänä ravintona!

Vie mikroaaltouuni romuttamolle!

Lisää kalaa ja D-vitamiinia!

Vähennä valmisruokien käyttöä!

Hävitä kaikki kevyttuotteet levitteistä lähtien!
Ethän halua heksaani- ja fosforihappoprosessoitua ja lipeäkäsiteltyä keijua lentelemään kotiisi? Kävele päivässä tai kahdessa 10 000 askelta, suolet tarvitsevat säännöllistä liikuntaa.

Näitä lähteitä Salli on käyttänyt:
Ravitsemustiede, toimittajat Antti Aro, Marja Mutanen, Matti Uusitupa 1999 Duodecim
Japanilaiset eivät vanhene – eivätkä liho, Naomi Moriyama 2006
Vihdoinkin hyvä olo – Suolisto kuntoon ruokavalion avulla, Paula Heinonen 2006
Hiivaongelmat – Suoliston merkitys terveydelle, Paula Heinonen 2005
Ruokavalio ja syöpä – Syövän ehkäisy ja hoito ravinnon avulla, Richard Béliveau ja Denis Gingras 2007
Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta, Christer Sundqvist 2007
Ravitsemus ja ruokavaliot, RTY Ravitsemusterapeuttien yhdistys 2004
http://terveysportti.fi

Älä juo Coca-Colaa - sairastut siitä!

*
Hyvin moni diabeetikko
sairastuu ja kuolee sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä johtuu sokeritasapainon hallinnan pettämisestä. Hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta on hyötyä diabeetikolle. Verisuonimuutoksia diabeetikolla aiheuttavat erityisesti sokeroitumisesta (glykaatiosta) johtuvat AGE-tuotteet (Advanced Glycation Endproducts), joita on erityisesti Coca-Cola Light juomissa. Tämän asian osoittavat amerikkalais-saksalaiset tutkimukset.

Älä missään nimessä juo Coca-Colaa jos sinulla on diabetes! Tutkimuksessa valmistettiin Coco-Cola Lightista ja sokerista AGE-tuotteita sisältävää juomaa, joka väkevöitiin kymmenkertaisesti haihduttamalla juomasta vettä. Näin saatiin suunnilleen vuorokautista AGE-altistusta vastaava määrä juomaa. Juomaa annettiin kerta-annoksena 300 ml 44 diabeetikolle - puolet oli kakkostyypin ja puolet ykköstyypin diabeetikkoja - ja 10 terveelle verrokille. Diabeetikot olivat sairastaneet diabetesta keskimäärin 15 vuotta, ja he olivat keski-iältään 50-vuotiaita. Verrokit olivat keskimäärin 43-vuotiaita.

Coca-Colajuoman vaikutuksia valtimoiden toimintaan seurattiin sitten 1,5 tuntia. Juoma heikensi huomattavasti sekä diabeetikkojen että verrokkien valtimoiden laajentumiskykyä ja nosti seerumin AGE-tuotteiden ja eräiden muiden merkkiaineiden pitoisuuksia, mutta veren sokeri ja eräs ateroskleroosin mitta-arvo (VCAM) pysyivät lähtötasoillaan. Valtimoiden sisäpinnan toiminnan heikkeneminen pantiin Coca-Colan AGE-tuotteiden tiliin. Typpioksidin vapautuminen väheni ja verisuonen normaali toiminta estyi. Tutkijat korostavat, että myös terveiden verrokkien valtimot supistuivat yhtä lailla kuin diabeetikoillakin. Juoman AGE-määrät vastasivat tavanomaisen aterian AGE-pitoisuuksia. AGE-annos haluttiin nimenomaan pitää "tavallisena", jotta se kuvastaisi normaalin aterian vaikutusta valtimoihin. Tästä pääteltiin, että jos kerran tällainen tavanomainen AGE-määrä vaikuttaa näin selvästi haitallisesti valtimoihin, voi toistuva AGE-altistus (esim. Coca-Colan litkiminen) johtaa valtimonkovettumatautiin tai pahentaa sen kulkua.

Vesi on oikein hyvä janojuoma. Miksi pilata verisuonet Coca-Colalla?

Lähde: Uribarri J, Stirban A, Sander D, Cai W, Negrean M, Buenting CE, Koschinsky T, Vlassara H. Single oral challenge by advanced glycation end products acutely impairs endothelial function in diabetic and nondiabetic subjects. Diabetes Care 30 (10): 2579-2582, 2007

Asiasta kirjoittaa myös eräs toinen tohtori.