keskiviikkona, syyskuuta 15, 2010

Dukanin dieetti jatkuu

*
Mistä tässä on kyse?




Christer Sundqvist päätti kokeilla Dukanin dieettiä. Siinä syödään runsaasti proteiinia ja rasvaa sekä vähennetään huomattavasti hiilihydraattien saantia. Hyökkäysvaiheen (Vaihe numero 1) aikana "laihdutuspäällikkö" Sundqvist nautti lähes pelkästään proteiinia. Tämä 1. vaihe kesti onneksi vain 6 päivää ja sitä seuranneen pudotusvaiheen (Vaihe numero 2) myötä normaalipainoisen Sundqvistin paino putosi noin 6 kiloa. Hän mahtui vuonna 1997 pieniksi jääneisiin tiukkoihin farkkuihin ja huomasi pian voivansa selvitä ilman päivittäistä leipäannostaan. Ilahduttavan moni muukin innostui dieetistä ja koki saman ilmiön: tämän dieetin avulla paino todellakin putoaa hyvin nopeasti. Salaisuus löytyy runsaasta kananmunien, kalan ja lihan syönnistä. Vähän yli 30:n laihduttajan joukko on kuukausien kuluessa supistunut puoleen tusinaan innokkaita "dukanisteja", jotka säännöllisesti raportoivat painonhallinnan onnistumisesta. Sundqvistin paino on tasausvaiheen (Vaihe numero 3) myötä vakiintunut tasolle 60,0-60,5 kiloa. Projekti jatkuu. Pitäisikö sinunkin kokeilla?

Ensimmäistä kirjoitustani Dukanin dieetistä on seurattu kovalla mielenkiinnolla. Kirjoitusta on kommentoitu yli 400 kertaa. Saavutettuani painotavoitteeni, päätin jatkaa laihdutuspäiväkirjaani tässä uudessa blogikirjoituksessa "Dukanin dieetti jatkuu". Voit tietenkin lukea ja kommentoida edelleen molempia kirjoituksia.

Lataa tästä Dukanin dieettiä noudattavan laihdutusryhmäni mittaustulokset (PDF) ja painokäyrät (PDF).

Olen nyt dieetin tasausvaiheessa (vaihe 3) aivan kuten Adele (onko muita dukanisteja vaiheessa 3?) tässä 32 henkilöä käsittävässä laihdutusryhmässäni. Saan jo syödä hieman vapaammin ruokaa. Edelleen syön proteiini- ja rasvavoittoisesti, mutta vihannesten, metsämarjojen ja hedelmien vapaamman mutustelun myötä saan nyt noin 90 grammaa hiilihydraatteja päivässä. Se on tuntunut taivaalliselta! Olen säilyttänyt yhden hyvin proteiinipitoisen päivän viikossa, sillä ainakin minulla paras laihdutusvaikutus saavutettiin paljon proteiinia nauttimalla. Uskoisin, että yhden proteiinipäivän myötä onnistun ylläpitämään nykyisen ihannepainoni 59,5-60,5 kiloa.

Juoksulenkit sujuvat paremmin. Edelleenkään en tunne tarvetta syödä viljatuotteita. Poisopittuani näistä ruoka-aineista, päätän aloittaa niiden syönnin mahdollisesti vasta vaiheessa 4 (Ylläpito). Lue tarkemmin edellisestä Dukan kirjoituksestani. Vyötäröltä on lähtenyt rasvaa ja lihakset ovat säilyneet; katso alla!

Mittaustuloksia (Christer Sundqvist):
Painonpudotus
Vaihe 1 (Hyökkäys) -0,8 kiloa 6 päivän aikana
Vaihe 2 (Pudotus) -5,4 kiloa 60 päivän aikana
Vaihe 3 (Tasaus) juuri alkanut, paino pysynyt samana

Mittanauhan avulla todettu 2.5.2010 - 29.7.2010
Vyötärö -10,1 cm (vaatekoko W32 -> W28)
Lantio -3,2 cm (nyt on kapea lantio!)
Pohje +1,2 cm (pohje on kasvanut energiavajeesta huolimatta!)
Reisi -0,0 cm (reisilihakset pysyneet yhtä pieninä)
Hauis +0,6 cm (habaa löytyy enemmän, varokaa!)

Joitakin tilastotietoja laihdutusryhmästä:
Ajankohta: 2.5.2010 - 10.7.2010
Ryhmässä mukana: 32 kpl
Ryhmä laihtunut yht.: 101,2 kg
Laihtunut keskimäärin: 3,2 kg
1. vaiheen kesto keskimäär.: 7 päivää
2. vaiheen kesto keskimäär.: 34 päivää


English summary
The prolific health blogger (number 1 in Finland) Dr. Christer Sundqvist flew off the handle and started his Dukan diet May 2nd 2010. His BMI was 21 and he aims at targeting his weight at the youthful 59 kilograms. This seems like a moon-struck project you simply must follow. Google offers a handy translation of this page into googlinglish. Understand anything - nope? Well, on my opening day I had my three eggs and a large cup of coffee. Soon I'll enjoy my lunch: some left-over meat from yesterday. I intend to stay in the Attack phase of the program for at least 6 days. I had to wait until the 4th day of my Attack phase to see any weight loss. I managed to get rid of 1,1 kg during the Attack phase. During the Weight Loss phase I enjoyed eating vegetables every other day. After 60 days in this phase, I was able to reach my goal. My digital scale produced the much awaited 59,8 kilos on Sunday 4th of July. I have now entered the Stabilization phase. During the Stabilization phase I am still able to keep my weight stable (59,7-60,7 kilos). Don't laugh! Stay tuned!


Christer Sundqvistin laihdutuspäiväkirja, Dukanin dieetti (vaihe 3; Tasausvaihe)
Sunnuntaina 4.7.2010
Tämä on juhlapäivä Yhdysvalloissa (Fourth of July) ja myös minulla on juhlava hetki: Vaaka näyttää 59,8 kiloa! Siirryn huomenna Tasaus -vaiheeseen (dieetin kolmas vaihe).

Maanantaina 5.7.2010
Rankan viikonlopun jälkeen meni aamutoimet vähän sekaisin ja paino jäi tarkistamatta. Tasaus -vaihe lähtee vähän onnahdellen käyntiin. Juhlajuomana on lasilliset Coca-Colaa ja Dr. Pepperiä!

Tiistaina 6.7.2010
Aamupaino toiveikas 59,9 kiloa!

Keskiviikkona 7.7.2010
Aamulla painan 59,7 kiloa. Kiitos vaakani! Tänään aion syödä metsämansikoita lenkilläni. Edelleenkin vältän leipää.

Torstaina 8.7.2010
Aamupaino 59,8 kiloa. Vihanneksia, metsämarjoja ja hedelmiä syön nyt reippaammin. Juoksulenkillä kulkee paremmin.

Perjantaina 9.7.2010
Aaamupaino nousi yli kuudenkymmenen: 60,1 kiloa. Olen tosi tyytyväinen jos pystyn pitämään painoni näissä lukemissa.

Lauantaina 10.7.2010
Vaaka päätti näyttää tasalukemat 60,0 kiloa. Ihanan lämmin kesäpäivä houkuttelee liikkumaan luonnossa.

Sunnuntaina 11.7.2010
Tasausvaihe sujuu tasaisissa merkeissä, aamupaino oli 60,1 kiloa. Nyt ulos hakemaan D-vitamiinia!

Maanantaina 12.7.2010
On ollut tosi kuuma viime päivinä ja tavallista enemmän olen nauttinut hedelmiä, hedelmämehuja ja vettä. Liekö tuo syynä siihen, että vaaka näytti aamulla 60,5 kiloa!

Tiistaina 13.7.2010
Olen lomilla. En mennyt edes vaa'alle.

Keskiviikkona 14.7.2010
Loma jatkuu.

Torstaina 15.7.2010
Loma jatkuu. Kävin kuitenkin vaa'alla, ei paha: 60,1 kiloa.

Perjantaina 16.7.2010
Aamulla painoin tasausvaiheessa edelleen toiveikkaasti 60,1 kiloa. Vaikuttaa siltä kuin voin syödä marjoja ja hedelmiä menettämättä nälänhallintaani. Edelleenkään en ole syönyt leipää. Olo on mainio.

Maanantaina 19.7.2010
Viikonloppuna olin Keski-Suomessa yhdistetyllä luento- ja lomareissulla. Jätin digivaakani kotiin. Hieman lipsuin dieetissäni, mutta oli kiva huomata, että aamupaino oli pysynyt kohtuullisena: 60,4 kiloa!

Tiistaina 20.7.2010
Aamupaino oli 60,3 kiloa. Hyvä olo!

Keskiviikkona 21.7.2010
Painoin aamulla 60,2 kiloa. Jokailtainen kuntourheilu sujuu paremmin nyt kun nautin noin 90 grammaa hiilihydraatteja päivässä. Yrityksissäni tavoitella hyvää oloa noin 20 gramman hiilihydraattimäärillä (olin kuullut ja lukenut että tällainen olisi mahdollista) joudun myöntämään epäonnistuneeni. Sellaista hirvittävää eteenpäin raahautumista se lenkkeily oli koko ajan. Nyt kun lähes viisinkertaistin nautittujen hiilihydraattien määrän, juoksu kulkee paljon helpommin. Edelleenkin naoudatan selkeästi vähähiilihydraattista ruokavaliota. En tunne välitöntä tarvetta siirtyä normaalihiilihydraattiseen ruokavalioon (200-300 grammaa hiilihydraatteja päivässä). Saavuttaisin tuon "normaalin" hiilihydraattimäärän helposti aloittamalla ruisleivän syönnin ja lisäämällä lautaselle riisiä, pastaa ja perunaa.

Torstaina 22.7.2010
Jostain syystä paino oli noussut: 60,6 kiloa. Ehkä normaalia painonvaihtelua? Vyötärön seudulla ei ole tapahtunut mitään ikävää etenemistä.

Perjantaina 23.7.2010
Aamulla varhain painoin mä 60,2 kiloa. Ystävien seurassa pientä herkuttelua.

Lauantaina 24.7.2010
Unohdin digivaakani kotiin. Kyläpaikan vaaka pysähtyi lukemaan 60 kiloa.

Sunnuntai 25.7.2010
Digivaaka näyttää tasalukemia: 60,0 kiloa. Elän tasausvaiheen parasta vaihetta. Huomaan voivani syödä marjoja ja hedelmiä sekä täysrasvaisia maitotuotteita kohtuullisia määriä, säilyttäen painoni hallinnan. Sukulaisen rippijuhlissa söin pitkästä aikaa palan makeaa täytekakkua. Se osoittautui harkitsemattomaksi tempuksi! Minulla oli kotiintullessa aivan järkyttävä nälkä. Koko dieetin aikana ei olekaan ollut tällaista kalvavaa nälän tunnetta. Tuo täytekakkun palako sen nälän synnytti?

Maanantaina 26.7.2010
Eilisen myöhäisen ruokailun jäljet näkyvät: aamupaino 60,7 kiloa! Ei enää täytekakkuja minulle!

Tiistaina 27.7.2010
Aamulla tämä poika painoi 60,3 kiloa. Täytekakkupalojen jälkeen on ollut tiukka proteiinipäivä.

Keskiviikkona 28.7.2010
Iltapäivällä painoin 60,2 kiloa.

Torstaina 29.7.2010
Aamupaino toiveikas 60,2 kiloa. Viimeistään tässä vaiheessa voin olla varma siitä, että marjoja ja hedelmiä voin huoletta syödä. Ne eivät painoani nosta. Täytekakkua minulle on turha tyrkyttää!

Perjantaina 30.7.2010
Aamulla vaaka näytti 60,1 kiloa.

Lauantaina 31.7.2010
Painoni on näköjään vakiintunut 60 kilon paikkeille. Tänä aamuna piirtyi digivaakaan lukemat 60,2 kiloa. Aion tänään syödä vähän leipää. Voitteko kuvitella: en ole 2.5.2010 lähtien syönyt palaakaan leipää! Pysyykö leivän kulutus kohtuullisena? Nouseeko paino?

Sunnuntaina 1.8.2010
Aamupaino oli 60,4 kiloa. Söin eilen ensimmäisen palani leipää lähes kolmeen kuukauteen. Tänään aion olla ilman.

Maanantaina 2.8.2010
Olen nyt ollut kolme kuukautta Dukanin dieetillä. Alkupainosta 66,0 kg olen tullut alas ryminällä. Painan tänään 60,3 kiloa. Lähden nyt muutamaksi päiväksi nuorisoleirille ohjaajaksi. Täytyy muistaa liikkua paljon, sillä urheiluleireillä on hiilihydraatteja runsaasti tarjolla.

Tiistaina-keskiviikkona 3.-4.8.2010
Urheiluleirillä nautin hiilihydraatteja enemmän kuin koko tämän dieetin aikana. Makaroni, riisi ja kaurapuuro on toki hyvää, mutta rasvaton maito ja muu kevyt aines on kyllä melkoista kärsimystä. Elimistöni kostaa sillä nyt kireät farkkuni kiristävät hieman. Vieras vaaka näyttää 63 kiloa! Vaaka taitaa olla epäkunnossa?

Torstaina 5.8.2010
Aamulla oma vaakani näyttää outoja lukemia urheiluleirin jälkeen: 61,3 kiloa! Ilmeisesti hiilihydraattien reippaampi nauttiminen ja reipas nesteytys on tehnyt tehtävänsä proteiiniin ja rasvaan tottuneessa elimistössäni. Olen tässä vaiheessa niin tottunut proteiiniin ja rasvaan, että taidan pysytellä niissä. Aamulla nautin kananmunia ja kahvia. Proteiinipäiviä on tulossa nyt kunnes vaaka taas näyttää viitosella alkavaa lukemaa!

Perjantaina 6.8.2010
Edelleen painan yli 61 kiloa (61,1 kg). Muutama tiukka proteiinipäivä saa toivon mukaan vaa'an leppymään?

Lauantaina 7.8.2010
Tämä on ollut hyvin opettavainen laihdutuskuuri (ensimmäinen ja viimeinen!). Olen käynyt läpi monenlaiset tunnetilat. Nyt kun vaaka tänä aamuna näyttää 61,3 kiloa, käyn läpi vihan tunnetiloja. Vihaan itseäni kun menin urheiluleirillä syömään liikaa hiilihydraatteja ja vaakaan ilmestyi isompia lukemia. Tiukat farkut kiristävät taas! Voin hyvin ymmärtää itseinhon tunteita, joita esiintyy laihduttajilla ja syömishäiriöisillä.

Sunnuntaina 8.8.2010
Aamupaino 61,0 kiloa. Vihaan edelleen itseäni. Minulla on ihmeellinen tarve rangaista itseäni. Tällaista tunnetilaa en muista aiemmin kokeneeni. Toivottavasti menee pian ohi. Täytyy mennä pitkälle juoksulenkille. Tsempataan toisiamme!

Maanantaina 9.8.2010
Aamupaino 61,2 kiloa. Ei muuta kerrottavaa. Lisään proteiinipäiviä.

Tiistaina 10.8.2010
Aamulla varhain vaa'alle astuin ja mitä se näyttikään? 61,4 kiloa! Ei kovinkaan hilpeää.

Keskiviikkona 11.8.2010
Aamu alkoi ihan toiveikkaasti alle 61-kiloisena.

Torstaina 12.8.2010
Edelleen ihmettelen miksi paino jumiutui tähän 61 kiloon?

Perjantaina 13.8.2010
Aamupaino 61,3 kiloa. Täytyykö ehkä hyväksyä, että hetkellinen viivähtäminen alle 60 kilon painossa, jäi vain hetken huumaksi? En minä enää laihdu noin kevyeksi ilman uutta Dukanin hyökkäysvaihetta?

Maanantaina 16.8.2010
Vaihteeksi kävin taas vaa'alla. Vaaka näytti 60,8 kiloa. Muutaman tiukan proteiinipäivän jälkeen on todettava, että olo on aivan mainio, mutta olin toivonut olevani vielä kevyempi.

Torstaina 19.8.2010
Tänä aamuna olo tuntui kevyeltä ja vaaka sen todisti: 60,5 kiloa! Minua haukutaan anorektikoksi. Sen siitä saa kun kukkakeppi pyrkii narunpätkäksi. Ei sentään - tämä elämäni ensimmäinen (ja viimeinen?) laihdutuskuurini on ollut erittäin opettavainen. Jokaisen ravintoasiantuntijan pitäisi itse myös laihduttaa. Tietäisivät silloin enemmän, eivätkä vain luulisi tietävänsä, millaista se laihiksella olo oikeasti on.

Perjantaina 20.8.2010
Vaaka näytti lukemaa 60,4 kiloa. Muuttuu minun ruokavalioni tässä vaikka mihin suuntaan jatkossa, niin kahta en jätä: kananmunia ja lihaa. Kunto & -terveys -lehti julkaisi kahden sivun jutun Dukanin dieetistä. Ilmestyi tänään. Se on se lehden numero missä on se veret seisauttava kolesterolijuttukin.

Lauantaina 21.8.2010
Aamupaino oli nytkähtänyt reippaasti alas: 60,1 kiloa! Uskokaa nyt vihdoinkin, että tämä dieetti hoikistaa ja paino putoo! Olen ollut pari päivää tiukalla dieetillä: syönyt lähes pelkästää kananmunia ja lihaa sekä juonut reippaasti vettä. Tässä on tulos. Ennen niin kireät farkut ovat nyt tosi löysät vyötäröstä.

Sunnuntaina 22.8.2010
Takaisin maan pinnalle: 60,3 kiloa.

Maanantaina 23.8.2010
Aamupaino 60,2 kiloa.

Tiistaina 24.8.2010
Nyt rävähti semmoiset lukemat vaakaan, että oksat pois! Aamupaino: 59,8 kiloa. Syy löytyi kananmunista. Söin kohtuullisen paljon kananmunia eilen, eli 12 kpl (ennätykseni on 15 kpl kananmunia päivän aikana). Jos siis haluat painaa vähemmän, paina kananmunaa poskeen?

Keskiviikkona 25.8.2010
Vaaka oli sitä mieltä, että Christerin tarjoama laiha lohtu muille laihduttajille saa jatkua. Aamupaino 59,9 kiloa.

Torstaina 26.8.2010
Laiha lohtu jatkuu. Aamupaino oli tasan 60 kiloa. On mukavaa olla hoikka.

Perjantaina 3.9.2010
Kävin pitkästä aikaa vaa'alla: 60,2 kiloa. En minä ala tämmöistä! Olen viime päivinä syönyt mitä sattuu. Eikö sen pitäisi näkyä vaa'an lukemissa? Joskus olen oikein pinnistellyt ja syönyt dieettini mukaisesti ja paino on noussut! Mikä tämä tällainen ilmiö on? Aloitan kaikesta huolimatta tänään ylläpitovaiheen, eli vaiheen numero 4.

Sunnuntaina 5.9.2010
Tasalukemat tervehtivät minua aamulla: 60,0 kiloa.

Torstaina 9.9.2010
Painoin 60,1 kiloa. Olen päättänyt julistaa torstain proteiinipäiväksi koko loppuelämäni ajaksi. Näin neuvoo Pierre Dukan kirjassaan.

Perjantaina 10.9.2010
Painoin 60,3 kiloa.

Maanantaina 13.9.2010
Oli ihana aamu! Vaaka heilahti taas pitkästä aikaa alle 60 kilon: 59,8 kiloa.

Keskiviikkona 15.9.2010
Pientä flunssan poikasta, ulkona sataa ja on vähän kurjaa. Vaaka sentään on kelvollisella tuulella: 60,0 kiloa.


Muita kirjoituksiani laihdutuksesta:

Dukanin dieetti - lähde mukaan kokeiluun!Sietämätöntä leveyttä on luettu ahkerastiLaihduttajien tapaaminen Jyväskylässä 18.-19.9.2010Painonpudotus ENE-ruokavaliolla

tiistaina, syyskuuta 14, 2010

Pekka Puska MOTissa

**
Yleisradio esitti 13.9.2010 hyvin valmistellun ajankohtaisohjelman MOT - Rasvainen kupla. Ohjelma näkyy Ylen Areenassa vielä muutaman päivän ajan. Suosittelen katsomaan.

Pääjohtaja Pekka Puska jäi ohjelmassa aika yksin puolustamaan omia näkökantojaan. Hyvä niin. Voisi se olla kupletin juoni jatkossakin. Ei Puskan hovin aina tarvitse tulla häntä puolustamaan.

Tunnen Pekka Puskan monien vuosien takaa. Me käymme keskustelua lehtien palstoilla, kokouksissa ja tapaamisisssa. Lähetän hänelle säännöllisesti luettavaa. Jotenkin säälittävää on se, että hänellä ei ole aikaa, viitseliäisyyttä, halua tai taitoa perehtyä uusimpiin ravitsemustutkimuksiin. Omista projekteistaan hänen on erityisen vaikea luopua. Ohjelmassa tohtori Uffe Ravnskov sanoi, että joillakin tutkijoilla on vaikeuksia luopua uskostaan omiin  tutkimustuloksiin, vaikka muuta näyttöä on runsaasti. Katsojat huomaavat kyllä tämän kauniisti ilmaistun kohdan tuossa ohjelmassa.

MOT -ohjelma ei mielestäni pyrkinyt luomaan mustavalkoista asetelmaa. Katsojille tarjottiin yksi näkökulma ravitsemukseen, joka on osattu vaientaa täällä Puskan oppien kyllästämässä maassa. Pahinta mitä voin kuvitella on se, että nyt tulevina päivinä nousee esiin Puskaa puolustelevia tutkijoita, ravitsemusterapeutteja, lääkäreitä jne. Ei Puskaa tarvitse puolustaa. Olkoon Puska kerrankin motissa. Taitavana politikkona hän kyllä osaa ulos motista.

Sen minä toivon ohjelmasta jäävän suomalaisille mieleen, että sanoo se Puska hoveineen mitä tahansa puolustuksekseen, niin yhtään pahaa sanaa ei enää saa sanoa voista, täysmaidosta ja rasvaisista juustoista. Maitorasvan ja eläinrasvan vaarattomuus oli ohjelman tärkein viesti. Sinä joka olet seurannut terveysblogiani jo pitkään, tiedät tämän. Margariiniteollisuutta ei enää yhtään tarvitse tukea lausunnoilla, joille löytyy ohuenlaisesti tukea tieteellisistä tutkimuksista.

Olkoon oikeus syödä eläinrasvaa jokaisen oma henkilökohtainen terveysvalinta. Jos eläinrasvat tuovat hyvää oloa, syökää niitä mieluusti muistaen kuitenkin samalla jättää vähemmälle sokerit ja valkoiset viljatuotteet. Sillä yksi asia on varma: Nopeasti sokeristuvien ruoka-aineiden ja eläinrasvojen samanaikainen runsas nauttiminen on hyvin epäterveellistä. Jommasta kummasta pitää luopua. Itse luopuisin sokerista.

Monelle saattoi jäädä ohjelmasta sellainen ajatus, että rasvaa voi ilman huolta lisätä ravintoon. Tämä ei pidä paikkaansa. Rasvan suhteen pitää puhua laadusta, eli rasva nautitaan mahdollisimman luonnollisessa muodossa. Teknokemian modernit kotkotukset (kevytlevitteet, margariinit, kermankorvikkeet) kierretään kaukaa.

Seurataan tilannetta. Internet on tietenkin täynnä keskustelua MOT -ohjelmasta:

Voi ja läski pois pannasta? No ei!
Rasvakeskustelu roihahti jälleen
Rasvateorian nousu ja...
MOT: Rasvainen kupla (Kauppalehti)
MOT: Rasvainen kupla (Iltalehti)
MOT: Rasvainen kupla! (Keskisuomalainen)
MOT Suuri rasvainen kupla (Agronet)
MOT Rasvainen kupla TV1 tänään klo 20 (Plazan keskustelut)
MOT Rasvainen kupla TV1 13.9.10 (Kiloklubi)

maanantaina, syyskuuta 13, 2010

Kirjoittajavieras: Vladimir Heiskanen

**
Opiskelija Vladimir Heiskanen on nyt kirjoitusvuorossa tässä terveysblogissani. Suosiota saavuttanut vieraskirjoittajien sarja täydentyy nyt hyvin ajankohtaisella koosteella vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.


Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Suomen terveystilanne on mitä on, ei liian hyvä kuitenkaan, kuten
uutisia ja ympäristöä seuraamalla saattaa huomata. Toiston vuoksi,
diabeetikkoja Suomessa arvioidaan olevan puoli miljoonaa(1), eikä
tilanne ole hirveästi parempi muidenkaan terveysongelmien
(autoimmuunitaudit, lihavuus, masennus...) suhteen. Myös EU-
tilastoissa näkyy, kuinka suomalaisilla on kovin vähän terveitä
elinvuosia.(2) Yhdelle EU-maalle, Unkarille, pärjäämme. Muille
emme pärjää.

Uskoisin, että hieman hallitsemattomasti yleistyvät terveysongelmat
ovat merkki siitä, että edes terveyspuolen päättäjät eivät tunne
ongelmien syitä kovin hyvin. Mikä taas on johtanut siihen, että
monia virallistamattomia terveysnäkemyksiä suositaan kansan
puolella. Terveyttä haetaan kiropraktikoilta, kiinalaisesta lääketieteestä
ja luontaistuotteista. Kaikenlaisia dieettejäkin riittää, kuten tässäkin
blogissa ollaan havaittu.(3)

Lukuisien ruokavalioiden joukosta löytyy eräs viime aikoina
mediassakin(4,5,6) suosiotaan kasvattanut ravitsemussuuntaus, jonka
näen potentiaalisesti hyödyllisenä matkalla parempaan
kansanterveyteen.

Mikä on VHH?
Rakkaalla ruokavaliolla on monta nimeä. Yleensä puhutaan
vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, mutta myös VHH, karppaus,
alakarppaus, low-carb, hiilaritietoinen ruokavalio ja LCHF ovat
tunnettuja nimityksiä samasta asiasta. Myös ristiriitaista
huomiota saanut Atkinsin dieetti perustuu pitkälti
hiilihydraattien rajoittamiseen, ja on täten "karppausta".
Samoin Zonessa, Antti Heikkilän Pellinki-dieetissä tai Jan
Kwasniewskin ruokavaliossa on taustalla aivan sama
perusajatus, hiilihydraattien rajoittaminen.

Vähähiilihydraattisissa ruokavalioissa on yhteisenä piirteenä se, että
sokereita ja tärkkelystä korvataan rasvoilla ja proteiineilla. Muut asiat,
kuten makroravintoaineiden (proteiini, rasva, hiilihydraatti) tarkemmat
määrät ja rasvojen suositeltavat lähteet vaihtelevat koulukunnittain.

Taustaa
Vähähiilihydraattista ruokavaliota ei voi jäljittää yhteen henkilöön tai
laitokseen, sillä on hyvinkin tietoa myös eri alkuperäiskulttuureista,
joiden pääasiallinen energianlähde on rasva, eikä VHH ole täten uusi
keksintö. Täällä päin tunnetuin runsasrasvaisesti syövä
esimerkkikansa lienee Inuitit, joskin muitakin kansoja löytyy.(7,8)
Hiilihydraattirajoitusta tunnetuksi tehneistä ihmisistä englantilainen
William Banting (1796-1878) on mainitsemisen arvoinen.
Puhutaan, että ruotsin kielen verbi 'banta' (suom. laihduttaa) olisi
peräisin hänen nimestään.(9) Viime aikoina selvästi eniten
huomiota saanut 'karppiguru' on Robert Atkins.(10)


Terveellistäkö?
Siltä yllättäen näyttää. Ainakin itse olen näin todennut erilaisten
tutkimusraporttien pohjalta. Internetin puolella kuulee monesti, kuinka
jotkut ihmiset hoitavat diabetestaan tai muita sairauksia tärkkelys- ja
sokeripitoisia ruokia rajoittamalla, ja syömällä enemmän rasvaisia
ruokia. Kyseessä ei ole myytti, vaan takana on myös pätevää
tiedekirjallisuutta. Yritän valaista asiaa viitaten lukuisiin tutkimuksiin,
koska usein VHH torjutaan juuri "kliinisen näytön puutteen vuoksi".

Kliinistä tutkimusta - Vähähiilihydraattista ruokavaliota on kokeiltu
ihmiskokeissa tyypin 2 diabeetikoilla Japanissa(11,12), merkittävästi
ylipainoisilla henkilöillä (painoindeksi yli 30) Ruotsissa(13) ja
merkittävästi ylipainoisilla diabeetikoilla Israelissa(14) sekä Duken
yliopiston toimesta(15). Näistä 6-44kk kestäneistä tutkimuksista jäi
myös tutkijoille luultavasti hyvä maku, kun kerran
  • Koehenkilöiden pitkäsokeriarvot (HbA1c) laskivat tutkimuksesta
    riippuen keskimäärin 1.2-3.1 prosenttiyksikköä, minkä ansiosta
    useat koehenkilöt pystyivät lopettamaan mm. insuliinin
    annostelun. Vahva vaikutus näkyi jo maltillisella karppauksella,
    jossa 30% päivän kaloreista saatiin hiilihydraateista (Japani).
  • Merkittävä hiilihydraattirajoitus (20% tai vähemmän päivän
    kaloreista hiilihydraateista) johti myös ruumiinpainon laskuun
    (7-11kg, josta osa selittyy koehenkilöiden glykogeenivarastojen
    tyhjenemisellä)
  • Myös kolesteroliarvot paranivat vähähiilihydraattisesti syövillä.
    Suuri hiilihydraattirajoitus auttoi myös verenpaineisiin.
Kyseiset tutkimukset antavat viitettä, että hiilihydraattien kohtuullinen
rajoittaminen voisi olla etenkin diabeetikoille hyödyksi. Itse asiassa
japanilaiset tutkijat kirjoittivatkin tutkimusraporttiin, että
vähähiilihydraattinen ruokavalio on teholtaan verrattavissa
insuliiniterapiaan.

Mikäli sopii hieman verrata VHH:ta suomalaiseen ravintoneuvontaan,
vaikuttavat mainittujen VHH-tutkimusten tulokset aikuistyypin
diabeteksen suhteen paremmilta kuin esimerkiksi suomalaisessa
diabeteksen ehkäisytutkimuksessa (DPS), jossa yritettiin parantaa
koehenkilöiden veriarvoja perinteisin menetelmin (liikunnalla ja
ravitsemustottumuksia viralliseen suuntaan muuttamalla).(16)

Rasvat - Rasvat ovat VHH-ruokavalioiden pääasiallinen energianlähde,
ja tästä syystä VHH-ruokavaliota pidetään monesti jopa vaarallisena.
Viime vuosikymmeninä ravintorasvoista, erityisesti maitorasvoista,
on kuultu mielenkiintoisia väitteitä. Onneksi ravitsemustutkimusta
on pidetty yllä, sillä nyt voimme huokaista helpotuksesta: ei voin
käyttöä tarvitse rajoittaa, kyseessä kun on täysin turvallinen rasva.
Hieman tutkimustuloksia tueksi:
  • Ruotsissa runsaasti kasviksia syövillä maalaismiehillä vähäinen
    maitorasvan kulutus nelinkertaisti sydänkohtausriskin runsaasti
    kasviksia ja maitorasvaa käyttäviin nähden. Kyseinen
    kohorttitutkimus kesti 12 vuotta.(17)
  • Australiassa täysrasvaisia maitotuotteita käyttäneillä
    sydänkuolleisuus oli 69% vähäisempää kuin muilla. Tutkimus
    kesti 16 vuotta.(18)
  • Framinghamin 20 vuoden seurannassa voin runsaampi käyttö
    pienensi sydänkohtausriskiä, joskin tilastollisesti
    merkitsemättömästi. Margariinin käyttö sen sijaan nosti
    selkeästi**.(19)
  • ja niin edelleen, asiasta tarkemmin blogissani.(20)
Näidenkin tutkimusten valossa virallisessa rasvavalistuksessa on
selviä aukkoja, erityisen lievästi ilmaistuna. Toisaalta,
rasvakammossa näyttäisi olevan kuitenkin järkeä, mutta kohde on
vain väärä. Kaupasta löytyy tuotteita (monet leivokset,
kasvirasvajäätelöt, juustonaksut jne), joiden ainesosana käytetään
'osittain kovetettua kasvirasvaa'. Nämä tuotteet voivat sisältää
kasviöljyperäistä transrasvaa, jonka runsaampi kulutus korreloi
valtavan sydänkohtausriskin kanssa!(21,22)

Viljat ja kuidut - Monet tuntuvat perustelevan VHH-ruokailua
vastaan viljojen ja viljakuitujen terveellisyydellä. Sopii kuitenkin
huomata, että tätäkin ajatusta on kritisoitu tiedepuolella.
Kuiturikkaita viljoja pidetään erittäin ravinnerikkaina, mikä on
osaltaan totta, mutta osaltaan ei. Ravinteet näyttävät imeytyvän
kuiturikkaasta viljasta monesti jopa huonommin kuin puhdistetusta
jauhosta! Lisäksi ainoassa tuntemassani tutkimuksessa, jossa
tarkasteltiin viljakuitua yksittäisenä terveystekijänä, viljakuitu nosti
sekä sydänkohtausriskiä ja kuolleisuutta, joskin tulos ei ollut
tilastollisesti merkitsevä.(23)

Vaikka viljatuotteista saakin hyvin energiaa, ei ole syytä ajatella,
ettei niitä voisi korvata toisilla, kenties sopivammilla ruoilla!

Ristiriitaisuuksia (ja muita mietteitä)
Vaikka lyhyen aikavälin tutkimuksissa vähähiilihydraattinen
ruokavalio toimii erityisen hyvin, kovin tarkkaa pitkän aikavälin
kliinistä tietoa ei meillä ei kuitenkaan ole. Aikaisemmin mainitsemani
Ruotsissa toteutettu tutkimus(17) kesti noin 3,5 vuotta, ja
koehenkilöiden veriarvot olivat parhaimmillaan kuuden kuukauden
jälkeen, minkä verran ne palasivat huonompaan suuntaan, säilyen
kuitenkin alkuperäistä parempina.

Toiseksi, vähähiilihydraattinen ruokavalio ei ole mitenkään ainoa
tapa elää terveellisesti. Papua Uusi-Guineasta on löydetty lähes
yksinään bataattia syöviä asukkaita, joilla on diabetesta kuitenkin
uskomattoman vähän (noin 0,1 prosentilla).(24) Lisäksi Staffan
Lindebergin tutkimus, jossa saatiin paleoliittisella ("kivikautisella")
eli erityisesti lihaa, kalaa, munia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä
ja pähkinöitä sisältävällä ruokavaliolla merkittäviä tuloksia ilman
erityisen suurta hiilihydraattirajoitusta, puhuu sen puolesta, että
muullakin kuin hiilihydraattien määrällä on merkitystä (joskin myös
kyseisessä tutkimuksessa hiilihydraatteja syötiin vähemmän kuin
tavallisesti).(25)

Kolmanneksi, osa ihmisistä näyttää pärjäävän kuitenkin huonommin
erityisen matalilla hiilihydraateilla. Kuten myös jotkut VHH:ta
suosittelevat lääkärit (mm. Berkowitz(26)), en itsekään usko, että
kovin alhainen hiilihydraattimäärä (alle 60-100g) olisi välttämättä
parhaaksi kovasta stressistä kärsiville ihmisille.

Lisäksi on hyvä muistaa, että syötyjen makroravintoaineiden määrä
on vain osa kokonaisuutta. Jotkut kertovat monien vaivojen
korjaantuvan sillä, mutta toisilla ihmisillä terveyden pahimman
pullonkaulan saattaa muodostaa esimerkiksi liika stressi, ulkoilun
puutteesta vääristynyt vuorokausirytmi***, lähityöstä kärsineet
silmät, tarpeellisen lääkityksen puute (esim.
kilpirauhasongelmat), tunnistamattomat allergiat/yliherkkyydet
ruoka-aineille (esim. keliakia) tai vaikka lääkeaineiden
sivuvaikutukset.(27,28,29,30)
Linkki
VHH täällä Suomessa
Suuri osa Suomen "karppaajista" on löytänyt ruokavalionsa lääkäri
Antti Heikkilän kautta, luulen. Kyseinen ortopedi on kirjoittanut
VHH-ruokavalioista myönteiseen sävyyn useissa kirjoissaan, ja on
häntä myös televisiossa ja radiossa kuultu etenkin tämän vuoden
puolella.(31) Melko yleinen mielipide Heikkilästä on, että hänen
tekstiensä kieliasu ei ole aina kovin kaunista, ja että virheitäkin
mahtuu mukaan, mutta tästä huolimatta olen sitä mieltä, että
pääosin hänen tekstinsä ovat tutustumisen arvoisia.

Internetin puolella Karppaus.info on maamme suurin VHH-aiheinen
sivusto, jonka keskustelupalstalla on yli 21 000 rekisteröitynyttä
jäsentä, ja yli 1 000 000 kirjoitettua viestiä.(32)

Lisäksi Suomen VHH-kulttuuria rikastavat internet-sivusto
Hiilaritietoiset(33), Varpu Tavin ja Ilkka Salmenkaidan kirjat(34),
Rasalas-kustantamo(35), tämä Christer Sundqvistin blogi ja monet
muut vähemmän tunnetut sivustot ja blogit.

Kirjallisuutta
Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta kertovia kirjoja voi löytää
Rasalas-kustantamon sivuilta tai Karppaus.info -keskustelupalstan
kirjallisuutta käsittelevän alueen kautta(36). Omassa blogissani on
lisäksi pitkä lista erilaisista karppausaiheisista blogeista(37). Myös
oma lukiotutkielmani aiheesta voi olla lukemisen arvoinen(38).

Viimeiseksi aivan tuore kuva Suomen VHH-edustuksesta. Valokuva
on eduskunnan portailta, sikainfluenssan rokotustoimia kritisoivasta
mielenosoituksesta. Kuvasta löytyy myös noin neljäsosa Christer
Sundqvistia.




* Toisaalta, viime aikoina on sentään arvioitu, että lihavuuden
yleistyminen alkaa olla jo pysähtymässä. (Lähde: Dehko 6.8.2010)

** Sopii todeta, että ko. tutkimuksen aikoihin margariinin laatu ei
oletettavasti ollut verrattavissa nykyiseen.

*** Tämä ajatus tuli siitä, kun Internetin puolella jotkut ihmiset ovat
kirjoittaneet päässeensä eroon mm. aknesta ja myös joistakin
ruoansulatusvaivoista eroon jäljittelemällä alkukantaista
vuorokausirytmiä olemalla päiväsaikaan mahdollisimman
kirkkaissa oloissa (ulkona tai sitten erittäin kirkkaiden lamppujen
edessä) ja nukkumalla säännöllisesti täysin pimennetyssä
huoneessa.

Vladimir Heiskanen


Tässä sarjassa on aiemmin ilmestynyt:
1. Dosentti Matti Tolonen, Ravitsemushoito ja ravintolisät valtaavat
alaa koululääketieteessä

  2. Opiskelija Olli Posti, Ravinnon laadun merkitys
  3. Professori Pekka Puska, SUOMEN AJANKOHTAISIA
TERVEYSONGELMIA

  4. Dosentti Mikael Fogelholm, Hyvä kunto on terveellistä
  5. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, Missä
ravitsemusterapeutit luuraa?

  6. Professori Antti Mero, Proteiinin merkitys liikkujalle
  7. Professori Kari Salminen, Maitorasvat ja SVT
  8. Professori Timo Strandberg, Kolesteroli ja valtimotaudit

  9. Elintarviketieteiden maisteri Janne Huovila, Sosiaalinen
media terveystiedon välittäjänä
10. Toimitusjohtaja Riku Aalto, Tarvitaanko kuntosaleja?

sunnuntaina, syyskuuta 05, 2010

Vähän hiilareita vai vähän rasvaa?

**
Iltalehden toimittaja Taru Schroderus on taas ahkeroinut dieettivertailujen parissa. Viikonloppuna ilmestyvässä lehden liitteessä selvitellään taas vähähiilihydraattisen (VHH) ja vähärasvaisen dieetin paremmuutta. Näitä kirjoituksia on nykyään yhä enemmän. Onko se pysyvä merkki avoimemmasta kirjoituskulttuurista, jää nähtäväksi?

Virallisterveellisestä poterosta nousi esiin lehden haastattelema ravitsemustutkija Paula Hakala ja virallisen ja vaihtoehtoisen poteron välistä löytyi kätevästi ravintovalmentaja Christer Sundqvist. VHH-poteron kunkkua (eräs ortopedi) ei häiritty tälläkään kertaa.

Kissanhännänveto vähärasvaisen ja vähähiilihydraattisen ruokavalion paremmuudesta voidaan ehkä nyt lopettaa. Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan molemmat laihduttavat yhtä tehokkaasti.

Kolmen amerikkalaisyliopiston yhteistutkimus antaa lisätietoa monella ravitsemuksen osa-alueella. Jo aiemmin on saatu viitteitä siitä, että VHH edistää painonhallintaa. Tuore tutkimus vahvistaa tiedemiesten käsitystä siitä, että VHH:lla voi laihtua yhtä tehokkaasti kuin vähärasvaisella ruokavaliolla.


Tutkimus kesti kaksi vuotta ja siinä oli mukana 307 henkilöä. Tutkittavien keski-ikä oli 45,5 vuotta ja kehon painoindeksi keskimäärin 36,1. VHH:ta noudattaneessa ryhmässä hiilihydraattien saantia säännösteltiin voimakkaasti ensimmäiset kolme kuukautta (noin 20 g hiilihydraattia päivässä, eli tosi vähän!). Tämän jälkeen hiilihydraattien päivittäistä saantia nostettiin 5 grammaa viikossa, kunnes tavoitepaino oli saavutettu. Vähärasvaisessa dieetissä päivittäinen energiansaanti oli rajattu 1200-1800 kilokalorin välille.

Tutkimuksessa painotettiin voimakkaasti ryhmäterapiaa ja –ohjausta. Molemmat tutkimusryhmät kokoontuivat kahden vuoden aikana yhteensä 38 kertaa. Molemmissa ryhmissä osallistuneiden keskimääräinen painopudotus ensimmäisen (11 kiloa) ja toisen (7 kiloa) seurantavuoden jälkeen oli täsmälleen yhtä suuri. Ryhmien välinen henkilökato oli pienempi vähähiilihydraattista dieettiä noudattaneiden keskuudessa.

Tutkimuksen yhteenvedossa todettiin, että molemmilla dieeteillä laihtuu pitkällä aikajänteellä yhtä tehokkaasti. Lyhyellä aikavälillä vähähiilihydraattinen dieetti laihduttaa nopeammin ja sen vaikutukset veren rasvaprofiilin olivat parempia.


Ryhmien laihdutustulokset olivat siis yhtä hyviä, mikä ei ollut biologi, ravitsemusvalmentaja Christer Sundqvistin mukaan lainkaan yllättävää.

- Dieetti kuin dieetti tahtoo laihduttaa, kunhan sitä noudattaa. Myöskään se ei ollut yllättävää, että laihdutustulos oli vuoden jälkeen parempi kuin kahden vuoden kuluttua. Motivaation laskiessa kilot tahtovat tulla takaisin.

Christer Sundqvistin mukaan tutkimuksen merkittävin tulos oli se, että VHH:lla päästiin parempiin tuloksiin veren rasvaprofiilin suhteen. Myös Kelan johtava ravitsemustutkija Paula Hakala pitää sitä tutkimuksen mielenkiintoisimpana antina.

- Olisi ollut mielenkiintoista tietää, millaisesta ravinnosta tutkimusryhmien ruokavalio koostui, sillä sitä tutkimus ei kerro. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaneen ryhmän HDL-kolesterolissa tapahtui tutkimusjakson aikana niin positiivisia muutoksia, että ryhmän ravitsemuksessa on täytynyt kiinnittää enemmän huomiota ravintorasvojen laatuun.

VHH:ta puoltavista tutkimustuloksista huolimatta Hakala sanoo pitävänsä vähärasvaista ruokavaliota VHH:ta miellyttävämpänä tapana laihduttaa.

- Kuten tutkimuksestakin kävi ilmi, VHH:n aikana ilmeni selvästi enemmän suolisto-ongelmia, kuten ummetusta. Elimistön ketoositila voi aiheuttaa myös mm. pahanhajuista hengitystä, hiusten lähtöä ja suun kuivumista. Jos minun pitäisi laihduttaa, koostaisin ruokavalioni VHH:ta tasapainoisemmalla tavalla, Hakala toteaa.

Sundqvistin mielestä Hakalan väite VHH:n tasapainottomuudesta, on täyttä potaskaa. Ei pidä laisinkaan paikkaansa! VHH on monipuolinen ja ravinteikas ruokavalio. (piste). Joka väittää jotakin toista, ei ole joko perehtynyt asiaan laisinkaan tai nähnyt jonkin VHH-fanaatikon ruokalautasen tai uskonut jonkun sensaatiolehden tarinoita. Väärä tieto VHH:sta on mahdollista kumota, rakas Paula Hakala! Se vaatii omaa mielenkiintoa tähän ruokavalioon.

Christer Sundqvist sanoo, että toistaiseksi vain kaikkein vannoutuneimmat VHH:lle omistautuneet ovat voineet täysin rinnoin ilahtua siitä, että VHH parantaa esimerkiksi veren kolesteroliarvoja, sillä tieto ei ole päässyt yleiseen jakeluun.

- Yhä edelleen tahtoo olla niin, että viranomaisten suosimassa valistuksessa (esim. Paula Hakala) rasva tukkii verisuonia ja aiheuttaa häiriöitä rasva-aineenvaihdunnassa. Toivottavasti tämän uuden tutkimuksen tulokset kumoavat osaltaan väärän tietoa, sanoo Sundqvist ja huomaa lausahduksen päätyneen painettuun lehteen.

Sundqvist muistuttaa ravinnon runsaiden rasva- ja proteiinimäärien takaavan sen, että energiavajeessa oleva laihduttaja ei ole niin pahasti nälissään kuin energiavajeeseen pyrkivä runsashiilihydraattinen ja vähärasvainen kanssasisarensa.

- Hiilihydraattia syö helposti liikaa vähäisemmän kylläisyysvaikutuksensa takia. Siinä missä vähärasvainen ruokavalio voi tarkoittaa kärvistelyä nälässä, VHH:lla ei ole nälkä energiavajeesta huolimatta.

Sundqvist pitää VHH:ta hyvänä ruokavaliona. Oikein noudatettuna se on maittava ja ravinteikas sekä kannustaa pysyviin terveyttä ylläpitäviin elämäntapamuutoksiin. Paula Hakala ei kannusta ihmisiä äärilaitojen ruokavalioihin, joissa vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti voi vääristyä.

Sundqvist pitää käsittämättömänä Hakalan VHH-vainoa. Tarvittaessa insinööri Sami Uusitalo voi kädestä kiinni pitäen aukaista VHH:n mysteerit KELA:n johtavalle ravitsemustutkijalle. Epäuskon ja nöyrtymisen kautta selvyyteen kulki Sundqvistin tie VHH:n kannattajaksi. Hakala voisi harkita samaa.

Lehdessä haastatellaan kahta suomalaista laihduttajaa. Toinen laihduttaa VHH:lla, toinen vähentää rasvoja. Molemmat ovat tyytyväisiä ratkaisuunsa.

Tutkimus löytyy osoitteesta: www.annals.org/content/153/3/147.abstract

Muita kirjoituksia dieeteistä:

Dukanin dieetti jatkuu

Ovatko karppaajat oikeassa?

Sami iski numerot pöytään

perjantaina, syyskuuta 03, 2010

Paskalle siitä - hus hus!

**
Professori Antti Arstila on julkaissut kaikkien kovavatsaisten helpotukseksi hauskan ja opettavaisen ummetuskirjan. Näin kirjoittaa TerveysHymy.

Kirjassaan "Hyvästi ummetus" professori Arstila verestää muistoja armeija-ajalta. Vuonna 1961 Utön linnakkeen puusee oli rakennettu kalliolle siten, että jätökset tippuivat kymmenisen metriä alapuolella jylisevään mereen. Kylmää ja mahtavaa toimintaa.

Utön opetus oli, että kakalla ei kannata viipyä liian pitkään. Kyseessä oli käymälä eikä viipylä. Nyrkkisääntönä Arstila pitää, että ulostamassa pitää käydä vähintään kolmen-neljän päivän välein. Jos menee harvemmin, voi olla kyse siitä, että paskanhaltija tekee jotakin väärin.

Mikäli paksusuoli toimii moitteettomasti, sopiva istuntoaika on 2-3 minuuttia. Jos aikaa kuluu pitempään, ollaan ummella tai olemme opettaneet vatsamme huonoille tavoille. On muistettava, että ulostaminen on aktiivinen toimenpide, pytylle ei saa jäädä viihtymään. Liian pitkät istuntoajat ovat usein syynä peräpukamien syntyyn.

Professori Arstilalla on muutama takuuvarma konsti millä saa aikaan ummetuksen: syö paljon pitsaa, ranskalaisia perunoita, spagettia, suklaata, karkkia, juustoa, hampurilaisia, raakaa kaalia ja lanttua. "Ummetuspiru" ei sen sijaan pidä näistä: vihannekset, juurekset, hedelmät, vesi, marjat, kaurapuuro, täysjyväleipä, kala, keinomakeutetut juomat ja liemiruoat.

Ummetuksen syynä on lisäksi liikkumattomuus, liian vähäinen ruoan kuitumäärä, ei juoda riittävästi vettä ja ulosteen pidättäminen on myös pahasta. Jälkimmäisestä seuraa peräsuolen seinämän lihaksiston veltostumista ja se tottuu olemaan aina täynnä tavaraa.

Lisää luettavaa:
http://sundqvist.blogspot.com/search/label/kirjat
http://sundqvist.blogspot.com/search/label/liikunta
http://sundqvist.blogspot.com/search/label/ruoka

Rankkaa työtä edessä vielä!

#
Olet varmaan kuullut, että terveellinen ruoka ja säännölliset elämäntavat, ovat suositeltavia asioita elämässä. Lääkärit ja sairaanhoitajat eivät täydessä laajuudessa ole vielä tätä asiaa tiedostaneet.

Sattui eräänä päivänä, että ystäväni joutui varsin kovan ja täysin järjettömän peräänajon uhriksi. Ystäväni on lääkäri ammatiltaan ja jatkotarkistuksissa hän jäi suustaan kiinni kollegoiden ja sairaanhoitajien kanssa.

Hän kertoi mm. sairauksistaan ja sanoi hoitavansa niitä syömällä ruokaa. Hän joutui katselemaan epäuskosta suurentuvia lääkäreiden ja sairaanhoitajien silmiä. Voiko tämä olla totta? Ne eivät usko minua? ystäväni ihmetteli.

Lääkäriystäväni tuli siihen johtopäätökseen, että epäusko oli ihan todellista. Ihan tosissaan he hämmästelivät, että joku hoitaa yleensä lääkkeillä kurissa pysyvää sairautta syömällä ruokaa ja ravintolisiä. He olivat koulutuksen uhreja ja ystäväni totesi miten valtavan suuri työ odottaa jos tätä ajatusmaailmaa pitää muuttaa.

"Työtä on paljon vielä tekemättä ennen kuin ravitsemuksen perusteet on taas muutettu ns. normaaleiksi", ystäväni lopetti.

Oletko sinä kokenut samanlaista epäuskoa terveyttämme hoitavien ammattilaisten toimesta? Miksi tuntuu siltä, että vasta eläkkeellä ollessaan lääkäri ja/tai professori uskaltaa kertoa miten asiat oikeasti ovat lääkkeiden ja terveyden suhteen? Kerro kokemuksistasi!

Muuta haasteellista tarinaa:

Laiva kääntyy hitaasti mutta varmasti

Ylimieliset diabeteksen asiantuntijat tekevät paljon vahinkoa


Epätäydellisyydessä on salaisuuteni

Professorit järkiintymässä?


Tumppaa tupakka lopullisesti ja ala liikkumaan jos haluat välttää päänsärkyä

***
Luennoilla joku yleisön joukosta saattaa huudahtaa: "Tuohan on itsestään selvä juttu! Mitä ihmettä tuollaista juttua edes tutkitaan?"

Tähän itsestäänselvyyksien -kategoriaan lasken seuraavan tiedelehti Neurology'ssa ilmestyneen tutkimuksen, jossa todettin, että toistuvat pääkivut saattavat johtua epäterveellisistä elämäntavoista.

Tutkijoiden julkaisemat tulokset viittaavat ainakin tupakoinnin, vähäisen liikunnan ja ylipainoisuuden lisäävän päänsäryn riskiä. Verrattuna liikunnallisiin, savuttomiin ja normaalipainoisiin, toistuvat pääkivut ovat tupakoivilla 50 prosenttia yleisempiä, ylipainoisilla 40 prosenttia yleisempiä ja vähän liikkuvilla 20 prosenttia yleisempiä. Todennäköisyys myös suurenee mitä enemmän riskitekijöitä samalla henkilöllä on.

Havainnot perustuvat 5 800 norjalaisopiskelijan haastatteluihin ja terveystarkastuksiin. Päänsärkyjä aiheuttavat niin monet seikat, että osa tuloksista saattaa selittyä toisilla riskitekijöillä. Ylipaino, tupakointi ja vähäinen liikunta esimerkiksi liittyvät usein muihinkin epäterveellisiin elämäntapoihin, jotka mahdollisesti lisäävät pään kivistystä.

Päänsäryttömiä päiviä toivottaen lukijoilleni, ilmoitan, että nappasin tämän jutun Duodeciminin uutisvirrasta.

Muita päänsärkyä mahdollisesti lieventäviä uutisia, joita olen julkaissut vuosien varrella:

Liikunnasta hauskasti ja rennosti

Ville Valo - valtakunnan röökimys

Liikunta on turvallista myös ylipainoisille

Viisi minuuttia migreenistä

Bye bye Byetta

Luomumansikat paremman makuisia, mutta...

**
Luomu on nosteessa! Eräs kaupan nopeimmin kasvavia osa-alueita on luomutuotteet. Moni luomua jo pitkään ihannoinut huudahtaa: "Jo oli aikakin, että luomu saa paremmin jalansijaa!"

Luomutuotteita tutkitaan ja hutkitaan. Yhä vilkkaammin. Tehoviljely haastaa edelleen hyvin vahvasti luomutuotannon. Markkinaosuuksien kilpailussa olemme tottuneet siihen, että teho voittaa luonnollisuuden. Mutta ei ehkä loputtomiin. Kun luomun käyttäjiksi siirtyy yhä nimekkäämpää, äänekkäämpää ja vaikkapa kauniimpaa väkeä riittäviä määriä, silloin kauppias oivaltaa, että saattaa noita rupisia omenoita joku ostaakin. Toivon luomulle menestystä - vilpittömästi.

Nyt on tutkittu luomumansikoita. Ne todettiin maultaan ylivertaisiksi verrattaessa tehotuotettuihin. Niissä oli enemmän vitamiineja, mutta monien hivenaineiden suhteen ne hävisivät tehotuotetuille. Suomessa meidän totuttava siihen, että luomutuotteissa on vähemmän seleeniä, sillä maaperämme on kovin karu tämän hivenaineen suhteen. Amerikkalaistutkimuksessa todettiin hävikkiä myös muutaman muun kivennäis- ja hivenaineen suhteen.

Luomumansikat olivat 13,4 % pienempiä. Pieni on kaunista!

Ei siis suurta hätää ainakaan mansikoiden suhteen. Syö luomua!

Lähde: Medical News Today, 2.9.2010

Muita luomujuttujani:

Luomuruoka murroksessa

Ei pidä uskoa sokeasti luomuun

Seuraatko aikamme merkkejä?

Viherpiipertäjien ja hippien lisäksi taviksetkin ostavat nykyään luomua

keskiviikkona, syyskuuta 01, 2010

Kirjoittajavieras: Riku Aalto

**
Vieraskirjoitusten sarja jatkuu tässä terveysblogissa. Ja komeasti jatkuukin. Toimitusjohtaja Riku Aalto (Trainer4You) ottaa kantaa siihen tarvitaanko kuntosaleja.

Tarvitaanko kuntosaleja?

Toiset tykkää, toiset ei: Kuntosalitreenillä on kannattajansa. On myös niitä, jotka pitävät kuntosaleja turhanpäiväisinä pullistelun tyyssijoina. Kuntoa voi ylläpitää muuallakin, kuulee heidän sanovan. Mikä mahtaa olla absoluuttinen totuus? Sellaista ei mahda olla, mutta vaatimattoman mielipiteeni voin kyllä esittää.

Kuntosali on paikka, joka inspiroi monipuolisella laite- ja välinekannallaan sekä muiden harjoittelijoiden läsnäololla. Ohjauspalvelut ja viihtyisät puitteet lisäävät treenipaikan vetovoimaa. Kun kuntosali saa rinnalleen monipuolisen ryhmäliikuntatarjonnan jumpista spinningiin, body&mind –lajeihin sekä tanssillisiin tunteihin voidaan jo puhua kuntokeskuksesta. Lisäpalveluina tarjotaan usein personal training –valmennusta, kuntokartoituksia, erilaisia valmennusryhmiä sekä muuta jäsenohjelmaa ja jopa pallopelejä, minigolfia, lastenhoitoa, solariumeja, kylpylän saunoineen ja porealtaineen. Onko kaikki tämä välttämätöntä motivoitumiseen ja kunnon kohottamiseen? Kannattaako minun liittyä jäseneksi vai voinko saavuttaa tavoitteeni vaatimattomammin panostuksin?

Jos tavoitteena on voiman tai lihasmassan hankinta, taikka kehon muokkaus timmimpään sekä kiinteämpään muotoon, on kuntosali ehdottomasti paras paikka siihen! Kuntosalin monipuolinen laitekanta, riittävät lisävastukset laitteissa sekä irtopainojen riittävyys tarjoaa mahdollisuuden riittävään intensiteettiin treeneissä. Samoin, jos Sinun on vaikeaa motivoitua treenaamiseen yksin sekä kotosalla, voi kuntosali muine treenaajineen sekä ohjauspalveluineen olla inspiroiva ja kannustava ympäristö. Myös kuntouttavaan harjoitteluun löytyvät hyvät välineet ja usein osaaminenkin kuntokeskuksen palvelutarjonnasta.

Välttämätöntä kuntosalille tai –keskukseen vääntäytyminen ei kuitenkaan ole. Jos tavoitteena on yleisen lihaskunnon kehittäminen, kiinteytyminen, painon pudottaminen ja –hallinta, kestovoiman hankinta, ryhdin parantaminen tai vaikkapa vireyden ja energisyyden lisääminen lihaskuntoharjoittelun avulla, päästään tavoitteeseen muillakin tavoin. Lihaskuntopainotteinen ryhmäliikunta, harjoittelu kotikuntoilun pienvälineillä tai kotikuntosalilla ja nivelystävällinen sekä kokonaisvaltainen vesijumppa ovat hyviä vaihtoehtoja kuntosalitreenille näissä tapauksissa.

Parhaita lihaskuntoharjoittelun pienvälineitä ovat mielestäni kasattavat käsipainot (painoja voi lisätä tai vähentää tarpeen mukaan), gymstick eli kuminauhakeppi, jumppapallo (etenkin yhdistettynä käsipainoihin) sekä kahvakuula eli girya. Edellisiä yhdistämällä saadaan monipuolinen ja kattava kotikuntosali noin sadan euron budjetilla! Myös keppi ja vastuskumi ovat varsin toimivia, etenkin taukoliikuntaan ja kuntouttavaan treenaamiseen sopivia välineitä, joilla ei kuitenkaan juurikaan kroppaa muokata ja voimaa hankita. Keppi soveltuu hyvin liikkuvuuden parantamiseen ja vastuskumi taasen kuntouttavaan treenaamiseen!

Tarvitaanko kuntosaleja siis mihinkään? Kyllä ehdottomasti tarvitaan!! Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse liittyä jäseniksi tai edes eksyä salille. Tarve, tavoite, intressit ja elämäntilanne määrittelevät kuntosalilla käymisen tarpeellisuuden. Selittely ei kuitenkaan mene ainakaan allekirjoittaneelle läpi! Jos väität lihastesi kuormittuvan riittävästi töissä ja vapaa-aikana etkä koe lihaskuntotreenin olevan tarpeellista kohdallasi, niin kannan Sinut niskasta salille. Ellet sitten ole metsuri, töissä muuttofirmassa tai varastomies vailla trukkia. Ja silloinkin kuntouttavasta ja verenkiertoa elvyttävästä treenistä olisi takuulla hyötyä.


Tässä sarjassa on aiemmin ilmestynyt:

  1. Dosentti Matti Tolonen, Ravitsemushoito ja ravintolisät valtaavat alaa koululääketieteessä
  2. Opiskelija Olli Posti, Ravinnon laadun merkitys
  3. Professori Pekka Puska, SUOMEN AJANKOHTAISIA TERVEYSONGELMIA
  4. Dosentti Mikael Fogelholm, Hyvä kunto on terveellistä
  5. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, Missä ravitsemusterapeutit luuraa?
  6. Professori Antti Mero, Proteiinin merkitys liikkujalle
  7. Professori Kari Salminen, Maitorasvat ja SVT
  8. Professori Timo Strandberg, Kolesteroli ja valtimotaudit

  9. Elintarviketieteiden maisteri Janne Huovila, Sosiaalinen media terveystiedon välittäjänä