tiistaina, joulukuuta 14, 2010

Rasvassa on paljon energiaa

**
Olet varmaan kuullut, että hiilihydraateissa on energiaa noin 4 kcal grammaa kohti ja rasvoissa tätä energiaa on yli kaksi kertaa enemmän, eli noin 9 kcal/gramma. Tämä havainto johtaa usein siihen, että painonhallinnan asiantuntijat varoittavat valistustyössään rasvojen liiallisesta nauttimisesta.

Minäkin kerron valistustyössäni rasvojen korkeasta energiamäärästä. Tiede ja varsinkin käytäntö on kuitenkin osoittanut, että proteiinien ja rasvojen nauttiminen pitää nälän tehokkaasti loitolla. Painonhallinnassa on keskeistä miten usein me syömme ruokaa tai välipaloja tyydyttääksemme nälkämme. Nälkää vastaan on turha pitemmän päälle kamppailla. Itsepetoksen tiellä on kulkenut moni suomalainenkin nälkää näkevä laihduttaja. Usko nyt tällä sanomisella, että nälkä ja laihdutus eivät kulje käsi kädessä kovinkaan pitkään.

Rasvasta voidaan tehdä myös sellainen käytännön havainto, että on erittäin vaikea nauttia paljon pelkästään rasvaa sisältäviä ruoka-aineita. Yritä syödä kilo meijerivoita. Taitaa jäädä toteutumatta. Mitään valtavan suuria ongelmia ei useimmilla kuitenkaan ole syödä kilon verran spagettia tai makaronia. Puhumattakaan siitä, että moni meistä tyhjentää jopa puolentoista litran virvoitusjuomapullon hyvinkin lyhyessä ajassa ja saattaa vielä jäädä nälkäkin.

Rasvojen, hiilihydraattien ja muidenkin energiaravintoaineiden energiamäärät arvioidaan ns. Atwaterin kerrointa käyttäen. Tämän kertoimen avulla saadaan ravintoaineiden fysiologinen energia-arvo. Kautta aikojen tätä tietoa on käytetty ruoka-aineen energiapitoisuuden laskemiseen kun ravintoaineiden määrä tunnetaan. En kuitenkan usko, että Atwater olisi kaavaillut tätä kerrointa käytettäväksi painonhallinnan työvälineenä. Siihen se on liian yksinkertainen. Atwaterin kertoimet ovat seuraavat:

  • hiilihydraatit 4 kcal/g
  • proteiinit 4 kcal/g
  • rasvat 9 kcal/g
  • alkoholi 7 kcal/g

Olen erittäin hyvällä menestyksellä tarjonnut asiakkailleni seuraavaa tieteellistä havaintoa: Jos painonhallinnassa huolehdit siitä, että syöt riittävästi proteiinia ja rasvaa, sinulla on erittäin hyvät mahdollisuudet laihtua pysyvästi. Käytäntö osoittaa havainnot oikean suuntaisiksi. Saan lähes joka päivä palautetta tyytyväisiltä asiakkailta, jotka ilmoittavat kilojen karisseen nälkää näkemättä. Asiakkaiden huolet siitä, että voimakkaampi panostus proteiiniin ja rasvaan, saattaisi lisätä terveysriskejä (näistä rasvoihin ja proteiineihin liittyvistä terveysriskeistä joskus varoitellaan), pyrin kuittaamaan näin: On lähes aina terveellisempää siirtyä ylipainosta normaalipainoon kuin jäädä murehtimaan rasvojen ja proteiinien todennäköisesti hyvin pieniä terveysriskejä omalla kohdallasi. Tietenkin on syytä seurata terveysindikaattoreita koko ajan ja avoimella sekä kriittisellä mielellä tulkita terveyden edistymistä tai heikentymistä jokaisen ihmisen kohdalla erikseen. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi sellaisenaan toiselle. Mutta silkkaa hölmöyttä olisi jättää painonhallinnan keinovalikoimasta pois proteiinien ja rasvojen käyttö hiilihydraattien (ja alkoholin!) kustannuksella.  

Biokemian tasolla rasvojen ja hiilihydraattien ero energiamäärissä näkyy energiaravintoaineiden oksidaatiossa (hapetuksessa) ja yksittäisten atomien välisten sidosten laadussa.

Rasvat ja hiilihydraatit koostuvat ihan samoista alkuaineista, eli niissä on hiiltä, vetyä ja happea. Hiilihydraateissa on kuitenkin hyvin paljon enemmän happiatomeja kuin rasvamolekyylissä. Äärettömän yksinkertaisesti voidaan ilmaista energiaravintoaineiden ero tarkkailemalla niiden hapetusta ja atomien välisten sidosten laatua. Elimistömme saa energiaa mm. hapettamalla energiaravintoaineita. Koska hiilihydraateissa on ennestään niin paljon happea, ne eivät kovin paljon voi lisää "hapettua" (oksidoitua). Rasvamolekyyleissä sen sijaan on vähemmän happiatomeja ja siksi niiden oksidaatio on enemmän energiaa tuottava.

Hiilihydraattien ja rasvojen rakenne eroaa myös huomattavalla tavalla toisistaan. Yksinkertaiset sokerit ovat usein renkaan muotoisia kun sen sijaan rasvat usein koostuvat yhteisestä glyserolimolekyylistä, jonka varassa roikkuu kolme rasvahappoa.

Hiilen molekyylipaino on 12 ja vedyn molekyylipaino on vain noin 2 (vetymolekyylissä on aina kaksi vetyatomia, H2). Hapen molekyylipaino on suhteellisen suuri (16) ja sen suhteellinen massaosuus rasva- tai hiilihydraattimolekyylistä muodostuu näin varsin huomattavaksi. Näiden ja muidenkin asioiden takia hiilihydraatit sisältävät vähemmän energiaa kuin rasvat.

Kun seuraavan kerran (ehkä jo uutena vuotena 2011?) mietit laihdutuskuurin aloittamista, harkitse vakavissasi painonhallintaa proteiinin ja rasvan varassa. Kysy tarvittaessa lisää!

tiistaina, joulukuuta 07, 2010

Kirja, Universum tai juttutuokio

**
Mainoksiani kammoksuvat saavat jättää tämän lukematta. Te muut saatte luvan tutustua tähän kirjoitukseen ihan tosissanne.

Rahoitan toimintani terveystiedon välittäjänä pitkälti käymällä ahkerasti luentokeikoilla, myymällä omia kirjojani ja vähän muittenkin teoksia sekä antamalla halukkaille henkilökohtaista ohjausta esim. painonhallinnassa.

Tällä tavalla toimien voin elättää itseni ja tuottaa ilmaispalveluja kuten esim. tämä terveysblogi (vuodesta 2005 lähtien), joka on valittu Suomen suosituimmaksi terveysblogiksi.

KIRJANI
Suosittelen teitä hankkimaan seuraavat teokseni. Tilatkaa sähköpostilla, sillä minulla ei vielä ole omaa nettikauppaa. Tilaukset sähköpostiin: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Kirjojen hintaan sisältyy vero (9%) ja postikulut kotimaahan. Tuotteilla on täysi palautusoikeus.

Tilattavat kirjat:


  • UUSI!   Christer Sundqvist: Sietämättömiä runoja terveydestä. 115 sivua, omakustanne, joulukuu 2010. Hinta: 13,00 euroa / kpl. Useita kirjoja tilattaessa annan reilusti alennusta.
  • Christer Sundqvist: Sietämätön leveys. 150 sivua, SUL Julkaisut Oy, helmikuu 2010. Hinta: 14,00 euroa / kpl. Useita kirjoja tilattaessa annan reilusti alennusta.
  • Christer Sundqvist: Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta. E-kirja (PDF), 2010. Hinta: 10,00 euroa / kpl. Ilmainen päivitys voimassa 1 vuoden. Oppilaitoslisenssi on 200,00 euroa (lisätietoa tarvittaessa).
  • Mats-Eric Nilsson: Aitoa ruokaa. 272 sivua, Atar kustannus, 2010. Hinta: 22,00 euroa
  • Alaranta ja muut: Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa. 360 sivua, NutriMed Oy, 2007. Hinta: 22,00 euroa
Painos loppu (ei voi tällä hetkellä tilata):
  • Christer Sundqvist: Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta. 518 sivua, omakustanne, 2009 (painos loppu! Uudistettu painos tulossa vuoden 2011 aikana). Hinta: 17,00 euroa / kpl (ei voi tilata juuri nyt)
  • Christer Sundqvist: Kilpirauhaspotilaan ravinto. Yhteistyössä Suomen kilpirauhasliiton kanssa. 140 sivua, 2006 (Painos loppu)


LUENNOT

  • UUSI   Universum -yhtyeeni tarjoama ainutlaatuinen terveysshow. Kesto: 2 tuntia. Koostuu inspiroivasta laatumusiikista (pianisti Richard Järnefelt ja huilunsoittaja Henna-Adele Mustonen) ja viihdyttävästä turpaduunarin solistiosuudesta (FT Christer Sundqvist). Käsiteltäviä aiheita: ravitsemus, liikunta ja terveys sekä tilaajan erityistoiveet. Hinta: alkaen 1500 euroa (neuvotellaan sopivasta hinnasta!). Referenssejä voin antaa tarvittaessa ja illan kuvauksen voi löytää eräästä lehdestä, josta voin lähettää kopion tarvittaessa. Tämä on aivan ehdoton huippujuttu Suomessa!
  • Viihdyttävä ravinto-, terveys- ja/tai liikunta-aiheinen luento tilaajan mukaan räätälöity ja hinnoiteltu. Kesto: 1-2 tuntia. Kohdeyleisö: terveyspalveluja tuottavat alan yksiköt, yliopistot, opistot, järjestöt, potilasyhdistykset, eläkeläisryhmät, urheiluseurat, syrjäytyneet. Referenssejä voin antaa tarvittaessa. Hinta: alkaen 100 euroa (neuvotellaan sopivasta hinnasta!)
MUUTA
  • Ravitsemukseen, liikuntaan ja terveyteen liittyvä henkilökohtainen tai työyhteisöä koskeva laadukas neuvontatyö. Referenssejä voin antaa tarvittaessa. Hinta: alkaen 50 euroa (neuvotellaan sopivasta hinnasta!) 
  • Minun kauttani voi tilata laadukasta musiikkia tilaisuuksiinne! Hinta: alkaen 500 euroa (neuvotellaan sopivasta hinnasta!)
  • Matkailuun liittyvä idea on tarjolla halukkaille yhteisöille ja yksityisille. Omaan ideointiini perustuva "Sisällöllinen terveysmatka". Tiedustele! Tee tarjous! Kiinnostu!  

IDEA Sundqvist
Christer Sundqvist
christer.sundqvist@ravintokirja.fi
040-7529274

Tsemppiä kaikille!

sunnuntaina, joulukuuta 05, 2010

I have an idea: FoodLeaks!

*
FOODLEAKS?


Lehdistötiedote, 5.12.2010, julkaisuvapaa heti!
Press Release, 5.12.2010, immediately available for publication.


Kypsyttelen tässä rohkeaa ideaa:

Minulla on IDEA
Mietin sitä pitäisikö Suomeen perustaa "FoodLeaks" (vertaa WikiLeaks), joka paljastaisi elintarviketeollisuuden, lääkefirmojen ja THL:n salaisuudet? Saisiko tuollainen FoodLeaks paljastusorganisaatio enemmän hyvää aikaan kuin pahaa? Jakakaa tämä idea muille ystävillenne ja pohtikaa idean mielekkyyttä. Paljastettavaa on! Ongelmia on myös odotettavissa meille paljastajille. Mutta olisihan se ihanaa jos saisimme avoimuudellamme aikaan sen, että viranomaistemme vastuullisuus lisääntyisi.

Jätän idean teille pohdittavaksi. Suostun mahdollisesti paljastusjengi "FoodLeaksin" johtohahmoksi (tottakai siitä äänestetään porukan kesken!) olenhan minä idean isä ja toimin sen mukaisesti vastuuta tuntien. Minulla on aika hyviä diplomaattisia kykyjä, valtava työtarmo, jokseenkin kelvollinen kirjallinen ja suullinen esiintymistaito, omaan yhteyksiä aika moniin piireihin, olen neutraali, en ole mikään huuhaan perässä juoksija.

Jos sinua kiinnostaa asia, ota yhteyttä! Kerätään porukka kokoon ja tehdään työnjako.

I have an idea
WikiLeaks has dominated the headlines of news agencies for quite some time. I was struck by the possiblity to address some of the health- and food related secret issues. I see in front of me some food scandals and the urgent needs for whistleblowing as BigPharma tries to influence our lives in so many ways. Let us discuss the possibilities of turning these scandals into something constructive.

Please, contact me if you would like to participate in an organization with the arbitrary name FoodLeaks. I hold a doctoral degree in Biology, my health blog was recently rated as the most popular one in Finland, I do not get any support from any organizations whatsover and hold some diplomatic skills needed in order to achive something worthy of mentioning. I speak English fluently.

Yhteydenotto / Contacts
Christer Sundqvist
christer.sundqvist@ravintokirja.fi

torstaina, joulukuuta 02, 2010

Kalaa kannattaa syödä

**
Suomalaisessa ruokavaliossa kala on osoittautunut tärkeäksi D-vitamiinin, proteiinin, omega-3-rasvahappojen, B-vitamiinien, seleenin ja jodin lähteeksi. Kala kuuluu monipuoliseen ruokavalioon kaikkina ikäkausina. Kalan rasva on pehmeää eli hyvää sydämelle, verisuonille ja aivoille. Erinomaisena D-vitamiinin lähteenä kalan syöntiä kannattaa lisätä erityisesti talviaikaan, kun auringosta saamamme D-vitamiinin määrä on vähentynyt. Nykytietämyksen mukaan kalaravinnon terveysvaikutukset perustuvat paljolti myös siihen, että kala syödään jonkin muun ruoan sijaan. Omien ruokavalintojemme kokonaisuus ratkaisee lopullisen hyödyn.

Kala on tyypillinen raaka-aine Pohjoismaissa. Suomessakin tutkitaan niin kutsuttua Itämeren ruokavaliota, johon kuuluu kolme kala-ateriaa viikossa, maitovalmisteita ja lihaa vähärasvaisena, täysjyväviljaa, rypsiöljyä sekä runsaasti kasviksia ja marjoja. Sen uskotaan osoittautuvan yhtä terveelliseksi kuin sydänystävällisenä pidetyn Välimeren ruokavalion, jolle tyypillisiä ovat oliiviöljy, yrtit ja runsas kasvisten käyttö.

Itämeren ruokavaliolla voidaan tehokkaasti ehkäistä mm. metabolista oireyhtymää ja siihen liittyviä tauteja, kuten aikuistyypin diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja. Kun meillä on voitu havaita verisuonitukoksen esiasteita jopa alle 10-vuotiailla lapsilla, on kolme viikoittaista kala-ateriaa hyvä ottaa tavaksi jo lapsesta pitäen. Ja se mikä on hyvää sydämelle, on hyvää myös aivoille. Kalaravinnolla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia myös muistisairauksien ennalta ehkäisemisessä, minkä vuoksi viimeistään keski-iässä on syytä päivittää ruokavalionsa tältä osin kuntoon.

Suomessa ja Ruotsissa suositellaan, että ruokavalioon kuuluu 2-3 kala-ateriaa viikossa. Kalan määrä aterialla on 100-150 g. Se voi koostua kalasta tai äyriäisistä. Kalalajeja kannattaa vaihdella. Välillä on hyvä syödä rasvaisia, kuten lohikaloja, ja välillä vähärasvaisempia lajeja, kuten ahventa tai kuhaa. Myös meri- ja järvikalaa kannattaa syödä vaihdellen. Mitä monipuolisemmin eri kalalajeja hyödyntää ruokavaliossaan, sen parempi.

Kala pitää kylläisenä! Proteiini, kuitu ja riittävän iso annoskoko takaavat sen, että aterian jälkeen voi pitää ruokailussa taukoa 3-4 tuntia. Kala on lihaan verrattavissa oleva proteiinin lähde, joka ylläpitää kylläisyyttä. Toisaalta kalan liha on pehmeää ja helposti sulavaa, minkä vuoksi kala usein mielletään kevyeksi syötäväksi.

Materiaalin lähetti minulle kalan käyttöä suosiva rekisteröity yhdistys nimeltään Pro Kala.

Ylipaino on huomattava terveysriski

***
Ylipainosta ja laihduttamisesta on usein puhetta tässä FT Christer Sundqvistin terveysblogissa. Tässä muutama poiminta:

Lihavuuden syyt ja hoito Sami Uusitalon mukaan

Lihavuus sukurasitteena - onko mitään toivoa?

Painonhallinnassa onnistuminen on vaikeaa

Lihava lapsi ei liiku




Uunituoreessa, laajassa meta-analyysissä (kokoomatutkimus) lääkärilehdessä New England Journal of Medicine, ylipaino tai lihavuus yhdistetään ennenaikaiseen kuolemaan. Peräti 1,46 miljoonaa tapausta on käyty läpi eri puolilla maailmaa.

Lihavuutta pidetään itsenäisenä syynä mm. sydän- ja verisuonisairauksiin sekä syöpiin, mutta kansainväliset terveystutkijat päätyivät tarkistelemaan suuresta aineistosta, lyhentääkö lihavuus elämää ylipäänsä.

Tutkimukseen valittiin 19 seurantatutkimusta ja viesti oli aika selvä: Sekä ylipaino (BMI 25,0-29,9) että lihavuus (yli 30,0) lyhensivät ihmisten elämää riippumatta siitä mihin ihmiset kuolivat.

Normaalipainoisilla (BMI 20,0-24,9) oli kaikkein pienin riski kuolla ennenaikaisesti.

Lähde: Amy Berrington de Gonzalez, Patricia Hartge, James R. Cerhan, Alan J. Flint, Lindsay Hannan, Robert J. MacInnis, Steven C. Moore, Geoffrey S. Tobias, Hoda Anton-Culver, Laura Beane Freeman, W. Lawrence Beeson, Sandra L. Clipp, Dallas R. English, Aaron R. Folsom, D. Michal Freedman, Graham Giles, Niclas Hakansson, Katherine D. Henderson, Judith Hoffman-Bolton, Jane A. Hoppin, Karen L. Koenig, I-Min Lee, Martha S. Linet, Yikyung Park, Gaia Pocobelli, Arthur Schatzkin, Howard D. Sesso, Elisabete Weiderpass, Bradley J. Willcox, Alicja Wolk, Anne Zeleniuch-Jacquotte, Walter C. Willett, ja Michael J. Thun. Body-Mass Index and Mortality among 1.46 Million White Adults. N Engl J Med 363: 2211-2219, 2010 (ilmestynyt 2.12.2010)

tiistaina, marraskuuta 30, 2010

Lihavuuden syyt ja hoito Sami Uusitalon mukaan

**
Sami Uusitalo kirjoittaa usein Veteraaniurheilijan terveysblogissa. Sami on käytännönläheisen laihdutuksen asiantuntija. Lue ajatuksella mitä hän tällä kertaa kirjoittaa lihavuuden syistä ja hoidosta.

Kommentoi!

----------------------
Kirjoitin reilu vuosi sitten Kaleva -lehden mielipidepalstalle ja tähän terveysblogiin käsitykseni lihavuuden kasvun syistä yhteiskunnallisella tasolla. Olin sitä mieltä ettei lihavuuden yleistyminen johdu arkiliikunnan vähenemisestä, autoistumisesta ja muista vastaavista seikoista. Tämä sen vuoksi ettei lihavuus kasvanut eniten silloin kun yhteiskunnan taloudellinen kasvu ja teknisen kehityksen aiheuttama elämän helpottuminen oli voimakkaimmillaan.

Lihavuuden kasvun taitekohta maassamme on 80-luvun alussa. Voimakkainta lihavuuden kasvu on ollut lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Suomessa on nyt kolme kertaa enemmän lihavia lapsia kuin kolme vuosikymmentä sitten.

Huomionarvoista on se, ettei lihavuus yleistynyt 60- ja 70-luvuilla. Elämä helpottui valtavasti noina kahtena vuosikymmenenä. Esimerkiksi koulukuljetukset alkoivat yleisesti jo 60-luvun alussa. Samoin henkilöautojen määrä kuusinkertaistui kahdessa vuosikymmenessä vuodesta 1960 alkaen. Varusmiesten Cooper-tulokset jopa paranivat 70-luvun lopulla. Nythän ne ovat heikentyneet tasaisesti lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Kun edellisen kerran kirjoitin tästä samasta aiheesta, seurasi siitä vilkas keskustelu eräällä nettipalstalla. Muuan ravitsemusammattilainen valisti minua laittamalla vakuuttavan sisällysluettelon lasten lihavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Sisällysluettelosta kävi ilmi, että lasten lihavuuteen vaikuttaisivat muun muassa ruokapöytä- ja lautasmaisema sekä kodin ja lähiyhteisön kasvimaat.

Ravitsemusalan asiantuntijat etsivät lihavuuden kasvun syitä aivan vääristä paikoista. Kasvimaat ja maisemat eivät lihota lapsia, vaan ruoka, jota he syövät.

Kolme vuosikymmentä sitten rasvavalistus aloitti tuhoisan voittokulkunsa. Rasvan määrä ravinnossa on vähentynyt merkittävästi ja myös sen laatu on muuttunut. Samalla hiilihydraattien suhteellinen osuus on kasvanut.

Meitä on lukuisia, jotka ovat korjanneet ylipainonsa väistelemällä rasvan sijaan runsastärkkelyksisiä ruokia kuten muroja, mysliä, leipää, makaroonia, riisiä ja perunaa ja suosimalla vihanneksia, kalaa, kananmunia ja lihaa eikä sitä rasvaakaan tarvitse niin neuroottisesti pelätä.

Sami Uusitalo

torstaina, marraskuuta 25, 2010

Rakasta proteiinia jos haluat laihtua

**
Päivitys: Kirjoitettuani tämän aikaisin aamulla huomasin, että mm. Helsingin Sanomat ja Duodecim uutisoivat tapahtumasta! Iloitsen siitä kun tätä tutkimusta ei vaienneta kuoliaaksi, vaikka se selvästi asettaa nykyiset ravitsemussuositukset huonoon valoon. Olisikohan se merkki siitä, että ravitsemustiedon laiva on kääntynyt? Pitkään automaattiohjauksella seilannut alus on vihdoinkin kääntymässä huomioimaan uusia tutkimustuloksia hiilihydraattien vaaroista?


  • Kostdoktorn Andreas Eenfeldt oli 25.11.2010 aamyöstä huomannut Aftonbladet -lehden kirjoittaneen päin honkia tästä tutkimuksesta ja pyytänyt lehteä korjaamaan jutun. Ei se paljon paremmaksi ollut kuulemma muuttunut ja niinpä suosittu lääkäri Eenfeldt intoutui julistamaan, että Aftonbladet on huonointa mitä voit tehdä painonhallinnallesi! Aftonbladet nimittäin väitti vastoin tutkimustuloksia, että Atkinsin dieetti ja LCHF (=VHH) ovat kaikkein heikoimpia painonhallinnan suhteen. Atkinsin dieettiä ei tutkimuksessa testattu laisinkaan, mutta se ruokavaliomalli mikä tutkimuksessa selviytyi voittajaksi muistutti ENITEN juuri Atkinsin dieettiä. Siksi Kostdoktorn tulistui. Aftonbladetin kosto oli "suloinen": Atkins otettiin pois, mutta sinne jätettiin LCHF kaikkein heikoimpana vaihtoehtona. Ruotsissa on odotettavissa paljon sananvaihtoa tästä asiasta!  
  • Helsingin Sanomat kirjoittaa 25.11.2010 myös tästä tutkimuksesta: Jättiläistutkimus selvitti parhaan ruokavalion painonhallintaan
  • Ylen Tiedeuutiset kertoo 25.11.2010 tästä tutkimuksesta: Dieetti jolla paino ei nouse, paljon proteiineja, matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja ja vähän rasva
  • Iltalehti on 25.11.2010 saanut käyttöönsä Uutispalvelu Duodecimin tuottaman tekstin: Mittava tutkimus - Tällä dieetillä laihdutustulokset pysyvät
  • Dagens Medicin -lehti kirjoittaa 25.11.2010 niin ikään tästä tutkimuksesta: Hög andel protein i kosten fick bantare att hålla vikten

Uusi tanskalainen tutkimus todistaa sen minkä tämän terveysblogin lukijat jo pitkään ovat tajunneet:

Jos haluat laihtua sinun pitää syödä enemmän proteiinia!

Tutkijat suosittelevat laihduttajille reilusti paljon proteiinia sisältävää ruokaa, vähärasvaista lihaa, vähärasvaisia maitotuotteita ja papuja. Sen sijaan pitää visusti varoa syömästä jalostettuja tärkkelystä sisältäviä tuotteita. Pahinta mahdollista lihotusruokaa on vaalea leipä ja hohtavan valkoinen riisi.

Sitten seuraa erittäin tärkeä tieto:

Tällä dieetillä voit syödä itsesi täyteen ja sinulla ei ole tarvetta laskea kaloreita.

Proteiinipitoisella ruoalla laihtuu. Tämä on ainakin minulle täysi selviö. Esimerkkinä laajat aiemmat tutkimusnäytöt ja oma dieettikokeeni (ja mukaan tulleiden samanlaiset havainnot!) missä muutun "kukkakepistä langanpätkäksi". Olen noudattanut proteiinipitoista Dukanin dieettiä toukokuun alusta 2010. Tuloksena on ollut ennestään keveän olemukseni lisäkevennys, eli laihduin noin 7 kiloa kesän puoliväliin mennessä ja vielä tähän päivään mennessä kilot eivät ole hiipineet takaisin. Tänään tarkistin painoni. Se on 59,8 kiloa. Minulla on kevyt olo! Olen Dukan dieetin ylläpitovaiheessa, eli siinä vaiheessa, jota aion noudattaa koko loppuelämäni.

Tanskalaiset tutkijat osoittavat todeksi myös sen asian mitä tässä terveysblogissa on moneen kertaan käsitelty:

Viralliset suositukset eivät ole riittävät estämään lihomista.

Jos haluat pitää ihrakasoistasi kiinni, noudata toki virallista ohjeistusta: leipää, pastaa, perunaa jne. Jos haluat laihtua, syö paljon kananmunia, lihaa, kalaa, maitotuotteita.

Tanskalaistutkimus julkaistiin erittäin arvostetussa lääkärilehdessä The New England Journal of Medicine. Tutkimus on uutisoitu Suomessa missä vielä uskollisesti noudatetaan Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suosituksia. Onko hiljaiselon rikkoutuminen näin nopeasti tulkittavissa, että ravitsemusasioista tiedottaminen on Suomessakin kääntymässä avoimempaan suuntaan. Onhan tutkimuksen näyttö aivan katastrofaalisen tyrmäävä vallitsevaa virallista käytäntöä kohtaan.

Terveystietoiset ottanevat yhä enemmän etäisyyttä VRN:ään, sillä tämä laaja tanskalaistutkimus (Diogenes) on vaikeasti ohitettavissa. Diogenes -projektissa etsittiin parhainta mahdollista ruokavaliota lihavuuden ehkäisyyn. Tutkimukseen osallistui kahdeksan eurooppalaista tutkimusyksikköä. Päävastuun tutkimuksessa kantoivat tohtori Thomas Meinert Larsen ja tunnettu professori Arne Astrup. Tutkimusta rahoitettiin Euroopan Unionin toimesta 14,5 miljoonan euron avustamana.

Laajat kansalaistahot ihmettelevät miten on mahdollista, että toistuvista vastakkaisista näytöistä huolimatta yhä edelleen pidetään kiinni tärkkelyspitoisesta ravitsemuslinjauksesta. Miten on mahdollista, että vähähiilihydraattisia ruokavalioita (VHH) ei oteta vakavasti? Miksi VHH aina ohitetaan kun tulee puhe tehokkaista keinoista hallita painoa?

Jos et usko minua, niin lue esimerkiksi laillistetun ravitsemusterapeutin Reijo Laatikaisen erinomainen katsaus VHH:n rooliin laihdutuksessa: Vähähiilihydraattinen ruokavalio, teho painonhallinnassa (osa 2).

Diogenes -projektiin osallistui 772 perhettä (938 aikuista ja 827 lasta) eri puolilta Eurooppaa. Tutkimuksen alkuasetelma ja varsinkin toteutus oli varsin nerokas. Ylipainoiset aikuiset pistettiin aluksi näivetysdieetille (800 kcal/päivä) kahden kuukauden ajaksi, jolloin he laihtuivat keskimäärin 11 kiloa. Kahden kuukauden jälkeen heidät arvottiin viiteen erilaiseen ruokavalioryhmään puolen vuoden ajaksi. Tarkoituksena oli kokeilla mikä viidestä ruokavaliosta johti parhaimpaan painonhallintaan. Tunnetusti näivetysdieettien jälkeen on suuri vaara, että saavutettu laihdutustulos mitätöityy. Kilot tulevat takaisin ja monesti korkojen kanssa.

Yhteistä tutkimuksessa käytetyille ruokavalioille oli, että niissä oli käytössä vähän rasvaa (voi tietenkin kysyä olisiko rasvojen lisäämisellä saatu vielä parempi ero proteiinipitoisten ruokavalioiden eduksi?) ja hiilihydraatin ja proteiinin määrä vaihteli. Perheet saivat tutkimuksen aikana parasta mahdollista ohjeistusta miten pysytellä heille valitussa ruokavaliossa.

Käytetyt ruokavaliomallit olivat tällaisia (vähärasvaisuus oli yhteinen piirre):
Ryhmä 1. Vähän proteiinia (13% energiasta) ja korkea glykeeminen indeksi (GI)
Ryhmä 2. Vähän proteiinia ja matala GI
Ryhmä 3. Paljon proteiinia (25% energiasta) ja matala GI
Ryhmä 4. Paljon proteiinia ja korkea GI
Ryhmä 5. Kontrolliryhmä, joka noudatti virallista ruokavaliosuositusta

Parhaimmaksi ruokavaliomalliksi osoittautui kasvavan kansalaismielipiteen omaksuma käsitys! Kun ruokavalioon valitaan proteiinia sisältäviä ruoka-aineita ja syödään hitaasti sokeristuvia matalan GI:n tuotteita, niin paino pysy hallinnassa. Kansalaismielipide puhuu vielä lisäksi ravintorasvojen eduista painonhallinnassa, mutta sitä ei tässä asetelmassa tutkittu.

Parhaiten pärjäsi siis ruokavaliomalli numero 3. Katso kuva alhaalla! Kun syötiin puolen vuoden seurantajakson aikana noiden viiden ruokavalion mukaisesti niin parhaiten pärjäsivät ne, jotka söivät paljon proteiinia ja varoivat korkean GI:n hiilihydraatteja. Huonoimmin pärjäsivät ryhmä 1 ja ryhmä 5 (kontrollit, VRN). Ryhmä 3 erottuu ylivoimaisena voittajana.

Tutkimuksen aikana ruokavalion keskeytti kaikkein vähiten ryhmään 3 kuuluvat henkilöt. Erot keskeyttämisprosenteissa olivat tilastollisesti merkittäviä verrattaessa ryhmiä 1 ja 3. Oli paljon vaikeampaa motivoida henkilöitä jatkamaan nopeilla hiilihydraateilla ja vähillä proteiineilla kuin yhdistelmällä vähän nopeita hiilihydraatteja ja paljon proteiinia. Kansalaisten havainnot tukevat tätä: Kun syö paljon nopeasti sokeristuvia hiilihydraatteja, tulee herkästi kova nälkä ja nälkäisenä on tosi kurja olla.

Kilot tulivat takaisin ryminällä ryhmässä 1, eli ylipainoiset lihoivat hiilihydraattien ja matalan proteiinin voimalla takaisin lähes 2 kiloa puolessa vuodessa. Paino pysyi lähes ennallaan ryhmässä 3.

Lapsille tehty tutkimus on julkaistu erikseen American Medical Journal of Pediatrics -lehdessä. Palaan siihen kun saan siitä lisää tietoa. Physorg -uutispalvelun jutusta ymmärsin, että lapset noudattivat samaa ruokavaliomallia kuin aikuisetkin. Lähes puolet lapsista oli ylipainoisia. Lapsilla ruokavalion merkitys oli hämmästyttävä. Niissä perheissä, joissa noudatettin ryhmän 3 ruokavaliomallia, lapset laihtuvat hyvin äkkiä! Ylipainoisiksi heistä luokiteltiin 46% tutkimuksen alkaessa, mutta tutkimuksen lopussa ylipainoisia oli enää 39 prosenttia! Eli, lue nyt tosi tarkkaan tämä tieto:

Kun annettiin ylipainoisille lapsille enemmän proteiinia ja laskettiin hiilihydraattien glykeemistä indeksiä, 15% lapsista pääsi eroon ylipainostaan! Jotkut suosittelevat lapsille laihdutusleikkauksia! Järjetöntä!

Toivon vilkasta kommentointia! Seuratkaa tiedotusvälineitä! Peli on avattu! Sosiaalinen media on jo puhunut, mutta senhän te tiesitte, että blogeja kannattaa seurata jos haluaa uutta tietoa ravitsemuksesta, terveydestä ja liikunnasta.

Lähde:
Thomas Meinert Larsen, Stine-Mathilde Dalskov, Marleen van Baak, Susan A. Jebb, Angeliki Papadaki, Andreas F.H. Pfeiffer, J. Alfredo Martinez, Teodora Handjieva-Darlenska, Marie Kunešová, Mats Pihlsgård, Steen Stender, Claus Holst, Wim H.M. Saris, Arne Astrup ja Diet, Obesity, and Genes (Diogenes) Project. Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance. N Engl J Med 2010; 363:2102-2113 (November 25, 2010)

maanantaina, marraskuuta 22, 2010

Täältä löytyy kaikkea mahdollista

**
Iltalehden terveysblogeja käsittelevässä jutussa osattiin ihan äskettäin antaa arvo myös tälle vaatimattomalle Veteraaniurheilijan blogille, jota olen ylläpitänyt pitempään kuin ehkä osasit arvata (vuodesta 2005 lähtien). Toimittaja Hilkka Tienhaaran mukaan blogistani löytyy "Kaikkea mahdollista".

Toimittaja Tienhaaran mukaan nettiosoite http://sundqvist.blogspot.com vie Suomen suosituimman terveysblogin pariin. Minulla on todellakin valtavasti lukijoita ja kommentointi on erityisen vilkasta. Lukija ei ehkä huomaa, että valmistelen kirjoituksia huolella. Osalle jutuista saatan saadan vielä blogiani laajemman yleisön jonkun televisiotoimituksen tai lehdistön kiinnostuessa kirjoituksistani. Mutta pääsääntöisesti en suoraan hyödy taloudellisesti kirjoittelustani tässä terveysblogissani.

Taloudellista hyötyä saan siitä kun tilaatte minulta kirjoja luettavaksi tai pyydätte minua tulemaan vieraaksenne terveysiltaanne tai muuhun tilaisuuteen. Erityisen ajankohtainen kirja on tällä hetkellä ihan näinä päivinä ilmestyvä runokirjani. Pidän siitä kun voin kokeilla erilaisia terveystiedottamisen tyylisuuntia. Äskettäin sain viralliselta taholta arvostusta juuri tästä syystä. Ei terveystiedottamisen tarvitse olla tylsää ja uusia tapoja saa mieluusti etsiä terveysviestin läpimenolle. Terveystiedosta voi tehdä myös hauskaa.

Runoni ovat terveysaiheisia ja viihteellisiä. Saat mielelläsi tukea minua ja toimintaani hankkimalla itsellesi ja ystävillesi jouluksi runokirjani "Sietämättömiä runoja terveydestä" luettavaksi. Se maksaa ennakkotilajalle 13 euroa (tilaukset sähköpostiin christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Aiemmin tänä vuonna ilmestynyt kirjani "Sietämätön leveys" on edelleen erittäin ajankohtainen. Siinä on esillä rasvasodan kiihkeimmät vaiheet ja siinä esitellään yksi painonhallinnan malli romaanin muodossa. Ei sellaistakaan lähestymistapaa ole kukaan muu kokeillut. Joko olet tämän kirjan lukenut?

Terveystiedottamisen uusia väyliä aukaisee myös oma kesällä 2010 perustettu orkesterini "Universum". Universumin keikat ovat onnistuneet poikkeuksellisen hyvin. Musiikin ja rennon terveystiedottamisen yhdistämistä ei ole aiemmin maassamme tietääkseni kokeiltu. Orkesterin treeneissä oli poikkeuksellisen rento tunnelma ja onnistuimme säilyttämään tämän rentouden myös keikoille asti. Odotamme, että tästä tulee erittäin suosittu terveysshow vaativallekin yleisölle. Ottakaa yhteys jos haluatte viettää unohtumattoman kaksituntisen hetken musiikin ja terveystiedon parissa. Musiikista huolehtii ennätyspianisti Richard Järnefelt (varalla Hillel Tokazier) ja huilua soittaa Henna-Adele Mustonen. Tilaisuudessa ei kuulla laulua, sillä turpaduunari Sundqvist vain puhuu viihteellisesti. Terveystiedottamisessa iskulauseet sinkoavat, runosuoni sykkii, olohuoneliikunnan salat aukeavat ja terveyden täsmätieto löytää kohteensa. Musiikin suhteen saatte varautua terveysilakointiin vailla vertaa. Pianisti ja huilisti osaavat löytää juuri tilaisuuteen sopivat sävelet klassisen musiikin helmistä ja parhaimmista viihteen ja kevyen musiikin sävellyksistä. Tämä on terveysshow, joka teidän pitää kokea ainakin kerran elämässänne! Ottakaa yhteys niin varataan teidän yhteisöllenne sopiva aika (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Hintapyyntö on noin 2500-3000 euroa kahden tunnin terveysshowsta. Neuvotteluvaraa hinnan suhteen löytyy mm. kirja- ja levymyynnistä sekä sponsorien läsnäolosta.

Varsinainen jymypaukku on kuitenkin vasta tulossa! Tuotan vuoden 2011 aikana muutaman terveysmatkan. Kyseessä on nimittäin uusi terveysideani: "Sietämättömän mukavat sisällölliset terveysmatkat". Ideana on käydä koti- ja ulkomaan matkakohteissa tietyn terveysteeman mukaisesti. Jos sinua kiinnostaa Välimeren tai Okinawan ruokavalio niin käydään niissä maissa, joissa tämä ruokakulttuuri on esillä aidoimmillaan ja tutustutaan tähän ilmiöön sekä tapaan ruokailla terveellisesti. Opiskellaan musiikin ja rennon terveystiedottamisen myötä mistä tämä ruokavalio koostuu. Tuodaan jokaisen osallistujan arkipäivään parhaimmat palat näistä tavoista ruokailla. Autetaan ja tuetaan toisiamme. Tietenkin nautimme matkan aikana elävästä musiikista, sillä matkoilla on mukana Universum-orkesterini. Kotimaan matkakohteeksi on ajateltu Jyväskylää (keväällä 2011) ja teemaksi rasvasotaa ja sen analysointia. Ulkomaan matka suuntautuu Välimerelle ja opiskelemme terveellistä Välimeren ruokavaliota (syksyllä 2011). Voimme myös räätälöidä yhteisöllenne sopivan matkan erikseen. Käyttäkää mieluusti yhteistyökumppaniani GoNice -matkayhtiötä ja tilatkaa vaikkapa seuraava matkanne koti- ja ulkomailla "Veteraanin matkatoimistosta" (klikkaa banneria). Tiedustele voitko tulla VIP-jäsenekseni ja saada vielä edullisempia matkatarjouksia.

Veteraaniurheilijan sivustolla on toimittaja Tienhaaran mukaan ns. virallisesta oppisuunnasta poikkeavia mielipiteitä. Jep, näin on näreet. Olen antanut tilaa sekä blogissani että elämässäni vaihtoehtoisille ja täydentäville terveysratkaisuille. Tunnetuin poikkeavin mielipiteeni muodostuu vähähiilihydraattisen ruokavalion varovaisesta suosimisesta. Olen havainnut, että moni ihminen hyötyy siitä, että jättää tärkkelyskasat hieman vähemmälle. Sokerin vaarat on jo aika hyvin terveystietoisten hallinnassa, mutta myös leivän, perunan, pastan ja riisin suhteen kannattaa olla varuillaan. Korvaamalla osan hiilihydraateista laadukkailla ja monipuolisille rasvoilla sekä proteiineilla voimme koostaa terveellisen ruokavalion. Kysy tarkemmin ohjeistusta! Täältä pesee "Paraisten dieetti" (christer.sundqvist@ravintokirja.fi)!

Toimittaja Tienhaara mainitsee runsaan, mutta hieman sekavan sivuston tärkeäksi anniksi myös vieraskirjoitukset. Vieraskirjoittajina ovat toimineet mm. dosentti Matti Tolonen, superruoan puolestapuhuja Olli Posti ja pääjohtaja Pekka Puska. Kommentointimahdollisuus tuo tälle terveystiedottamiselle ihan uutta ilmettä. Vieraskirjoitukset jatkuvat. Tulossa on todella jänniä teemoja ja kirjoittajia!

Kiitän Iltalehden toimitusta ajankohtaisesta katsauksesta sosiaaliseen mediaan! Kirjoituksessa mainitut terveysblogit ovat poikkeuksellisen hyviä ja niihin kannattaa todellakin tutustua:

http://ravitsemusuutiset.wordpress.com
http://ruohikolla.blogspot.com
http://www.anttiheikkila.com
http://kemikaalikimara.blogspot.com
http://www.kohtiterveytta.fi

tiistaina, marraskuuta 16, 2010

Älä anna periksi

*
Minulla on ollut tosi kova kiire. On ollut pitkiä luentoreissuja, runokirjani viimeistelyä (on vihdoinkin painossa!), haastavia ravitsemusprojekteja urheilijoille ja uusien projektien käynnistymisiä. Moni tehtävä on jäänyt kesken kuten esimerkiksi tämä terveysblogini ylläpito. Minä en ole niin kauhean tehokas.

Periksi ei kuitenkaan anneta. Terveysblogi on minulle erittäin tärkeä ja todella mukava kun lukijat löytävät siitä toisaalta omaa ajatusmaailmaa tukevaa terveystietoa, toisaalta pinttyneitä käsityksiä ravistelevaa ideointia.

Keräsin omista ja toisten kirjoista sekä tietokokoelmista joitakin mieleenpainuvia elämänkohtaloita ja lausahduksia, joista voimme kaikki ammentaa voimaa sitten kun tuntuu siltä, että emme enää jaksaa vaikeuksiemme keskellä - elää. Kun tuntuu siltä, että haluaa antaa periksi.

Älä anna periksi!

"Yritikö? Epäonnistuitko? Ei se mitään. Yritä uudestaan. Epäonnistu taas. Epäonnistu vähemmän surkeasti tällä kertaa" Samuel Beckettin lausahdus vapaasti käännettynä.

Pääministeri Winston Churchill (1874-1965) kävi kuudennen koululuokan uudestaan. Hän ei ollut mikään erityisen hyvä oppilas, mutta herätti huomiota kyvyllään oppia pitkiä runoja ja lausua niitä ulkomuistista. Elämään mahtui kaikenlaista vastoinkäymistä. Häntä pidetään kuitenkin yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä henkilöistä, ja vuonna 2002 Churchill äänestettiin Great Britons -kilpailussa kaikkien aikojen suurimmaksi brittiläiseksi [Lähde: Wikipedia].

"Älä milloinkaan anna periksi, älä anna periksi, ei koskaan, koskaan, koskaan, koskaan - älä anna periksi suurissa eikä pienissä asioissa - älä anna periksi muulloin kuin jos sinun kunniaasi loukataan ja järkeäsi epäillään" Winston Churchillin sanat vapaasti käännettynä.

Psykoanalyysin kehittäjä Sigmund Freudille (1856-1939) huudettiin hävyttömyyksiä kun hän ensimmäisen kerran esitteli ideansa tiedeyhteisölle. Hän päätti jatkaa valitsemallaan linjalla. Freudin vaikutus länsimaiseen ajatteluun on ollut valtavan suuri.

Monille vastavirtaan kulkeville tiedemiehille, joiden merkitystä ei aavisteta, annetaan tieteellisissä konferensseissa joskus kaikkein huonoimmat esiintymisajat. Joskus heille annetaan vihoviimeisimmät hetket kun lähes kaikki kuulijat ovat salista poistuneet.

Thomas Edisonin (1847-1931) opettajat sanoivat: "Tuo Edison on niin tyhmä, ettei hän opi mitään". Kuitenkin hän keksi sähkölampun ja oli aikansa tuotteliaimpia keksijöitä yleensäkin (1093 patenttia!) sekä General Electric -jättiläisyrityksen perustaja. Hänestä kerrotaan sellainen tarina, että hän olisi 1000 kertaa epäonnistunut sähkölampun kehittämisyrityksissään. Kun haastattelija kysyi, miltä tuntui epäonnistua 1000 kertaa, Edisonin kerrotaan vastanneen: "En epäonnistunut 1000 kertaa. Sähkölampun kehittelyyn sisältyi 1000 vaihetta."

Albert Einstein (1879-1955) oppi puhumaan vasta nelivuotiaana ja vanhemmat olivat huolissaan hänen älyllisestä kehityksestään. Opettajat pitivät häntä ikuisena haaveilijana, epäsosiaalisena ja hidasälyisenä oppilaana. On se ihme, että noinkin hidasälyistä kaveria pidetään mahdollisesti maailmankaikkeuden nerokkaimpana ihmisenä!

"Hankaluuden keskellä lojuu mahdollisuus." Albert Einstein

Louis Pasteur (1822-1895) oli varsin huono oppilas koulussa ja erityisen huono hän oli kemiassa. Kuitenkin hän on merkinnyt kemialle ja bakteriologialle ehkä enemmän kuin kukaan muu tiedemies.

Autoalan yrittäjä Henry Ford (1863-1947) meni konkurssiin viisi kertaa elämänsä aikana ennen kuin hän onnistui.

Amerikkalainen tennispelaaja Stan Smith (1946- ) ei päässyt aikoinaan pallopojaksi tennisotteluihin kioska hän oli niin mahdottoman kömpelö. Tämä "kömpelö" urheilijan alku meni voittamaan Wimbledonin tenniskilpailun ja monta muuta tenniskisaa siinä ohessa.

Näyttelijä ja tanssija Fred Astairesta (1899-1987) sanottiin ensimmäisten esiintymisten jälkeen: "Ei osaa näytellä, ei osaa laulaa, pikkuisen kalju, osaa ehkä pikkuisen tanssia." Hän myönsi itsekin arvion oikeaksi. Se, että häntä kuitenkin pidettiin hyvänä näyttelijänä ja aivan loistavana tanssijana, johtui hänen mukaansa siitä, että hän teki virheistä oman tyylilajinsa.

Näyttelijä Charlie Chaplinia (1889-1977) ei aluksi päästetty lavalle koska hänen pantomiiminsa oli niin tylsää katsottavaa. Joka on nähnyt yhdenkin Chaplinin esityksen voi olla eri mieltä asiasta.

Laulaja Enrico Caruson (1873-1921) laulunopettaja piti Carusoa laulutaidottomana mitättömyytenä. Kuitenkin hänestä kehittyi aikoinaan maailman ehkä suosituin laulaja.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) soitti soitonopettajan mukaan viulua hirvittävän huonosti ja enimmäkseen soitteli omia outoja kappaleitaan. Opettajan mielestä hän oli aivan toivottoman huono säveltäjä. Lopun tiedätkin: Hän on kirjoittanut lukuisia musiikin mestariteoksia ja viimeiset sinfoniat hän sävelsi täysin kuurona.

Kun sellonsoittaja Pablo Casals (1876-1973) täytti 95 vuotta eräs nuori toimittaja kysyi miksi hän vielä harjoittelee sellonsoittoa kuusi tuntia päivässä.  Casalsin kerrotaan vastanneen: "Koska olen aistivani itsessäni vielä pientä kehitystä."

Älä anna periksi!