tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post1644240202421151506..comments2024-02-05T10:41:26.418+02:00Comments on veteraaniurheilija: Nuorten kova sokerinkulutus on vaaraksi sydämelleChrister Sundqvisthttp://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comBlogger34125tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-37188892642459888682011-04-16T17:37:10.918+03:002011-04-16T17:37:10.918+03:00"Liika sokeri muuntuu maksassa rasvaksi, pääa..."Liika sokeri muuntuu maksassa rasvaksi, pääasiassa triglyserideiksi, jotka ovat kolesterolia vaarallisempi valtimotautien riskitekijä. Triglyseridit ovat soluille myrkkyä, joka aiheuttaa syöjävalkosolujen eli makrofagien ohjelmoitua ennenaikaista kuolemaa (apoptoosia). Se puolestaan johtaa valtimoiden kovettumiseen eli ateroskleroosiin. Tämä on verrattain uusi käsitys valtimokovettumataudin synnystä."<br /><br />1. Tolonen ei siis tiedä, että triglyseridejä on verenkierrossa joka tapauksessa sillä solut käyttävät niitä energianlähteenään? Ongelmia syntyy hypertriglyseridemian tapauksessa. Samalla logiikalla Tolonen voisi julistaa hapen olevan ihmiselle myrkkyä (mikä pitää toki paikkansa mikäli puhumme esim. ylisuurista pitoisuuksista hengitysilmassa tai oksidatiivisesta stressistä) - ja jättää kertomatta kolikon toisen puolen, eli sen, että se on ihmiselämälle välttämätöntä.<br /><br />2. Triglyseridien rooli ateroskleroosissa ei ole varsinaisesti uusi asia, toisin kuin Tolonen implikoi. <br /><br />"Kolesterolilla ei ole tässä asiassa mitään osuutta. Lue lisää The Journal of Biological Chemistry, 2011, tammikuun numerosta, http://20.fi/3358"<br /><br />Kyseinen tutkimus tarkasteli in vitro sitä miten solujen sisäinen triglyseridi voi kerääntyessään aiheuttaa apoptoosia. Kolesterolilla ei toki ollut asiassa osuutta, koska sitä ei edes TUTKITTU. Tutkimus esitti uuden hypoteesin liittyen ateroskleroosin patogeneesiin, josta tiedetään kyllä jo vanhastaan että kyseessä ei ole mitenkään yksiulotteinen tai -oikoinen asia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-9418624527611500322011-01-30T17:30:09.804+02:002011-01-30T17:30:09.804+02:00Sokerissa minua kiinnostaa se ,lasketaanko tutkimu...Sokerissa minua kiinnostaa se ,lasketaanko tutkimuksissa samaksi sokeriksi kaikki:<br />ruokosokeri,juurikassokeri ksylitoli,<br />glukoosisiirappi,siirappi,inverttisokeri sekä erilaiset keino makeutusaineet joita ainakin juomissa ja makeisissa käytetään?<br />Käyttäytyvätkö eri sokerit ja makeutusaineet erilailla elimistössä?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-27798561675413073342011-01-15T16:47:24.134+02:002011-01-15T16:47:24.134+02:00ps. http://fi.wikipedia.org/wiki/Neoliittinen_kaus...ps. http://fi.wikipedia.org/wiki/Neoliittinen_kausiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-4827969554436782952011-01-15T16:46:38.429+02:002011-01-15T16:46:38.429+02:00Suomessa on viljelty viljaa tuhansia vuosia, ensin...Suomessa on viljelty viljaa tuhansia vuosia, ensin varsinkin ohraa ja ruista, niin kuin Teme tuossa mainitsi. On totta, että nauristakin on viljelty (lantusta en tiedä, eikös se ole nauriin ja kaalin risteytymä ja aika uusi?), mutta tuskin viljan viljely sen rankempaa oli, päinvastoin. Eikös se ollut väestönkasvun edellytys?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-39143024888705024002011-01-14T21:51:32.870+02:002011-01-14T21:51:32.870+02:00Vastahan se Yhteishyvä julisti viikko sitten että ...Vastahan se Yhteishyvä julisti viikko sitten että sokerin yhteyttä lihomiseen ei ole tieteellisesti todistettu. S-ryhmä rulaa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-16652644208966984782011-01-14T17:46:00.241+02:002011-01-14T17:46:00.241+02:00Puska tosiaan on pioneereja sokerin haittojen esii...Puska tosiaan on pioneereja sokerin haittojen esiin tuomisessa, hän oli ajamassa kansainvälistä koulujen limsa-automaattien sokerijuomien korvaamista jo vuosikausia.<br /><br />Eikä sokeria nyt varsinaisesti olla kehuttu ravintotieteessä, jos ei kamalasti haukuttukaan. Nämä uudet jutut tuovat tosin valoa pimeyteen.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-34539699746108125202011-01-13T18:00:32.882+02:002011-01-13T18:00:32.882+02:00"Ennen suomessa elettiin marjoilla, juureksil..."Ennen suomessa elettiin marjoilla, juureksilla (nauris,lanttu), kasviksilla, riistalla, (kala,liha), sienillä. Mikähän vilja kasvoi luonnostaan suomessa ja joka tapauksessa Viljan teko on kovaa hommaa, kun se käsin tehdään, ja silloinkin se oli kokojyvää ja viljalaadut vielä geenimuunneltamattomia(ohra, ruis). Tarkoittaa sitä, että viljan GI oli matala. <br />Vehnää on viljety suomessa vasta 1900 alusta alkaen....perunakin tuli vasta 1700/1800 luvun taitteessa. <br />Luulen että suomessa on eletty aika matalan GI:n ravinnolla...."<br /><br />Niinpä. Tätä juuri tarkoitin. Suomessa on hieman toisin kuin aasiassa jossa riisiä on viljelty jo 6000 vuotta ja luonnonvaraista riisiä kerätty jo yli 10000 vuotta.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-53983355308386972862011-01-13T17:24:15.639+02:002011-01-13T17:24:15.639+02:00Tarkoitin tuolla aikaisemmin, että hiilihydraatit ...Tarkoitin tuolla aikaisemmin, että hiilihydraatit eivät ole elimistölle välttämättömiä toisin kuin rasva ja proteiini. Tästä syystä on hieman ihmeellistä, että suosituksien perustana ovat hiilihydraatit. Kasvikset, hedelmät ja marjat siellä pitäisi olla. Ja samaan syssyyn, on erikoista, että diabeetikoiden, joilla jo entuudestaan on hankaluuksia käsitellä hiilihydraatteja, ravitsemushoito pohjautuu pitkälti hiilihydraattien ympärille.jaskahttps://www.blogger.com/profile/04399158950126429300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-20123278335585342362011-01-13T14:41:57.058+02:002011-01-13T14:41:57.058+02:00"anonyymi: "Ainahan" Suomessa on le..."anonyymi: "Ainahan" Suomessa on leivällä eletty, ainakin niin kauan kuin täällä on viljelty maata, eli niin kauan kuin on ollut pysyvää asutusta. Ja perunalla. Ja puurolla. Ja huonoina aikoina pettuleivällä, jos halla vei sadon."<br /><br />Ennen suomessa elettiin marjoilla, juureksilla (nauris,lanttu), kasviksilla, riistalla, (kala,liha), sienillä. Mikähän vilja kasvoi luonnostaan suomessa ja joka tapauksessa Viljan teko on kovaa hommaa, kun se käsin tehdään, ja silloinkin se oli kokojyvää ja viljalaadut vielä geenimuunneltamattomia(ohra, ruis). Tarkoittaa sitä, että viljan GI oli matala. <br />Vehnää on viljety suomessa vasta 1900 alusta alkaen....perunakin tuli vasta 1700/1800 luvun taitteessa. <br />Luulen että suomessa on eletty aika matalan GI:n ravinnolla....Temenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-82843257406747688322011-01-13T13:05:06.266+02:002011-01-13T13:05:06.266+02:00Todella hyvä kirjoitus ja hyvä, että olet jaksanut...Todella hyvä kirjoitus ja hyvä, että olet jaksanut suomentaa. Postasin linkin hetimiten murkkuikäisen poikani Fc-profiiliin. Siellä käy melkomoinen joukko suomalaisia nuoria lueskelemassa ja kommentoimassa.Oili Harri (Harri-Lehtonen)https://www.blogger.com/profile/08026910060560986225noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-50361660731327678772011-01-13T11:32:05.190+02:002011-01-13T11:32:05.190+02:00"...mutta nämä kansat ovatkin käyttäneet hiil..."...mutta nämä kansat ovatkin käyttäneet hiilihydraatteja paaaljon pidempään kuin suomalaiset, jolloin vuosien saatossa heidän geeninsä ovat kehittyneet hiilihydraatteja sietävään suomaan. Suomalaisilla tällaista sopeutumista ei ole missään vaiheessa ehtiny tapahtua."<br /><br />Mitä pseudotieteellistä soopaa tuo nyt oikein on? "Ainahan" Suomessa on leivällä eletty, ainakin niin kauan kuin täällä on viljelty maata, eli niin kauan kuin on ollut pysyvää asutusta. Ja perunalla. Ja puurolla. Ja huonoina aikoina pettuleivällä, jos halla vei sadon.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-3329872255715327692011-01-13T10:53:15.849+02:002011-01-13T10:53:15.849+02:00Sokerikeskustelussa (ainakin tässä...toistaiseksi)...Sokerikeskustelussa (ainakin tässä...toistaiseksi) on unohtunut insuliini. Kaikki hiilihydraatit ja osin valkuaiset kaipaavat insuliinia, jotta elämä menisi eteenpäin. Ihmisen insuliinin käyttö perustuu jaksoihin. Ruokailun alussa haima purskauttaa insuliiniryöpyn haiman varastoista, ja jatkossa hyvin pieniä määriä. Sitä on sinne kertynyt pikkuhiljaa, eikä sitä kehity jatkuvasti isoja määriä. (vähän samaan tapaan kuin miehen siemenneste). Nyt kun on totuttu syömään lähes jatkuvasti, ei ole ihme, että veren sokeriarvot nousevat, ensin ruokailun jälkeinen aika. Aamulla paaston jälkeen mitatut veren sokeriarvot ovat hyvät. Korkealla olevat sokerit aiheuttavat lisäsairauksia, jotka diabeetikoiden kohdalla on avoimesti tunnustettu ja tunnettu. Ennen diabeteksen toteamista sokeri voi olla pitkiä aikoja koholla ja se vaikuttaa mm. verisuoniin. Saattaa hyvinkin olla/ on osasyy kolesteroloarvoihin sydänoireisiin jne. Ihminen on monipuolinen kemian laitos.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-55412457767005650482011-01-13T10:39:13.237+02:002011-01-13T10:39:13.237+02:00Käypä HIILARITIETOISTEN keskustelusivuilla. Lue al...Käypä HIILARITIETOISTEN keskustelusivuilla. Lue aluksi vaikka lääkäreiden Tolonen ja Kuusela kirjoituksia, niin huomaat, voit huoletta jatkaa nykylinjallasi.<br />Rasvan kertyminen verisuoniin on samantasoista peloittelua kuin: "mustilainen tulee ja vie jos et tottele" (50-luvulla kuulemaani)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-21958705740648608562011-01-13T10:38:32.867+02:002011-01-13T10:38:32.867+02:00Diabeetikkona melkein väittäisin, ettei "tava...Diabeetikkona melkein väittäisin, ettei "tavallinen" kansa (enin osa kansasta) tunne hiilihydraatin määritelmää ja sisältä. Sattui tapaus, jossa keskussairaalan ruokaneuvoja (myös diabetes-ruoka)jakoi kaura-puuroaineita. Mainos oli, että tässä on vain 3-5 % sokeria. Kun tuli puhe hiilihydraateista hän väitti,ettei se ole oleellista. Vain lisätty sokeri. Että silleen meitä johdetaan.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-47189609172868602512011-01-13T09:57:57.638+02:002011-01-13T09:57:57.638+02:00"Totuus on se että jos on ollut koko elämänsä..."Totuus on se että jos on ollut koko elämänsä hoikka ja vähärasvainen niin todennäköisesti sietää hiilaria paremmin, mutta jos on ollut pikkusen pyöreä niin tuskin sietää hiilareita."<br /><br />Itse olen ollut aina hoikka. Paino ei ole heilahtanut suuntaan eikä toiseen, aivan sama mitä olen suuhuni laittanut. Pottua, pastaa, suklaata yms. olen pystynyt syömään huoletta. Pari vuotta sitten karsin pois lisäaineet ja prosessoidut ruoat. Kevyt yms. "ruokien" jäädessä pois muuttui ruokavalio PALJON rasvaisemmaksi. Paino ei noussut silloinkaan.<br /><br />Ilmeisesti en ole kovin helposti lihovaa sorttia mutta minua varoitellaan, että se rasva kertyykin minun tapauksessani verisuoniin. Pitäisikö tässä olla huolissaan?Laiheliininoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-83346680931005912712011-01-13T07:49:55.849+02:002011-01-13T07:49:55.849+02:00"On esimerkkejä useista pitkäikäisistä ja ter..."On esimerkkejä useista pitkäikäisistä ja terveistä kansoista, joiden pääasiallinen energianlähde on hiilihydraatti."<br /><br />Tämä pitää paikkaansa, mutta nämä kansat ovatkin käyttäneet hiilihydraatteja paaaljon pidempään kuin suomalaiset, jolloin vuosien saatossa heidän geeninsä ovat kehittyneet hiilihydraatteja sietävään suomaan. Suomalaisilla tällaista sopeutumista ei ole missään vaiheessa ehtiny tapahtua. Tietysti suomalaisistakin löytyy yksilöitä, joilla on parempi hiilarien sietokyky (insuliiniherkkyy), mutta kaikki haluavat uskoa itsensä olevan se poikkeus. Totuus on se että jos on ollut koko elämänsä hoikka ja vähärasvainen niin todennäköisesti sietää hiilaria paremmin, mutta jos on ollut pikkusen pyöreä niin tuskin sietää hiilareita.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-32541005396494370722011-01-12T22:51:17.681+02:002011-01-12T22:51:17.681+02:00"Miten vehnä tai peruna eroavat sokerista rav..."Miten vehnä tai peruna eroavat sokerista ravintoainetiheytensä suhteen?"<br /><br />Asiaa voit opiskella mm. näiden finelin antamien tietojen avulla:<br /><br />Sokeri: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=1&lang=fi<br />Vehnärouhe (kokojyvä): http://www.fineli.fi/food.php?foodid=175&lang=fi<br />Peruna: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=205&lang=fi<br /><br />Näyttää sokeri vähemmän tiheältä...<br /><br />En väitä etteivätkö eräät luonnolliset hiilihydraatinlähteet voisi olla haitallisia, mutta on hieman naurettavaa rinnastaa kaikki tärkkelystä sisältävä suoraan sokeriin. Glukoosin lisäksi tärkkelyskasvien mukana tulee satoja bioaktiivisia yhdisteitä ja hivenaineita, ne eivät siis ole "vain sokeria". On esimerkkejä useista pitkäikäisistä ja terveistä kansoista, joiden pääasiallinen energianlähde on hiilihydraatti.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-91902561072961622782011-01-12T21:28:34.968+02:002011-01-12T21:28:34.968+02:00Kolesteroliaineenvaihdunnan lisäksi sokeri näyttäi...Kolesteroliaineenvaihdunnan lisäksi sokeri näyttäisi vaikuttavan epäsuotuisasti myös verenpaineeseen. Tästäkin on jo jossain määrin näyttöä: http://www.ravitsemusterapeutti.net/uutiset.html?129Reijo Laatikainenhttp://www.pronutritionist.netnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-74747811719027832472011-01-12T21:04:15.101+02:002011-01-12T21:04:15.101+02:00"Eihän monet viljaa sisältävät ruoka-aineet k..."Eihän monet viljaa sisältävät ruoka-aineet kyllä mitään ravintopommeja ole. En varsinaisesti mikään anti-hiilari ihminen ole, mutta en kyllä ikinä näin ravitsemusihmisenä ymmärtänyt sitä, miten elimistölle välttämättömät hiilarit voivat olla ruokavalion perusta."<br /><br />Ei ole mitään elimistölle välttämättömiä hiilareita.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-34723580255433987062011-01-12T20:34:20.082+02:002011-01-12T20:34:20.082+02:00On syyllistetty se lautasmalli joka pitäis olla vi...On syyllistetty se lautasmalli joka pitäis olla virallinen. Täytynee myöntää notta en tunne koko juttua. Pumpputulppani jäläkhen olen etsinyt sapuska ja eritoten sen rasvan hirmuisuutta. Se siitä. Näyttäis kylläkin syyllinen olevan elintarvike teollisuus. Nehän saapi elää kuin siat pellossa. Tuossa vahtasin mitä ruokia avovaimoni syötti lapsenlapsilleen. Jotakin jukurttia ja siinä oli sokuria helevetin palijon. Ei semmoista määrää ole lehemänmaidossa millään. Taisi siinä purkin kylessa mainittu notta muuneltua maissitärkkelystä? Vastuuta kaiketi kaupalle ja teollisuudelle. Valheelliset mainokset pannaan julistettaman.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-4978571434567161172011-01-12T17:11:05.131+02:002011-01-12T17:11:05.131+02:00Eihän monet viljaa sisältävät ruoka-aineet kyllä m...Eihän monet viljaa sisältävät ruoka-aineet kyllä mitään ravintopommeja ole. En varsinaisesti mikään anti-hiilari ihminen ole, mutta en kyllä ikinä näin ravitsemusihmisenä ymmärtänyt sitä, miten elimistölle välttämättömät hiilarit voivat olla ruokavalion perusta.jaskahttps://www.blogger.com/profile/04399158950126429300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-79670862329493477042011-01-12T13:30:36.025+02:002011-01-12T13:30:36.025+02:00Tärkein huomio pitäisikin olla siinä, kuinka paljo...Tärkein huomio pitäisikin olla siinä, kuinka paljon glukoosia hiilihydraattien imeytymisen jälkeen vereen muodostuu ja kuinka nopeasti.<br /><br />Se on ihan sama onko se sokeria vai vehnää vai jotain muuta, jos kuorma on iso ja imeytyminen nopeaa. Silloin insuliinia erittyy suuria määriä ja Insuliini tässä kaiken takana pahis on joka tapauksessa.Temenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-51332539057180957802011-01-12T12:28:21.379+02:002011-01-12T12:28:21.379+02:00"Ruoan runsas sokeripitoisuus huonontaa ruoan..."Ruoan runsas sokeripitoisuus huonontaa ruoan ravintoainetiheyttä."<br /><br />Tämä pitää paikkaansa. Miten vehnä tai peruna eroavat sokerista ravintoainetiheytensä suhteen? Ravintoainesta tulee Samin lautasvertailu mieleen...<br /><br />-JyykiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-45200095188769115122011-01-11T22:44:54.295+02:002011-01-11T22:44:54.295+02:00Näin todetaan vuoden 2005 ravitmussuosituksissa:
...Näin todetaan vuoden 2005 ravitmussuosituksissa:<br /><br />Ruoan runsas sokeripitoisuus huonontaa ruoan ravintoainetiheyttä. Erityisesti lapsilla<br />ja niillä aikuisilla, joilla energiantarve on pieni, tulisi sokerin saantia rajoittaa enintään 10 E%:iin. Sokeroitujen juomien ja makeisten runsaan ja usein toistuvan käytön rajoittaminenon tärkeää ylipainon ja hammashaittojen ehkäisemiseksi.<br /><br />Ehkä ongelma on silti se, että tuosta sokerista on pidetty vähemmän meteliä.jaskahttps://www.blogger.com/profile/04399158950126429300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-13845755440311475982011-01-11T19:57:17.240+02:002011-01-11T19:57:17.240+02:00Ei sokeria ole missään vaiheessa suositeltu virall...Ei sokeria ole missään vaiheessa suositeltu virallisissa ravitsemussuosituksissa nautittavaksi suurina määrinä. Eikä missään ole sanottu, että syökää mahdollisimman ravintoaineköyhiä ja valkaistuja hiilihydraatilähteitä. Päinvastoin. Ei vääristellä asioita.Anonymousnoreply@blogger.com