tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post4012544103944683160..comments2024-02-05T10:41:26.418+02:00Comments on veteraaniurheilija: Sami Uusitalo Kaleva -lehdessäChrister Sundqvisthttp://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comBlogger180125tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-5931653597274533592009-07-29T13:38:25.767+03:002009-07-29T13:38:25.767+03:00En henk. koht. halua tässä yhteydessä ottaa kantaa...En henk. koht. halua tässä yhteydessä ottaa kantaa tähän kaloriteoriaan ja sen oikeellisuuteen. <br /><br />Mulla on kuitenkin ajatuksia aiheeseen liittyen. Tietty voit meilata "tyhmä kyselijä" samiuusi@netti.fi<br />jos ajatukseni kiinnostavat.<br /><br />Kuten todettu, en tunne suoliston tapahtumia, niin juttu menee siinä määrin arvailujen puolelle, etten viitsi niitä näin julkisesti esitellä.Sami Uusitalohttps://www.blogger.com/profile/04313954324304220641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-8610415814682266592009-07-28T21:32:31.518+03:002009-07-28T21:32:31.518+03:00Kerran vielä jankutan tuosta kaloriteoriasta, kun ...Kerran vielä jankutan tuosta kaloriteoriasta, kun innostuin siitä vähän googlettamaan. En näemmä todellakaan ole ainoa, joka ei kaloriteoriaan usko. Jonkin verran löysin myös linkkejä tutkimuksiin, jotka todistavat kaloriteoriaa vääräksi. Jaksoin yhtä kaloriteoriaa käsittelevää artikkelia hieman tarkemmin vilkaista: <a href="http://www.nutritionj.com/content/3/1/9" rel="nofollow">http://www.nutritionj.com/content/3/1/9</a><br /><br />Artikkelissa tyrmätään termodynamiikan lakeihin vetoaminen kaloriteorian puolustamiseksi. Termodynamiikan toinen pääsääntö kun käytännössä vaatii että tulokset ainakin hieman vaihtelevat, niin artikkelin kirjoittajien mielestä tästä seuraa että kaloriteoria itseasiassa sotii termodynamiikan toista pääsääntöä vastaan. Tuo menee mielestäni jo vähän hiusten halkomiseksi, mutta artikkelissa oli mielenkiintoisia viittauksia tutkimuksiin. Eräässä tutkimuksessa (Greene P, Willett W, Devecis J, A. Skaf: Pilot 12-week feeding weight-loss comparison: Low-fat vs. low-carbohydrate (ketogenic) diets.) koehenkilöt jaettiin 3 ryhmään: Ensimmäinen ryhmä oli vähärasvaisella dieetillä (55%c-15%p-30%f) miehillä päiväannos 1800kcal ja naisilla 1500. Toinen ryhmä oli VHH:lla (5-30-65) miehillä päiväannos 1800kcal ja naisilla 1500. Kolmas ryhmä muuten 2. ryhmän kanssa samalla VHH:lla, mutta annokset oli 2100/1800. Koe oli erittäin tarkasti valvottu ja kesti 12 viikkoa. 1. ryhmä laihtui 7,7kg, 2. ryhmä 10,4kg ja 3. ryhmä 9,1kg.<br /><br />Silmäiltyäni joitain muitakin tutkimuksia ja keskusteluja, olen entistä vakuuttuneempi, että kaloriteoria ei voi pitää paikkaansa. Yllä oleva tutkimus muuten antaa entistä suuremman arvon Samin esittämille ateriakokonaisuuksille. Tuon tutkimuksen mukaanhan Samin aterioiden laskennallisia kaloreita pitäisi korjata muuntokertoimella reippaasti alemmaksi, jos Samin aterioita verrataan VRN:n ateriamalleihin.<br /><br /><br />Tyhmä KyselijäAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-60795137568331839332009-07-28T07:26:18.106+03:002009-07-28T07:26:18.106+03:00Meillä täällä Martinlaaksossa lähiön lapset ovat l...Meillä täällä Martinlaaksossa lähiön lapset ovat lihavampia kuin parikymmentä vuotta sitten. Saska muistelee nostalgisena lapsuutensa kotiseudun metsureita. Martinlaakson lapsissa oli metsureita kaksikymmentä vuotta sitten aivan yhtä paljon kuin nykyisinkin. Se ei ole lihavuuden kasvun syynä, ei edes osasyyna, kun niitä syitä kuulemma oli monia.<br /><br />Jannen tieteenala tutkii seikkoja, jotka vaikuttavat lapsen syömiseen.<br /><br />"Keittiömaisema, ruokapöytämaisema, lautasmaisema, ruokamaisema<br />Keittiön laitteisto ja ruoanvalmistustarvikkeet<br />Kodin ja lähiyhteisöjen kasvimaat/puutarhat"<br /><br />Kasvimaat ja puutarhat ovat täällä kovin samannäköiset kuin parikymmentä vuotta sitten! Edes siinä tilanteessa, että ne ovat vaikuttaneet täällä asuvien lasten<br />ravitsemukseen, on meidän vääjäämättä katsottava mitä he ovat syöneet, riippumatta siitä mikä mahdolliset muutokset on aiheuttanut.<br /><br />Muutoksia lasten ravitsemuksessa on tapahtunut. Siinä on siirrytty energiaravintoaineiden keskimääräisessä jakaumassa koko ajan vahvemmasta proteiini+rasva kombinaatiosta suurempaan hiilihydraattien osuuteen.<br /><br />Kun nyt edellä hyvin yksinkertaisesti hahmottelin, että ihmisen on käytännöllisesti katsoen mahdotonta syödä yli energiatarpeensa kun hiilihydraattien osuus on erittäin pieni verrattuna rasva+proteiini kombinaatioon, niin mitä siitä seuraakaan kun tämä asia ilmaistaan päinvastaisella tavalla ?<br /><br />Miettikää nyt sitä ?<br /><br />...<br /><br /><br />Näin kun olen ratkaissut tämän lasten lihomista koskevan probleeman täytyykin siirtyä vaikeimpiin hommiin ansaitsemaan myyntiduunissa leipänsä.Sami Uusitalohttps://www.blogger.com/profile/04313954324304220641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-59860143123108920502009-07-27T23:04:19.506+03:002009-07-27T23:04:19.506+03:00Veteraaniurheilija, olen imarreltu tarjoamastasi m...Veteraaniurheilija, olen imarreltu tarjoamastasi mahdollisuudesta. Minulla ei taida kuitenkaan olla siihen innostusta juuri nyt, sillä minun on yritettävä ponnistella aivan muiden asioiden parissa. Joka tapauksessa tämä ei jää tähän: aion näyttää kirjan psykiatrille, kun seuraavan kerran tapaan sen, ja vaatia kommenttia muutamasta kohdasta. Toivottavasti saan näin edes yhden lääkärin ajattelemaan ravinnon merkitystä - tässä tapauksessa gluteenin moninaista vahingollisuutta aivoille gluteeniherkkyyden ollessa kysessä (en tarkoita että lääkärit olisivat tyhmiä taikka pahoja, usein päinvastoin)<br /><br />***<br /><br />Mielenkiintoinen vääntö on menossa lihavuudesta. Kirjaa on hankala liittää sujuvasti käynnissä olevaan keskusteluun, joten jätän sen väliin. Kuitenkin yhdessä kohdassa ylipainokysymystä sivutaan lyhyesti. Nyt lukemisen jälkeen gluteeniviljoissa oleva tärkkelys tuntuu minusta aivan toissijaiselta seikalta. <br /><br />Ensisijainen vaara onkin tietyn tyypisten viljojen - vehnä, ruis, ohra, kaura - sisältämät proteiinit, joita voi vapaamielisellä kielellä nimittää gluteeniproteiineiksi. Soppa ja hämmennys syntyy siitä, kun nämä proteiinit eivät hajoakaan kunnolla, siitä kun "suoli vuotaa", ja sitten vielä siitä kun näiden kahden asian vuoksi elimistö erehdyksissä alkaa tuhoamaan omia kudoksiaan. Tällaista ominaisuutta ei ole kaikilla, mutta se löytyy paljon useammilta kuin on perinteisesti totuttu ajattelemaan - arviona esitetään esim. 15-42 % amerikkalaisista. Vähiten se koskee niitä maita, joissa maanviljelystä on harjoitettu perinteiset 10 000 vuotta. Suomi saa muutaman kerran erityismaininnan.<br /><br />LUKU 1 VILJAT JA IHMINEN: KEHITYSOPILLINEN YHTEENTÖRMÄYS<br />LUKU 2 KELIAKIASAIRAUDEN TYYPIT JA EI-KELIAAKINEN GLUTEENIHERKKYYS<br />LUKU 3 PROAKTIIVINEN RISKIEN MÄÄRITTÄMINEN<br />LUKU 4 KAIKENMUOTOINEN GLUTEENIHERKKYYDEN TESTAAMINEN<br />LUKU 5 ELÄMÄÄ GLUTEENIN JÄLKEEN <br />LUKU 6 YHTEYS SYÖPÄÄN<br />LUKU 7 GLUTEENI, MOLEKYYLIEN SAMANKALTAISUUS JA AUTOIMMUUNITAUTI<br />LUKU 8 OSTEOPOROOSI JA GLUTEENI<br />LUKU 9 AIVOSAIRAUDET JA GLUTEENI<br />LUKU 10 SUOLISTOSAIRAUDET JA GLUTEENI<br />LUKU 11 MITEN TÄSTÄ ETEENPÄIN? TUTKIMUSTA, TEORIOITA JA HOITOJA<br /><br />Kirjassa suositellaan herkille ihmisille gluteenitonta ruokavaliota, joka on jo Christerin <a href="http://sundqvist.blogspot.com/2009/04/kaikki-maailman-laihdutusdieetit.html" rel="nofollow">listalla</a>. Lyhyt pätkä esipuheesta löytyy osoitteesta www.dangerousgrains.com (sivut ovat vähän kömpelöt).AimoAivonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-49136085011792160392009-07-27T16:45:12.719+03:002009-07-27T16:45:12.719+03:00Tässä on muutamana päivänä taas joutunut miettimää...Tässä on muutamana päivänä taas joutunut miettimään, että taitaa Puskalla ja kumppaneilla jotain perää olla siinäkin, kun puhuvat että pitäisi hiilarimäärien sijasta keskittyä laatuun.<br /><br />Viime aikoina on nimittäin miun ruokavaliossa ollut hiilihydraattimäärät välillä ainakin laskennallisesti jopa virallisten suositusten mukaisia ja olen voinut ihan hyvin, kun olen muistanut välttää huonoja hiilareita. Olen syönyt urakalla kesän tuoreista herkuista, porkkanoista, tomaateista, paprikoista ja etenkin mansikoista. On sinne päivään mahtunut myös omena tai pari päivässä. Kaikki viljat ja perunat ja muut huonot hiilarit saa edelleen pysyä poissa miun lautaselta.Golliwognoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-33623379379073551442009-07-27T15:43:43.357+03:002009-07-27T15:43:43.357+03:00Tyhmä Kyselijä osoittaa varsinkin nyt olevansa väh...<b>Tyhmä Kyselijä</b> osoittaa varsinkin nyt olevansa vähintäänkin <b>Älykäs Kyselijä</b>!<br /><br /><b>Sami Uusitalo</b> vastaa oikein hyvin.<br /><br />Jatkakaamme kyselyjä ja kommentteja.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-23626456480879076702009-07-27T14:47:30.570+03:002009-07-27T14:47:30.570+03:00Ihan fiksuja kyselyjä
"Sami:
Täällä Christer...Ihan fiksuja kyselyjä<br /><br />"Sami:<br />Täällä Christerin blogissakin antamasi ateariaesimerkit ovat mielestäni olleet aivan loistavia. Lisäksi kalorilaskelmasi ovat erinomaisesti havainnollistaneet kuinka väärin perustein VHH:ta on jopa virallistaholta lytätty."<br /><br />Kiitän mairittelevista kommentista. <br /><br />Usein kuuluu väitettävän, että vhh on muotia, huuhaata, uskontoa jne. Ja sitä toteuttavat sen mukaisia ihmisiä. <br /><br />Koen itseni jokseenkin päinvastaiseksi kaveriksi, joka perustaa mielipiteensä asiasta kuin asiasta raakaan mitattavaan ja laskettavissa olevaan dataan, jos se suinkin on mahdollista. Näissä energiaravintoainelaskelmissa tämä oli mitä suurimmassa määrin mahdollista.<br /><br />"En usko että VHH:sta on aivan lopullista totuutta vielä löydetty."<br /><br />Tuskinpa sellaista on olemassakaan.<br /><br />"mutta nykyiset viralliset suositukset lienevät aika kaukana keskimääräisestä optimista."<br /><br />Itse arvioisin, että 40-40-20 ei kasvattaisi lihavuutta yhteiskunnallisella tasolla.<br /><br />"Siksi onkin erittäin tärkeää, että löytyy ihmisiä jotka jaksavat tuoda esiin tätä ruokavalioa."<br /><br />Itsekin haluaisin vedota niihin, jotka ovat voineet huonosti VRN:n ohjeilla saaneet apua hiilihydraattien rajoittamisesta. <br /><br />"Virallistaho näyttää yrittävän, jopa kyseenalaisin keinoin, estää tämän tiedon leviämistä."<br /><br />Mielestäni tämä on uskomatonta ja täysin moraalitonta. Eilen olin taas uimassa poikani kanssa. Stadikka on pullollaan pulleita lapsia ja nuoria.Sami Uusitalohttps://www.blogger.com/profile/04313954324304220641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-10562877320001093722009-07-27T12:49:29.636+03:002009-07-27T12:49:29.636+03:00Sami:
Täällä Christerin blogissakin antamasi atear...Sami:<br />Täällä Christerin blogissakin antamasi ateariaesimerkit ovat mielestäni olleet aivan loistavia. Lisäksi kalorilaskelmasi ovat erinomaisesti havainnollistaneet kuinka väärin perustein VHH:ta on jopa virallistaholta lytätty.<br /><br />En usko että VHH:sta on aivan lopullista totuutta vielä löydetty. Ruokavalion ihanteellinen koostumus riippuu varmasti hyvin paljon myös henkilöstä, mutta nykyiset viralliset suositukset lienevät aika kaukana keskimääräisestä optimista. Siksi onkin erittäin tärkeää, että löytyy ihmisiä jotka jaksavat tuoda esiin tätä ruokavalioa. Virallistaho näyttää yrittävän, jopa kyseenalaisin keinoin, estää tämän tiedon leviämistä.<br /><br /><br />Tyhmä KyselijäAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-14877090496553247602009-07-27T11:29:26.371+03:002009-07-27T11:29:26.371+03:00"Eihän kaloriteorian kaatuminen voi mitenkään..."Eihän kaloriteorian kaatuminen voi mitenkään nollata niitä positiivisia kokemuksia VHH:sta mitä niin monella ihmisellä on."<br /><br />Eipä todellakaan. <br /><br />"Minä en ole koskaan uskonut kaloriteoriaan."<br /><br />En juurikaan tunne asiaa. Perustin oman hiilarirajoitukseni juuri kaloriteoriaan ja eri ruoka-aineiden sisältämiin energiamääriin. Ainakin minun kohdallani teoria ja käytäntö kohtasivat mitä parhaimmalla tavalla. <br /><br />"Hiilihydraattien vähentämisen (VRN:n suosituksiin verrattuna) hyödyllisyyteen sen sijaan olen herännyt viime vuosina."<br /><br />Jep, tämä "herätys" olisi huomion arvoinen laajemminkin. <br /><br />"Olen kuullut lukemattomia tarinoita siitä, kuinka olo on parantunut kun on vähentänyt hiilihydraattien osuutta ruokavaliosta. Lisäksi tosi monet ylipainoiset ovat laihtuneet VHH:lla. Aika vähän taitaa löytyä niitä joilla VHH olisi huonontanut oloa (ainakin jos on "oikeaoppisesti" noudattanut VHH:ta)."<br /><br />Pekka Puskalle tämä on ollut rotanmyrkkyä, muotia jne. Aivan kuten esim. Pertti Mustajoelle ja monelle muulle. Katso esim. Mustajoen kirjaa "ylipaino". Mies tekee kaikkensa jotta Atkins näyttäisi mahdollisimman huonolta. Itse en tietty omakohtaisesti voi Atkinssistä puhua, en ole sitä päivääkään toteuttanut. <br /><br />"oikeaoppinen vhh", hyvä tosiaan laittaa lainausmerkkeihin. <br /><br />Mikä sitten on oikea energiaravintoaineiden suhde. Mielestäni ei sellaista voi yleisesti ottaen määritellä. Mielestäni tärkeitä seikkoja olisivat.<br /><br />- Henkilö tuntee voivansa hyvin<br />- Terveyden mitattavat indikaattorit menevät oikeaan suuntaan, esim. paino, verenpaine jne.<br />- Henkilö nauttii ruoastaan ja ei tunne jäävänsä paitsi mistään eikä liioin tunne kieltäytyvänsä.<br /><br />Energiaravintoaineiden keskinäinen suhde asettuu sitten sinne mihin se kunkin kohdalla sattuu osumaan.<br /><br />Minun mielestäni hiilihydraattien osuus ravinnossa on jossain 10%-50% välillä. Mene ja tiedä.Sami Uusitalohttps://www.blogger.com/profile/04313954324304220641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-40514476689797609372009-07-27T08:17:03.474+03:002009-07-27T08:17:03.474+03:00Sami:
Eihän kaloriteorian kaatuminen voi mitenkään...Sami:<br />Eihän kaloriteorian kaatuminen voi mitenkään nollata niitä positiivisia kokemuksia VHH:sta mitä niin monella ihmisellä on.<br /><br />Minä en ole koskaan uskonut kaloriteoriaan. Hiilihydraattien vähentämisen (VRN:n suosituksiin verrattuna) hyödyllisyyteen sen sijaan olen herännyt viime vuosina. Olen kuullut lukemattomia tarinoita siitä, kuinka olo on parantunut kun on vähentänyt hiilihydraattien osuutta ruokavaliosta. Lisäksi tosi monet ylipainoiset ovat laihtuneet VHH:lla. Aika vähän taitaa löytyä niitä joilla VHH olisi huonontanut oloa (ainakin jos on "oikeaoppisesti" noudattanut VHH:ta).<br /><br />Mielestäni kaloriteorian kaatuminen ei millään tavalla huononna VHH:n etuja. Nämä edut kun on pääosin huomattu käytännön tasolla.<br /><br /><br />Tyhmä KyselijäAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-14763604066118682362009-07-27T06:44:43.128+03:002009-07-27T06:44:43.128+03:00Nyt kun on havaittu, että hiilihydraattien rajoitu...Nyt kun on havaittu, että hiilihydraattien rajoitus on erinomaisesti linjassa ns. kaloriteorian kanssa täytyy tietenkin todistaa, ettei hiilihydraattien rajoitus ole hyvästä, koska kaloriteoria ei pidä paikkaansa. Pitääkö se paikkaansa ? En minä vaan tiedä.<br /><br />Edellä oli puhetta ainakin Saskan toimesta, että avain lihomisen saamiseksi kuriin olisi suositusten parempi noudattaminen.<br /><br />http://www.ktl.fi/attachments/liikunta/avtk_2007b01.pdf<br /><br />Kansa on siirtynyt viimeiset kolmekymmentä vuotta kokoajan enemmän ja enemmän suositusten suuntaan. Olisiko siellä suosituksissa sittenkin jotain joka ainakin osalle väestöä ruokkisi lihavuuden kasvua.Sami Uusitalohttps://www.blogger.com/profile/04313954324304220641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-71987510015572875032009-07-26T22:50:17.018+03:002009-07-26T22:50:17.018+03:00Jos klassinen kaloriteoria ei toimi niinkin monimu...Jos klassinen kaloriteoria ei toimi niinkin monimutkaisilla olioilla kuin jyrsijöillä, niin on kai jätettävä auki se mahdollisuus ettei se toimi välttämättä kaikilla ihmisillä <br />...tai ruokavalioilla ;) <br /><br />Neurosci Biobehav Rev. 2001 Jan;25(1):15-28.<br />The regulation of total body fat: lessons learned from lipectomy studies.<br /><br />P.S. Ja termodynamiikan lait pätevät, varsinkin rasvasolutasolla ;) Niitä on silti turha sotkea tähän.nknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-19057761131812425252009-07-25T14:49:37.095+03:002009-07-25T14:49:37.095+03:00TTM:
"Toiseksi, mikäli niukkarasvainen ruoka...TTM:<br /><br />"Toiseksi, mikäli niukkarasvainen ruokavalio olisi syynä ylipaino-ongelmaan, niin tällöinhän lihavuuden lisääntymisen pitäisi olla jotakuinkin yhtä yleistä kaikissa ikäryhmissä."<br /><br />Tätä kommenttiasi minä en ymmärrä millään. 16-vuotiaissa on taatusti vähemmän lihavia kuin 46-vuotiassa. Syötiin sitten aivan miten tahansa. <br /><br />"On kuitenkin havaittu, että lihavuus ei ole ongelma vielä päiväkoti-ikäisillä lapsilla."<br /><br />Se tästä nyt vielä puuttuisi, äidinmaidonjuonnistakaan ei ole kulunut pitkää aikaa. Juttelini Matti Salon kanssa asiasta ja hän sanoi, että lihavuus oli itse asiassa viime aikoina hieman laskenut tässä ikäryhmässä. Mielestäni se on vain merkki interventiosta. Heille käy samoin kuin aikuisillekin vähän rasvaa linjalla. Ensin hoikistutaan ja sitten alkaa loputon lihomiskierre. Siis ne jotka ovat sellaista tyyppiä jotka eivät isoa hiilihydraattikuormaa kestä.<br /><br />"Lihavuuden lisääntyminen näyttää alkavan merkittävästi vasta kouluiässä. Tämä tukee mielestäni vähentyneen fyysisen aktiivisuuden merkitystä ylipainon kehittymisessä."<br /><br />Eli missä oli se fakta joka todisti, että koululaisten fyysinen aktiivisuus oli suurempi vuonna -86 kuin vuonna -02. Alkuperäisen mielipidekirjoitukseni linkkinä oleva Kihun data kertoi kovin toista kieltä.Sami Uusitalohttps://www.blogger.com/profile/04313954324304220641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-23243229932078130862009-07-25T11:24:31.731+03:002009-07-25T11:24:31.731+03:00Mielenkiintoinen keskustelu virisi Samin kirjoituk...Mielenkiintoinen keskustelu virisi Samin kirjoituksesta. Sami on tuonut hienosti esille sen miksi esim. Atkinsin dieettiä tutkittaessa ei juurikaan tarvitse rajoittaa henkilöiden kalorien saantia ja se silti voi jäädä alle runsaammin hiilareita nauttivien vertailuryhmien kanssa, joiden jokainen suupala täytyy olla punnittu ja laskettu.<br /><br />Tuo kaloriteoria on eräs ikuinen "väännön" aihe. Aineenvaihdunta on hirveän monimutkaista ja koska siinä on vielä paljon mitä ei tunneta niin minuakin kyllä hämmästyttää joissain yhteyksissä sokea luotto kaloriteorian keskeiseen yhtälöön. <br /><br />Miten kaloreita ynnäillessä pystyy ottamaan huomioon esim. sellaisen seikan että eri ihmisillä on hyvin erilainen "kyky" muuttaa imeytymättömiä kuituja (joita ei ilmeisesti lasketa energian saantiin) rasvaksi, joka sitten imeytyy suoraan maksaan ja voi vaikuttaa keskeisesti metaboliaan? Nämä ihmiset kärsivät usein myös keskivartalolihavuudesta ja ummetuksesta; lisäksi paino "jumittaa" ja nousee herkästi jos "lepsuilee".<br /><br />Löytyisiköhän tuosta porukasta niitä, joita syytetään laiskoiksi ja valehtelijoiksi kun tehdään laihdutustutkimuksia vähärasvaisella kuitupitoisella dieetillä ja kalorit ei stemmaa? He eivät sovi vallitsevaan teoriaan ja siksi ihmisen päässä tai käytöksessä TÄYTYY olla jotain vikaa.Pasihttps://www.blogger.com/profile/03601391658285869058noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-39351424089423726362009-07-25T01:35:12.862+03:002009-07-25T01:35:12.862+03:00AimoAivo, en ole lukenut tuota kirjaa. Haluatko ki...<b>AimoAivo</b>, en ole lukenut tuota kirjaa. Haluatko kirjoittaa kirjasta yhteenvedon ja julkaista se blogissani? Kyseessä lienee tämän kirjan suomennos:<br /><br />Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous To Your Health <br />James Braly M.D., Ron Hoggan M.A.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-86471371131246618292009-07-25T00:43:26.827+03:002009-07-25T00:43:26.827+03:00Christer, oletko lukenut seuraavan kirjan? Veikkaa...Christer, oletko lukenut seuraavan kirjan? Veikkaan, että luet enimmäkseen muun kuin suomen kielisiä kirjoja, mutta alkuperäisteoksesta ei ikävä kyllä suomennoksessa mainita mitään. Pitäisikö mielestäsi asiaa tuoda paremmin esille Suomessa?<br /><br /><b>James Brady, Ron Hoggan: Vaaralliset viljat<br />Kustantaja: Rasalas kustannus<br />(C) James Brady, Ron Hoggan, 2002</b><br /><br />Lisä/ala otsikko kuuluu: Gluteeniviljat saattavat vaarantaa terveteytesi.<br /><br />Vaikka kirjan lukeminen on minulla vielä kesken, olen jo nyt vakuuttunut viljan gluteenin vaarallisuudesta huomattavalle osalle ihmisiä. Kirjoittajat ovat (kaiketi, ilmeisesti) alallaan maailman huippuja. Katkelmia alkusanoista: <i>...tuo jokapäiväinen leipämme saattaa vaikuttaa vahingollisesti jopa 90 miljoonaan amerikkalaiseen ja voi olla sairauden perussyy jopa 10 miljoonalla heistä. Miten tämä on mahdollista? --täysjyvätuotteet ovat toisille meistä oivallista ravintoa. Mutta vielä tärkeämpää on se, ettei kerta kaikkiaan ole ruokaa, joka olisi hyväksi kaikille.</i> (Jonathan V. Wright, Tahoma Clinic, Kent, Washington)<br /><br />LUKU 2 KELIAKIASAIRAUDEN TYYPIT JA EI-KELIAAKINEN GLUTEENIHERKKYYS<br />...<br />LUKU 6 YHTEYS SYÖPÄÄN<br />LUKU 7 GLUTEENI, MOLEKYYLIEN...<br />LUKU 8 <b>OSTEOPOROOSI JA GLUTEENI</b><br />LUKU 9 <b>AIVOSAIRAUDET JA GLUTEENI</b><br />LUKU 10 <b>SUOLISTOSAIRAUDET JA GLUTEENI</b><br /><br />Tekijät listaavat kymmenen sairauskategoriaa, joissa heidän mukaansa tulisi ottaa huomioon gluteeni herkkyys. Niitä ovat "allergiat, suolistosairaudet, syöpä, oppimisvaikeus, kasvuhäiriöt, psykiatriset vaivat, autoimmuunisuus, keuhkosairaudet, suvunjatkamisongelmat, sairauskohtaukset".<br /><br />Minua koskettavat henkilökohtaisesti aivosairaudet. Niinpä luku 9 onkin erittäin mielenkiintoinen!! Siinä käsitellään sellaisia asioita kuin mieliala, oppimishäiriöt, alkoholismi, skitsofrenia, epilepsia, autismi, MS-tauti. On todella riipaisevaa muistella muutamia joskus tuntemiani nuoria jamppoja, toisella paha epilepsia ja toisella skitsofrenia. Silmäilemällä lukua 9 näkee mainittavan, kuinka jotkut ulkomaiset uranuurtajat ovat onnistuneet helpottamaan kahta viimeksi mainittua sairautta potevien vointia huomattavasti, kun gluteeni on jätetty pois.<br /><br />Saa nähdä, helpottavatko omat mielialaan liittyvät ongelmani, kun olen ollut syömättä viljoja viikkokausia. Meikäläisellä ei reipaskaan voin ja oliiviöljyn syönti vie ajoittaista mieletöntä leivän/leivosten/suklaan/jäätelön himoa pois. Olenkin ihmetellyt sitä huumaavaa oloa, joka tulee ruisleivistä ja vaaleista leivistä. Muutama viljaton päivä on vasta mennyt, joten on liian aikaista sanoa mitään. VHH:lle en ryhdy, sillä kerran olin muutaman päivän matalilla hiilareilla eikä järki leikannut lainkaan. Tarvitsen ehdottomasti tärkkelystä/sokeria jonkin tietyn määrän pystyäkseni ajattelemaan sujuvasti (grammoja en ole koskaan kunnolla laskenut, reilusti yli 100 g kuitenkin). Ihmettelen kovasti, miksi kukaan tähän mennessä tapaamani psykiatri ei ole maininnut viljoista (gluteenista) yhtään mitään. <br /><br />Saattaa olla, että tuo kirja muuttaa elämäni... aika näyttää.AimoAivonoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-45721448301689865682009-07-24T19:43:43.244+03:002009-07-24T19:43:43.244+03:00Kiitos informaatiosta Christer. Uskon kyllä mittaa...Kiitos informaatiosta Christer. Uskon kyllä mittaamisen olevan hyvin hankalaa ja monimutkaista. Mielestäni kuitenkin niin kauan kun teoriaa ei kokeellisesti varmisteta, niin se on todellakin vain teoriaa. Minun maalaisjärkeeni ei mahdu todistamaton väite, että kaikkien ihmisten elimistö käyttäisi ravinnon sisältämän energian lähestulkoon kalorimetrin tehokkuudella kaikissa olosuhteissa. Myös omakohtaiset kokemukset sotivat hyvin vahvasti tätä teoriaa vastaan (mutta ymmärrän kyllä, että yhden ihmisen omakohtaiset kokemukset ei ole suuremmassa mittakaavassa juuri minkään arvoinen todiste suuntaan tai toiseen).<br /><br />Minä tajusin vasta jossain 2000-luvun alkupuolella, että suurin osa ihmisistä todellakin uskoo kaloriteoriaan. Edelleen minua jaksaa hämmästyttää se, että jopa hyvin sivistyneet ja älykkäät ihmiset uskovat ihmisen kehon hyödyntävän ravinnon energian lähestulkoon koneen tarkkuudella ja tehokkuudella kaikissa olosuhteissa. Mutta minä en olekkaan tämän alan asiantuntija, enkä edes asiaan perehtynyt amatööri, joten ehkä en vain tiedä tai ymmärrä tähän asiaan liittyviä oleellisia todisteita.<br /><br />Samin esittämiä ruokavaliosuosituksia en kyseenalaista ollenkaan. Uskon, että nykyiset VRN:n suositukset hiilihydraattien määrästä sopisivat lähinnä vanhanajan tukkijätkälle. Keskiverto nykyihmiselle suositusten mukainen hiilihydraattikuorma on uskoakseni hengenvaarallinen. En myöskään usko margariinien ja einesteollisuuden valmistuotteiden olevan ihmiselle sopivaa ravintoa.<br /><br /><br />Tyhmä KyselijäAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-85498780015230440072009-07-24T19:25:50.551+03:002009-07-24T19:25:50.551+03:00Hei vaan kaikki,
Mielenkiintoista tekstiä. Ruoka o...Hei vaan kaikki,<br />Mielenkiintoista tekstiä. Ruoka on tosi tärkeä. Se vaikuttaa myös mielialaan ja ihmisen elinvoimaan (tietenkin). Mikäli käyttää köyhää ravintoa, valkoista vehnää, sokeria ja viinaa on varmasti epätoivoinen ja väsynyt. Kasokaapa vanhemmat, mitä nykyisin syötetään kouluruokana: pastaa, pitsaa, valkoista riisiä, kalapuikkoja (kauheaa roskaa), rasvatonta maitoa.. Voitte olla ihan varmoja, että 10 vuoden päästä lihavuusongelma on vielä pahempi. Ja sitten tuputetaan lisää kevyttuotteita. Laittakaa vanhemmat edes kotona kunnon ruokaa!!! Kokolihaa, vihanneksia, marjoja ja voita. Vettä ja täysmaitoa juomaksi. Kieltäkää keksit, limut ja karkit. (Tai antakaa kerran kuussa) Mun lapsista ei ole yksikään lihava (4kpl), vaikka ne syö kunnolla ja eikä ne kinua välipaloja. (Välipala on varmaan ruokateollisuuden keksintöä). Järkeä peliin sinne ruokakauppaan ja tehkää se ruoka kokonaan itse. <br /><br />Painakaa päälle kovin voimin, ruokakekustelussa on nyt järkeä.<br /><br />terv perheenäitiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-25606836752993313002009-07-24T17:42:27.160+03:002009-07-24T17:42:27.160+03:00Hei taas Tyhmä Kyselijä. Muutamasta oppikirjasta p...Hei taas <b>Tyhmä Kyselijä</b>. Muutamasta oppikirjasta poimin nämä tiedot sinulle, jotka osoittavat miten hankalaa on analysoida ja mitata kaikki syöty ruokaenergia (metabolizable energy) ulosteista ja virtsasta. Atwater yksinkertaisti tehtävän arvioimalla miten paljon energiaa eri energiaravintoaineita sisältävät ruoat tuottivat tietyissä koetilanteissa. Atwaterin kertoimeen luotetaan hyvin vahvasti ainakin biokemistien keskuudessa:<br /><br />"The collection of representative samples of all food eaten combined with the collection of urine and feces for a week (i.e., complete nutritional balance) is technically difficult and cumbersome in practice. The pioneer investigator Atwater developed in the early 20th century a practical approach for calculating, rather than measuring, the metabolizable energy (ME) of a diet based on its composition of carbohydrates, fat, and proteins. A specific calorimetric factor was developed according to the digestibility and absorption of each macronutrient and the loss of energy in urine (measured by nutrition balance technique). These are the so-called ‘Atwater factors.’" (ENCYCLOPEDIA OF HUMAN<br />NUTRITION, 2005)Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-35960615186713244382009-07-24T16:45:18.714+03:002009-07-24T16:45:18.714+03:00Christer:
Kiitos wikipediavinkistä. En ollut luken...Christer:<br />Kiitos wikipediavinkistä. En ollut lukenut kyseistä artikkelia ennemmin. Minusta tuo vaikutti aika teoreettiselta tavalta mitata ihmisen kykyä saada energiaa ruoka-aineista. Teoriaa ei ilmeisesti ole ainakaan perusteellisesti varmistettu ihmisen ulosteita tutkimalla, vai onko?<br /><br />Sami:<br />En tietenkään usko, että kukaan tosissaan väittäisi yhdellä perunalla voivan ruokittavan koko Suomen väestöä. Tarkoitin, että fysiikan lakien väkinäinen vääntäminen ihmiskeon prosesseihin ei ehkä tarjoakaan absoluuttista totuutta. Se, että hyvällä kalorimetrillä tulokset ovat täsmällisesti toistettavissa, ei minun mielestäni kerro vielä mitään yksittäisen ihmisen kehon ruuan energian hyödyntämiskyvystä. Varsinkaan se ei mielestäni kerro kaikkien ihmisten kehojen energiahyötysuhteesta.<br /><br />Voin olla väärässäkin, mutta olisi kiva nähdä joku tutkimus, jossa olisi kokeellisesti varmistettu kaloriteorian toimivuus.<br /><br /><br />Tyhmä KyselijäAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-40928836126803264042009-07-24T15:14:59.177+03:002009-07-24T15:14:59.177+03:00Anonyymi:
" niin fysiikan lakien mukaan (ene...Anonyymi:<br /><br />" niin fysiikan lakien mukaan (energian säilymislaki ja suhteellisuusteoria) yhden 50g perunan energia riittää tyydyttämään kaikkien suomalaisten ihmisten kehojen energiatarpeet yli kahdeksi kuukaudeksi. (50g perunan energia = ~1,07×10^12kcal, keskivertoihmisen energiantarve: <3000kcal/vrk, Suomen väkiluku ~5,3milj) "<br /><br />Kiitän mairittelevista sanoistasi koskien minun ja Christerin henkisiä kykyjä. Jatkaisin mielelläni samalla linjalla, mutta valitettavasti tuo lainausmerkeissä oleva asiasisältö ei anna siihen mahdollisuuksia.<br /><br />1. Olet lähtenyt siitä olettamuksesta, että peruna muuttuisi masussa energiaksi kaavan E=mc^2 mukaan. Tämä ei ole muuten sen enempää suppeaa kuin laajempaa suhteellisuusteoriaakaan vaan kaava joka ilmoittaa massan ja energian ekvivalentisuuden. Tätä käytetään ydinreaktioiden yhteydessä.<br /><br />2. En tunne kovin hyvin masussa tapahtuvia palamisreaktioita, mutta voin vakuuttaa että perunansyönnistä saatu energia ei vapaudy ydinreaktion kautta. Kyse on kemiallisista reaktiosta. Tällöin yhtä reaktioa kohden yleensä on yksikkönä eV (elektronivoltti), kun ydinreaktioiden kohdalla puhutaan MeV (Mega elektronivoltti) luokasta, eli kovin eri tasosta.<br /><br />Olisihan se aikamoinen masu jossa yhdistyisi peruna ns. antiperunaan eli sellaiseen perunaan, joka koostuu protonien ja elektronien sijaan antiprotonista ja antielektronista. Yes !<br /><br />Valitan, mutta vastauksesi edustaa juuri sitä fysiikan ja vähänkään vaativamman muun luonnontieteellisen osaamisen tasoa kuin mitä olen parin viime vuoden aikana joutunut lääke- ja ravitsemustieteen alalla kohtaamaan.Sami Uusitalohttps://www.blogger.com/profile/04313954324304220641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-78115200391140876302009-07-24T15:11:21.068+03:002009-07-24T15:11:21.068+03:00Älä hyvä Tyhmä Kyselijä vie "viimeistäkin&quo...Älä hyvä <b>Tyhmä Kyselijä</b> vie "viimeistäkin" biokemian dogmia minulta, eli tietoa energiaravintoaineiden fysiologisesta energia-arvosta (rasvassa on enemmän kaloreita kuin hiilihydraatissa). Ne kalorimäärät on laskettu Atwaterin kertoimella, jolloin saadaan nuo tutut energiamäärät:<br /><br />hiilihydraatit noin 4 kcal/g<br />proteiinit noin 4 kcal/g<br />rasvat noin 9 kcal/g<br />alkoholi noin 7 kcal/g<br /><br />Lue tästä enemmän: http://en.wikipedia.org/wiki/Atwater_system<br />Proteins<br />The experimental evidence for the magnitude of this variation is very limited, but as the heats of combustion of the individual amino-acids are different it is reasonable to expect variations between different proteins. An observed range of from 5.48 for conglutin (from blue lupin) to 5.92 for Hordein (barley) was reported, which compares with Atwaters’ range of 5.27 for gelatin to 5.95 for wheat gluten. It is difficult to calculate expected values for a protein from amino-acid data, as some of the heats of combustion are not known accurately. Preliminary calculations on cows milk suggest a value of around 5.5 kcal/g (23.0 kJ/g).<br />Fats<br />Analogously the experimental evidence is limited, but since the fatty acids differ in their heats of combustion one should expect fats to vary in heats of combustion. These differences are however relatively small - for example, breast milk fat has a calculated heat of combustion of 9.37 kcal/g (39.2 kJ/g) compared with that of cows milk fat of 9.19 kcal/g (38.5 kJ/g).<br />Carbohydrates<br />Monosaccharides have heats of combustion of around 3.75 kcal/g (15.7 kJ/g), disaccharides 3.95 kcal/g (16.5 kJ/g) and polysaccharides 4.15 to 4.20 kcal/g (17.4 to 17.6 kJ/g). The heat of hydrolysis is very small and these values are essentially equivalent when calculated on a monosaccharide basis. Thus 100 g sucrose gives on hydrolysis 105.6 g monosaccharide and 100 g starch gives on hydrolysis 110 g glucose.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-32262634803996230502009-07-24T14:56:13.279+03:002009-07-24T14:56:13.279+03:00Kiitos Samille ja Christerille, että jaksatte tais...Kiitos Samille ja Christerille, että jaksatte taistella tuulimyllyjä vastaan yrittämällä edistää kanssaihmistenne terveyttä. Olen yksi monista jotka suuresti arvostavat näkemäänne vaivaa.<br /><br />Yhtä asiaa en kuitenkaan onnistu mitenkään ymmärtämään. Miten tekin, selkeästi älykkäät ja itsenäiseen ajatteluun kykenevät ihmiset, luotatte niin sokeasti kaloriteoriaan? Sen mukaanhan ihmisen keho polttaa kalorimetrin täydellisyydellä kaiken saamansa ravinnon energiaksi. Ja kaikilla ihmisillä samalla tavalla, kaikissa elämäntilanteissa ja olosuhteissa. Ja kuitenkin tekin varmaan tunnette ihmisiä, joiden paino ei nouse millään ruokalaadulla, ei millään ruokamäärällä, eikä edes liikunnan vähyydellä. Minä ainakin tunnen.<br /><br />Termodynamiikkaan vetoaminen kaloriteorian puolustamiseksi tuntuu aika ihmeelliseltä. Ei ihminen ole mikään täsmällisesti toimiva kone. Ja jos vedotaan energian säilymislakiin, niin sitten kyllä pitäisi perunan kaloreiksikin laskea jotain ihan muuta kuin 75kcal/100g: Jos unohdetaan ulosteen ja hengityksen mukana poistuvat molekyylit (niin kuin jotkut kaloriteoriaa puolustavat tuntuvat unohtavan) ja kuvitellaan ihminen täydelliseksi ruuan energiaksi muuttavaksi koneeksi, niin fysiikan lakien mukaan (energian säilymislaki ja suhteellisuusteoria) yhden 50g perunan energia riittää tyydyttämään kaikkien suomalaisten ihmisten kehojen energiatarpeet yli kahdeksi kuukaudeksi. (50g perunan energia = ~1,07×10^12kcal, keskivertoihmisen energiantarve: <3000kcal/vrk, Suomen väkiluku ~5,3milj)<br /><br />Vai onko olemassa joku hyvin kattava tutkimus, jossa on tutkittu eri ihmisten ulosteiden koostumuksia eri olosuhteissa, ja joka siten todistaisi kaloriteorian todeksi?<br /><br /><br />Tyhmä KyselijäAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-69184432260756818382009-07-24T13:48:34.710+03:002009-07-24T13:48:34.710+03:00Sami Uusitalon viimeisimmät kommentit ovat varsina...<b>Sami Uusitalo</b>n viimeisimmät kommentit ovat varsinaista dynamiittia ravitsemustutkijoille. En ymmärrä miten minäkin olin niin sokea, etten nähnyt tätä Samin kuvailemaa tilannetta kaikessa karmeudessaan. Uskokaa nyt epäileväisimmätkin Tuomaat, Matit, Pekat ja Mikaelit, että Sami on tärkeän asian äärellä! Laskekaa te muutkin, onko Sami oikeassa vai väärässä väitteessään, että proteiinia ja rasvaa on vaikeaa syödä liikaa? Onko Sami nyt puolestaan sokeuttanut minut? Keskustelu jatkukoon. Älkää antako yksinkertaisten kommenttieni häiritä mielenrauhaanne. Totuutta minä vaan etsin...Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-84664823981862291162009-07-24T13:04:08.383+03:002009-07-24T13:04:08.383+03:00"Arvon lääkärikollegat. Luonnonlait ovat univ..."Arvon lääkärikollegat. Luonnonlait ovat universaalit. Minun dieettini ei ole tästä millään muotoa poikkeus. Päinvastoin se on varsin hyvin linjassa termodynamiikan ensimmäisen pääsäännön kanssa niinkuin kaiken muunkin fysiikan. <br /><br />Sen sijaan jos ette ole tätä havainneet pyydänkin Teitä palaamaan takaisin kansakouluun opettelemaan fysiikan ja kerto- sekä pluslaskun alkeet.<br /><br />Minun dieettini alkuvaiheessa syödään 20 g hiilihydraatteja. Tämä koostuu tyypillisesti vähäenergisistä vihanneksista ja näin niistä saaduksi kokonaisenergiaksi muodostuu n. 100kCal.<br /><br />Kun nyt väitätte, että minun dieetilläni joku söisi 5000 kCal siten, että loppu 4900 kCal muodostuisi yksinomaan protiinista ja rasvasta tulisi päivän ateriakokonaisuudesta kerrassaan absurdi. Kokeillaanpa.<br /><br />10 kpl keitettyjä kananmunia <br />850 kCal<br /><br />250g grillattua porsaankyljystä<br />823 kCal<br /><br />250 g lohta öljyssä<br />702 kCal<br /><br />250 g Voissa paistettu naudalihapihvi<br />450 kCal<br /><br />bearnaisekastike 100g<br />396 kCal<br /><br />Joko rupeaisi olemaan masu täynnä ? Vaikka valitisin esimerkkiini verrattain rasvaisia vaihtoehtoja järjettömän suureen päiväateriakokonaisuuteen tulee kokonaisenergiaksi "vain" 3221 kCal. Eli ehdottamaanne 4900 kCal:iin proteiinista ja rasvasta on vielä matkaa. Vielä absurdimmaksi 4900 kCal muodostuisi mikäli kokonaisuudessa olisi merkittävästi erittäin vähärasvaista ja runsasproteiinista lihaa kuten katkarapuja. Niitä pitäisi tuhanteenkin kilokaloriin syödä lähes puolitoista kiloa ! Näitähän potilaani käyttävät myös. Minulle riittää jo edellä esitetty runsasrasvaisen vaihtoehdon "absurdisuustaso". <br /><br />Minun potilaani hoikistuvat, koska he vääjäämättä jäävät energiavajeeseen. Tämän monimutkaisempaa se ei ole"<br /><br />Niinpä niin. Eikä ollut edes Vantaalaista myyntimiestä avittamassa. <br /><br />Vielä tärkeämpää. Milloin se lasten kiduttaminen lopetetaan ? Milloin painopistetta heidän ravitsemuksessaan siirretään enemmän protsku+rasva linjalle, koska on selvää, että he runsashiilihydraattisessa vaihtoehdossa saavat vääjäämättä liikaa energiaa ja näin lihovat.Sami Uusitalohttps://www.blogger.com/profile/04313954324304220641noreply@blogger.com