tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post7501961376766075776..comments2024-02-05T10:41:26.418+02:00Comments on veteraaniurheilija: Kunniallinen perääntymistieChrister Sundqvisthttp://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comBlogger48125tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-70100488008313149352012-03-30T07:53:41.502+03:002012-03-30T07:53:41.502+03:00A new scientific truth does not triumph by convinc...A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it.<br />Max Planck<br /><br />Ego is the immediate dictate of human consciousness.<br />Max Planck<br /><br /><br />Jos Maxiin on vähänkin luottaminen niin tässkin aiheessa menee vielä pitkät tovit...<br /><br />Kannattaa henkilökohtaisella tasolla pohtia meneekö mukaan kinasteluun ja odottaa tuloksia vuosien jälkeen, pölyn laskeuduttua vai tekeekö olemassaolevasta tieteellisestä tiedosta omat johtopäätöksensä.<br /><br />NNAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-35302737543304165122012-02-13T17:31:35.288+02:002012-02-13T17:31:35.288+02:00(Anonyymi)nauru kun pidentää ikää.
Tiedätkö tiete...(Anonyymi)nauru kun pidentää ikää.<br /><br />Tiedätkö tieteellisen tarkasti miksi/miten?<br /><br />NNAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-60778705346737455082012-02-13T17:23:39.133+02:002012-02-13T17:23:39.133+02:00Kemistille kiitos, edustat yhtä todellisista tiete...Kemistille kiitos, edustat yhtä todellisista tieteenaloista ja siten "vahingossa" jopa palanen tiedettä mahtui tänne. Jos nyt kuitenkin palattaisiin lääke(tieteen) arkeen eli valtaan, businekseen ja politiikkan, siitän tässäkin ketjussa pääsääntöisesti keskustellaan/kinataan ;-) ? Mallikkona Laitoin tieteen varmuuden vuoksi sulkuihin kun en ole ikinä oikein ymmärtänyt miksi lääketiedettä kutsutaan tieteeksi?<br /><br />NNAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-46935172265538313802012-02-13T16:16:17.952+02:002012-02-13T16:16:17.952+02:00(Tiina)Entä sitten kun "virallinen taho"...(Tiina)Entä sitten kun "virallinen taho" järjestelmällisesti kieltää kaikki tulokset, kun todetaan että tuhansien yksittäistapausten perusteella EI ryhdytä suosittelemaan mitään hatusta vedettyä huuhaa dieettiä (suora lainaus), mitäs sitten<br /><br />Tiina sinullahan on omat aivot, onko joku erityisesti kieltänyt tai estänyt niiden käytön?<br /><br />NNAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-15632036514162140652011-05-18T01:08:48.363+03:002011-05-18T01:08:48.363+03:00Muutama fakta tähän kovetettu rasva tai trans rasv...Muutama fakta tähän kovetettu rasva tai trans rasva asiaan.<br /><br />Kovettamisprosessissa on se ongelma että kun katalyytti aktivoi kaksoissidoksen yleensa mass-transfer eli käytännösä nmesteliuksessa ei ole riittävästi vetyä joka voisi reagoida välittömästi ketjun sidosten kanssa vaan aktivoitunut kohta ehtii pyörähtämään alempienergiseen tilaan eli trans asentoon. (trans - eripuolella, cis-samalla puolella) on olemassa hydraus eli kovetusmenetelmä jossa aineensiirto on minimoitu ja kovetus saadaan aikaan ilman että kaksoissidoksen kierähdys ehtii tapahtua. Tämä ylikriittinen (paineessa tapahtuva) hydraus on kehitetty professori Magnus Härrödin toimesta jo aikaa sitten Ruotsin SIK Göteborg'issa. Valitettavasti taloushyödyt menevät tässäkin asiassa mm. raisiolta ja valiolta ohi ja kuplitus vedytys reininnikkelikatalyytillä vaan jatkuu... vaikka raisio taitaa olla virittänyt polymeeripalladium katalyyttiä mutta eikohän sekin ole jo unidettu ja siirrytty takaisin halvimpaan mahdolliseen. Puska ja kumppanit voisivat ehkä perehtyä valmistusmentelmiin ja loisivat vaikkapa standardeja kovettamisprosesseille terveellisempään suuntaan viisastelun sijaan. <br /><br />että tällaisia.<br /><br />nim. turun kemistiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-1858866124648288082011-04-14T11:14:42.411+03:002011-04-14T11:14:42.411+03:00"Palaisin vielä nimim. Proffan kommenttiin. R..."Palaisin vielä nimim. Proffan kommenttiin. Rasvavalistus ja samanaikainen tärkkelyksen tuputus on ollut kohtalokkainta juuri lapsille. Lasten lihavuus on maassamme kolminkertaistunut kolmessa vuosikymmenessä. Syyllisiä ovat Pekka Puska, Matti Uusitupa, Mikael Fogelholm, Aila Rissanen, Pertti Mustajoki jne."<br /><br />Huu ja haa. Onhan se tietenkin kiva, että alan koulutusta ja julkaisuhistoriaa omaamaton diplomi-insinööri julkaisee "mustia listoja" - nauru kun pidentää ikää. Nyt vain kuitenkin sattuu olemaan niin, että virallisten suositusten ja vaikkapa lautasmallin mukaan syövä henkilö ei mitä todennäköisemmin liho: suojaravinteita tulee runsaasti, laadukasta rasvaa tarpeeksi, kuituja paljon jne. Lihominen johtuu siitä, että suomalaiset eivät noudata suosituksia mm. makeisten, jäätelön ja herkkujen välttämisen suhteen sen enempää kuin vaikkapa suosituksia liikunnan määrästä tai energiansaannin kontrolloinnistakaan.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-78937686840029587652011-04-06T16:37:22.404+03:002011-04-06T16:37:22.404+03:00Olen iloinen karppaaja. Runsas hiilareitten saant...Olen iloinen karppaaja. Runsas hiilareitten saanti koukuttaa; aiheuttaa mielitekoja ja näläntunnetta. Koska en syö leipää, niin rasvan määrä on pysynyt samana kuin "entisessä elämässäni. Olen ollut näkevinäni, että THL:n tutkijoissakin on ylipainoisia. Tässähän olisi hyvä tutkimuskohde aivan "livenä". Lapset ja nuoret huolettavat, koska he ovat viisaitten viranomaisten uhreja. Ovaskainen THL:stä ei ymmärrä mistään mitään.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-57720003465283202822011-01-27T21:38:25.640+02:002011-01-27T21:38:25.640+02:00Mitään iltalehden juttua ei kannata noteerata mill...Mitään iltalehden juttua ei kannata noteerata millään tavalla. Vaikka siinä olisikin jotain kunnon tutkimusta joskus siteerattu niin yleensä siinä on tehty väärät päätelmät.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-72149224267956343052011-01-27T18:38:07.914+02:002011-01-27T18:38:07.914+02:00Mäkkärin ruoka on lähestulkoon optimaalista makroa...Mäkkärin ruoka on lähestulkoon optimaalista makroainejakautumaltaan jos uskoo virallisiin suosituksiin. Ainoastaan proteiinin määrä on liian pieni esim. BigMac-ateriassa. Hiilarit saadaan mukavasti täyteen kun aterian juomana on Cokis.<br />AaKooAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-48659020044456521232011-01-13T09:37:46.877+02:002011-01-13T09:37:46.877+02:00Syömissuosituksia/lautasmalleja/kolesterolin raja-...Syömissuosituksia/lautasmalleja/kolesterolin raja-arvoja suosittelevat aiheuttavat stessiä ja sydänkuolemia "tunnollisille" ihmisille. Ravinto yksin ei takaa terveyttä. Liikunta, uni ja harrastukset vaikuttavat ihmisolemuksen kolmeen osaan: ruumiiseen, sieluun ja henkeen. Useimmat ihmiset syövät/juovat liikaa ja liikkuvat liian vähän - he tuottavat lääkäreille/tutkijoille ja "kaikenmaailman hutkijoille" hyvät ansiot!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-65384574360243930132011-01-12T15:43:23.592+02:002011-01-12T15:43:23.592+02:00Tämä seuraava on kyllä ihan virallisterveellistä, ...Tämä seuraava on kyllä ihan virallisterveellistä, ja puhuu vahvasti VHH:ta vastaan (rasvaiset maitotuotteet, punainen liha):<br /><br />http://www.iltalehti.fi/elintavat/201101050112625_el.shtml<br /><br />"Sen mukaan pitkään elävät todennäköisemmin sellaiset, joiden ruokavalio painottuu hedelmiin, vihanneksiin, täysjyväviljoihin, vähärasvaisiin maitotuotteisiin, kalaan ja siipikarjaan ja sisältää niukasti punaista lihaa, paistettuja ruokia, makeisia, lisättyä rasvaa ja sokeroituja juomia.<br /><br />Tällaista ruokavaliota noudattavien riski kuolla kymmenen vuoden aikana havaittiin 40 % pienemmäksi kuin esimerkiksi paljon rasvaisia maitotuotteita käyttävien tai jälkiruokia ja makeisia runsaasti nauttivien."Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-59918394343730005672011-01-12T11:42:22.233+02:002011-01-12T11:42:22.233+02:00Veljeni juuri kertoi, että yhtenä MBA matikkatehtä...Veljeni juuri kertoi, että yhtenä MBA matikkatehtävänä heillä oli laskea sopiiko Mäkkärin ruoka ravintoympyrään. Ja sehän sopi kun osasi oikeita ruokia Mäkkäristä valita. en ole tätä itse tarkistanut.<br /><br />Eli miten olisi raflaava otsikko: THL suosittaa MacDonalds ruokaa?<br /><br />Herättelisikö se ihmisiä?<br /><br />Christel näppäränä miehenä osanee laatia ravintoympyrän 'ravitsevan ja maukkaan' Mäkkäri menuun.Sarihttps://www.blogger.com/profile/09124128154901332437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-23428471914056559672011-01-12T11:24:10.275+02:002011-01-12T11:24:10.275+02:00Jos haluat näyttää pyramidilta niin syö pyramidin ...Jos haluat näyttää pyramidilta niin syö pyramidin mukaan.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-83729069254053418532011-01-12T10:23:03.045+02:002011-01-12T10:23:03.045+02:00QUOTE: "Kouluissa ja päiväkodeissa tulisi ehd...QUOTE: "Kouluissa ja päiväkodeissa tulisi ehdottomasti ottaa vaihtoehdoksi myös täysrasvainen maito ja voi. "<br /><br />Niin sanottu Itämeren (virallinen pohjoismainen) ruokavalio:<br /><br />POISTETAAN maidosta jotain olennaista (rasva), saadaan terveystuote (rasvaton maito).<br /><br />OLLAAN POISTAMATTA viljasta jotain olennaista (kuori), saadaan terveystuote (täysjyvä)<br /><br />Kun taas Välimeren paikkeilla mennään seuraavaan tyyliin: <br /><br />OLLAAN POISTAMATTA maidosta mitään olennaista. Hyvin on mennyt.<br /><br />POISTETAAN viljasta jotain olennaista. Hyvin on mennyt. <br /><br /><br />-ta'apaniAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-49438134971645880252011-01-12T06:48:13.526+02:002011-01-12T06:48:13.526+02:00Palaisin vielä nimim. Proffan kommenttiin. Rasvava...Palaisin vielä nimim. Proffan kommenttiin. Rasvavalistus ja samanaikainen tärkkelyksen tuputus on ollut kohtalokkainta juuri lapsille. Lasten lihavuus on maassamme kolminkertaistunut kolmessa vuosikymmenessä. Syyllisiä ovat Pekka Puska, Matti Uusitupa, Mikael Fogelholm, Aila Rissanen, Pertti Mustajoki jne.<br /><br />Lapset olisi voinut pelastaa runsaampi proteiinin saanti vaikka tyydyttynyttä rasvaa olisi vähennettykin. Lasten on kuitenkin vaikea purra "tiukkaa" lihaa. Kun kermakastike ja lihapullat ovat kiellettyjä eikä hienosti tehty sisäfilekään tuppaa maistumaan, niin painopiste menee väkisin runsaaseen tärkkelykseen, jonka päälle syödään läjä ehdottoman terveellisiä makeita hedelmiä, kuten banaaneja. Eli elimistöön tulee glukoosia, glukoosin perään. <br /><br />Kouluissa ja päiväkodeissa tulisi ehdottomasti ottaa vaihtoehdoksi myös täysrasvainen maito ja voi. Näin myös liharuoka maistuisi paremmin kun rasvan käyttö ei ole kiellettyä. <br /><br />Edellisessä on oikeastaan kyse enemmän demokratiasta kuin "kuka on ravitsemuksellisesti oikeassa". Me rasvoissa (tyydyttyneessä) hyviä puolia näkevät maksamme veroja siinä missä floran tuputtajat. <br /><br />Sami UusitaloAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-50959030573672383702011-01-11T23:47:05.503+02:002011-01-11T23:47:05.503+02:00QUOTE: "Willett:in ruokapyramidi"
En vo...QUOTE: "Willett:in ruokapyramidi"<br /><br />En voi olla ihmettelemättä, miksi pyramidin alimman palan toisena puolikkaana on kaikenlaiset kasviöljyt. Tavanomainen vastaus tietysti on se, että pehmeä rasva on terveellistä. Eikö samoja rasvoja sitten saa syömällä runsaasti kasvimaailman tuotteita?<br /><br />Kasviöljyjen suosittaminen perusravintona tuo taas mieleen Timo Kuuselan tekstin, jossa kerrotaan 1950-luvulla aloitetusta öljykasvien laajamittaisesta tuotannosta. Onko homma nyt niin, että Willetkään ei pääse kokonaan irti kotimaansa maatalouspolitiikasta? Lopulta kaikki palautuu vuoteen 1958. <br /><br />(Oliiviöljy on poikkeus, sillä käytännön ihmiset Välimerellä ovat todenneet sen hyväksi ravinnoksi.)<br /><br />Viljat ovat ihan sopivaa perusravintoa eurooppalaisperäiselle ja varsinkin lähi-itäläiselle väestölle. <br /><br />----<br /><br />Jos ajatellaan kivikautisella tavalla, seuraava Varpu & Co:n pyramidi näyttää aika hyvältä:<br /><br />http://www.hiilaritietoiset.net/pyramidi1.pdf<br /><br />Kyllä tuollakin rypsiöljy näkyy, mutta se ei ole maatalouspolittinen pakkomielle. <br /><br /><br />-tapaniAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-18573107244747153852011-01-11T22:42:03.701+02:002011-01-11T22:42:03.701+02:00QUOTE: Tässä meidän viranomaisten tuputtama:
Tämä...QUOTE: Tässä meidän viranomaisten tuputtama:<br /><br />Tämän hetkinen kuvio taitaa olla lautasmalli. Sami Uusitalon mainitsema pyramidi on käsittääkseni sen edeltäjä. <br /><br />http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/vinkkeja_viisaisiin_valintoihin/<br /><br />Itse asiassa lautasmalli ei ole pelkkä lautasen kuva, vaan monta lautasen kuvaa sanallisten ohjeiden kerta. <br /><br />-tapaniAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-74149043788987990762011-01-11T12:06:44.009+02:002011-01-11T12:06:44.009+02:00Pekka Puska:
"Walter Willet on hyvä ystäväni...Pekka Puska:<br /><br />"Walter Willet on hyvä ystäväni, ja käsittääkseni yllä oleva vastaa myös hänen linjaansa."<br /><br />"Käsittääkseni Willet'illä on täysin samanlainen kanta rasvoista kuin meillä."<br /><br />Näinkö?<br /><br />Willett:in ruokapyramidi:<br /><br />http://spicesoflife.com/wp-content/uploads/2007/07/pyramid-willett.gif<br /><br />Tässä meidän viranomaisten tuputtama:<br /><br />http://www.freewebs.com/ruokatottumukset/ruokapyramidi.gif<br /><br />Eroja:<br /><br />1. Willett:in mallissa kasvirasvat ovat pyramidin pohjalla, meillä aivan huipussa.<br /><br />2. Willett:in mallissa täysjyvätuotteet (tärkkelystä) täyttävät puolet pyramidin pohjasta, meillä kokonaan.<br /><br />3. Peruna on Willett:in mallissa aivan pyramidin huipulla, meillä pohjalla.<br /><br />4. Willett:in mallissa pähkinöitä syödään päivittäin.<br /><br />Meidän mallissamme voi ei ole lainkaan mukana. Willett:in mallissa se kuitenkin mainitaan.<br /><br />Samin pyramidissa ei ole perusteltua syytä vältellä ns. kovia rasvoja. Sen sijaan löytyy perusteluja miksi niitä olisi hyvä olla ainakin joskus mukana. Joskin kaikille samaa pyramidia ei ole edes olemassa. <br /><br />Mainitsemani erot Willett:in vs. meidän pyramidin välillä muuttavat hiilari/rasva E%osuuksia erittäin merkittävästi. Kumpaakos sinä Pekka kannatat? Onko tuossa Willett:in ehdotuksessa jotain vikaa? <br /><br />Sami UusitaloAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-46526261221538742782011-01-10T22:46:53.047+02:002011-01-10T22:46:53.047+02:00QUOTE: ...rasvan vähentäminen tyydytettyyn kovaan ...QUOTE: ...rasvan vähentäminen tyydytettyyn kovaan rasvaan." --- P.S. Walter Willet on hyvä ystäväni, ja käsittääkseni yllä oleva vastaa myös hänen linjaansa. <br /><br />Jos kerran Walter Willet on pääjohtajan kanssa samoilla linjoilla, miksi sitten pääjohtaja edelleenkin keskittyy rasva-liturgiaan? Willethän sanoo, että keskittyminen rasvaan ravinto-ohjeistuksessa on ollut pahimman luokan erhe. <br /><br />Millä ihmisiä aletaan pelotella sen jälkeen, kun kaikkien maailman eläinten rasva on tehty pehmeäksi? Kun kaikessa eläväisessä tyydyttyneen osuus on korkeintaan 30%, olemmeko lähempänä paratiisia kuin ennen toista maailmansotaa? No ei varmasti. <br /><br />********<br /><br />NYT VAKAVASTI!!!! Ehdotan perääntymistien... Lopettakaa ihmisten pelottelu tyydyttyneellä/eläin -rasvalla. Annetaan kotieläinten rasvan olla kovaa. Kotieläimiä ei ole pakko syödä, jos tuntee sen iljettäväksi ja moraalittomaksi. Tai sitten syö vähärasvaiset ruhon osat.<br /><br />Ehdotan, että suosituksista jätetään kokonaan pois kalorit ja prosentit. Riittäisi mainita havainnollisesti, mistä saa parhaiten hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Vaikkapa top 50 lista "eniten hiilihydraattia per sata grammaa", "proteiinia" jne. Sitten tietysti mikroravinteille sama. Eli sopivia paloja Finelistä. <br /><br />Jos kaloreita ei voi jättää suosituksista pois, jättäkää herran tähden edes ne energiaprosentit pois! Siis kaikki "enegiasta 20%/30%/40%/50% hiilihydraatteja" - kaikki tuollaiset ovat turhaa. Prosenttiharrastajille voi painaa lisälehtisen, jota saa sitten tilata maatalousministeriöstä ;)<br /><br />No niin, siinä oli pikainen perääntymistie-luonnos. <br /><br />-taapaniAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-85457348866938859952011-01-10T21:47:45.334+02:002011-01-10T21:47:45.334+02:00QUOTE: On aivan käsittämätöntä että esimerkiksi pä...QUOTE: On aivan käsittämätöntä että esimerkiksi päivähoidossa olevat lapsemme altistetaan pitkälle prosessoidulle ja totaalisesti rasvattomalle ruualle (mm. rasvaton maito ja Flora). Miten näin voi olla vaikka rasvattomuudelle ei ole mitään perusteita tai tieteellistä näyttöä?<br /><br />http://www.hiilaritietoiset.net/olemmekoumpikujassa.htm<br /><br />Timo Kuusela, lekuri, on kirjoittanut hiilaritietoiset.net -sivujen uumeniin mielenkiintoisen jutun, jossa hän kertoo, kuinka tähän on tultu (nettiosoite yllä). 1950-luvulla amerikkalainen Ancel Keys kehitti ajatusrakennelman, jonka mukaan suurin syypää sydäntautiin on (tyydyttynyt) eläinrasva. Tämän ajatusrakennelman varaan on rakennettiin myös Pohjois-Karjala-projekti (osittain.) Maailmansotien jälkeen Amerikan maatalous alkoi tuottaa uusien koneiden avulla viljaa ja kasviöljyjä ennen näkemättömiä määriä - samanaikaisesti Amerikan maatalousministeriön ruokasuositukset laitettiin hiilari- ja kasvirasvavoittoisiksi. <br /><br />Ancel Keys eli satavuotiaaksi. Merkittävillä miehillä on taipumus elää pitkään. Fidel Castrokin on tainnut olla vallassa parin sukupolven ajan. Veikkaan, että oman pääjohtajamme turvallisessa isällisessä suojeluksessa ehtii vielä kasvaa yksi sukupolvi. Tänään syntynyt vauva pääsee kasvamaan nelikymppiseksi nauttien elämästä, jossa on ennen näkemättömän vähän tyydyttynyttä rasvaa. Esimerkkinä rypsipossu:<br /><br />http://yle.fi/alueet/pohjanmaa/2011/01/rypsipossun_tuotanto_tuo_kilpailua_sianlihamarkkinoille_2260703.html?origin=rss<br /><br />Jos linkki ei toimi, Yle uutisoi tänään otsikolla "Rypsipossun tuotanto tuo kilpailua sianlihamarkkinoille", ja jatkaa: "Rypsiporsastuotannossa ruokinnalla muutetaan sianlihan rasvakoostumusta terveellisemmäksi."<br /><br />-taaapaniAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-64457371854149069842011-01-10T17:42:13.645+02:002011-01-10T17:42:13.645+02:00Tri Barry Searsin kirjan Omega-Zone (Otava 2003) s...Tri Barry Searsin kirjan Omega-Zone (Otava 2003) sivulla 84 on Omega-Zone ruokakolmio, joka poikkeaa täysin Suomen virallisterveellisistä kolmioista. Searsin kolmion jalustana on kalaöljy! Suosittelen kirjaa kaikille ravinnosta ja terveydestä kiinnostuneille ihmisille. Sears on ollut paljon aikaansa edellä ja hänen sanomansa on edelleen erittäin ajankohtainen. Hän suosittelee nimenomaan "farmaseuttisen tason kalaöljyä", jolla hän tarkoittaa vähintää 60 % omega-3:a sisältäviä tuotteita. Sears suosittaa niitä vähintään 2,5 grammaa päivässä. Peruskalaöljyssähän omega-3:a on vain 30 %, joten niitä pitäisi ottaa tuplasti enemmän. Onneksi meillä Suomessa on ollut jo vuosia saatavana 90-prosenttisia etyyliesteröityjä valmisteita, joilla on hyvä kustannus-hyöty-suhde.Matti Tolonenhttp://www.tritolonen.finoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-2039605634308224262011-01-10T15:16:17.890+02:002011-01-10T15:16:17.890+02:00Walter Willett on puhunut tällaisia aivan äskettäi...Walter Willett on puhunut tällaisia aivan äskettäin jenkeissä "Suuressa Rasvakeskustelussa" rasvoista ja hiilareista:<br /><br />" "If anything, the literature shows a slight advantage of the high fat diet," he said. "The focus on fat in dietary guidelines has been a massive distraction. ... We should remove total fat from nutrition facts panels on the back of packs."<br /><br /> He added that while the pervasive dietary guidance given to consumers has been to eat fats sparingly, to load up on starch and eat non-fat products, "the food industry quickly realized sugar was cheaper than fat and laughed all the way to the bank."<br /><br />http://www.foodnavigator-usa.com/Science-Nutrition/Low-fat-diets-could-increase-heart-disease-risk-say-nutrition-experts/<br /><br /><br />Minusta Willett ei tosin, kuten Christer näyttää viittaavan, kannata eläinrasvojen lisäämistä, vaan ei-hydrogenoitujen kasvirasvojen ja kalanrasvan saannin lisäämistä.<br /><br />http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/index.htmlNeonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-87801755435780935872011-01-10T13:05:10.187+02:002011-01-10T13:05:10.187+02:00"Miten voisimme mahdollistaa, että maamme joh..."Miten voisimme mahdollistaa, että maamme johtavat terveysviranomaiset siirtyisivät kannattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota?"<br /><br />En tulkitse kannattavani vhh:ta, sen enempää kuin mitään muutakaan ruokavaliota. Mielesteni kunkin "yksittäistapauksen" tulee ravita itseään siten, kuin katsoo sen parhaiten palvelevan terveyttään, sopivan makuunsa ja rahapussilleen jne. <br /><br />Christerin esittämän toivee sijaan vaatisin, että johtavat asiantuntijamme (ja pikku lääkäri- sekä ravitsemusterapeutti nilkit heidän perässään) lopettavat vhh:n vastustamisen, aivan erityisesti argumentein, jotka ovat täysin ehdottomasti todistettavissa vääriksi. Yksi em. väite on vhh:n suojaravinneköyhyys. Lähtisittekö Fågeli, Uusitupa ja Puska kanssani "lautasmallikisaan"? <br /><br />Sami UusitaloAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-87151171629703740612011-01-10T12:56:13.435+02:002011-01-10T12:56:13.435+02:00Mikael Fogelholm:
" "Todella monen ihmi...Mikael Fogelholm:<br /><br />" "Todella monen ihmisen" kokemukset eivät ole ne, joiden perusteella yhtään suositusta missään päin maailmaa muutettaisiin. "<br /><br />Näin sanoessaan Fågeli (yleisen matematiikan lukija?) tunnustaa koko ongelman. Vhh:ta ei kelpuuteta edes vertailuryhmäksi. Monet "yksittäistapaukset" ovat onneksi huomanneet, että kannattaa mieluummin luottaa omaan puntariin, oman labran tuloksiin ja omaan vointiin, Fågelin tilastotulkintojen sijaan. <br /><br />On se ihme ja kumma, että jokainen lähipiirini ylipainoinen on tällainen "yksittäistapaus". <br /><br />Fågeli, vaadit vhh:lta pitkäaikaistutkimusta. <br /><br />1. Missä on se pitkäaikaistutkimus, joka todisti oikeaksi viimeksi laaditun VRN:n suosituksen 55-60 E% hiilihydraateista?<br /><br />2. Olet koko urasi ajan ohjannut Suomen kansaa suurempaan hiilihydraattien osuuteen kuin mitä keskimääräinen saanti on suositusta antaessa ollut. Nyt Suomessa saadaan n. 46 E% hiilihydraateista ja suosittelet 40 - 45 E%. Eli hh saannin vähentämistä nykyisestä tasosta. Mikäs on mielenmuutoksen takana? Miksi vedit junaa aiemmin täsmälleen päinvastaiseen suuntaan?<br /><br />3. Missä on se tutkimusnäyttö, joka todistaa, että tämä 40-45 E% on "turvallinen" tai "ehkä jopa hyödyllinen" Vaadit ko. näyttöä alle 20 E% hh ruokavalioilta. Missä ovat omat todisteesi? <br /><br />Sami UusitaloAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-67367114794416105482011-01-10T12:37:31.321+02:002011-01-10T12:37:31.321+02:00Pääjohtaja Pekka Puska on pyytänyt minua julkaisem...Pääjohtaja Pekka Puska on pyytänyt minua julkaisemaan tämän kommentin kirjoitukseeni:<br /><br /><br />"Hiilihydraattien vähentäminen, kuten myös rasvan tai alkoholin vähentäminen ruokavaliossa auttaa ilman muuta painonhallinnassa ja sitä kautta johtaa edullisiin terveysvaikutuksiin. Kun terveellinen ruokavalio on muutakin kuin painonhallintaa, kannattaa hiilihydraattien vähentäminen kohdistaa erityisesti sokereihin ja valkoisiin vehnätuotteisiin, ja rasvan vähentäminen tyydytettyyn kovaan rasvaan."<br /><br />Pekka Puska,<br />Pääjohtaja, THL<br /><br />P.S. Walter Willet on hyvä ystäväni, ja käsittääkseni yllä oleva vastaa myös hänen linjaansa. Willet'hän nosti alun perin hiilihydraattiasian esille, kun amerikkalaiset kuvittelivat, että muuta kuin rasvaa (siis lähinnä hiilihydraatteja) voi syödä mielin määrin. Ja tämän seurauksena kalorimäärä lisääntyi ja seurasi lihavuus- ja diabetesepidemia. Käsittääkseni Willet'illä on täysin samanlainen kanta rasvoista kuin meillä. Suomea lähellä ovat hänen julkaisunsa Puolan sydänkuolleisuuden vähenemisestä rasvan laadun muutoksen seurauksena.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.com