tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post7784047456334942802..comments2024-02-05T10:41:26.418+02:00Comments on veteraaniurheilija: Urheilijat syövät jopa ruokasoodaa parantaakseen suorituskykyäänChrister Sundqvisthttp://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-12889702090314175642006-11-14T12:43:00.000+02:002006-11-14T12:43:00.000+02:00Muistaakseni olemme keskustelleet tästä aikaisemmi...Muistaakseni olemme keskustelleet tästä aikaisemminkin Dr. <b>Tiedemies</b>. Asia laktaatista on hyvin mielenkiintoinen, mutta kaikkia yksityiskohtia ei edelleenkään tunneta lihasväsymyksessä. Miten lihas väsyy, on kiehtova kysymys! Polttoaineen loppumisen ja päänupin käskytyksen heikentymisen lisäksi veren laktaattiarvot ovat edelleen hyvä testi jos halutaan tietää milloin juoksumatolla taapertava urheilija on todella väsynyt.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-40426232155624842242006-11-14T12:29:00.000+02:002006-11-14T12:29:00.000+02:00Hei,
Uskoakseni hypoteesia laktaatin ja maitohap...Hei, <br /><br />Uskoakseni hypoteesia laktaatin ja maitohapon aiheuttaman happamoitumisn lihassupistuksia heikentävästä vaikutuksesta on jo jonkin aikaa epäilty vääräksi, eikä sitä koskaan ole varsinaisesti osoitettu todeksi.<br /><br />http://jp.physoc.org/cgi/content/full/558/1/5<br /><i>Lactate can no longer be considered the usual suspect for metabolic ‘crimes’, but is instead a central player in cellular, regional and whole body metabolism.</i><br /><br />http://physiologyonline.physiology.org/cgi/content/abstract/17/1/17<br /><i>Recent studies on mammalian muscle, however, show little direct effect of acidosis on muscle function at physiological temperatures. Instead, inorganic phosphate, which increases during fatigue due to breakdown of creatine phosphate, appears to be a major cause of muscle fatigue.</i><br /><br />Se, että karbonaattitankkaus voi auttaa, saattaa esimerkiksi johtua siitä, että emäkset nopeuttavat fosfaattien poistumista lihaksesta. En tiedä, mutta tämän tutkiminen olisi tärkeää.Tiedemieshttps://www.blogger.com/profile/08307419899926184187noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-30227194099897221292006-11-14T00:38:00.000+02:002006-11-14T00:38:00.000+02:00Kiitos tarkennuksesta Anja! Ruokasooda voi tosiaan...Kiitos tarkennuksesta <b>Anja</b>! Ruokasooda voi tosiaankin mennä parempiin suihin urheilijaperheessä.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-8340300558493657502006-11-13T23:32:00.000+02:002006-11-13T23:32:00.000+02:00Pulliin tarvitaan hiivaa, ei ruokasoodaa. Piimäkak...Pulliin tarvitaan hiivaa, ei ruokasoodaa. Piimäkakku ja joulupiparit voivat sen sijaan jäädä tekemättä, jos perheen urheilijat ovat huitaisseet soodat parempien tulosten toivossa. Leivinjauhe ei taida kelvata, koska siinä on mukana happamia ainesosia?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-82444231493260504562006-11-13T22:14:00.000+02:002006-11-13T22:14:00.000+02:00Nimenomaan hypoteeseja Kimmo. Jääkö pullat tekemät...Nimenomaan hypoteeseja <b>Kimmo</b>. Jääkö pullat tekemättä kun ruokasooda on mystisesti hävinnyt keittiön kaapista? :-)Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-18585479732474615332006-11-13T21:37:00.000+02:002006-11-13T21:37:00.000+02:00Kappas vain, siinähän se. Kiitoksia Christer. Oksi...Kappas vain, siinähän se. Kiitoksia Christer. Oksihemoglobiinin dissosiaatiokäyrään yhdistettynä tuo tuottaakin jo varsin mielenkiintoisia hypoteeseja :)<br /><br /> - Kimmo LahtinenAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-37338838844364969592006-11-13T11:27:00.000+02:002006-11-13T11:27:00.000+02:00Mielenkiintoista Kimmo! Tästä asiasta löytyy tieto...Mielenkiintoista <b>Kimmo</b>! Tästä asiasta löytyy tietoa ihan uudesta tutkimuksesta, josta minulla on käytössä vain lyhennelmä toistaiseksi: <br /><br />Med Sci Sports Exerc. 2006 Nov;38(11):1909-1917.<br /><br />Sodium Bicarbonate Ingestion Alters the Slow but Not the Fast Phase of V O2<br />Kinetics.<br /><br />Berger NJ, McNaughton LR, Keatley S, Wilkerson DP, Jones AM.<br /><br />1Department of Exercise and Sport Science, Manchester Metropolitan University,<br />Hassall Road, Alsager, UNITED KINGDOM; and 2Department of Sport, Health and<br />Exercise Science, University of Hull, Cottingham Road, Hull, UNITED KINGDOM.<br /><br />PURPOSE:: The influence of metabolic alkalosis (ALK) on pulmonary O2 uptake (pV O2) kinetics during high-intensity cycle exercise is controversial. The purpose of this study was to examine the influence of ALK induced by sodium bicarbonate (NaHCO3) ingestion on pV O2 kinetics, using a sufficient number of repeat-step transitions to provide high confidence in the results obtained. METHODS:: Seven healthy males completed step tests to a work rate requiring 80% pV O2max on six separate occasions: three times after ingestion of 0.3 g.kg body mass NaHCO3 in 1 L of fluid, and three times after ingestion of a placebo (CON). Blood samples were taken to assess changes in acid-base balance, and pV O2 was measured breath-by-breath. RESULTS:: NaHCO3 ingestion significantly increased blood pH and [bicarbonate] both before and during exercise relative to the control condition (P < 0.001). The time constant of the phase II pV O2 response was not different between conditions (CON: 29 +/- 6 vs ALK: 32 +/- 7 s; P = 0.21). However, the onset of the pV O2 slow component was delayed by NaHCO3 ingestion (CON: 120 +/- 19 vs ALK: 147 +/- 34 s; P < 0.01), resulting in a significantly reduced end-exercise pV O2 (CON: 2.88 +/- 0.19 vs ALK: 2.79 +/- 0.23 L.min; P < 0.05). CONCLUSIONS:: Metabolic alkalosis has no effect on phase II pV O2 kinetics but alters the pV O2 slow-component response, possibly as a result of the effects of NaHCO3 ingestion on muscle pH.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-73406964480027701962006-11-13T10:19:00.000+02:002006-11-13T10:19:00.000+02:00Luin hiljattain erittäin kokeneen vapaasukeltajan ...Luin hiljattain erittäin kokeneen vapaasukeltajan kommentin aiheeseen liittyen. Tuolla emästankkauksella voi olla varjopuolena sen vaikutus välillisesti myös veren ph arvoon (muuttaa sitä emäksen suuntaan), josta taas seuraa veren emäksiyyden nousun myötä hapen sitoutuminen hemoglobiiniin tiukemmin. Eli teoriassa, edellyttäen että tuo pitää paikaansa, liika emästankkaus haitannee jossain määrin suoritusta heikentämällä hapenottokykyä, vaikka samaan aikaan maitohappoa voitaisiinkin puskuroida paremmin. <br />Toisaalta tuo olisi todennäköisesti helppo tutkia, mutta missään lukemissani tutkimuksissa en ole löytänyt asiasta viitteitä.<br /><br /> - Kimmo LahtinenAnonymousnoreply@blogger.com