tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post7872617692652721951..comments2024-02-05T10:41:26.418+02:00Comments on veteraaniurheilija: Parantavat rasvatChrister Sundqvisthttp://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comBlogger110125tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-50462278667659917832015-01-23T11:14:41.147+02:002015-01-23T11:14:41.147+02:00Mistä ne tekstit tulevat tietosanakirjoihin???Mistä ne tekstit tulevat tietosanakirjoihin???Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-18879644954077612162011-11-12T07:18:34.384+02:002011-11-12T07:18:34.384+02:00Suonissa on kalkkia EI rasvaa.
D-vitamiinin puute...Suonissa on kalkkia EI rasvaa.<br /><br />D-vitamiinin puute aiheuttaa häiriötä kalsiumin aineenvaihduntaan.<br /><br />http://areena.yle.fi/ohjelma/12671Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-21770159122764580472011-10-09T08:48:03.594+03:002011-10-09T08:48:03.594+03:00Isäni, kuoli 86, äitini on 88 ja elää vielä, anopp...Isäni, kuoli 86, äitini on 88 ja elää vielä, anoppi kuoli 93, appi 96, kaikki käyttivät voita ikänsä, ja joivat täysmaitoa, mitä lehmäntissistä tuli. Olen miettinyt kevyt tuotteita, mitä kevyempi sen allergisempi, (kokemusta yhden lapsen kohdalla), ja mikä outoa, eikö se aine millä yritetään KOVETTAA niitä tuotteita, myös koveta elimistössä?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-35982994532082354552011-10-03T15:51:52.247+03:002011-10-03T15:51:52.247+03:00Pappani ei koskaan ymmärtänyt kevytmargariinista j...Pappani ei koskaan ymmärtänyt kevytmargariinista ja rasvattomasta maidosta. Ikänsä kun on tottunut syömään kunnon voita ja punaista maitoa juonut. Kolesteroliakin oli lähempänä 90-vuotiaana yli 7 viime tietojen mukaan. Varmaan ollut ikänsä kolesterolia koholla. Hän sitten eli 93-vuotiaaksi. Ja tanakkarakenteinen ollut ikänsä. Niin sanokaapa sitten, miten voisi kuolla rasvaiseen ruokavalioon nuorena?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-49396994660847892792011-09-29T21:11:20.419+03:002011-09-29T21:11:20.419+03:00Heitäppä Mie viiltävä analyysi tuosta tutkimuksest...Heitäppä Mie viiltävä analyysi tuosta tutkimuksesta, hömppää vai ei ?<br />http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2151Temenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-39788540012761070302011-09-29T16:05:32.025+03:002011-09-29T16:05:32.025+03:00Tutkija: "Kipa on siinä mielessä oikeassa, et...Tutkija: "Kipa on siinä mielessä oikeassa, että kokonaiskolesterolitasolla tai LDL-tasolla ei ole merkitystä sv-tautien osalta (ei edes familiaalisen hyperkolesterolemian kohdalla). Tätä yhteyttä ei ole saatu osoitettua missään tutkimuksissa."<br /><br />Mutta, monesti näissä nettikeskusteluissa näkee kommentteja, joiden mukaan kolesterolilla ei ole mitään tekemistä sv-tautien kanssa. Tuohan ei pidä paikkansa, sillä kuten totesit, esim. LDL:n alafraktioilla on merkitystä. Toisaalta, jos kokonaiskolesteroli on jatkuvasti koholla ja erityisen suuri (yli 10 mmol/l) ja mikäli kohonnut arvo on seurausta esim. vääristä ruokatottumuksista, todennäköisyys sokeroituneiden ja hapettuneiden LDL-hiukkasten muodostumiseen voi kasvaa, joten sikäli myös kokonaiskolesterolilla on merkitystä. <br /><br />Pelkkä LDL ei ole tietenkään optimaalisin markkeri, sillä LDL:n alafraktiot eivät aina korreloi LDL:n kanssa, joten hapettumista ja sokeroitumista voi tapahtua, vaikka LDL-arvo olisi matala – asiaan vaikuttavat hiilareiden ja rasvan laadun lisäksi myös esim. suojaravintoaineiden määrä (antioksidattisuoja), tupakointi, fyysinen aktiivisuus, stressi, jne. Mainittakoon myös, että suurentuneen TG/HDL-suhteen on havaittu ennustavan hyvin valtimotautia, ja matala HDL on ehkäpä parempi markkeri kuin korkea LDL.<br /><br />Ja jos en ihan väärin muista, niin on olemassa myös muitakin alafraktioita kuin nuo kaksi edellä mainittua, mutta niihin en ole vielä perehtynyt tarkemmin.<br /><br />Vielä LDL-partikkelien koosta sen verran, että katsokaapas seuraavaa tutkimusta:<br />http://nypcvs.org/images/MESA.pdf. Sen mukaan (ja eräiden muidenkin tutkimusten mukaan) sekä pienet että suuret LDL-partikkelit liittyivät subkliiniseen ateroskleroosiin, ja ko. partikkelit korreloivat käänteisesti. Tuostakin voisi päätellä, että tasapuolinen rasvojen saanti on eduksi (ml. hiilihydraattien laatuun kiinnittäminen), jotta kummankaan partikkelin pitoisuudet eivät nouse liian suureksi.Jimnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-56964133690891529512011-09-27T20:03:59.940+03:002011-09-27T20:03:59.940+03:00Kipa on siinä mielessä oikeassa, että kokonaiskole...Kipa on siinä mielessä oikeassa, että kokonaiskolesterolitasolla tai LDL-tasolla ei ole merkitystä sv-tautien osalta (ei edes familiaalisen<br />hyperkolesterolemian kohdalla). Tätä yhteyttä ei ole saatu osoitettua missään tutkimuksissa.<br /><br />Kiitos nykyaikaisen tutkimuksen kuitenkin tiedämme, että LDL eri alalajit voivat olla verisuonia vaurioittavia ja kenties tulehduspesäkkeitä aiheuttavia (pienet LDL-partikkelit, sdLDL ja oxLDL). <br /><br />Haastavaa tässä on se, että esimerkiksi ns. sokeristuneiden LDL-hiukkasten (sdLDL) syntyyn vaikuttaa suuresti insuliinin ja sokerin (hiilihydraattien) määrä elimistössä ja ruokavaliossa. Siksi tätä lajia on diabeetikoilla paljon ja tämä on yksi heidän sv-tautiriskin suuri kasvattaja ja taudin aiheuttaja. <br /><br />LDL-partikkelien kokoon taas vaikuttaa täälläkin mainittu rasvajakauma safa ja pufa sekä hiilihydraatit. Näyttäisi siltä, että safa suurentaa LDL-partikkeleita ja vähentää niiden hapettumista kun taas pufa ja hiilihydraatit lisäävät pienten LDL-partikkelien määrää ja hapettavat niitä herkemmin (oxLDL). Voidaankin tuudittautua hieman virheelliseen turvallisuuden tunteeseen kun kolesterolia alennetaan vähärasvaisella ja pufa-rikkaalla ravinnolla.<br /><br />Kolesterolin ja ennen kaikkea LDL:n kohdalla ratkaisevaa ei siis olekaan se kokonaismäärä vaan LDL:n koostumus (toki HDL:n määrä on myös tärkeä).<br /><br />TutkijaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-87634118409295768932011-09-27T15:50:04.721+03:002011-09-27T15:50:04.721+03:00"Menee niin käsittämättömäksi pupuksi kole-ve..."Menee niin käsittämättömäksi pupuksi kole-veljeksiltä, että tähän ei energia ja aika riitä."<br /><br />"Jim"in synti oli siis peräänkuuluttaa avointa ja asiallista keskustelua. Muistathan "Jim" jatkossa, ettet käyttäydy enää noin ajattelemattomasti.<br />:-)<br /><br />"Yksinkertaisesti: jos jossain olisi kiistaton todiste, että kolesterolitasolla ja sv-taudilla on yhteys se olisi jo heitetty pöytään (niin teidä kuin THL:n puolelta)."<br /><br />Kiistaton todiste siitä, että lipidiarvoilla ja sv-taudilla on olemassa yhteys on se, että dyslipidemioiden hoito parantaa potilaiden terveydentilaa. Jos kiistät tämän, kuulisin mielelläni perusteet sille mihin pohjaat näkemyksesi. Sinulta kyseltiin niitä jo aiemmin, mutta et ole tällaista esittänyt.<br /><br />Sikäli kun aiemmissa viesteissäsi promotoit hiilareiden roolia sv-tautiriskin suhteen, on tämä uusin kolesterolidenialismin purkaus paitsi käsittämätön niin myös ristiriitainen. Mekanismi hiilarien suhteen kun NIMENOMAAN liittyy huonojen hiilarien runsaan saannin epäsuotuisaan vaikutukseen lipidiarvojen suhteen.<br /><br />"Viimeiset 15 vuotta on tullut aivan päinvastaisia todisteita."<br /><br />Joista voinet esitellä edes yhden. Siis todisteen sille, että dyslipidemiat (fokusoi vaikkapa LDL-tasoon, sdLDL:ään tai LDL/HDL -suhteeseen, sama se) eivät ole sv-tautiriskiin missään yhteydessä. Ole hyvä. Sinulla pitäisi olla nyt ns. helppo nakki kumota nykykäsitys. <br /><br />En usko hetkeäkään että aiot edes yrittää. Sinusta ei vain ole siihen. :-)<br /><br />"Katsokaapa vaikka eilinen Ylen dokumentti niin muistatte taas mistä tämä kolesterolihömpötys on lähtenyt liikkeelle."<br /><br />Lue enemmän, luule vähemmän. Kolesterolin (tai pikemminkin dyslipidemioiden, kysymyshän ei redusoidu pelkästään LDL-arvoon tms.) rooli asiassa on tunnettu jo kauan ennenkuin lääketeollisuus heräsi vaikkapa statiinien suhteen. Itse asiassa "big pharma" oli ensin hyvinkin nihkeä lipidilääkityksen tutkimuskentän suhteen, sen ei katsottu olevan rahan väärtiä.Mienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-62567792439592901122011-09-27T12:45:24.454+03:002011-09-27T12:45:24.454+03:00"Menee niin käsittämättömäksi pupuksi kole-ve..."Menee niin käsittämättömäksi pupuksi kole-veljeksiltä, että tähän ei energia ja aika riitä. Ymmärrän, että muutos pelottaa mutta tietoa tulee koko ajan lisää ja tiedämme onneksi asioista jo enemmän."<br /><br />Kuten jo aiemmin totesin, ainoa panokseni tähän keskusteluun on ollut sv-tauteihin liittyvän terminologian esittely (näkökulmat ko. tautien etiologiasta ja patofysiologiasta), joten en ymmärrä mihin nämä kommentit "veljeydestä" perustuu (itsehän olit ainakin vielä sunnuntaina kiitollinen antamistani linkeistä). En ole ottanut kantaa ravintorasvojen laatuun, enkä edes statiinihoidon tarpeellisuuteen. Ja jälkimmäiseen lauseeseesi todettakoon, että tietoa tulee tietysti jatkuvasti lisää, ja aikaisemmat näkökulmat voivat toki tarkentua tai muuttua tulevaisuudessa, eikä siinä ole mielestäni mitään pelottavaa.<br /><br />Jos haluat nähdä kommenttejani rasvoista, voit käydä lukemassa niitä aiemmasta keskustelusta:<br />http://sundqvist.blogspot.com/2011/04/monityydyttymattomat-rasvahapot-mita.html<br /><br />"Yksinkertaisesti: jos jossain olisi kiistaton todiste, että kolesterolitasolla ja sv-taudilla on yhteys se olisi jo heitetty pöytään (niin teidä kuin THL:n puolelta). Ei se täällä vänkäämällä muutu. Viimeiset 15 vuotta on tullut aivan päinvastaisia todisteita."<br /><br />Sv-tauteihin liittyy useiden riskitekijöiden kasauma ja linkittämistäni artikkeleistakin tulee hyvin selväksi, että nykykäsityksen mukaan kysymys on huomattavasti laajemmasta kokonaisuudesta kuin pelkästä kolesteroliarvon tuijottamisesta – jos lääkäri tuijottaa pelkkää kolesteroliarvoa ja määrää statiinihoidon tämän perusteella, silloin ei noudateta hoitosuosituksia. Mutta kuten olen jo aiemmin todennut, monet asiantuntijat voisivat jo unohtaa yli 50 vuotta vanhat tutkimukset ja viitata medialausunnoissaan uudempaan tietoon. Suosittelen lukemaan myös Reijo Laatikaisen blogia: http://www.pronutritionist.net/; hän on tehnyt hyvin ansiokkaita katsauksia esim. tähän rasva-asiaan liittyen, ja esitellyt uusinta tutkimustietoa.<br /><br />"Katsokaapa vaikka eilinen Ylen dokumentti niin muistatte taas mistä tämä kolesterolihömpötys on lähtenyt liikkeelle."<br /><br />Katsoin jo eilen. Medikalisaatio on tunnettu ilmiö ja aiheesta on kirjoitettu kirjoja Suomessakin, joten ei ko. ohjelma sinänsä mitään uutta tuonut esille. Dokumentin journalistinen näkökulma oli kylläkin kovin yksipuolinen, joten laajempi tarkastelu, jossa olisi vertailtu hoitojen hyötyjä ja haittoja, olisi ollut paljon parempi.Jimnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-30275739017999488892011-09-27T11:55:45.373+03:002011-09-27T11:55:45.373+03:00Kipa, älä unohda Ancel Keys:in 7 maan tutkimus val...Kipa, älä unohda Ancel Keys:in 7 maan tutkimus valitulla aineistolla, josta "se kaikki paha ja yksinkertaistus" on sikinyt.<br /><br />Kumma, että yksi sälli pystyy laittaa ravitsemustiedot väärään asentoon kymmeniksi vuosiksi....Temenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-62644200486353517172011-09-27T09:08:28.126+03:002011-09-27T09:08:28.126+03:00Menee niin käsittämättömäksi pupuksi kole-veljeksi...Menee niin käsittämättömäksi pupuksi kole-veljeksiltä, että tähän ei energia ja aika riitä. Ymmärrän, että muutos pelottaa mutta tietoa tulee koko ajan lisää ja tiedämme onneksi asioista jo enemmän.<br /><br />Yksinkertaisesti: jos jossain olisi kiistaton todiste, että kolesterolitasolla ja sv-taudilla on yhteys se olisi jo heitetty pöytään (niin teidä kuin THL:n puolelta). Ei se täällä vänkäämällä muutu. Viimeiset 15 vuotta on tullut aivan päinvastaisia todisteita.<br /><br />Katsokaapa vaikka eilinen Ylen dokumentti niin muistatte taas mistä tämä kolesterolihömpötys on lähtenyt liikkeelle. Loistava dokumentti diagnoosimarkkinnoista. Suosittelen muillekin.<br /><br />http://areena.yle.fi/video/1317067219557<br /><br />Ykkösdokumentti: Lääkkeitä terveille<br /><br />Lääketeollisuus sanelee, mikä on sairaus ja miten sitä hoidetaan, väittää dokumentti. Lääkeyritykset ovat moninkertaistaneet tulonsa hyvin suunnitellulla markkinoinnilla ja keksimällä uusia sairauksia.<br /><br />KipaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-53867006852406378772011-09-26T16:43:37.217+03:002011-09-26T16:43:37.217+03:00"Isipappa" tykittää. Löytyy kaikki klise..."Isipappa" tykittää. Löytyy kaikki kliseet:<br /><br />"Taisi osua heinäveljeksillä hermoon. On siinä melkoisia asiantuntijoita kun laittaa Duodecimin sivuja totuudeksi siitä miten sv-tukokset syntyy."<br /><br />... dogmaattisuutta ja olkiukkoja ...<br /><br />"Se on vähän sama kun kysyy uskovaiselta onko jumala olemassa...mutta raamatussahan se lukee katso sieltä."<br /><br />... kreationisti kutsumassa evoluutiota "uskonnoksi" ...<br /><br />"Voisin myöskin laittaa kymmeniä samanlaisia tutkimuslinkkejä aivan samoista aiheista."<br /><br />... uhoamista ontolta pohjalta (yhden yhtä tutkimusliitettä ei "Isukki" ole esittänyt ja tuskin hänen kannattaakaan lähteä Aku Ankkaa pidemmälle lukemaan, sikäli kun alan perustermistökin oli hänelle "hifistelyä") ...<br /><br />"Nyt kuitenkin tiedetään, että suorastaan valheellisia olivat nuokin tutkimukset."<br /><br />... todentamattomia väitteitä a la statiinidenialismi ...<br /><br />"Pysykää te heinäveljet uskossa lujina. Voitte tarvita tuota uskoa tulevina vuosina enemmän kuin arvaattekaan."<br /><br />... ja pakollinen lopetus.<br /><br />Kyllä se "Isipappa" osaa. Täysin paavinkirkkoon vertautuvaa "isällistä" otetta: ei sisältöä, pelkkää paatosta ja tiedevihamielisyyttä.Mienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-16143481798548606322011-09-26T16:40:53.084+03:002011-09-26T16:40:53.084+03:00"Kiitos Jimille runsaista linkeistä. Ne vahvi..."Kiitos Jimille runsaista linkeistä. Ne vahvistavat omaakin (ja tällä hetkellä yleistä) näkemystä, että verisuonitukos syntyy tulehduksen aiheuttamana ja on suurimmaksi osaksi kalkkia."<br /><br />1. Ateroskleroosiin liittyy joka tapauksessa inflammaatiotila, samoin plakkiin yl. ottaen kalsifikaatio. Et siis saanut mitään uutta tietoa - etkä etenkään nykykäsityksen vastaista tietoa.<br /><br />2. Mikäli olet kuitenkin sitä mieltä, että Sompin edustama kolesterolidenialismi on mielekäs lähestymistapa, niin voinet kertoa lyhyesti, että mikä aineistossa antaa ymmärtää että dyslipidemialla ei ole MITÄÄN roolia asiassa?<br /><br />3. Sivuhuomautuksena: Sompin esittämä näkemys ei ole vallitseva tällä hetkellä. Se oli sitä joskus 1900-luvun puolella. Edustaa siis wanhentunutta kantaa.<br /><br />"Suurin osa linkeistä on kuitenkin yksittäisen tutkijan katsauksia (review) aiheeseen eli periaatteessa yksittäisiä mielipiteitä/kannanottoja."<br /><br />Heh, please! Älä kiusaa meitä myötähäpeää lietsomalla. Jos täältä puolen tulee kattavia katsauksia, ne ovat "mielipiteitä". Jos vhh-populaatio postaa hajanaisia poikkileikkaustutkimuksia ja implikoi niiden osoittavan kausaalisuhteen, niin kyse on jumalan sanasta. :-)<br /><br />"Duodecim-linkki oli varmaan vain pottuilua tai muuta huumoria. Ainakin se nosti hymyn huulille :)"<br /><br />Kovin harvalla, etenkään maallikolla, ei yl. ottaen ole varaa naureskella tieteellisen aikakauslehden aineistolle. Esittänet Jimin pyytämät perustelut huvittuneisuudellesi, jos osaat.Mienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-77079189144659184782011-09-26T16:37:24.597+03:002011-09-26T16:37:24.597+03:00"Kraussilta ja kumppaneilta RCT-tason näyttöä..."Kraussilta ja kumppaneilta RCT-tason näyttöä ruokavalion vaikutuksesta LDL-partikkelijakaumaan:"<br /><br />Otanta 60+ henkeä, kaikki terveitä, seuranta-aika neljä viikkoa. On toki hellyyttävää että minkä tahansa trial-asetelman kuvitellaan automaattisesti tuottavan tutkimuskentän kokonaisuuden kannalta ajatellen merkittäviä tuloksia, mutta näinhän ei ole. Mutta juu, itse tulos on kyllä konsistentti sen kanssa että aivan low-fat ei ole paras vaihtoehto lipidiarvojen kannalta.<br /><br />"Maidon rasvahapot kasvattavat LDL-partikkelien kokoa ja vähentävät näiden mahdollisesti aiheuttamia sv-tautiriskejä."<br /><br />Ilmeisesti vähentävät riskiä suhteessa pienempiin partikkeleihin. Olettaen että rasvasuhtet pysyvät hallinnassa, voi maitotuotteita nauttia. Safan osuuden kasvattaminen ylipäätään niiden tasolle (50% kok.rasvata) ei toki ole mielekästä.<br /><br />"Kun taas hiilarit ja pufat pienentävät partikkeleita ja kasvattavat sv-tautiriskiä."<br /><br />Taas vaihteeksi "luovaa" tulkintaa. Hiilarien riski liittyy ainoastaan niiden lähteisiin - esim. kasvisten, hedelmien tms. kohdalla riski ei kasva. Pufan kohdalla ongelma nousee esiin ainoastaan mikäli sitä saadaan suhteessa mitaten todella hulppeasti, mikä ei ole suositusten mukaista. Maltillisemmilla määrillä ei tällaista tapahdu. Ylipäätään keskeistä on se wanha tuttu juttu: kaikki rasvat kasvattavat LDL-partikkelikokoa tilastollisesti merkitsevällä tavalla, pl. trans). Tässä nimenomaisessa tutkimuksessa pufan saannilla ei ollut tilastollisesti merkitsevää roolia asiassa. Eikä tutkimus metodologiansa (poikkileikkaustutkimus) ansiosta pysty tällaisiin kysymyksiin edes vastaamaan. Tästä syystä tutkijat mainitsevatkin kontrastin tutkimuskenttään ylipäätään.<br /><br />Vielä lisää: lainauksesi kohtapufasta EI ole tämän tutkimuksen päätelmiä, vaan se viittaa lähteissä mainittuun tutkimukseen (Kratz et al. 2002), jossa<br /><br />- kyse oli niinikään pienen otannan & lyhyen seuranta-ajan trialista<br />- rasvasaantia tutkittiin käyttämällä vaihtelemalla rasvanlähteitä niin että rasvansaanti ulkoisista lähteistä oli miltei kokonaan tietystä kasviöljytyypistä --> ei relevanssia suositusten/reaalimaailman kanssa<br /><br />Havaittu muutos oli marginaalinen, minkä johdosta tutkijat toteavatkin itse, että tutkimuksen perusteella ravinnosta saatavan rasvan koostumus ei vaikuta olevan merkittävä tekijä LDL-partikkelikoon suhteen. Ylipäätään, KAIKKIEN ryhmien LDL-partikkelit olivat kooltaan tyyppiä A eli niitä isompia, keskimääräisen koon ollessa n. 26 nm. <br /><br />Implikaatiot sv-tautiriskien suhteen? Lähinnä se, että monipuolien rasvansaanti kannattaa. Pitäisikö pufaa välttää? Ei, olettaen että saanti on n-3 -painotteisempaa kuin nyt (n-3/n-6 -suhde) ja että sen määrä on suhteessa muuhun rasvansaantiin.Mienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-64515973077220956732011-09-25T23:37:36.827+03:002011-09-25T23:37:36.827+03:00Isäukko: "Taisi osua heinäveljeksillä hermoon...Isäukko: "Taisi osua heinäveljeksillä hermoon. On siinä melkoisia asiantuntijoita kun laittaa Duodecimin sivuja totuudeksi siitä miten sv-tukokset syntyy."<br /><br />En minä ole mistään hermostunut - pikemminkin olen kiitollinen siitä, että otit asian puheeksi, niin päätin itsekin perehtyä aiheeseen tarkemmin tekemällä kyseiset artikkelihaut, ja aion tutustua linkittämiini juttuihin paremmalla ajalla. En ole myöskään edes yrittänyt mitään "totuutta" esittää, vaan tarjosin erilaisia näkökulmia, joista jokainen saa tehdä vaikkapa oman synteesinsä (jos on aikaa tai halua perehtyä ko. linkkeihin). Laitoin yhteensä 16 linkkiä, joista ainoastaan huikeat 1 kpl oli Terveyskirjastosta, joten ei kai tuosta Duodecimin jutusta nyt kannata hernettä nenään vetää(?). Toisaalta, jos asiasisältö tuossa Duodecimin jutussa tai jossakin muussa linkittämässäni jutussa on täysin pielessä sinun tai jonkun muun mielestä, niin kyllä täällä saa pätevämpiäkin teorioita ihan vapaasti esittää – olkaa hyvät. <br /><br />Mutta täytyy sanoa, että en ihan täysin tuota tunteenpurkastasi tajua, sillä itse pyysit ensin tarkempia määrittelyjä mainitsemistani termeistä, ja kun ne vaivauduin sinun puolestasi selvittämään (olisit kai itsekin voinut tehdä saman googlettamalla) ja annoin vieläpä bonuksena runsaasti lisätietoa aiheesta, niin sitten omassa kommentissasi viittaat vain johonkin "lujaaseen uskoon". <br /><br />Isäukko: "Tutkimustietoa löytyy sitä en ole kieltänyt mutta laadun ja motiivien kanssa laita on toinen. Voisin myöskin laittaa kymmeniä samanlaisia tutkimuslinkkejä aivan samoista aiheista."<br /><br />Minä ainakin pyrin aina oppimaan jotain uutta näistä nettikeskusteluista ja olen halukas päivittämään omia tietojani säännöllisesti, eli kuten jo ylempänä mainitsinkin, olen valmis tutustumaan myös muihinkin teorioihin (ja lukemaan kritiikkiä linkittämistäni tutkimuksista), joten minun puolestani voit mainiosti myöskin laittaa kymmeniä samanlaisia tutkimuslinkkejä aivan samoista aiheista tai esittää kritiikkiä - joten oleppa hyvä.<br /><br />Isäukko: "Pysykää te heinäveljet uskossa lujina. Voitte tarvita tuota uskoa tulevina vuosina enemmän kuin arvaattekaan."<br /><br />Mistähän ihmeen "uskosta" tässä nyt mahtaa olla kysymys? Minä en ole edes ilmaissut omaa kantaani koko rasva-asiaan tämän blogikirjoituksen yhteydessä, vaan sen sijaan ainoa panokseni koko tähän keskusteluun on ollut se, että huomautin käsitteiden sekoittamisesta toisiinsa (mikä oli mielestäni ihan aiheellista), ja pyynnöstäsi päätin selvitellä ko. terminologiaa tarkemmin - mikä ei sinua jostain syystä miellyttänytkään. Joten, viittaaminen "uskoon" tai "heinäveljiin" on täysin epärelevanttia ja asiatonta sinun taholtasi - varmasti ymmärrät tämän nyt itsekin.<br /><br />Kipa: "Suurin osa linkeistä on kuitenkin yksittäisen tutkijan katsauksia (review) aiheeseen eli periaatteessa yksittäisiä mielipiteitä/kannanottoja. Duodecim-linkki oli varmaan vain pottuilua tai muuta huumoria. Ainakin se nosti hymyn huulille :)"<br /><br />Jep, mutta jos joillakin on tilaisuus päästä lukemaan noita linkittämiäni review-artikkeleja kokonaisina, niin niiden references-osiosta löytyy tiedot alkuperäisistä tutkimusartikkeleista, joihin jokainen voi myös aivan hyvin tutustua ja tehdä oman synteesinsä, jos aikaa riittää :). Ja tuota Duodecim-linkkiä kommentoin jo ylempänä.Jimnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-35300705393738031892011-09-25T21:48:46.385+03:002011-09-25T21:48:46.385+03:00Kiitos Jimille runsaista linkeistä. Ne vahvistavat...Kiitos Jimille runsaista linkeistä. Ne vahvistavat omaakin (ja tällä hetkellä yleistä) näkemystä, että verisuonitukos syntyy tulehduksen aiheuttamana ja on suurimmaksi osaksi kalkkia.<br /><br />Suurin osa linkeistä on kuitenkin yksittäisen tutkijan katsauksia (review) aiheeseen eli periaatteessa yksittäisiä mielipiteitä/kannanottoja. Duodecim-linkki oli varmaan vain pottuilua tai muuta huumoria. Ainakin se nosti hymyn huulille :)<br /><br />KipaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-58279028916345228252011-09-25T21:28:16.106+03:002011-09-25T21:28:16.106+03:00Kraussilta ja kumppaneilta RCT-tason näyttöä ruoka...Kraussilta ja kumppaneilta RCT-tason näyttöä ruokavalion vaikutuksesta LDL-partikkelijakaumaan:<br /><br />Changes in lipoprotein(a), oxidized phospholipids, and LDL subclasses with a low-fat high-carbohydrate diet<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20713651<br /><br />Ja mielenkiintoista näyttöä maidon rasvahappojen hyödyllisyydestä Ruotsista. <br /><br />Maidon rasvahapot kasvattavat LDL-partikkelien kokoa ja vähentävät näiden mahdollisesti aiheuttamia sv-tautiriskejä. Kun taas hiilarit ja pufat pienentävät partikkeleita ja kasvattavat sv-tautiriskiä. Eli siis aivan päinvastoin kuin virallinen mantra<br /><br />http://jn.nutrition.org/content/134/7/1729.abstract<br /><br />In this study, results from FA compositional and dietary record analyses were in accordance, demonstrating a relation between a high percentage of FAs derived from milk products and a less atherogenic LDL-profile.<br /><br />…Cross-sectional and dietary intervention studies reported an increase in sdLDL with increasing carbohydrate intake (30) and a slight shift to smaller LDL particles when MUFAs or PUFAs replaced SFAs<br /><br />…To our knowledge, no previous study showed a relation between milk FAs and LDL-profile, but several publications report a lack of association between milk consumption and CHD (16,39–42). These findings, together with reports associating a high intake of milk products with a decreased risk of developing insulin resistance (15,43), stand in contrast to the link between a high intake of palmitic acid (16:0) (the predominant FA in milk products) and increased risk of CHD and insulin resistance.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-42093555567437561252011-09-25T21:25:57.418+03:002011-09-25T21:25:57.418+03:00Kraussilta ja kumppaneilta RCT-tason näyttöä ruoka...Kraussilta ja kumppaneilta RCT-tason näyttöä ruokavalion vaikutuksesta LDL-partikkelijakaumaan:<br /><br />Changes in lipoprotein(a), oxidized phospholipids, and LDL subclasses with a low-fat high-carbohydrate diet<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20713651<br /><br />Ja mielenkiintoista näyttöä maidon rasvahappojen hyödyllisyydestä Ruotsista.<br /><br />Maidon rasvahapot kasvattavat LDL-partikkelien kokoa ja vähentävät näiden mahdollisesti aiheuttamia sv-tautiriskejä. Kun taas hiilarit ja pufat pienentävät partikkeleita ja kasvattavat sv-tautiriskiä. Eli siis aivan päinvastoin kuin virallinen mantra<br /><br />http://jn.nutrition.org/content/134/7/1729.abstract<br /><br />In this study, results from FA compositional and dietary record analyses were in accordance, demonstrating a relation between a high percentage of FAs derived from milk products and a less atherogenic LDL-profile.<br /><br />…Cross-sectional and dietary intervention studies reported an increase in sdLDL with increasing carbohydrate intake (30) and a slight shift to smaller LDL particles when MUFAs or PUFAs replaced SFAs<br /><br />…To our knowledge, no previous study showed a relation between milk FAs and LDL-profile, but several publications report a lack of association between milk consumption and CHD (16,39–42). These findings, together with reports associating a high intake of milk products with a decreased risk of developing insulin resistance (15,43), stand in contrast to the link between a high intake of palmitic acid (16:0) (the predominant FA in milk products) and increased risk of CHD and insulin resistance.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-23134119219812866692011-09-25T21:23:23.637+03:002011-09-25T21:23:23.637+03:00Taisi osua heinäveljeksillä hermoon. On siinä melk...Taisi osua heinäveljeksillä hermoon. On siinä melkoisia asiantuntijoita kun laittaa Duodecimin sivuja totuudeksi siitä miten sv-tukokset syntyy. Se on vähän sama kun kysyy uskovaiselta onko jumala olemassa...mutta raamatussahan se lukee katso sieltä.<br /><br />Tutkimustietoa löytyy sitä en ole kieltänyt mutta laadun ja motiivien kanssa laita on toinen. Voisin myöskin laittaa kymmeniä samanlaisia tutkimuslinkkejä aivan samoista aiheista. Väittivätpä lääkeyrityksetkin 1990-luvulla ratkaisseensa sv-taudit statiineilla oikein hienoilla tutkimuksilla. Nyt kuitenkin tiedetään, että suorastaan valheellisia olivat nuokin tutkimukset.<br /><br />Pysykää te heinäveljet uskossa lujina. Voitte tarvita tuota uskoa tulevina vuosina enemmän kuin arvaattekaan<br /><br />IsäukkoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-50520328441478720152011-09-25T21:10:31.053+03:002011-09-25T21:10:31.053+03:00"Hei c'mon, pistä nyt jo "Isipapalle..."Hei c'mon, pistä nyt jo "Isipapalle" laskua oppitunnista. Jo toi eka linkki olisi riittänyt. :-)"<br /><br />Olisi ehkä riittänyt, mutta päätin varmuuden vuoksi laittaa useamman linkin - ihan vain siksi, että jos jotkut lukijat kuvittelivat, ettei aiheesta löydy kovin paljoa tutkimustietoa, niin siinäpä tuli sitten sekin tornari kumottua ;).Jimnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-2773894202802198572011-09-25T20:33:59.434+03:002011-09-25T20:33:59.434+03:00Hei c'mon, pistä nyt jo "Isipapalle"...Hei c'mon, pistä nyt jo "Isipapalle" laskua oppitunnista. Jo toi eka linkki olisi riittänyt. :-)Mienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-18642140469100116112011-09-25T20:09:37.407+03:002011-09-25T20:09:37.407+03:00"Kertokaapa nyt tieteellisesti mitä näissä on..."Kertokaapa nyt tieteellisesti mitä näissä on eroa? Mistä voimme sen edes tietää kun emme vielä tiedä kumpi on muna vai kana? Ja edelleen on kysymys vastaamatta, miksi sv-tukokset ovat pääasiassa kalkkia?"<br /><br />Lähdetäänpäs liikkeelle määritelmistä:<br /><br />Ateroskleroosi: http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/atherosclerosis<br /><br />Arterioskleroosi: http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/arteriosclerosis<br /><br />Arterioloskleroosi: http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/arteriolosclerosis<br /><br />Tein artikkelihakuja ja löysin mm. seuraavat (sisältävät asiaa mm. kalkkeutumisesta, josta joku kyseli jo aiemmin erään toisen Christerin blogikirjoituksen yhteydessä):<br /><br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2015/<br />http://circ.ahajournals.org/content/117/22/2938.full<br />http://www.theheart.org/article/1104115.do<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18401181<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17014561<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16502129<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18841280<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18495950<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18410596<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20977286<br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18949542<br />http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/25/14/1197.full<br />http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=sek00013<br /><br />Nuo kannattaa tosiaankin lukaista läpi perspektiivin laajentamiseksi, mikäli on kiinnostunut perehtymään aiheeseen syvällisemmin.<br /><br />"Kovasen Totuus kolesterolista kirjassa on lähteitä kaksi sivua (jotka pääasiassa Kovasen ja Strandbergin lehtiartikkeleita. Somppien kirjassa lähdeluettelo on yli 20 sivua (jotka pääasiassa kansainvälisiä tutkimuksia)."<br /><br />En ole perehtynyt vielä kumpaankaan teokseen, mutta jos olisi enemmän aikaa, tutustuisin tarkemmin Somppien viittaamiin kirjallisuuslähteisiin ja tarkistaisin, että minkälaisia tulkintoja he ovat ko. tutkimuksista tehneet. Kauppoihin ilmestyi muuten äskettäin myös ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian kirja "Rasvoilla parempaa terveyttä".Jimnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-18856470876127449532011-09-25T19:47:38.538+03:002011-09-25T19:47:38.538+03:00"Ai että mennään oikein hifistelemään. Kertok..."Ai että mennään oikein hifistelemään. Kertokaapa nyt tieteellisesti mitä näissä on eroa?"<br /><br />Ei tämä ole "hifistelyä", vaan ihan peruskäsitteitä. Lukisit asiasta oppikirjan tai googlettaisit ennenkuin tulet huutelemaan vieraisiin pöytiin. Arterioskleroosi on yleisnimitys valtimoiden kovettumiselle, yleensä syynä on (kuten Jim totesi) ateroskleroosi eli niiden rasvoittuminen/kovettuminen. Lisäksi pitää erottaa myös arterioloskleroosi eli pikkuvaltimoiden kovettuminen sekä mediaskleroosi eli keskikalvon kalkkeutuminen ilman että ontelo selvästi ahtautuu. <br /><br />Ateroskleroosissakin ateroomaplakkiin tulee kalsiumia. Tämän olisit saanut selville, samoin kuin syyt, lukemalla ne 1. viestini linkit.<br /><br />"Mistä voimme sen edes tietää kun emme vielä tiedä kumpi on muna vai kana?"<br /><br />Siis SINÄ et tiedä. Ei päde muihin.<br /><br />Ja kyllä, nämä ovat y-lei-ses-ti tun-net-tu-a tie-to-a. <br /><br />"Ja edelleen on kysymys vastaamatta, miksi sv-tukokset ovat pääasiassa kalkkia?"<br /><br />Ateroskleroosissa (pitkälle edenneessä) kuvaan kuuluu valtimon dystrofinen kalsifikaatio eli kalkkeutuminen. Lyhyesti: keho reagoi valtimon seinän vaurioon (syynä hapettunut LDL) mafrofageilla, jotka syövät LDL:n itseensä. Tällöin makrofagista syntyy vaahtosolu ja se kuolee, olettaen että LDL:ää tulee ahmittua liikaa. Kun vaahtosoluja alkaa kehittymään paljon, alkaa valtimoon syntyä rasvajuostekerrostumaa --> ateroskleroosi. Ajan kanssa vanhemmat, ulompana olevat osat ateroomaplakista alkavat kalkkeutua, mikä on tyypillistä kudosvaurioille. Siinä se.<br /><br />"Tieteellisten näkökulmien erot havaitsee muuten aika hyvin esim. Kovasen ja Somppien kirjojen lähdeluetteloita vertaamalla."<br /><br />Populäärikirjojen lähdeluettelon vertailu on kuin löisi vetoa metwurstitehtaan kylmiössä roikkuvista hevosista. Kovanen on alan tutkija jolla on asiaankuuluva julkaisuhistoria, tätä voit tarkastella ihan Pubmedistä:<br /><br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Petri%20Kovanen<br /><br />Somppi ei ole nähdäkseni (Pubmedin mukaan) julkaissut alalla yhtään mitään vertaisarvioiduissa lehdissä.<br /><br />Aikooko "Isipappa" seuraavaksi itkeskellä vertaisarvioinnin puutteista?Mienoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-1244344650513967672011-09-25T10:12:52.460+03:002011-09-25T10:12:52.460+03:00Esimerkkinä vankkaa näyttöä haluaville maidon rasv...Esimerkkinä vankkaa näyttöä haluaville maidon rasvahappojen hyödyllisyydestä. Tällä kertaa ja taas Ruotsista. <br /><br />Maidon rasvahapot kasvattavat LDL-partikkelien kokoa ja vähentävät näiden mahdollisesti aiheuttamia sv-tautiriskejä. Kun taas hiilarit ja pufat pienentävät partikkeleita ja kasvattavat sv-tautiriskiä. Eli siis aivan päinvastoin kuin virallinen mantra<br /><br />http://jn.nutrition.org/content/134/7/1729.abstract<br /><br />In this study, results from FA compositional and dietary record analyses were in accordance, demonstrating a relation between a high percentage of FAs derived from milk products and a less atherogenic LDL-profile.<br /><br />…Cross-sectional and dietary intervention studies reported an increase in sdLDL with increasing carbohydrate intake (30) and a slight shift to smaller LDL particles when MUFAs or PUFAs replaced SFAs<br /><br />…To our knowledge, no previous study showed a relation between milk FAs and LDL-profile, but several publications report a lack of association between milk consumption and CHD (16,39–42). These findings, together with reports associating a high intake of milk products with a decreased risk of developing insulin resistance (15,43), stand in contrast to the link between a high intake of palmitic acid (16:0) (the predominant FA in milk products) and increased risk of CHD and insulin resistance.<br /><br />FFAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-56365666067338995192011-09-25T10:05:23.648+03:002011-09-25T10:05:23.648+03:00Erittäin vankkaa näyttöä maidon rasvahappojen hyöd...Erittäin vankkaa näyttöä maidon rasvahappojen hyödyllisyydestä Ruotsista. <br /><br />Maidon rasvahapot kasvattavat LDL-partikkelien kokoa ja vähentävät näiden mahdollisesti aiheuttamia sv-tautiriskejä. Kun taas hiilarit ja pufat pienentävät partikkeleita ja kasvattavat sv-tautiriskiä. Eli siis aivan päinvastoin kuin virallinen mantra<br /><br />http://jn.nutrition.org/content/134/7/1729.abstract<br /><br />In this study, results from FA compositional and dietary record analyses were in accordance, demonstrating a relation between a high percentage of FAs derived from milk products and a less atherogenic LDL-profile.<br /><br />…Cross-sectional and dietary intervention studies reported an increase in sdLDL with increasing carbohydrate intake (30) and a slight shift to smaller LDL particles when MUFAs or PUFAs replaced SFAs<br /><br />…To our knowledge, no previous study showed a relation between milk FAs and LDL-profile, but several publications report a lack of association between milk consumption and CHD (16,39–42). These findings, together with reports associating a high intake of milk products with a decreased risk of developing insulin resistance (15,43), stand in contrast to the link between a high intake of palmitic acid (16:0) (the predominant FA in milk products) and increased risk of CHD and insulin resistance.<br /><br />FFAnonymousnoreply@blogger.com