tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post8392653356858252177..comments2024-02-05T10:41:26.418+02:00Comments on veteraaniurheilija: Professorit järkiintymässä?Christer Sundqvisthttp://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comBlogger67125tag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-12634596476905161482012-02-13T09:59:59.176+02:002012-02-13T09:59:59.176+02:00Miksi puhutaan "valtimosairauksista" mik...Miksi puhutaan "valtimosairauksista" miksei puhuta verisuonisairauksista, ai niin mutta eihän kolesteroli kerry laskimoihin vaikka verisuoniahan nekin on ja sama määrä kolesterolia kiertää niissäkin kuin valtimoissa. "alkuaikojen kolesteroliteoriahan" "opetti" että kolesterolia kertyy/tarttuu/kerääntyy valtimoiden seinämiin koska kolesterolia on liikaa verenkierrossa, aika heppainen selitys mielestäni. Sillohan kolesterolia pitäis tällä logiikalla kertyä myös laskimoiden seinämiin koska kiertäähän se sama kolesteroli myös laskimosuonissa. Noh mikä ero on laskimoilla ja valtimoilla, varmaan tästä kannattaa ottaa hieman viitettä ja ohjenuoraa valtimotautien "syntyjen syvien" luotaamisessa..<br /><br />"Vamma valtimon seinämässä" sanoisin on valtimotaudin alkuosioita ei ihan se alkujen alku mutta havaittava ongelma. Miksi vastavaa vammaa ei synny laskimoiden seinämiin? laskimot ja valtimothan on rakenteeltaan identtisiä?<br /><br />Tässä näin alkuun pohdittavaksi..<br /><br />NNAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-42014804033266120032012-02-12T20:19:54.916+02:002012-02-12T20:19:54.916+02:00"Viime vuonna tekijät julkaisivat teoriansa r..."Viime vuonna tekijät julkaisivat teoriansa ravitsevien suonten toiminnallisesta happivajauksesta ateroskleroosin syynä. Näiden pienten päätevaltimoiden vaurio aiheuttaa makromolekyylien (kolesterolipartikkeleiden, mikrobien jne) vuotamisen ja kerääntymisen valtimon seinään."<br /><br />Voisko arvon Professorit selittää mistä/miten tämä pienten päätevaltimoiden vaurio syntyy? Muuten selitysmallissa ei "siirrytty kuin askel lähemmäs "syntyjä syviä". Syy eli "synnyt syvät" puuttuu edelleen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-9130585897625198802012-02-12T20:08:52.345+02:002012-02-12T20:08:52.345+02:00Westle kirjoitti
Tietojen vääristely ja puolueell...Westle kirjoitti<br /><br />Tietojen vääristely ja puolueellinen valikointi on tietysti oma juttunsa mutta siihen voi olla muitakin syitä ettei antioksidanttiteoria oikein lyö läpi. <br /><br />Antioksidanttiteoriaan liittyy hyvin vahvasti luonnon systeemeihin kovin vaikeasti taipuva hyvä/paha tai musta/valko ajattelu. Kaikki hyvä nähdään seurauksena antioksidanttivaikutuksesta ja paha liittyy taas esimerkiksi oksidatiiviseen stressiin mikä on jotain ihan kauheeta.<br /><br />Se ei vaan mene näin vaikka kuinka tahkoisi ja jankkaisi.<br /><br />Nimetön vastaa<br /><br />Ei vai? Kannattaa ensin tarkkaan tutkia mitä/mikä on antioksidantti soulu ja elektronitasolla ja mikä on sen toimintamekanismi tarkalleen.<br /><br /><br />"Vanhenemisrappeutuminen voi johtua<br />kantasolujen energiantuotannosta"<br /><br />"Suomalainen mitokondriotautien ja ikääntymisen huippuyksikön tutkijoiden tuore tutkimus osoittaa, että energia-aineenvaihdunnalla on odottamattoman suuri merkitys kantasolujen toiminnan säätelyssä. Tulokset ovat läpimurto ikääntymiseen liittyvien mekanismien ymmärtämisessä."<br /><br />"Mitokondriot ovat solujen moottori: ne muuttavat ravinnon energian solulle käyttökelpoiseen muotoon, polttaen samalla valtaosan hengittämästämme hapesta. Jos palamisessa on häiriöitä, moottori alkaa tuottaa haitallisia päästöjä, perimää ja solunrakenteita vaurioittavia happiradikaaleja. Näitä haitallisia yhdisteitä vastaan toimivat muun muassa antioksidantit."<br /><br />http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Mediapalvelut/Ajankohtaiset-uutiset/Vanhenemisrappeutuminen-voi-johtua-kantasolujen-energiantuotannosta/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-3360740749130707372012-02-12T19:39:29.130+02:002012-02-12T19:39:29.130+02:00Neonmide kirjoitti
Ubikinoni vähensi eräässä pien...Neonmide kirjoitti<br /><br />Ubikinoni vähensi eräässä pienemmässä trialissa sydänkohtauksia enemmän kuin statiinit. <br /><br />Sydänpotilaille on vaikeaa keksiä kalaöljyjen, D-vitamiinin ja niasiinin ohella yhtä hyvää ravintolisää kuin ubikinoni.<br /><br />Nimetön<br /><br />Jos sydän ja verisuonitautia sairastavalle annetaan taudin lääkityksenä valmisetta jonka yhtenä oletettuna sivuvaikutuksena on coQ10 sisäsyntyisen tuotannon "haittaaminen".<br /><br />Miltä tämä kuulostaa?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-90989954395763423202010-05-26T17:25:28.788+03:002010-05-26T17:25:28.788+03:00Juu, Niilin laakson viljavat vainiot.
Massat on ru...Juu, Niilin laakson viljavat vainiot.<br />Massat on ruokittava, ruokittavat massat lisääntyy. Työvoimaa. <br /><br />Problem, sanoi veli venäläinen!<br /><br />Maailmanhistoria kitiinikuoressa!<br /><br />Kalkkia, komissaari Palmu, öljyä!<br /><br />Fossiili!<br /><br />:)Janne Knoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-78609064966395090422010-05-21T19:50:09.040+03:002010-05-21T19:50:09.040+03:00Palaan hetkeksi ammoisiin aikoihin.
Jo muinaisill...Palaan hetkeksi ammoisiin aikoihin.<br /><br />Jo muinaisilla egyptiläisillä on valtimot kovettuneet:<br /><br />http://jama.ama-assn.org/cgi/content/extract/302/19/2091-a<br /><br /><br />Eli neljällätoista kahdestakymmenestäkahdesta egyptiläisestä muumiosta (1500 eaa) löytyi valtimoista kalkkeutumia.<br /><br />Lihavointi minun:<br /><br />"Our findings that atherosclerosis was not infrequent among middle-aged and older ancient Egyptians of high social status challenges the view that it is a disease of modern humans. . . Although ancient Egyptians did not smoke tobacco or eat processed food or presumably lead sedentary lives, THEY WERE NOT HUNTER-GATHERERS. [Emphasis mine.] Agriculture was well established in ancient Egypt and meat consumption appers to have been common among those of high social status."<br /><br /><br />Viittaan tietenkin luonnonkansoilla metsästäjä-keräilijöihin. Egyptiläiset eivät olleet kumpiakaan.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-4772671290235480682010-05-21T19:39:43.330+03:002010-05-21T19:39:43.330+03:00Christer sanoi...
"Kertokaa te muut ajatuksi...Christer sanoi...<br /><br />"Kertokaa te muut ajatuksianne hyvistä kasviöljyistä."<br /><br /><br />Minulla ei ole muuta sanottavaa kuin että omega 3:set näyttävät toimivan sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa kaikki (ALA, EPA ja DHA) ja niitä on saatu evoluution aikana nykyistä selvästi runsaampia määriä joten en kitise.<br /><br />Mutta mitä tulee eläinrasvoihin ja omega 6-kasvirasvoihin niin edellisiä on saatu vaihtelevia määriä paljonkin ilman ongelmia itsessään, kun taas jälkimmäisten saanti on alle sadan vuoden pituinen ilmiö lajimme historiassa.<br /><br />Nykyinen terveyslinjaus näyttää olevan sellainen, että mitä enemmän omega 3:sta ja 6:sta sen parempi, mutta siitä ei automaattisesti tietenkään seuraa että tyydyttyneet olisivat haitallisia.<br /><br />Filippiineillä käytetään valtavasti kookosrasvaa ja vähän omega kuutosia mutta sydäntaudit eivät ole erityisen yleisiä.<br /><br />Perinteinen kreetalainen ruokavalio, johon Välimeren Ruokavalio -myyttikin perustuu, sisälsi paljon omega kolmosia mutta vähän kuutosia.<br /><br />Jos kuutosista onkin (ilmeisesti) hyötyä, niin kolmoset ovat tärkeämpiä. Tyydyttyneet rasvat saattavat olla haitallisia joidenkin muiden ravintoaineiden (prosessoidut hiilarit & sokeri) yhteydessä, mutta ilman niitä - tuskin.<br /><br />Just my two pennies.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-17149185152639918902010-05-21T19:31:27.194+03:002010-05-21T19:31:27.194+03:00Ubikinoni vähensi eräässä pienemmässä trialissa sy...Ubikinoni vähensi eräässä pienemmässä trialissa sydänkohtauksia enemmän kuin statiinit. <br /><br />Sydänpotilaille on vaikeaa keksiä kalaöljyjen, D-vitamiinin ja niasiinin ohella yhtä hyvää ravintolisää kuin ubikinoni.<br /><br />Lisäinfoa suomeksi mm. täällä:<br /><br />http://ruohikolla.blogspot.com/2009/11/ubikinoni-vahentaa-tuntuvasti.html<br /><br /><br />Sen sijaan esimerkiksi hypetetyllä foolihapolla ei ole ravintolisänä tietääkseni ollut mitään hyötyä sydäntaudeissa toistaiseksi. Oneglma voi olla foolihapon muodossa - se voi imeytyä/toimia kasviksista saatuna paremmin tai sitten homokysteiiniteoria yksinkertaisesti ei oikein toimi. En minä tiedä, en ole biokemisti.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-60159622106554589462010-05-21T19:26:31.406+03:002010-05-21T19:26:31.406+03:00Matti sanoi...
"Karoliinisen instituutin tut...Matti sanoi...<br /><br />"Karoliinisen instituutin tutkijat asettavat kyseenalaiseksi tutkijapiireissä yli 25 vuotta vallalla olleen käsityksen, jonka mukaan hapettunut LDL (oksikolesteroli, ox-LDL) olisi yhtenä syynä ateroskleroosin kehityksessä. Tämä selittäisi sitä, etteivät perinteiset antioksidantit (esim. C- ja E-vitamiini) ole täysin täyttäneet niihin asetettuja toiveita ateroskleroosin ehkäisyssä ja hoidossa."<br /><br /><br />On hyvä huomata, että sekä C-vitamiini (askorbiinihappo) että E-vitamiini (d-alfatokoferoli) ovat luonnossa aniharvoin yksin esiintyviä yhdisteitä ja tarvitsevat joukon yhteisvaikuttajia toimiakseen. <br /><br />C-vitamiinin kohdalla tärkeitä ovat polyfenolit ja C-vitamiinin yksilöllinen tarve, E-vitamiinin kohdalla esimerkiksi muut tokoferolit ja tokotrienolit, joista d-alfa on vain yksi. Pelkästään E-vitamiineja on löydetty about kymmenen (?).<br /><br />Lisäksi d-alfatokoferoli tunnetusti kuluttaa elimistön toisen E-vitamiinin muodon, gammatokoferolin tasoa, minkä on otaksuttu olevan haitallista. On lukuisia tutkimuksia, joissa gammatokoferoli on tuonut in vivo hyötyjä joita d-alfalla ei olla saavutettu.<br /><br />Voi olla, että pelkän gammatokoferolin syöminen onkin d-alfamuotoa hyödyllisempää, mutta ehkä vielä tehokkaampaa on siirtyä suoraan E-vitamiinikompoleksiin, jossa on koko kirjo saatavana. Siis monipuolisen E-vitamiineja sisältävän ruoan ohella tietenkin.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-55302182039178813192010-05-21T19:17:51.289+03:002010-05-21T19:17:51.289+03:00Matti sanoi...
"Mitä "luonnonkansoja&qu...Matti sanoi...<br /><br />"Mitä "luonnonkansoja" tarkoitat? Voisitko luetella vaikka kymmenen merkittävintä, joilla ei esiinny ollenkaan valtimotauteja."<br /><br /><br />No aloitetaan pehmeästi vaikkapa tällä tutkimuksella jossa päädyttiin ugandalaisessa otoksessa nollalukemaan ruumiinavausten perusteella, joka varmistettiin kansainvälisesti usean tutkijareryhmän toimesta:<br /><br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14103185<br /><br /><br />Teksti ei ole vapaasti luettavissa mutta on keskusteltu yksityiskohtaisesti täällä:<br /><br />http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/08/ischemic-heart-attacks-disease-of.html<br /><br /><br />Kiinnostavaa onkin, että tutkimus tehtiin 60-luvulla ja jo seuraavalla vuosikymmenellä tehdyssä vastaavassa ugandalaisillakin alkoi esiintyä valtimotauteja.<br /><br />Sitten on tottakai Kitavan ja Tokelau, joista edelliset käytännössä elivät tärkkelyksellä, mutta jälkimmäiset taas saivat kaloreistaan yli 50% tyydyttyneenä kookosrasvana. Eikä valtimotauteja esiinny juuri kummallakaan. Kitavanilaisten valtimotautien olemattomuus mitattiin EEG:llä, mikä on suunnilleen huonoin mittari, siinä missä ugandalaisten tapauksessa metodi oli paras mahdollinen eli ruumiinavaus.<br /><br />Tolonen on varmasti oikeilla jäljillä - yksin D-vitamiinitasot ennustavat valtimotautiriskiä itsenäisesti ja paremmin kuin yleisimmät rasva-arvot, mutta 25(OH)D-pitoisuudet vaihtelevat tropiikissakin aika paljon, esimerkiksi Puerto Ricolaisilla maanviljelijöillä on mitattu yli 200 nmol/l tasoja mutta Afrikassa jo paljon alempia.<br /><br />Syy miksi nuo Krisun laittamat tilastot eivät oiekin toimi liittyy siihen, että "sivistyneessä maailmassa" syödään ja eletään kumminkin aika lailla lailla samoin tavoin - vilja, sokeri ja tärkkelys jyrää. <br /><br />Luonnonkansat olivat ja ovat enemmän auringossa, eivät syö/syöneet merkityksellisiä määriä viljoja, prosessoituja hiilihydraatteja, kasvirasvoja ja sokeria, metsästävät itse lihansa, syövät harvemmin ja niin edelleen.<br /><br />Tokelaun tapaus lienee opettavaisin, koska siinä tutkittiin asukkaiden muuton vaikutuksia Uuteen-Seelantiin ja tähän liittynyttä terveyden kaikkien akselien murtumista. Onkin pakko suositella kaikille skeptikoille Tokelau Migrant Studyn lukemista, saa tilattua mm. Amazonista.<br /><br /><br />Vielä tuohon Krisun kommenttiin sanon, että mielestäni metaboliset sairaudet, joihin valtimotauditkin mielestäni lukeutuvat, ovat sivilisaation ongelmia ja siten maailmanlaajuisisia. Nimenomaan sivilisaation ongelmia.<br /><br />Eivät lajityypillisiä. Ympäristötekijöiden aiheuttamia. <br /><br />Kuten ummetus, korkea verenpaine, liikalihavuus, kakkostyypin diabetes, umpilisäkkeen tulehdus, aivohalvaus, useimmat syövät, hampaiden reikääntyminen, ientulehdus, sappikivet ja niin edelleen.<br /><br />Ikäargumentti kuoli jo viimeistään vuonna 1908, kun Ales Hrdlicka kävi 460-sivuisessa raportissaa läpi Lounais-Yhdysvaltojen ja Pohjois-Meksikon luonnonvaraisten intiaanien sairauskertomukset läpi yli 30 vuoden ajalta. Intiaaneista monet näkivät 60 vuoden iän eli elivät aivan yhtä kauan kuin paikalliset valkoisetkin.<br /><br />Hrdlicka (1909): "There was not one pronounced instance of of advanced arterial sclerosis".<br /><br />Muita aivan vastaavia raportteja löytyy läjäpäin sellaisista lääketieteen kärkilehdistä kuin The Lancet ja British Medical Journal.<br /><br />Jos joku on eri mieltä, voi yrittää ampua Bissin ym. klassisen tutkimuksen alas, jossa Maasaiden lähes pelkästään kermaisen rasvaista maitoa juoneilla Maasailla ei edes 60-vuotiaina ollut edes havaittavia määriä valtimotauteja, mutta kaupunkiin muuttamisen myötä asia muuttui täysin:<br /><br />http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5536147<br /><br /><br />Minusta tieteen viesti on selvä - sivilisaation sairaudet nähdään ihmislajin sairauksina siksi, koska lähes kaikkialla on syöty jo ainakin yli vuosisadan ajan samaa lajillemme sopimatonta ruokaa ja tietyt elintavat (kuten ruokailurytmi, arkiliikunta, uni ja auringonsaanti) ovat muuttuneet rajusti.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-35695817554929364242010-05-21T14:29:10.648+03:002010-05-21T14:29:10.648+03:00Statiinien "uudet" vaarat
Nottinghamin ...Statiinien "uudet" vaarat<br /><br />Nottinghamin yliopiston uusi tutkimus kertoo statiinien odottamattomista haittavaikutuksista. Raportin julkaisee British Medical Journal online ja sen uutisoi mm. <a href="http://20.fi/4740" rel="nofollow"> Daily Telegraph.</a><br /><br />Jokaista 10 000 statiineilla hoidettua naista kohti ehkäistään 271 sydäntautia ja 8 ruokatorven syöpää. Mutta samaan aikaan ilmaantuu 74 ylimääräistä maksavauriota, 23 ylimääräistä munuaisvauriota, 307 ylimääräistä harmaakaihia ja 39 ylimääräistä lihassurkastumaa. Miehillä saadaan vastaavat lukemat kuin naisilla, kirjoittavat tutkijat. Statiinit eivät lisänneet syöpiä eivätkä Parkinsonin tautia, mitä oli aikaisemmin pelätty.<br /><br />Aikaisemmin <a href="http://press.thelancet.com/statinsdiabetes.pdf" rel="nofollow">Lancetissa</a> julkaistussa yli 90 000 henkilön meta-analyysissa ilmeni, että statiinit lisäävät 9 % diabeteksen riskiä. Statiinit aiheuttivat 4 vuodessa yhden diabeteksen jokaista 225 statiinia syövää henkilöä kohti. Riski oli suurin ikääntyvien keskuudessa.Matti Tolonennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-18560721006859982010-05-21T12:38:41.268+03:002010-05-21T12:38:41.268+03:00Hyvä jatkokysymys, jota on käsitelty eri puolilla ...Hyvä jatkokysymys, jota on käsitelty eri puolilla tätä terveysblogia.<br /><br />Voin vastata vain omalta kohdaltani miten näen tämän kasviöljyasian.<br /><br />Kasviöljyjen käyttöä pitää tarkastella kokonaisuutena. Runsas oliiviöljyn käyttö ei sovi suomalaiseen perusruokavalioon. Kieltämättä olemme tottuneet aika paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältävään ruokaan. Jos siihen lisätään neutraalisti käyttäytyvää oliiviöljyä, se ei tuo mitään ratkaisevaa terveysetua. Sen sijaan rypsiöljy tasapainottaa ruokavaliotamme juuri sopivasti sisältäessään runsaasti PUFA:aa. Rypsit kannattaa nauttia kuumentamatta ja ei missään nimessä rasiaan vietynä (margariini). Leivän päälle ja ruoanlaittoon sopii tietenkin parhaiten voi. Rypsiöljy ripotellaan salaattiannoksen päälle, mutta muikut paistetaan voissa. Sianlihassa on ihmiselle sopiva rasvaprofiili, joten sitä voi suositella riistalihan lisäksi. Naudanlihaa söisin mahdollisimman niukasti.<br /><br />Kertokaa te muut ajatuksianne hyvistä kasviöljyistä. Te tiedätte kasviöljyistä taatusti enemmän kuin minä. Esimerkiksi näyte-erä kylmäpuristettua avokadoöljyä teki minusta avokadoöljyn ystävän. Se on aika kallista öljyä, joten sitä käytän vain ihan vähän. Oliiviöljyä käytän varsin vähän.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-69077221410264111072010-05-21T12:13:27.938+03:002010-05-21T12:13:27.938+03:00Niinhän se olikin.
Jatkokysymys. En muista onko t...Niinhän se olikin.<br /><br />Jatkokysymys. En muista onko tätä jo käsitelty aiemmin: Mitkä sitten olisivat suositeltavat kasviöljyt (eli paljon PUFA:a JA omega-3:a JA vähän omega-6:a)?S.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-35721988317105595602010-05-21T10:26:19.807+03:002010-05-21T10:26:19.807+03:00Hyviä kommentteja tulee koko ajan, kiitos! Tuohon ...Hyviä kommentteja tulee koko ajan, kiitos! Tuohon nimimerkki S:n viimeisimpiin kommentteihin vastaan seuraavasti (toivottavasti en aiheuta kohtuutonta mielipahaa tiukimmille karppauspiireille!):<br /><br /><b>CS: Tärkeää on minusta huomata, että suurellakaan tyydyttyneiden rasvahappojen (SAFA) -altistuksella ei saada vahinkoa aikaiseksi kunhan samalla huolehditaan riittävästä monityydyttymättömien rasvahappojen (PUFA) saannista.</b><br /><br />Ylläoleva on siis oma kannanottoni, jolla puolustelen reippaanlaista maitorasvojen käyttöäni. Pidän erittäin tärkeässä roolissa PUFA:n saantia kalan ja hyvälaatuisten kasviöljyjen muodossa. Näyttö terveellisyydestä on vahva.<br /><br />Ymmärtääkseni pienitiheyksinen LDL (sdLDL) nousee suuressa hiilihydraattikuormassa. Korjatkaa jos olen väärässä.Christer Sundqvisthttps://www.blogger.com/profile/12404976113406334788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-53227602592895628242010-05-21T10:02:21.395+03:002010-05-21T10:02:21.395+03:00Hyvän ja huonon kolesterolin suhde ainakin on tärk...Hyvän ja huonon kolesterolin suhde ainakin on tärkeä sv-tautien ennustaja. Meta-analyysi:<br /><br />"<br />Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials<br /><br />By that standard, risk is reduced most effectively when trans fatty acids and saturated fatty acids are replaced with cis unsaturated fatty acids. The effects of carbohydrates and of lauric acid–rich fats on CAD risk remain uncertain."<br /><br />Eikös tämä ole vähän tämän blogin perusviestin vastainen tulos? Transrasvoista kai kaikki ovat samaa mieltä, mutta että tyydyttyneiden rasvojen vaihtaminen tyydyttymättömiin olisi hyvä juttu sittenkin...?<br />http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146S.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-62813955029182537062010-05-21T09:49:11.978+03:002010-05-21T09:49:11.978+03:00Millainen ruokavalio nostaa sdLDL-kolesterolia?Millainen ruokavalio nostaa sdLDL-kolesterolia?S.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-17458564386348413182010-05-21T03:44:45.623+03:002010-05-21T03:44:45.623+03:00http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/10042...http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100428142300.htm<br />"Why Cholesterol Damages Arteries: Cholesterol Crystals Lead to Life-Threatening Inflammation in Blood Vessel Walls<br /><br /><br />Olipas taas ylitulkittua perustutkimusta. Jäitä hattuun ihmiset. Kolesterolikristallien käyttäytyminen ei kerro mitään mm. ravinnon kolesterolin vaikutuksesta ihmisillä, kuten pidemmällä aikavälillä onkin havaittu ettei kolesterolitasot juuri muutu ravinnon kolesterolimäärää nostamalla.<br /><br />Eräs yli 80-vuotias vanhaherra söi psykologisen pakkomielteen vuoksi noin 15 munaa päivässä ja veriarvot olivat erinomaiset.<br /><br />Sen sijaan haitallisemmat kolesterolin muodot ovat olleet tiedossa jo vuosikymmeniä, eli hapettuneet pienen ja tiheän LDL-kolesterolin alatyypit.<br /><br />Ei ole älykkyystesti, millainen ruokavalio nostaa tuota sdLDL-kolesterolia.Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-12575734826155063272010-05-20T21:11:58.353+03:002010-05-20T21:11:58.353+03:00"Ai niin, mutta ei tuo kyllä selitä miksi täy..."Ai niin, mutta ei tuo kyllä selitä miksi täysin steriilissä ympäristössä eläneet koe-eläimet saivat ateroskelroosin:<br /><br />http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100428142300.htm<br />"Why Cholesterol Damages Arteries: Cholesterol Crystals Lead to Life-Threatening Inflammation in Blood Vessel Walls<br /><br />ScienceDaily (Apr. 29, 2010) — In addition to crystallized cholesterol, atherosclerotic plaques always contain large quantities of immune cells but, surprisingly, no bacteria or viruses. It was previously unclear just how the body's own defence forces are called into action. Even animals that are kept in an absolutely sterile environment can suffer from "clogging" or "furring" of the arteries when their food contains high levels of cholesterol. The same relationship is found in humans."<br /><br /><br />Niin, koe-eläimissä jotka ovat mm. hiirien ja rottien tapauksessa enemmän sukua toisilleen kuin sisarukset luonnossa.<br /><br />On myös aina yhtä kiinnostavaa, kuinka synnynnäisillä KASVISSYÖJILLÄ tehdyt tutkimustulokset kelpaavat 50 vuotta putkeen sepelvaltimotaudin malliksi. Ovatko tutkijat A. idiootteja vaiko B: imbesillejä ?Neonomidehttps://www.blogger.com/profile/00961709424324961929noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-12292437101352569892010-05-11T14:23:25.327+03:002010-05-11T14:23:25.327+03:00The Independent kirjoittaa vähärasvaisesta ja vähä...<a href="http://20.fi/4654" rel="nofollow">The Independent</a> kirjoittaa vähärasvaisesta ja vähähiilarisesta ruokavaliosta samassa hengessä kuin mitä tässä blogissa asiat on esitetty: Virallisterveelliset ohjeet ovat päin Prinkkalaa. Vähärasvaisen dieetti -uskonnon ylipappeina vuosikymmeniä häärineett Pekka Puska ja Matti Uusitupa saisivat jo vähitellen antaa periksi.Matti Tolonennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-32821203846848919912010-05-10T16:33:50.464+03:002010-05-10T16:33:50.464+03:00Mainitsin tuossa edellä ubikinonin, josta voi olla...Mainitsin tuossa edellä ubikinonin, josta voi olla hyötyä valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa. Asiaa on tutkittu muun muassa Australiassa. Tutkimusten tulokset ovat merkittäviä, sillä diabeetikot ovat suurin valtimotautien riskiryhmä.<br /><br />Tulosten mukaan ubikinonin anto (200 mg päivässä) parantaa tyypin 2 diabeetikkojen sokeritasapainoa, alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verenvirtausta valtimoissa. Nämä edulliset muutokset voivat johtua ubikinonin muista kuin sen antioksidanttiominaisuuksista, sillä F2-isoprostaanien määrä ei vähentynyt, päättelivät tutkijat. Vuoden 2009 julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että 200 mg ubikinonia päivässä parantaa verenvirtausta tyypin 2 diabeetikkojen valtimoissa. Tutkimukset julkaisi <a href="http://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n11/full/1601464a.html" rel="nofollow">European Journal of Clinical Nutrition</a> (2002) ja <a href="http://care.diabetesjournals.org/content/32/5/810.long" rel="nofollow">Diabetes Care</a> (2009). <br /><br />Näiden tutkimusten valossa minusta on käsittämätöntä, että Suomen Diabetesliitto vastustaa julkisuudessa ubikinonin ja muiden ravintolisien käyttöä, suomalaisten diabeetikkojen vahingoksi.Matti Tolonennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-44236228550173789122010-05-10T13:07:12.716+03:002010-05-10T13:07:12.716+03:00Christerin blogista bongasin jutun, jossa Karoliin...Christerin blogista bongasin jutun, jossa Karoliinisen instituutin tutkijat asettavat kyseenalaiseksi tutkijapiireissä yli 25 vuotta vallalla olleen käsityksen, jonka mukaan hapettunut LDL (oksikolesteroli, ox-LDL) olisi yhtenä syynä ateroskleroosin kehityksessä. Tämä selittäisi sitä, etteivät perinteiset antioksidantit (esim. C- ja E-vitamiini) ole täysin täyttäneet niihin asetettuja toiveita ateroskleroosin ehkäisyssä ja hoidossa.<br /><a href="http://20.fi/4640" rel="nofollow">Lue lisää</a><br /><br />Silti en heittäisi kirvestä kaivoon, sillä D-vitamiini ja kymmenet "uudemmat" antioksidantit vähentävät tutkitusti ateroskleroosin riskiä ja voivat hillitä taudin etenemistä. Tällaisia yhdisteitä ovat mm. alfalipoiinihappo, berberiini, karnosiini, pyknogenoli, resveratroli, soijan isoflavonoidit (genisteiini, daitseiini) ja monet muut flavonoidit ja ubikinoni.<br /><br />Kuten olen monasti aikaisemmin huomauttanut, ravintolisillä tehdään paljon huonoja tutkimuksia, joiden tulokset ovat non-positiivisia, joita sitten media toitottaa negatiivisina. Niistä ei pidä mennä tekemään pitkälle meneviä johtopäätöksiä.Matti Tolonennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-16916563845667870392010-05-09T19:44:51.118+03:002010-05-09T19:44:51.118+03:00Ilmeisesti virallisterveellisillä ohjeilla voi väh...Ilmeisesti virallisterveellisillä ohjeilla voi vähentää ateroskleroosia:<br /><br />http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090615144427.htm<br />"ScienceDaily (July 1, 2009) — The Dietary Guidelines for Americans (DGA) provide guidance to promote health and reduce risk of chronic diseases. However, what evidence is there that following the DGA optimizes health? Is this advice useful for individuals already in poor health?<br />...<br />The study authors found that adherence to recommendations for whole-grain, total fat, and cholesterol intake were most associated with decreased atherosclerotic progression."<br /><br /><br />Olisi kiinnostavaa tietää miten jo alkaneeseen ateroskleroosiin vaikuittasi Dukanin dieetti tai VHH.S.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-91268474255949232822010-05-09T10:25:30.580+03:002010-05-09T10:25:30.580+03:00http://www.sciencedaily.com/releases/2010/01/10012...http://www.sciencedaily.com/releases/2010/01/100126111957.htm<br /><br />"Antioxidant is one of those buzz words right now, <br />...<br />One of the things we've seen in our research is that you can't just give a larger dose of antioxidants and presume that there will be some sort of beneficial effect. In fact, you can actually make a problem worse."<br /><br />"Copp said there is a potential for antioxidants to reverse or partially reverse some of those changes that result from aging or disease. However, K-State's studies have shown that <b>some of the oxidants in our body, such as hydrogen peroxide, are helpful to increase blood flow.</b><br /><br />"We're now learning that if antioxidant therapy takes away hydrogen peroxide -- or other naturally occurring vasodilators, which are compounds that help open blood vessels -- you impair the body's ability to deliver oxygen to the muscle so that it doesn't work properly," Poole said.<br /><br />Poole said antioxidants are largely thought to produce better health, but their studies have shown that antioxidants can actually suppress key signaling mechanisms that are necessary for muscle to function effectively.<br /><br />"It's really a cautionary note that before we start recommending people get more antioxidants, we need to understand more about how they function in physiological systems and circumstances like exercise," Poole said."S.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-43502915410873182522010-05-08T21:59:17.668+03:002010-05-08T21:59:17.668+03:00Eräässä toisessa artikkelissa mainitaan toinen, is...Eräässä toisessa artikkelissa mainitaan toinen, isompi tutkimus: <br /><b>Aging and anti-aging claims: a review on antioxidant vitamins A, C & E</b> http://philica.com/display_article.php?article_id=116<br /><br />“The World Cancer Research Fund (WCRF) conducted a landmark study on cancer prevention that Professor Martin Wiseman, project director, said "represents the most definitive advice on preventing cancer that has ever been available anywhere in the world." The 10/31/07 report, which selected 7,000 studies from a worldwide pool of 500,000 written since records began in the 1960s, produced five key findings. One of those findings, that is particularly important and relevant, is that, "It did not recommend dietary supplements as (cancer) prevention." The production of the second expert report was a huge undertaking for the WCRF global network, involving over 100 scientists from 30 different countries. WCRF/AICR commissioned and funded the report, but the content has been driven by an independent panel of 21 world renowned scientists. The Expert Panel worked for five years to assess the research and their conclusions and recommendations are firmly based on the scientific evidence.”<br /><br />En osaa arvioida tämänkään artikkelin luotettavuutta.S.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2213176879039267651.post-58788272132516520362010-05-08T21:58:34.503+03:002010-05-08T21:58:34.503+03:00Näin maallikkona luotan wikipediaan (ehkä perustee...Näin maallikkona luotan wikipediaan (ehkä perusteetta) kaikkia edellä mainittuja tahoja enemmän. Siellä sanotaan antioksidanteista: <br /><br />http://en.wikipedia.org/wiki/Oxidative_stress#Antioxidants_as_supplements<br /><i>“<b>The use of antioxidants to prevent disease is controversial.[16]</b> In a high-risk group like smokers, high doses of beta carotene increased the rate of lung cancer.[17] In less high-risk groups, the use of vitamin E appears to reduce the risk of heart disease.[18] In other diseases, such as Alzheimer's, the evidence on vitamin E supplementation is mixed.[19][20] Since dietary sources contain a wider range of carotenoids and vitamin E tocopherols and tocotrienols from whole foods, ex post facto epidemiological studies can have differing conclusions than artificial experiments using isolated compounds. However, AstraZeneca's radical scavenging nitrone drug NXY-059 shows some efficacy in the treatment of stroke.[21]”</i>S.noreply@blogger.com