**
Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa arvioitiin, että yhden kananmunan syönti päivässä kohottaa vähemmän kuin 1 prosentin verran riskiä saada sepelvaltimotauti. Itse asiassa jos otetaan kaikki asiat huomioon, kananmunia syömällä voi parantaa sydänterveyttä. Vain taukki pitää siis edelleen kiinni käsittämättömästä kananmunavihasta.
Riskianalyysin mukaan muut elämäntapaan vaikuttavat tekijät vaikuttavat sepelvaltimotaudin kehittymiseen 30-40 prosentin verran. Näitä riskitekijöitä ovat huonolaatuinen ruoka, tupakointi, lihavuus ja liikkumattomuus. Kuitenkin varmin tapa (60-70 prosentin riski) saada sydänsairaus on löydettävissä näistä tekijöistä: huono geeniperintö, liian korkea verenpaine ja diabeteksen puhkeaminen.
Tutkimuksen johtaja Leila Barraj vetoaa lääkärikuntaan, jotta he suosittelisivat potilailleen kananmunien syöntiä. Oikeista riskitekijöistä on sen sijaan jatkuvasti varoitettava: tupakointi on lopetettava ja laihdutuksesta on aina hyötyä.
Tohtori Mutung osoitti äskettäin, että kananmunien sisältämä kolesteroli kohottaa "hyvää" HDL-kolesterolia ylipainoisilla miehillä, jos samalla ylipainoiset rajoittavat hiilihydraattien saantiaan (Mutung ja muut. Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate restricted diet. J Nutr 138: 272-276, 2008 .)
Ne ylipainoiset, jotka söivät kaksi kananmunaa aamiasella vesirinkelin sijaan onnistuvat paremmin painonpudotuksessaan kuin vesirinkeleitä syöneet. Lue lisää tästä tutkimuksesta aiemmasta kirjoituksestani.
Kananmunissa on runsaasti koliinia. Tutkimukset osoittavat, että koliini auttaa alentamaan homokysteiinia veressä. Joidenkin tutkijoiden mielestä kohonnut homokysteiini on merkkinä siitä, että elimistössä on tulehdustila (sydänsairaus, dementia tai Alzheimerin tauti).
Kananmunissa on runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Lisäksi kananmunien sisältämä proteiini on korkealuokkaisinta mahdollista mitä luonto voi tarjota.
Ei siis ole mitään syytä jättää kananmunat (1-3 kpl päivässä) syömättä!
Kananmuna auttaa painonhallinnassa. Keitetyssä kananmunassa on 85 kcal ja se pitää erinomaisesti nälkää.
VastaaPoistaPainonhallinta puolestaan vaikuttaa terveyteen lukuisilla positiivisilla tavoilla.
Kanamuna tulisi syödä vain keitettynä siten, että ruskuainen jää pehmeäksi. Kananmunassa on runsaasti kolesterolia, mutta se on HDL-kolesterolia, se ei ole haitallista. Lähde Helvi Marjanen, Sylvi Soini Kivennäisaineiden ja vitamiinien merkityksestä. Munaa siis ei pidä keittää kovaksi. Keitä muna kiehuvassa vedessä 6 min. 30 sek.
VastaaPoistaEikö 6,5 minuutin muna ole jo aika kova?
VastaaPoistaItse olen syönyt pidempään 2-3 raakaa luomukananmunaa aamulla kera marjojen ja usein myös pinaatin. Eli teen semmosen juoman, en välitä kiinteästä ruasta aamuisin.
VastaaPoistaJK
Laita kanamuna kylmään veteen ja lopeta kuumennus kun vesi alkaa kiehua. Anna muna olla vedessä 15 min. Ruskuaisen pitää jäädä löysäksi.
VastaaPoistaJakke kannattaa seurata kelloa.
Christerille oikein Hyvää Joulua ja paljon uusia erinomaisia blogikirjoituksia vuonna 2009. Nämä kirjoituksesi ovat internetin aatelia: KIITOS!
VastaaPoistaReijo
Voihan koliini!
VastaaPoistaKananmuna pitäisi siis päästää pannastaan, jossa se on ollut 20 vuotta!
Kuinka moni reppana kolesterolejaan tarkkailemaan joutunut terve suomalainen on joutunut jättämään kananmunan pois ja siirtymään einesvoittoisempaan ruokaan.
Onko tutkimustuloksia luomukananmunan korkeammasta terveellisyydestä?
Olen joskus ollut havaisevinani makueroja, mutta jos olen niin houkka, etten maista eroa, niin onko merkittävää eroa terveellisyydessä?