**
Varsin suositussa vieraskirjoittajien sarjassani on nyt esittelyssä diplomi-insinööri Leino Utriaisen tarina. Hänen tarinansa on raju. Pyydän käymään hänen tarinansa pohjalta asiallista ja rakentavaa keskustelua. Kiitos.
STATIINIMYÖNTEISYYTENI JOHTI HENGENVAARAAN
Leino Utriainen
Teoreettisessa väittelyssä unohtuu käytännön elämä
Lähes joka vuosi syttyy Suomessakin isompi tai pienempi "statiinikapina". Ensisijaisesti väitellään kolesteroliteorian pitävyydestä ja siitä, käytetäänkö kolesterolilääkkeitä liian herkästi, kun kolesteroliarvot ovat vain kohtuullisesti viitearvojen ulkopuolella. Henkilökohtaisten kokemusteni mukaan yhtä tärkeä keskusteltava asia on statiinilääkkeiden haittavaikutukset, jotka voivat olla hyvin vakavia. Kuitenkaan lääkkeiden käyttäjät ja heidän lääkärinsä eivät useinkaan tiedä, että vaivat ja sairaudet ovat lääkkeen haittavaikutuksia, vaan luulevat, että vaivat ovat vanhenemisen kremppoja. Näitä vaivoja sitten hoidetaan seuraavilla lääkkeillä, eli ensin syödään statiinilääkettä, ja sitten syödään toista lääkettä statiinilääkkeen haittavaikutusten takia.
Tässä kierteessä olin minäkin vielä kesällä 2006, kunnes tuli raju pysähdys ja opetus. Kolesteroliasioiden KÄYPÄ HOITO-suosituksissa kyllä mainitaan vähättelevässä sävyssä statiinien haittavaikutuksia, mutta haittavaikutuksiksi on hyväksytty vain tieteellisesti varmennetut
tapaukset. Käsitykseni mukaan sairaaloissa ja terveyskeskuksissa voidaan tieteellisesti varmentaa vain poikkeustapauksia. Näin teoria ja käytäntö poikkeavat kuin yö ja päivä. Tietämättömyydellä en tarkoita sitä, että kokenut lääkäri ei tiedä haittavaikutuksista, vaan tarkoitan sitä, että potilas ei osaa epäillä erilaisten ongelmiensa olevan lääkkeen haittavaikutuksia, eikä osaa ottaa niitä esille lääkärinsä kanssa. Toisaalta terveyskeskuslääkärinkin tilanne tässä mielessä on mahdoton. Hänen pitäisi muistaa kymmenien ehkä satojenkin lääkkeiden haittavaikutukset ulkoa, ja osata sovittaa ne muutamassa minuutissa vastaanotolla olevaan potilaaseen, joka ei omasta aloitteestaan osaa kertoa epäilyjään, koska ei yksinkertaisesti osaa epäillä vaivojaan lääkkeiden haittavaikutuksiksi. Terveyskeskuslääkärillä ei ole aikaa alkaa omasta aloitteestaan hakuammunnalla kyselemään mahdollisia epämääräisiäkin haittavaikutuksia.
Itse olen yrittänyt auttaa oman lääkärini työtä siten, että ennen lääkärille menoa teen omasta tilanteestani paperille yhteenvedon, missä kerron terveystilanteestani,ongelmistani ja epäilyksistäni. Tämän paperin annan lääkärilleni heti vastaanoton alussa. Näin lääkäri saa hyvin nopeasti minun omista mielipiteistäni käsityksen, ja osaa sen jälkeen vetää täydentävää keskustelua omalla ammattitaidollaan. Oma kokemukseni on, että tällä menettelytavalla normaali vastaanottoaika riittää asiani käsittelyyn. Ainakin minulla itselläni jää omalla lääkärillä käynnistä se tunnelma, että mitään tärkeää ei jäänyt käsittelemättä.
Sairastumiseni statiinin aiheuttamaan haimatulehdukseen herätti minut talvella 2007
Keväällä 2007 aloitin miettimään asiaan ja kirjoitin muistiin näin: "Mielestäni median pitäisi tulla mukaan terveystalkoisiin ja alkaa entistä enemmän tekemään juttuja lääkkeiden haittavaikutuksista. Näin ehkä me potilaat viisastuisimme, ja osaisimme ottaa esille haittavaikutusepäilyjämme lääkärimme luona". Lähdin miettimään miten saisin asiani julkisuuteen.
Tältä pohjalta ponnistelin
Kerron tässä omat taustani ja kokemukseni. Olen v. 1943 syntynyt diplomi-insinööri. Nuorena harrastin kilpaurheilua, ja kilpailujen jäätyä jatkoin säännöllistä lenkkeilyä kesät talvet. Verenpaineeni alkoi kuitenkin nousta, vaikka yritin hallita sitä kohtuullisella ruokavaliolla. Se ei riittänyt, ja aloitin lääkärini suosituksesta verenpainelääkkeen käytön tammikuussa 1995. Samalla lopetin viinan käytön, koska minusta tuntui, että verenpainelääke ja viina vaikuttivat päinvastaiseen suuntaan. Verenpainelääke laskee tietysti verenpainetta ja rauhoittaa sydämen toimintaa. Käsittääkseni viina nostaa verenpainetta ja kiihdyttää sydämen pulssia. Viinin vähäistä käyttöä kuitenkin jatkoin, koska mediassa lääkäritkin antavat positiivisia lausuntoja viinin vaikutuksesta verenkierron toimintaan. Itselleni otin maksimiksi 2 lasia viiniä kerralla ja kaksi kertaa viikossa. Vähitellen minulle jopa yhdestä lasillisesta tuli väsyttävä, veltto olo. Tästä syystä viininkin käyttö väheni ja väheni, ja loppui kokonaan vastoin "lääkärin määräystä". Myös kolesteroliarvoni (kokonaiskolesteroli ja LDL eli huono kolesteroli) olivat jonkin verran viitealueiden yläpuolella. Lääkärin suosituksesta aloin syömään ”primääripreventaationa” pravastatiinia vuonna 1998. Sen vaikutus ei ollut riittävä, ja siksi lääkäri vaihtoi lääkkeekseni atorvastatiinin sen jälkeen, kun se tuli markkinoille 1990-luvun vuosikymmenen lopulla. Se isohkona annostuksena (40 mg/vrk) pudotti kokonaiskolesterolini alueelle 3.9-4.4 mmol/l. Nukuin melko huonosti ja olin päivisin väsynyt. Jos ei ollut tilaisuutta ottaa päiväunia, olin iltapäivisin ajoittain melkein tokkurassa väsymyksestä. Luulin,että se kuuluu luonnolliseen ikääntymiseen, mutta myöhemmin tästä jutusta selviää väsymykselle toinen totuus.
Vuonna 1999 jäin osa-aikaeläkkeelle, jotta ehdin kuntoilla riittävästi ja huolehtia muutenkin terveydestäni verenpainelääkkeen ja kolesterolilääkkeen (atorvastatiinin) ennakkoehkäisevänä tukena. Harrastan liikuntaa keskimäärin 6 kertaa viikossa tunnin rupeaman (sauvakävelylenkki +jumppa keveillä painoilla+venyttelyt).
Pommi ja sen seuraukset
7.9.2006 iski "salama kirkkaalta taivaalta". Mahan yläosa navan yläpuolelta tuli yhtäkkiä hirvittävän kipeäksi. Menin välittömästi terveysaseman päivystykseen, ja sieltä minut passitettiin "samoilla lämpimillä" sairaalaan erikoissairaanhoidon päivystykseen. Siellä otettiin normaalit kokeet ja kuvaukset sekä lisäksi mahan ultraäänitutkimus ja tietokonetomografiakuvaus.
Diagnoosina oli haimatulehdus. Koska olin raitis eikä minulla ollut sappikiviä, epäili hoitava erikoislääkäri tutkimusten ja keskustelujen perusteella vahvasti haimatulehduksen syyksi kolesterolilääkettä (atorvastatiinia) ja kielsi sen käytön.
Haimatulehdukseni oli hyvin tuskallinen ja hellitti jonkin verran normaalia hitaammin Alkuvaiheessa en arvannut, että vielä pahempaa on tulossa. Munuaisteni toiminta lakkasi välillä lähes kokonaan ja toi omat ongelmansa. Kuitenkin aloin vähitellen toipumaan ja pääsin kotiin. Muutaman päivän kuluttua oloni alkoi jälleen huononemaan jatkuvasti. Menin taas sairaalan päivystykseen, ja siellä todettiin veren natriumarvon laskeutuneen radikaalisti, ja tämä aiheutti "sumussa elämisen" ja huonon olon. Tiputushoito helpotti oloani jonkin verran, ja pääsin kotiin syömään suolaa. Haimatulehduksen takia käyttämäni verenpainelääke, missä oli mukana nesteenpoistovaikutus, oli alkanut poistamaan natriumia. Nyt vaihdettiin verenpainelääkkeeksi vastaava lääke, mutta ilman nesteenpoistokomponenttia.
Seuraava haimatulehduksen jälkitauti oli paheneva huimaus ja sen mukana todella huono olo. Taas menin sairaalaan. Siellä epäiltiin nyt verenkiertohäiriötä aivoissa. Sitä ei löytynyt, ja minut passitettiin taas kotiin. Huimaus ja olo pahenivat edelleen. Ja taas menin sairaalan päivystykseen. Nyt minut otettiin osastolle tarkempiin tutkimuksiin, mutta magneettikuvauksessakaan ei löytynyt verenkiertohäiriötä aivoissa. Ja taas minua alettiin passittamaan kotiin. Koska en olisi enää tullut toimeen kotona, ehdotin kolmen neurologin ryhmälle omaa "insinöörin" diagnoosiani eli hermojen rasittumista sairauden ja jatkuvan huimauksen takia. Diagnoosini hyväksyttiin heti, ja sain vielä samana päivänä tilaisuuden keskustella psykiatrin kanssa, joka vahvisti diagnoosini.
Nyt minulle määrättiin viikon kuuri rauhoittavaa lääkettä toivoen sen parantavan. Näin ei kuitenkaan käynyt ja terveyskeskuslääkäri antoi reseptin masennuslääkkeelle. Sitä aloin syömään 13.11.2006. Se pahensi edelleen oloani noin kolmen viikon ajan, mutta annostuksen lisääminen alkoi vähitellen helpottamaan oloani niin paljon, että kykenin palaamaan 22.1.2007 osapäivätöihin terapiamielessä (2-3 tuntia päivässä).
Karu totuus alkoi selvitä
Kohtuullisen toipumisen jälkeen totesin ihmeellisiä asioita atorvastatiinin käytön lopettamisen jälkeen:
● Ulkomuistini erityisesti nimimuisti parantui todella paljon.
● Kaukonäköni parantui selvästi. Olin joutunut hankkimaan toiset silmälasit, koska kaukonäköni meni niin huonoksi, että en enää nähnyt tekstitelevision tekstiä. Nyt näen taas tekstit ilman silmälaseja.
● Erityisesti talvella nenän limakalvot olivat jatkuvasti turvoksissa, vaikka ei ole ollut nuhaakaan. Sairastin myös useita kertoja poskiontelotulehduksen, mitä hoidettiin antibiooteilla ja poskiontelohuuhteluilla. Oloni talvisaikaan oli niin kuin olisi jatkuva lievä flunssa päällä. Syytä limakalvojen turvotukseen etsittiin verikokeilla ja limakalvoista otetuista näytteistä. Syytä ei löydetty. Atorvastatiinin lopettamisen jälkeen limakalvot eivät enää turpoa, eikä minulla ole ollut edes kunnon nuhaa.
● Nukuin huonosti ja olin päivät väsynyt. Nyt nukun erittäin hyvin, enkä ole päivällä väsynyt.
● Olin kärsinyt välillä pahoistakin selkäkivuista yli 5 vuotta. Kivut olivat ajoittain niin pahoja, että olin toimintakyvytön. Kokeilin lähes kaikki lääketieteelliset ja kansanparannuskeinot selän hoitamiseksi melko huonolla menestyksellä. Selässäni tapahtui ihmeparannus atorvastatiinin käytön lopettamisen jälkeen. Sen jälkeen ei ole ollut näitä vaivoja ainakaan tähän mennessä, vaikka selkääni ei ole hoidettu mitenkään muuten kuin samalla vuosia jatkuneella omalla jumppa- ja venytysohjelmalla. Selän kunto ei rajoita nyt elämääni millään tavalla. Käsittääkseni mahan ja selän lihakset ovat parantuneet ja tukevat nyt selän luustoa niin kuin tarkoitus on.
● Haimatulehduksen yhteydessä haimassani todettiin tutkimuksissa nesterakkuloita. Oltuani ilman atorvastatiinia sairaalan kuvauksissa nesterakkulat pienenivät vähitellen ja kahdeksan kuukauden kuluttua todettiin nesterakkuloiden parantuneen kokonaan.
Yllä mainitut asiat olen kertonut kolmellekin eri lääkärille, ja he ovat olleet sitä mieltä, että olen lukenut itseäni oikein. Vaivat hyvin todennäköisesti olivat atorvastatiinin aiheuttamia, koska ne poistuivat lääkkeen lopetuksella.
Kierteessä ollaan
Koska itse olin käyttänyt kolesterolilääkettä (atorvastatiinia), seurasin todella suurella mielenkiinnolla mediassa käytyjä keskusteluja kolesterolilääkkeistä. Mielestäni haittavaikutukset on ohitettu tai unohdettu. Koska atorvastatiinia Suomessakin oli käyttänyt noin 152.000 ihmistä esim. vuonna 2005, luulen, että hekään eikä heidän lääkärinsä ole paneutuneet hoidossa haittavaikutuksiin, elleivät ne ole johtaneet sairaalahoitoon. Näin oli minunkin tapauksessani. Kuitenkin huonossakin asiassa löytyy joskus mitalin toiselta puolelta hyvä asia. Minun haimatulehdukseni pakotti lopettamaan atorvastatiinin käytön. Sen jälkeen vasta osasimme omalääkärini kanssa konkreettisesti todeta, että vaivani eivät olleetkaan luonnollisen vanhenemisen oireita, vaan lääkkeen aiheuttamia. Kiitokseni suuntaan omalääkärini lisäksi myös KESKI-SUOMEN KESKUSSAIRAALASSA minun hoidostani vastanneelle lääkärille Jari Rantoselle. Hän uskalsi vastoin KÄYPÄ HOITO-suosituksia kieltää atorvastatiinin käytön ja pelasti henkeni. Jos olisin jatkanut satiinilääkkeen käyttöä, olisi haima tuhoutunut kokonaan ja olisin kuollut. Nyt yritän pitää elintavoillani kolesteroliarvojani mahdollisimman oikeina. Jos seurannan perusteella kaikesta huolimatta joudun aloittamaan uudelleen kolesterolilääkkeen käytön, en missään tapauksessa uskalla käyttää statiinilääkettä, vaan alan käyttämään etsetimibilääkettä. Se ei sotke maksan toimintaa, eikä imeydy verenkiertoon.
Viimeisimmän verikokeen mukaan kolesteroliarvoni olivat: Kokonaiskolesteroli 5.7, hyvä kolesteroli HDL 1.3, huono kolesteroli LDL 3.9 ja rasva-arvo trigly 0.7. Näillä arvoilla en aloita vielä toisenlaisenkaan kolesterolilääkkeen käyttöä.
Nyt kuitenkin lopun elämääni saan kärsiä statiinilääkkeiden aiheuttamista sairauksista. Haimatulehdus ja masennus näet uusiutuvat herkemmin kuin tulevat ensimmäistä kertaa. Tämän takia jouduin jäämään eläkkeelle aikaisemmin kuin oli tarkoitus. Työni edellytti pitkiäkin ulkomaanmatkoja. Haimatulehduksen uusiutumisriskin takia en uskalla lähteä pitkille matkoille. Tästä johtuen en voinut hoitaa työtäni normaalilla tavalla ja jouduin jäämään eläkkeelle. Nyt haluaisin auttaa kohtalotovereitani tällä kirjoituksella. Jos juttuni tuntuu tutulta teidänkin tapauksissanne, lääkärinne kanssa. Myös teitä kolesterolilääkkeiden haittavaikutukset voivat vaivata.
20.12.2010 haimatulehdus iskikin toisen kerran. Se oli nyt lievempi kuin ensimmäinen. Magneettikuvaksissakaan ei löytynyt rakenteellisia virheitä haimassa eikä haima- ja sappiteissä. Osastoylilääkäri osasi vain spekuloida, että ensimmäinen haimatulehdukseni oli jättänyt haimaan solumuutoksia ja herkistänyt haiman. Näin haimatulehduksia tulee ilman mitään syytä.
Kierteessä ollaan.
Lääkemyynnistä rahat lääketeollisuuteen mutta kustannukset yhteiskunnalla!
Alla on myös laskuharjoitus siitä, mitä kustannuksia rahassa mitattuna atorvastatiini minun tapauksessa aiheutti yhteiskunnalle, työnantajalleni ja minulle. Kokonaiskustannus oli 83.000 €. Mediassa on myös esitetty erilaisia mielipiteitä kolesterolilääkkeiden hyödyistä. On esitetty mm. arvio, että lääkkeestä hyötyy vain noin 7 % käyttäjistä, ja 93 % syö lääkettä turhaan. Itse arvaan omien kokemuksieni kautta, että pieniä ja joskus suuriakin haittavaikutuksia voivat saada kaikki 100 % käyttäjistä. Tästä väistämättä seuraa se ajatus, että koko kansaa ajatellen kolesterolilääkkeistä on kansanterveydelle enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Nyt puhun terveydestä ilman rahalla mittaamista. Jos voisimme mitata tätä asiaa rahassa, voisi aivan hyvin lopputulos olla se, että suuri joukko ihmisiä voi huonosti, ja me vielä maksamme siitä, koska haittavaikutuksien aiheuttamat kustannuksetkin voivat olla yhteensä suurempia kuin varmuuden vuoksi syötyjen lääkkeiden ansiosta saavutetut hyödyt. Tällä kirjoituksella en halua sanoa, että suuren riskin potilaiden kolesterolilääkehoito pitäisi lopettaa. Kyllä hyödyt heidän ryhmässään ovat varmaankin suuremmat kuin haitat. Ensisijaisesti yritän sanoa, että haittavaikutuksista pitäisi keskustella julkisuudessa enemmän, eikä lääkettä pitäisi määrätä puoliautomaattisesti KÄYPÄ HOITO- suositusten mukaisesti vaan tarkasti harkiten.
Kustannukset omassa tapauksessani:
● Sairaalapäiviä 23 vrk x 500 €/ vrk = 11.500 € sisältäen ultraäänitutkimuksia, tietokonetomografiakuvauksia ja yhden magneettikuvauksen
● Terveyskeskuskäyntejä 6 kertaa
● KELA:n maksamaa selkäkuntoutusta 19 vrk x 300 €/ vrk = 5.700 €
● Fysiatrian erikoislääkärikäyntejä 3 kpl
● Selän magneettikuvaus ja kortisonipiikit Tampereella
● TENS-sähköhoitolaite selkäkivun hoitoon
● Fysioterapia-,lihashieronta-, naprapatia-, kiroparaktikkokäyntejä noin 40 kertaa yhteensä noin 1.600 €.
● Atorvastatiinilääkkeet 8 vuotta = noin 2.830 tablettia x 1.4 €/kpl = 3.952 € +KELA:n korvaamat kustannukset
● Muut haittavaikutusten aiheuttamat sairastelun lääkelaskut ja röntgenkuvaukset
● Työnantajan maksama sairausloma-ajan palkka viideltä kuukaudelta
Yllä mainitut kustannukset ovat yhtensä noin 83.000 € .Lisäksi on huomioitava kaikissa hoidoissa kulunut oma aika. Kustannuksiksi en ole osannut muuntaa vuosia jatkunutta huonovointisuutta enkä kipua ja tuskaa, mitä haimatulehdus ja sen jälkitaudit aiheuttivat. Kustannuksiksi en ole myöskään muuntanut niitä rajoitteita, mitä pitkään jatkuneet sitkeät selkävaivat pahimmillaan aiheuttivat useita vuosia normaaliin toimintakykyyni.
Epikriisit
● Lukuisista lääkäreistä yli viiden vuoden aikana ei yksikään osannut epäillä edellä luettelemia terveysongelmia statiinin aiheuttamaksi.
● Onneksi Keski-Suomen keskussairaalan lääkäri Jari Rantonen käytti omia aivojaan eikä KÄYPÄ-HOITO-aivoja kuten nuoret lääkärit kokemuksen puuttuessa.
● Erikoisalan sairauskertomus 18.9.06 klo 8.32 evl Jari Rantonen ”Kolesterolilääke tauotettu”
● Erikoisalan sairauskertomus 23.10.10 klo 13:49 evl Marja Tuunanen ”Konservatiivisesti hoidettu pankreatiitti, tämän katsottu aiheutunen Lipitor-lääkityksestä, jota oli syönyt kahdeksan vuotta. Alkoholin käytön lopettanut reilut 10 vuotta sitten.”
● Erikoisalan sairauskertomus 14.5.07 klo 13.02 ylil Jukka-Pekka Mecklin ”Ultraäänitutkimuksessa kaikki nestekertymät häipyneet. Potilas siis saanut siis mahdollisesti Lipitor kolesterolilääkityksen sivuvaikutuksena pankreatiitin."
Julkisuuteen saattamisen vaikeus
Olen yrittänyt saada asiaani julkisuuteen näin:
● Sähköpostilla Timo Ovaskalle Pfizer Oy:lle heti 31.5.2007
● Sähköpostilla +puhelinsoitolla Helsingin Sanomiin kesäkuussa 2007
● Sähköpostilla Helsingin Sanomiin syksyllä 2008
● Sähköpostilla Helsingin Sanomiin 14.7.2010. Toimittaja ilmoitti, että ei mene läpi Helsingin Sanomissa. Päätoimittaja oli antanut pyyhkeitä jo 13.7.2010 lehdessä olleesta artikkelista "KOLESTEROLI PANNASTA”. Sanavalinnoista ymmärsin, että Helsingin Sanomat ei halua astua ilmoitusten maksajien (= lääketeollisuuden) varpaille.
● 14.9.2010 MOT- toimitukseen
Neljän epäonnistuneen julkistamisyrityksen jälkeen onnisti. Juttu kelpasi YLE:lle.
Vihdoinkin eteenpäin
Lähetin KÄYPÄ HOITO- professoriryhmälle 1.11.20101 kirjelmän, minkä lopussa totesin: Toivoisin, että KÄYPÄ HOITO-suositusten Dyslipidemia-osan haittavaikutustaulukko päivitetään ajan tasalle ja niistä puhdistetaan pois haittavaikutuksia vähättelevä henki. Oma maallikon epätieteellinen mielipiteeni on, että haimatulehdus kuuluu taulukkoon.
KÄYPÄ HOITO-ryhmä vastasi 3.11.2010:
"Olemme laittaneet eri instansseihin tilastopyynnöt haimatulehduksista ja selvitämme asiaa. Käypä hoito-suosituksen seuraavan päivityksen yhteydessä arvioidaan sekä hoitojen teho että mahdolliset haittavaikutukset sen hetkisen parhaan tutkimustiedon perusteella."
Uutinen amerikkalaisesta tutkimuksesta 17.1.2011
AMERIKKALAINEN TUTKIMUS : STATIINILÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET
Am J Cardiol. 2010 Dec 1;106(11):1594-601. Epub 2010 Oct 14.
Pharmacoepidemiology safety study of fibrate and statin concomitant therapy.
Tämä tutkimusraportin lyhennelmä on julkistettu 1.12.2010 USA:ssa. Tutkimuksessa oli mukana 584 784 potilasta.
Haimatulehduksen statiinin käyttäjistä sai 46 potilasta vuosittain 100 000:sta potilaasta. Koska Suomessa on noin 660 000 statiinin käyttäjää, merkitsee tämä tilastollisesti Suomessa 6,6 x 46 = noin 303 haimatulehdusta vuosittain.
Munuaissairauksia statiinin käyttäjistä sai 109 potilasta vuosittain 100 000:sta potilaasta. Koska Suomessa on noin 660 000 statiinin käyttäjää, merkitsee tämä tilastollisesti Suomessa 6,6 x 109 = noin 719 haimatulehdusta vuosittain.
Dyslipidemian KÄYPÄ HOITO-suositus ei tunne statiinien haittavaikutuksina haimatulehduksia tai munuaissairauksia ollenkaan.
Tunnettu lääkeasiantuntija kommentoi yllä mainitsemaani tutkimusta : "Statiinien kohdalla näyttää käyvän kuten muidenkin uusien lääkkeiden kanssa. Ensin uskotaan, että ne ovat yleensä hyvin siedettyjä. Kun lääkettä käyttää suuret ihmisjoukot pitkäaikaisesti, huomataankin että haittavaikutukset ovatkin todellisia."
Leino Utriainen on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan, jonka saa tilata Utriaiselta suoraan. Hän kirjoittaa tähän terveyskirjoitukseensa vielä nämä loppusanat:
Sain valmiiksi muistelmani alkusyksyllä 2010. En kuitenkaan vielä ehtinyt painattaa sitä, kun YLE 1:n MOT-toimitus valmisteli ohjelmaa KOLESTEROLIPOMMI. Lähdin mukaan ohjelmaan ja seurasin tarkasti ohjelman aiheuttamia keskusteluja ja ihmisten reaktioita puolesta ja vastaan. Kirjoittelin reilut 100 sivua juttua juttua tästä prosessista ja lisäsin ne kirjaani ja painatin sen omakustanteena. Vaihdoin myös kirjan nimen ja kannet. Sain erän kirjoja 17.1.2011.
Lisätietoja kirjasta saa kotisivuiltani osoitteesta: https://sites.google.com/site/leinoutriainen/
Kotisivuillani raportoin reaaliajassa jatkossakin statiinien aiheuttamista haittavaikutuksista ja niiden hyväksymistä myös KÄYPÄ HOITO-suosituksiin. Kotisivullani on myös ohjeet, jos joku haluaa tilata kirjani. Sitä en ole pannut yleiseen myyntiin.
Leino Utriainen
dipl.ins. / eläkeläinen
Jyväskylä
Hienoa, että olet jaksanut tulla tämän kanssa julkisuuteen ja yrität vaikuttaa lääketeollisuuden ohjailemaan mediaan ja terveydenhuollon "asiantuntijaorganisaatioihin".
VastaaPoistaOlen huomannut aivan samaa, että esimerkiksi hesarissa tietyntyyppisiä mielipidekirjoituksia ei vain julkaista. Päätoimittaja on vahvasti ns. virallistieteen kannattaja. Varmasti myös mainosrahoitus on taustalla. Niin, että se siitä kunnianhimoisesta, puolueettomasta mediasta.
Tsemppiä Leino!
Äskettäin tuli hyvä dokumentti diabeteslääkkeestä joka aiheutti vakavavia sivuoireita (sydäntukoksia/kohtauksia). Kaiken valvova EU:n lääkevalvontavirasto (EMEA) oli aivan sormi suussa kun lääkeyhtiö julkaisi vain onnistuneita tutkimuksia ja jätti julkaisematta tutkimukset, joissa nämä vakavat sivuvaikutukset tuli esille.
VastaaPoistaDokumentissa tuli hyvin esille, että EMEAlla ei ole lähellekään riittäviä resursseja tai tietotaitoa valvoa näitä ovelia lääketehtailijoita. Sama laita on varmasti joka lääkkeessä ja niin myös statiineissa. On mielestäni aika ihmeellistä, että lääkeyritys ei ota ongeensa näistä ja kehitä oikeasti toimivia lääkkeitä.
Statiinienkin osalta on aika hyvin todistettu, että niiden hyötyvaikutus tulee niiden tulehdusta hillitsevästä ominaisuudesta. Kolesterolin lasku voidaan lukea lääkkeen haittavaikutukseksi. Miksi ei voida keskittyä tutkimaan ja kehittämään lääkettä nimenomaan tulehduksen estämiseen tai vaimentamiseen?
Näitä tarinoita tosielämästä tarvitsemme... Instanssit juoksevat kilpaa kieltämässä erilaisten yrttien, pastöroimattomien tuotteiden, vitamiinien käytön. Kuitenkin vaikka kuinka tongitaan ei kuoleman tapauksia tai edes myrkytyksiä löydy vuositasolla. Varsinkin kun tämä suhteutetaan tuhansiin lääkärin määräämien lääkkeiden tappamiin/rampauttamiin ihmisiin vuositasolla.
VastaaPoistaIhailtavaa rohkeutta Leino Utriaiselta! Hienoa kun saimme lukea tarinasi täältä.
VastaaPoistaUskomaton tarina, joka selvän dokumentoinnin ansiosta on kuitenkin helppo uskoa. Kiitos!
VastaaPoistaOn se ihme kuinka paljon energiaa ja rahaa laitetaan erilaisten huonosti kehitettyjen lääkkeiden sivuoireiden ja ongelmien peittelyyn.
VastaaPoistaStatiinien ei ole todettu missään tutkimuksessa aiheuttaneen haimatulehduksia. Yhden ihmisen tapaus ei kerro yhtään mitään vaikka nuori erikoistuva lääkäri olisikin epäillyt statiinia. Haimatulehduksia tulee ihmisille muutoinkin ilman mitään selvää yksittäistä syytä, ja näin on käynyt myös statiinitutkimuksissa sekä lääkettä saaneille että saamtattomille ihan yhtä paljon.
VastaaPoistaTällä Utriaisella on vaan käynyt niin, että kun hän on selvinnyt haimatulehduksestaan, niin se on ollut hänelle uskonnolisen kaltainen kokemus, jossa yhteydessä hän on demonisoinut statiinit syyttä suotta. Samaan tapaan pimeällä keskiajalla poltettiin noitia sairauksien aiheuttajina.
Olet varmaankin lääketehtaan palveluksessa tai muuten hyödyt ihmisten statiinien käytöstä. Voi surkeus.
PoistaNiin ja vaikka ei olisi statiinien aiheuttama tuo tulehdus niin en söisi ko. lääkkeitä muutenkaan.
PoistaKiitos hyvästä kirjoituksesta! Tsemppiä ja voimia hyvän työn jatkamiseen. Lähipiirissä on ainakin yksi "statiinikierteinen". Tämän kaltaiset tarinat ovat tärkeitä.
VastaaPoistaLääkeyhtiöiden harjoittama voitelutoiminta alkaa jo lääkiksessä nuorille opiskelijoille. Niinpä edellä olevan kommentin kaltaista lunta on jo varmasti tullut tupaan ja tullee isosti jatkossakin. "Money talks" vaikka vaakakupissa olisi ihmisen ainokainen henkikulta.
STATIINIEN ON TODETTU AIHEUTTANEEN HAIMATULEHDUKSIA JOPA TIETEELLISISSÄ TUTKIMUKSISSA
VastaaPoistaSuosittelen, että Anonyymi klo 9.42.00 ap lukee tarkemmin jutustani kohdan: Uutinen amerikkalaisesta tutkimuksesta 17.1.2010.
Tuossa tutkimuksessa oli lähes 600 000 potilasta.
Käytännön lukemat sain Pfizerin haittavai-kutusjärjestelmästä. Sen käytännön lukujen perusteella Suomessa haimatulehduksen vuosittain saa noin 250 statiinin syöjää.
Ongelma on se, että sairaaloissa lääkärit eivät huomaa statiinien aiheuttamia haimatulehduksia, koska Suomen virallinen totuus (KÄYPÄ HOITO) ei niitä tunnusta vielä.
Amerikassa on jo herätty.
Kiitos minun uskontoani kritisoivasta kommentista. Näin keskustelumme "saa syvyyttä". Toivon lisää kritiikkiä uskonnostani. Sitä se nyt on. Kunpa olisin ollut tässä uskossa jo 15 vuotta sitten. Olisin pelastunut paljolta.
Yst. terv. LEINO (ei Lenni)
VIRKKIS
VastaaPoistaLunta on tullut valitettavan vähän. Toivoin ja toivon edelleen lunta enemmän. Odotin kunnon lunta KÄYPÄ HOITO-professoriryhmältä. Sitä ei ole tullut, vaan pelkästään ystävällistä ja asiallista palautetta. Esim. KH-tyhmän puhenjohtajaprofessori raportoi minulle KH-haittavaikutustutkimuksen tilanteesta 9.1.2011 ja aikoi raportoida lisää heti, kun raportoitavaa on.
Itse pidän KÄYPÄ HOITO-suosituksia erittäin hyvinä sekä ammattilaisille että meille maallikoille, jos niitä ei käytetä lääkkeiden markkinointiin.
LEINO
Korjaatko Christer tämän jutun otsikon eli Lenni -> Leino. Häiritsee ja pistää silmään heti. Kiitos
VastaaPoistaTutkimuksen "Am J Cardiol. 2010 Dec 1;106(11):1594-601. Epub 2010 Oct 14. Pharmacoepidemiology safety study of fibrate and statin concomitant therapy." perusteella voidaan vain todeta, että fibraatit voivat aiheuttaa haimatulehduksia verrattuna statiineihin, mutta statiinien osuudesta haimatulehduksiin voida sanoa yhtään mitään. Sen sijaan aiemmissa tutkimuksissa ei ole todettu statiinien aiheuttavan haimatulehduksia lumelääkettä enemmän, ja on viitteitä siitä, että statiinit jopa suojaisivat haimatulehdukselta, joten kyseessä on vain kirjoittajan onneton väärintulkinta tästä tutkimuksesta.
VastaaPoistaOn siis turhaa maallikona penätä Käypä hoito -suosituksiin muutoksia, kun on itse erehtynyt näiden asioiden suhteen. Parempi antaa vain ammattilaisten hoitaa nämä asiat, niin ei tarvitse suotta kärsiä turhasta stressistä. Tällainen huutelu vain saa sellaisetkin ihmiset lopettamaan tai torjumaan statiinilääkityksen, jotka sellaista tarvitsisivat.
Anonyymi klo 12:33:00 ip
VastaaPoistaJalustalle itsensä nostaneet asiantuntijat käyttävät sanontoja "tuhansissa tutkimuksissa, aiemmissa tutkimuksissa" viittaamatta tarkasti mihinkään tutkimukseen.
Maallikkonakaan en ole niin tyhmä, että menisin itse tulkitsemaan minua viisaammille tarkoitettuja tutkimustuloksia. Siksi pyydän tarkistukset ensin asiantuntijoilta. KÄYPÄ HOITO-ryhmälle lähettämäni kirjelmän tarkasti etukäteen lääkintöneuvos. Statiinien aiheuttamat haimatulehdusmäärät (1/1oo -1/1000)sain Pfizer Oy:n lääketurvallisuusasiantuntijalta. Mainitsemasi uuden amerikkalaisen tutkimuksen tulokset minulle tulkitsi Kuopion Lääkeinformaatiokeskuksen johtava asiantuntija. Varmuuden vuoksi lähetin tämän uuden amerikkalaisen tutkimusraportin nähtäväksi neljälle Dyslipidemian KÄYPÄ HOITO-ryhmän professorille/tohtorille 9.1.2011 ja pyysin heitä korjaamaan, jos tulkinnassa on virheitä. Ei tullut korjauksia.
Virallisia statiinien haittavaikutustutkimuksia pyysin viralliselta taholta eli suoraan KÄYPÄ HOITO-ryhmältä. He aloittivat heti 3.11.2010. KÄYPÄ HOITO-ryhmän puheenjohtaja ilmoitti minulle 9.1.2011, että hyvin laaja kirjallisuustutkimus valmistuu pääosin tammikuun aikana. Sen jälkeen KH-ryhmä pitää useita kokouksia tässä asiassa. KH-ryhmän puheenjohtaja lupasi pyynnöstäni ottaa keskusteltavaksi myös käytännön kokemukset statiinien haittavaikutuksista eikä ainoastaan tieteelliset tutkimukset, koska tieteellisesti ei saada esille pitkäaikaiskäytön haittavaikutuksia. Siksi tieteellisissä tutkimuksissa ei haittavaikutuksista saada mukaan kuin murto-osa todellisista haittavaikutuksita.
KH-ryhmä tutkii haimatulehdukset vuodesta 1994 alkaen, jolloin statiinit alkoivat tulla laajaan käyttöön.
Lisätietoja saat minun kotisivuiltani. Sieltä löytyy myös sähköpostiosoitteeni. Jos et uskalla osallistua tähän kekusteluun omalla nimelläsi, lähetä sähköpostia. Pidän nimesi silloinkin omana tietonani.
Informaatiollakin on haittavaikutuksia. Tässä tapauksessa pelko. Oman kokemukseni perusteella pidän parempana, että riskit tiedetään ja pelätään eukäteen kuin sitä, että riskit on piilotettu ja ne selviävät vasta jälkikäteen, kun tauti iskee kuten minun tapauksessani. Haittavaikutuksia salailevat lääkärit jotuvat tällä menolla valehtelijoiden rooliin. Tätä en minäkään halua.
Terveisin Leino Utriainen
Kiitos kommenteista. Utriaisen etunimi on nyt korjattu oikeaan muotoon. Olen ollut opettamassa ravintovalmennusta koko viikonlopun ja terveysblogin eteen en ole ehtinyt tehdä riittävällä tarmolla töitä.
VastaaPoistaLukekaa Leino Utriaisen tarina. Hän on pannut itsensä likoon monien potilaitten puolesta. Kiitos!
Valitaavasti "käytännön kokemukset" eivät todista mitään todellisista syy-seuraussuhteista vaan mahdolliset haittavaikutset voidaan saada selville ainoastaan riittävän laadukkailla tieteellisillä tutkimuksilla.
VastaaPoistaEsimerkiksi näillä hoitaneilla lääkäreillä ei ole ollut mitään perustetta sanoa haimatulehduksen aiheutuneen statiinista. Epäillä toki saa vaikka planeettojen liikkeitä, mutta sitten siitä pitää olla myös näyttöä. Ja tällä hetkellä mitään sellaista ei ole, päinvastoin näyttöä on vain siitä, että statiineilla ei ole ollut osuutta asiaan.
Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan tuota uutta kirjallisuuskatsausta, mutta oli sen johtopäätökset mitkä tahansa, silti yksittäisen ihmisen kohdalla ei voida edelleenkään sanoa, mikä haimatulehduksen on aiheuttanut, joten myös Utriaisen kohdalla syy jää selvittämättömäksi.
Siellä jalustalla sanotaan myös: "antakaa (meidän) asiantuntijoiden..." erotukseksi teistä(meistä) maallikoista, siis meistä oman elämämme maallikoista. "yksittäistapaus" on myös jalustapuhetta.
VastaaPoistaAnonyymillä on melkoinen usko lääketeollisuuteen ja mitä ilmeisemmin olet lääketieteellisen koulutuksen tulosta. Kantasi on hieman omituinen. Eli mitään syy-seuraussuhteita ei voi todentaa konkreettisessa hoitosuhteessa. Aina vaaditaan siis laaja tieteellinen tutkimus. Mitä ilmeisemmin tälläiseksi tieteelliseksi laadukkaaksi tutkimukseksi kelpaa vain lääkeyrityksen tekemä puolueeton ja "laaja" tutkimus.
VastaaPoistaVoitko jotenkin perustella yleensä statiinien hyödyt? En nyt jaksa lähteä jankuttamaan kolesteroliteoriasta joka on jo moneen kertaan todettu heiveröiseksi. Mutta jos parhaimmissakin tapauksissa 1000:sta statiinin syöjästä yksi säästyy lääkkeen ansiosta sv-taudilta ja kymmenet sairastuu sivuoireista (haimatulehdus,munuaisvaivat,diabetes,syöpä,alzheimer), mikä on järki sitä syödä? Muuta kuin toki tukea arvokasta lääkkeiden kehitystoimintaa
Onhan se aivan käsittämätöntä väittää, että staniinit voisi aiheuttaa haimatulehdusta. Vaikka se nyt on todettu ihan valmistajankin taholta mahdollisena sivuvaikutuksena, tuleehan sitä haimatulehduksia nyt terveillekin ihmisille jos ei joka vuosi niin 2-3 vuoden välein ainakin.
VastaaPoistaSenhän saa esimerkiksi kun syö voita, liian rasvaista lihaa tai maitotuotteita. Kannattaakin pysytellä mahdollisimman pitkälle prosessoiduissa elintarvikkeissa kuten margariinit, rasvattomat maitotuotteet ja kaikki mihin on lisätty sitä hyvää, terveyttä edistävää rypsiöljyä. Sekin mielellään monta kertaa keitettynä jotta ei sentään tule yliterveeksi.
Minulle tulee ihan paha mieli kun keskustelu kääntyi tällaiseksi filosofiseksi saivarteluksi. Utriainen on tarkkaan dokumentoinut sairastumisensa vakavaan sairauteen. Hoitavat lääkärit ja muut asiantuntijat ovat todenneet sairauden lääkkeiden aiheuttamaksi. Miten tämä keskustelu meni tällaiseksi???
VastaaPoistaAnonyymi 3.22 esiintyy salaperäisenä "me" siis monena- joka jo etukäteen "tietää", että selvitys ei johda mihinkään.
VastaaPoistaOutoa tieteentekoa, odotan silti mielenkiinnolla tulosta
ANONYYMI klo 3.22.00 ip
VastaaPoistaKiitos mielipiteitteni kanssa päinvastaisista filosofisista kommenteistasi ! Tällaisiahan olen anonut, jotta ajatukset jalostuisivat suuntaan tai toiseen. Sattumalta oma filosointini onkin jo valmiina kotisivuni alasivulla 4 nimellä MIETTEITÄ. Siinä filosofoin teemalla "Tiede v.s. käytäntö"
Liitteessä 4 puolestaan on seurantapäiväkirjani "projektini" tapahtumista
tähän mennessä.
Kotisivuni osoite on:
https://sites.google.com/site/leinoutriainen/
Toivon lisää näkemyksisäsi!
Leino Utriainen
http://fi.wikipedia.org/wiki/Atorvastatiini
VastaaPoistaWikipedian teksteihin viitaten...Atorvastatiin ei tosiaankaan nosta HDL-kolesterolin tasoa. Suhteellisesti sen osuus nousee kokonaiskolesterolissa (kun LDL laskee) mutta absoluuttista määrää sen ei ole todistettu nostavan. HDL:n määrää nostavaa lääkettähän on yritetty kehitellä hikisesti monet vuodet siinä onnistumatta.
VastaaPoistaHyvä kirjoitus. Tämä statiinien syöttäminen pitää saada loppumaan. Lääkäreiden pitää kiinnostua ihmisiä auttavista elämäntapojen muutoksista. Ja potilaiden pitää tottua siihen, että lääkärin vastaanotolta voi poistua ilman lääkereseptiä. Lääkäri voi pienelle Post-It lapulle (josta puuttuu lääketehtaiden logot) kirjoittaa:
VastaaPoista- säännöllistä liikuntaa
- ruoka on lääke (Hippokrates!)
- metsämarjoja kourallinen aamuin illoin
- vihanneksia oikein paljon
- syökää maistuvaa ruokaa
- jättäkää kevyttuotteet
- ei enää eineksiä
- margariini pois ja voi tilalle
- ei kuumennettuja kasvirasvoja
- kokeilkaa punariisiä auttaisiko se?
- kokeillaan yhdessä ravintolisiä
Pohtiva potilas
Wikipedia ei kelpaa tietolähteeksi yliopistotutkimuksiin jo gradutasosta alkaen. Tiedetään, että wikiin on työnnetty varsin paljon tarkoitushakuisia kirjoitelmia - niiden taustojahan ei kukaan tarkasta.
VastaaPoistaTuossakin tietolähteenä on yksi vuodelta 2001 ja jopa youtube!
Olen itse lopettanut statiinien käytön, mutta en wikipedian avulla.
Suomalainen kolesterolitutkimus
VastaaPoistaSuomalainen tutkimus on osoittanut tänä päivänä vallitsevan kolesterolihysterian tarpeettomaksi. Vuosina 1966-72 tehtiin kansaineläkelaitoksen toimesta laaja ns. autoklinikkatutkimus. Nimi tulee kiertävästä autoklinikasta, jossa tutkittiin kymmeniä tuhansia eri-ikäisiä suomalaisia ympäri maata. Tutkimuksen tarkoitus oli mm. selvittää eri sairauksien yleisyyttä. Tutkittavia asioita olivat olemassa olevien sairauksien lisäksi pituus, paino, kehon rasvaprosentti, verenpaine sekä useat verikokeista mitattavat tekijät. Tutkittavilta selvitettiin mm. veren kolesterolipitoisuus. Kentällä tehtyyn selvitykseen liittyi myös usean vuoden seuranta. Sen tarkoituksena oli selvittää, miten eri mitatut tekijät ennustavat tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden kuolleisuutta.
Viiden vuoden seurannassa todettiin, että esimerkiksi miehillä, jotka seurannan alussa olivat 40-59-vuotiaita, oli sama kuolleisuus veren kolesteroliarvon ollessa 5,2 ja 7 välillä. Kuolleisuus oli tätä suurempi jos kolesteroliarvo oli alle 5 tai jos se ylitti 7. Kuitenkin jyrkästi kuolleisuus lisääntyi vasta, kun veren kolesteroliarvo ylitti tason 8,8. Tästä tutkijat päättelivät, että sopiva veren kolesterolitaso on miehillä 5-7 millimoolia litraa kohden. Naisilla vastaava suositus oli 6-9 millimoolia litraa kohden. Tämä suositus perustui erääseen kaikkien aikojen laajimmista ja perusteellisimmista suomalaisista tutkimuksista.
Tätä taustaa vasten Suomen Lääkärilehdessä julkaistu suositus tuntuu vähintäänkin kummalliselta. Sen mukaan kolesterolin tavoitetaso on alle 5 millimoolia litrassa sekä miehillä että naisilla. Mainittuun autoklinikka tutkimukseen perustuen ei myöskään viime vuosina todettu keskimääräisen kolesterolitason aleneminen suomalaisilla välttämättä merkitse terveyden parantumista, vaan osittain kysymys voisi olla täsmälleen päinvastaisesta ilmiöstä.
Lähde:
Jyrki Penttisen kirjasta Arginiini 2000-luvun ihmelääke?
Jyrki Penttinen, LKT, erikoislääkäri, joka toimii tutkijana Kuopion aluetyöterveyslaitoksella.
Melko erikoista on se, että 'asiantuntijuutta' edustava henkilö ei uskalla esiintyä omalla nimellään, mutta on kuitenkin ylimielisesti teilaamassa esitettyjä argumentteja - hävetköön!
VastaaPoistaKOLESTEROLITEORIA
VastaaPoistaKäyn omaa "statiinikapinaani" vain siltä osin, minkä olen itse kokenut tai selvitellyt asiantuntijoilta. Tämä tarkoittaa sitä,että yritän saada vastuullisia asiantuntijoita toimimaan statiinien haittavaikutusten tutkimiseksi,tunnistamiseksi,tunnustamiseksi ja riskien kertomiseksi etukäteen potilaille.
Kolesteroliteoriasta minulla ei ole mitään omaa tietoa. Ainakin toistaiseksi omassa elämässäni toimin siten, että kokonais- ja LDL-kolesteroliarvot pysyisivät omilla elämäntavoilla ja ruokailutottumuksilla ilman lääkkeitä. Nämä periaatteet lienevät hyvää "primääripreventaatioita" (olipa hieno sana) monien muidenkin sairauksien osalta.
Leino Utriainen
Suosittelen kolesterolilääkkeeksi suuret annokset arseenia. Sitä tulee jakaa koko kansalle. Tällä toimenpiteellä saadan huonot sydän- ja verisuonitautikuolemien tilastot kerralla kuntoon. Vaikutus on vielä parempi kuin statiineilla. Sydän- ja verisuonikuolemat saadaan kokonaan hävitettyä Suomesta. Eikö kuulostakin hyvältä? Saavat kaikki kolesteroli/tyydyttynytrasvateoriaa tukevat lääkärit olla tyytyväisiä kun ei enää kukaan kuolisi sydänkohtauksiin. Tilastollisesti arseeni on paljon parempi lääke sydän- ja verisuonikuolleisuuteen kuin statiinit.
VastaaPoistaOn hyvä, että näin hyvin eritelty sairaskertomus on julkaistu, insinöörityötä. Minulla ei ole iso kertomus, mutta kaiken vähättelyn ja latistamisen "pelossa" kynnys on aika korkea lähteä kovin isosti esittelemään. Olen 1-diabeetikko, jolla on terveen ihmisen sokeriarvo. Eli n. 5%, kun se diabeetikoilla on hyvä jos on alle 7,5%. En ole taikuri enkä ole tehnyt mitään isoja "uhrauksia" sen eteen. Olen vain noudattanut RICHARD K. BERNSTEININ ruokametodia (katsokaa netistä lisää). Tämä on tiedossa toki diabesliitosssa ja hoitavilla lääkäreillä. Yksi perustelu kielteiselle kannalle oli, ettei ruokavalion PITKÄAIKAISTA käyttäytymistä tunneta. RB on käyttänyt sitä 40 v ja tuhannet muut vähemmän aikaa. Jos osakaan noudattaisi tätä menetelmää siitä koituisi kansantaloudelle melkoinen rahansäästö puhumattakaan henkilökohtaisesta tragedioista. Jos sokeri on 5% ei ole pelättävissä mitään diabeetikon liitännäissairauksia. Tätä eivät ehkä kaikki tiedäkkään. Statiinit tähän liittyvät sillä tavalla, että diabeetikoiden kolesterolit ja verenpaineet ovat erityisessä kontrollissa. Minulla erityisseurantaa ei ole, olenhan "normaali" ihminen.
VastaaPoistaHienoa anonyymi 3.32 ip!
VastaaPoistaNäille "tietäjille" sinäkin kuulut luokkaan "yksittäistapaus" mutta onneksi kuitenkin olet ROHKAISEVA yksittäistapaus.
Sokeriarvo 5 on arvokas juttu kenelle hyvänsä - eritoten diabeetikolle.
Kaikki sympatia paljon kärsineelle Leinolle.
VastaaPoistaTässä oma yksittäistapaukseni. Isäni sairasti rajun haimatulehduksen vuonna 70-luvulla. Hän a) oli lähes absolutisti b) ei syönyt statiineja c) söi paljon perunoita ja muuta kotiruokaa d) sairauskohtauspäivänä ei syönyt mitään, joi vain kahvia (sukujuhlat). Todistettavasti haimatulehduksen voi siis saada myös ilman statiinejakin. En silti olisi niin rohkea, että väittäisin tietäväni syyn isäni haimatulehdukseen, ainakaan en uskalla väittää, että se johtui kahvista tai perunoiden puutteesta (anteeksi tämä hölmö esimerkki, mutta en parempaa keksinyt). Toki uskon, jos joku esittää tieteellisen todisteen statiinien aiheuttimista haimatulehduksista. Yksittäistapauksesta on vielä pitkä matka tilastolliseen todistamiseen.
DD
Tässäpä Lipitorin pakkausseloste
VastaaPoistahttp://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=807&i=PFIZER_LIPITOR
Melko harvinaisia haittavaikutuksia (useammalla kuin yhdellä tuhannesta mutta harvemmalla kuin yhdellä sadasta potilaasta) ovat:
- Ruokahaluttomuus, oksentelu, ihottuma, ihottuma ja kutina, lihasten väsyminen, sormien ja varpaiden puutuminen tai kihelmöinti, kipu- ja kosketusaistin heikkeneminen, heikkous, rintakipu, turvotus (erityisesti nilkoissa), korvien ja/tai pään soiminen, painonnousu, muistinmenetys, nokkosihottuma, huonovointisuus, väsymys, impotenssi, hiustenlähtö, maksatulehdus, haimatulehdus (aiheuttaa vatsakipua), heitehuimaus, vatsavaivat, röyhtäily, makuaistin muutokset, painajaisunet, unettomuus, hämärtynyt näkö, niskakipu, lämmön nousu, positiivinen tulos virtsasta otetussa valkosolukokeessa, verensokeriarvon pieneneminen (jos sinulla on diabetes, seuraa verensokeriarvoasi tarkasti).
Harvinaisia haittavaikutuksia (useammalla kuin yhdellä kymmenestätuhannesta mutta harvemmalla kuin yhdellä tuhannesta), ovat:
- Lihasarkuus, näköhäiriö, odottamaton verenvuoto tai mustelmien muodostuminen, kolestaasi (ihon ja silmänvalkuaisten kellertyminen), rabdomyolyysi (vakava lihaskipu ja -heikkous, johon liittyy usein myös kuumetta), angioneuroottinen edeema (kasvojen, kielen ja henkitorven turvotus, mikä voi aiheuttaa merkittäviä hengitysvaikeuksia).
Hyvin harvinaisia haittavaikutuksia (harvemmalla kuin yhdellä kymmenestätuhannesta potilaasta), ovat:
- Stevens-Johnsonin oireyhtymä (vakava sairaus, jossa muodostuu rakkuloita ihoon, suuhun, silmien alueelle ja sukupuolielimiin), erythema multiforme (punoittava, läiskäinen ihottuma), maksan vajaatoiminta, kuulonmenetys, gynekomastia (rintojen suureneminen miehillä ja naisilla) ja jännevaurio.
Muita mahdollisia haittavaikutuksia, joita on raportoitu joillain statiineilla (samantyyppisiä lääkkeitä kuin Lipitor)
- muistinmenetys
- seksuaaliset toimintahäiriöt
- masennus
- hengitysvaikeudet, mukaan lukien itsepintainen yskä ja/tai hengenahdistus tai kuume.
Luimme yhdessä naapurin statiinipakkauksen tuoteselosteesta mahdolliset haittavaikutukset. Ei ollut naapurin akka perehtynyt, lääkärin määräys ja silleen, eihän sitä voi kyseenalaistaa.
VastaaPoistaTunnisti mm. lihasheikkouden ja muistihäiriöt.
Lopetti kylläkin statiinien popsimisen vasta MOT:n kolesterolijutun jälkeen.
Lopettamisen jälkeen alkoi pohjekrampit eli nk. suonenveto, mihin auttoi magnesiumlisä.
Muisti parani.
Semmonen tapaus, saa nähdä elääkö akka, vai kuoleeko pois!
Valheella on lyhyet jäljet, mutta ehtiihän sitä lyhyessäkin ajassa tienata! Hyi helvetti.
Miksi lääkärikunta peräänkuuluttaa "pitkäaikaistutkimusta" yli 40E% rasvaa sisältävistä ruokavalioista?
VastaaPoistaJos ihminen vaihtaa perunan, riisin, ja makaroonin, lanttuun, nauriiseen, kaaliin, porkkanaan, sipuliin, pinaattikeittoon ja kaalikääryleeseen sekä ruisleivän näkkäriin romahtaa hänen hiilihydraattien suhteellinen osuus useita kymmeniä prosenttiyksikköjä ja jos rasvaa otetaan vähänkään mukaan on sen osuus heti yli 40 E%.
Eli tavan ruokien kohdalla tarvitaan "pitkäaikaistutkimus". Sen sijaan pitkäaikaistutkimusta ei tarvita lääkkeille, joissa jo lyhyellä aikavälillä havaitaan vakavia sivuvaikutuksia (myös valmistajan mukaan). Missä on muuten se "pitkäaikaistutkimus" jossa todetaan statiinien hyödyt haittoja suuremmiksi?
Vai onko niin, että vihannesten ja rasvojen suosiminen tärkkelyksen sijaan parantaa monen terveyttä ja näin ollen vie rahaa lääketeollisuudelta sekä lääkäreiltä.
Sen sijaan lääkemääräysten suosiminen tuo rahaa lääketeollisuudelle sekä lääkäreille.
Rahalla on ihmeellinen vaikutus ihmismassojen toimintaan.
Sami Uusitalo
Kyllä se on kumma tosiaan että ruokavalioilta vaaditaan pitkäaikaistutkimuksia ja ravintolisiltä 100% toimivuutta ja 0% sivu/haittavaikutuksia. Samaan aikaan lääkkeille ei tarvitse tehdä pitkäaikaistutkimuksia ja 0% toimivuus ja 100% sivuvaikutukset riittävät että pääsee myyntiin.
VastaaPoista"ravintolisiltä 100% toimivuutta ja 0% sivu/haittavaikutuksia"
VastaaPoistaEi taida pitää paikkansa. Leineekö ravintolisiltä vaadittavan *lainkaan* toimivuutta, koskapa ne ovat ravintolisiä, ei lääkkeitä?
"lääkkeille ei tarvitse tehdä pitkäaikaistutkimuksia ja 0% toimivuus ja 100% sivuvaikutukset riittävät että pääsee myyntiin."
Mitä soopaa tuo nyt on? Esitä nyt hyvä ihminen edes jonkilaista todistetta väitteellesi.
Eilen tuli joku ohjelma (Prisma tai Prisma studio), jossa sanottiin, että lääkkeen testaamiseen menee keskimäärin miljardi euroa (tai dollaria?), ja 15 vuotta. (Tosin voitotkin ovat huikeita, jos satutaan löytämään hyvä lääke.)
Ravintolisistä on tässä blogissa vieraskirjoitukseni. Uusinta tutkimustietoa aiheesta olen kerännyt hiilaritietoisten sivustolle, jossa myös on kommentointimahdollisuus.
VastaaPoistaLääketeollisuuden puolesta puhuvalle anonyymille esittäisin uudelleen kysymykseni:
VastaaPoista"Missä on muuten se "pitkäaikaistutkimus" jossa todetaan statiinien hyödyt haittoja suuremmiksi?"
Sami Uusitalo
Statiinit asettuu hyvin perustelluiksi kun niillä hoidetaan tilastoja eikä yksilöitä.
PoistaTilastoja hoitavia lääkkeitä peliin aina kun joku sairaustilasto nostaa päätään taustakohinasta. "kohta kaikki sairaudet on tilastollisesti samalla tasolla" mikä on hieno juttu vai onko?
NN
"Tässä oma yksittäistapaukseni. Isäni sairasti rajun haimatulehduksen vuonna 70-luvulla. Hän a) oli lähes absolutisti b) ei syönyt statiineja c) söi paljon perunoita ja muuta kotiruokaa d) sairauskohtauspäivänä ei syönyt mitään, joi vain kahvia (sukujuhlat). Todistettavasti haimatulehduksen voi siis saada myös ilman statiinejakin. "
VastaaPoistaKeliakialla ja haimatulehduksella on yhteys. Varsinkin jos on toituvia haimatulehduksia, kannattaa tarkastaa keliakia:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10570344
"Lääketeollisuuden puolesta puhuvalle anonyymille esittäisin uudelleen kysymykseni:
VastaaPoista"Missä on muuten se "pitkäaikaistutkimus" jossa todetaan statiinien hyödyt haittoja suuremmiksi?""
Esim. jo 4S kelpaa esimerkiksi tästä. Olen että puhumme niistä potilaista joille statiinihoitoa suositellaan heti alusta, so. korkean riskin potilaat.
Mattimyöhänen:Kolesteroli on solukalvojen, hormonien ja hermovälittäjäaineiden rakennusaine ja sen kertyminen on oire ongelmasta eikä ongelma sinällään. Oire ilmaisee että kehon "rakennus- ja korjausprojektit tökkivät" tai ravintoa on nautiskeltu liikaa. Keho ei pysty käyttämään normaaleja rakennusaineitaan jos se on esim. myrkyttynyt - kuona-aineita kertynyt enemmän kuin mitä keho kykenee poistamaan. Aineenvaihdunnassa syntyy aina happoja ja erityisesti niitä kertyy kun ravinto on käyttötarpeeseen nähden liian valkuaispitoista ja happoa muodostavia ruoka-aineita ( liha, kala, muna, viljatuotteet, juustot, sokeri) on nautittu liikaa. Myös vitaaliaineiden ( vtamiinit, kivennäis ja hivenaineet ) puutos voi heikentää aineenvaihduntaa ja kolesterolin hyväksikäyttöä. Ne eivät kehon myrkyttyneisyyden/hapottuneisuuden vuoksi imeydy riittävästi. Teollinen ja väärin valmistettu ruoka on ravintoköyhää ja kuormittaa elimistöä turhaan. Unen puute ja väärä vuorokausirytmi haittaavat myös normaaleja elintoimintoja.
VastaaPoistaKuten Leinon kokemukset kuvastavat, itse kolesterolin kimppuun käyminen on täyttä harhaa ja tuottaa enemmän vahinkoa - itselläni on vahva mutu että nykyinen dementtien ja muuten vaan elämäänsä kituuttaen elävien vanhusten armeija on sekä huonojen elintapojen että lääketeollisuuden rappeuttamaa ja tämä ryhmä on toisaalta lääketeollisuuden tärkein tulonlähde. Kolesterolilääkkeet heikentävät aivotoimintoja. Ennen vanhaan ihmiset olivat kuollessaan huomattavasti toimintakykyisempiä kuin nykyään - epäterve kuolemanpelko ja omien ponnistusten välttely saa ihmiset nykyään aneiden oston( ja elämäntapamuutosten )sijasta turvautumaan lääketeollisuuden tarjoamiin helppoihin ratkaisuihin.
Monisairaat pelokkaat älyllisen kapasiteettinsa lääkkeiden syönnillä turmelleet vanhukset syllisyydentuntoisine omaisineen ovat lääketeollisuuden tärkein lypsylehmä - jos ymmärtäisimme ja noudattaisimme paremmin luonnon ja Luojan lakeja niin vapautuisimme tuostakin ikeestä; lääke - ja sairauskierteestä. Dementoituminen ei kuulu normaaliin vanhenemiseen.
"Kuten Leinon kokemukset kuvastavat, itse kolesterolin kimppuun käyminen on täyttä harhaa ja tuottaa enemmän vahinkoa"
VastaaPoistaMutta kun tälle väitteelle ei löydy mitään perusteita.
Eikä Utriainenkaan suinkaan väitä, etteikö dyslipidemiaa pitäisi/saisi hoitaa statiineilla riskitapausten kohdalla.
Toimin aikoinaan 25 vuotta tk-lääkärinä Itä-Suomessa. Jouduin seuraamaan tätäkin statiinirallia läheltä ja määräämään sitä potilaille pitkin hampain. Ohjeista ei voinut poiketa, muuten olisi ollut työpaikka vaarassa. Saahan statiineilla laborotatorioarvoja jonkunverran "korjattua". Ja käyttäjälle ehkä tulee sitä kautta turvallinen olo. Muita hyötyjä en havainnut.
VastaaPoistaTämä ralli olisi todella lopetettava!! Ei voi olla että joka kymmenes tavitsee statiinin.
Auttaisiko jos jokainen statiinin käyttäjä ottaisi asian vakavasti puheeksi seuraavalla kontrollikäynnillään lääkärin kanssa?
Tai ne, joilla ei vielä ole statiinia, vaatisivat perusteluita että miksi ei ole:)
Tällaista hiostamista meitä lääkäreitä kohtaan mielestäni myös tarvitaan.
t: ex-tkl