lauantaina, maaliskuuta 06, 2010

Kirjoittajavieras: Matti Tolonen


**
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti.

Parhaimmat kommentit:
  • Hienoa Christer! Olet unohtanut vanhat kaunasi tohtori Tolosta vastaan ja tarjoat erinomaisessa blogissasi hänelle puheenvuoron. Tämä on parasta mahdollista käyttäytymistä sinun puoleltasi. Tästä Tolosen jutusta kuullaan vielä muillakin nettipalstoilla ja iki-ihanaa olisi jos muu media uskaltaisi ottaa asian esille. (Ennusti nimimerkki "Biponainen")
  • Kiitos sivun ylläpitäjälle todella ajankohtaisen asian esiin nostamisesta voimakeinoin. Lopultakin! Ja kiitos tri Matti Toloselle asiallisista ja tutkimuksiin perustuvista ravinto- ja terveysohjeista. (Huomautti nimimerkki "Violetta")
  • Meno vain paranee tässä terveysblogissa! Christerillä on rohkeutta tarttua arkoihinkin asioihin. Ja onnistuu houkuttelemaan yhteistyöhön mukaan alan asiantuntijoita. (Suitsutti Linda)
  • Kiitokset Matti Toloselle ajatuksia herättävästä jutusta. (Innostui sanomaan ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen)
  • Ajatuksia herättävä kirjoitus Toloselta. Tällainen kirjoitus pitäisi julkaista muuallakin kuin tässä huippusuositussa tohtori Sundqvistin terveysblogissa. Hieno juttu kun useita lääkäreitä on kommentoimassa tätä kirjoitusta. (Myönsi Risto)
  • Hyvä kirjoitus. Olen sairaanhoitaja ja jo pitkään ohjannut potilaitani syömään vitamiinilisiä. Kiva kuulla, että kerrankin lääkärikin on samaa mieltä. (Ilahtui Anonyymi)
  • Henk. koht. olen sitä mieltä, että keskimääräinen lääkäri ja esim. ravitsemusterapeutti eivät omaa minkäälaisia edellytyksiä ymmärtää luonnontieteitä ja tilastollisia tutkimuksia sekä syy- ja seuraussuhteita vaatimattomimmallakaan tasolla. Todella kurjaa on se, että näin on asianlaita myös monen tunnetun auktoriteetin kohdalla. (Sanoi myynti-insinööri Sami Uusitalo)
  • Ilman vähiäkään tunnontuskia ilmaisen mielipiteenäni, että professoreilta Pekka Puska ja Matti Uusitupa sekä Suomena akatemian virkamieheltä Mikael Fogelholmilta evätään lisävaurioiden tuottamisen mahdollisuus Suomen kansanterveydelle. He ovat antaneet näyttönsä - parempia tarvitaan. (Ehdotti tohtori Timo Kuusisto)
  • Aika on ajanut Puskan ja muiden jäärien ohi. (Julisti Anonyymi)
  • Pekka Puskan olisi viisainta ennen eläkkeelle jäämistään myöntää olleensa väärässä ettei heti norsunluutornin päällikön vaihduttua joudu pilkan kohteeksi. (Viisasteli Anonyymi)
  • Alkaessani 1980-luvun alussa hoitaa potilaitani ravintolisillä niitä vastustettiin julkisuudessa ankarasti. Kaikkein kiivaimpiin julkisiin vastustajiin kuuluivat syöpäjärjestöt ja syöpälääkärit, etunenässä Turun yliopiston syöpäprofessori Eva Nordman ja Helsingin yliopiston Lars Holsti. (Ilmoitti dosentti Matti Tolonen)
  • Ei pidä uskoa mitä tahansa ilman näyttöä. Pyydä professsori Krister Höckestedtiltä tieteellinen näyttö hänen esittämiensä väitteittensä tueksi [ravintolisät ovat turhia]. Olen itsekin meilannut professori Höckerstedtille pyynnön saada kyseisen dokumentaation. Jään odottamaan Höckerstedtin vastausta. Palaan asiaan viikon sisällä. Saammepa nähdä onko KH oikeassa vai valehteleeko hän potilailleen... Sanasta miestä ja sarvista härkää! Nyt nähdään minkälainen mies on professori Krister Höckerstedt. (Kovisteli Matti Tolonen)
  • Eikö näiden ignoranttien lääkärien haukkumista ravintotieteen nollatuntemuksesta ole ollut jo tarpeeksi - miksemme voi siirtyä jo kehumaan niitä ja puhumaan niistä jotka aihepiiriä hallitsevat? (Tuumasi nimimerkki "Neonomide")
  • Lisäravinteiden ja vhh:n tutkimusta etenkin sairauksien ennaltaehkäisyn kannalta pitäisi lisätä merkittävästi yliopistoissa ja yhteistä etua ajavissa instituutioissa koska lääketeollisuudella ei siihen luonnollisesti ole intressejä. Sen intressit ovat monesti täysin päinvastaiset kuin muulla yhteiskunnalla. Esimerkkinä voi mainita keskivartalolihavuuden ja siihen liittyvien aineenvaihduntamuutosten merkittävän lisääntymisen länsimaissa. Näitä muutoksia (riskitekijöitä) hoidetaan käytännössä esim. kolesteroli- ja verenpainelääkkeillä, eikä tosissaan pyritä vaikuttamaan niihin syihin mitkä todellisuudessa saavat aikaan terveyden huonontumisen ja lihomisen. (Tiesi kertoa nimimerkki "jjd")
  • "...On jokaisen oma asia miten tarkkaan hän seuraa jotain ohjeistusta ravinnosta. Sehän on pelkkä ohjeistus, ei mikään lakipykälä. Tutkimukset ovat ravintolisien suhteen aina hieman vajaavaisia. Ei voi sanoa mitään ihan varmaa. Ei kai ole mikään salaisuus, että aikaansa seuraavat saavat edun ravintolisistä juuri sen takia kun seuraavat tiedekirjoittelua ja ovat valmiita ottaman sen riskin taikka edun jota saa ravintolisillä. Kun aikanaan nämä tutkimustiedot ravintolisistä siirtyvät ohjeistuksiin myös muut tiedettä vähemmin seuraavat saavat tämän edun..." (Virkamies X sanoi näin saunaillassa Anonyymin mukaan)
  • Viranomaiset ovat velvollisia antamaan oikeaa tietoa ja jos eivät anna niin kyseessä on rikos. (Velvoitti Sami Uusitalo)
  • Virallinen valistus laahaa vuosia ellei vuosikymmeniä jälkijunassa. Hysterian synnyttämistä tietenkin pelätään. Omasta mielestäni tämän päivän kansalaista ei enää voi kohdella karjan tavoin. Karjankaan kohteluna tämä ei enää vetelisi. (Valisti Timo Kuusisto)
  • Nykypäivän ihmisellä on suuri kiinnostus ottaa selvää terveys- ja ravintoasioista. Kun siihen annetaan näin hyvä mahdollisuus, ei sitä pysäytä mitkään virastot tai heidän asiantuntijansa. Kiinnostus lisääntyy, lukijat tempaavat mukaansa ystävänsä, työtoverinsa ja kaikki muutkin asiasta innostuneet. Ja viimein voidaan poistaa kaikki harhaanjohtavat ja todellista tutkimuksiin perustuvaa tietoa estävät tekijät. Yhteisvoimin. (Ilmoitti nimimerkki "Violetta")
  • Tolosen kirjoitus on todellakin aivan mainio. Tolosen kirjoituksen merkittävin anti on laadukkaan ja haastavan aiheen tuominen keskusteluun. Keskustelu onkin käynnistynyt räväkästi. Voin vahvistaa lääkärikunnan syövän ravintolisiä. Se johtuu pääosin meidän hyvinkin epäsäännöllisistä työajoista ja ainaisesta kiireestä. Lounaat ja päivälliset jäävät kovin niukoiksi tai epäterveellisiksi. Pakko täydentää lisillä. Virkamieheltä aivan järkyttävä lausunto. Ei kelpaa todistuskappaleena, mutta ainahan siihen voi viitata esimerkkinä mitä suurimmasta mahdollisesta röyhkeydestä ja itsekkyydestä. (Myönsi nimimerkki "Terveyskeskuslääkäri")
  • Eivät ravintolisät mitään paranna, MUTTA keho tekee ihmeitä, kun se saa oikeaa ravintoa ja mahdollisimman luonnonmukaisia lisäravinteita. Ruoka olkoon lääkkeesi...vai miten se meni. (Ihmetteli nimimerkki "Jerik")
  • Minua jäi vuonna 2002 jurppimaan Helsingin Sanomien vääristelevä uutisointi Englannissa nuorisovankien keskuudessa tehdystä hyvästä ravintolisätutkimuksesta. Sen mukaan ravintolisät vähensivät merkitsevästi aggressiivista käytöstä. HS:n Englannin kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä uutisoi tutkimuksen väittäen, että vangeille oli annettu "kaalia ja porkkanaa". HS ei suostunut oikaisemaan vääristelyään, vaikka tutkija tri Gesch pyysi sitä kirjallsesti erittäin kohteliaasti pt Janne Virkkuselta. Hän ei vaivautunut edes vastaamaan Geschille. Ylimielistä käyttäytymistä. (Paljasti Matti Tolonen)
  • Mulla on Hesarista ihan vastaavia kokemuksia. Ilmiselviä asiavirheitä on jätetty pyynnöstä huolimatta korjaamatta. (Vahvisti Jari)
  • HS julkaisee vain sellaisia "uutisia" jotka ovat linjassa omistajatahojen intressien kanssa. HS ei ole enään pitkään aikaan ollut puolueetonta tietoa tuottava ja ympäristöä objektiivisesti havannoiva "uutismedia". (Tiesi Anonyymi)
  • Suomessa ei varmaan koskaan ole ollut todellista lehdistön ja sananvapautta. Nyt internetin aikakaudella se on vain tullut ilmi, kun ihmiset voivat ilman sensuuria vaihtaa mielipiteitä laajassa mittakaavassa. (Arveli Anonyymi)
  • Tolonen viittaa mm Pohjois-Karjala tutkimukseen. Omasta mielestäni sen avulla on luotu valtavan tiedotuksen keinoin oppi, jolla pysytään terveinä. Kuitenkin silmät on ummistettu tosielämältä. Näyttää todella siltä, että instituutiot elävät omaa elämäänsä ja paperilla totuus saadaan näyttämään sellaiselta kuin halutaan. Kun kellokkailla on lisäksi ollut poliittinen ja teollisuuden taustatuki lobbausorganisaatioineen, tulosta ei kannata edes hämmästellä. Suomessa on lisäksi luotu tyhjästä strategiaa tukeva asiatuntijakoulutus, yliopistolliset ravitsemusterapeutit, jotka saattavat nämä totuudet tehokkaasti sairaan tietoisuuteen. Voiko siis enää muuta odottaa? (Kysyi Timo Kuusisto)
  • Aika jännä että jotain vastustetaan sillä perusteella ettei sen eduista ole tieteellistä näyttöä. Jos eduista ei ole näyttöä, muttei myöskään haitoista, ei näyttöargumentilla voi kannattaa muttei myöskään vastustaa. (Vaihtoehdot siis kannatan - ei mielipidettä - vastustan.) Asioiden vastustajilta kannattaa siis myös tivata näyttöä pöytään millä perusteella vastustetaan. Asian (kuviteltu) turhuus tai kenenkään rahansäästö ei riitä perusteeksi. (Filosofoi nimimerkki "tro")
  • Kaikilla ei ole aikaa/halua koostaa kolmesti päivässä ravitseva ruoka-annos nokkansa eteen. Anna niiden ihmisten parantaa hyvinvointiaan lisäravinteilla... (Järkeili nimimerkki "Jerik")
  • Osaatko Matti, tahi joku muu kertoa miten rasvojen demonisointi on vaikuttanut rasvaliukoisten vitamiinien, kuten D-vitamiini, hyväksikäyttöön. Siis minkä verran rasvaa tarvitaan, jotta elimistö pystyy ottamaan ravinnosta tai ravintolisistä saamansa D-vitamiinin käyttöön, olen kuullut väitteitä, että D-vitamiini menee "hukkaputkeen" kun rasvat on imuroitu pois. (Kysyi Sami Uusitalo)
  • D-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen rasvaa, sehän on rasvaliukoinen yhdiste. En ole kuitenkaan vielä törmännyt mihinkään tutkimukseen, jossa olisi verrattu vähä- ja runsasrasvaisen ruokavalion vaikutusta D3:n imeytymiseen. Turussa tehtiin hiljan (vielä julkaisematon) tutkimus, jossa verrattiin kuivan D-tabletin ja öljykapselissa olevan D-vitamiinin (20 µg) imyeytmistä vereen. Mitään merkittäviä eroja ei ilmennyt. Ruoansulatuskanavassa on ilmeisesti sen verran rasvaa, että D3-imeytyy, ellei sitä estetä lääkkein. (Vastasi Matti Tolonen)
  • Ravitsemusuutisissa oli ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen kirjoitus, jossa oli pitkä lista sydän- ja verisuonisairauksissa vältettävistä yrteistä (luontaistuotteet). Mustalla listalla mm. mustikka, joka kuulemma vähentää varfariinin (Marevan) tehoa. Etten sanoisi aivan naurettavaa.... wikipediassa lukee, että myös C-vitamiinilla on varfariinin vaikutusta heikentävä taipumus??? (Ihmetteli nimimerkki "Jerik")
  • Pikemminkin päinvastoin, ravintolisät ehkäisevät ja vähentävät synteettisten lääkkeiden, esim. statiinien tarvetta ja sivuvaikutuksia. Esimerkiksi ubikinoni (koentsyymi Q10) ja omega-3-rasvahapot (E-EPA) ehkäisevät tutkitusti statiinien haittavaikutuksia mitokondrioissa. Monet tavalliset lääkkeet vähentävät tutkitusti D-vitamiinin imeytymistä suolesta. Tällaisia lääkkeitä ovat orlistaatti (laihdutuslääke, kauppanimiä Alli ja Xenical, laihdutuslääkkeitä), barbituraatit (unilääkkeet), karbamatsepiini (epilepsialääke), kolestyramiini, simetidiini (Tagamet), kolestipoli, kortikosteroidit (kortisonit), famotidiini (käytetään liikahappoisuuteen), fosfenytoiini (epilepsialääke), isoniatsidi (tuberkuloosilääke, nitsatidiini (mahahaavalääke), fenobarbitaali (epilepsia- ja unilääke), fenytoiini (epilepsialääke), ranitidiini (mahahaavalääke), rifampiini eli fluvastatiini (kolesterolilääke) ja valproaatti (epilepsialääke). (Valisti Matti Tolonen)
  • Tässä Jerikin viittaama katsaus: Tachjian A et al. Use of Herbal Products and Potential Interactions in Patients With Cardiovascular Diseases. J Am Coll Cardiol, 2010; 55:515-525, doi:10.1016/j.jacc.2009.07.074. Ja tässä suomenkielinen uutinen aiheesta. Itse koen ettei ilman syvempää asiaan perehtymistä asiantuntemukseni riitä arvioimaan näiden katsauksessa löydettyjen monien yhteyksien kliinistä merkitystä. Eikä tämä viestini ollut kannanotto ravintolisien puolesta tai vastaan. Kysymys on erittäin vaikea ja poliittinen, kuten blogista ja tästä keskustelusta käy ilmi. (Täydensi elintarviketieteiden kandidaatti Janne Huovila)
  • Löysin lisää tietoa kyseisestä katsauksesta. Siinä varoiteltiin mäkikuisman, neidonhiuspuu-uutteen (Gingko biloban) ja valkosipulin mahdollisista yhteisvaikutuksista sydän- ja verenohennuslääkkeiden kanssa. Voi olla, että niitä on esiintynytkin jossakin päin maailmaa. Suomessa mäkikuisma on käytännössä poistunut markkinoilta ja Gingkoa käytettäneen hyvin vähän. Valkosipulinsyöjiä kyllä löytyy. Ottakoot he varoituksesta vaarin. Silti ei pidä heittää lasta pesuveden mukana. Kuten alkuperäisessä vieraskirjoituksessani totesin, lääkeyhtiöt ujuttavat lääkärilehtiin haamukirjoittajien laatimia harhaisia kirjoituksia, joiden tarkoituksena on suojella lääkkeiden myyntiä. Tämä kirjoitus saattaa hyvin kuulua tähän samaan sarjaan. En ole koskaan kuullut, yli 30 -vuotisen lääkäriurani aikana, että Suomessa olisi kukaan saanut mitään haittavaikutuksia ravintolisien ja sydänlääkkeiden yhteiskäytöstä. Päinvastaista kokemusta (siis, että niiden yhteiskäyttö on hyödyksi), on tullut sitäkin enemmän. Sydänpotilaat käyttävät hyvin yleisesti lääkkeittensä lisänä orapihlajauutetta (crategus), magnesiumia, B-ryhmän vitamiineja, C-, D- ja E-vitamiineja, ubikinonia ja nyt uutena berberiiniä. Mitään haittoja ei ole raportoitu. Kardiologit ovat tutkineet erityisesti ubikinonin tarvetta statiinihoidon yhteydessä, ja monet raportit puoltavat sen käyttöä. Tutkimuspuolelta voidaan ottaa esimerkiksi myös maailman suurin kalaöljytutkimus, japanilainen JELIS, johon osallistui yli 18600 henkilöä 5 vuotta. Siinähän annettiin E-EPAa (1800 mg päivässä) statiinien lisänä. Ja kuinka sitten kävikään: Verrattuna pelkkään statiinihoitoon E-EPA + statiini -yhdistelmä vähensi kliinisiä sydänkohtauksia 19 %, sydänperäistä rintakipua (angina pectoris) 24 %, uudet sepelvaltimotautitapukset vähenenivät 53 % ja aivohalvausten uusiutuminen väheni 20 %. Tutkimuksesta löytyy paljon dataa googlaamalla JELIS. Kalaöljy lisättiinkin 2009 valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksiin. (Selvensi asiaa Matti Tolonen)
  • Mustikka ei terveelle aiheuta todennäköisesti kuin pelkkää hyvää, mutta esim. hankalasta eteisvärinästä kärsivälle potilaalle, joka joutuu käymään lähes kuukausittain titraamassa varfariinilääkitystään terveyskeskuksessa mustikan syönti saattaa aiheuttaa heittoja INR-tasoissa (ja siten vaaran verenvuodolle tai trombille). Minua paremmin perehtyneet farmakologit ovat asian (ilmeisesti) kunnollisilla tieteellisillä tutkimuksilla havainneet. Todettakoon, että varfariini on veren hyytymistä estävä ja todella laajasti käytetty lääke (yli 60-vuotiailla). En ymmärrä asennetta, että jos farmakologien tekemät katsaukset varoittavat joistakin ravintolisien tai luonnon tuotteiden sekä lääkkeiden välisistä potentiaalisista yhteisvaikutuksista, tämä olisi jotenkin naurettavaa tai väärin kertoa kuluttajille ja terveydenhuollossa toimiville henkilöille. (Kertoi Reijo Laatikainen)
  • On useita mahdollisia aineita, jotka saattavat aiheuttaa verenvuototaipumusta/ trombin muodostusta yhdessä varfariinin kanssa, siellä on siis myös mainitsemiesi Gingkon ja valkosipulin lisäksi mm. Bilberry (mustikka), Gingseng, inkivääri ja vihreä tee. Kannattaa hankkia siis koko artikkeli käsiinsä, abstraktista ei selviä kuin muruja. Ihan samalla tavalla kun auktoriteeteiltä peräänkuulutetaan oikeututusti avarakatseisuutta ja tinkimätöntä puolueettomuutta tyydyttyneen rasvan osalta, sitä pitää myös peräänkuuluttaa niiltä jotka edistävät ravintolisien käyttöä. (Jatkoi Reijo Laatikainen)
  • Suomalaisista aikuisista noin puolet syö tälläkin hetkellä lisäravinteita, Veteraaniurheilijan blogin lukijoista yli 80 %, veikkaisin. Oman sivustoni lukijakunnasta vähintään kahta lisäravinnetta käyttää yli 55 %. Itse käytän D-vitamiinia ja omega-3 rasvahappoja. Suhtaudun siis suhteellisen sallivasti lisäravinteisiin, vaikka olen koulutukseltani parjattu ravitsemusterapeutti. Mutta. Mopo ei saa karata käsistä. Ravintolisistäkin pitää kertoa sekä huonot että hyvät uutiset. Eikä niitä saa markkinoida katteettomin lupauksin. (Sanoi ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vielä lopuksi)
  • Hyvä Reijo Laatikainen! Oikein hyvä lisäys keskusteluun. Mainitsemistasi syistä olenkin kehottanut kuluttajia käyttämään tunnettujen hyvämaineisten valmistajien tuotteita, jotka valmistetaan GMP-laatusertifikaatin (Good Manufacturing Practices) omaavissa tehtaissa ja ostamaan ravintolisänsä alan erikoisliikkeistä, apteekeista tai marketeista, joissa valvonta toimii. (Kiitteli Matti Tolonen asiaan kypsästi suhtautuvaa ravitsemusterapeuttia)
  • Minun mielestä taas on edesvastuutonta peloitella sydänpotilaita terveellisten marjojen syömisestä, että niistä saattaisi olla haittaa heidän terveydelleen. Ymmärrän myös ravitsemusterapeuttien pelon lisäravinteita kohtaan, koska mitä enemmän niitä käytetään, sitä vähemmän tarvitaan ravitsemusterapeutteja, siitäkin huolimatta että puhdas prosessoimaton luonnolinen ruoka on tietysti se paras vaihtoehto. On edesvastuutonta suositella esim. margariineja luonnollisen voin tilalle, niin kuin ravitsemusterapeutit kehottaa. (Sanoi Jerik ravitsemusterapeuttia edelleen hiillostaessaan)
  • Jerik kysyi: Missä on lista mainitsemistasi "tunnetuista hyvä maineisista valmistajista"?
    Vastaus: ei missään, mutta varmasti kauppiaasi tai farmaseuttisi osaa neuvoa tässäkin kysymyksessä. Voit myös kysellä suoraan yrityksistä, valmistetaanko heidän tuotteensa GMP:n mukaisesti vai ei. Ellet saa vastausta, älä osta. (Valisti Matti Tolonen)
  • Lisäravinteiden käyttö ja niistä keskustelu ei vähennä ravitsemusterapeuttien määrää. Uskoisin pikemminkin päinvastoin. Mitä enemmän lisäravinteet auttavat ihmisiä kiinnostumaan terveellisestä ravitsemuksesta sen parempi ravitsemusterapeuteille. Ravitsemusterapeutteja on Suomessa n. 85 kpl julkisissa viroissa, lääkäreitä >10 000 kpl, hoitajia >30 000. Ravintolisäkauppiaita satoja jos ei tuhansia (kuten Tolosen kirjoitus kertoo). Ravitsemusterapeuttien määrä julkisessa terveydenhuollossa on pysynyt tasaisena viimeiset 20 vuotta. Joten kyllä näissä talkoissa ravitsemusterapeutit ovat aika lailla altavastaajia, sanoisin piipertäjiä, eikä näköpiirissä ole tilannetta, että ravitsemusterapeutit valloittaa maan tai saati latistaa ravintolisien myynnin. Moni ravintolisiä myyvä yritys on ihan hyvällä asialla ja laadukkain tuottein liikkeellä. Se siitä. (Vuodatti Reijo Laatikainen)
  • Jep se siitä. Ravitsemusterapeutit ovat varmaan vaikeassa tilanteessa, koska heidän koulutuksessa on korostettu vähän rasvaa linjaa ja runsaasti hiilihydraatteja (siis virallisterveellistä linjaa). Nyt kun todisteita alkaa olla entistä enemmän siitä, että ollan oltu väärillä jäljillä niin ei ole varmaan helppoa mennä kertomaan asiakkailleen, että nyt tilanne onkin muutunut. Nyt saat syödäkin rasvaa, mutta vähennä hiilareita :-) Ja missä vaiheessa kukin terapeutti kääntää kelkkansa? Olisi mukava saada tästä asiasta Reijon kommentti? (Sanoi Jerik, joka ei hevillä anna periksi)




Alkuperäinen kirjoitus alkaa tästä:

Tänään (23.2.2010) käynnistyy terveysblogissani
vieraskirjoitusten sarja. Pyysin tänään viideltä keskeiseltä terveysvaikuttajalta voisivatko suostua kirjoittamaan terveysblogissani. Olen iloinen kun saan ensimmäisenä tarjota teille dosentti Matti Tolosen vieraskirjoituksen. Tämä on samalla osoitus Tolosen valtavasta työtarmosta. Muutama tunti kutsuni jälkeen saapui sähköpostiini hänen laadukas kirjoituksensa ravintolisistä.

Lukijoilleni tarjotaan dosentti Matti Tolosen kirjoitus ravintolisien merkityksestä ihmisen terveydelle. Se on kirjoitus, jonka luet yhden iltapäivän aikana ja jota jäät pohtimaan koko loppuelämäsi.

Matti Tolonen: Ravitsemushoito ja ravintolisät valtaavat alaa koululääketieteessä

Missä todella kaksi yhteen sovittamatonta periaatetta kohtaa, siellä jokainen leimaa vastapuolen hulluksi ja harhaoppiseksi.
- Ludwig Wittgenstein 1889–1951

Ravitsemushoito ja ravintolisien käyttö on ollut aina keskeistä vaihtoehtoisessa ja täydentävässä lääketieteessä. Sitä vastoin lääketeollisuuteen sidoksissa olevat koululääketieteen linnakkeet, lääkäriliitto, lääkäriseurat ja -lehdet sekä lääketeollisuuden rahoittamat potilasyhdistykset (esim. Diabetes-, Sydän-, Reuma- ja ADHD-liitot), ovat vastustaneet ravintolisiä ja pilkanneet niitä käyttäviä ihmisiä "uskomushoitojen" uhreiksi. Lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattihenkilöitä ovat vaivanneet kielteiset ennakkokäsitykset, epäluulot, tietämättömyys ja koulutuksen puute. Tuskinpa minkään muun laillisen ja hyvin valvotun elinkeinon kimppuun on hyökätty julkisuudessa yhtä rajusti kuin luontaistuotealan.

Ravintolisien käyttö on varsin yleistä

Ravintolisien käyttö on laajaa. Suomen markkinoilla on arviolta noin 3500–4000 erilaista ravintolisää (entisiltä nimiltään erityisvalmisteet ja ravintoainevalmisteet). Ravintolisien myyntikanavia ovat luontaistuote- ja terveyskaupat (noin 330 myymälää), elintarvikeliikkeet ja päivittäistavarakaupat (noin 3500 myymälää) sekä apteekit (noin 800 kpl). Lisäksi kuntosalit, urheiluliikkeet, urheiluravintovalmistemyymälät, kampaamot, hoitolat tms. myyvät ravintolisiä. Ravintolisien myynti on myös laajentunut postimyyntiin, verkostomarkkinointiin ja nettimyyntiin. Suosittelen hankkimaan ravintolisät mieluiten alan erikoisliikkeistä, apteekeista tai marketeista, joissa tuotteiden laatu on hyvää ja valvonta toimii asianmukaisesti.
Eri selvitysten ja arvioiden mukaan 30–40 % 15–74 -vuotiaista suomalaisista käyttää ravintolisiä säännöllisesti ja 60 % satunnaisesti. Yhtä ravintoainetta sisältäviä valmisteita, kuten rautaa, kalsiumia, seleeniä tai kromia käyttää noin 1,4 miljoonaa ihmistä lähinnä satunnaisesti. Syöpäpotilaista jopa 60–80 % käyttää vakiohoitojen rinnalla erilaisia täydentäviä hoitoja, muun muassa vitamiineja ja muita ravintolisiä. Potilaat ovat kokeneet lääkäreiden negatiivisen, usein suorastaan nihilistisen suhtautumisen niihin, joten he eivät yleensä halua eivätkä uskalla kertoa niistä. Tämä heikentää potilaan suhdetta lääkäriin. Ravintolisiä vastaan hyökkäävät lääkärit eivät aina huomaa tekevänsä itselleen ja potilailleen karhunpalveluksen.
Ravintolisät voidaan ryhmitellä seuraavasti:
- Vitamiinit ja kivennäisaineet
- Kasveja tai kasviuutteita sisältävät valmisteet
- Kuitu- ja painonhallintavalmisteet
- Lesitiini- ja rasvahappovalmisteet
- Levävalmisteet
- Mehiläistuotteet
- Urheiluravinteet
- Muut ravintolisät
Ravintolisät ovat nimensä mukaisesti ravinnon täydentäjiä, eivät lääkkeitä. Niinpä niiden markkinoinnissa ei anneta eikä saa antaa terveysväitteitä, ellei EU:n elin EFSA ole erikseen sellaisia kyseiselle tuotteelle hyväksynyt. Monilla ravintolisillä kuitenkin on lääkkeiden kaltaisia terveysvaikutuksia, ja suuri osa ihmistä käyttääkin ravintolisiä juuri niiden vuoksi. Tilanne on siis melko ristiriitainen. Suomessa Evira valvoo ravintolisiä ja myös niistä mahdollisesti annettuja terveysväitteitä. Jotta EFSA hyväksyisi väitteen, tulee sen perustua kliinisiin kaksoissokkotutkimuksiin, kuten lääkkeilläkin. Se ei ole yleensä mahdollista, mikä on johtanut siihen, että EFSA on hylännyt valtaosan elintarvikealan toimijoiden terveysväiteanomuksista. Näin ollen esim. Danone ja Valio eivät saa mainostaa jogurttejaan terveyttä edistävänä. Eikä maitohappobakteerien saa sanoa ehkäisevän raskausajan diabetesta, vaikka se olisikin totta.
Olen pohtinut jo lähes 30 vuotta, miksi lääkärit, terveyden- ja sairaanhoitajat ja ravitsemusterapeutit ovat vastustaneet kiivaasti ravintolisien käyttöä. Vastaus on selvä: Lääkärit elävät "lääkemaailmassa", johon koulutus ja lääketeollisuus ovat heidät johdattaneet. "Luontaistuotteista koulutuksessamme painotetaan lähinnä niiden haittoja", kirjoitti minulle 3. vuosikurssilla lääkäriksi opiskeleva hammaslääkäri. Ei ihme, että lääkärit ja potilaat ovat hahmottaneet ravintolisiin liittyvää todellisuutta kovin eri tavoin.
Koulutuksen puutteen vuoksi lääkärit eivät tunne yleensä riittävästi vitamiinien, hivenaineiden ja muiden ravintolisien tehokkaita ainesosia, annoksia eivätkä niiden turvallisia ylärajoja.
Nyt tuuli on kuitenkin kääntymässä kuin hölmöläisten souturetkellä. Uudet tutkimukset ovat muuttamassa perinteistä ajattelumallia (paradigmaa), ja ravintolisiä on alettu lisätä kroonisten sairauksien Käypä hoito -suosituksiin. Niitä laativat Suomessa erikoislääkäriyhdistykset ja Duodecim. Ohjeet koetaan lääkäreitä sitoviksi.
Vuonna 2008 magnesium, B2-vitamiini ja ubikinoni (koentsyymi Q10) lisättiin migreenin Käypä hoito -suositukseen. Vuonna 2009 kalaöljy lisättiin valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden (dyslipidemioiden) Käypä hoito -suosituksiin. Laukaalainen psykiatri Mauno Rauramo lähetti marraskuussa 2009 Duodecimille vaatimuksen kalaöljyn ottamisesta mukaan myös masennuksen Käypään hoitoon. Vaatimukseen ei ole vielä suostuttu.

Ravitsemusterapeuttien ajattelutapa murroksessa

Ajattelutapa on kuitenkin nyt muuttumassa. Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin Kustannus Oy julkaisi vuonna 2009 "Ravitsemushoito-oppaan", joka on tarkoitettu lääkäreille, sairaanhoitajille, terveydenhoitajille ja muille terveydenhuollon ammattihenkilöille käytännön ravitsemusneuvonnan tueksi. Uutta on se, että myös ravintolisien käyttö on otettu mukaan monen sairauden hoitosuosituksiin.
Teoksen esipuheessa sanotaan: "Lukuisien sairauksien hoidossa ja ehkäisyssä sopiva ravitsemus on tärkein tai oleellisin osa hoitoa [...] yleislääkärin vastaanotolla joka kuudennen potilaan pääasiallisin hoitomuoto voisi olla ruokavalion muuttaminen [...] Lääkäreillä on ravitsemusohjauksessa tärkeä tehtävä. Potilaan hoidosta vastaavana henkilönä hänellä on auktoriteettia ja hänen sanaansa kuunnellaan [...] Siksi lääkärienkin on tunnettava ravitsemushoitojen pääkohdat."
Raija Partasen kirjoittamassa luvussa Dementiat ja muistihäiriöt lukee mm.: "Omega-3-rasvahappolisä harkinnan mukaan, 1 g E-EPA /pv (eikosapentaeenihapon etyyliesteri). Määrä sopii myös säännöllisen antikoagulanttihoidon [verenohennushoidon] yhteydessä."
Sydän- ja verisuonitautien ja neurologisten tautien ravitsemushoitoa käsittelevissä luvuissa neuvotaan antamaan potilaille kalaöljyn omega-3-rasvahappoja, EPAa ja DHA:ta, ja vitamiini- ja kivennäisainevalmisteita. Allergioiden hoidossa suositellaan pre- ja probioottien (maitohappobakteerien) käyttöä, mikä sekin edustaa uutta ajattelutapaa.
Opas on hyvin tarpeellinen, sillä lääkäreiden ja muun terveydenhuollon ammattihenkilöstön ravitsemuslääketieteen – ja aivan erityisesti ravintolisien suhteen – koulutus on riittämätöntä ja usein suorastaan olematonta.

Mistä ristiriitaiset käsitykset johtuvat?

"Kroonisesti sairaiden ihmisten käsitys taudin hyvästä hoidosta poikkeaa usein lääkärin käsityksestä", kirjoitti British Medical Journal (BMJ). Lääkärin mielestä potilaan käsitys on "väärä", jos hän noudattaa VHH-ruokavaliota ja käyttää ravintolisiä, voi paremmin ja tarvitsee vähemmän lääkkeitä.. Potilaat taas katsovat, että vain he itse osaavat päättää kannattaako esim. lääkettä ottaa vai ei. Tutkijat kehottavat – usein turhaan – lääkäreitä ymmärtämään ja puhumaan potilaan kanssa samaa kieltä.
Koska lääkäri ajattelee ja puhuu sellaista jargonia, mitä potilas ei ymmärrä eikä hyväksy, jää puolet kroonisiin sairauksiin määrätyistä lääkkeistä ottamatta. Ikävä kyllä tämäkin hukkapuolikas haetaan apteekista ja voitot menevät myyjille. Maksumiehinä ovat potilaat, Kela ja kaikki veronmaksajat. Näin haaskataan Suomessa vuosittain vähintään miljardi euroa!
Lääkärit antavat mielellään sellaisen käsityksen, että heidän antamansa hoito on näyttöön perustuvaa tiedettä (Evidence Based Medicine, EBM). Erilaisten asioiden (VHH, ravintolisät ym.) vastustajat vetoavat lähes aina siihen, ettei niistä ole tieteellistä näyttöä. Mitä on tiede? Se on pisara tietämättömyyden meressä. Haluan muistuttaa, että nykyaikainen lääketiede on nuorta, vasta vähän yli 150 vuotta vanhaa. Sairauksien esiintymistä väestössä alettiin tutkia epidemiologisin menetelmin tilastotieteen avulla maailmalla vasta muutama vuosikymmen sitten. Suomeen epidemiologinen tutkimusmenetelmä rantautui vasta vajaa 40 vuotta sitten, jolloin Työterveyslaitos kutsui Harvardin yliopiston epidemiologian professorin Olli S. Miettisen opettamaan tätä uutta tutkimusaluetta suomalaisille lääkäreille. Olin hänen ensimmäisiä oppilaita Suomessa ja ystävystyin hänen ja hänen esimiehensä, epidemiologian professori Brian McMahonin kanssa. Heiltä saamani neuvot ja tuki ovat olleet korvaamaton apu taistelussani ravitsemushoidon puolesta Suomessa.
Epidemiologia tutkii sairauksien ilmaantumista (insidenssiä) ja esiintyvyyttä (prevalenssia) väestöissä. Se etsii tilastollisia syy-yhteyksiä, mutta se ei pysty koskaan osoittamaan varmaa kausaalista syysuhdetta, opetti Miettinen. Erityisesti tämä koskee negatiivista syysuhdetta, mitä lääkärit ja terveystoimittajat eivät ymmärrä. Tarkoitan sitä, ettei väestötutkimuksella voida koskaan osoittaa, etteikö jollakin ravintolisällä voisi olla myönteistä vaikutusta jonkun henkilön terveyteen. Palaan tähän kysymykseen myöhemmin tässä kirjoituksessa. Olen itsekin tehnyt ja julkaissut melkoisen määrän epidemiologisia (ja muita) tutkimuksia ja hoitanut tuhansia potilaita, joten minullakin on asiasta jonkinlainen omakohtaiseen kokemukseen perustuva käsitys. Se on osa minun maailmankuvaani, joka poikkeaa oleellisesti monien pelkästään kliinistä työtä tekevien kollegoitteni käsityksistä.
Epidemiologiset tutkimukset voivat tuottaa ristiriitaisia tuloksia sen mukaan, kuinka suunnitelmat on tehty ja toteutettu. Eri asiantuntijat tulkitsevat tutkimustuloksia myös omien ennakkokäsitystensä mukaan. Antioksidanteista (mm. E-vitamiinista) on kiistelty jo yli 70 vuotta. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä se on terveydelle vaarallista, mutta esimerkiksi Walter C. Willetin mukaan se on mitä suositeltavin ravintolisä kaikille terveydentilasta ja ruokavaliosta riippumatta. Viime päivinä lehdissä on keskusteltu viikoittaisen kasvisaterian ottamisesta mukaan kouluruokailuun. THL:n pääjohtajan Pekka Puskan mukaan se on koululaisille haitallista, koska kasvisruokaan on voitu lisätä rasvaisia juustoja (fetaa). Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikönjohtajan Mikael Fogelholmin mukaan taas viikoittainen kasvisateria on koululaisille mitä terveellisintä. Näin mielipiteet näyttävät jakautuvan jopa lausunnonantajan poliittisen puoluekannan mukaan. Ei ole ihme, että ravitsemuksen merkityksestä terveydelle esitetään niin paljon vastakkaisia mielipiteitä, että tavallinen kuluttaja menee päästään pyörälle, eikä tiedä ketä pitäisi uskoa.
Entä mikä sitten on todellisuus kroonisten sairauksien – esimerkiksi masennuksen – syistä ja niiden tehokkaasta ehkäisystä ja hoidosta? Pelkään, ettei sitä tiedä kukaan. Viimeaikaiset tutkimukset masennuksen lääkehoidon tehottomuudesta on ollut kova isku monille potilaille ja lääkäreille.

Lääkeyhtiöt puolustavat reviiriään ujuttamalla lääkärilehtiin vääristelyjä tutkimuksia

Lääkärikunta, lääkärilehdet, terveystoimittajat ja muut ovat olleet vuosikymmeniä massiivisen disinformaation kohteena. "Lääkeyhtiöt suojelevat tuotteitaan tuottamalla harhaisia tutkimuksia antioksidanteista, kuten C- ja E-vitamiineista ja muista ennaltaehkäisevän lääketieteen hoitomuodoista, jotka voisivat kilpailla lääkemyynnin kanssa." kirjoittaa BMJ. The Lancetin entisen päätoimittajan Richard Hortonin paljastuksen mukaan lääketeollisuudella on "symbioottinen ja parasiittinen" suhde lääkärilehtiin, joihin se saa näennäisesti puolueettomilta asiantuntijoilta haluamiaan haamukirjoituksia.
Australialainen psykiatri Glen I. Spielmans ja amerikkalainen psykologi Peter I. Parry paljastivat äsken yli 400 oikeudessa esitettyyn dokumenttiin nojautuen artikkelissaan "From Evidence-based Medicine to Marketing-based Medicine: Evidence from Internal Industry Documents" (Bioethical Inquiry 2009 http://tinyurl.com/y9tenwd), kuinka lääketeollisuus pimittää ja vääristelee lääketutkimuksia ja toimittaa lääkärilehtiin julkaistaviksi tunnettujen psykiatrien nimissä haamukirjoittajien laatimia raportteja saadakseen lääkärit määräämään tehottomia, vaarallisia ja kalliita lääkkeitä. Eräs toinen selvitys paljasti äskettäin, että mitä enemmän lääkärilehdessä on lääkemainoksia, sitä harvemmin ja kielteisemmin lehti kirjoittaa ravintolisistä. Niiden käyttö voi näet vähentää lääkkeiden myyntiä. Lääketeollisuudella on aina ollut vahva vaikutus lääkärikunnan mielipiteeseen.
Tuore esimerkki on myös GlaxoSmithKlinen (GSK) diabeteslääke Avandia. Yhdysvaltain senaatin komitean 334-sivuisen raportin (2010) mukaan se aiheuttaa sydänvikoja, mutta GSK on pimittänyt tietoa ja nyt kiistää sen jyrkästi. Toinen lääkejätti AstraZenica oli pimittänyt tiedon, että sen Seroquel-niminen mielialalääke aiheuttaa diabetesta. Nyt yhtiö on saamassa 26 000 syytettä Yhdysvalloissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Pekka Puskan johtama Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on aina vastustanut ravintolisien käyttöä. Laitos vaikuttaa vahvasti hoitosuosituksiin paitsi ohjaamalla terveydenhuollon ammattihenkilöstön ajattelua ja toimintaa myös median (toimittajien) kautta. THL:lla on kuitenkin arveluttava kaksoisrooli. Se tekee myös lääkeyhtiöiden rahoittamaa tutkimusta ja saa teollisuudelta huomattavaa rahoitusta. Esimerkiksi sikainflunssarokotteen valmistajat maksoivat miljoonia euroja THL:lle.
"Olen yhteiskuntatieteilijänä lääketieteen sisällä nähnyt nämä kuviot ja sitä kautta on naiivi usko lääketieteen puolueettomuuteen jo ajat sitten karissut ja oman sairauden kohdalla olen tullut yhä varovaisemmaksi. Terveyssosiologiaan kuuluu tutkimus, jossa hoitokäytäntöjä tarkastellaan taloudellisten sidosten kautta. Sitä on vain niin kovin vähän jos ollenkaan meillä tehty. Samoin valta ja vallan käyttö sekä tieteessä että hoidoissa on ollut keskeinen, mutta sitäkin käsitellään nykyisin yhä vähemmän. Kenttää kyllä riittäisi ja yritän saada nuorempia tutkijoita innostumaan", kirjoitti minulle eräs lääketieteellisen sosiologian professori.
Toisin sanoen: Lääkäreitä pelotellaan noudattamaan lääketeollisuuden asiantuntijoiden sorvaamia hoitosuosituksia eivätkä edes sosiologit halua tai uskalla tutkia asiaan liittyvää vallan käyttöä.

Ravitsemuslääketiede lääkäreiden oppiaineena

Ravitsemuslääketiede ei ole oppiaineena lääkärikoulutuksessa, eikä Suomessa ole yhtään alan erikoislääkäriä. Ihmettelen, kuinka jotkut suomalaiset lääkärit voivat antaa sen kuvan, että heillä on hallussaan kaikki tieto ravinnon ja terveyden vuorovaikutuksista? Lääketiede voi ylvästellä hienoilla teknillisillä saavutuksillaan, mutta se ei ole kyennyt selvittämään tavallisten kroonisten sairauksien syitä. Suurista kansantaudeista – diabetes, lihavuus, sydän- ja verisuonitaudit, syöpäsairaudet, mielenterveysongelmat, dementia jne. – tunnetaan vain ns. riskitekijöitä, jotka liittyvät tilastollisesti sairastumisen vaaraan, mutta yksikään niistä ei ole varma kausaalinen syytekijä, joka aiheuttaisi jokaiselle altistuneelle ihmiselle taudin niin kuin influenssaviruksen istuttaminen rottiin johtaa jokaisessa taudin puhkeamiseen. Tiedämme jotakin siitä, että elintavoilla – liikunnalla, ravitsemuksella, tupakoinnilla, alkoholilla, huumeilla jne. – on osuutta näiden sairauksien synnyssä ja etenemisessä, mutta tietomme ovat kovin hataria ja ainakin osaksi harhaisia.
Ravitsemuslääketieteen suuri – ja valtavan kallis – harha on seerumin kolesterolin mittaaminen ja kohonneiden arvojen lääkitseminen tulosten perusteella. Kysymys on ongelmallinen siksi, että kolesterolia tutkivilla sydänlääkäreillä on usein kytköksiä kolesterolilääkkeitä markkinoivaan lääketeollisuuteen. Toinen ongelma on siinä, että vaikka lääkäreiden täydennyskoulutus muodollisesti järjestetäänkin Suomen lääkäriliiton ja Duodecimin nimissä, käytännössä siitä huolehtii usein lääketeollisuus. Se hoitaa tietenkin omia etujaan. Vaikka omega-3-hoito ehkäisee enemmän sydänkuolemia kuin statiinit, lääkärit määräävät mieluummin niitä kuin kalaöljyä. Voimme perustellusti kysyä: Miksi ihmeessä? Yksinkertaisesti siksi, että lääketeollisuus lahjoo lääkäreitä ja johtaa heitä harhaan..

Ravintolisät korjaavat puutostiloja

Suomessa ja muissa Euroopan maissa julkaistut suuret väestötutkimukset osoittavat, että ns. terveessä väestössä on paljon ihmisiä, jotka potevat piilevää vitamiinien puutetta. Suomessa on erityisesti foolihapon, B1-, B6- ja B12-vitamiinien, C- ja D-vitamiinien ja omega-3-rasvahappojen puutetta. Tällaisilla puutteilla on selvä yhteys luukatoon, sydän- ja verisuonitauteihin, dementiaan, syöpään, reumatauteihin, ennenaikaiseen vanhenemiseen ja laitoshoitoon joutumiseen. Yhä useammat valistuneet ihmiset pyrkivät omatoimisesti ja omalla kustannuksellaan ehkäisemään välttämättömien ravintoaineiden puutoksia, koska se on parasta ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Ei sitä ainakaan tieteellisin perustein voida vastustaa. Viranomaiset tahollaan jarruttavat tehokkaiden ravintolisien vapaata myyntiä. Näin viranomaiset tahattomasti tai tahallaan tukevat lääketeollisuutta ja lisäävät kuntien ja valtion terveydenhuollon kuluja.
Kun kerran useimpien vaikeiden tautien kausaalisia syytekijöitä ei tunneta, kuinka voidaan muka tieteeseen vedoten ja kokonaan asiaa tutkimatta - a priori - väittää, etteivät vitamiinit ja muut ravintoaineet taikka niiden lukemattomat mahdolliset yhdistelmät (ja vielä erilaisina päiväannoksina) ehkäise tautia tai hidasta sen kulkua? Kyseessä on tyylipuhdas esimerkki sovitusta esioletuksesta (aksiomasta) ja kielipelistä. D-vitamiinin ja kalaöljyn kohdalla aksioma natisee jo liitoksissaan.
Viime aikoina on alettu yleisesti hyväksyä kaksi tautien perussyntytapaa, joista olen puhunut kohta 30 vuotta, nimittäin hapetusstressi ja hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio). Tulehdussytokiinien mittaaminen potilaista paljastaa, että keskenään näennäisesti aivan erilaiset taudit syntyvät ja pahenevat kaikki saman kaavan mukaan. VHH-ruokavalio ja monet ravintolisät vaimentavat liikoja tulehdussytokineja.
Etyyliesteröity kalaöljy E-EPA on erittäin tehokas tulehdusta ehkäisevä luonnonaine. Se tuottaa elimistössä (mm. valtimon seinämässä) resolviini E1:tä (RvE1), joka on tulehdusta vaimentava nanomolekyyli. EPAsta syntyy myös DHA:ta, ja siitä edelleen tulehdusta ehkäiseviä dokosatrieenejä. EPAsta ja DD:sta syntyy vielä kolmattakin tulehdusta vaimentavaa aineryhmää, maresiineja. Niillä kaikille on tärkeä merkitys lihavuuden ja kaikkien pitkäaikaisten tautien hoidossa, sillä ne ovat kaikki tulehdustiloja.

Ad hominem -argumentti

Ad hominem -argumentin käyttö paljastaa tiedon ja sivistyksen puutteen
Ad hominem -argumenttia (ihmistä vastaan) käytetään ahkerasti ravintolisistä kiisteltäessä. Eräs helsinkiläinen lastenneurologi (nainen) kirjoitti paljastavan kirjeen autistisen potilaansa äidille, joka oli kertonut antavansa kehotuksestani lapselleen karnosiinia. Äiti kertoi neurologille lukeneensa kirjoitukseni amerikkalaisen lastenneurologian apulaisprofessorin Michael G. Chezin tutkimuksesta, jonka mukaan karnosiini usein auttaa autismissa. Neurologi kirjoitti äidille: "Tohtori Tolonen oli kurssitoverini. Hän soitti opiskeluaikana [1960-luvulla] iltaisin tunnetussa [Olavi Virran] orkesterissa ja oli väsynyt luennoilla. Haittasi opiskelua. Bio-Vitan sivut ovat kauniita. Niillä esitellään joka viikko jokin uusi hoito autismiin."

Discredit the messenger! (Saattakaa sanantuoja huonon valoon)

Suomalaisen lastenneurologin ei (omasta mielestään) tarvitse perehtyä amerikkalaisen kollegansa tutkimukseen; hänhän tietää esiolettamuksensa perusteella sen olevan pelkkää roskaa, jos kerran tieto siitä tuli Olavi Virran orkesterissa soittaneelta Toloselta! Samainen lastenneurologi (kehitysvamma-ylilääkäri) ei arvostanut myöskään norjalaisen 4-vuotiaan kehitysvammaisen Felixin paranemista, koska hoito-ohje tuli Toloselta. Niinpä suomalaiset lääkärit eivät voi soveltaa ravintolisähoitoa suomalaisiin autisteihin. Mitä kollegatkin sellaisesta ajattelisivat? Eikö suomalaisen neurologiaylilääkärin ajatus juoksekin mykistävän rationaalisesti? Ad hominem -argumentin käyttäjä ei totisesti kuulu syväajattelijoihin. Suomalaisen neurologin, Felixin perheiden todellisuus ovat kovin erilaisia. Kuka on oikeassa?

Mitä vähemmän tietoa, sitä jyrkemmät mielipiteet

Lääkäreiden ja ravintolisien käyttäjien maailmankäsitykset voivat olla yhteismitattomia, niiden "totuudet" täysin vastakkaisia. Lääkäri ei anna hevin mitään arvoa sille, että jonkun ihmisen krooninen polvivaiva parani vihersimpukkauutteella. Tosin hän ei ole koskaan kuulleetkaan vihersimpukasta (perna canaliculus), mutta se ei estä häntä laukomasta käsityksiään siitä. Vihersimpukan täytyy olla humpuukia, koska sitä myydään luontaistuotekaupassa. Tällainen ajattelu kuuluu kielipeliin ehdottomana esioletuksena eli aksioomana, jota lääkäri ei voi eikä saa kyseenalaistaa. Muutoin ura vaarantuu.

Potilas-lääkäri -suhde kärsii

Lääkäri olettaa yleensä, että potilas noudattaa hänen ohjeitaan ja määräyksiään, olipa sitten kyse lääkkeen ottamisesta tai muusta. Käytännössä asia ei ole ollenkaan niin, vaan potilaat menettelevät usein oman "todellisuutensa" mukaisesti. Esimerkiksi puolet skitsofreenikoista ei ota lääkärin määräämiä lääkkeitä, eikä heitä saada ottamaan niitä vaikka heille annettaisiin "komplianssiterapiaa" – 5 kertaa puolen tunnin motivoivaa psyykkistä valmennusta.[1] Lääkäri elää omassa todellisuudessaan, potilas omassaan. Nämä maailmat eivät välttämättä kohtaa.

Ihminen kysyy, luonto vastaa

Diabeetikon ruokaohjeet ovat muuttuneet perusteellisesti viime vuosikymmeninä. Niin kovin varmasti oikeassa ollut lääketiede on joutunut perumaan kannanottojaan ja muuttamaan niitä sitä mukaa, kun luonto on vastannut siihen, ovatko annetut ohjeet olleet oikeita. Nyt on käynyt ilmeiseksi, että vasta uudistettu ruokapyramidi, jonka nimiin Duodecimkin vannoo, on täysin epätieteellinen ja virheellinen. Se tulisi uusia kokonaan, vaatii Harvardin professori Walter C. Willet. Pyramidi sopii hevosille, ei ihmisille, hän murjaisi äskettäin. D-vitamiini ja monet muut ravintolisät ehkäisevät syöpiä ja parantavat niihin sairastuneiden ihmisten ennustetta. Oikea tiede kestäisi kyllä tällaiset luonnon antamat vastaukset, mutta se ei ole sopinut Duodecimin, Diabetesliiton, Sydänliiton, Kelan eikä Suomen syöpäjärjestöjen kielipeliin.
Luonto vastaa oikein, jos tutkijoiden kysymykset on asetettu oikein. Valitettavasti näin ei ole ollut asianlaita kovinkaan monissa ravitsemuslääketieteen tutkimuksissa. Luonto ei vastaa tyhmiin ja väärin asetettuihin kysymyksiin siten kuin tutkijat odottavat. Siksi ravitsemuslääketieteen alalta julkaistut tutkimustiedot ovat niin kovin ristiriitaisia ja niistä voidaan aina löytää kielipeliin sopivia tuloksia. Esimerkiksi Pohjois-Karjala -projektin ja suuren suomalaisen syövänehkäisytutkimuksen (SETTI) tutkimusasetelmat olivat virheellisiä. Kuitenkin niiden tuloksia toistellaan tiedelehdissä ympäri maailman niissä piireissä, jotka osallistuvat kielipeliin. Tutkimusten ilmiselvistä virheistä vaietaan. Kukaan ei ole kyennyt vastaamaan kysymykseeni, monenko beetakaroteenikapselin nauttimisen jälkeen mies kuolee keuhkosyöpään (niinhän SETTI-tutkijat väittävät). Tosiasiassa ensimmäinen beetakaroteenin tappamaksi laskettu mies kuoli nieltyään yhden ainoan kapselin. Sydäntautikuolleisuus alkoi vähetä Pohjois-Karjalassa ja muualla Suomessa ja muissa maissa jo vähän ennen projektin alkua, tuntemattomasta syytä. Silti THL toitottaa, että kuolleisuuden väheneminen on projektin ansiota.

Ratkaiseeko raha?

Rahasta puhuminen kuuluu kielipeliin. Eräät lääkärit ovat hyvin huolissaan luontaistuotteita ostavien ihmisen rahoista. Miksei kukaan nosta meteliä paljon suurempien summien rahojen haaskaamisesta turhiin antibiootteihin ja kolesteroli- ja mielialalääkkeisiin? Kyse on miljardeista euroista vuodessa. Miksei komplianssi (hoitomyöntyvyys) toimi niin kuin lääkärit luulevat? Onko vika koulutuksessa vaiko asenteissa? Yksityisillä lääkäriasemilla tehdyistä laboratorio- ja röntgentutkimuksista yli 90 % on turhia, niillä pönkitetään vain lääkäriaseman taloutta. Miksei kukaan ole huolissaan niistä rahoista? Missä on johdonmukaisuus?

Rikka toisen, malka omassa silmässä

Rikka näkyy hyvin toisen, muttei malka omassa silmässä. Mikä tahansa perusteetonkin epäily jonkin luontaistuotteen haittavaikutuksesta riittää sen viemiseksi TV:n iltauutisiin, mutta samaan aikaan vaietaan niistä 50.000 suomalaisesta, jotka joutuvat vuosittain sairaalahoitoon lääkkeiden sivuvaikutusten vuoksi. Sivuvaikutukset ovat – kielipelin sääntöjen mukaan – sinänsä valitettava, asiaankuuluva ilmiö nykyaikaisessa käyvässä hoidossa.
Ravintolisien vastustajat vaativat 100 %:n hoitovastetta, vaikka kyse on vain ravinnon täydentäjästä, ei lääkkeestä. Samaan aikaan hyväksytään, että kolesterolia alentava lääke tuottaa toivotun tuloksen vain 48 prosentilla sitä käyttävistä ja nikotiinipurukumi 17 prosentilla. Puhumattakaan psykoterapiasta, jolta puuttuu kokonaan tieteellinen pohja.

Tieteen paradigma

Kaikki tieteet noudattavat samaa neljän vaiheen kaavaa silloin kun jokin uusi, mullistava teoria nostaa päätään.

1. Vaikeneminen

Uusi teoria pyritään vaikenemaan kuoliaaksi. Ellei se auta, siirrytään vaiheeseen 2.

2. Iva, pilkka ja nauru

Uuden käsityksen esittäjiä aletaan ivata ja pilkata. "Uskotko sinä seleeniin?" kysyi minulta 1980-luvulla muuan Kelan tutkijalääkäri pilkallisella äänellä. Ellei pilkkaaminen tuota toivottua tulosta, siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

3. Vaino 

Uuden teorian kannattajia aletaan vainota. Heidän tutkimuksiaan ja kirjoituksiaan ei julkaista, heidän ei sallita esiintyä julkisuudessa, heidät suljetaan tiedeyhteisön ulkopuolelle. Tohtori Kilmer McCallum, joka keksi Harvardissa homokysteiinin merkityksen valtimonkovetustaudissa 1960-luvulla, siirrettiin ensin töihin kellariin, hänen apurahansa lopetettiin ja lopulta hänet erotettiin yliopistosta. Professori Judah Folkman, joka oivalsi angiogeneesin merkityksen syövässä, koki lähes samanlaisen kohtalon. Professori David Horrobin, joka esitti ensimmäisenä, että skitsofrenia johtuu aivojen rasvahappohäiriöistä sai kyllä luennoida kongresseissa, mutta hänelle annettiin aina viimeinen luentoaika, jolloin useimmat kuulijat olivat jo poistuneet paikalta. Uuden teorian kannattajat koetetaan tuhota myös taloudellisesti. Ellei mikään auta, siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

4. Hyväksyntä ja itsekehu

Fiksuimmat vastustajat oivaltavat ensimmäisinä olleensa väärässä ja kiirehtivät selittämään, että itse asiassa juuri he ovat aina tienneet, kuinka asianlaita todellisuudessa on. Eri vastustajat voivat olla eri paradigman vaiheissa, yksi vasta vaikenee, toinen pilkkaa, kolmas vainoaa, kun neljäs jo valmistelee 4. vaiheen julkistusta.


[1] http://www.bmj.com/cgi/content/full/bmj;327/7419/834

144 kommenttia:

  1. "Kaikki tieteet noudattavat samaa neljän vaiheen kaavaa silloin kun jokin uusi, mullistava teoria nostaa päätään."

    Viimeksi mainittujen neljän kohdan lisäksi vastustajilla voi havaita ao. asenteita.

    5. "No enhän minä niin ole ikinä väittänytkään"

    6. "Olet ymmärtänyt ohjeeni väärin"

    Uskonpa, että näitä lauseita kuuluu yhden jos toisen suusta, kun rasvavalistuksen tuhoisuus avautuu vähitellen kaikessa karmeudessaan.

    Tolonen puhuu "tieteestä". No, yleensä ravitsemus- ja lääketiede todellakin luokitellaan luonnontieteiden piiriin.

    Henk. koht. olen sitä mieltä, että keskimääräinen lääkäri ja esim. ravitsemusterapeutti eivät omaa minkäälaisia edellytyksiä ymmärtää luonnontieteitä ja tilastollisia tutkimuksia sekä syy- ja seuraussuhteita vaatimattomimmallakaan tasolla. Todella kurjaa on se, että näin on asianlaita myös monen tunnetun auktoriteetin kohdalla.


    VastaaPoista
  2. Erittäin mielenkiintoista....samanlaisia asioita kohtaan viikoittain....

    VastaaPoista
  3. En voinut mitenkään kirjoittaa kaikkea mielessä liikkuvaa alustukseeni, mutta ehkä tähän keskusteluosaan voi lisätä yksityiskohtia. Minua jäi vuonna 2002 jurppimaan Helsingin Sanomien vääristelevä uutisointi Englannissa nuorisovankien keskuudessa tehdystä hyvästä ravintolisätutkimuksesta. Sen mukaan ravintolisät vähensivät merkitsevästi aggressiivista käytöstä. HS:n Englannin kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä uutisoi tutkimuksen väittäen, että vangeille oli annettu "kaalia ja porkkanaa". HS ei suostunut oikaisemaan vääristelyään, vaikka tutkija tri Gesch pyysi sitä kirjallsesti erittäin kohteliaasti pt Janne Virkkuselta. Hän ei vaivautunut edes vastaamaan Geschille. Ylimielistä käyttäytymistä.

    Lähetin alkuperäisen British Journal of Psychiatryn artikkelin http://tinyurl.com/ycvauo9 silloiselle Rikosseuraamusviraston ylijohtajalle (Markku Salminen) ja ylilääkäri Arholle. Kumpikaan ei vaivautunut vastaamaan.

    Nyt uusi Hollannin oikeusministeriön tutkimus antoi samnakaltaiset tulokset: Aggressiivisuus ja väkivallanteot vähenivät merkitsevästi ravintolisillä. Uusi tutkimus julkaistiin Aggressive Behavior -lehdessä.
    http://tinyurl.com/yzo34y2

    Meilasin raportin HS:n päätoimittajalle, ja ehdotin sen uutisoimista. Saapa nähdä, julkaiseeko lehti nyt mitään.

    Ei voi muuta kuin ihmetellä, ettei tätä halpaa, tehokasta ja turvallista hoitomuota oteta käyttöön. Rikolliset rauhoittuisivat ja säästyisi todella paljon rahaa.
    Tämä on vain yksi erinomainen osoitus ravintolisien hämmästyttävän hyvistä vaikutuksista.

    VastaaPoista
  4. Olen osallistunut näihin elämäntapaan ja terveyteen liittyviin keskusteluihin vajaat neljä vuotta.
    Aloitin ehkä vähän lapsellisesti kysymällä, pitäisikö nykyisiä ravitsemussuosituksia kyseenalaistaa. Suomen Lääkärilehti julkaisikin pienen keskustelun aiheen tiimoilta.
    Tietenkin tuli ns lunta tupaan suurten vaikuttajien taholta.
    Taisin olla myös yksi ensimmäisistä jollen ensimmäinen, joka viittasin lisäravinteisiin perustellen näkemystäni asiallisilla kirjallisuusviitteillä.
    Sittemmin olen havainnut, että vanhat asenteet istuvat erittäin lujassa. On jäänyt/jätetty kokonaan havaitsematta se valtava aineenvaihduntasairauksien kasvu, mikä ilman muuta liittyy elintapoihimme ja erikoisesti ruokaamme.
    Meillä onkin jo julkaisu mm Lääkärilehdessä se tieto, että kansastamme noin puolella perinnöllisten ominaisuuksien vuoksi on huono kyky sietää eräitä perusravinteita ja erityisesti viljasta saatavia tuotteita.
    Tolonen viittaa mm Pohjois-Karjala tutkimukseen. Omasta mielestäni sen avulla on luotu valtavan tiedotuksen keinoin oppi, jolla pysytään terveinä. Kuitenkin silmät on ummistettu tosielämältä.
    Näyttää todella siltä, että instituutiot elävät omaa elämäänsä ja paperilla totuus saadaan näyttämään sellaiselta kuin halutaan. Kun kellokkailla on lisäksi ollut poliittinen ja teollisuuden taustatuki lobbausorganisaatioineen, tulosta ei kannata edes hämmästellä. Suomessa on lisäksi luotu tyhjästä strategiaa tukeva asiatuntijakoulutus, yliopistolliset ravitsemusterapeutit, jotka saattavat nämä totuudet tehokkaasti sairaan tietoisuuteen.
    Voiko siis enää muuta odottaa?
    Ehkä karmein "kovakorvaisuus" kääntyykin itseään vastaan. Se, että norsunluutorneissa jätetään vähälle huomiolle se totuus, että viisautta voi olla muuallakin ja vaietaan siitä täydellisesti. Näin näyttää nyt käyvän, kun ohitetaan huippututkijoiden järkevät jälkianalyysit - vaietaan ne hengiltä. Tämä ei vain enää onnistu.
    Ilman vähiäkään tunnontuskia ilmaisen mielipiteenäni, että professoreilta Pekka Puska ja Matti Uusitupa sekä Suomena akatemian virkamieheltä Mikael Fogelholmilta evätään lisävaurioiden tuottamisen mahdollisuus Suomen kansanterveydelle. He ovat antaneet näyttönsä - parempia tarvitaan.

    VastaaPoista
  5. Todella hyvä kirjoitus Toloselta! Ketkä ovat ne muut vierailevat kirjoittajatähdet?

    VastaaPoista
  6. Ehdottomasti paras ja selkein lukemani kirjoitus ravintolisistä.

    VastaaPoista
  7. "HS ei suostunut oikaisemaan vääristelyään, vaikka tutkija tri Gesch pyysi sitä kirjallsesti erittäin kohteliaasti pt Janne Virkkuselta."

    HS:n tilaaminen loppui minulta tähän kommenttiin.

    Kiitos Toloselle hyvästä kirjoituksesta!

    VastaaPoista
  8. Mulla on Hesarista ihan vastaavia kokemuksia. Ilmiselviä asiavirheitä on jätetty pyynnöstä huolimatta korjaamatta.

    VastaaPoista
  9. "Nyt on käynyt ilmeiseksi, että vasta uudistettu ruokapyramidi, jonka nimiin Duodecimkin vannoo, on täysin epätieteellinen ja virheellinen. Se tulisi uusia kokonaan, vaatii Harvardin professori Walter C. Willet. Pyramidi sopii hevosille, ei ihmisille, hän murjaisi äskettäin."

    Willet taitaa olla arvovaltaisimpia ravitsemustieteilijöitä, painaako äijän sana? Mukavan ärhäkkä lausunto.:)

    VastaaPoista
  10. "Yksityisillä lääkäriasemilla tehdyistä laboratorio- ja röntgentutkimuksista yli 90 % on turhia, niillä pönkitetään vain lääkäriaseman taloutta. Miksei kukaan ole huolissaan niistä rahoista? Missä on johdonmukaisuus?"

    Tuossa varmasti vedotaan varman päälle pelaamiseen.
    Sanotaan lonkalta, että 30 % on tietoisesti turhaan tehtyjä. Varastettua rahaa, piilorikollisuutta, sanon ma. Kiinnijäämisen riski olematon, ja vaikka narahtaisikin tuskin tarvitsee rangaistusta pelätä.

    VastaaPoista
  11. Kahvitauolla ehtii vähän internetissä surffailla. Tosin jämähdin tälle veteraaniurheilija sivulle. Luin ensin tämän mainion kollega Matti Tolosen kirjoituksen ja selailin sitten muita tekstejä. Miten on mahdollista että tätä sivua ei suositella lääkäreille?? Tällä sivulla on aivan mainiota tekstiä terveydestä! Ylläpitäjä saa olla tyytyväinen aikaansaannokseensa.

    VastaaPoista
  12. Diabeetikot kirjoittavat omassa foorumissaan:

    tyyppi2:

    Voi takaisin sairaaloihin ja vanhainkoteihin
    #1861792 - 24/02/2010 10:32

    Nyt on viimeinkin saatu todistettua että Pekka Puskan Pohjois-Karjala projekti voin osalta oli täyttä humpuukia.

    On varmaankin pitkä matka vielä siihen että Puskan seuraajat saavat aikaiseksi voin käytön edistämistä laitoksissa joissa mm. vanhukset kärsivät rasvan puutteesta.

    Kananmunatkin on todettu jo 20 vuotta sitten täysin turvallisiksi mutta edelleenkin, jopa eräät diabetikotkin, luulevat munien nostavan kolesterolia.

    Pekka Puskan olisi viisainta ennen eläkkeelle jäämistään myöntää olleensa väärässä ettei heti norsunluutornin päällikön vaihduttua joudu pilkan kohteeksi.

    --------------------
    Vilja ja perunat on tarkoitettu sikojen lihotukseen.
    Suomessa sokeritautia hoidetaan sokerilla

    VastaaPoista
  13. Lisätäänpä vielä vähäsen vettä myllyyn. Alkaessani 1980-luvun alussa hoitaa potilaitani ravintolisillä niitä vastustettiin julkisuudessa ankarasti. Kaikkein kiivaimpiin julkisiin vastustajiin kuuluivat syöpäjärjestöt ja syöpälääkärit, etunenässä Turun yliopiston syöpäprofessori Eva Nordman ja Helsingin yliopiston Lars Holsti. Katsotaanpa nyt hiukan, oliko se esim. rintasyöpäpotilaiden edun mukaista:

    D-vitamiini tappaa rintasyöpäsoluja, kertoo New Yorkin valtionyliopistossa toimiva syöpätutkija JoEllen Welsh "Good Morning America" -TV-lähetyksessä 22.2.2010.
    D-vitamiinin lisääminen rintasyöpäsoluviljelyyn tappaa soluja jo muutamassa päivässä, hän sanoo. Teho on yhtä hyvä kuin tamoksifeenilla, lääkkeellä jota käytetään yleisesti rintasyövän hoitoon.

    "D-vitamiini tunkeutuu syöpäsolun sisään ja käynnistää siinä ohjelmoidun solukuoleman (apoptoosin) samalla tavalla kuin tamoksifeeni", Welsh sanoo.

    Uutisesta keskustellaan ABC- Newsin verkkosivuilla
    http://tinyurl.com/yf65e2a

    D-vitamiinin käyttöä syöpäpotilaan ravintolisänä ei voida vastustaa ainakaan tieteellisin perustein. JoEllen Welshin tutkimus osoittaa, että vitamiineilla voi olla hyväkin lääkkeellinen teho, vaikka tuotteen markkinoinnissa sitä ei saakaan kertoa kuluttajalle. Minusta EU:n virkamiehet tekivät valtavan karhunpalveluksen vanhenevalle väestölle, jota näin estetään saamasta tarpeellista tietoa terveyden lääkkeettomään edistämiseen. Viranomaiset ovat lääketeollisuuden paras kaveri.

    VastaaPoista
  14. Hyvä täsmennys Toloselta koskien virkamiehiä (jotka huolehtivat siitä että kansa saa tietoa ravinnosta ja terveydestä!). Mielenkiintoinen keskustelu on käynnissä. Myös Timo Kuuselan repliikki on hyvä.
    Minulla on omakohtaista kokemusta eräältä alan huippuosaajalta ja päätöksenteossa mukana olevalta. Jätän nimet mainitsematta. Tarina on tosi. Olimme viettämässä tyypillistä saunailtaa miesten kesken. Kuinka ollakaan keskustelu kääntyi parin oluttuopillisen jälkeen vitamiineihin ja erityisesti puhuimme D-vitamiinista. Virkamies X oli sitä mieltä että ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia. Hän otti talvikuukausina päivittäin 50 mikroa D-vitamiinia purkista. Lisäksi ympäri vuoden Berokkaa (C- ja B-vitamiineja), karnosiinia (antioksidantti) ja E-EPA kalaöljyä. Pohdimme sitä miksi kansaa koskevassa valistuksessa kehutaan perusruuan riittävän ja ravintolisiä ei tarvitse ottaa. Siihen tämä virkamies X tokaisi mieleenpainuvasti (en ihan sanasta sanaan muista, mutta asian muistan): "...On jokaisen oma asia miten tarkkaan hän seuraa jotain ohjeistusta ravinnosta. Sehän on pelkkä ohjeistus, ei mikään lakipykälä. Tutkimukset ovat ravintolisien suhteen aina hieman vajaavaisia. Ei voi sanoa mitään ihan varmaa. Ei kai ole mikään salaisuus, että aikaansa seuraavat saavat edun ravintolisistä juuri sen takia kun seuraavat tiedekirjoittelua ja ovat valmiita ottaman sen riskin taikka edun jota saa ravintolisillä. Kun aikanaan nämä tutkimustiedot ravintolisistä siirtyvät ohjeistuksiin myös muut tiedettä vähemmin seuraavat saavat tämän edun..."
    Näin sanoi siis virkamies X. Muistui mieleen tämä saunaillan keskustelutuokio kun luin Tolosen kirjoituksen. Tolonen puhuu muuten totta: "Minusta EU:n virkamiehet tekivät valtavan karhunpalveluksen vanhenevalle väestölle, jota näin estetään saamasta tarpeellista tietoa terveyden lääkkeettomään edistämiseen. Viranomaiset ovat lääketeollisuuden paras kaveri."

    Mitä mieltä olette tällaisesta virkamiehen lausunnosta? Saako vapaamuotoisessa ja yksityisessä keskustelussa sanoa näin? Onko moraalisesti oikein popsia ravintolisiä itse ja jättää tieto pois ohjeistuksista? Mahtaako olla kovinkin yleistä että lääkärit popsivat vitamiinipillereitä? Oliko fiksua virkamieheltä vähätellä tiedettä vähemmän seuraavia? Miten laitosruokailun ja kouluruokailun suhteen on ajateltava? Siinähän ei ole muuta mahdollisuutta kuin seurata ohjeistusta!

    VastaaPoista
  15. Hyvä kirjoitus Tohtori Toloselta. Mutta valitettavasti olette vielä kaukana kärjestä täällä, kun puhutaan kroonisista sairauksista ja niiden hoidosta. Tiedetään että krooninen sairaus on tulehduksellinen tila, ja tätä tulehdusta aiheuttavat solunsisäiset loiset ja bakteerit, kuten toksoplasma, keuhkoklamydia, mykobakteerit jne. Sankarinne Uffe Ravnskov on myös siirtynyt patogeeninen tutkimiseen sydän & verisuonitaudeissa.

    Parantava hoito kaikkiin kroonisiin sairauksiin ovat pitkät antibioottihoidot, samantyyppiset kuin tuberkulosiin. Antibioottihoitoja voidaan täydentää ravintolisillä. Tällaisia hoitoja tarjotaan esim. täällä:
    www.marshallprotocol.com www.cpnhelp.org www.bacteriality.com

    Katsotaan nyt miten TE käännätte veneenne. Te olette vielä ensimmäisessä vaiheessa, eli yritätte vaientaa sanomaani kuoliaaksi joko vähättelemällä tai vaikenemalla. Dieetit ja ravintolisät eivät yleensä paranna mitään sairauksia, ne vain lievittävät sairauden oireita. En tyytyisi näin vähään, kun parempaakin on saatavilla.

    VastaaPoista
  16. Hieno keskustelu! Tolosen kirjoitus on todellakin aivan mainio. Tolosen kirjoituksen merkittävin anti on laadukkaan ja haastavan aiheen tuominen keskusteluun. Keskustelu onkin käynnistynyt räväkästi. Voin vahvistaa lääkärikunnan syövän ravintolisiä. Se johtuu pääosin meidän hyvinkin epäsäännöllisistä työajoista ja ainaisesta kiireestä. Lounaat ja päivälliset jäävät kovin niukoiksi tai epäterveellisiksi. Pakko täydentää lisillä. Virkamieheltä aivan järkyttävä lausunto. Ei kelpaa todistuskappaleena, mutta ainahan siihen voi viitata esimerkkinä mitä suurimmasta mahdollisesta röyhkeydestä ja itsekkyydestä.

    Terveyskeskuslääkäri

    VastaaPoista
  17. Jo ennen Anonyymin kommentin lukemista tuli mieleen Tolosen (sinuttelu sopinee :=)) kanta Marshallin protokollaan.
    How about that?

    VastaaPoista
  18. Hienoa Christer! Olet unohtanut vanhat kaunasi tohtori Tolosta vastaan ja tarjoat erinomaisessa blogissasi hänelle puheenvuoron. Tämä on parasta mahdollista käyttäytymistä sinun puoleltasi. Tästä Tolosen jutusta kuullaan vielä muillakin nettipalstoilla ja iki-ihanaa olisi jos muu media uskaltaisi ottaa asian esille.
    Printtaan tämän Tolosen kirjoituksen ja keskustelun lääkärilleni luettavaksi, jonka tapaan huomenna, pitää uusia reseptejä ja käydä terveystilanne läpi. E-EPA on helpottanut minun oireitani.

    VastaaPoista
  19. Trevor Marshall on vähäisen perehtymiseni tuottaman näkemyksen valottamana kerännyt jonkinlaisen kulttiyhteisön seuraajia. Kiinnostaisi tutkivan mielen omaavan kansanosan näkemys aiheeseen, onko medikalisaation oire, olemmeko evolutiivisesti tiemme päässä etc., tauti on tiukassa. Oikeat lääkkeet?
    Mitkä essentiaaliravinteet Marsin reissuun, ja silleen.

    VastaaPoista
  20. Tri Timo Kuusela osuu naulan kantaa edellä olevassa mielipiteessään. Aika on ajanut Puskan ja muiden jäärien ohi. Kuuselan mainio kirjoitus aineenvaihduntasairauksista Suomen Lääkärilehdessä (207) on tässä linkissä kaikkien vapaasti luettavissa (pdf).
    http://tinyurl.com/ya88cz9

    VastaaPoista
  21. Tolonen:
    "Mitä on tiede? Se on pisara tietämättömyyden meressä."

    Eikö tällaisen lausuman jälkeen ole hivenen arveluttavaa itse viitata tieteellisiin tutkimuksiin?

    Itse tuumaan (yleisestikin lausuttuna) mutuna, että yleensä lisäravinteita syövät ne, jotka niitä eivät varsinaisesti edes tarvitsisi ja ne jotka syövät muutenkin epäterveellisesti, eivät lisäravinteita ota.

    Pois lukien tosin meikäläinen, joka syö terveellisesti eikä syö lisäravinteita...

    Käytöstä sairauksien hoitoon en ota kantaa, kun en asiaa juurikaan tunne.

    VastaaPoista
  22. Lisäravinteet ja vhh ovat saman kolikon eri puolia. Molempien tarve kasvaa sitä mukaa kun ravitsemustottumukset huononevat. Lääkeet ovat tärkeitä mutta niitä ei pitäisi määrätä liian kevein perustein.

    Lisäravinteiden ja vhh:n tutkimusta etenkin sairauksien ennaltaehkäisyn kannalta pitäisi lisätä merkittävästi yliopistoissa ja yhteistä etua ajavissa instituutioissa koska lääketeollisuudella ei siihen luonnollisesti ole intressejä. Sen intressit ovat monesti täysin päinvastaiset kuin muulla yhteiskunnalla. Esimerkkinä voi mainita keskivartalolihavuuden ja siihen liittyvien aineenvaihduntamuutosten merkittävän lisääntymisen länsimaissa. Näitä muutoksia (riskitekijöitä) hoidetaan käytännössä esim. kolestroli- ja verenpainelääkkeillä, eikä tosissaan pyritä vaikuttamaan niihin syihin mitkä todellisuudessa saavat aikaan terveyden huonontumisen ja lihomisen. Lääkehoidosta tulee suuret voitot lääkefirmoille ja kääntäen suuret kustannukset valtiolle ja yksityisille ihmiselle. Tällaisesta perinteisestä riskitekijöihin kohdistuvasta lääkehoidosta tulee helposti myös pysyvä tila koska niillä todellisiin syihin ei vaikuteta.

    Tuloksena entistä useammille kehittyy tyypin 2 diabetes, joka kaikkine liitännäissairauksineen tulee kohtuuttoman kalliiksi terveydenhoitojärjestelmälle. Lääkefirmoja tilanne ei varmaankaan harmita mutta kotoisassa maassamme hallitusta ja eduskuntaa luulisi harmittavan.

    Miksei kohtuuttoman kalliin (ja ihmisille todella ikävän) tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyyn käydä panostamaan tosissaan? Miksei?!?

    jjd

    VastaaPoista
  23. Ajatuksia herättävä kirjoitus Toloselta. Tällainen kirjoitus pitäisi julkaista muuallakin kuin tässä huippusuositussa tohtori Sundqvistin terveysblogissa. Hieno juttu kun useita lääkäreitä on kommentoimassa tätä kirjoitusta.

    VastaaPoista
  24. "Dieetit ja ravintolisät eivät yleensä paranna mitään sairauksia, ne vain lievittävät sairauden oireita. En tyytyisi näin vähään, kun parempaakin on saatavilla"

    Oikein ja väärin! Eivät ravintolisät mitään paranna, MUTTA keho tekee ihmeitä, kun se saa oikeaa ravintoa ja mahdollisimman luonnonmukaisia lisäravinteita. Ruoka olkoon lääkkeesi...vai miten se meni.

    VastaaPoista
  25. Moraaliton lääketeollisuus ja muut jutut konsentroituu...

    Välskäritohtori... Ilkka Tulikoura yhdisti katkenneet hermot ja jänteet kädestäni joskus, joku huonompi olisi saattanut 'ryssiä', hyvä homma.
    Joka alalla on tunareita, sotajutuissa suositaan sankaritarinoita. Vertaisarvionnin rinnalle parhaat nettikommentit?
    Oma-aloitteisuutta, nimim. Terveyskeskuslääkäri tuli mieleen.
    Work, work...:)
    Kyllä tämä tästä, Metusalem-uute, vältä ennenaikainen vanheneminen! Todistetusti potentti! :)

    VastaaPoista
  26. Pohdittavaksi mm. nämä lausunnot:

    Tolonen: "Luontaistuotteista koulutuksessamme painotetaan lähinnä niiden haittoja"

    Anna-Liisa Enkovaara: "Lääkäri ei välttämättä tiedä jostain luontaistuotteesta sen enempää kuin potilaskaan, koska luontaistuotteet eivät kuulu länsimaisen lääkärin koulutukseen."

    Raija Vahasalo, Paula Kokkonen, Jouni Lehtimäki, Kirsi Piha, Martti Tiuri, Sari Sarkomaa, Irja Tulonen, Petri Salo, Pertti Hemmilä (1999): "Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta terveydelle vaarallisten luontaistuotteiden myynti ja mainonta estettäisiin?"

    Apteekkien ammattieettinen neuvottelukunta: "Kuluttajan on usein vaikeaa erottaa lääke, rohdosvalmiste ja luontaistuote toisistaan. Hyvin helposti kaikki, mitä apteekin hyllyltä löytyy, mielletään lääkkeeksi. Myös tässä on apteekilla suuri vastuu. Usein näkee, että itsehoito-osaston hyllyssä on sekaisin rekisteröityjä lääkevalmisteita ja luontaistuotteita. Yleensä hylly on otsikoitu lääkkeellisellä käyttötarkoituksella. Tämä on kuluttajan kannalta hämmentävää ja harhaanjohtavaa. Luontaistuotteet ja rohdosvalmisteet tulee apteekissa sijoittaa erilleen lääkkeistä tai ne on ainakin otsikoitava selkeästi. Kuluttajalle on aina selvitettävä minkätyyppisestä tuotteesta on kysymys."

    VastaaPoista
  27. Erityisen moraalitonta toimintaa viranomaisilta on tuputtaa suojaravinneköyhiä perunaa ja leipää. Samanaikaisesti väitetään, että VHH:lla jäädään suojaravinnevajeeseen. Odotan edelleen 800 kCal ateriakokonaisuuttanne, johon iskette perunoilla ja leivillänne kaikki aikuisen miehen suojaravinteet yhden päivän osalta.

    Viranomaiset ovat velvollisia antamaan oikeaa tietoa ja jos eivät anna niin kyseessä on rikos.

    VastaaPoista
  28. Edellä eräs anonyymi viittasi mikrobien mahdolliseen osuuteen kroonisten kansantautien aiheuttajana. Olen samaa mieltä, valtimotaudit ovat todennäköisesti mikrobi-infektioiden käynnistämän inflammaaftion seurausta, kuten kollega Pentti Raasten kanssa päivittämästämme Sydäntautioppaasta voi lukea (2010). Ongelma on siinä, ettei kaikkien ihmisten immuunijärjestelmä kykene sammuttamaan inflammaatiota infektion jälkeen, vaan se jää päälle kytemään hiljaisena. Myös hapetusstressi on kuvassa mukana. En kuitenkaan usko, että koko kansa vauvasta vaariin pitäisi panna syömään antibiootteja.

    Annamme oppaassa ohjeita ravitsemuksesta ja ravintolisistä, joilla voidaan hillitä ja vaimentaa inflammaatiota ja hapetusstressiä. . Opas on maksutta luettavissa tässä linkissä (pdf).
    http://tinyurl.com/yakag7l

    VastaaPoista
  29. Sami Uusitalo:
    "Odotan edelleen 800 kCal ateriakokonaisuuttanne, johon iskette perunoilla ja leivillänne kaikki aikuisen miehen suojaravinteet yhden päivän osalta.

    Kuka nyt noin vähällä energialla haluaa joka päivä kituutella, saati laskea päivittäisiä kaloreitaan? Kenties lisäravinteiden suurkuluttajat ja vai miten tämä liittyi ao. pillereihin?

    Se on niin, että kannattaa syödä ainoastaan sen minkä kuluttaa!

    Itselleni kuuluu "vaaditut" ruisleipä ja peruna ruokavalioon ja kaloreita kertyy yli 3000kcal/pvä silti painoindeksi näyttää normaalipainoa (20-25). Terveenä olen pysynyt, joten mitä luultavimmin niitä suojaravinteita on ruoasta tullut riittävästi.

    VastaaPoista
  30. Tiede on tietoa ja taitoa. Ei ole olemassa kuluttajaa. Piste.
    No bias.

    Henk. koht. olen sitä mieltä.

    VastaaPoista
  31. Ravintolisät ovat mielestäni turhia. Oikein koostettu ravinto on kaikille paras ratkaisu. Oikeasta ravinnosta saamme tarvittavat vitamiinit, hivenaineet, terveelliset rasvat, proteiinit, ne parjatut hiilihydraatitkin. Ei jauheista tai pillereistä ole hyötyä. En ymmärrä miksi veteraaniurheilija antaa palstatilaa pilleritohtorille.

    VastaaPoista
  32. Ettei jää epäselväksi, titteli Tolosen nappikauppa tekee miehestä (vrt. man) riippumattoman.
    Filantropia on odottamaton oireyhtymä. Nobody's a vanderbilt. Rockefeller. Nimellä siunattu.
    Born to be wild.
    Maallikkoa inhottaa tieteen tekeminen, popularisaatio on jees!

    VastaaPoista
  33. Pidän aika loukkaavana tohtori Tolosen haukkumista pilleri/nappi kauppiaaksi. Ihan oikeasti toimivia tuotteita hän kauppaa (Biovita) ja seuraa jatkuvasti tiedettä. Hienoa kun hän selittää tavallisella suomenkielellä meille tavallisille ihmisille mitä tieteessä tapahtuu. Ihan kuten tohtori Sundqvist.

    Satunnainen lukija

    VastaaPoista
  34. Kateus vie tässä maassa tuhkatkin pesästä.

    VastaaPoista
  35. http://www.diabeteshealth.com/read/2010/02/22/6575/u-s--senate-report-says-glaxo-knew-that-avandia-increases-risk-of-heart-attacks/

    Kopion törkeän pitkän linkin Amerikan diabetesliiton (ADA) pää-äänenkannattajan tämän päivän uutisista. Lehdykkä on professional-versio. Levinnee eräinä kymmeninä miljoonina tiedoksi.
    Kyse oli tällä kertaa AVANDIA-nimisestä diabeteslääkkeestä. Meillä Suomessakin tätä on tutkittu, väitöskirjoja on tehty ja optimismi oli korkealla.
    Satuin saamaan haittatietoja jo jokunen vuosi sitten. Kirjoitin siitä. Käytin itsekin sisartuotetta (pioglitatsoni) mutta lopetin. Kyllä asia meillä tiedettiin varhain, ainakin samaan aikaan kuin itsekin, kun kysäisin siitä pääkallonpaikalta.
    Viime kesäisessä rasvamaksaa koskevassa (NALFD) väitöskirjassa pioglitatsonin sanottiin korjaavan rasvamaksaa. Nouseva terveysuhka hoidettakoon siis lääkkein.
    No on siinä DIABETEHEALTH-lehdessä toinenkin teemaan liittyvä juttu. Kannattaa lukea. Mistä muualta kansalainen näitä tietoja saa?
    Virallinen valistus laahaa vuosia ellei vuosikymmeniä jälkijunassa. Hysterian synnyttämistä tietenkin pelätään. Omasta mielestäni tämän päivän kansalaista ei enää voi kohdella karjan tavoin. Karjankaan kohteluna tämä ei enää vetelisi.

    VastaaPoista
  36. Törkeää Dosentti Tolosen haukkumista...jakaa ilmaiseksi näin arvokasta tietoa. On kai hänekin palkkansa jostain saatava, mitä pahaa siinä on.

    ja sitten taas joku anonyymi jauhaa tätä samaa kliseetä ja kirjoittaa, että: Ravintolisät ovat mielestäni turhia. Oikein koostettu ravinto on kaikille paras ratkaisu... jne

    Totta kai näin on asia, mutta usko nyt hyvä ihminen, että kaikilla ei ole aikaa/halua koostaa kolmesti päivässä ravitseva ruoka-annos nokkansa eteen. Anna niiden ihmisten parantaa hyvinvointiaan lisäravinteilla...

    VastaaPoista
  37. Komppaan Jerik:iä. Joillakin ei vain ole käytöstapoja.

    VastaaPoista
  38. "Kuka nyt noin vähällä energialla haluaa joka päivä kituutella, "

    Tarkoituksena olikin tarkastella kumpaanko saa helpommin suojaravinteet VHH-ateriakokonaisuuteen vai valtion tärkkelystuputukseen. VHH on ylivoimainen.

    "saati laskea päivittäisiä kaloreitaan?"

    Siihen ei ole ollut ylipainoisellakaan tarvetta kun ymmärtää väistellä perunaa, riisiä, pastaa, leipää yms. suojaravinneköyhää tärkkelystä.

    "Kenties lisäravinteiden suurkuluttajat ja vai miten tämä liittyi ao. pillereihin?"

    Juuri siten, ettei pillereihin ole niin tarvetta, jos ruuastakin saa suojaravinteita. En tietty sulje pois lisäravinteiden mahdollista hyötyä.

    "Se on niin, että kannattaa syödä ainoastaan sen minkä kuluttaa!"

    No juu, jos ei sitten ole tarvetta lisätä tai pudottaa painoaan.

    "Itselleni kuuluu "vaaditut" ruisleipä ja peruna ruokavalioon ja kaloreita kertyy yli 3000kcal/pvä silti painoindeksi näyttää normaalipainoa (20-25). Terveenä olen pysynyt, joten mitä luultavimmin niitä suojaravinteita on ruoasta tullut riittävästi."

    Äsken sanoit ettet viitsi kaloreitasi laskea ja kuitenkin olet laskenut. Jep +3000 kCal/päivä on niin suuri energiamäärä, että jopa suojaravinneköyhillä perunoilla saa suojaravinnetarpeensa täytettyä.

    VastaaPoista
  39. "Jep +3000 kCal/päivä on niin suuri energiamäärä, että jopa suojaravinneköyhillä perunoilla saa suojaravinnetarpeensa täytettyä."

    Miehen keskimääräinen energiantarve on kuulemma jotain 2500 kcalia päivässä. Jos syö 800 kcaliin asti vähähiilihydraattisesti ja saa ne tarvittavat suojaravinteet, ei kai haittaa jos loput kalorit tulevat perunasta ja leivästä? En tiedä, millä perusteella tällaista ruokavaliota noudattava vielä tarvitsee lisäravinteita.

    VastaaPoista
  40. "ei kai haittaa jos loput kalorit tulevat perunasta ja leivästä?"

    Toisaalta tuskinpa olisi haitta syödä esim. maukkaampaa tai ravitsevampaa ruokaa. Monilla nuo tärkkelysmössöt aiheuttavat erinäisiä ongelmia, esim. närästystä ja erinäisiä vatsavaivoja. Näin oli ainakin minun tapauksessani.

    VastaaPoista
  41. Aika jännä että jotain vastustetaan sillä perusteella ettei sen eduista ole tieteellistä näyttöä. Jos eduista ei ole näyttöä, muttei myöskään haitoista, ei näyttöargumentilla voi kannattaa muttei myöskään vastustaa. (Vaihtoehdot siis kannatan - ei mielipidettä - vastustan.)

    Asioiden vastustajilta kannattaa siis myös tivata näyttöä pöytään millä perusteella vastustetaan. Asian (kuviteltu) turhuus tai kenenkään rahansäästö ei riitä perusteeksi.

    Hyvä kirjoitus kaikenkaikkiaan.

    VastaaPoista
  42. Tästä veteraaniurheilijan terveysblogista minulla on ollut tapana päivittää tietoni ravitsemuksesta.
    Ilmeisesti tämän blogin inspiroimana Iltalehden keskusteluissa on intouduttu reippaaseen ajatustenvaihtoon:

    THL:n jälkeenjäänyt porukka ei lue muuta kuin omia tilinauhojaan=D
    He elävät omassa saippuakuplassaan, jossa ei ole tilaa uudelle tutkimustiedolle ja kaikki mikä sotii heidän vuosikymmeniä vanhaa ns."tietoa" vastaan on tietysti väärää informaatiota... XD

    http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?t=272644&page=2

    VastaaPoista
  43. Ravintolisät ehkäisevät nuorisovankien aggressiivista ja väkivaltaista käytöstä, osoittaa uusi Hollannin oikeusministeriön johtama kaksoissokkotutkimus. Se tukee vuonna 2002 julkaistua englantilaista nuorisovankilaraporttia, joiden mukaan aggressiivisuus ja väkivallanteot vähenevät ravintolisillä. Uusi hollantilainen tutkimus julkaistiin Aggressive Behavior -lehdessä.
    http://tinyurl.com/yzo34y2

    Tutkimuksen uutisoi myös Nutraingedients.com
    http://tinyurl.com/yllrj6m

    VastaaPoista
  44. Teoreetikot ovat oma lukunsa. Saan päivittäin useita yhteydenottoja muun muassa syöpään sairastuneilta ihmisiltä ja heidän lähiomaisiltaan.

    Seuraavssa ote tänään tulleesta e-mailista. Toivottavasti se herättää lukijoita ajattelemaan maanläheisellä tasolla:

    "Olen lukenut sivuillasi olevia d-vitamiiniartikkeleja ja ne mielestäni puhuvat d-vitamiinin normaalisuosituksia suuremman käytön puolesta. Suvussani on ollut paljon eturauhassyöpää ja äidilläni on luustoon levinnyt rintasyöpä, joka on tällä hetkellä hormoni- ja luustolääkityksellä hallinnassa. Muun muassa nämä asiat ovat saaneet minut kiinnostumaan d-vitamiinista. Olen myös yrittänyt puhua äidilleni sen käytön lisäämisen puolesta, mutta hän ei uskalla sitä tehdä koska syöpälääkärit suhtautuvat hyvin negatiivisesti d-vitamiiniin. Tällä hetkellä äitini saa käsittääkseni noin 20 mikrogrammaa päivässä.

    "Tänään äiti oli ollut tapaamassa lääkäriä ja oli kysellyt voisiko d-vitamiinin saantia lisätä. Lääkäri oli ollut hyvin negatiivinen d-vitamiinin suhteen. Hän oli katsonut tietokoneelta tuon suositusmäärän 7,5 mikrogrammaa ja sanonut, että se riittää. Lisäksi hän oli sanonut, että HYKS:n elinsiirto- ja maksakirurgian ylilääkäri Krister Höckerstedt aina sanoo, kuinka hän vuosittain törmää ihmisiin, jotka ovat pilanneet maksansa liiallisella d-vitamiinin saannilla.

    "Nämä ovat hyvin pelottavia uutisia. Miksi näistä ei kerrota julkisuuteen mitenkään vai ovatko ne edes totta? Miksi syöpälääkärit (ja kaikki HUS:n) lääkärit ovat niin paljon d-vitamiinia vastaan? Tietävätkö he jotain enemmän, jota eivät voi kertoa julkisuuteen. Valinta d-vitamiinin otosta on niin vaikeata kun lääkäreiden mielipiteet ovat näin erilaisia. Eikö alkoholin luulisi rasittavan maksaa paljon enemmän kuin d-vitamiinin?

    "Luuletko, että nämä äitini saamat tiedot ovat totta?"

    Vastaus: Minun tietojeni valossa saamasi tiedot eivät pidä paikkaansa. Ei pidä uskoa mitä tahansa ilman näyttöä. Pyydä professsori Krister Höckestedtiltä tieteellinen näyttö hänen esittämiensä väitteittensä tueksi.
    Olen itsekin meilannut professori Höckerstedtille pyynnön saada kyseisen dokumentaation. Jään odottamaan Höckerstedtin vastausta. Palaan asiaan viikon sisällä. Saammepa nähdä onko KH oikeassa vai valehteleeko hän potilailleen.
    Olen varma siitä, että myös tämä toisen Christerin (CS) blogin kirjoitus kommentteineen viimeistään nyt menee kaikkien ainakin suomenruotsalaisten lääkärien tietoon.

    Sanasta miestä ja sarvista härkää! Nyt nähdään minkälainen mies on professori Krister Höckerstedt.

    VastaaPoista
  45. Yllä lukee:

    "Lääkäri oli ollut hyvin negatiivinen d-vitamiinin suhteen. Hän oli katsonut tietokoneelta tuon suositusmäärän 7,5 mikrogrammaa ja sanonut, että se riittää. Lisäksi hän oli sanonut, että HYKS:n elinsiirto- ja maksakirurgian ylilääkäri Krister Höckerstedt aina sanoo, kuinka hän vuosittain törmää ihmisiin, jotka ovat pilanneet maksansa liiallisella d-vitamiinin saannilla."



    Kolme pointtia.

    Ensinnäkin, D-vitamiinilla ei ole saatu aikaan _koskaan_ yhtään kliinisesti raportoitua maksamyrkytystä millään annoksella. A-vitamiinilla kyllä.

    http://www.ajcn.org/cgi/content/full/69/5/842

    http://www.ajcn.org/cgi/content/full/85/1/6

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19957164


    Toiseksi, matalat kiertävän kalsiTriolin tasot on liitetty rintasyövässä luiden etäpesäkkeiden riskiin, mutta sehän ei kerro vielä mitään kalsiDiolitasoista, jotka ovat D-vitamiinistatuksen paljon parempi yleismittari. Muuta tietoa en ole D-vitamiinin yhteydestä luusyöpiin ikinä lukenut ja "muutama" paperi on tullut kahlattua. Lähinnä olen lukenut että Ison Deen saannista kannattaa huolehtia luusyövissä erityisen hyvin.

    http://clincancerres.aacrjournals.org/content/10/16/5472.full


    Kolmanneksi, eikö näiden ignoranttien lääkärien haukkumista ravintotieteen nollatuntemuksesta ole ollut jo tarpeeksi - miksemme voi siirtyä jo kehumaan niitä ja puhumaan niistä jotka aihepiiriä hallitsevat ?

    VastaaPoista
  46. Esimerkiksi teollisesti valmistetusta E-vitamiinista, beetakaroteenista ja jopa foolihaposta on valitettavasti negatiivisia tutkimuksia.

    E-vitamiini on tosin näissä ollut d-alfatokoferolia joka kuluttaa elimistölle usein tärkeämpää gammatokoferolia ja siten voi *heikentää* elimistön E-vitamiinistatusta. Myös E-vitamiiniperheen muilla jäsenillä kuten tokotrienoleilla on runsaasti lupaavia vaikutuksia, joita d-alfalla ei olla havaittu. Apteekista saatavia vahvoja 200 mg:n E-vitamiinivalmisteita ei siis voi oikein suositella.

    Teollinen beetakaroteeni taas omasi bentseenirenkaan, joka saattoi aiheuttaa sen karsinogeenisuutta tupakoijilla. Ravinnossa on koko joukko karotenoideja, joista beetakaroteeni on yksi ainoa.

    Teollisesta foolihaposta julkaistiin aivan äskettäin ilkeä tutkimus, jossa eturauhassyöpäriski nousi olennaisesti:

    http://www.webmd.com/prostate-cancer/news/20090310/folic-acid-may-raise-prostate-cancer-risk


    Näin siis esimerkkinä, että saman niminenkin purkkivitamiini ei aina ole samaa ainetta - foolihapostakin on olemassa eri valmisteita.

    En tosin usko, että kymmenenkään positiivista tutkimusta riittää kumoamaan tällaisia tuloksia ihmisten mielistä, lääkäreistä puhumattakaan. Ei niitä silti saisi lakaista maton alle.

    VastaaPoista
  47. Niin ja foolihappolisä nosti tässä tutkimuksessa lasten astmariskiä 30%:

    http://www.topnews.net.nz/content/2832-intake-folic-acid-raises-asthma-risk-30-study


    Ehkä pinaatti kumminkin vie edelleen voiton folaatin lähteenä.

    VastaaPoista
  48. "Äsken sanoit ettet viitsi kaloreitasi laskea ja kuitenkin olet laskenut. Jep +3000 kCal/päivä on niin suuri energiamäärä, että jopa suojaravinneköyhillä perunoilla saa suojaravinnetarpeensa täytettyä."

    Pelkkiä perunoita varmaan syönkin 3000 kalorin edestä, toki... 100 grammassa perunaa on 63 kaloria, että sen pohjalta.

    Kun kerran kysyit, en ole laskenutkaan, se tehtiin puolestani syksyllä. Minusta otettiin erääseen tutkimukseen ruokapäiväkirjan perusteella kaikenlaisia tietoja ja siitä sain tuloksen itsellenikin. Aikuisella miehellä suositus on kuulemma noin 2500-3300 kcal/pvä ja minulla osuu tuohon haarukkkaan eikä ole tullut ylipainoa. Ei ollut vajausta ravintoaineistakaan ilman lisäravinteita, esimerkiksi foolihappoa olen saanut ravinnosta melkein tuplamäärän suosituksiin verrattuna, kun taas keskimäärin suomalaisilla on siitä vajausta. Syökööt halukkaat foolihapponsa pillereinä ellei Neonomiden teksti pelota.

    Mitä ylivoimaista vhh:lla olisi siis minulle tarjota, jaksaisinko liikkua enemmän kenties? Luultavasti saisin vain vhh:n perusvaivan ummetuksen riesakseni.

    No, vhh tai minä ei ollut aiheena, joten tämäpä tästä.

    VastaaPoista
  49. tro:
    "Aika jännä että jotain vastustetaan sillä perusteella ettei sen eduista ole tieteellistä näyttöä. Jos eduista ei ole näyttöä, muttei myöskään haitoista, ei näyttöargumentilla voi kannattaa muttei myöskään vastustaa."

    Ei tuokaan aukoton päättelyketju taida olla?

    Syö saippuaa syöpään, se auttaa puhdistamaan kehosi!
    Väitelause omani... mutta et vastusta sen vääryyttä?

    (eli onko tieteellisesti tutkittu, että saippuan syönnistä olisi haittaa syövän hoidossa)

    VastaaPoista
  50. Olen meilannut professori Krister Höckerstedtille seuraavan pyynnön:

    "Hyvä kollega,
    potilaasi on meilannut minulle viestin, jonka mukaan olisit sanonut hänelle, että olet varoittanut häntä ottamasta D-vitamiinia ruoan lisänä, ja että olet vuosittain tekemisissä D-vitamiinimyrkytysten kanssa. Jos se olisi totta, kyseessä olisi maailmansensaatio. Pyydänkin sinulta ystävällisesti dokumentointia, jos uskot olevasi oikeassa. Asia on tärkeä, sillä olen lanseerannut viime syyskuussa Lääkelaitoksen luvalla yhden Suomen vahvimmista D-vitamiinivalmisteista, joka sisältää D3:ta 25 µg/kapseli. Sitä käytetään aka yleisesti.
    Kolleg. terveisin
    Matti Tolonen, LKT, dos."

    D-vitamiini turvallinen päivittäinen annos on 250 mikrogrammaa. Saadakseen niin paljon, pitäisi ihmisen syödä päivittäin 10 kapselia vahvinta Suomessa myytävää D-vitamiinivalmistetta. Jotta voidaan puhua myrkytyksestä, pitää seeurimin D-vitamiinipitoisuus (S-D-25) olla mitattuna ja tuloksen pitää ylittää 250 nmol/l. Olen itse syönyt D:tä päivittäin lähes 50 µg ja lisäksi olen ollut paljon auringossa, asun 36 leveysasteella.
    Kuukausi sitten kävin laboratoriossa mittauttamassa oman arvoni. Se oli 88 nmol/l. Olen siis tosi kaukana myrkytysrajasta.

    VastaaPoista
  51. Neurotieteilijät tutkivat nykyään ahkerasti vitamiineja ja muita ravintolisiä (mm. karnosiinia), josta saatta olla apua mm. aivohalvauksen ehkäisyssä ja hoidosssa. Siitä ei ole vielä kovinkaan kauan kun suomalaiset neurologit vastustivat ankarasti (professori Jorma Palon johdolla) vitamiinien käyttöä. Viime aikoina suhtautuminen on onneksi muuttunut. Tänään saamme lukea, että tri Michael Choppin työryhmä (Henry Frod Neuroscience Institute) on rottakokeissa osoittanut että B3-vitamiinista (niasiinista) voi olla hyötyä aivohalvauksessa.
    http://feeds.bignewsnetwork.com/?sid=605509

    Michigan State Universityn neurologit ovat osoittaneet eläinkokeissa, että karnosiinin käyttö pienentää merkittävästi aivohalvauksen aiheuttamaa vauriota aivoissa.
    http://news.msu.edu/story/1305/
    Tutkimuksen julkaisi vuonna 2007 Stroke-lehti
    http://stroke.ahajournals.org/cgi/content/abstract/38/11/3023

    VastaaPoista
  52. Kollega Pentti Raaste lähetti tänään minulle (monille lääkäreille lähetetyn) Univadiksen uutisen D-vitamiinista. Suomensin sen pääpiirteittäin tähän:

    D-vitamiinin saantisuositus tuplattaneen USA:ssa
    Yhdysvallat aikoo nostaa toukokuussa 2010 D-vitamiinin saantisuosituksen kaksinkertaiseksi. Voimassa oleva suositus on vuodelta 1997. Suosituksen nosto perustuu uusiin tieteellisiin tutkimuksiin, sanoo Institute of Medicine’s Food and Nutrition Board. Seerumin D-vitamiinin mittaukset ovat mullistaneet käsitykset D-vitamiinin merkityksestä terveydelle. Siitä huolimatta muutos tulee olemaan hyvin konservatiivinen. Lisää tutkimuksia kaivataan, Wisconsinin yliopiston tohtori Neil Binkley sanoi äsken Amerikan Diabetesliiton sponsoroimassa kokouksessa.

    Nykyiset suositukset USA:ssa ovat 200 IU (5 µg) all5 50-vuotiaille, 10 µg 51–70-vuotiaille ja 15 µg/vrk yli 70-vuotiaille. Binkley uskoo ikääntyvien suosituksen nousevan 20 tai ehkä 25 mikrogrammaan päivässä. Hän pitää nostoa oikean suuntaisena, mutta aivan riittämättömänä. Uusien tutkimusten mukaan seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (Suomessa merkitään S-D-25) tulisi olla yli 30 ng/ml eli 75 nmol/l. Yleensä tulkitaan, että alle 25 nmol/l merkitsee puutostilaa, 25–75 vajausta ja yli 75 nmol/l ihanteellista pitoisuutta. Turvallinen yläraja on 250 nmol/l. [Espanjassa laboratorioiden viitearvo on 75–250 nmol/l.]

    S-D-25:n pitoisuudestakin ollaan monta mieltä sen mukaan mitä kyseinen asiantuntija tutkii. Luuston kannalta 100 nmol/l on ihanteellinen, kun taas alaraajojen voiman kannalta 95 nmol/l saattaa riittää. Paksusuolen syövän ehkäisyyn tarvitaan yli 90 ja hammasjuuritulehduksen ehkäisyyn 90–100 nmol/l, Binkley selventää. Erään tutkimuksen mukaan 65 mikrogrammaa D3-vitamiinia päivässä turvaisi riittävän pitoisuuden 97,5 prosentille ikääntyvistä naisista (Journal of Nutrition 2006;136:1123-26). Eräät asiantuntijat suosittavat 50–100 µg päivässä syöpä- ja autoimmuunitautien ehkäisyyn, sanoo Binkley. Omilla potilaillaan hän pyrkii nostamaan S-D-25:n yli 100 nmol:iin/l ja useimmat pääsevätkin yli 75:n. Peukalosäännön mukaan 25 mikrogrammaa D3:a nostaa S-D-25:ta noin 15 nmol/l, sanoo Binkley. Potilaalla, jonka S-D-25 on 50 nmol/l 50 µg:n päiväannos nostaa pitoisuuden seerumissa noin 80 nmol:iin/l ja yli 75 µg vastaavasti noin 100 nmol:iin/l, Binkey selittää.

    [USA:ssa] ihmiset eivät saa riittävästi D-vitamiinia auringonvalosta eivätkä edes vitaminoiduista elintarvikkeista, sanoo Binkley. "Sinun olisi juotava 10–40 lasillista maitoa saadaksesi 25–100 µg D3:a", hän laskee. [Valion maidossa on D3:a 1 µg/lasillinen.]
    Amerikan lastenlääkärien yhdistys (American Academy of Pediatrics) suositteli vuonna 2008 tuplaamaan lasten ja nuorten D-vitamiinisuosituksen. The National Osteoporosis Foundation (Washington) suosittaa alle 50-vuotiaille 10–20 µg/vrk) ja vanhemmille 20–25 µg/vrk.

    Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että liian vähäinen D-vitamiinin saanti lisää sekä tyypin 1 että 2 diabeteksen riskiä. Nurses Health Studyssa tyypin 2 riski lisääntyi 20 vuoden seuranta-aikana kaksinkertaiseksi. Riski ei lisääntynyt naisilla, jota nauttivat keskimäärin 7 vuotta päivittäin 1000 mg kalkkia ja 10 µg D3:a ravintolisänä (Diabetes Care 2008;31:701-7). "D-vitamiiniannos oli liian pieni [ehkäisemään diabetesta] ja hoitomyöntyvyys (komplianssi) vain 60 %", Binkley huomauttaa. “Tarvitsemme suurempia tutkimuksia, joissa annetaan suurempia D-vitamiiniannoksia", hän toteaa. Hän huomauttaa ettei hänellä ole tässä asiassa conflicts of interest.

    VastaaPoista
  53. Kiitos sivun ylläpitäjälle todella ajankohtaisen asian esiin nostamisesta voimakeinoin. Lopultakin! Ja kiitos tri Matti Toloselle asiallisista ja tutkimuksiin perustuvista ravinto- ja terveysohjeista.

    VastaaPoista
  54. Meno vain paranee tässä terveysblogissa! Christerillä on rohkeutta tarttua arkoihinkin asioihin. Ja onnistuu houkuttelemaan yhteistyöhön mukaan alan asiantuntijoita. Olen jo pitkään lukenut tätä terveysblogia ja kuukausittain lähettämiäsi Ravintouutisia. Ei minulla mitään asiaa ole. Toivotan vain hyvää jatkoa. Jos sinulle sopii niin jatkat tätä Kirjoittajavieras palstaa ja sitten lisää kirjoituksia painonhallinnasta.

    VastaaPoista
  55. "esimerkiksi foolihappoa olen saanut ravinnosta melkein tuplamäärän suosituksiin verrattuna, kun taas keskimäärin suomalaisilla on siitä vajausta. Syökööt halukkaat foolihapponsa pillereinä ellei Neonomiden teksti pelota."

    Parhaat foolihapon lähteet ovat lähes poikkeuksetta tyypillistä vähätärkkelyksistä ruokaa:

    http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2273&fuclass=all&specdiet=none&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi

    "Mitä ylivoimaista vhh:lla olisi siis minulle tarjota, jaksaisinko liikkua enemmän kenties? Luultavasti saisin vain vhh:n perusvaivan ummetuksen riesakseni."

    En minä ole missään vaiheessa tuputtanut vhh:ta kaikille, edes sinulle. Olen esittänyt sen olevan vaihtoehto ainakin ylipainon hoitoon. Tässä kohden eroan ravitsemusvalistuksesta joka tuputtaa kaikille runsasta tärkkelyskuormaa ravitsemuksen perustaksi.

    Jatka siis edelleen perunan puputustasi, mutta älä tuputa sitä muille, erityisesti ylipainoisille.

    VastaaPoista
  56. Sami:
    "Jatka siis edelleen perunan puputustasi, mutta älä tuputa sitä muille, erityisesti ylipainoisille."

    Missä sitä tuputettu minun toimestani? Tuumailin vain, että energiaa siinä on 63kcal/100g (saman verran kuin lasi rasvatonta maitoa, btw), joten ei se nyt ihan hirveästi numeroiden valossa voi lihottaa. Erityisesti ylipainoisille minulla ei ole tarvis tuputtaa ruokaa...

    Kun kerran foolihappoa olen saanut enemmän kuin tarpeeksi, niin ei se peruna ei sitä tainnut haitata.
    Monet eivät silti ole foolihappoa riittävästi saaneet ja pistetään se vaikka perunan piikkiin, heille sallittakoon folaattipillerit?

    VastaaPoista
  57. Peruna muuttuu elimistössä räjähtämällä glukoosiksi, perunasta tehdään myös liimaa, samalla tavalla se toimii elimistössä.

    VastaaPoista
  58. Hei! Kiitos minunkin puolesta kirjoituksesta. Tuttua asiaa. Olen ollut VHH-ruokavaliolla kohta kaksi vuotta, lisäksi syön D-vitamiinia 50 mikrogrammaa päivässä, omega-3 -kapseleita ja satunnaisesti vitamiini ym. valmisteita. En ole koskaan elämässäni voinut näin hyvin. Kivut ja säryt ovat jääneet, samoin masennus ilman lääkkeitä. Samoin mieheni sai kaksi vuotta sitten reseptin kolesterolilääkkeestä (kokonaiskolesteroli muistaakseni 6.5), söi lääkkeitä vähän aikaa, mutta lopetti ja siirtyi VHH-ruokavaliolle. Söi voita, oliiviölyä, vähän viljoja (vain ruista), ei perunaa. Mittautti yksityisesti kolesterolin vuoden kuluttua, se oli hiukan päälle 5 (siis ilman lääkärin määräämiä lääkkeitä). On helppo tuomita tai arvostella jotakin, jos ei ole itse kokeillut. Luulen, että meitä "hiljaisia" tyytyväisiä ihmisiä on todella paljon, jotka ovat saaneet avun ruoan ja vitamiinien avulla. Kehotan jokaista arvostelijaa ensin kokeilemaan esim. VHH-ruokavaliota puoli vuotta ja kertomaan sitten tuomionsa.

    VastaaPoista
  59. "Tuumailin vain, että energiaa siinä on 63kcal/100g (saman verran kuin lasi rasvatonta maitoa, btw), joten ei se nyt ihan hirveästi numeroiden valossa voi lihottaa."

    Vihanneksissa ja vähätärkkelyksisissä juureksissa on 10-30 kCal/100g. Eli ne ovat ylipainoiselle perunaa fiksumpi vaihtoehto.

    Ja edelleen, vihanneksissa oli enemmän suojaravinteita. Samoin esim. nauriissa on 2,5 kertaa enemmän foolihappoa kuin perunassa.

    VastaaPoista
  60. Jerik:
    "Peruna muuttuu elimistössä räjähtämällä glukoosiksi"

    Tämähän on vimmatun hyvä asia urheilijalle!?

    Mutta eiköhän peruna ole jo käsitelty, moderaattori suuttuu pian...

    Suurin syy lisäravinteiden käytölle lienee laiskuus ja kiire valmistaa monipuolista ruokaa?
    Sehän on minun puolestani jokaisen oma valinta, mutta mikä menee elämässä tärkeämmälle sijalle kuin monipuolisen aterian valmistus ja omatekoisen ruoan nauttiminen? Tarjoavatko ravintoköyhät einekset esim. mahdollisuuden harrastaa enemmän?

    En siis kysy kritisoiden vaan uteliaisuudesta, koska oma arvomaailmani on erilainen. Itse nipistän ajan "kokkailuun" jostain aina, mutta en koe jääneeni laakereille makailemaan sen takia.

    VastaaPoista
  61. ""Peruna muuttuu elimistössä räjähtämällä glukoosiksi"

    Tämähän on vimmatun hyvä asia urheilijalle!?"

    No niin muuttuu moni muukin. Peruna ei ole mielestäni erityisen hyvää ravintoa urheilijallekaan. Tietty ura ei varmasti perunaan ihan heti kaadukaan.

    Kuten todettu, alkaa ketju hieman rönsyileään alkuperäisestä aiheesta.

    Minä en tiedä minkä verran mitäkin vitamiinia tai hiven- ja kivennäisainetta tulisi saada, mutta uskon, että ne on pääpiirteittäin fiksumpi saada ravinnosta kuin pillereistä.

    Edellinen sen vuoksi, koska suojaravinteet esim. kilpailevat imeytymisestä ja jos jotain tulee paljon voi se aiheuttaa puutosta jossain muussa. Toisaalta pitkäaikainen yliannostus voi aiheuttaa haittoja joista kukaan ei tiedä mitään.

    No mä itse olen silloin tällöin nauttinut sinkkiä. Mielestäni sillä on havaittavia vaikutuksia ikääntyvän (38v) miehen hormonitoimintaan.

    Ok, saitte myös ylipuhuttua D-vitamiiniin, jota on silloin tällöin tullut naposteltua.

    Mähän en ole mikään suojaravinne-expertti. Olkoonkin, että suojaravinnejutut menee äkkiä niin monitahoisiksi, että pää on pyörällä varmaan itse kullakin.

    VastaaPoista
  62. Ravintolisien ja lääkkeidenkin interaktioita tutkitaan vilkkaasti.

    Sinkin ja karnosiinin yhdistelmä suojaa mahalaukun ja ohutsuolen limakalvoa indometasiinin aiheuttamilta vaurioilta, osoittaa uusi japanilainen tutkimus. Indometasiinia käytetään laajasti kipu-tulehduslääkkeenä, ja se aiheuttaa runsaasti vatsavaivoja ja suolen limakalvovaurioita. Niitä voidaan ehkäistä näillä ravintolisillä, jotka estävät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia. Suomessakin on saatavana karnosiinivalmisteita, joissa sinkkiä on mukana. Tutkimuksen abstraktin voi lukaista tästä http://tinyurl.com/yfqv59m

    VastaaPoista
  63. Hei!

    hyvä kirjoitus. olen sairaanhoitaja ja jo pitkään ohjannut potilaitani syömään vitamiini lisiä. kiva kuulla, että kerrankin lääkärikin on samaa mieltä.

    VastaaPoista
  64. HS julkaisee vain sellaisia "uutisia" jotka ovat linjassa omistajatahojen intressien kanssa.

    HS ei ole enään pitkään aikaan ollut puolueetonta tietoa tuottava ja ympäristöä objektiivisesti havannoiva "uutismedia".

    Tästä syystä perheemme lopetti HS tilaamisen, oikeat, "kovat" uutiset sensuroimattomana saa nopeasti netin kautta. Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa jokaisella ihmisellä on pääsy kaikkeen maailman tietoon, SENSUROIMATTOMANA !

    VastaaPoista
  65. Tällainen löytyy Tiede.fi -keskustelupalstalta (missä mutten ylistetään tätä Tolosen kirjoitusta!):

    Snake oil? The scientific evidence for health supplements

    VastaaPoista
  66. Saan päivittäin hyviä palauteita ravintolisien käyttäjiltä ja heidän omaisiltaan. Tässä ote tänään tulleesta mailistä:

    "Ihan ensimmäiseksi tuhannet ja taas tuhannet kiitokset kaikesta siitä tiedosta mitä olen
    saanut kirjastanne ja Biovitan sivuilta liittyen masennukseen.Ilman näitä en usko että
    poikani olisi enää elossa.Tarina on pitkä ja surullinen, enkä sitä tässä rupea kertomaan.

    "Hän on nyt 26-vuotias ja ollut töissä jo 3 vuotta. Sitä ennen täysin työkyvytön. Hänelle kokeiltiin aikoinaan valtavasti erilaisia masennuslääkkeitä, joskus jopa
    kahta erilaista yhtäaikaa. Lääkitykseksi jäi sitten lopulta Efexor Depot 75 mg x 3/vrk.
    Ilman lääkitystä ei uskallettu olla, koska silloin hän olisi jäänyt myös ilman hoitoa. Näin lääkärit suhtautuvat.

    Saatuani tietoa masennuksen hoidosta kirjastanne, lisäsin hänelle E-Epaa 500 mg x 4 sekä Carnosinia 400 mg x 2.Lisäksi B ja C vitamiinia.
    Näillä hän rupesi pikkuhiljaa toipumaan ja itsetuhoajatukset hävisivät."

    VastaaPoista
  67. Onko (Matti Toloselle) olemassa viitteitä siitä, mitä vitamiinia , mineraalia pitäisi välttää lisäravinteena, jos on kyse esim sydäninfarkti-potilaasta?

    VastaaPoista
  68. Osaako joku perustella miksi kannattaisi syödä synteettisiä lisäravinteita? Eikö luontaisesti valmistetut ovat terveellisimpiä? Onhan ruoassakin sama juttu, jo ruoka synteettistä ja prosessoitua niin se on varmuudella epäterveellisempää kuin prosessoimaton luonnollinen ruoka. Lääkärit suosittelevat aina (jos ylipäätään suosittelevat) esim. anemiaan synteettistä rautaa? Miksi?

    VastaaPoista
  69. Huomasin, että epäkonventionaalinen ilmaisuni on herättänyt ärtymystä.
    Kuten sanoin, Matti Tolosen ilmaisannin mahdollistaa taloudellinen riippumattomuus.
    Hyvän nimen säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää liiketoimintaa herkällä alalla harjoittavalle .
    Tätä kautta informaation luotettavuus lienee tärkeää tuottajalle. Eettisyys ja kriittisyys liiketoiminnan yhteydessä ei ole mahdoton yhtälö.
    Jatkuvaa tiedon päivitystä. Laatu ratkaisee.
    Nappikauppa ei ole nappikauppaa:=)
    Lyhyesti. Hieno kirjoitus.

    VastaaPoista
  70. Nimimerkki Jerik kysyy mitä ravintolisiä pitäisi välttää, jos on sairastanut sydäninfarktin. Minun tiedossani ei ole mitään sellaista. Päin vastoin, lue tri Pentti Raasteen kanssa juuri julkaisemani opas sydäntautien ehkäiystä ja itsehoidosta. Se voi antaa ajattelemisen aihetta:
    http://tinyurl.com/yakag7l

    Tähän haluaisin lisätä tänään saamani uuden tiedon:
    Elintarviketruvallisuusvirasto EVIRA on raivostunut siitä, että olen arvostellut D-vitamiinin liian pientä saantisuositusta. EVIRA vaatii minua lopettamaan tiedottamisen uusista tiedelehdisssä julkaistuista D-vitamiinitutkimuksista. Olisipa kiinnostavaa kuulla, mitä mieltä tällaisesta sensuurimentaliteeista ollaan. Onko sananvapaus vielä voimassa Suomessa vai ei?

    VastaaPoista
  71. Virastot ei raivostu. Ihmiset raivostuvat.

    Minä olen puolityötön tuurijuoppo. Minä raivostun. Tolkku on oltava tiedemiehellä. Ei ruikuteta. Tä?

    Sananvapautta on käytettävä taiten, peitsi piilottaen?

    Emmehän ole terroristeja?

    VastaaPoista
  72. Tarkoitin sitä asiaa, että heikentävätkö jotkin vitamiinit ravintolisinä sydäninfarkti-potilaan lääkkeiden tehoa? Luin toki läpi sen Tolosen linkin sydantautien ehkäisystä ja itsehoidosta....

    VastaaPoista
  73. Nykypäivän ihmisellä on suuri kiinnostus ottaa selvää terveys- ja ravintoasioista. Kun siihen annetaan näin hyvä mahdollisuus, ei sitä pysäytä mitkään virastot tai heidän asiantuntijansa. Kiinnostus lisääntyy, lukijat tempaavat mukaansa ystävänsä, työtoverinsa ja kaikki muutkin asiasta innostuneet. Ja viimein voidaan poistaa kaikki harhaanjohtavat ja todellista tutkimuksiin perustuvaa tietoa estävät tekijät. Yhteisvoimin.

    VastaaPoista
  74. Toloselle tuosta sananvapaudesta. Suomessa ei varmaan koskaan ole ollut todellista lehdistön ja sananvapautta. Nyt internetin aikakaudella se on vain tullut ilmi, kun ihmiset voivat ilman sensuuria vaihtaa mielipiteitä laajassa mittakaavassa.

    VastaaPoista
  75. Ravitsemusuutissa oli ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen kirjoitus, jossa oli pitkä lista sydän- ja verisuonisairauksissa vältettävistä yrteistä (luontaistuotteet) Mustalla listalla mm. mustikka, joka kuulemma vähentää varfariinin (Marevan) tehoa. Etten sanoisi aivan naurettavaa.... wikipediassa lukee, että myös C-vitamiinilla on varfariinin vaikutusta heikentävä taipumus???

    VastaaPoista
  76. D-vitamiinilisä lievittää lasten ja aikuisten astmaa ja tehostaa astmalääkkeiden vaikutusta, ilmenee uusista tutkimuksista. Mitä enemmän veressä on D-vitamiinia, sitä lievemmät ovat oireet ja sitä paremmin lääkitys auttaa, kertoivat amerikkalaisen National Jewish Health -instituutin tutkijat American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology -kongressissa viime viikolla.
    "Jos potilaamme serumin D-vitamiinin pitoisuus on alle 30 ng/ml (<75 nmol/l), annamme hänelle D-vitamiinia ravintolisänä", sanoi tohtori Daniel S. Shearing, joka johti lasten tutkimusta.

    Suomessa S-D-25 on ylneesä vain noin 40 nmol/l, ellei henkilö käytä ravintolisiä. Olen suositellut astmaa sairastaville lapsille D-vitamiinia täydenväksi hoidoksi ja saanut hyvää palautetta: Vanhemmat ovat raportoineet, että lapsen oireet ovat lieventyneet.

    Nimmerkki Jerik kysyy:
    "heikentävätkö jotkin vitamiinit ravintolisinä sydäninfarkti-potilaan lääkkeiden tehoa?"
    Vastaus: Ei minun tietääkseni. Pikemminkin päin vastoin, ravintolisät ehkäisevät ja vähentävät synteettisten lääkkeiden, esim. statiinien tarvetta ja sivuvaitukuksia. Esimerkiksi ubikinoni (koentsyymi Q10) ja omega-3-rasvahapot (E-EPA) ehkäisevät tutkitusti statiinien haittavaikutuksia mitokondrioissa.

    VastaaPoista
  77. Osaatko Matti, tahi joku muu kertoa miten rasvojen demonisointi on vaikuttanut rasvaliukoisten vitamiinien, kuten D-vitamiini, hyväksikäyttöön. Siis minkäverran rasvaa tarvitaan, jotta elimistö pystyy ottamaan ravinnosta tai ravintolisistä saamansa D-vitamiinin käyttöön, olen kuullut väitteitä, että D-vitamiini menee "hukkaputkeen" kun rasvat on imuroitu pois.

    VastaaPoista
  78. D-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen rasvaa, sehän on rasvaliukoinen yhdiste. En ole kuitenkaan vielä törmännyt mihinkään tutkimukseen, jossa olisi verrattu vähä- ja runsasrasvaisen ruokavalion vaikutusta D3:n imeytymiseen.

    Turussa tehtiin hiljan (vielä julkaisematon) tutkimus, jossa verrattiin kuivan D-tabletin ja öljykapselissa olevan D-vitamiinin (20 µg) imyeytmistä vereen. Mitään merkittäviä eroja ei ilmennyt. Ruoansulatuskanavassa on ilmeisesti sen verran rasvaa, että D3-imeytyy, ellei sitä estetä lääkkein.

    Monet tavalliset lääkkeet vähentävät tutkitusti D-vitamiinin imeytymistä suolesta. Tällaisia lääkkeitä ovat orlistaatti (laihdutuslääke, kauppanimiä Alli ja Xenical, laihdutuslääkkeitä), barbituraatit (unilääkkeet), karbamatsepiini (epilepsialääke), kolestyramiini, simetidiini (Tagamet), kolestipoli, kortikosteroidit (kortisonit), famotidiini (käytetään liikahappoisuuteen), fosfenytoiini (epilepsialääke), isoniatsidi (tuberkuloosilääke, nitsatidiini (mahahaavalääke), fenobarbitaali (epilepsia- ja unilääke), fenytoiini (epilepsialääke), ranitidiini (mahahaavalääke), rifampiini eli fluvastatiini (kolesterolilääke) ja valproaatti (epilepsialääke).

    Näitä lääkkeitä käyttävillä on siis syytä käydä mittauttamassa seerumin D-vitamiini (S-D-25). Jos se on alle 75 nmol/l, niin silloin on D3-lisä tarpeellinen.

    VastaaPoista
  79. Tässä Jerikin viittama katsaus

    Tachjian A et al. Use of Herbal Products and Potential Interactions in Patients With Cardiovascular Diseases. J Am Coll Cardiol, 2010; 55:515-525, doi:10.1016/j.jacc.2009.07.074

    http://20.fi/3697

    Ja tässä suomenkielinen uutinen aiheesta:

    http://20.fi/3698

    Itse koen ettei ilman syvempää asiaan perehtymistä asiantuntemukseni riitä arvioimaan näiden katsauksessa löydettyjen monien yhteyksien kliinistä merkitystä. Eikä tämä viestini ollut kannanotto ravintolisien puolesta tai vastaan. Kysymys on erittäin vaikea ja poliittinen, kuten blogista ja tästä keskustelusta käy ilmi.

    VastaaPoista
  80. Antamistasi linkeistä pääsee katsomaan ainoastaan abstraktia, eikä siitä käy ilmi oikeastaan yhtään mitään. Kuten alkuperäisessä vieraskirjoituksessani totesin, lääkeyhtiöt ujuttavat lääkärilehtiin haamukirjoittajien laatimia harhaisia kirjoituksia, joiden tarkoituksena on suojella lääkkeiden myyntiä. Tämä kirjoitus saattaa hyvin kuulua tähän samaan sarjaan. En ole koskaan kuullut, yli 30 vuotisen lääkäriurani aikana, että Suomessa olisi kukaan saanut mitään haittavaikutuksia ravintolisien ja sydänlääkkeiden yhteiskäytöstä.

    Päinvastaista kokemusta (siis, että niiden yhteiskäyttö on hyödyksi), on tullut sitäkin enemmän. Sydänpotilaat käyttävät hyvin yleisesti lääkkeittensä lisänä orapihlajauutetta (crategus), magnesiumia, B-ryhmän vitamiineja, C-, D- ja E-vitamiineja, ubikinonia ja nyt uutena berberiiniä. Mitään haittoja ei ole raportoitu. Kardiologit ovat tutkineet erityisesti ubikinonin tarvetta statiinihoidon yhteydessä, ja monet raportit puoltavat sen käyttöä.

    Tutkimuspuolelta voidaan ottaa esimerkiksi myös maailman suurin kalaöljytutkimus, japanilainen JELIS, johon osallitui yli 18600 henkilöä 5 vuotta. Siinähän annettiin E-EPAa (1800 mg päivässä) statiinien lisänä. Ja kuinka sitten kävikään: Verrattuna pelkkään statiinihoitoon E-EPA + statiini -yhdistelmä vähensi kliinisiä sydänkohtauksia 19 %, sydänperäistä rintakipua (angina pectoris) 24 %, uudet sepelvaltimotautitapukset vähenenivät 53 % ja aivohalvausten uusiutuminen väheni 20 %. Tutkimuksesta löytyy paljon dataa googlaamalla JELIS.

    Kalaöljy lisättiinkin 2009 valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksiin.

    VastaaPoista
  81. Löysin lisää tietoa kyseisestä katsauksesta:
    http://www.mayoclinic.org/news2010-sct/5608.html

    Siinä varoiteltiin mäkikuisman, neidonhiuspuu-uutteen (Ginkgo biloban) ja valkosipulin mahdollisista yhteisvaikutuksista sydän- ja verenohennuslääkkeiden kanssa. Voi olla, että niitä on esiintynytkin jossakin päin maailmaa. Suomessa mäkikuisma on käytännössä poistunut markkinoilta ja Ginkgoa käytettäneen hyvin vähän. Valkosipulinsyöjiä kyllä löytyy. Ottakoot he varoituksesta vaarin. Silti ei pidä heittää lasta pesuveden mukana.

    VastaaPoista
  82. Kiitokset Matti Toloselle ajatuksia herättävästä jutusta.

    Jerik pitää naurettavana sivustollani olevaa taulukkoa, joka on suora käännös farmakologian alan tiedelehden "state of the art" -katsausartikkelista (Tachijan et al. 2010). Mustikka ei terveelle aiheuta todennäköisesti kuin pelkkää hyvää, mutta esim. hankalasta eteisvärinästä kärsivälle potilaalle, joka joutuu käymään lähes kuukausittain titraamassa varfariinilääkitystään terveyskeskuksessa mustikan syönti saattaa aiheuttaa heittoja INR-tasoissa (ja siten vaaran verenvuodolle tai trombille). Minua paremmin perehtyneet farmakologit ovat asian (ilmeisesti) kunnollisilla tieteellisillä tutkimuksilla havainneet. Todettakoon, että varfariini on veren hyytymistä estävä ja todella laajasti käytetty lääke (yli 60-vuotiailla). En ymmärrä asennetta, että jos farmakologien tekemät katsaukset varoittavat joistakin ravintolisien tai luonnon tuotteiden sekä lääkkeiden välisistä potentiaalisista yhteisvaikutuksista, tämä olisi jotenkin naurettavaa tai väärin kertoa kuluttajille ja terveydenhuollossa toimiville henkilöille.

    Matti Tolonen: Taulukossa 1 ja 3 ko. alkuperäisartikkelissa on mainittu useita mahdollisia aineita, jotka saattavat aiheuttaa verenvuototaipumusta/ trombin muodostusta yhdessä varfariinin kanssa, siellä on siis myös mainitsemiesi Gingkon ja valkosipulin lisäksi mm. Bilberry (mustikka), Gingseng, inkivääri ja vihreä tee. Kannattaa hankkia siis koko artikkeli käsiinsä, abstraktista ei selviä kuin muruja.

    Ihan samalla tavalla kun auktoriteeteiltä peräänkuulutetaan oikeututusti avarakatseisuutta ja tinkimätöntä puolueettomuutta tyydyttyneen rasvan osalta, sitä pitää myös peräänkuuluttaa niiltä jotka edistävät ravintolisien käyttöä.

    Suomalaisista aikuisista noin puolet syö tälläkin hetkellä lisäravinteita, Veteraaniurheilijan blogin lukijoista yli 80 %, veikkaisin. Oman sivustoni lukijakunnasta vähintään kahta lisäravinnetta käyttää yli 55 %. Itse käytän D-vitamiinia ja omega-3 rasvahappoja. Suhtaudun siis suhteellisen sallivasti lisäravinteisiin, vaikka olen koulutukseltani parjattu ravitsemusterapeutti. Mutta. Mopo ei saa karata käsistä. Ravintolisistäkin pitää kertoa sekä huonot että hyvät uutiset. Eikä niitä saa markkinoida katteettomin lupauksin.

    Lisäravinteet ovat vuosittain myös Eviran ” tuotevirhe ja takaisinvetolistalla”. Milloin niistä on löytynyt mitäkin ainetta joka ei sinne kuulu. Erään katsausartikkelin mukaan eri punariisivalmisteissa saattaa olla 20-kertaisia eroja vaikuttavan aineen määrässä! Kun kaupan pitoa ei rajoiteta, kauppaan tulee laadukkaiden joukkoon surkeitakin tuotteita. Siitä kärsii kuluttaja, ja tietysti myös sellaiset toimijat, jotka markkinoivat asiallisesti valmistettuja tuotteita. Niinpä vikaa löytyy kyllä ravintolisien markkinoijista itsestäänkin, ei pelkästään muista tahoista, ja koululääktieteestä.

    Niin kauan kuin länsimainen lääketiede perustuu eksperimentaaliseen tutkimukseen, jonka tukevin kivijalka lepää eteenpäin suuntauneissa, pitkäkestoisissa, satunnaistetuissa, kaksoissokko-tutkimuksissa, niin kauan ravintolisillä on pitkä tie edessään. Hitaasti ja varmasti tällaisiakin tutkimuksia tulee, ja niitä löytyy jo useasta vitamiinista (puolesta ja vastaan), mutta ”luontaistuotteiden” kohdalla laaja näyttö edellä mainittuun tapaan on vielä perin harvinaista.

    Otanpa tässä samalla esille, että suomalainen Duodecim-lehti kirjoittaa uuden lehden pääkirjoituksessa, että kaikki raskaana olevat tarvitsevat foolihappolisää. Näin lääkäreidenkin hoitosuositukset muuttuvat vähitellen näytön myötä (ja juuri niiden kaksoissokkokokeiden myötä). Ravintolisistä kuullaan varmasti yhtä ja toista mielenkiintoista lähivuosina.

    VastaaPoista
  83. Hyvä Reijo Laatikainen! Oikein hyvä lisäys keskusteluun. Mainitsemistasi syistä olenkin kehottanut kuluttajia käyttämään tunnettujen hyvämaineisten valmistajien tuotteita, jotka valmistetaan GMP-laatusertifikaatin (Good Manufacturing Practices) omaavissa tehtaissa ja ostamaan ravintolisänsä alan erikoisliikkeistä, apteekeista tai marketeista, joissa valvonta toimii.

    VastaaPoista
  84. Reijolle:
    Missä lukee niin, että pidän sinun taulukkoasi naurettavana? Se, että mustikka aiheuttaisi joillekin varfariinin eli rotanmyrkyn syöjille ongelmia niin en löydä siitä yhtään kliinistä tutkimusta (joihin ravitsemusterapeutit aina viittaavat). Voitko kaivaa esille jonkin mustikkatutkimuksen...muutoihan tuo on pelkkää olettamusta ilman pohjaa.

    Minun mielestä taas on edesvastuutonta peloitella sydänpotilaita terveellisten marjojen syömisestä, että niistä saattaisi olla haittaa heidän terveydelleen.

    Ymmärrän myös ravitsemusterapeuttien pelon lisäravinteita kohtaan, koska mitä enemmän niitä käytetään, sitä vähemmän tarvitaan ravitsemusterapeutteja, siitäkin huolimatta että puhdas prosessoimaton luonnolinen ruoka on tietysti se paras vaihtoehto.

    On edesvastuutonta suositella esim. margariineja luonnollisen voin tilalle, niin kuin ravitsemusterapeutit kehottaa.

    VastaaPoista
  85. Matti Toloselle: Missä on lista mainitsemistasi "tunnetuista hyvä maineisista valmistajista"?

    VastaaPoista
  86. Jerik kysyy: Missä on lista mainitsemistasi "tunnetuista hyvä maineisista valmistajista"?
    Vastaus: ei missään, mutta varmasti kauppiaasi tai farmaseuttisi osaa neuvoa tässäkin kysymyksessä. Voit myös kysellä suoraan yrityksistä, valmistetaanko heidän tuotteensa GMP:n mukaisesti vai ei. Ellet saa vastaus, älä osta.

    Antioksidantit ja Alzheimerin tauti

    Antioksidantticocktail parantaa kotonaan asuvien 50-70-vuotiaiden ei-dementoituneiden ihmisten muistia, ilmenee uudesta raportista. Cocktail sisälsi 34 eri komponenttia, kuten vapaasti luettavasta artikkelista käy ilmi. Kokeessa testattiin ja seurattiin 4 kuukautta 113 henkilöä, joista 54 kuului lume- ja 50 verumryhmään. Ravintolisä alensi kohonnutta seerumin homokysteiiniä, millä tutkijat selittävät ainakin osaksi hyviä tuloksiaan.

    Journal of Alzheimer´s Disease helmikuu 2010
    http://20.fi/3718

    VastaaPoista
  87. Erään asiakkkaamme 2-vuotiaalla pojalla on erittäin vaikea diabetes.

    Hänelle on annettu noin kuukauden ajan Tolosen ohjeen mukaisesti Berberiniä ja 50mg ubikinonia.

    Insuliinin tarve on puolittunut.

    Pariskunta kävi oikein kädestä pitäen kiittelemässä ja pyysi lähettämään Matti Toloselle
    kunnioittavat terveiset ja kiitokset.
    Tolosen ohje tässä alla:
    Lapselle voi vallan hyvin antaa puolikkaan berberiinitabletin päivässä
    tai kokonaisen joka toinen päivä, jos vain lapsi suostuu nielemään
    (puolikas voi maistua karvaalta).
    Toinen suositeltava ravintolisä on ubikinoni, 50 mg:n kapseli päivässä.
    Sen voi tarvittaessa purra rikki tai puhkaista ja sisällön voi puristaa
    ruoan joukkoon tai vakka leivällle. Kuten tästä linkistä näet, antavat
    saksalaiset lastenlääkärit diabeetikoille ubikinonia hyvällä
    menestyksellä. Voit vaikka tulostaa uutisen vanhemmille
    http://www.biovita.fi/uusi/news.php?lang=fi&id=1053
    Yst t Matti

    VastaaPoista
  88. Tuotemainontaa sisältävät kommentit ovat varsin ongelmallisia. Niistä saa äkkiä sellaisen vaikutelman, että terveysblogini on muuttunut Tolosen tuotteiden markkinapaikaksi. Se tuskin on Matti Tolosen tarkoitus, vaan hänellä on tarve lähestyä ravintolisähaastetta neutraalilla tavalla.

    VETOOMUS: Älkää tarpeettomasti harrastako tuotemainontaa terveysblogissani.

    VastaaPoista
  89. Tässä on erinomaisen hyvä uusi katsaus D-vitamiinista (englanniksi). Sen mukaan aikuisen ihmisen päivittäinen tarve on vähintään 50 mikrogrammaa (vrt suomalainen viranomaissuositus 7,5 µg alle 60-vuotiaille ja 10 µg yli 60-vuotiaille) http://20.fi/3720

    VastaaPoista
  90. Antioksidantit syövän hoidossa

    Vastoin yleistä käsitystä voivat ravintolisät lisätä saattohoidossa olevan syöpäpotilaan elinikää. Tanskalais-brittiläinen avoin tutkimus (siis ilman verrokkiryhmää) osoitti, että potilaiden elinikä piteni keskimäärin 5 kuukautta ja joissakin tapauksissa jopa yli 2 vuotta siitä mitä heille oli ennustettu, kertoo Journal of International Medical Research -lehdessä julkaistu raportti. Se on herättänyt suurta huomiota mediassa.

    Tutkijat hoitivat antioksidanteilla 41 potilasta, joilla oli jokin seuraavista metastasoineista syöpätaudeista: rinta-, aivo-, keuhko-, munuais-, haima-, munasarja- ja ihosyöpä.

    Tutkijat perustelivat antioksidanttihoitoa mm. näin: "Reaktiiviset hapen radikaalit (ns. vapaat radikaalit) kykenevät aktivoimaan kaikkia karsinogeneesin vaiheita. Yksinkertaistaen, tätä prosessia voidaan pitää mutaatioiden jatkuvana kertymisenä solukkoon. Jos antioksidanttien yhdistelmällä on ehkäisevää vaikutusta, on todennäköistä, että se myös hidastaa prosessia [taudin] myöhäisemmässä vaiheessa, toisin sanoen silloin kun syöpä on jo ilmaantunut. [...] Antioksidanttien syöpä estävästä vaikutuksesta on tiedossa useita yleisesti hyväksyttyjä mekanismeja. Niistä tärkeimpiä ovat vaikutukset sytokiineihin, inflammaatioon, tuumoria vaimentavan geeni53:n modulaatio ja angiogeneesin [uudisverisuonten kasvun] esto."

    Potilaille annettiin lisähoidoksi 300 mg/vrk ubikinonia ja muita antioksidantteja ravinnon lisänä. Päiväannokset olivat (jätän nimet tähän englanniksi)
    • Coenzyme Q10 300 mg
    • Vitamin C - 5,7 mg
    • α-Tocopherol - 1625 mg
    • Selenium - 487 µg
    • Folic acid - 5 mg
    • Vitamin A - 25,000 IU
    • β-Carotene - 76 mg
    • γ-linoleic acid - 375 mg
    • fish oil - 375 mg
    • niacin - 45 mg
    • pantothenic acid - 22,5 mg
    • vitamin B 12 - 13,5 µg
    • vitamin B6 - 12,6 mg
    • vitamin B2 - 8,4 mg
    • vitamin B1 - 5,4 mg

    Ne olivat hyvin siedettyjä, eikä sivuvaikutuksia raportoitu. Joidenkin potilaiden oli ollut vaikea niellä kaikkia ravintolisiä. Suurin osa potilaista koki vointinsa ja kuntonsa kohentuneen. Mitä aikaimmassa vaiheessa antioksidanttihoito aloitettiin, sitä enemmän siitä oli apua.

    Kirjoittajat kertovat "potilas nro 37" kohdalta seuraavaa: "Tälle 60 vuotiaalle haimasyöpää (adenocarcinoma) sairastavalle naiselle kehittyi nopeasti kasvavia maksametastaaseja. Kuukaudessa maksa suureni niin että se ulottui pernaan ja täytti suurimman osan vatsaontelon yläosasta. Hänelle ei edes tarjottu mitään käypää hoitoa. Vuotta myöhemmin potilas pystyi edelleen liikkumaan eikä maksa ollut suurentunut. Hän eli 25 kuukautta eli 20 kuukautta kauemmin kuin oli odotettu."

    "Ehkä tutkimuksen kiinnostavin löydös oli että 20 potilasta eli 7 kuukautta kun heille oli ennustettu elinaikaa vain 1,5 kuukautta. Näiden potilaiden antioksidanttihoito oli aloitettu 1,5 kuukauden sisällä syövän toteamisesta.
    "Tämä tutkimus näyttää osoittavan että antioksidanttien yhdistelmällä, ubikinoni mukaan luettuna, voi olla merkittävä vaikutus pitkälle edenneeseen syöpään. Tutkimus antaa aiheen suositella laajempia kliinisiä tutkimuksia (aiheesta). Jos nämä tulokset voidaan toistaa, ne voivat tukea käsitystä, jonka mukaan antioksidanttien yhdistelmää voidaan käyttää pitkälle edenneen syövän hoidossa."
    Abstract http://20.fi/3721
    Daily Mail
    http://tinyurl.com/yc5w9rf

    VastaaPoista
  91. Jerikille. Interaktioasioissa jätän areenan viisaammille ja margariiniasiaakin täällä on riittämiin keskusteltu.

    Lisäravinteiden käyttö ja niistä keskustelu ei vähennä ravitsemusterapeuttien määrää. Uskoisin pikeminkin päinvastoin. Mitä enemmän lisäravinteet auttavat ihmisiä kiinnostumaan terveellisestä ravitsemuksesta sen parempi ravitsemusterapeuteille.

    Ravitsemusterapeutteja on Suomessa n. 85 kpl julkisissa viroissa, lääkäreitä >10 000 kpl, hoitajia >30 000. Ravintolisäkauppiaita satoja jos ei tuhansia (kuten Tolosen kirjoitus kertoo). Ravitsemusterapeuttien määrä julkisessa terveydenhuollossa on pysynyt tasaisena viimeiset 20 vuotta.

    Joten kyllä näissä talkoissa ravitsemusterapeutit ovat aika lailla altavastaajia, sanoisin piipertäjiä, eikä ole näköpiirissä ole tilannetta, että ravitsemusterapeutit valloittaa maan tai saati latistaa ravintolisien myynnin.

    Moni ravintolisiä myyvä yritys on ihan hyvällä asialla ja laadukkain tuottein liikkeellä. Se siitä.

    VastaaPoista
  92. Jep se siitä. Ravitsemusterapeutit ovat varmaan vaikeassa tilanteessa, koska heidän koulutuksessa on korostettu vähän rasvaa linjaa ja runsaasti hiilihydraatteja (siis virallisterveellistä linjaa). Nyt kun todisteita alkaa olla entistä enemmän siitä, että ollan oltu väärillä jäljillä niin ei ole varmaan helppoa mennä kertomaan asiakkailleen, että nyt tilanne onkin muutunut. Nyt saat syödäkin rasvaa, mutta vähennä hiilareita :-) Ja missä vaiheessa kukin terapeutti kääntää kelkkansa? Olisi mukava saada tästä asiasta Reijon kommentti?

    VastaaPoista
  93. Christerin uudesta kirjasta "sietämätön leveys" olisi mukava saada myös ravitsemusterapeutin kommentit? Ovatko hekin nykyään samoilla linjoilla?

    VastaaPoista
  94. Omakohtainen kokemus D-vitamiinista:
    Minulla on yli 20 vuotta ollut psori. Reilun puoli vuotta sitten aloin kokeilla D-vitamiinin vaikutusta psoriin ottamalla päivittäin 70 mikrogrammaa D:tä. Ihoni ei ole koko psori-aikana tainnut olla tässä vaiheessa vuotta niin hyvässä kunnossa kuin nyt. Kävin joitakin aikoja sitten labrassa ja sain tuloksen 103 nmol/l. Ainoa muutos elämäntavoissani on tuo D-vitamiinin lisäys, eli jos jotakin "ihmettä" ei ole tapahtunut, on selitys ihoni tämän hetken kuntoon tuo lisätty D-vitamiini. Koska nyt lähestymme ihon ärtymisen kannalta hankalinta aikaa vuodesta, eli yöpakkasia ja plussapäiviä, aion lisätä hieman määrää ja katsotaan sitten "kuis äijän käy". Ainakin max-viitearvoon 175 on vielä reilusti matkaa. Onkohan muualla vastaavia kokemuksia?
    Aarne Paukku

    VastaaPoista
  95. Olen ensi kertaa täällä. Toivottavasti en kirjoita väärin. Löysin tähän kirjotukseen etsittyäni tietoa D-vitamiinista. Oma tarinani on ehkä hyödyksi teille ja tohtori Matti Tolonen saattaa tarinani tunnistaa.
    Aarne Paukku on tärkeällä asialla. Minullakin on psori, ns. läiskäpsoriasis (Psoriasis vulgaris). On ollut jo 24 vuotta. Aikamoista kärsimystä on ollut sekä henkistä että fyysistä. Hoitona on ollut kaikenlaisia salvoja ja kaksi kertaa vuodessa oli tapana käyndä talvella etelän aurinkoa saamassa. Vuonna 2006 syksyllä aloitin omatoimisesti D-vitamiinin ottamisen pillerispurkista. Suomesta ei saanut kuin 10 mikrogramman pillereitä. Tilasin pillerini siis ulkomailta, muistaakseni Tolosen sivuilta sain rohkaisua tähän. Olen nyt syönyt vuoden ympäri D-vitamiinia ja talven etelänmatkat olen jättänyt pois. Tällä hetkellä syön Solgar D3-vitamiinia 1000 IU, jota otan 3 kpl kaksi aamulla yhden illalla. Purkki riittää kuukaudeksi. En ole huomannut mitään suuria eroja eri valmisteissa. Solgaria saan lähellä olevasta luontaistuotekaupasta. Seuraan veren D-vitamiiniarvoja joka toinen kuukausi tapahtuvan verikokeen avulla. On pysytellyt tasaisesti 80-95 nmol/l arvoissa. Erityisen aurinkoisten päivien jälkeen minulla on ollut kerran niinkin korkea arvo kuin 144 nmol/l. Lääkäri käski silloin lopettaa pillereiden syönnin. En totellut. Seuraavalla mittauskerralla oli alle 100 nmol/l taas. Tärkeintä: Psori on hävinnyt! Sen olen kertonut lääkärilleni ja näkeehän se lääkäri sen itsekin kun keskitalvella yleensä niin kutiava ja läikkiä täynnä oleva iho on kuin terveen ihmisen iho!!! Lääkäri jaksaa itsepintaisesti varoittaa yliannostuksen vaarasta. Olenko todellakin vaarassa???? Mikä muu psorini on parantanut kun D-vitamiini?

    VastaaPoista
  96. Erittäin mielenkiintoista tuo tarinasi. Kuinka nopeasti aloit havaita muutoksia?

    VastaaPoista
  97. Huomasin psorin väistyneen heti ensimmäisenä syksynä vuonna 2006 kun ei tullut kutiavia läiskiä ihoon. Olen järkeillyt tämän sillä tavalla, että en jostain syystä saa ruoasta riittävästi talvella D-vitamiinia ja sen takia psori on aina vuosina 1982-2006 tullut pahaksi. Nytkin jos kovasti stressaan iho alkaa punoittaa, mutta ei puhkea psoriksi. Olen aika hämmästynyt asiasta, mutta tietenkin olen iloinen kun löysin kalliiden salvojen ja omakustanteisten etelänmatkojen tilalle näinkin edullisen lääkkeen: D-vitamiinin.

    VastaaPoista
  98. Piru vie, hävitin harkitun ja punnitun kommenttini napinpainalluksella. Lääkärien velvoitus, Hippokrates ja silleen.
    Paljon on kokemusta, ravitsemuksesta varsinkin. Roomalaiset jo tiesivät. Muinaiset. Lääkärillä on velvoite parantaa, asiakkaan parasta? Missä kaikki tieto, vanhimmat sukulaiset on saatu hylkäämään toimivatkin perinnelääkinnöt. Jumalauta tätä pyörän keksimistä.
    Missä ne kirjat, Avicenna ja muut antiikin viisaudet, arabien säästämät? Ravi Shankar? :) Nykylääkärit maailmanlaajuisesti näkee, kokee ja hoitaa silkkaa dataa? Interfuckingnet?
    Myykö ne suoraan lääketehtaalle?
    Paranoia on tutkijoiden todistama ominaisuus ihmislapsessa, samoin altruismi eli hyväntekeväisyys. Opportunismi, kadutaan vanhana.

    VastaaPoista
  99. Jaahas, mielenkiintoinen keskustelu! Ykkösaihe on tällä hetkellä D-vitamiini. Olen apteekissa töissä ja meillä on D-vitamiinin myynti kaksinkertaistunut verrattuna viime vuoteen. Ja nykyään ostetaan vahvinta mahdollista D3-vitamiinia. Eilen juttelin kiireisen hetken vanhan rouvan kanssa, joka oli nuoresta neitosesta lähtien kärsinyt iho-ongelmista. Sellainen kutiava ja hilseilevä iho oli häntä vaivanut. Rouva kertoi syövänsä lääkäri Leif Kransin ohjeiden mukaisesti D-vitamiinia. Rouva paljasti käsivartensa ja sanoi eikö olekin sileä iho! Oli pakko myöntää. D-vitamiini voi auttaa psoriasikseen, mutta mitään varmuutta ei ole hoidon onnistumisesta. Kokeilla voi. Meitä on opetettu olemaan varovaisia annostuksissa.

    VastaaPoista
  100. Täällä on ollut keskustelua Deestä ja psoriasiksesta.

    Psoriasiksen käytetyimpiä ja tehokkaimpia lääkkeitä on jo vuosia ollut kalsitriolianalogi nimeltä kalsipotrioli, mikä on D-vitamiinin hormonimuodon kaltainen molekyyli joka vähentää ihosolukon lisääntymisnopeutta.

    Itse sain Crohnin taudin erinomaiseen hallintaan pelkällä D-vitamiinilla ja on sanottava että monenlaista poppaskontia olin aiemmin kokeillut.

    Mutta D-vitamiinin kohdalla on yksi etu useimpiin lisäravinteisiin - sitä koskeva näyttö on avan omassa luokassaan ja lisää kertyy koko ajan. Ongelma on lähinnä yksilöllinen annostus, mikä voi vaihdella hurjastikin.

    D-vitamiini voi myös jollain tavoin "ohjelmoida" geenejä uudelleen, jolloin alkuperäinen alttius ei samalla tapaa enää lisää sairausoireita. Useimmiten ylläpitoannos kuitenkin pitää mm. astman ja autismin oireita poissa, mutta vaikutukset eri kudoksissa ovat erilaisia ja riippuvat mm. D-vitamiinin yhteisvaikuttajista kuten magnesiumista ja kal(s)iumista sekä D-vitamiinireseptorien perinnöllisistä toimintahäiriöistä.

    Täten D-vitamiini käytännössä vaikuttaa elimistössä terveyteen yhtä monen mekanismin kautta kuin mikä on geenien määrä joihin D-vitamiini vaikuttaa.

    Tällä hetkellä arviot geenien määrästä ovat tuhansissa. (mm. Cannell et al. 2008)


    Mielestäni D-vitamiini tullee lähes varmasti olemaan vedenjakaja, joka lyö viimeisen päälle läpi ajatuksen, että ravinto ei tuo useimmille optimaalista terveyttä. Kalaöljyt ovat päässeet lähelle, mutta jopa kalanrasvoja saa ravinnosta ihan mukavasti.

    Mutta D-vitamiinin kohdalla paras lähde on ylivoimaisesti aurinko ja tämän tunnustaminen näkyy olevan vaikeaa jopa Aamulehden toimittajalle 1.3.2010:

    http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/171907.shtml



    PS: Huomatkaa jutun asiantuntija ja hänen mielipiteensä - backlash oli väistämätön mutta tämä on nyt jo oikeasti vähän liikaa.

    VastaaPoista
  101. D-vitamiini, munuaistauti ja dialyysi

    Munuaistaudin vuoksi dialyysihoitoa saavilla potilailla on lähes järjestään D-vitamiinin puutetta, ilmenee uudesta nefrologien ammattilehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Sitä johti Bostonisssa tohtori Ishir Bhan maailmankuulussa sairaalassa, Massachusetts General Hospital. 79 prosentilla potilaista S-D-25 oli alle viitearvojen (30 ng/ml eli 75 nmol/l ). Talviaikaan aloitetun dialyysihoidon yhteydessä todettiin D-vitamiinin puutos 90–100 prosentilla mustaihoisista naisista, 85–100 %:lla mustaihoisista miehistä , 82–94 prosentilla valkoihoisista naisista ja 66–92 prosentilla valkoihoisista miehistä. Boston sijaitsee 42. leveysasteella, suunnilleen yhtä kaukana päiväntasaajasta kuin Madrid. Suomi sijaitsee 60-70 asteiden välissä. Suomessa D-vitamiinin pitoisuudet (ilman D-vitamiinilisää) seerumissa ovat vielä paljon pienemmät kuin Bostonissa.
    Clin J Am Soc Nephrol. 2010;5:460-467 http://20.fi/3728

    VastaaPoista
  102. Olen seurannut mielenkiinnolla psoriaatikkojen, allergikkojen, erilaisista pahoistakin suolivaivoista kärsivien kommentteja.
    Oma kokemus on tässä:
    Vuodesta 1996 yliopistotasolla on hoidettu pään alueen keratoosia.
    Ainakin kerran on suositettu laajaa ihonpoistoa + uuden siirtoa.
    Keratoosia siis pidetään jonkinlaisena "esisyöpänä", tai pidettiin ainakin omana aktiiviaikanani.
    Kohdallani on altistavia syitä ollut riittävästi. Auringonsäteilyn lisäksi olen altistunut ammatissani vuosikymmeniä ionisoivalle säteilylle. Tämä työterveydellinen haitta tietenkin kiellettiin.
    Runsaan puolen vuoden aikana lisätty D3-vitamiinin käyttö ad 120 mikrogrammaan päivässä on ainoa syy, jonka hyväksyn sen muutoksen vaikuttajaksi, sen, että pärstäni ja korvieni iho on kuin lapsen peppu.
    En tietenkään väitä tätä tieteen totuutena. Se on vain henkilökohtainen kokemus.

    VastaaPoista
  103. Onpa hienoa luettavaa! Tästä tuli vahvaa lisäuskoa itsellenikin. On todellakin parasta lisätä jonkin verran päivittäistä D-vitamiinin määrää, niin eiköhän se siitä!
    Ilmeisesti on niin, että kukaan lääkäri, tai ei ainakaan kovin moni, ole psorin "uhri", kun eivät viitsi pahemmin paneutua tähän meille psoriaatikoille, enemmän tai vähemmän, ikävään asian. Kummallista, etteivät jo vähitellen ala uskoa, että erilaiset heidän määräämänsä hoidot eivät tehoa kuin hetkellisesti, jos silloinkaan. Ja nehän vasta maksavatkin! Mikäli D-vitamiinin myynnistä saataisiin niin hyvät rahat, kuin suurella rahalla kehitetyistä kemiallisista "mömmöistä", olisi varmasti moni lääketehdas jo kasannut useamman tuhannen suomalaisen psoriaatikon ryhmän ja aloittanut laajan ja kattavan tutkimuksen.
    Pitäisiköhän jo nousta barrikaadeille?
    (Ei niin pientä pilaa, etteikö totta toinen puoli.)
    Aanre Paukku

    VastaaPoista
  104. Neonomide: Mutta D-vitamiinin kohdalla paras lähde on ylivoimaisesti aurinko . . .

    D-vitamiinin tärkeyden tunnustavat ihotautilääkärit suosittelevat ruokavaliota (mukaanlukien lisäravinteet) auringon sijasta.

    Auringon ihovaikutukset ovat D3-synteesiä huomioimatta kiistatta negatiivisia: ihosyöpä sekä ennenaikainen ihon vanheneminen.

    VastaaPoista
  105. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  106. Tiedossa oli. Ihosyöpien suhteen kuitenkin on eroteltava melanooma ja muut syövät, koska edellinen on selvästi vaarallisempi kuin jälkimmäiset. Useat uudemmat tutkimukset myös puhuvat sen puolesta että pikemminkin UVA aiheuttaa melanoomaa kuin D-vitamiinia muodostava UVB. Myös äkillinen kerta-altistuminen auringolle ja UVA:n ikkunalasiakin läpäisevä vaikutus näyttää ennustavan ihosyöpäriskiä, puhumattakaan siitä kuinka itse melanooma yleesä esiintyy ihoalueilla jotka altistuvat *harvimmin* auringonvalolle (mm. selkä).

    On mahdollista, että UVB:n (ja D-vitamiinin saannin) jo vuosikymmeniä kokonaan blokanneet aurinkorasvat ovat osasyy ihosyöpien yleistymiseen ja sama pätee auringonottokulttuurin muutoksiin - rasvoitettuna uskaltaa olla auringossa pidempään kuin mitä iho kestää melanoomariskiä lisäävää UVA-säteilyä. Vahinkoja ei huomaa, koska vaurioitunut iho ei kärvenny kuten liian UVB:n kanssa. Viimeiseksi, on jo näyttöä että UVB/V3 suojaa melanoomalta - mikä onkin väistämätön looginen hypoteesi nykyhavainnoille.

    Ihotautilääkärien tutkimusrahoitus on käytännössä kosmetologien valtakuntaa, joten julkilausumia kannattaa lukea tämä huomioon ottaen.

    Eläinkokeiden perusteella runsas omega 6-öljyjen saanti voi lisätä selvästi ihosyöpäriskiä - jota edelleen riittävä D-vitamiinin/UVB:n saanti voi vähentää. Erityisen pelottavaa tämä on kun ottaa huomioon kuinka nykyinen USA:n linja on nostaa O6-linolihapon saanti luokkaan 5-10% kokonaiskaloreista. Ihosyövät ovat myös nykylaajuudessaan tuore ilmiö, mikä lisää epäilyksiä entisestään - historiallinen taju on suotavaa myös terveysasioissa.

    Näistä asioista olen kirjoitellut aiemmin pidemmän kaavan mukaan lähdeviitearmadoineen, mutta koska aihe ei ole aurinko/D3/UV-säteily, lyhensin asioita olennaisiin pointteihin.



    PS: Christer, nostat internetin terveyskirjoittelun tasoa koko ajan näillä vierailijakirjoittajilla niin ettei muiden blogit pysy perässä enää millään. Erittäin energiatehokas taktiikka varmistaa lukijakunnan suosio. ;-)

    VastaaPoista
  107. Matti Tolonen kirjoittaa: "Etyyliesteröity kalaöljy E-EPA on erittäin tehokas tulehdusta ehkäisevä luonnonaine"

    Miten ihmeessä etyyliesteröity kalaöljy voi olla LUONNONAINE. En usko, että luonnosta löytyy mistään etyyliesteröityä kalaöljyä?
    Eikö esim. sillin lihasta
    puristettu kalaöljy ole paljon luonnollisempaa.

    Etyyliesteröinti on kemiallinen prosessi.

    VastaaPoista
  108. Asiakkailta saamani palautteen mukaan runsas kalaöljyn nauttiminen on vaikuttanut siten, että iho ei pala auringossa ja aurinkorasvoja ei ole tarvinnut ollenkaan sellainenkaan henkilö, joka on aikaisemmin palannut helposti. Tosin silloin kalaöljyn annokset ovat olleet huomattavasti normaalimääriä suurempia, kuin purkkien kyljessä lukee. Tämä ei ilmeisesti ole kuitenkaan mikään uusi asia :-)

    VastaaPoista
  109. Jerker: "Eikö esim. sillin lihasta
    puristettu kalaöljy ole paljon luonnollisempaa."

    Syötkö sinä sillin lihasta puristettua kalaöljyä sellaisenaan ilman että se tislataan millään lailla? Tuskinpa.
    Kaikki kaupan olevat kalaöljyt tislataan, perinteiset molekyylitislauslaitteella ja E-EPA sekä molekyyli- että tyhjiötislauksella. Jälkimmäisessä voidaan öljyn rasvahappokoostumut muuttaa halutunlaiseksi. E-EPAssa väkevöidään EPA-rasvahappoa 70-98,5 prosenttiseksi. Jerkerin silliöljyssä on EPAa 18 % ja muita kuin omega-3-rasvahappoja on 70 %.

    VastaaPoista
  110. En ole kalaöljyasiantuntija niin kuin sinä Matti, siksi kysyin? Minulla ei myöskään ole valitettavasti vielä omaa kalaöljyä, mutta se mitä itse käytän sisältää: Omega-3
    rasvahappoja, eikosapentaeenihappoa (EPA) ja
    dokosaheksaeenihappoa (DHA).
    eteerisiä timjami-, piparminttu- ja neilikkaöljyjä, jotka
    minimoivat kaikki epämieluisat jälkimaut. Ei sisällä kalan proteiinia, joten käy myös kala-allergikoille... Jotta ei mene mainonnan puolelle niin valmistajaa en kerro.

    Suurin ero käyttämillämme kalaöljyillä on se, että sinun kalaöljy niin kuin kaikki muutkin E-Epa kalaöljyt sulattavat muovimukin yön aikana, jos sitä E-EPAa laittaa muovimukin pohjalle ja tilkka vettä sekaan. Minun käyttämäni ei sulata muovimukia, koska on mahdollisimman luonnollista valmistetta.

    Jokainen voi päätellä, kumpi on parempaa elimistölle :-)

    VastaaPoista
  111. Etyyliesteröity kalaöljy tislataan rasvaisen kalan (esim. sardiinin) luurankolihaksesta ensin samalla tavalla kuin perinteiset kalaöljyvalmisteet (molekyylitislauksella) ja sen jälkeen vielä tyhjiössä. Siinä yhteydessä EPA-rasvahappoon lisätään etyyliryhmä, ja EPAn pitoisuutta lisätään tuntuvasti. (siis keinotekoinen lisääminen) Etyyliesteröityä EPAa merkitään tunnuksella E-EPA. Uusissa E-EPA-kapseleissa on EPA-rasvahappoa yleensä vähintään 70 % (jopa 90 %), kun tavanomaiset kalaöljyt sisältävät sitä vain 12 %. JOS siis keinotekoisesti lisätään EPA-pitoisuutta niin voidaanko silloin enää puhua LUONNONAINEESTA. Ei minun mielestäni.

    VastaaPoista
  112. Mitenkäs sitten, kun purkissa lukee, että kapseli sisältää x mg E-EPAa, niin kuinka suuri osa tästä on itse EPAa? Siis, kun esteri elimistössä irtoaa, kuinka paljon per mg jää EPAa jäljelle? Vai irtoaako esteri elimistössä? Vai olenko ihan pihalla?

    VastaaPoista
  113. EPA ja DHA ovat useimmissa tutkimuksissa todettu biologisesti aktiivimmiksi omega kolmosiksi, siksi niiden määrillä ja suhteella pelleillään.

    Kiista triglyseridimuotoisten ylivertaisuudesta etyyliesteröityihin riippuu kovasti mitä hyötyä ajetaan.

    VastaaPoista
  114. Uskon kuitenkin että myös E-Epa on silti hyvä ja hyödyllinen lisäravinne ilman muuta, jos syö liian vähän rasvaista kalaa...

    VastaaPoista
  115. Jerker levittää täällä(kin) urbaanilegendaa E-EPAsta. Voisitko ystävällisesti kertoa meille, mitä osat sinusta ovat muovia?

    E-EPA on ollut jo vuosia yleisessä käytössä maailmanlaajuisesti, eikä siitä ole raportoitu mitään haittoja sen enempää kuin muistakaan kalaöljyistä. Grammakaupalla käytettynä jotkin yksilöt voivat saada siitä mahatuntemuksia ja löysän vatsan. Mutta kuka sitä nyt grammakaupalla söisikään, kun vähenpikin riittää. Tästä syystä siitä ei tulekaan haittavaikutusraportteja. Ravitsemusterapeutitkin ovat alkaneet suosittaa E-EPAa 1g/vrk mm. muistihäiriöihin ja dementiaan, kuten katsauksessani kerroin.

    Olen antanut E-EPAa lastenlapsillenikin jo 5 vuotta. Ben T. alkoi ottaa sitä 6 kuukauden isässä, lähes 5 vuotta sitten, eikä Ben ole vielä sulanut, vaan kehittynyut normaalisti.

    E-EPA, jota Japanissa yleensä kutsutaan nimellä EPA-E on erittäin hyvin tutkittu kalaöljy. Siitä läöytyy paljon dataa googlaamalla sana E-EPA. Sen metaboliaa on selvitetty perusteellisesti jo vuonna 1988 ilmestyneessä laajassa artikkelissa. Suosittelen Jerkerillekin perehtymistä siihen http://20.fi/3747

    VastaaPoista
  116. Yhdysvalloissa on noussut haloo eräiden kalaöljyvalmisteiden korkeista vierasainepitoisuuksista, kertoo Reuters Health tänään
    http://20.fi/3749

    Bio-Vitan E-EPAn ja CardiOmegan raaka-aine on tutkittu riippumattomissa laboratorioissa, jotka ovat erikoistuneet ympäristömyrkkyjen analytiikkaan. Analyysejä on tehty Suomen Tullilaboratoriossa ja Kanadassa Wellingtoninin laboratoriossa. Tässä jälkimmäisen analyysitodistus
    http://20.fi/3748

    Bio-Vita on tietääkseni ainoa Suomessa kalaöljyjä markkinoiva yritys, joka on julkistanut analyysitulokset öljynsä peroksidiluvusta, anisiidiluvusta ja hapettuneisuutta kuvaavasta TOTOX-luvusta.

    Kanadalainen International Fish Oil Standards (IFOS) ja yhdysvaltalainen Council for Responsible Nutrition (CRN) ovat asettaneet kalaöljyvalmisteille laatuvaatimukset, mm. näiden lukuven perusteella. Bio-Vitan E-EPA sijoittuu korkeimpaan viiden tähden kategoriaan.

    VastaaPoista
  117. Kerrassaan naurettava vastaus Toloselta. Ei minussa ole muovia, mutta jos E-EPA sulattaa muovimukin niin ei se kovin terveelliseltä vaikuta. Saatan olla väärässä. Itse kuitenkin käytän mieluummin oljyjä, jotka eivät sulata materiaalia :-)

    Jos jokin aine esim. sulattaa vaikka terästä niin sitä voi ilmeisesti Tolosen mielestä syödä, koska kehossa ei yleensä ole terästä...

    VastaaPoista
  118. Urbaanilegenda, tarkoittaa kaupungistuneessa yhteisössä kiertävää totena pidettyä mutta tavallisesti todellisuuspohjaa vailla olevaa tarinaa.

    No jokainen voi osoittaa tämän todeksi tekemällä itse kotonaan testin E-EPAlle. Eipä tarvitse tästä sitten väitellä.

    VastaaPoista
  119. Ja voisitko Tolonen lopettaa mainostamisen näillä sivuilla, etkö lukenut Christerin kehotusta?
    Hienoa, että tuot tänne paljon asiantuntemusta, mutta jatkuvasti Biovitan tuotteiden mainostaminen alkaa varmaan käymään lukijoiden hermoille.

    VastaaPoista
  120. Nyt lopetan tämän E-EPA keskustelun toteamalla, että en ole missään vaiheessa sanonut, että se on huonoa, joten miksi tuot jatkuvasti esille noita linkkejäsi erilaisista E-EPA tutkimuksista? Olen vain tuonut faktat esille, jotka ovat siis se, että se E-EPA sulattaa muovia ja toiseksi se ei ole luonnollista, koska siihen on keinotekoisesti lisätty etyyliesteri.

    VastaaPoista
  121. "Jos jokin aine esim. sulattaa vaikka terästä niin sitä voi ilmeisesti Tolosen mielestä syödä, koska kehossa ei yleensä ole terästä...

    Esimerkiksi happi hajoittaa teräksen, mutta hengitän happea silti hyvällä mielihyvällä.

    VastaaPoista
  122. Hyvä anonyymi, loistava vasta-argumentti Jerkerille.

    Olen jo pitkään esittänyt (mm. Sydänoppaassa http://20.fi/3759), ettei kolesteroli ole valtimotautien syy, vaan se on todennäköisesti mikrobiperäinen. Siihen ei ole kolesterolihuumassa uskottu. Nyt mikrobiteoria saa vahvistusta Manhattan-tutkimuksesta, jonka julkaisi Yhdysvaltain Sydänliiton tiedelehti Stroke.

    Amerikkalaiset neurologit mittasivat 861 henkilön seerumista vasta-aineita viittä mikro-organismia (Chlamydia pneumoniae, Helicobacter pylori, sytomegalovirus sekä herpesvirus 1 ja 2) vastaan. Tutkittujen keski-ikä oli 67 vuotta, ja heillä kaikilla oli todettu kaulavaltimon seinämän paksuuntuma (suonen ahtauma). Kävi ilmeiseksi, että kukin aikaisemmin sairastettu infektiotauti (vasta-ainemäärityksen perusteella) liittyi kaulavaltimon seinämän paksuuntumiseen. Mitä useampia infektioita henkilö oli sairastanut, sitä paksumpi kaulavaltimon seinämä oli.

    "Nämä tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan aikaisemmat akuutit tai krooniset tavalliset infektiot, ehkä inflammaatiota pahentaen, myötävaikuttavat valtimonkovettumatautiin (ateroskleroosiin)", päättelevät tutkijat.
    http://20.fi/3758

    Lyhyt lisäselvitys:
    Mikrobi-infektio käynnistää elimistön immuunijärjestelmässä puolustusreaktion tunkeutujia vastaan. Makrofagit eli syöjävalkosolut aktivoituvat ja alkavat syödä viruksia ja bakteereita. Samalla ne käynnistävät inflammaation, jonka tulisi sammua, kun tunkeutujat on tuhottu. Kaikkien ihmisten elimistö ei kykene kuitenkaan sammuttamaan inflammaatiota, vaan se jää päälle hiljaa kytevänä kroonisena tilana eri puolilla kehoa, myös valtimoiden seinämissä, jotka alkavat paksuuntua ja jäykistyä. Inflammaatio voi johtaa myös moniin muihin tavallisiin tauteihin, kuten masennukseen. Monet seikat voivat pitää yllä ja pahentaa inflammaatiota, kuten lihominen ja liiallisen omega-6-rasvahappojen saanti suhteessa omega-3:een.
    Tämän uuden käsityksen valossa kaikkien ihmisten tulisi aina infektioiden aikana ottaa ravintolisiä, jotka vaimentavat ja sammuttavat inflammaatiota. Se ehkäisisi valtimonkovetus- ja muita kroonisia tauteja. Yksi parhaista anti-inflammatorisista ravintolisistä on juuri E-EPA, josta valtimon seinämissä syntyy anti-inflammatorisia nanomolekyylejä, resolviineja.

    VastaaPoista
  123. Iltalehtikin on näköjään saanut samasta tutkimuksesta uutisen Duodecimin kautta
    http://20.fi/3766

    VastaaPoista
  124. Itse käytän säännöllisesti normaalia EPAA, en esteröityä. Omani on jenkeistä New Chapterin täysin jalostamaton kalaöljy, alaskan villilohesta ympäristömyrkkyineen kaikkineen (sis. 16 rasvahappoa). Ruokavalioni muuten on aika kelatoiva (chlorella, spirulina yms), joten tuskin on hätää..

    Olen siinä samoilla linjoilla, että mitä enemmän laitetaan suusta alas kokonaisia, luonnollisia aineita ja vähemmän ihmisinsinöörien pätevyydellä kikkailtuja aineita, niin sen parempi. Luonnossa esiintyvät kompleksit ovat aina meitä edellä, aina.

    MUTTA - mitä tulee terapeuttiseen käyttöön niin esim. vaimoni masennus lähti taittumaan nimenomaan silloin kun otettiin käyttöön E-EPA (pelkkä EPA ei tehnyt samaa). Etyyliesteröinti ei ole luonnollinen prosessi - mutta se tekee sen että rasvahapot irtoavat "glyseroliselkärangasta" ja ovat elimistön vapaasti käytettävissä.

    Tuomitkaa nyt (Matti?) jos menen ihan metsään, mutta olen opettanut itselleni että:
    Luonnollisesti rasvat ovat aina triglyseridejä (glyseroli ja kolme rasvahappoa). Kun syödään rasvaa, elimistön Lipaasi-entsyymi irrottaa glyserolin ja rasvahapot toisistaan. Vasta tämän jälkeen rasvahapot ovat käytettävissä. Etyyliesteröinnissä ei "lisätä" mitään vaan ikään kuin tehdään valmiita vapaita rasvahappoja ilman sitä glyserolia.

    Tästä seuraa että se on HETI elimistön käytössä kun sen syö.

    (ja vissiin on sen verran reaktiivista että ottaa siitä muovistakin jotain itseensä - mutta mitä sitten, niin öljytkin haurastuttaa kumia mutta toistaiseksi emme tule toimeen ilman öljyjä).

    Koska E-EPA on vapaina rasvahappoina ja melkoisen "pienikokoista" niin se myös läpäisee veriaivoesteen loistavasti, toisin kuin kokonainen EPA, jonka pilkkoutuminen aineenvaihdunnassa kestää 2-3 viikkoa ja ei ehkä koskaan pääse aivoihin asti kokonaan.

    Näin olen käsittänyt, että terapeuttinen vaikutus saadaan vain E-etuliitteisellä tavaralla. Aina kun minulta kysytään masennukseen apua, suosittelen E-EPA ja rinnalle normaalikalaöljyä sekä rasvaliukoista antioksidanttia (esim. astaxantiinia).

    VastaaPoista
  125. Kiitos taas asiantuntija Toloselle erittäin mielenkiintoisen tutkimuksen esille tuomisesta.

    VastaaPoista
  126. Uutta tietoa: D-vitamiini ja sydäntaudit

    Dosentti Lamberg-Allardt pelotteli hiljan HS:n haastattelussa, että D-vitamiini voisi muka lisätä valtimoiden kalkkiutumista. Uusi amerikkalainen meta-analyysi kertoo aivan päinvastaista. Raportin julkaisi 2.3.2010 sisätautilääkäreiden lehti Annals of Internal Medicine.

    Tohtori Lu Wang (Brigham and Women's Hospital, Boston) työryhmineen analysoi 17 ajassa etenevää (prospektiivista) satunnaistettua D-vitamiinitutkimusta vuosilta 1966-2009, joissa oli selvitetty tämän vitamiinilisän vaikutusta verisuoniterveyteen, joko pelkkänä D-vitamiinina tai yhdessä kalkin kanssa.

    Yksi tutkimus osoitti D-vitamiinilisän vähentävän johdonmukaisesti dialyysihoitoa saavien aikuisten kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Kahdeksan hoitotutkimusta osoitti D-vitamiinilisän (noin 25 mikrogrammaa päivässä) yksin tai yhdessä kalkin kanssa vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta löydös ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

    "Kohtuullisen suuret tai suuret D-vitamiiniannokset näyttävät vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä, kun taas kalkkilisällä näyttää olevan minimaalinen vaikutus [näihin tauteihin]", päättelevät tutkijat.

    Raportti ei tue dosentti Lamberg-Allardtin väitettä, jonka mukaan D-vitamiini voisi lisätä valtimoiden kalkkiutumista, pikemminkin päin vastoin.
    Abstract http://20.fi/3767
    D-vitamiini ja sydäntaudit
    Dosentti Lamberg-Allardt pelotteli hiljan HS:n haastattelussa, että D-vitamiini voisi muka lisätä valtimoiden kalkkiutumista. Uusi amerikkalainen meta-analyysi kertoo aivan päinvastaista. Raportin julkaisi 2.3.2010 sisätautilääkäreiden lehti Annals of Internal Medicine.
    Tohtori Lu Wang (Brigham and Women's Hospital, Boston) työryhmineen analysoi 17 ajassa etenevää (prospektiivista) satunnaistettua D-vitamiinitutkimusta vuosilta 1966-2009, joissa oli selvitetty tämän vitamiinilisän vaikutusta verisuoniterveyteen, joko pelkkänä D-vitamiinina tai yhdessä kalkin kanssa.
    Yksi tutkimus osoitti D-vitamiinilisän vähentävän johdonmukaisesti dialyysihoitoa saavien aikuisten kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Kahdeksan hoitotutkimusta osoitti D-vitamiinilisän (noin 25 mikrogrammaa päivässä) yksin tai yhdessä kalkin kanssa vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta löydös ei ollut tilastollisesti merkitsevä. " Kohtuullisen suuret tai suuret D-vitamiiniannokset näyttävät vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä, kun taas kalkkilisällä näyttää olevan minimaalinen vaikutus [näihin tauteihin]", päättelevät tutkijat. Raportti ei tue dosentti Lamberg-Allardtin väitettä, jonka mukaan D-vitamiini voisi lisätä valtimoiden kalkkiutumista, pikemminkin päin vastoin.
    Abstract http://20.fi/3767

    Laitoin tämän myös Aaumlehden D-vitamiinikeskusteluun http://20.fi/3768

    VastaaPoista
  127. Aikamoinen määrä kommentteja ja arvaan että lisää tulee. Täytyypä lukea ajan kanssa läpi.

    Minulla olisi Toloselle kysymys liittyen autismi-diagnoosin saaneisiin lapsiin.

    Mitkä (max. 3 tärkeintä) ravintolisät voisivat tuoda teoriassa tai tutkitusti apua autismia sairastavalle lapselle?

    Pubmedistä kävin läpi että erilaisia ruokavalioita on testattu vaihtelevin joskin ainakin osin rohkaisevin tuloksin. Autismiin liittyy havaintoja siitä että suolistossa ei kaikki olisi ihan kunnossa ja tietyt ruoka-aineet aiheuttavat sen seurauksena ongelmia joko autismiin suoraan liittyen tai sitten muita ikäviä juttuja.

    VastaaPoista
  128. Matti Tolonen käyttää runsaanlaisesti terveysblogiani viestintäänsä. Tämä on hieno asia. Matti Tolonen on maailman parhaimpia tutkitun tiedon välittäjiä sellaiseen muotoon, että sitä jokainen ymmärtää.

    Yhteen kysymykseen kaipaisin vastausta: Sulattaako E-EPA muovia?

    Tuskin tuollaisen seikan myöntäminen on minkäänlainen kuolinisku E-EPA bisneksille, sillä kaikkihan me tiedämme mitä tapahtuu jos pistää bensiiniä väärnlaiseen astiaan. Se alkaa vuotaa vähän ajan kuluttua. Matti, avaa meille hieman tätä ongelmakenttää: Miksi E-EPA mahdollisesti sulattaa muovia?

    VastaaPoista
  129. Hei!
    Haluaisin vain kommentoida tätä kirjoitusta sanomalla, että olen itse tuleva lääkäri ja minua hirvittää lääkkeet. Olen ensimmäisellä vuosikurssilla ja tietääkseni se lääkeaivopesu tässä koulussa alkaa kolmannen vuoden jälkeen. Haluaisin silti säilyttää järkeni ja intuitiivisen tunteeni siitä, että ammattikunnaltani jää tiedettä palvoessaan jotain todella oleellista näkemättä. En tiedä miten pystyn siihen saamatta hullun leimaa.

    Mutta siksipä juuri kiitän tohtori Tolosta tästä kirjoituksesta.
    Christeriä olen lukenut jo pitkään. Kunnioitan teidänlaisia kansankielellä puhuvia asiantuntijoita.

    VastaaPoista
  130. Hei Christer,
    tänään vietetään maailman Omega-3-päivää. On siis oikea päivä keskustella myös E-EPAsta, jonka toin ensimmäisenä kaupallisena valmisteena vuonna 2003 Suomeen ja muualle Eurooppaan. Täällä Espanjassakin se on yleisessä käytössä. Kun nyt kerran itse annoit tällaisen syötön, niin potkaisempa pallon maaliin.

    E-EPAa on tutkittu ja sitä käytetään kaikkein eniten Japanissa, jossa se kehitettiinkin 1980-luvun alkupuolella. Sitä kutsutaan siellä nimellä EPA-E. E-EPA on siellä 98,5 prosenttista, siis vielä vahvempaa (ja kalliimpaa) kuin Suomessa (max 90 %). Japanilaiset lääkärit määräävät sitä yleisesti mm. reuman, diabeteksen, alkoholista riippumattoman rasvamaksan ja sydän- ja verisuonitautien hoitoon. Japanin terveysministeriön hyväksymä ja suosittelema päiväöannos on 1800 mg vuorokaudessa. Se on melko paljon, kun otetaan huomioon, että japanilaiset syövät 5-6 kertaa enemmän kalaa ja meriruokaa kuin eurooppalaiset ja amerikkalaiset. Japanilaisten seerumin (tai plasman) EPA-rasvahapon pitoisuus on (ilman kalaöljylisää) noin 3 %, kun se on meillä noin 1 % ja USA:ssa pienempi. 1800 mg/vrk E-EPAa nostaa japanilaisen pitoisuuden noin 5 prosentiiin. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa 500 mg nosti 10-vuotiaiden lasten EPA-pitoisuuden 2,5 prosenttiin, eli lähelle japanilaisten lähtötasoja. Aikuisilla (Jyväskylän yliopiston psykologian opiskelijoilla) 1000 mg/vrk E-EPAa antoi saman vasteen.

    Minulle on tullut vuosien mittaan muutamia ihmetteleviä viestejä siitä, että E-EPA-öljy sulattaa pehmeää muovia, esim. sellaista mitä on kertakäyttömukeissa. Samasta asiasta on joku potilas kysynyt mm. eräältä suomalaiselta verisuonikirurgilta, joka vastasi, että totta on, mutta sillä ei ole mitään merkitystä ihmisen elimistölle, koska emme ole muovia. Niin kinäkin olen vastannut ja se on tyydyttänyt kysyjiä.

    E-EPAsta on julkaistu useita asiantuntija-artikkeleita mm. Fimean (ent. lääkelaitos) TABU-lehdessä "Kalaöljy ja kalanmaksaöljy) http://20.fi/3770
    Duodemimissa ja Suomen Lääkärilehdessä. PubMedissa http://pubmed.gov on tänään 23 dokumenttia hakusanalla E-EPA ja 142 dokumenttia hakusanalla E-EPA. E-EPAa tutkitaan edelleen vilkkaasta. Clinical Trials -rekisterissä http://clinicaltrials.gov/ on vireillä monia uusia tutkimuksia, joissa käytetään E-EPAa.

    E-EPAa on vaikuttavana aineena monissa kalaöljyvalmisteissa, joissa toisena komponentiina on E-DHA. Suomessakin näitä on jo useita markkinoilla. Lääketieteellisessä kirjallisuudessa tästä yhdistelmästä käytetään yleensä nimitystä "prescription omega-3". Tällä haulla PubMedissä on tänään 60 dokumenttia. Haku "ethyl ester omega-3" tuottaa 178 dokumenttia.
    Sydänlääkärit määräävät tätä yhdistelmää potilailleen nykyään jo kaikkialla varsinkin kohonneiden triglyseridiarvojen alentamiseen.

    E-EPAsta tai E-EPA+E-DHA:sta ei ole tullut tietooni yhtään haittavaikutusilmoitusta.

    VastaaPoista
  131. Paljon tuli teksitä taas Matti Toloselta, mutta ei kuitenkaan vastausta Christerin esittämään kysymykseen.

    Minä olen saanut siihen joskus vastauksen "vapaakierron" lääkäriltä, mutta en enää muista mitä siinä luki, ja viestin olen kadottanut... Mutta täältä sen sain: Taija Somppi on Tampereella toimiva verisuonikirurgi. Hän toimii myös Vesterålens Naturprodukter Oy:n "kotilääkärinä".

    VastaaPoista
  132. Olisiko kyseessä puhtasti liukenemisprosessi, ei sulaminen.
    Monet öljythän reagoivat toistensa kanssa.
    Tässäkin tapauksessa kummatkin ovat öljyjä.

    VastaaPoista
  133. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  134. Esimerkiksi suola liukenee veteen, ei sula.
    Jos kaadat suolasta tehtyyn pieneen mukiin vettä, alkaa suola liueta veteen ja näin ollen muki hajoaa.

    VastaaPoista
  135. Tämä on mielenkiintoinen blogi! Mikä lie karman laki johdattanut minut tännekin Olli Postin blogista. Täällä kirjoittaa tohtori Tolonen aivan komeasti tohtori Sundqvistin blogissa. Ja sitten menee Tolonen takalukkoon pienestäkin säröstä hänen rajoittuneessa ajatusmaailmassaan!! Että hänen E-EPAnsa sulattaa muovia??? Ei nyt sentään, eihän Tolosella voi olla mitään epätäydellisiä tuotteita!!!!

    Huomaatteko miten Tolonen on kiemurellut tämän kysymyksen edessä, sulattaako E-EPA muovia? Ja sitten alaston Tolonen, ihan kuten siinä kuuluisassa sadussa, paljastuu kun totuuden laukaisee seuraava kommentti: "Olisiko kyseessä puhtasti liukenemisprosessi, ei sulaminen.
    Monet öljythän reagoivat toistensa kanssa.
    Tässäkin tapauksessa kummatkin ovat öljyjä."

    Juuri näin! Tolonen voi taas pukea vaatteet päällensä, hänen E-EPAssaan ei ole mitään vikaa. Paljastui vain tämä pilleritohtorin neuroottinen pelko, että hänen olisi myönnettävä tuotteissaan ilmenevät puutteet.

    Ei millään pahalla Tolosta kohtaan. Siinä on hyvä mies. Vähän liian innostunut tuotteistaan vaan. Aivan järkyttävää piilomainontaa taas Toloselta tässä kommentointi osastossa. Eikö hän sitä itse huomaa??? Tämä tohtori Christer Sundqvistin erinomainen terveysblogi raivaa tietä avoimelle ravitsemustiedottamiselle ja avaa ehkä Tolosenkin silmät. Siitä hyötyy Tolonen, siitä hyötyy suomalainen tutkimuseliitti, siitä hyötyy tavallinen kuluttaja!

    Hiphei! Tämä oli voimalataus tälle päivälle. Voimalataus joka riittää koko loppuelämäkseni!!!!

    VastaaPoista
  136. Repesin kyllä nauruun, kun luin tämän "Olli Postin -blogista" eksyneen anonyymin todella osuvan ja hauskan kirjoituksen.

    Kyllä minäkin arvostan suuresti Tolosta, mutta on todella ihmeellistä, etteiköhän todella ymmärrä, että täällä ei ole tarkoituksenmukaista mainostaa!!!???

    VastaaPoista
  137. Alaston Tolonen? :)
    Minä kyllä ihmettelen täällä kirjoittelevien ihmisten kemian perusteiden ymmärtämistä.

    Vielä yksinkertainen esimerkki: Voi liuottaa useimmat esim. hintalapuissa olevat liimat. Eli jos levität voita hintalapusta jääneen liiman ja paperin päälle, liukenee liima muutamassa minuutissa ja sen voi pyyhkiä pois. Onko tämä voin käytölle ongelmallista?

    VastaaPoista
  138. Anonyymi kemisti voi ilmoittautua minulle yksityisviestillä. Blogini yläreunassa löytyvät yhteystiedot. Ratkotaan sitten jossakin vaiheessa lisää näitä kemian tehtäviä! Hienoja oivalluksia!

    Älkää lyökö Tolosta liian lujaa! Matti Tolonen on hyvä, mutta myönnän tuotemainonnan koettelevan hermojani.

    Olli Postin blogista ohjautuu tänne terveysblogiini raikkain ajatuksin varustautuneita henkilöitä. Onkohan oivallusten salaisuutena superfoodien nauttiminen?

    Rauhallista päivän jatkoa toivoo blogi-isäntänne!

    VastaaPoista
  139. Näin Omega-3-päivänä ilmestyi kaksi kiinnostavaa vastakkaisia käsityksiä esittävää kirjoitusta omega-3:sta. BBC:n jutun alla on useita hyviä kommentteja.
    BBC News Magazine
    http://20.fi/3777

    Biologi Stephen Daniellsin kiukkuinen vastine
    Nutraingredients.com
    http://20.fi/3778

    Tuotemainontaako?

    VastaaPoista
  140. Laitetaan nyt vielä yksi postaus näin omega-3-päivän kunniaksi. Lupaan etten enää kirjoita tänne mitään.

    Kalaöljy voi parantaa urheilijoiden keuhkojen toimintaa kuormituksen aikana ja sen jälkeen, osoittaa saksalaisten ja iranilaisten painijoiden tutkimus. Sen julkaisi maaliskuun Journal of Science and Medicine in Sport.
    http://20.fi/3751

    Tämä raportti "mainostaa" ihan tavallista peruskalaöljyä. Itse kyllä suosittelisin urheilijoille vahvempaa farmakologista laatua, kuten tekee myös tunnettu amerikkalainen urheilufysiologi Timothy Mickleborough, USA:n uintijoukkueen ravintovalmentaja.
    Adios muchachos!

    VastaaPoista
  141. Matti Tolonen sanoo näin: "Lupaan etten enää kirjoita tänne mitään."

    Christer vastaa: "Älä nyt noin vähästä säikähdä. Jatka toki kirjoitteluasi. Mainostamista täällä ei katsota hyvällä."

    VastaaPoista