tiistaina, maaliskuuta 09, 2010

Trendikästä superfoodia - kananmuna!

***
Dosentti Matti Tolonen tietää
minun rakastavan kananmunia. Siksi hän lähetti minulle lehdistötiedotteen pian julkaistavasta kananmunatutkimuksesta.

Ravitsemustutkijat pitävät jokapäiväistä kananmunaa superfoodina, sillä se ylläpitää terveyttä ja auttaa meitä taistelussa lihavuusepidemiaa vastaan. Pian julkaistavassa tutkimuksessa Nutrition and Food Science -lehdessä, tutkijat sanovat:

Alhaisesta energiamäärästään huolimatta, kananmunat sisältävät erinomaista proteiinia, suorastaan pursuavat kasvua ja palautumista edistäviä aminohappoja. Kananmunissa on D- ja B12-vitamiinia, seleeniä, koliinia ja antioksidantteja.

Tutkimusjulkaisussa käytiin läpi 71 erillistä tutkimusta ja muita asiakirjoja, joissa oli tarkastettu kananmunien ravintotekijöitä ja tämän arvokkaan ruoka-aineen roolia ruokavaliossamme.

Ravitsemustutkijat suosittelevat syömään ainakin yhden kananmunan päivässä.

Montako sinä syöt?

Lisää kirjoituksia kananmunista:

11 kommenttia:

 1. Kiitokset tästä uutisesta. Olen seurannut blogiasi vasta parisen viikkoa enkä ole lukenut aiempia kananmunajuttujasi ennen. Olen vaihtanut puuroaamiaisen kananmuniin ja tuntenut jopa syyllisyyttä, kun päässä ollut vanhakantainen ajatus; kananmuna on pahasta, kananmuna nostaa kolesterolia, kananmunaa vain kahdesti viikossa..... Mutta nyt voin syödä kananmunani hyvällä fiiliksellä.

  VastaaPoista
 2. Välillä iskee kananmunahimo ja silloin tulee keitettyä yksi luomurasiallinen munia. Vedän ne sitten ruususuolan kera. Nam.

  Olen nuoudattanut tuota Ollin filosofiaa että lisään ruokavalioon uusia laadukkaita ruokia. JOs joku ei maistu niin sitten kokeillaan jotain muuta. Paino tippunut 11kg.

  VastaaPoista
 3. Kananmuna on mitä mainiointa evästä. Se sisältää kaikkia muita hiven- ja kivennäisaineita sekä vitamiineja paitsi C-vitamiinia.

  Niin ja nälkä pysyy poissa erittäin pieneen energiamäärään. Sopii siis erityisen hyvin ylipainoisille. Anonyymi antoikin tästä oivan esimerkin.

  VastaaPoista
 4. Törmäsin vahingossa Suomen Sydänliiton sivuilla seuraavaan:

  "SUOMALAINEN MENESTYSTARINA
  Sydäntautien vastustamisyhdistys, sittemmin Suomen Sydänliitto perustettiin tilanteeseen, jossa suomalaisten sepelvaltimotautikuolleisuus oli räjähtämässä käsiin. Meillä oli kyseenalainen kunnia johtaa maailman sepelvaltimotautikuolleisuustilastoja. Nykytietämyksen mukaan elintavat olivat pääsyy synkkään tilanteeseen. Rintamalla miehet oli annostupakoilla opetettu tupakoimaan ja yli puolet miehistä tupakoikin säännöllisesti. Pula-ajan helpotettua syötiin innolla kaikkea sitä mistä aikaisemmin oli ollut puutetta – siis eläinkunnan kovaa rasvaa sisältäviä tuotteita - ja myöhemmin kehitystä vielä vauhditettiin voi- ja munavuorien purkamiseksi toteutetuilla näyttävillä ”Mene munalla töihin” -kampanjoilla."

  Hmm... melko hitaasti muuttuu virallisterveellinen tietämys!

  VastaaPoista
 5. Viikossa menee muutaman kananmunaa, mutta joku varoitteli joskus ettei kannata päivittäin syödä. En muista kyllä miksi mutta sen verran muistan että suositeltiin mielummin viiriäisen munia. Mistähän niitäkin saisi helsingissä? En ole muistaakseni edes nähnyt niitä koskaan. :o

  VastaaPoista
 6. Syön vähintään 6 kananmunaa päivässä.

  VastaaPoista
 7. Paistelinpa tuossa 4 kananmunaa ja omatekoisen ruisleivän päällä tosi herkullista ja tuli täyttävä olo. Söin ohessa lautasellisen kaurapuuroo. Tällä tavalla päivä lähtee hyvin käyntiin. Useimmiten keitän ja en joka aamu syö kummiskaan kananmunia, mut puuron kylläkin joka aamu. Olen kalan ystävä ja syön kalaa suurimmaksi osaksi.
  Nykysuomalaisten suurin ongelma, joka aiheuttaa lihavuutta, sydäntauteja ym. sairauksia on liikunnan puute, stressi, epäsäännölliset elämäntavat. Ennen ihmiset liikkuivat, mut nykyään ajetaan vain autolla ja lapset ovat jo nuorena ylipainoisia. Joka päivä hikistä liikuntaa,säännölliset ruokailuajat ja klo 21.00 nukkumaan ja aamulla varhain ylös! Näin oli ennen.

  VastaaPoista
 8. Aloitin VHH-ruokavalion (elämäntavan) viime elokuun 27 päivä ja olen syönyt n. puoli kiloa 10-11 kpl pieniä kananmunia joka päivä, paistettuna tai keitettynä. Täyttää kai kolesterolitarpeen niukin naukin ja on hyvää ;)

  VastaaPoista
 9. Paljonko on ihmisen kolesterolintarve? Lähde?

  VastaaPoista
 10. Jos syö joka päivä kanamunia niin siitä voi saada erittäin pahan kananmuna-allergian.

  VastaaPoista
 11. Ensimmäinen kommenttini Christerin palstoille... yritin etsiä netistä mutta ei löytynyt: eli mitä hyötyä (ei sotketa etiikkaa vaan puhutaan puhtaasti ravitsemuksesta!) on ostaa luomumunia? Jotkut sanovat että ei merkitystä, toiset sanovat että omega-suhteet ovat normaaleissa munissa vääristyneet eli o6 dominoi. Miten asia on?

  VastaaPoista