**
Tieteellinen näyttö D-vitamiinin terveysvaikutuksista on saanut aikaan valtavan D-vitamiinibuumin eri puolilla maailmaa.Suomessa D-vitamiini on nyt terveyskauppojen, markettien ja apteekkien eniten myymä ravintolisä. Näin asiasta tietää kertoa dosentti Matti Tolonen. Suomen vahvin D-vitamiinivalmiste on nimeltään Tri Tolosen D-vitamiini 50 µg.
Yhdysvalloissa D-vitamiinin myyntikäyrä lähti rakettimaiseen nousuun sen jälkeen, kun TV-persoona Oprah Winfrey kertoi ohjelmassaan, että D-vitamiinin tarve voi olla viisi kertaa suurempi kuin nykyinen viranomaissuositus. Tähän asti D-vitamiinia on myyty lähinnä yhdessä kalkin kanssa, mutta nyt D-vitamiini on yksinään myyntimenestys.
Frost & Sullivan ilmoittaa, että D-vitamiinin myynti kasvoi Yhdysvalloissa 127 % vuonna 2008 ja 117 % vuoden 2009 ensimmäisellä neljänneksellä. Euromonitor kertoo Euroopasta vastaavanlaisia kasvulukuja, ja niiden uskotaan vain suurenevan lähitulevaisuudessa. Mikään ei näytä nyt pysäyttävän D-vitamiinin myynnin lisäystä.
Euromonitorin Ewa Hudson sanoo, että jos EFSA hyväksyy D-vitamiinin terveysväitteet (vaikutuksista immuunijärjestelmään) niin silloin D-vitamiinille avautuu uusi valtaväylä funktionaalisten elintarvikkeiden alueella.
D-vitamiinia tultaneen lisäämään nykyistä useampiin elintarvikkeisiin. Suomessahan sitä alettiin vuonna 2003 lisätä maitoon, mutta esim. Valion maito sisältää D-vitamiinia vain yhden mikrogramman (1 µg) lasillista kohti, mikä on kovin vähän nykykäsityksen valossa.
Tanskassa kampanjoidaan D-vitamiinipillereiden ja kapseleiden puolesta.
Tanskassa kampanjoidaan D-vitamiinipillereiden ja kapseleiden puolesta.
Myös latinalaisessa Amerikassa D-vitamiinin käyttö on kasvussa. Vuosina 2005–2010 Brasiliassa, Kolumbiassa ja Meksikossa lanseerattiin yli 300 uutta D-vitamiinivalmistetta, niistä suurin osa vuonna 2009.
Euroopassa odotetaan viranomaissuosituksen nousevan 50 mikrogrammaan päivässä, ennakoi Nutraingedients.com. Silloin D-vitamiinin myynnin odotetaan suorastaan räjähtävän.
Lähde: Nutraingredients.com, 25.3.2010
Lue lisää ravintolisistä:
Lähde: Nutraingredients.com, 25.3.2010
D-vitamiinista ilmestyy uusia kiinnostavia tutkimuksia ihan liukuhihnalta. Niitä tulee sellaisistakin terveysongelmista, joihin vitamiineja ei ole aikaisemmin osattu yhdistää ollenkaan, esimerkiksi naisten endometrioosiin.
VastaaPoistaUusi toinen tutkimus kertoo, että D-vitamiini ehkäisee naisten lantionpohjan vaivoja. Niistä yleisimpiä ovat peräpukamat, virtsanpidätysongelmat ja ulostusvaikeudet.
Amerikkalainen tutkimus selvitti D-vitamiinin merkitystä 2005-2006 National Health and Nutrition Examination Survey -aineistosta. 23 % naisista valitti lantionpohjan vaivoja. S-D-25:n mitattiin 1881 naiselta. Alle 30 ng/ml eli 75 nmol/l katsottiin merkitsevän puutostilaa.
D-vitamiinin pitoisuus oli merkitsevästi pienempi lantionohjan vaivoista kärsivillä kuin terveillä naisilla. Virtsan pidätyskyvyttömyys oli vähäisintä yli 50-vuotiailla naisilla, joiden S-D-25 oli vähintään 75 nmol/l. Johtopäätös: Suuri seerumin D-vitamiinipitoisuus liittyy vähäiseen lantionpohjan vaivojen esiintymiseen naisilla. http://20.fi/4079
D-vitamiinin aktiivinen muoto 1,25-OH-D3 toimii tulehtuneessa kudoksessa, jossa sillä on omat hyvin tärkeät tarkoituksensa.
VastaaPoistaD-vitamiini on siis erittäin tarpeellinen yhdiste ja esimerkkinä Tolosen toimesta ollut menettely flunssan häätämiseksi kohottamalla D-vitamiiniannosta kuulostaa hyvin järkevältä. Viruksille tulee kuumat oltavat kun elimistön puolustussolut saavat ekstra-annoksen D-vitamiinia.
Jotkut "epäilevät Tuomaat" ovat kuitenkin esittäneet aina välillä että voiko tämä nyt olla niin selvää että D-vitamiinia lisää ja kaikki ongelmat selviää.
On keskusteltu paljon esim. siitä mikä on määrä jolla D-vitamiinilla alkaa olla haitallisia vaikutuksia. Arviot heittelehtivät sinne ja tänne. Tähän on olemassa selityksensä sillä D-vitamiinin saannin turvallista annosta on mahdotonta tietää pitkällä aikavälillä sillä taustalla oleva sairaus tai tulehdus on se mikä määrittelee asian. Terve saattaa kestää ilman haittavaikutuksia enemmän D-vitamiinia kuin kroonisesta tulehduksesta kärsivä.
Jos kroonisesta tulehdussairaudesta immuunijärjestelmän toiminnasta kärsivä käyttää pitkään D-vitamiinia suuria annoksia voi syntyä tilanne, jossa tulehdussolujeh toimesta 1,25-OH-D3:n määrä nousee niin korkealle että sillä alkaa olla haitallisia ominaisuuksia tulehtuneen kudoksen ulkopuolella.
Mitä kiivaampi tulehdus ja aktiivisempi immuunijärjestelmä sitä enemmän makrofagit ja lymfosyytit tuottavat 1,25-OH-D3:a. Tilannetta luonnollisesti monimutkaistaa se että tulehdus voi johtua patogeenista jolloin Dee olisi loogisesti hyvä apu tai sitten se voi olla steriili jolloin D-vitamiinin rooli onkin erikoisempi.
Sen mitä yritän tässä sanoiksi pukea on että sairauden kuntoon saattaminen olisi ensiarvoisen tärkeää. Tulehdus on saatava aisoihin eikä pidä tuudittautua siihen että Dee pilleri hoitaa homman omasta puolesta.
Olisi kiintoisaa saada kommentointi allaolevan linkin artikkeliin A-vitamiinin haitallisista vaikutuksista D-vitamiinin terveyttä edistäviin vaikutuksiin:
VastaaPoistahttp://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/03/16/warning-new-proof-confirms-if-you-take-this-supplement-vitamin-d-will-not-work-as-well.aspx
Aamulehti on näköjään poistanut netistä uutisensa, jossa dosentti Christel Lamberg-Allardt pelotteli taas kansalaisia väittämällä että D-vitamiinista voisi muka olla haittaa terveydelle. Uutisessa väitettiin mm., että D-vitamiini kalkkiuttaisi verisuonia. Kun pyysin esittämään tutkimuksia väitteen tueksi, niitä ei löytynytkään mistään. Meilasin päätoimittaja Matti Apuselle ehdotuksen, että hän laittaisi asiaan perehtyneen toimittajan tekemään artikkelin D-vitamiinin terveyttä edistävästä vaikutuksista, mutta en ole saanut mitään vastausta. Aamulehden linja näyttää olevan "Good news, no news".
VastaaPoistaWestieltä haluaisin tiedustella, mikä on se yleispätevä keino, jolla tulehdus saadaan aisoihin?
D-vitamiini on nyt tosi aktuelli. Uusia tutkimuksia sen terveysvaikutuksista tulvii kaikkialta ja teollisuus hakee EU:n terveysväitteitä käsittelevältä elimeltä EFSA:lta oikeutta käyttää terveysväitteitä mm. immuunijärjestelmän ja lihaskunnon tukemiseen.
VastaaPoistaTeollisuus on kuitenkin pettynyt nuivana tunnetun EFSA:n puutteelliseen asiantuntemukseen ja taipumukseen tyrmätä kaikki terveysväitteet suoralta kädeltä. Eritoten teollisuutta pännivät EFSA:n ja kansallisten viranomaisten sallimat liian pienet D-vitamiinivalmisteille sallimat pitoisuudet. Tyypilliset saantisuositukset eri maissa vaihtelevat 200-600 kansainvälisen yksikön (IU) eli 5-15 mikrogramman (µg) välillä, kun uudet tutkimukset puoltavat vähintään 2000 IU:n (50 µg) täysin turvallista saantia päivässä. Monet asiantuntijat esittävät jo 3000 IU:n (75 µg) saantia. Erään eurooppalaisen tutkimuksen mukaan 50–75 µg:n saanti voisi vähentää sairaanhoidon kuluja 187 miljardia euroa vuodessa.
Tilanne sai Frost ja Sullivanin kirjoittamaan: "[Viranomais] säädökset ovat epäilemättä pääasiallisin D-vitamiinimarkkinoiden potentiaalisen buumin hillitsijä
D-vitamiiniasiaa käsitellään kuitenkin jo terveyspolitiikkaa tekevissä elimissä. Yhdysvalloissa vaikutusvaltainen Institute of Medicine (IOM) valmistee D-vitamiinista katsausta, jonka uskotaan valmistuvan kesällä. Monet ennustavat, että IOM tulee suosittelemaan saantisuosituksen nostoa nykyisestä. IOM saattaa nostaa D-vitamiinin turvallisen ylärajan 10 000 IU:hun eli 250 µg:aan päivässä, mikä vastaa tieteellisen kirjallisuuden näkemystä. [Suomessa reumaprofessori Heikki isomäki suositteli 250 µg:n päiväannosta Helsingin Sanomissa jo vuonna 2001.] Tällöin ravintolisien valmistajat voisivat vaatia viranomaisia hyväksymään nykyistä vahvemmat D-vitamiinivalmisteet.
EU:n elimissä vallitsee kuitenkin nuiva suhtautumistapa vitamiineihin, joten jää nähtäväksi, kuinka tässä asiassa käy.
Euroopan Parlamentti piti juuri tällä viikolla konferenssin D-vitamiinista. Siinä tuotiin esille D-vitamiinin laaja-alainen puutos väestöissä. Irlantilainen MEP Jim Higgins osallistui kokoukseen ja kommentoi sitä näin: “Asiantuntijapaneelin esittämät tilastot yhdessä D-vitamiinin puutteeseen liittyvien sairauksien kanssa osoittavat, että tarvitaan valtavasti työtä yleisen tietouden lisäämiseksi D-vitamiinin ravitsemuksellisen arvon tärkeydestä".
EFSA on julkaissut juuri D-vitamiinin terveysvaikutuksista dokumentin http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1468.pdf jonka kannanotot kirjattaneen pian EU:n lainsäädäntöön.
Vaikka EFSA ei ole noteerannut D-vitamiinin vaikutuksia sydän- ja verisuonterveyteen, saattavat uudet tutkimukset tuoda esille uusia käösityksiä, sanoo Wouter Claerhout (DSM Nutritional Products’ senior marketing manager in human nutrition and health). “Se on vain ajan kysymys", hän tiivistää. Teollisuus ennustaa nykyistä vahvempien D-vitamiinivalmisteiden löytävän tiensä kuluttajille, tavalla tai toisella. Suomessakin on jo 25–50 mikrogrammaan valmisteita vapaassa kaupassa. Solgar on valmistanut Isossa-Britanniassa 55 mikrogramman tuotteita vuodesta 2009. Erityisesti D-vitamiinin suotuisa vaikutus immuunijärjestelmään on herättänyt median ja suuren yleisön kiinnostusta. Yhdysvaltain Office of Dietary Supplements on juuri julkaissut oman D-vitamiinidokumenttinsa http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind.asp
Aihetta käsittelee Nutraingredients.com
http://20.fi/4099
Maanataina on tulossa taas uusi katsaus aiheeseen.
Yleispätevä keino, jolla tulehdus saadaan aisoihin? Siinäpä kysymys. Ensinnäkin en epäile yhtään etteikö D-vitamiinilla saada aikaan mainittuja hyötyjä ja myös minusta kaikkien tulisi huolehtia ettei D-vitamiinitaso laske liian alas.
VastaaPoistaEi liene kuitenkaan kovinkaan epäselvää että ei meille ole yhtäkkiä syntynyt suurta D-vitamiinivajetta jota pitäisi paikata paljon suuremmilla annoksilla kuin ruuasta olisi järkevästi mahdollista saada. Taustalla täytyy olla jotain muuta.
Tuossa edellä esille nostamasi Deen vanhusten lihaskuntoa nostava ominaisuus on ihan looginen jatke Deen "voittokululle". Lihaksia heikentää ja sarkopeniaa aiheuttaa krooninen matala-asteinen tulehdus:
http://jp.physoc.org/content/early/2009/09/11/jphysiol.2009.178319
Esittämääsi kysymykseen yleispätevästä keinosta voisin sanoa että minusta sellainen on ja siitä voitaisiin vaikka joskus keskustella jos kiinnostaa.
Westie kirjoitti,
VastaaPoista"Esittämääsi kysymykseen yleispätevästä keinosta voisin sanoa että minusta sellainen on ja siitä voitaisiin vaikka joskus keskustella jos kiinnostaa."
Kiinnostaisi kovasti seurata keskustelua aiheesta, inflammaatio on yhdistetty niin moneen ikävään vaivaan ja sairauteen.
Westie kerro ihmeessä, mikä se keino on, jos se on käytännössä sovellettavissa terveydenhuollossa.
VastaaPoistaD-vitamiini on esillä tänään Daily maililla (painos 3 miljoonaa) otsikolla
Miksi pohjoisessa elävillä on D-vitamiinin puutetta?
Siinä haastatellaan tohtori Helen Macdonaldia Skotlannin Aberdeenin yliopistosta http://20.fi/4106. Hänen uuden tutkimuksensa mukaan joka neljäs skotlantilainen postamenopausaalinen nainen potee D-vitamiinin puutosta. Mutta ei yksikään valkoihoinen etelä-englantilainen.
Englannissa asuu paljon aasialaisia maahanmuuttajia. Heistä 60 % potee D-vitamiinin puutosta talvisaikaan. Puutteen syynä on yksinkertaisesti liian vähäinen auringonpaiste loka- ja huhtikuun välisenä aikana.
Erikoista kyllä, Isossa-Britanniassa ei ole annettu D-vitamiinille saantisuositusta (kuten esim. Pohjoismaissa on). Nyt Macdonald vaatii viranomaisia antamaan suosituksen. Britanniassa on neuvottu ottamaan aurinkoa 10 minuuttia päivässä, mutta sekään ei riitä, etenkään tummaihoisille pohjoisessa, sanoo Macdonald.
Tri Macdonald vertasi alle 65-vuotiaiden naisten altistumista auringonvalolle Aberdeenissa ja Surreyssa. He kantoivat UVB-valoa mittaavia kortteja, ja lisäksi heidän verestään mitattiin D-vitamiinin pitoisuus 3 kuukauden välein 15 kuukauden kuluessa. Tulosten mukaan Aberdeenissa oli vähäisempi UV-altistus ja vastaavasti D-vitamiinin puutos oli yleisempää. Talvella puutosta oli 25-27 ja kesällä 4,2 prosentilla naisista. Surreyssa asuvilla valkoihoisilla naisilla ei todettu D-vitamiinin puutosta minään vuodenaikana, mutta kylläkin aasialaistaustaisilla. Syynä oli mahdollisesti perinteinen vaatetus, joka esti ihoa valmistamasta D-vitamiinia auringonvalosta.
Daily Mail 28.3.2010 http://20.fi/4104
Valitettavasti artikkelista ei käy ilmi, mikä oli D-vitamiinin puutoksen kriteeri veritutkimuksessa. Olen lähettänyt Helen Macdonaldille emailin (h.macdonald@abdn.ac.uk) ja kysynyt asiaa. Rohkenen veikata, että jos S-D-25:n raja-arvo olisi ollut 75 tai 80 nmol/l, niin puutokset olisivat olleet paljon yleisempiä kuin mitä nyt raportoitiin.
D-vitamiini ja diabetes
VastaaPoistaUusi amerikkalainen tutkimus (http://20.fi/4115) korostaa D-vitamiinin tärkeää merkitystä diabetekseen liittyvien sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Raportin mukaan D-vitamiinin puute on diabeetikkojen keskuudessa yleisempää kuin ei-diabeetikoilla ja puutos lähes tuplaa diabeetikon riskin sairastua sydän- ja valtimotautiin (verrattuna diabeetikkoon, jonka D-vitamiinin saanti on riittävää).
Tässä tutkimuksessa selvitettiin niitä biokemiallisia mekanismeja, joiden avulla D-vitamiini suojaa lisätaudeilta.
Kävi ilmi, että D-vitamiini vähentää diabeetikoilla vaahtosolujen muodostusta (makrofageista eli syöjäsoluista) valtimoiden sisäseinämissä ja myös hapettunutta LDL-kolesterolia (ox-LDL). Samalla insuliinin toiminta kohenee. Havainnot puoltavat D-vitamiinilisän käyttöä diabeteksen täydentävän hoitona.
Entä paljonko diabeetikon ja muiden tulisi ottaa D-vitamiinia? Niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on viitearvojen (75-250 nmol/l) puolivälin vaiheilla. [Toksisuuden raja on kaukana, 500 nmol/l.] Ilman verikoetta ei kukaan voi tietää, onko D-vitamiinin saanti riittävää vai ei.
Onpa mielenkiintoista seurata, kuinka Suomen Diabetesliitto alkaa suhtautua D-vitamiiniin. Tähän asti tämä lääketeollisuuden sponsoroima liitto on pitänyt kaikkia ravintolisiä turhina. Diabetes-lehden päätoimittaja Tarja Sampo on ilmoittanut minulle, että lehti aikoo käsitellä ravintolisiä alkuvuoden numerossaan.
Onkohan jo ollut käsittelyssä,
VastaaPoistaProducts of Vitamin D3 or 7-Dehydrocholesterol Metabolism by Cytochrome P450scc Show Anti-Leukemia Effects, Having Low or Absent Calcemic Activity
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0009907
Itse olen laiska lukemaan otsikkoa pidemmälle...
Westie voisi jo päästää jännityksestä, avaa jo keskustelu!
Janne K:n linkittämä tutkimus osoittaa että D3-vitamiinista muodostuu elimistössä 20(OH)D3:a, jolla on leukemiaa estävää vaikutusta. Tämä alustava raportti tukee käsitystä jonka mukaan vitamiinilisästä voi olla hyötyä verisyövän hoidossa.
VastaaPoistaTämä on mielenkiintoista ja viittaa siihen, että syöpälääkärit ovat tehneet valtavan virheen kieltäessään potilaita käyttämästä vitamiineja ja muita ravintolisiä.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta on nostanut yli 60-vuotiaiden D-vitamiinin päivittäisen saantisuosituksen 20 mikrogrammaan (µg), kertoo MTV:n uutiset tänään. Aikaisempi suositus oli 10 µg/vrk.
VastaaPoistaSuunta on oikea, mutta aivan riittämätön. Se olisi pitänyt nostaa 100 mikrogrammaan tai vielä mieluummin olisi pitänyt antaa biologinen suositus: S-D-25:n pitoisuuden tulee nousta noin 150-160 nanomooliin litrassa (nmol/l). Tämä olisi ollut parempi suositus, sillä eri D-vitamiinin biologinen hyväksikäyttö on erilaista eri ihmisillä. Sama saanti auringosta, ruoasta tai ravintolisästä nostaa eri henkilöiden S-D-25-pitoisuutta eri tavoin. Esim. iäkkäiden iho ei tuota D:tä auringonvalosta yhtä hyvin kuin nuorempien eikä D imeydy yhtä hyvin vanhemmiten. Ikääntymiseen liittyvät monet sairaudet vaatisivat suurempaa D-vitamiinin saantia.
Helen Macdonald vastasi tänään kysymykseeni edellä selostetun skottitutkimuksen johdosta:
VastaaPoistaDear Dr Tolonen
The full study is being peer reviewed at present. In answer to your questions, we measured 25(OH)D and looked at different cut-offs for deficiency.
Best wishes
Helen Macdonald
Toisin sanoen, hän ei kerro mitkä olivat D-vitamiinin puutteen kriteerit, ennen kuin tutkimus julkaistaan tiedelehdessä.
Terveysväitteitä käsittelevä EU:n elin nimeltään European Food Safety Authority’s (EFSA) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) on tullut siihen johtopäätökseen, että "ravinnon D-vitamiinin saannin ja normaalin immuunijärjestelmän toiminnan sekä D-vitamiinin ja tulehdusvasteen välillä vallitsee syy-seuraussuhde, samoin kuin D-vitamiinin ja normaalin lihastoiminnan ylläpidon välillä". Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EFSA tullee hyväksymään D-vitamiinivalmisteille terveysväitteet "tukee normaalia immuunijärjestlemän toimintaa ja vastetta tulehduksiin sekä pitää yllä normaalia lihastoimintaa" (tai jotakin sinne päin).
VastaaPoistaNutraingredients.com 30.3.2010 http://20.fi/4146
EFSA saa piakkoin myös uusia väiteanomuksia D-vitamiinin terveysvaikutuksista sydän- ja verisuonitarveyteen. Se on vain ajan kysymys, sanovat asiantuntijat.
Käytännössä kaikki tämä merkitse sitä, että suomalaisetkin alkanevat syödä D-vitamiinia ruoan lisänä ympäri vuoden.
Grazin yliopistossa on tutkittu professori Pilzin johdolla D-vitamiinin merkitystä sydän- ja verisuonitaudeissa. Uudessa artikkelissaan (29.3.2010) työryhmä kaipaa lisää tutkimusta nimenomaan tältä alueelta. Kirjoittajat toteavat kuitenkin, että jo nyt käytettävissä oleva tieto puoltaa D-vitamiinilisän käyttöä sydäntaudeissa (tarkemmin sanoen sydänlihaksen eli myokardiumin) sairauksissa.
VastaaPoistahttp://20.fi/4150
Haloo, kuulevatko Puska ja Katainen?
VastaaPoistaSan Francisossa toimiva Sunlight, Nutrition, and Health Research Center (SUNARC), on arvoinut, että kanadalaisten seerumin D-vitamiinipitoisuuden (S-D-25) nostaminen keskimäärin 105 nmol:iin/l ehkäisisi vuosittain noin 37 000 kuolemaa eli 16,1 % kuolemantapauksista. Terveydenhuollon kustannukset vähenisivät samalla 6,9 % eli $14.4 miljardia (miinus ohjelman toteutuskulut). Tutkijat ehdottavat, että Kanadan terveysviranomaiset harkitsisivat toimeen ryhtymistä.
Tällä hetkellä kanadalaisten S-D-25 on keskimäärin 67 nmol/l [suomalaisten noin 40 nmol/l ilman D-vitamiinilisää].
Grant WB, Schwalfenberg GK, Genuis SJ, Whiting SJ. Mol Nutr Food Res.
An estimate of the economic burden and premature deaths due to vitamin D deficiency in Canada. Mol Nutr Food Res. 2010 Mar 29. [Epub ahead of print]
http://20.fi/4152
Saksalainen professori Armin Zittermann arvioi, että D-vitamiinin suosituksen nosto ja riittävä saanti säästäisi Saksassa noin 38 miljardia euroa vuodessa vähentyneinä terveydenhuollon kuluina. Suomeen sovellettuna se vastaisi 3 miljardia euroa/vuosi.
VastaaPoistahttp://20.fi/4165
Meilasin tiedon ja linkin Jyrki Kataiselle valtiovarainministeriöön. Samalla kehotin pistämään THL:n kuriin tässä asiassa.
Tämä ei ole enää pelkkä terveyskysymys vaan vakava kansan- ja kuntatalouskysymys.
Edellä mainittu saksalainen professori Armin Zittermann on julkaissut itsekin tutkimuksia D-vitamiinin vaikutuksesta mm. sydäntauteihin. Hänen työryhmänsä raportti ilmestyi 2006 maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä, American Journal of Clinical Nutrition. Tutkijat antoivat 125 sydänpotilalle 9 kuukautta päivittäin D3-vitamiinia (50 µg) + kalkkia (500 mg). Tulosten mukaan D3-vitamiini vähensi tulehdussytokiinejä, minkä uskotaan parantavan potilaiden enustetta.
VastaaPoistahttp://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/83/4/754
Artikelille antaa lisää painoarvoa se, että lehti laati tutkimuksen johdosta pääkirjoituksen
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/83/4/731
Tutkimus puoltaa vähintään 50 mikrogramman D-vitamiinilisää kongestiivista sydämen vajaatoimintaa sairastavlle ihmisille. Suomessakin saa nyt vapaasti 50 µg:n D-vitamiinikapseleita. Jos joku pekää ottaa niin paljon päivittäin, neuvon ottamaan yhden kapselin joka toinen ppäivä. Se tulee edullisemmaksi kuin 25 µg:n nauttiminen päivittäin.
Uusi amerikkalainen tutkimus valottaa sitä, kuinka D3-vitamiini eli 1,25(OH)(2)D voi parantaa kroonisen munuaistaudin ennustetta.
VastaaPoistaD3-vitamiini estää entsyymiä nimeltään TACE (Tumor necrosis factor Alpha Converting Enzyme), joka vaikuttaa haitallisesti munuaisiin. Aina sitä voi oppia uusia ihmeellisiä asioita. Nyt vain tämä pitäisi saada kaikkien munuaispotilaiden ja heitä hoitavan henkilökunnan tietoon.
http://20.fi/4180
Lonkkaleikkaukseen menevien olisi hyvä tietää uudesta brittitutkimuksesta: Sen mukaan lonkkaleikkauksen ennuste paranee, jos D-vitamiinin saanti on riittävää.
VastaaPoistahttp://www.jbjs.org.uk/cgi/content/abstract/92-B/4/496
Suomeksi sanottuna heidän tulisi ottaa D-vitamiinia reilusti ruoan lisänä. Itse suosittelisin ottamaan sitä niin paljon, että S-D-25 nousee tasolle 150–160 nmol/l. Yleensä siiten tarvitaan noin 150 mikrogrammaa päivässä.
D-vitamiinin syöntiä ei kanata lopettaa kesälläkään. Uuden tutkimuksen mukaan D-vitamiini näet suojaa ihoa auringon UVB-säteiden haittoja vastaan. Photochemical and Photobiological Sciences, 2010, 9, 564 - 570 http://20.fi/4181
VastaaPoistaLuettelo ja kartta maailman johtavista D-vitamiinitutkijoista http://20.fi/4182
VastaaPoistaAsia, joka helposti unohtuu, kun ajatellaan kesällä saatavan D-vitamiinin määrää, on että useimmilla ihmisillä on nykyään sisätyö ja lomaa yksi kuukausi. Kun kesällä lähtee töistä vaikkapa kello 16:00, niin on liian myöhäistä saada merkittävästi D-vitamiinia, vaikka aurinko paistaakin vielä pitkään. Auringosta D-vitamiinia saa siis vuodessa yhden kuukauden ajan, plus muutamana viikonloppuna.
VastaaPoistaErittäin perusteltu havainto Karilta tähän yhteyteen! Mutta liian kategorinen!
VastaaPoistaUseimmalla kait loma on kesällä vain 3 viikkoa (viikko säästetään talvilomaksi). Eikä ole tavatonta, että se on vielä pätkissä pitkin virallista kesälomakautta. Tai on kokonaisuudessaan siellä kesäkauden reuna-alueilla.
Vuosilomakausihan alkaa jo vapulta ja viimeiset lomalevat vielä elokuun loppupuolella.
Että lähtökohdat D-vitamiinin "pyydystämiseen" ovat jo teoriassakin huonot suomalaisilla Suomen kesässä.
Andante
Uusi amerikkalainen tutkimus vahvistaa käsitystä, että D-vitamiinin riittävä saanti (vähintään 25 mikrogrammaa päivässä) voi ehkäistä paksusuolen syöpää. Tämä 25 µg/vrk voi nostaa seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) yli 32 ng/ml eli 80 nmol/l, jolloin suojavaikutus on todennäköinen.
VastaaPoistahttp://20.fi/4204
Kommentti: Amerikkalaisille 25 µg/vrk voi riittää nostamaan S-D-25:n yli 80 nmol/l, koska heillä on auringosta saatua "pohjaa", mutta suomalaiset saattavat tarvita paljonkin enemmän D-vitamiinia päästäkseen yli 80 nmol/l. Tämä käy hyvin ilmi Christerin erinomaisesta D-vitamiinitaulukosta.
Kanadan ja Yhdysvaltain mediassa kirjoitetaan Kanadaa koskevasta D-vitamiinin terveys-talousvaikutuksista: D-vitamiinin riittävä saanti ehkäisisi 37 000 turhaa kuolemaa ja 14,4 miljardia dollari vuosittain. Life Extension Foundation
VastaaPoistahttp://20.fi/4212
D-vitamiinin terveystalousvaikutuksista tänään Uusi Fuengirola -lehdessä (sivulla 10) http://20.fi/4225
VastaaPoistaTäältä on näköjään hävinnyt useita viimeaikaisia kommenttejani. Kommentoinnissa taitaa olla jokin tekninen häiriö, sillä esikatseluun ei tule koko tekstiä.
VastaaPoistaTuore haastatteluni D-vitamiinista (14.4.2010) on luettavissa
tästä linkistä http://20.fi/4306
Matti Tolonen, pahoittelen mahdollista häiriötä terveysblogini kommenteissa.
VastaaPoistaYritän laittaa uudestaan hävinneen kommenttini uudesta katsauksesta, joka selvittää, kuinka
VastaaPoistaD-vitamiini torjuu infektioita.
Katsaus julkaistaan toukokuussa lastenlääkäreiden lehdessä The Journal of Pediatrics otsikolla Vitamin D and the Magic Mountain: The Anti-Infectious Role of the Vitamin. Teksti on jo nyt luettavissa verkossa.
Kirjoitus luo historiallisen katsauksen riisitautiin ja turbekuloosiin, joiden ehkäisyssä ja hoidossa auringonvalolla (D-vitamiinilla) on aina ollut tärkeä merkitys. Niin, D-vitamiini todellakin ehkäisee ja hoitaa tuberkuloosia. Siksi parantolat rakennettiin aikanaan Keski-Euroopassa vuoristoon, jossa ilma on ohut ja aurinkoa saa paljon. Katsauksen nimi tulee Thomas Mannin romaanista Der Zauberberg (engl. The Magic Mountain). Tiesitkö muuten, että vuoden 1903 Nobelin palkinto myönnettiin Niels Finsenille siitä hyvästä, että hän oivalsi auringonvalon parantavan ihoturberkuloosia? Sekin kerrotaan katsauksessa.
Katsauksen voi tulkita myös siten, että kaikkien diabeetikkojen ja infektiokierteessä olevien lasten seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) tulee mitata ja jos se on matala, se tulee nostaa riittäväksi D-vitamiinilisällä.
Minun mielestäni "riittävä" on yli 50 ng/ml eli 125 nmol/l. Christel Lamberg-Allardt ja muut D-vitamiinitutkijat ovat suositelleet omassa katsauksessaan peräti 160 nmol/l lapsille, jotka potevat diabetesta, autismia ja muita kroonisia tauteja. Katsokaapa D-vitamiinitaulukosta, kuinka paljon D:tä tarvitaan päivässä, jota pitoisuus nousee noin korkealle!
D-vitamiini moduloi immuunijärjestelmää monella tapaa ja ehkäisee siten myös tavallisia kansantauteja, kuten syöpää, sydän- ja verisuonitauteja, autoimmuunisairauksia (MS-tauti, tyypin 1 diabetes). Tämä ja tuhannet muut uudet D-vitamiiniraportit ovat muuttaneet ja muuttamassa radikaalisti lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden käsitystä D-vitamiinin todellisesta tarpeesta. Pelkästään D-vitamiinin riittäävä saanti voi säästää miljardeja euroja terveydenhuollon menoissa.
Matti Tolonen on täysin oikeassa siinä että jokaisen ja erityisesti kroonisesta sairaudesta kärsivän tulee mittauttaa ja hoitaa seerumin D-vitamiinipitoisuus turvallisena pidetylle tasolle.
VastaaPoistaMatilla on kuitenkin, ehkä taustastaan johtuen, lähestymistapana puutoksen korjaaminen. D-vitamiinin yhteyteen se ei mielestäni kovinkaan hyvin sovi.
Olisi todella toivottavaa että vihdoin päästäisiin keskusteluissa ja pohdinnoissa sinne että miksi meillä on niin paljon syöpää, sydän- ja verisuonitauteja, autoimmuunisairauksia (MS-tauti, tyypin 1 diabetes) kuten edellisessä viestissä on mainittu.
Ainakin osa näistä sairauksista lisääntyy koko ajan ja on jotenkin epäreilua että se tapahtuu erityisesti lasten ja nuorten aikuisten keskuudessa.
Tarvitaan yhteistyötä asian parantamiseksi. Meille ei ole tarjolla auttavaa kättä esim. Amerikasta vaikka eräs korkea-arvoinen terveysvaikuttajamme jaksaa sen puolesta meitä valistaa.
Otetaan itse selvää ja hoidetaan homma!
westie kirjoitti yllä:
VastaaPoista"Matilla on kuitenkin, ehkä taustastaan johtuen, lähestymistapana puutoksen korjaaminen. D-vitamiinin yhteyteen se ei mielestäni kovinkaan hyvin sovi."
Nyt en ymmärrä westien ajatuksenkulkua ollenkaan. D-vitamiinin piilevä puutos on hyvin yleinen (Suomen väestössä 90 % luokkaa), ja se on hyvin helposti todettavissa mittaamalla ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25). Jos se on alle 80 nmol/l, on kyseessä puutos joka on korjattavissa varsin helposti, turvallisesti ja kohtuuhinnalla D-vitamiinilisillä. Tottahan toki D-vitamiinilisää voi ottaa ilman verikoettakin – mutu-tuntumalta –, niinhän useimmat vitamiinien käyttäjät tekevät.
Mikael Fogelholm sanoi tietämättömyyden syvällä rintaäänellä eilen TV-Nytt -uutisissa, ettei ravintolisien käytöstä ole mitään tutkittua hyötyä. Tällaisella asiantuntemuksella ja asenteella varustettu ihminen johtaa Suomen Akatemian terveystutkimusta. Mitä siihen sanot, westie?
westien kommentin loppuosa on mystinen. Voisitko ystävällisesti selventää, mitä oikein tarkoitat?
Fogelholm väitti/julisti vuosi sitten eräässä tilaisuudessa että "eihän kukaan meistä usko että voi(maitorasva) voisi olla terveellistä". En ollut tuolloin samaa mieltä enkä ole edelleenkään. Se kun ei ole uskon asia.
VastaaPoistaTuolla Fogelholmin osoittamalla asenteellisella lähestymistavalla emme ikinä pysty selvittämään missä on vika ja mitä meidän oikeasti kannattaisi tehdä. Ennakkoasenteet ja henkilökohtaiset kaunat pitäisi haudata ja aloittaa pohtiminen sen pohjalta mitä tiedetään ei siis uskota vaan tiedetään.
Tupakka on eräs esimerkki. Sitä on ennen käytetty lääkkeenä ja sillä on positiivisia vaikutuksia tupakoitsijaan. Monet tuntevat itsensä sairaaksi kun yrittävät lopettaa. Se kuitenkin tiedetään tutkimusten kautta että tupakka on monille haitallista eikä tupakointia pitäisi koskaan aloittaa.
Ei tupakointi tapa vaan syöpä tai tulehdusperäiset sairaudet kuten valtimotauti on se mikä tappaa ja tupakoitsijan muita useammin.
Tolonen on täysin oikeassa siinä että inflammaation sopiva kontrollointi on hyvin tärkeää. Tupakointikin on muuten hyvä tulehduksen hillitsijä. Niin hyvä että se jopa lisää syövän kehittymistä ja kasvamista sekä mahdollistaa kroonisten bakteeriperäisten sairauksien kuten periodontitiksen kehittymisen.
Eräs juttu mistä aiemminkin on puhuttu on antioksidanttiteoria. Se on osaltaan ollut sotkemassa kokonaiskuvan muodostamista. Esim. B-karoteeni on tunnettu kasviperäinen antioksidantti mutta sen sijaan että se suojaisi syöpää vastaan se ennemminkin, tupakan tavoin, suojaa syöpäsoluja.
Tämäkään ei ole mielipide vaan asia jonka voi helposti kaivaa esille. Antioksidanttiteorian arvostelusta ei myöskään pitäisi kenenkään suuttua vaan se on täysin selvä että aika korjaa jotkin asiat. Sama koskee muitakin teorioita ja ajatusmalleja. Voin olla myös naurettavilla väitteilläni ihan metsässä.
Enkä muuten väitä että B-karoteeni olisi huono vaan päinvastoin se on aivan erinomainen yhdiste ja sillä olisi paljon käyttöä.
Hivenaineista voi olla puutosta ja se selviää mittaamalla. Myös esim. C-vitamiinista voi olla puutosta ja se on helposti korjattavissa.
D-vitamiini on kuitenkin hiukan eri asia sillä sitä ei voi esim. kierrättää vaan kun se on muutettu aktiiviseen muotoon se on sitten käytetty. Lisääntynyt kulutus kertoo kasvaneesta tarpeesta.
Jos se olisi näin niin eikö silloin kannattaisi selvittää miksi sen tarve ja kulutus on kasvanut. Mihin sitä oikein kuluu?
Meniköhän tämä vielä sekavammaksi.
Kuuntele Vitamin D Councelin perustajan, psykiatri John Jacob Cannellin radiohaastattelu (vajaa tunti). Siitä ilmenee mm. että iho ei muodosta D-vitamiinia auringosta, jos varjosi on pitempi kuin sinä itse.
VastaaPoistaHenkilötietoja Cannellista.
John Cannell on jo viitisen vuotta pitänyt pystyssä sivustoa Vitamin D Council ja julkaissut asiallista uutiskirjettä, jonka kaikki numerot löytyvät tästä linkistä:
VastaaPoistahttp://www.vitamindcouncil.org/releases.shtml
Cannell on siis vankimielisairaalan psykiatri Kaliforniassa ja kirjoittanut useita tutkimusartikkeleita johtavien D-vitamiinitutkijoiden kanssa. Hänen käsialaansa ovat mm. D-vitamiinin ja influenssan suhdetta käsitelleet kaksi tutkimusartikkelia ja teoria autismin ja D-vitamiinin puutteetn yhteydestä.
Kuuntelin juuri haastattelun. Suosittelen!
EU-parlamentin D-vitamiinikokous
VastaaPoistaEuroopan väestö potee D-vitamiinin puutetta, joka yhdistetään nykyisin luukatoon, diabetekseen, astmaan, MS-tautiin, syöpäsairauksiin ja moniin muihin tauteihin, sanovat kokoukseen osallistuneet asiantuntijat. Paine D-vitamiinin saantisuosituksen nostamiseksi kasvaa kaiken aikaa. Koska ruokiin ei voida lisätä riittävästi D-vitamiinia, on sen nauttiminen ravintolisänä (purkista) hyvä vaihtoehto, sanoo kokoukseen osallistunut Irlannin Corkin yliopiston ravitsemuslääketieteen professori Kevin Cashman. Raportin mukaan ihmisiä on vaikea saada ottamaan D-vitamiina ruoan lisänä. Toisena ongelmana on EU:ssa liian heikot D-vitamiinivalmisteet (max 7,5 mikrogrammaa, sanotaan kirjoituksessa, mutta Suomessahan on jopa 50 mikrogramman kapseleita ravintolisinä). Kokouksesta kertoo tänään Nutraingredients.com
Ikääntyvien suorituskyky ja D-vitamiini
Yhdysvalloissa Anaheimissa on pidetty Experimental Biology 2010 meeting, jossa D-vitamiini oli esillä. Wake Forest Universityn tutkimuksen mukaan D-vitamiini parantaa ikääntyvien ihmisten fyysistä kuntoa (suorituskykyä). Tohtori Denise Houston työryhmineen mittasi seerumin D-vitamiinin 2788 henkilöltä, keski-ikä 75 v. Mittauksia tehtiin seurannan alussa ja 2 ja 4 vuoden kuluttua. Koehenkilöitä pyydettiin kävelemään mahdollisimman rivakasti 6 m matka, nousemaan 5 kertaa reippaasti tuolilta ja säilyttämään tasapainonsa seisoessa hankalassa asennossa. Mitä enemmän veressä oli D-vitamiinia, sitä parempi oli kunto. Heikkokuntoisimpien ryhmässä 90 % poti D-vitamiinin puutosta, kertoo Nutraingredients.com
Westie varmaankin hakee kokonaisvaltaisempaa katsantoa erinäisiin puutostiloihin?
VastaaPoistaTerveyshistoria ja –antropologia on kai lapsenkengissä, teorioita pitävämpää ei ole?
Evoluutiokin on iso ehkä :-) , kansien väliin koottuna olisi kiva lueskella vaikka sata vuotta sitten eläneiden D-vitskun ja muiden saannoksista.
Luen juuri Paavo Castrenin opusta Pompeijin menosta ennen tuhoa, kolme todetusti elänyttä nimeä kertoo Castrenin fiktioimana elämästä Pompeijissa.
Kalasta ja merenelävistä tykkäsivät roomalaiset.
Antiikin kulttuurit, Kreikka ja Rooma olivat maantieteellisesti ilmaston, maaperän, meren läheisyyden kannalta melko optimit? Viisi satoa parhaimmillaan vuodessa.
Joku keisari varasi Capraen saaren kalavedet omaan käyttöönsä jne., arvokkaampi eines on aina ollut eliitin etuoikeuksiin itsestään selvänä kuuluva. Joku centenarians.org varmaan on, ja muuta hajatietoa. Poliittisesti arkaluontoista l. top secret, toiset vaan on tasa-arvoisempia?
Miksei anneta luonnon tehdä tulosta omien lakiensa mukaan? No joo...
Kukaan ei varmaan ole poiminut ravitsemusjaterveysjuttuja erikseen ensimmäisistä säilyneistä dokumenteista lähtien? Koonnut, analysoinut ja läntännyt kasaan?
Poikkitieteellisesti, tieteellisesti tai muuten vaan?
En tiedä, onko tämä oikea paikka pyytää kirjallisuusvinkkejä, en ole Cordainiakaan vielä lukenut.
Mikä syö D-vitamiinia, Kevätpörriäisen kysymys-vastaus/vitsipalstaltako vastaus... Viljat, joo, mutta... Puuttuuko yhtälöstä useampi tekijä, vai onko yksi pahis ylitse muiden...
P.S Krokotiilin kakka oli kuulema kuuminta hottia naisten kasvonaamiona, köyhemmät joutuivat tyytymään kyyhkynulosteesta tehtyyn! Kauneudenhoidollisesti, ei naamiaisissa.
Amerikkalainen D-vitamiinitutkimus esitettiin kokouksessa nimeltään American Headache Society (AHS) 52nd Annual Scientific Meeting: Poster 51. Presented June 26, 2010.
VastaaPoistahttp://www.medscape.com/viewarticle/724646
Tulosten mukaan D-vitamiini puute näyttää yleiseltä migreeniä ja muuta päänsärkyä potevilla, samoin kuin kroonista kipua, esim. fibromyalgiaa, reumaa tms. potevilla ihmisillä. Amerikkalainen D-vitamiinin tavoitetaso seerumissa (125 nmol/l) on hyvin korkea verrattuna suomalaisiin lukemiin (noin 40 nmol/l niillä, jotka eivät käytä D-vitamiinilisää).
Tutkijat kaipaavat lisää tutkimuksia D-vitamiinin merkityksestä erilaisissa kiputiloissa. Jo nyt näyttää kuinkin siltä, että särkylääkkeiden syöntiöä voitaisiin vöähentää yksinkertaisesti huolehtimalla riittävästi D-vitamiinin saannista. Christerin taulukon mukaan se on 1–2,5 mikrogrammaa painokiloa kohti päivässä. Näin kesähelteelläkin on syytä muistuttaa D-vitamiinin tarpeesta kesälläkin , sillä kaikkien, etenkään ikääntyvien naisten ja esim. muslimimaahanmuuttajien iho ei ole juuri alttiina auringonvalolle.
Kaksi muutakin uunituoretta artikkelia kiinnittää huomiota siihen, että D-vitamiinin puute voi olla syynä päänsärkyyn. Valitettavasti näiden abstrakteja ei ole käytettävissä.
VastaaPoistaYang Y, Zhang HL, Wu J. Is headache related to vitamin D insufficiency? J Headache Pain. 2010 Jul 3. [Epub ahead of print]
Prakash S. Headache may be related to vitamin D deficiency. J Headache Pain. 2010 Jul 3.
Iltalehti uutisoi tänään Duodecimin toimittaman jutun uusista D-vitamiinitutkimuksista (American Journal of Epidemiology 18.6.2010).
VastaaPoistaUutinen on vääristelty tarkoitushakuisesti niin pahasti, etten voinut vastustaa kiusausta kommentoida sitä
lehden keskustelussa.
Tällainenkin juolahti mieleen; Käsittääkseni yleinen käsitys, lähes konsensus on, että auringosta ei voi saada liikaa D-vitamiinia.
VastaaPoistaMiksei voi, pitkä talvi ja silleen. Yhtäkkinen UVB-pommi... Muutenkin on kaikenlaista metabolista, hormonaalista ja mitäkaikkea häiriötä ihmisillä.
Keepin' it simple! :)
Nk. Auringonpistos... Kaikenlaista.
Hei! Minkähän merkkistä D-vitamiinia olisi hyvä syödä? Onko niillä eroa? En haluaisi ruveta nappailemaan moskaa.
VastaaPoistaItse olen syönyt Carlson Labsin vamistetta. Ei vaan taida saada Suomesta.
VastaaPoistaJuu, Carlsonin ryyniä suosittelen minäkin. Se 2000 IU aikuisille ja 1000 IU lapsille on hyvä basis D-vitamiinistatuksen säilyttämiseen !
VastaaPoistaIherbistä löytyy molempia.
HS julkaisi verkossa Duodecimin toimittaman uutisen, jonka mukaan D-vitamiinin puute voi haitata veren sokeritasapainoa. Alunperin lähes 10 000 amerikkalaisen tutkimuksen julkaisi Diabetes care -lehti. Tutkijoiden mukaan D-vitamiinia pitäisi mitata verestä henkilöiltä, joiden "pitkä sokeri" eli glykohemoglobiini (HbA1c) on koholla. Ja toisin päin, sokeria pitäisi mitata niiltä, joiden D-vitamiini on vähissä.
VastaaPoistaTämän jutun ilmestyminen HS:n sivuille on merkittävä, sillä HS on vastustanut ankarasti kaikkia ravintolisiä.
Jo nyt, tämä kesä antaa viitteitä D-vitamiinin vaikutuksista... Syssymmällä voisi kysellä lukijoiden kokemuksia auringon vaikutuksesta... Ihmiset saa väkisinkin jonkin verran Deetä? Kaikki kesät eivät ole samanlaisia...
VastaaPoistaYmmärtäisivät vielä UVB:n ja UVA:n eron. I don't know, but I been told. Been there...^^
HS on tosiaan 'radikalisoitunut'.
JK
The New York Times kirjoitti 26.7. 2010 hyvän artikkelin D-vitamiinista.
VastaaPoistaD-vitamiini ja teini-ikäisten valtimoterveys
VastaaPoistaD-vitamiinilisä, 50 mikrogrammaa päivässä, vähentää teini-ikäisten valtimoiden jäykkyyttä, ilmenee amerikkalaisen Georgian yliopiston tutkimuksesta nimeltään Vitamin D Supplement Study for Adolescents. Georgia kuuluu Yhdysvaltain aurinkoisiin etelävaltioihin. Tutkimus tehtiin tummaihoisilla nuorilla. "Valtimonkovetustauti [ateroskleroosi] alkaa nuoruuden aikana, ja siksi primaariehkäisy tulisi aloittaa nuoruusvuosina”, kirjoittavat tutkijat artikkelissaan. Lue lisää suomeksi
D-vitamiini ja Parkinsonin tauti
VastaaPoistaMini-Suomi-tutkimuksen tuloksia selostetaan laajalevikkisessä, lääkäreille tarkoitetussa MedScapessa. Tutkimus viittaa siihen, että D-vitamiinin puute saattaa myötävaikuttaa Parkinsonin taudin syntyyn ja etenemiseen. Havainto puoltaa D-vitamiinin käyttöä taudin hillitsemisessä.
10 000 IU (250 µg) D-vitamiinia
VastaaPoistaKardiologi William Davis kertoo blogissaan Joannasta, joka tarvitsit 10 000 IU eli 250 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, ennen kuin hänen seeruminsa D-vitamiinin pitoisuus (meillä merkitään S-D-25) nousi ihanteelliselle tasolle. Joannan lääkäri meni sokkiin ja väitti annosta myrkylliseksi. Lue, kuinka Davis asiaa kommentoi.
Intersitiaalisissa keuhkosairauksissa vallitsee usein D-vitamiinin puutos, ilmenee Chest-lehdessä julkaistusta uudesta raportista.
VastaaPoistaKysymys kuuluu: Osaavatkohan suomalaiset lääkärit ja muut tervedenhuollon ammattihenkilöt neuvoa ihmisille (eritoten tupakoitsijoille) riittävää D-vitamiinin käyttöä? Vai pelotellaankohan heitä edelleen D-vitamiinin yliannostelun vaaroilla?
D-vitamiinin puute on yleinen dialyysihoitoa saavilla ihmisillä (joista suuri osa on diabeetikkoja), ja se lisää heidän sydänkohtauksiaan ja -kuolleisuuttaan, ilmenee uudesta saksalaisesta tutkimuksesta. Tässä työssä ei annettu D-vitamiinilisää, mutta sen vaikutuksen tutkimista suositellaan. Kannattaako dialyysipotilaiden jäädä odottelemaan kenties vuosien kuluttua julkaistavia tutkimuksia, vai alkaa heti ottaa D-vitamiinia ruoan lisänä?
VastaaPoistaD-vitamiinilisä nostaa tehokkaammin maahanmuuttajien S-D-25:ttä kuin suositeltu auringonotto kesäaikaan, kertoo uusi hollantilainen tutkimus.
VastaaPoistaKokeessa annettiin D:tä päivittäin 800 IU (20 µg) tai 2500 µg joka kolmas kuukausi. Alussa S-D-25 oli keskimäärin vain 23 nmol/l. Puolessa vuodessa 20 µg/vrk nosti sen 53 nmoliin/l ja 2500 µg/3 kk lukemiin 50 nmol/l. Auringonotto nosti lukemat 29 nmoliin/l. Seerumin PTH väheni kaikissa kolmessa ryhmässä, eniten kuitenkin D-vitamiinia saaneilla.
University of California Riversiden biokemian ja biolääketieteen emeritusprofessori Anthony Norman vaatii koko maailmaa muuttamaan suhtautumista D-vitamiiniin ja nostamaan sen päivittäisen saannin suosituksen 50–100 mikrogrammaan (µg) eli 2000–4000 kansainväliseen yksikköön (IU).
VastaaPoistaNorman osoitti ensimmäisenä maailmassa jo vuonna 1967, että D-vitamiini muuttuu elimistössä steroidihormoniksi. Vuonna 1969 hänen työryhmänsä löysi D-vitamiinireseptorin (VDR), joka on välttämätön, jotta D-vitamiini voi vaikuttaa yli 37 eri elimessä.
Yliopiston tiedote 9.8.2010 http://20.fi/5247
Suomen vahvimmat D-vitamiinikapselit sisältävät 50 µg. Ne ovat ravintolisiä, joita saa terveyskaupoista ja tavaratalojen luontaistuoteosastoilta. Apteekit ovat ollet hitaita ottamaan niitä valikoimiinsa, koska lääketehtaat eivät vielä markkinoi niitä.
Puolassa 23 asiantuntijaa, joita johtaa Prof. Anna Dobrzańska, on äskettäin julkaissut suosituksen D-vitamiinin päivittäisestä saannista. Ohje on tarkoitettu lääkäreille, ja se on julkaistu puolalaisissa lääkärilehdissä. Suositus on seuraava:
VastaaPoista- lapset 10 µg
- lihavat lapset 20–25 µg
- aikuiset 20–25 µg
S-D-25-suositukset:
- lapset 50–150 nmol/l
- aikuiset 75–200 nmol/l.
D-vitamiinista kiinnostuneille tiedoksi myös johtavan D-vitaminitutkijan, sisätautiopin professori Michael F. Holickin (Tufts University in Boston) uusi D-vitamiinikatsaus
Kuuntele BBC:n radio-ohjelma D-vitamiinista (1.8.2010, 25 minuuttia). Siinä haastatellaan useita maailman johtavia asiantuntijoita, mm. professori Reinhold Viethiä (Kanada).
VastaaPoistahttp://www.bbc.co.uk/programmes/b006qnx3
Eurooppalaiset ikäihmiset potevat yleisesti D-vitamiinin puutosta, joka alentaa heidän henkistä (kognitiivista) suorituskykyään, osoittaa uusi irlantilainen tutkimus. Siihen osallistui 387 henkilöä, iältään 55–87 vuotta. S-D-25 oli <30, <50 ja <80 nmol/l 12, 36 ja 64 %:lla tutkituista läpi vuoden. [Huom! Prosenteista tulee yhteenlaskettuna 112, mutta se johtuu siitä, että ryhmät ovat osittain päällekkäisiä. Siis 64 %:lla S-D-25 oli alle 80 nmol/l.] Mitä matalampi S-D-25 oli, sitä kehnommat tulokset muisti- ym. testeissä. Raportin julkaisi arvostettu lehti European Journal of Clinical Nutrition http://20.fi/5277
VastaaPoistaSama pätee todennäköisesti suomalaisiin, joiden veren D-vitamiinin pitoisuudet ovat vielä pienemmät kuin irlantilaisilla.
Minulla olisi tyhmä kysymys: missä voi tavallinen ihminen mittauttaa D-vitamiinipitoisuuksiaan ja muita suojaravinnepitoisuuksiaan? Kuka sellaisia mittauksia tekee? Terveyskeskuksesta jos semmoisia kysyy niin nehän vaan nauravat. Onko suomessa joku paikka/klinikka/terapeutti/laboratorio, jossa tavallinen talliainen voisi testata ravitsemustilansa ja suojaravinteiden tarpeensa?
VastaaPoista"Ei mitään kalaöljyjä eikä muitakaan luontaistuotteita. Ne sotkee veriarvot ja sitten ei näe miten lääkkeet vaikuttaa. Vitamiineja saa ruuasta ihan tarpeeks ja D-vitamiinia saa auringosta." Jotenkin näin suhtautui terveyskeskuslääkäri diabeetikkoisäni ravitsemukseen. Luulen, että tämmöisen kohtelubn saa suurin osa tavallisista diabeetikoista ja sydänpotilaista.
yksi äiti
No tuollaisiin "lääkäreihin" auttaa se, että vaihtaa lääkäriä, jos suinkin mahdollista.
VastaaPoistaSuomessa pitäisi siirtyä jenkkimalliin eli itsehoitoon ja terveysmarkkerien tarkkailuun kotitestein, eikä keskittää kaikkea arvauskeskusten ylityöllistetyillä lääkäreille. Samalla hoidon ja ruokavalion yksilöinnistä tulisi paljon helpompaa.
D-vitamiinitestejä saa yksityisellä, hintahaitari käsittääkseni 15-80 e.
Kaikki yksityiset kliiniset laboratoriot voivat ottaa verinäytteen seerumin D-vitamiinin (S-D-25) määritystä varten. Monissa kunnissa myös terveyskeskukset ja yritysten työterveyshuollon yksiköt ottavat näytteitä. S-D-25 on todennäköisesti suomalaisen tärkein verikoe. Moni yllättyy nähdessään, miten huomattava puutos hänellä on. Joillekin puutos on kohtalokkaampi kuin toisille. Uudet tutkimukset kertovat että esim. astmakohtaukset ja niiden vaikeus korreloivat D-vitamiinin puutteeseen (lapsilla ja aikuisilla).
VastaaPoistaMeitä on peloteltu vuosikymmeniä D-vitamiinin yliannostelun vaaroilla. Missä kulkee yliannostuksen raja? Vitamiinien tunnetuimpiin vastustajiin kuuluva professori Antti Aro kirjoitti Duodecimiin jo 5 vuotta sitten, että aikuinen voi ottaa turvallisesti 100 mikrogrammaa (µg) ja lapsi 25 µg päivässä, jatkuvasti.
Vitamin D Councilin "vetäjän", psykiatri JohnCannellin mukaan toksisen annoksen raja kulkee jossakin 1250 µg:n (50 000 IU) paikkeilla. Joillekin se voi aiheuttaa haittaa, mutta ei kaikille. Lue artikeli.
Huhu kertoo, että Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunta olisi nostamassa 3–6-vuotiaiden saantisuositusta 7,5 -> 10 µg:aan. Suunta on oikea, mutta määrä aivan liian pieni. Johtava amerikkainen D-vitamiinintutkija professori Anthony Norman ehdottaa 50–100 µg/vrk.
S-D-25:n tule olla pysyvästi yli 80 nmol/l, mieluummin 125–150 nmol/l paikkeilla. Täysin turvallinen yläraja on 250 nmol/.
Skotlannissa järjestetään huippukokous D-vitamiinista 21.9.2010. Aloitteen tekijä on koulupoika Ryan McLaughlin, 15. Kokouksessa puhuu mm. Skotlannin terveysministeri. Ministeriö on laatinut väestölle ohjeet D-vitamiinin puutteen ehkäisemiseksi. Lue lisää
VastaaPoistahttp://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1820
Milloinkahan Suomessa saadaan aikaan jotakin vastaavaa?
D-vitamiini ehkäisee kohdunrungon (endometriumin) syöpää, osoittaa professori Leena Hilakivi-Clarken työryhmän hiirillä tekemä tutkimus. Hilakivi-Clark toimii syöpätautien professorina Yhdysvalloissa Georgetown University Lombardi Comprehensive Cancer Centerissä, Washingtonissa.
VastaaPoistaD-vitamiini ehkäisi tehokkaasti endometriumin syöpää lihavilla hiirillä. Hiiret oli geenimanipuloitu sairastumaan tähän syöpään. Verrokeista sairastuikin 67 %, mutta D-vitamiinia saaneista vain 25 %. D-vitamiini ei suojannut normaalipainoisia hiiriä tältä syövältä.
"D-vitamiinin on osoitettu ehkäisevän monia syöpätauteja, mutta kohdunrungon syövässä se suojaa vain lihavia”, sanoo Leena Hilakivi-Clarke. ”Jos tulokset vahvistetaan [muissa tutkimuksissa], voi D-vitamiinin käyttö olla ihanan yksinkertainen keino vähentää endometriumin syöpää”, hän lisää.
Hilakivi-Clarke kehottaa syöpäriskistä huolestuneita naisia pitämään painonsa normaalina ja ottamaan D-vitamiinilisää tai oleskelemaan auringossa. D-vitamiinilla on monia muitakin terveysvaikutuksia kuin tässä hiirikokeessa esille tulleet, hän muistuttaa.
News.xinhuanet.com
Kohdun runko-osan eli endometriumin syöpä on vanhojen naisten tauti: Vain alle kymmenen prosenttia potilaista on alle 50-vuotiaita. Ikääntyvät naiset ovat usein ylipainoisia tai lihavia. Myös diabetes suurentaa taudin riskiä. Se on suurempi ylemmissä sosiaaliluokissa kuin alemmissa.
Ylen sivuilla ravitsemusterapeutti neuvoo ja valistaa, plus hyvä kommentti,
VastaaPoistaIso D on kiistanalainen vitamiini
http://yle.fi/alueet/keski-suomi/2010/09/iso_d_on_kiistanalainen_vitamiini_2002484.html
UV-lampuista on ollut juttua satunnaisesti D-keskusteluissa,
24.9.2010 LL Katja Vähävihu: Heliotherapy and Narrow-band UVB Improve Vitamin D Balance (Ilmastokuntoutus ja kapeakaistainen UVB-valohoito parantavat elimistön D-vitamiinitasoa)
"Kapeakaistainen UV-B-valohoito osoittautui tehokkaaksi ihon D-vitamiinituotantoa ajatellen. Vain kasvojen, kaulan ja käsivarsien altistaminen nosti D-vitamiinitasoa yhtä hyvin kuin koko iholle saatu valotus. D-vitamiinitason nousuna saatu hyöty säilyi vähintään 1 - 2 kuukautta. Pienet annokset kapeakaistaista UV-B säteilyä voisivat olla tehokas ja turvallinen vaihtoehto D-vitamiinin puutoksen korjaamiseen."
http://www.uta.fi/laitokset/kirjasto/julkaisukeskus/vaitos.php?item=51937
Olisikohan tuossa järkeä, säteilyttää itseään puoli tuntia päivittäin...
Mistähän saisi kapeakaistaisen UV-lampun.
Lampussa pitäisi ehkä olla ajastin, ettei esim. sohvalle nukahdettuaan aivan käristyisi!
Kiintoisa havainto, että käsivarsien, kaulan ja kasvojen altistaminen tehosi yhtä hyvin kuin koko vartalon altistaminen.
Adaptaatio ilmeisesti, ja kertonee Deen tärkeydestä.
D-vitamiini auttaa laihtumaan ja hallitsemaan painoa, osoittaa uusi israelilainen tutkimus. Sen painoarvoa lisää se, että tulokset julkaistiin maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä American Journal of Clinical Nutrition.
VastaaPoistaD-vitamiinin vaikutus on yhtä hyvä vähärasvaista, vähähiilihydrattista ja Välimeren ruokavaliota noudattavilla.
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2010.29355v1
D-vitamiinin riittävä saanti, niin että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on vähintään 75 nmol/l, nostaa testosteronin ja SHBG:n (sex hormone-binding globulin) pitoisuuksia [ihanteellisiksi] ja lisäävät vapaan androgeeninin indeksiä (Free Androgen Index, FAI). Mitä vähemmän seerumissa on D-vitamiinia, sitä vähemmän on myös testosteronia ja SHBG:tä ja sitä pienempi on FAI. Ne kaikki ovat miehille tärkeitä, sillä ne pitävät yllä (mies)kuntoa ja vähentävät sairastumisen riskiä ja ylikuolleisuutta. Aikaisempi 18 randomisoidun tutkimuksen meta-analyysi osoitti, että D-vitamiinin riittävän saanti vähentää ennenaikaista kuolleisuutta. Nyt julkaistu The LUdwigshafen RIsk and Cardiovascular Health (LURIC) –tutkimuksen aineisto käsitti 2299 miestä, keski-iältään 62 ± 11 vuotta, joille oli tehty sepelvaltimoiden varjoainekuvaus (angiografia) vuosina 1997–2000. Clin Endocrinol. 2010;73(4):243-248. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20050857
VastaaPoistaTulokset puoltavat D-vitamiinin käyttöä ikääntyvien miesten ravintolisänä niin, että S-D-25 ylittää 75 nmol/l. Yleensä siihen tarvitaan Suomessa vähintään 1 mikrogramma painokiloa kohti päivässä. Itse otan nyt 100 µg/vrk.
D-vitamiinin puute altistaa skitsofrenialle
VastaaPoistaPsykiatrian professori Raimo K. R. Salokangas selostaa Suomen lääkärilehdessä tanskalaista tutkimusta, jonka mukaan raskaudenaikainen suhteellinen D-vitamiinin puutos näyttää altistavan syntyvän lapsen skitsofrenialle. Odottavien äitien D-vitamiinin saantiin tulisikin kiin- nittää huomiota erityisesti silloin, kun raskaus sattuu talviaikaan.
Jo aiemmin on tiedetty, että talvikuukausina syntyneillä on hieman keskimääräistä suurempi riski sairastua skit- sofreniaan. Erääksi syyksi tähän on arveltu talveen ajoittuvaa odottavien äitien D-vitamiinivajausta ja sen haitallista vaikutusta sikiön keskushermoston kehitykseen. Tanskalaisesta, vuosina 1981–1994 syntyneiden rekisteriaineis- tosta poimittiin 424 skitsofreniaan sai- rastunutta ja yhtä monta verrokkia, joil- ta molemmilta oli syntymän jälkeisestä napanuoran verestä määritelty 25-hyd- roksi-D3-vitamiini.
Tutkimuksessa havaittiin, että napa- nuoran D-vitamiinitaso, jonka keskiarvo oli 35,9 (mediaani 32.3) nmol/l, vaihteli lapsen syntymän vuodenajan mukaan. [Ihannepitoisuus on vähintään 75 nmol/l.]
Eniten D-vitamiinia oli kesäsyyskuussa syntyneillä ja vähiten tammi– maaliskuussa ja marras-joulukuussa syntyneillä. Lisäksi havaittiin, että maahanmuuttajien lapsilla D-vitamiinitasot olivat merkitsevästi alhaisemmat kuin kantaväestön äitien lapsilla (keskiarvo 29,3 vs 36,8 nmol/l). Kun D-vitamiinitasot arvot jaettiin kymmenesosiin, osoittautui, että skitsofrenia oli kolmessa alimmassa ryhmässä noin 2 kertaa muita yleisempää.
Tutkijoiden yllätykseksi skitsofrenian riski oli 1,7 kertaa suurempi myös korkeimman D-vitamiinitason kymmenenneksessä. Tämä löydös saattaisi selittyä siten, että korkeat 25-hydroksi-D3-vitamiinitasot voisivat johtua geneettisestä puutoksesta, minkä seurauksena tämä D-vitamiinin inaktiivi muoto ei riittävässä määrin muutu aktiiviseksi (1,25(OH)2D3), jolloin tosiasiassa nämäkin lapset kärsivät D-vitamiinipuutoksesta.
Joka tapauksessa tutkimuksen keskeinen löydös oli, että suhteellinen D- vitamiinipuutos näyttäisi altistavan skitsofrenialle. Niinpä talviaikaan odottavien äitien D-vitamiinin saantiin pitää kiinnittää huomiota, ja erityishuomiota tarvitsevat maahanmuuttajaäidit.
McGrath JJ, Eyles DW, Pedersen CB ym. Neonatal vitamin D status and risk of schizophrenia: a population-based case-control study. Arch Gen Psychiatry 2010;67:889–94.
Lähde: Suomen Lääkärilehti.
D-vitamiinin puute lisää diabeetikkojen sydän- ja kokonaiskuolemien riskiä, kertoo 15 vuotinen seuruututkimus Tanskasta (Diabetes Care 2010). Siihen osallistui 289 tyypin 2 diabeetikkoja. D-vitamiinin pitoisuus seerumissa (S-D-25) oli keskimäärin noin 36 nmol/l (hajonta 5–137), mikä vastaa suomalaisia lukemia. Alle 14 nmol/l katsottiin merkitsevän "vakavaa puutetta".
VastaaPoistaSeuruun aikana 196 potilasta (68 %) kuoli. Kaikkien kuolemantapausten ja sydänkuolemien riski oli kaksinkertainen "vakavassa puutteessa" verrattuna ylimpään desiiliin. D-vitamiinin puute assosioitui kuolemiin riippumatta esim. albumiinin erityksestä virtsaan, "pitkän sokerin" (HbA1c) lukemista, taudin kestosta ja perinteisistä sydäntaudin riskitekijöistä (kolesteroli ym.). Tässä tutkimuksessa ei annettu D-vitamiinia ravintolisänä.
Full Free Text
D-vitamiiniasiantuntija Christel Lamberg-Allardt varoittaa: Älkää syökö liikaa D-vitamiinia. Itse C L-A esiintyy lääketehtaan D-vitamiinimainoksessa oikein kuvan kanssa. Kyseinen mainos on täynnä laittomia terveysväitteitä. Nyt C L-A varoittaa, että lääketehtaat tuputtavat liian isoja D-vitamiiniannoksia. Maito ja kala riittävät hyvin, hän väittää. Itse hän on muualla julkisuudessa kertonut ottavansa D:tä purkista. "Älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä opetan."
VastaaPoistahttp://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/10/1205987
D-vitamiinista on julkaistu uusi raportti (Counsil for Responsible Nutrition. Sen mukaan D-vitamiini on turvallista aina 250 mikrogrammaan asti päivässä nautittuna.
VastaaPoistaKaksi uutta amerikkalaista tutkimusta tukee käsitystä, jonka mukaan D-vitamiini ehkäisee rinta- ja paksusuolisyöpiä. Tutkimuksia rahoitti mm. Yhdysvaltain terveysvirasto. USA:ssa odotetaan uusia D-vitamiinin saantisuostuksia. Lue lisää suomeksi
Tämän päivän Hesarissa oli artikkeli D-vitamiinistä.
VastaaPoistaTodettiin, että suomalaisilla on sen suhteen puutosta. Mutta varoiteltiin liialllisesta D-vitskun nauttimisesta. Sanottiin liian ison saannin aiheuttavan syöpää. Suositeltiin sitä 10 milligrammaako se nyt sitten on se VRN:n virallinen suositus. Siinä toimitaja ilmoittikin lähteekseen juuri tämämn virallisen tahon.
Kyllähän aina hetken arveluttaa, kun itsekin olen nauttinut jopa 100 milligrammaa/vrk. Ja ihmetyttää ristiriita siinä, että virallisterveellisessäkin yhteydessä tasoa 70 mmol/lr luonnehditaan tyydyttäväksi. ei siis vielä mitenkään hyväksi saatikka vaaralliseksi. En nyt muista tarkkaa ilmausta, mutta noin sen tulkitsin labravastauksesta; olen parikin kertaa mittauttanut tuon arvon.
Niin siihen ihmetyksen aiheeseen. Ristiriidan nään siis siinä, että jos suositellaan vain 10 milligramman tai jopa 20 milligramman vuorokausisaantia, niin ei sillä millään pääse edes lähelle tuota 70 millimoolia.
Toisaalla tässä blogissa tehtiin kaavio saannin ilmentymästä S-D-25-arvona suhteutettuna painoon. Ja minunkin tapaukseni mukaili tuota Christerin käyrää. Jotta pääsis edes 70 millimooliin, minun piti ottaa purkista noin 75 milligrammaa päivässä, ja sitten se noin 100 milligramman nautinta vasta nosti S-D-25-arvon yli 100 millimoolin.
Mutta onko tosiaan niin, että liiiallinen D-vitamiinin saanti aiheuttaa syöpää? Onko siitä tutkimustuloksia? Niin tuossa Hesarin tämänpäiväisessä D-vitamiinijutussa suoraan ja suomeksi yksikantaan selvästi todettiin.
Kyselee
Andante
Eilisen Hesarissa (31.10.10) oli artikkeli D-vitamiinistä.
VastaaPoistaTodettiin, että suomalaisilla on sen suhteen puutosta. Mutta varoiteltiin liiallisesta D-vitskun nauttimisesta. Sanottiin liian ison saannin aiheuttavan syöpää. Suositeltiin sitä 10 milligrammaako se nyt sitten on se VRN:n virallinen suositus. Siinä toimitaja ilmoittikin lähteekseen juuri tämän virallisen tahon.
Kyllähän aina hetken arveluttaa, kun itsekin olen nauttinut jopa 100 milligrammaa/vrk. Ja ihmetyttää ristiriita siinä, että virallisterveellisessäkin yhteydessä tasoa 70 mmol/lr luonnehditaan tyydyttäväksi. ei siis vielä mitenkään hyväksi saatikka vaaralliseksi. En nyt muista tarkkaa ilmausta, mutta noin sen tulkitsin labravastauksesta; olen parikin kertaa mittauttanut tuon arvon.
Niin siihen ihmetyksen aiheeseen. Ristiriidan nään siis siinä, että jos suositellaan vain 10 milligramman tai jopa 20 milligramman vuorokausisaantia, niin ei sillä millään pääse edes lähelle tuota 70 millimoolia.
Toisaalla tässä blogissa tehtiin kaavio saannin ilmentymästä S-D-25-arvona suhteutettuna painoon. Ja minunkin tapaukseni mukaili tuota Christerin käyrää. Jotta pääsis edes 70 millimooliin, minun piti ottaa purkista noin 75 milligrammaa päivässä, ja sitten se noin 100 milligramman nautinta vasta nosti S-D-25-arvon yli 100 millimoolin.
Mutta onko tosiaan niin, että liiiallinen D-vitamiinin saanti aiheuttaa syöpää? Onko siitä tutkimustuloksia? Niin tuossa Hesarin tämänpäiväisessä D-vitamiinijutussa suoraan ja suomeksi yksikantaan selvästi todettiin.
Kyselee
Andante
PS. Laitan tämän uudestaan, kun jostain syystä ei näy tuolla Tuoreimmat kommentit-osastolla.
Onko D-vitamiini ollut syynä allergioiden räjähdysmäiseen kasvuun? Siitä spekuloidaan tässä artikkelissa:
VastaaPoistahttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2794851/?tool=pubmed
Yhdysvallat nosti eilen (30.11.2010) D-vitamiinin saantisuositusta. Entinen suositus vuodelta 1997 oli 200 kansainvälistä yksikköä (IU) eli 5 mikrogrammaa (µg) päivässä. Uusi päiväsuositus 14–70-vuotiaille miehille ja 14–50-vuotiaille naisille on 15 µg ja yli 70-vuotiaille miehille ja naisille 20 µg. 51–70-vuotiaille naisille uusi suositus on 20 µg. Alle 13-vuotialle lapsille suositus on nyt 10 µg (ennen 5 µg).
VastaaPoistaTurvallisena enimmäispäiväannoksena jatkuvassa käytössä yli 9-vuotiaille ihmisille pidetään 4000 IU eli 100 µg. Aikaisempi yläraja oli puolta pienempi. Suomessakin apteekit, ravitsemustieteilijät ja monet muut tahot ovat pelotelleet että yli 50 µg päivässä olisi liikaa. Amerikkalaisviranomaisten mukaan se ei pidä paikkaansa. Yli 100 µg päivässä käyttävien tulisi neuvotella asiasta lääkärinsä kanssa, sanotaan uusissa Institute of Medicinen julkaisemissa uusissa ohjeissa. Ne perustuvat noin tuhanteen uuteen D-vitamiinitutkimukseen, joiden mukaan D-vitamiini on immuunijärjestelmän (ihmisen puolustuskyvyn) avaintekijä.
Lue lisää suomeksi
D-vitamiini lisää HDL-kolesterolia
VastaaPoistaD-vitamiinin vähyys veressä liittyy matalaan HDL-kolesterolin pitoisuuteen. Mitä enemmän seerumissa on D-vitamiinia, sitä enemmän siinä on myös HLD-kolesterolia, osoittaa uusi chicagolaisen Rush-yliopiston tutkimus. Havainto selittää osittain sitä, että D-vitamiini ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja.
Aineistona oli 78 naista, iältään 48–64 vuotta. Heidän seeruminsa D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) oli keskimäärin 77,5 ± 38 nmol/l, HDL-1,47 ± 0,28 mmol/l ja suurten HDL-partikkelien alaryhmän 8.6 ± 3.4 μmol/l. Mitä suurempi S-D-25-lukema oli, sitä suurempi oli myös suurten HDL-partikkelien määrä. Ikä ei vaikuttanut näihin tuloksiin. S-D-25 liittyy suurten HDL-partikkelien määrään vahvemmin kuin kokonais-HDL:ään.
"Teoreettisesti D-vitamiini voi suojata sydäntä ja verisuonia edistämällä suurten HDL-hiukkasten määrää ja vaikuttamalla siten kolesterolin kuljetukseen", kirjoittavat tutkijat.
Journal of Clinocal Lipidology. 2010;4(2):113-119.
Sydän- ja valtimotautien syy ei ole kohonnut LDL-kolesteroli vaan D-vitamiinin puute, sanoo englantilainen tohtori David Grimes kirjassaan Aurinko, D-vitamiini ja sydän.
Lääketeollisus on yrittänyt kehittää lääkkeitä, joila HDL lisääntyisi. Meillä on jo sellainen erittäin halpa "lääke", D-vitamiini.
HDL nousee myös rasvaa syömällä.
VastaaPoistaUusi D-vitamiinikatsaus Vitamin D, disease and therapeutic opportunities, jonka julkaisi arvostettu Nature Reviews -lehti (joulukuu 2010), on luettavisssa maksutta tästä linkistä.
VastaaPoistaTestosteroni lisääntyy D-vitamiinilla
VastaaPoistaUusi itävaltalaisen Grazin yliopiston tutkimus osoittaa, että reilu D-vitamiinilisä nostaa ylipainoisten, laihduttavien (ei-diabeettisten) miesten matalaa testosteronin pitoisuutta veressä. Koehenkilöt (20–49 v) saivat vuoden päivät joko lumetta (n=23) tai 83 μg (3 332 IU) D-vitamiinia päivässä (n=31). Vitamiinilisä nosti S-D-25-lukemia keskimäärin yli 50 nmolilla/l. Seerumin testosteronin pitoisuus nousi merkistevästi D-vitamiiniryhmässä, mutta ei lumeryhmässä.
No niin, pojjaat, nyt vain reilua D-vitamiinilisää popsimaan!
Miksi testosteronia pitäisi keinotekoisesti lisätä? Eikös liiasta testosteronista liene vain haittaa?
VastaaPoistaRintasyöpä ja D-vitamiini
VastaaPoistaD-vitamiinin riittävä saanti voi vähentää rintasyöpiä peräti 43 prosenttia, ilmenee jättisuurasta ranskalaistutkimuksesta. Pierre Engelin työryhmä (Centre for Research in Epidemiology and Population Health) selvitti asiaa 67721 naisella, ikähaarukka 41–72 vuotta. Seuranta-aika 10 vuotta. Eniten D-vitamiinia saaneiden naisten rintasyövän riski oli 32–43 prosenttia pienempi kuin vähiten D:tä saaneiden. ”Nämä tulokset vahvistavat muita tutkimuksia, joissa naisten suuri D-vitamiinin pitoisuus seerumissa on vähentänyt rintasyövän riskiä verrattuna naisiin, joilla pitoisuus on pieni. […]Ravinto ei yksinään kykene antamaan riittävästi D-vitamiinia”, päättelivät tutkijat. Auringonoton lisääminen taas on kaksiteräinen miekka, koska silloin voi ihosyövän (melanoman) riski kasvaa.
Tutkimus on ollut esillä monissa tiedotusvälineissä ulkomailla, kuten Daily Mail ja The Times of India http://20.fi/3207. Vaan eivätpä taida Duodecim ja Suomen valtamedia siitä kirjoittaa.