Spirulina (Arthrospora platensis, Arthrospira) on mikroskooppisen pieni yksisoluinen merilevä. Ikimaailmassa en ollut kuvitellut, että pistän mitään niin iljettävän näköistä vihreää tököttiä suuhuni! Mutta niin siinä vain kävi, että spirulinaakin on meikäläinen maistanut. Maistoin sitä palautusjuomapirtelön seassa. Olen vielä elossa.
Suurin osa spirulinasta tulee Hawaijilta tai Aasian maista kuten esim. Taiwanista. Spirulina sisältää runsaasti varsinkin B-ryhmän vitamiineja, beta-karoteenia, E- ja K-vitamiinia sekä kolme kertaa enemmän proteiinia kuin lihassa. Spirulina on hyvä antioksidantti ja sen väitetään parantavan urheilijoiden suorituskykyä. Lisäksi sen sisältämä gamma-linoleenihappo (GLA) ehkäisee tulehdusta, parantaa ihon kuntoa ja saattaa ehkäistä allergioiden syntymistä.
Sadassa grammassa tätä vihreää tököttiä on energiaa 293 kcal ja proteiinin osuus on peräti 71,0 prosenttia kuivapainosta. Hiilihydraatteja on vaatimattomat 16,9 prosenttia ja rasvaa ei senkään vertaa, eli 7,0 prosenttia. Kukaan tervejärkinen ei kerralla syö 100 grammaa spirulinaa, mutta mikäli tällaiseen ryhtyy niin saa todeta nauttineensa melkoisen vitamiinipommin. Mitä sanot tällaisista vitamiinimääristä sadassa grammassa:
B1-vitamiini 1,02 mg
B2-vitamiini o,99 mg
B3-vitamiini 6,21 mg
B6-vitamiini 0,13 mg
B12-vitamiini 0,2 mg
E-vitamiini 19 mg
A-vitamiini 15,030 KY
Biotiini 0,04 mg
Foolihappo 0,9 µg
Beta-karoteeni 100 mg
Spirulina saa vihreän värinsä jokseenkin yllätyksettömästi lehtivihreästä, eli klorofyllistä. Sadassa grammassa spirulinaa on klorofylliä 237 mg. Spirulinassa on varsin runsaasti erilaisia kivennäis- ja hivenaineita:
Kalsium 120 mg
Magnesium 144 mg
Rauta 58 mg
Fosfori 312 mg
Kalium 1,54 mg
Kalsium 0,13 mg
Natrium 456 mg
Mangaani 2,5 mg
Sinkki 0,36 mg
Seleeni 0,04 mg
Boori 0,3 mg
Molybdeeni 0,03 mg
Spirulinan monipuolisuutta osoittaa, että siitä löytyy mm. tyypillisiä rasvahappoja ja antioksidantteja:
Omega-3–rasvahappoja (DHA 0,435 mg)
Omega-6–rasvahappoja (GLA 300 mg)
Superoksidi dismutaasia (SOD) 26,400 KY
Zeaksantiini 36,1 mg
Luteiini 28,9 mg
Kryptoksantiini 55,6 mg
Fykosyaniini 3330 mg
Eräässä kreikkalaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin spirulinan vaikutusta suorituskykyyn, aineenvaihduntaan ja veren hapetus- sekä pelkistysreaktioihin ennen ja jälkeen 2 tunnin juoksuharjoituksen. Todettiin, että spirulina lykkää uupumista pitkässä kestävyyssuorituksessa. Lisäksi havaittiin, että spirulina vähensi hiilihydraattien hapetusta 10,3 % ja lisäsi rasvojen hapettumista 10,9 % kahden tunnin juoksuharjoituksen aikana. Glutationi (GSH) –pitoisuudet olivat korkeammalla spirulinan käytön jälkeen verrattuna plaseboryhmään 24 tuntia ennen ja jälkeen harjoituksen. Glutationin roolina on osallistua mm. elimistön hapetus- sekä pelkistysreaktioihin. Se voi myös toimia antioksidanttina. Glutationin puutos on yleistä tilassa, jossa vapaiden radikaalien tuotto on suurentunut, kuten esimerkiksi voimakkaan harjoittelun seurauksena.
Käyttömääristä vuorokaudessa löytyy seuraavanlaista osviittaa:
- aloittelijalle tai lapselle 1 tl – 1 rkl (3-5 g)
- normaali ylläpitoannostus 1 - 2 rkl (6-10 g)
- terapeuttinen annostus 2 - 4 rkl (11-20 g)
- huippu-urheilijan annostus yli 6 rkl (yli 30 g)
Tässä Viisi minuuttia -sarjassa on aiemmin ilmestynyt vaikka minkälaisia kirjoituksia:
Viisi minuuttia -sarja (24)
- ...aikuisten aivovammoista
- ...avokadosta
- ...gojista
- ...korkeasta verenpaineesta
- ...laihdutusvalmisteista
- ...lantusta
- ...liikkujan ravinnosta
- ---macasta
- ...metabolisesta oireyhtymästä
- ...migreenistä
- ...nauriista
- ...parsasta
- ...piilorasvasta
- ...rasvamaksasta
- ...ravintorasvoista
- ...ravintovalistuksesta
- ...ruokavaliosta
- ...syömisen säätelystä
- ...terveellisistä rasvoista
- ...terveysvalistuksesta
- ...urheilijan lihaksista
- ...virvoitusjuomista
- ...voista
- ...väsymyksestä
Hmm toi ravintosisältö hieman heittää finelin taulukosta josta olen omat määrät poiminut, mistähän ero johtuu? Ja mistäs nämä arvot ovat peräisin?
VastaaPoistaEikös spiruliinassa ole jodia? Jos käyttää muuta, kun pöytäsuolaa jodin puute voi olla aika äkkiä?
VastaaPoistaTytön kilppari reistailee ja sen takia olisin kiinnostunut asiasta. Taitaa tuo kilpparin vajavuus olla epidemia.
T: Chorella
Dragofix: Finelin arvoja voit hyvin käyttää. Ei ole suurta eroa. Minä luotan J. Halmetojan tietopankkeihin.
VastaaPoistaRakas Chorella, olet ihan oikeassa sen suhteen, että merilevä konsentroi merivedessä olevaa jodia. Olen Kilpirauhasliiton koulutuspäivillä suositellut monipuolisia suolalähteitä (myös jodioitua pöytäsuolaa). Suomessa on arviolta 300 000 kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia, mutta todennäköisesti luku on suurempi, koska vajaatoiminta tulee yleensä ilmi vasta sitten kun oireet ovat huomattavasti pahentuneet.
Chlorella: Jodin lähteeksi suosittelen merileviä, etenkin Kelppiä, ja herkullista Dulsea. Spirulinassa (ja Chlorellasa) ei makean veden levinä taida juuri jodia olla.
VastaaPoistaSekä meri- että makeanveden levät ovat kyllä superfoodien superfoodeja. Näitä kun lisää päivittäin salaattiin (ihan maun mukaan, testaillen eri lajeja), voi pillerit heittää menemään.
Paitsi tietysti se D...
Spirulina on suolaisen veden levä (chlorella makean) joten se sisältää jodia!!
PoistaEi sillä että luottaisin THL:n sisältöihin tai suosituksiin mitenkään erityisesti, mutta väittävät nekin että spirulina on makean veden levä.
Poistahttp://www.fineli.fi/food.php?foodid=33522&lang=fi
Samoin muita sivustoja missä se lasketaan sellaiseksi löytyy paljon, tuossa yksi: http://www.shopping4net.fi/Luontaistuotteet/Levaet.htm
Jos käyttää spirulinaa ylläpitoannoksen verran päivittäin, niin voiko/kannattaako samaan aikaan käyttää valmisteita, joissa on samoja vitamiineja ym.? Vai saako pelkästä spirulinasta kaikkia noita aineksia tarpeeksi?
VastaaPoistaEräs tuttavani ottaa lisäproteiinijauhetta palautumiseen treenin jälkeen, lisäksi hän ottaa Spirinia. Onko liian iso proteiinipläjäys?
VastaaPoistaOn lìian suuri proteiinin määrä,koska runsas Proteiinin syönti vahingoittaa munuaisten toimintaa.
PoistaAnonymi korjaa, tarkoitin Spirulinia,
VastaaPoista"spirulina vähensi hiilihydraattien hapetusta 10,3 % "
VastaaPoistaIhan uteliaisuudesta kysyn, mitä elimistössä tapahtuu hh hapettuu? Mitä sairauksia siitä tulee?
Itselleni tulee raju pahoinvointi ja ripuli Spiruliinasta, jopa ihan pienestä määrästä. Joskus parikymppisenä, yli 20-vuotta sitten, otin sitä itseään puristeina ja oksensin ja p..sin kaksi päivää. En hölmönä osannut yhdistää sitä silloin näihin tabuihin, vaan parin viikon päästä otin toisen satsin. Sitten pisteet yhdistyivät. Sen jälkeen olen epähuomiossa syönyt/juonut 3 kertaa jotain missä sitä on hyppysellisiä ja oireet on joka kerta olleet ihan samat, paitsi hieman heikommat, mutta vain hieman. Viimeksi ostin jonkun Omena-kiiwi-smoothien ja oksensin kaksi päivää.
VastaaPoistaKyse voi olla detox oireista. Tai no, niitä pitäisi tulla ennemminkin chlorellalla kuin spirulinalla.
PoistaKokeileppa myös Chlorellaa. Jos saat samanlaisia oireita niin kyse on vain elimistön puhdistumisesta. Silloin kannattaa ehkä jatkaa syömistä mutta pienemmillä annoksilla.
Alkuannostus kylläkin vaihtelee. Useimmiten olen törmännyt suositukseen 0,5teelusikallista.
VastaaPoistaLasketaanpa. Jos ylläpitoannostus on n.10g, niin proteiinia on max. n.6g. Taitaa maitorahka, soija tms. olla parempi. 30g spirulinaa, saman verran proteiinia saa esim. profeelin purkeista. Eikä muuten ole todistettu, että tavallainen kuntoilija oikeasti hyötyisi lisäproteiinista, heti suorituksen jälkeen maito päihitti muuten kaikki urheilujuomat tutkimuksessa ja ero näkyi edelleen lihastasolla seuraavana päivänäkin.
Pitkäkestoisessa tarvitaan hitaita hiilihydraatteja. Maratonin alla vedetään ohjeiden mukaan pastaa yms, ei suinkaan maitorahkaa.
Spirulinan kuten Chlorellakin epäillään vaikuttavan mm. valkosolutuotantoon. Spirulinaa ei usean eri sivuston mukaan suositella mm. autoimmuunisairauksista kärsiville. Tiedän tapauksen, jossa ihan normiannostus on henkilöllä nostanut korkean kuumeen yms, ja englanniksi löytyy sivustoja, joissa kuume mainitaan yhtenä sivuoireena. Tosin jotkut selittävät tämän proteiinin palamisella, mutta on kyllä kumma, etteivät muut proteiinit aiheuta sitten samaa.
Muita sivuoireita ovat mm. erilaiset vatsaoireet, ihoreaktiot, lihassäryt jne.
Et tiedä mistä puhut.
PoistaHei, käytännön merkitystä tälle asialle en tiedä, mutta mietin että onkohan se vihreä klorofylliä, eikös klorofylli ole lehtivihreää ja jotenkin valon kanssa tekemisissä?tää levä ei kai valoa kaipaa. mutta jos sinulla on oikea tieto että on lehtivihreää se vihreää niin sama se. En ehdi penkoa enempää asiaa. Mutta tohtori-sivulta luin seuraavaa: "Spirulinan tumman sinivihreä väri johtuu fykosyaniini nimisestä polypeptidistä. Sen on todettu vaikuttavan luuytimen tyvisoluihin ja tehostavan veren muodostusta, jäljittelemällä erytropoietiini hormonin vaikutusta. Kiinalaisten tiedemiesten mukaan fykosyaniini säätelisi myös veren valkosolutuotantoa ja jopa silloinkin kun luuytimen tyvisolut ovat tuhoutuneet esimerkiksi kemikaalien tai säteilyn vaikutuksesta.
VastaaPoista"
terv nimimerkki joka päivä yks lusikallinen sitä vihreää jauhoa
Hei taas, luin vähän lisää klorofyllistä. Kyl sitä levissäkin on. Mutta toi fykosyaniini sit varmaan tekee siitä vielä sellaista tosi syvän vihreää, mikäli kiinalaisiin tiedemiehiin tai siihen viitteeseen uskotaan.
VastaaPoistaterv. nimimerkki joka päivä yks lusikallinen sitä vihreää jauhoa