tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Viisi minuuttia laihdutusvalmisteista

Tässä tiivis tietopaketti laihdutusvalmisteista. Ymmärtääkseni Suomessa apteekista saa ostaa joitakin toimivia ja tieteellisesti testattuja laihdutuslääkkeitä. Luontaistuotekauppiaalta saa monia heppoiseen tutkimustietoon perustuvia laihdutusvalmisteita, jotka kuuluvat tuon bisneksen kaikkein vastenmielisimpään tuotekategoriaan.

Lääkkeistä aloitetaan. Lue - mieti - reagoi! Mielipiteeni lääkkeistä ovat oman aivoitukseni tulosta, tosin pyrin totuudenmukaisesti esittelemään nämä tuotteet sen mukaan mikä käsitys minulle tuotteista on jäänyt asiakastapaamisten ja lukukokemusteni perusteella.

Rimonabantista puhutaan nykyään tosi paljon. Lääkkeen on kehittänyt ranskalainen Sanofi-Aventis -lääkeyritys ja sitä on Suomessa saatavissa reseptilääkkeenä kauppanimellä Acomplia. Sen vaikutus perustuu varsin kiinnostavaan ilmiöön: Se salpaa kannabinoidireseptorit (antagonisti). Näitä reseptoreita on vyötärörasvassa, maksassa, ruoansulatuskanavassa, lihaksissa ja aivoissa. Reseptoreiden salpaaminen johtaa siihen, että potilas vähentää syömistään. Kliinisiä kokeita edeltäneissä eläinkokeissa rimonabantin todettiin vähentävän syömistä, hillitsevän makeanhimoa sekä muuta riippuvuutta aiheuttavaa käyttäytymistä. Kun sitten kliinisissä kokeissa havaittiin painon laskua ja nähtiin yllättäen edullisia muutoksia useissa sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvissä riskitekijöissä, kiinnostus heräsi tosimielellä tähän lääkkeeseen. Tässä on syytä kuitenkin pistää jäitä hattuun, koska tutkimuksia on sponsoroinut lääketeollisuus. Lääkettä käytetään terveellisen ruokavalion ja riittävän liikunnan lisänä lihavien potilaiden hoidossa. Kaksi vuotta kestäneissä kliinisissä kokeissa 60-70 % potilaista on saavuttanut 5-10 prosentin painonlaskun (3,9-5,4 kg/vuosi) ja laihdutustulos on ollut pysyvä kahden vuoden seurannan aikana. Lääke nostaa hyvän HDL-kolesterolin määrää 7,2-8,9 %, triglyseridipitoisuus laskee 12-16 % ja paha LDL-kolesteroli sekä kokonaiskolesteroli pysyy lähes muuttumattomana. Lääkkeellä on runsaasti sivuvaikutuksia. Tavallisimpia ovat pahoinvointi, hermostuneisuus ja masennus.

Orlistaatti on jo kauan ollut markkinoilla. Tämä Rochen tuote estää haimassa lipaasientsyymin toimintaa ja vähentää näin rasvan imeytymistä suolistossa noin 30 prosenttia. Lääkkeen käyttö yhdistetään vähäenergiseen ruokavalioon lihavuuden hoidossa. Tuoreen tutkimuksen mukaan orlistaatilla saavutetaan keskimäärin 2,7 kg laihtuminen lumelääkkeeseen verrattuna, eli teho on varsin vaatimaton. Vähän yli puolella potilaista havaittiin painonlasku ja niillä joihin lääke tehoaa on paino pysynyt hallinnassa lähes 4 vuoden ajan. Orlistaatilla on havaittu edullisia vaikutuksia rasva-arvoihin, verenpaineeseen ja sokeritasapainoon. Kokonaiskolesterolin on havaittu pienenevän 0,33 mmol/l ja LDL-kolesterolin 0,27 mmol/l. Systolinen ja diastolinen verenpaine laskevat merkittävästi ja diabeteksen ilmaantuvuus on vähentynyt 52 prosenttia. Orlistaatilla on ikäviä sivuvaikutuksia, joista yleisimmät ovat rasvaiset ulosteet, ulostamispakko ja tahraaminen, joita esiintyy 15-30 prosentilla potilaista. Tohtori Matti Tolonen on näyttävästi raportoinut orlistaatin (Xenical) aiheuttamista allergiaoireesta, johon löytyi apu hänen omista tuotteistaan.

Sibutramiini pyrkii vaikuttamaan päänuppiin. Tarkemmin sanottuna se estää serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin takaisinottoa keskushermoston synapseissa. Tämän kerrotaan lisäävän aterianjälkeistä kylläisyyden tunnetta. Lisäksi sibutramiini on lievästi termogeeninen (lisää ruoan lämpövaikutusta). Tätäkin lääkettä suositellaan lihavuuden hoitoon erityisesti jos on aihetta epäillä diabeteksen kohonnutta riskiä. Painoa sibutramiini laskee keskimäärin 4,45 kg lumelääkettä enemmän. Paino putoaa lääkkeen vaikutuksesta 60-70 prosentilla potilaista ja painonhallinta on onnistunut ainakin 2 vuoden ajan. Sibutramiini nosti aavistuksen verran HDL-kolesterolia (0.09 mmol/l) ja laskee triglyseridipitoisuutta 0.21 mmol/l. Sibutramiini on tehokkainta silloin kun tähän yhdistyy elämäntapamuutoksia. Sivuvaikutuksia on tässäkin lääkkeessä yllin kyllin, eli on verenpaineen ja sykkeen nousua, unihäiriöitä, pahoinvointia, suun kuivumista ja ummetusta.

Jos haluaa sivuvaikutuksista vapaan laihdutusvalmisteen pitää käydä luontaistuotekaupassa. Tosin teho voi olla täysin olematon ja perustua johonkin muuhun asiaan kuin itse tuotteeseen, kuten lisääntynyt liikunta. Tyydyn tässä vain luettelemaan joitakin yleisiä tuotteita, joita lähinnä pidän huijauksena: Kilo-Stop, Tohtori Tolosen Diet Control, Tohtori Tolosen Solakax, Bioteekin-3-tehojuoma, Tonalin, CLA Figurel, Slank-O-Fort, Diet Fuel, SuperGreens.

Lähteet:
Chaput JP, Tremblay A. Current and novel approaches to the drug therapy of obesity. Eur J Clin Pharmacol 62 (10): 793-803, 2006
Curioni C, Andre C. Rimonabant for overweight or obesity. Cochrane Database Syst Rev 4: CD006162, 2006
Gadde KM, Allison DB. Cannabinoid-1 receptor antagonist, rimonabant, for management of obesity and related risks. Circulation 114 (9): 974-984, 2006
Henness S, Perry CM. Orlistat: a review of its use in the management of obesity. Drugs 66 (12): 1625-1656, 2006
Lean M, Finer N. ABC of obesity. Management: part II- drugs. BMJ 333 (7572): 794-797, 2006
Mancino JM. Orlistat: current issues for patients with type 2 diabetes. Curr Diab Rep 6 (5): 389-394, 2006
Pi-Sunyer FX, Aronne LJ, Heshmati HM, Devin J, Rosenstock J; RIO-North America Study Group. Effect of rimonabant, a cannabinoid-1 receptor blocker, on weight and cardiometabolic risk factors in overweight or obese patients: RIO-North America: a randomized controlled trial. JAMA 295 (7): 761-775, 2006
Scheen Andre J, Finer Nick, Hollander Priscilla, Jensen Michael D, and Van Gaal Luc F for the RIO-Diabetes Study Group. Efficacy and tolerability of rimonabant in overweight or obese patients with type 2 diabetes: a randomised controlled study. Lancet 27.10.2006, DOI:10.1016/S0140-6736(06)69571-8

Tässä Viisi minuuttia -sarjassa on aiemmin ilmestynyt:
Onko sinulla puoli tuntia aikaa? Lue silloin kaikki nuo viisiminuuttiset!

3 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Anonyymin lähettämä kommentti ei ollut julkaisukelpoinen. Mikäli haluatte tuoda asianne julki varustanette kirjoituksenne omalla nimellänne.

    VastaaPoista
  3. Vanha kirjoitus, mutta sattui silmiini kun etsin tietoa macajuuresta. Rimonabant, lääkenimellä Acomplia oli tosiaan markkinoilla, mutta vedettiin pois markkinoilta. Oli lisännyt mm. psyykkisiä sivuvaikutuksia sen verran, että lääke vedettiin markkinoilta. Lääkettä kokeilleena totean, että harmi - toimi ainakin itselläni eikä haittavaikutuksia itselle tullut.

    VastaaPoista