lauantaina, marraskuuta 25, 2006

Sokerisia sanoja

Pidä sanasi sokerisina, sillä et tiedä milloin voit joutua syömään sanasi.

Onkohan tämä ajatus siivittänyt Sokeriraportin kirjoittajia? Onkohan nyt ihan oikein, että sokeriteollisuus näin voimakkaasti sekaantuu esimerkiksi diabetekseen?

Sokeria pidetään usein yhtenä suurimmista syntipukeista tyypin 2 diabeteksen synnyssä. Kansanterveyslaitoksen professori Antti Reunasen mukaan tavallinen sokeri ei kuitenkaan näytä olevan sellaisenaan tyypin 2 diabeteksen merkittävä riskitekijä. Sen sijaan sokerilla makeutettujen juomien ja välipalojen yhteys lihavuuden ja siten myös tyypin 2 diabeteksen syntyyn on ilmeistä. Juomista saatava energia ei juurikaan vaikuta kylläisyyteen ja on siten täysin ylimääräistä energiaa.

Karies on Reunasen mukaan sokerin haittavaikutuksista kiistattomin. Kohtuullisesta sokerin saannista ei kuitenkaan muuten näytä koituvan uhkaa terveydelle, kun sokeri nautitaan tasapainoisen aterian osana. Sokerin syömisestä aiheutuvaa mielihyvää ei Reunasen mukaan tarvitse unohtaa. Lisäksi sokeri on elintärkeä erityisesti diabeetikoille verensokerin laskiessa.

Hiilihydraatit ovat olleet laihdutuskeskusteluissa kuuma peruna, josta löytyy mielipiteitä puolesta ja vastaan. Reunasen mukaan tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että runsaalla hiilihydraattien saannilla ei ole yhteyttä lihavuuden kehittymiseen, päinvastoin. Tämä selittyy suurimmaksi osaksi ravintokuidun suojaavalla vaikutuksella. Yllättävää on, että tutkimustiedon mukaan sokerin suurkuluttajat ovatkin usein laihoja eivätkä suinkaan lihavimmasta päästä. Poikkileikkaustutkimusten mukaan ei voida vetää sellaista johtopäätöstä, että tavallisen sokerin syönnin lisääntyminen olisi lihavuusepidemian takana.

Sen sijaan fruktoosin runsaasta saannista saattaa olla haittaa tyypin 2 diabeteksen synnyssä. Fruktoosi saattaa vaikuttaa insuliiniresistenssin syntyyn ja jopa suosia rasvan kertymistä elimistöön.

Professori Reunanen puhui aiheesta Suomen Ravitsemustieteen Yhdistys ry:n syyssymposiumissa, jossa porauduttiin tällä kertaa hiilihydraattien ja makeutusaineiden maailmaan - Makeaa elämää!

Danisco Sugar on siis julkaissut hiljattain yhteispohjoismaisen Sokeriraportin, jonka avulla halutaan edistää sokeriin liittyvää ravitsemuskeskustelua. Sokeriraportin kirjoittajina on pohjoismaisia ravitsemusalan asiantuntijoita, joista suomalaisia ovat professori Matti Uusitupa Kuopion yliopistosta ja UKK-instituutin johtaja ETT Mikael Fogelholm.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 24.11.2006

6 kommenttia:

  1. Sokeri on siis sokerin valmistajan mielestä terveellistä. Kuinka yllättävää.

    VastaaPoista
  2. Tällaista peliä elintarviketeollisuus harrastaa päämme menoksi...

    VastaaPoista
  3. "Sen sijaan fruktoosin runsaasta saannista saattaa olla haittaa tyypin 2 diabeteksen synnyssä. Fruktoosi saattaa vaikuttaa insuliiniresistenssin syntyyn ja jopa suosia rasvan kertymistä elimistöön."

    Mihin tietoon tämä mahtaa perustua? Aiemminhan fruktoosia pidettiin oikein terveellisenä diabeetikolle.

    Minulla yhä jatkuu ruokailu ohjeittesi mukaan. Ei minkäänlaisia ongelmia. Paino pysyy vakaan. Kiitos taas mielenkiintoisista kirjoituksistasi!

    Liikkumattomuusdieettisi toimii ainakin minulla.

    Reijo

    VastaaPoista
  4. Mukava kuulla, että löysit jotain tolkkua liikkumattomuusdieetissäni, Reijo.

    Valitettavasti en pysty enempää kertomaan fruktoosin vaikutuksesta insuliiniresistenssiin. Saattaa johtua siitä, että fruktoosi on "hidas" sokeri ja pitää verensokerin koholla diabeetikolla pitempään kuin glukoosi. Mahdollisesti tämä sitten johtaisi insuliiniresistenssin pahentumiseen ja sokerin muuntumista rasvaksi vyötäröllä. Valitettavasti tietoni perustuu vain arveluun, ei tutkittuun tietoon.

    Tietääkö joku lukijoistani tästä?

    VastaaPoista
  5. Fruktoosista:
    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/5

    VastaaPoista