sunnuntaina, marraskuuta 26, 2006

Ruokapäiväkirja valokuvaustekniikalla

Ruokapäiväkirjaa käytetään ruokavalion seikkaperäiseen arviointiin. Siihen merkitään mm. seuraavia tie­toja: päivämäärä, kellonaika, paikka (kotona, ravintolassa, koulussa), mitä syötiin ja kuinka paljon syötiin. Ruokavalio vaihtelee päivittäin, joten ruokapäiväkirjaa kannattaa pitää ainakin kolmen päivän ajan, joista yksi päivä on sunnuntai (tai pyhäpäivä). Kokenut ravitsemusekspertti voi ruokapäi­väkirjan pohjalta kertoa ruokailurytmistä, ruokavalion laa­dusta ja antaa suosituksia ravinnonkäytöstä.

Viime aikoina on paljon puhuttu perinteisiin ruokapäiväkirjoihin liittyvästä ali- tai yliraportoinnista. Tämä on varsin tuntuva riesa ravintotutkimuksissa.

Ehdotan seuraavaa lähestymistapaa:

1) Otetaan valokuva kaikesta minkä aikoo syödä. Mikäli jotain jäi yli, otetaan siitäkin valokuva. Tarvittaessa valokuvataan myös esim. ravintolan nimi
2) Nykyiset mobiilikamerat ovat erinomaisia tähän takoitukseen, sillä niihin saa ohjelmoitua mm. päivämäärän ja kellonajan
3) Kuvat lähetetään minulle analysoitavaksi. Katso hinnasto alla.
4) Uusi tekniikka saattaa pitää yli- ja aliraportoinnin vähäisempänä koska uusi tekniikka viehättää enemmän kuin vanha kirjaamiskäytäntö mikä johtaa realistisempaan tietoon ravitsemuksesta
5) On vain ajan kysymys milloin Nokia kehittää kännyköihin talousvaa'an, hivenaineanalysaattorin, energiaravintoainelaskurin, verensokerin mittaajan. Come on Nokia! Missä viipyy hiukkaskiihdytin?

Huomio!
Kymmenelle ensimmäiselle halukkaalle tarjoan ilmaiseksi valokuvien perusteella arvion ravinnonkäytöstä (arvo 20 euroa). Ottakaa yhteys ja sopikaa tarkemmin järjestelyistä.

Hinnasto:

Palvelu / Yksityishenkilöt / Yritykset / Kansanterveyslaitos
Yleisarvio ravinnonkäytöstä / 20 e / 50 e / 5000 e
Ruokavalion seikkaperäinen arviointi / 50 e / 100 e / 10000 e

13 kommenttia:

 1. Noin periaatteessa hyvä idea, mutta miten tässä hoidetaan se, että lihapiirakka tai munkki "unohdetaan" kuvata? Epäilen, että tuo ravitsemustutkimuksissa esiintyvä aliraportointi johtuu juuri noista puolitahallaan tehdyitä unohduksista.

  VastaaPoista
 2. Tämähän se ongelma onkin, tämä lihapiirakoiden "unohtaminen". Voisi kuitenkin kuvitella, että valokuvaaminen lisää mielenkiintoa sen verran enemmän, että lihapiirakka saadaan tarttumaan kuvaan. Tämä pitää testata. Toivottavasti ennakkoluulottomia koekaniineja ilmoittautuu.

  VastaaPoista
 3. Äh. Voisin ilmoittautua, mutta minulla ei ole kamerakännykkää. Varsinainen kamerani on sen verran suuri, että sen kuskaaminen mukana on vähän tuskaista.

  Sivumennen: Onkos sinulla ollut viimeaikoina juttuja verenpaineesta? Itselläni on verenpaine hitusen koholla, ottaen elintavat huomioon (140/79) ja kiinnostaisi ruokavalioon liittyvä "kova tieto", jota niin usein tarjoilet.

  VastaaPoista
 4. Parahin tiedemies. Kunhan saan ensimmäisen tilaukseni Kansanterveyslaitokselta ja rahat ovat tilillä, lupaan ostaa sinulle kamerakännykän kokeen suorittamista varten. :-)

  Ei ole ollut juttua verenpaineesta. Hyvä juttuvinkki! Täytyy vähän kaivella tuoreita tutkimuksia ja selata terveyskirjojani. Löytyisiköhän jotain elintapaohjeita kirjoista, täytyy tutkailla. Minulla on sellainen muistikuva, että kohonneen verenpaineen perimmäistä syytä ei tarkkaan tunneta, on vain tieto joidenkin elintapojen verenpainetta kohottavasta vaikutuksesta. Mutta tästä enemmän myöhemmin.

  VastaaPoista
 5. Verenpainejutussa olisi kiinnostavaa kuulla myös ns. liian alhaisesta verenpaineesta :)

  VastaaPoista
 6. Minua myös kiinnostaa tuo alhaisen verenpaineen hoito.

  VastaaPoista
 7. Nyt aion olla rohkea. biponainen ja viivi: Jos on alhainen verenpaine - syökää enemmän ruokasuolaa!

  Kohtuus kannattaa tässäkin säilyttää, mutta minä olen todellakin sitä mieltä, että jotkut (en tiedä koskeeko juuri teitä) syövät niin "terveellisesti", että siitä aiheutuu haittaa.

  Keskustelkaa asiasta lääkärinne kanssa kuitenkin ensin!

  VastaaPoista
 8. Minullakin on alhainen verenpaine, mutta eipä siitä juuri haittaa ole. Korkeintaan vähän huippaa, kun nousee matalalta äkkiä ylös. Suolaa olen käyttänyt sen verran kuin ruoassa hyvältä maistuu.

  VastaaPoista
 9. Hieno juttu tuo kameran yhdistäminen ruokapäiväkirjaan! Sain vinkin täältä:
  http://www.digicamera.net/dnews.htm

  t. Jussi

  VastaaPoista
 10. Kiitos tiedosta Jussi. Täytyy käydä kurkkaamassa mitä siellä sanotaan. Pelkään jo pahinta... Nokialta ei ole lähiaikoina ilmeisesti tulossa hiukkaskiihdytintä. Tuotannossa on todennäköisesti uusia mummonkiihdyttimiä, eli sellaisia puhelimia, joista iäkkäät naisihmiset (ja miehet) saavat raivokohtauksia. Liian paljon vaikeasti hallittavia ominaisuuksia. Missä viipyy sellainen erittäin yksinkertainen kapula, jolla voi pelkästään soittaa puheluita? Tällaistakin minulta on kysytty. Eiköhän niitä ole, olen vastannut. Kiihtymättä liikaa.

  VastaaPoista
 11. Mainio juttu tuo valokuvaamisen ja syömisen yhdistäminen! Lähetän sinulle huomenna valokuvia. On sinulla varmaan niissä miettimistä.

  VastaaPoista
 12. Jos sinulla on kuvaputkitelkkari kotona, omistat jo hiukkaskiihdyttimen 8>))

  Kyllä Nokian halvimmat mallit ovat jo aika yksinkertaisia käyttää.
  Niin myös itse asiassa kalliimmatkin, mutta jos haluaa vain soittaa niin suotta niitä muita ominaisuuksia ostaa.
  Tietysti moni haluaisi oikeastaan isomman kännyn, suurilla näppäimillä ja suurilla kirjaimilla näytössä.
  Kun riittävän suuri joukko haluaa, niin kyllä sellaisia ilmestyy...

  VastaaPoista