perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Dieetti kuin dieetti - sydän reistailee samalla tavalla

Otan nyt melkoisen riskin. Peesailen Mediuutisten toimittajaa, joka on lukenut New England Journal of Medicinessä julkaistua tutkimusta. Viimeksi kun peesailin toimittajaa kävi huonosti. Toivottavasti nyt sujuu paremmin. Käytössäni on tällä hetkellä vain alkuperäisjutun lyhennelmä. Kaikkia allaolevan jutun käänteitä ei siitä saa selville.

Toimittaja Juha-Pekka Honkanen väittää, että vähähiilihydraattinen ruokavalio ei lisää riskiä sydänsairauksiin. Tässä on kyseessä aika kuuluisa 83 000 naishoitajan ruokavalion seuranta, joka on ollut käynnissä jo vuodesta 1976 alkaen. Harvardin yliopiston tutkijan Thomas Haltonin mukaan vähärasvaisen ja vähähiilihydraattisen dieetin välillä ei ole eroja, mitä sydänsairauksien esiintymiseen tulee. Hän pitää itse asiassa molempia dieettejä yhtä huonoina.

Piikkinä "lihassa" tässä on toimittaja Honkasen mukaan kasvisruokailijat. Haltonin mukaan kasvisruoka nostaa verensokeria hitaammin kuin vähärasvaiset ruoat, jotka Atkinsin dieetissä ovat usein erittäin sokeripitoisia (tätä väitettä en ymmärrä, sillä olen tähän asti uskotellut että Atkinsin dieetissä vältellään sokereita). Tohtori Haltonin mukaan pitäisi välttää sellaisia hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat kohonneen glykeemisen kuorman (verensokeria todellisuudessa nostava ruoka).

Mikä sitten on sydänterveellistä? Nämä ravintoaineet: täysvilja, pavut, tofu, tumma riisi, pähkinät ja oliiviöljy.

Minusta tuntuu, että tähän juttuun on vielä syytä palata uudemman kerran!

Lähde: Mediuutiset, 10.11.2006

5 kommenttia:

 1. Kello on nyt 14:54 ja minä olen taas oppinut suomalaista journalistiikkaa. Huomautan 14:15 ystävällisesti Mediuutisten toimitusta mahdollisesta väärinymmärretystä tulkinnasta NEJM:n jutussa. Vaivihkaa jutun sävy on totaalisesti muuttunut ja pahimmat virheet on korjattu. Atkinsin dieetissä ei enää mässäillä sokereilla. Tosin nyt siinä lukee:

  "Tutkimuksen terveyspiikki osui kasvisruokavaliota noudattavien kohtaan. Haltonin mukaan kasvisruoka nostaa verensokeria hitaammin kuin vähärasvainen ruoka, jonka valikoimaan Haltonin mukaan pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Rasvaa vältetään syömällä pastaa ja vaaleaa leipää."

  Perin oudolta vaikuttaa tuo loppulause.

  Avoin vetoomus Mediuutisten toimitukseen: Tarkistakaa toimittajienne asiantuntemus! Juha-Pekka Honkanen ei ainakaan minussa herätä luottamusta.

  VastaaPoista
 2. Varmaan kohta puhutaan Atkinsista tappavana rasvasokeridieettinä.

  Rasvaa vältellään syömällä pastaa ja vaaleaa leipää - ei voi kuin nauraa. Pakkohan tämä on pilana ottaa, vaikka aprillipäivään on tosin vielä melko tavalla aikaa.

  VastaaPoista
 3. Enhän minä ole ilkeä. Sen verran kuitenkin nyt harmittaa toimittaja Juha-Pekka Honkasen etiikka. Ei inahdustakaan, vaikka minä yritän pelastaa hänen mahdollisen toimittajan uransa (useita yhteydenottoja). Ainakin toivoisin, että hän pidättäytyisi kirjoittamasta yhtään mitään ravitsemuksesta.

  Internet on lahjomaton. Hänen aikoja sitten lopettamaltaan internetsivustoltaan löytyy seuraava CV, josta voitte kaverin pätevyyden tarkistaa:

  Juha-Pekka Honkanen
  Työkokemus

  * Toimitusharjoittelija - Pohjolan sanomat, Kemi.
  8.2.-31.5.1999, 25.-29.10.1999, 21.2.-3.3.2000.
  * Kesätoimittaja - Etelä-Suomen Sanomat, Lahti.
  7.5.-31.8.2001.
  * Toimittajan sijainen, kesätoimittaja - Suomen Tietotoimisto.
  8.4.-11.8.2002, Rovaniemen aluetoimitus.
  16.-27.9.2002, Jyväskylän aluetoimitus.
  9.6.-31.7.2003, Tampereen aluetoimitus.
  Tampereen aluetoimituksessa myös lyhytaikaisia sijaisuuksia 2002-2003.
  * Avustaja 2000-2003. Jyväskylän ylioppilaslehti: Oma ruokapalsta "Palaneen käry."
  * Avustaja 2000-2002. Keskisuomalainen, Jyväskylä.
  * Avustaja 2003-. Numero skatezine.
  * Tutkimusapulainen väitöskirjatyössä, 2003-2004 Jyväskylän yliopisto.

  Haistan palaneen käryä...

  VastaaPoista
 4. En tiedä kuinka monta kertaa Mediuutisten uutisointi on muuttunut (uutisen päiväystä ja kellonaikaa ei ole muutettu ja pyynnöstäkään minuun ei ole oltu yhteydessä). Nyt 13.11.2006 klo 13:33 tuo paljon hilpeyttä herättänyt toimittaja Juha-Pekka Honkasen tekstiviritelmä on tällainen:

  Atkinsin dieetin sydänriskit kyseenalaisiksi

  [Juha-Pekka Honkanen 10.11.2006, 12:55]

  Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan lisää riskiä sydänsairauksiin. New England Journal of Medicinessä julkaistu tutkimus seurasi 83 000 naishoitajan ruokavalion vaikutusta vuodesta 1976 alkaen.

  Kuuluisin hiilihydraattien välttämiseen keskittyneistä dieeteistä on Atkinsin dieetti, jota on epäilty sydänsairauksien takapiruksi. Harvardin yliopiston tutkijan Thomas Haltonin mukaan vähärasvaisen ja vähähiilihydraattisen dieetin välillä ei ole eroja, mitä sydänsairauksien esiintymiseen tulee.

  - Itse asiassa molemmat ovat yhtä huonoja, Halton on todennut Reutersin haastattelussa.

  Tutkimuksen terveyspiikki osui kasvisruokavaliota noudattavien kohtaan. Haltonin mukaan kasvisruoka nostaa verensokeria hitaammin kuin vähärasvainen ruoka, jonka valikoimaan Haltonin mukaan pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Hän moittii vähärasvaiseen ruokavalioon pyrkimistä pastalla ja vaalealla leivällä, jotka ovat erittäin sokeripitoisia.

  - Niiden sijaan täysvilja, pavut, tofu ja tumma riisi ovat terveellisiä proteiinin lähteitä, pähkinät ja oliiviöljy puolestaan sydänystävällisiä rasvan lähteitä, Halton huomauttaa.

  VastaaPoista
 5. Eksyin erehdyksissä näille sivuille enkä nyt oikein tiedä onko tämä julma vitsi..Ajattelin kuitenkin kommentoida. Kovin lapsellinen on tämän "veteraaniurheilijan" asenne. Voi vain nauraa! Ei kai ole järkevää kenenkään toimittajan menneisyyttä tonkia näin ja mainostaa sivustoillaan hänen vanhaa CV:tä johon oletettavasti on tullut muutoksia 4 vuoden aikana. Jostakin jokaisen on uransa aloitettava, harva pääsee heti vakituiseen työsuhteeseen ja CV:stä ymmärrän että Honkanen on avustajan tehtäviään hoitanut yliopisto-opiskelujensa ohella. Ymmärtääkseni jokainen lehti/toimitus on julkaistavien juttujen takana, ei pelkästään jutun kirjoittanut toimittaja sillä jututhan oikoluetaan ja tarkistetaan ennen julkaisemista! Sivistynyt ja henkisesti terve ihminen ei tällaista noitavainoa nosta yhden lehtijutun perusteella! Asiallista palautetta toki saa antaa mutta ei kai nyt sentään nettisivuilla ja näin päätöntä uhoamista. Ymmärtääkseni juttuun tehtiin asianmukaisia korjauksia. Onkohan ihan totuuden nimissä mikään ihme ettei lehti ole kommentoinut/vastannut sinun naurettavaan "vetoomukseesi"! Minä poistun ja toivon että tämäntapaiseen kommentointiin en enää elämässäni törmää, ainakaan aikuisten ihmisten suusta tulleena!

  VastaaPoista