Henry on pyytänyt minua pohtimaan tätä ruoan hinta / laatu / terveellisyys -näkökohtaa. Huomaan olevani vähintäänkin haasteellisen tehtävän äärellä. Lähes jokainen listassani mainittu yksityiskohta pitäisi perustella. Luettavuus kärsisi silloin kuitenkin niin paljon, että rehelliseksi ehdotelmakseni "köyhän ihmisen ruokavalioksi" kaavailemani kirjoitukseni olisi tavattoman vaikea lukea.
Ensin vähän sekavaa alkuhöpinää. Olin koko 1990-luvun mukana vapaaehtoistyössä (velkaneuvoja), jossa tapasin hyvin paljon syrjäytyneitä, rajusti velkaantuneita ja köyhiäkin suomalaisia. Perustin kotipaikkakunnalleni mm. työttömien yhdistyksen ja kierrätyskeskuksen. Ajatuksenani oli silloin, että nämä ponnistukseni jollakin tavalla lieventäisivät syrjäytyneen arkipäivän huolia tarjoamalla valistusta, yhdessäoloa, työtehtäviä ja mielekkyyttä. Näistä hankkeista ja läheisistä suhteistani silloiseen rahoittajaani (Marttaliitto) kertyi kokemusperäistä tietoa köyhän arkipäivästä, joka toivon mukaan välittyy aidolla tavalla tässä kirjoituksessani.
Ei minulla ole halua loukata ketään kirjoituksellani. Realismia on kuitenkin mielestäni se asia, että köyhän ei ole helppo ruokailla terveellisesti. Otan muutaman esimerkin:
a) Köyhän mahdollisuutta vaikuttaa ravitsemuksensa terveellisyyteen heikentää erityisesti maaseudulla auton ja muiden kuljetusvälineiden kalleus. Köyhä ei voi ajaa pitkiä matkoja tarjousten perässä vaan hänen on ehkä turvauduttava siihen lähikaupan tarjontaan.
b) Kun köyhä on retkellä muiden ihmisten kanssa ja pysähdytään taukopaikkaan, hän ostaa huoltoaseman kahviosta sen kahvin ja tarjousmunkin tietäen, että terveellisempää olisi tuoremehu ja ruisleipä keittokinkkuineen ja salaatinlehtineen. Tähän hänellä ei kuitenkaan ole varaa ja aina hän ei kehtaa kanniskella noita omia eväitään joka paikkaan.
c) Tarjouksessa olevat lihatuotteet ovat monesti sieltä rasvaisimmasta päästä, tuoremehu on vedellä jatkettua tiivistettä, sipsipussi saattaa olla edullisempi kuin kapallinen perunoita
Näitä esimerkkejä voisi jatkaa pitempäänkin, mutta tehdäkseni lukijan piinan lyhyemmäksi menen nyt suoraan asiaan. Tässä tulee nyt köyhän terveellinen ruokapäivä. Hinnat olen laskenut sillä tavalla, että jaan elintarvikkeen hinnan monelle päivälle jos pakkauskoosta riippuen ei koko annosta syödä samana päivänä. Tähän 3 euron budjettiin / päivä sisältyy myös aimo annos luovuutta. Köyhä käy hakemassa tuon "EU-kassin" seurakunnalta tai Pelastusarmeijalta aina kun siihen on mahdollisuus. Metsästä kerätään marjat ja sienet, torilla käydään sulkemisaikaan kerjäämässä ylijääneitä vihanneksia ja hedelmiä huomattavan edulliseen hintaan, tutun kauppiaan kanssa sovitaan että hän myy puoleen hintaan elintarvikkeen jonka päiväys on mennyt umpeen, leipä on Suomessa liian kallista joten hän leipoo itse leipänsä jne. Laskentakaavani ei ole tieteellisesti todistettavissa, mutta se on suuntaa antava.
KÖYHÄN RAVINTOPÄIVÄKIRJA
Aamiainen
Iso kuppi laihaa kahvia (0,10 euroa)
Iso lautasellinen kaurapuuroa (EU-kassista) + metsämarjoja pakastimesta (0,00 e)
Munakas + metsäsieniä (kananmunat olivat tarjouksessa) (0,10 e)
Itse leivottuja grahamsämpylöitä 2 kpl, voita + tarjousmakkaraa (0,20 e)
Torilta ostettu punainen omena (0,10 e)
Välipala
Torilta ostettu punainen omena (0,10 e)
Vettä (0,00 e)
Lounas
Tonnikalaa + riisiä + pakastevihanneksia (0,65 e)
Iso lasi maitoa (0,20 e)
Itse leivottuja grahamsämpylöitä 2 kpl, voita + tarjousmakkaraa (0,20 e)
Välipala
Ananasmurske + raejuusto (0,60 e)
Munakas (0,10 e)
Iso kuppi laihaa kahvia (0,10 euroa)
Päivällinen
Lounaalta yli jäänyt satsi + makaronia iso annos (0,20 e)
Vettä (0,00 e)
Illallinen
Torilta saatu banaani (0,00 e)
Vettä + puristettu puolikas sitruuna (0,10 e)
2 keitettyä kananmunaa (0,15 e)
Vihreää teetä (0,10 e)
Kustannukset yhteensä 3,00 euroa
Kommentteja vastaanotetaan!
Aamiainen tuntui todella tukevalta...Paljonko tuosta tulee energiaa, entä proteiini/hh/rasvasuhteet?
VastaaPoistaMieleeni tuli, että hedelmien sijasta voisi ostaa lanttua, kaalia ja porkkanaa. Halvempia ovat ja tähän aikaan vuodesta niissä on vielä rutkasti vitamiinejakin. Ja noita kaikkia voi syödä ihan sellaisenaan, mitä ihmiset eivät aina tunnu muistavan. Lanttu on ainakin minusta oikein hyvää, ja nauris.
*P*
Kiitos kommentista *p*. Päivän tärkein ateria on aamiainen. Sinulta on tullut erinomainen vihje: Osta lanttua. kaalia ja porkkanaa!
VastaaPoistaEnergiaa on ihan sopivasti :-)
55% hiilihydrattia
15% proteiinia
30% rasvaa
0% alkoholia
Liikuntaa esimerkkihenkilömme harrastaa päivittäin.
No juu, olen hieman myöhässä kommentoimassa tätä asiaa, eli tämä on jo "valunut" blogissasi niin alas että on hieman epävarmaa miten paljon vastauksia tähän melko laajaan kysymykseen saa.
VastaaPoistaTarkoitan sitä, että kun taas ensi viikolla kommentoin tätä, saan etsiä tätä yhä alempaa sinun "blogipylväässä".
Siksi pyytäisin, että nostaist kirjoituksesi myös tänne, jossa muutenkin kirjoittelet:
http://www.foorumi.info/hiilaritietoiset/viewforum.php?f=20
Henry
"Äännestin: Ei!
VastaaPoistaEhkä olisi pitänyt äännesttä Joo!, mutta jos ajatellaan suomalaista kalenterivuotta, on tilanne se, että kun eniten tarvitsemme vihanneksia, marjoja, sieniä jne., eli talvella, ne ovat Suomessa kaikkein kalleimpia.
Toisaalta jos esim. opiskelijalla on pakastin, tilanne muuttuu. Voi lukea [i][b]Veikko Huovisen[/b][/i] kirjan [b]"Hamsterit"[/b] ja toimia sen mukaisesti.
Yritän nyt omalta osaltani kumota oman äännestykseni, eli kertoa kuinka pystymme hoitamaan itseämme monipuolisella ruualla ravitsevasti ja terveellisesti.
Tänään ostin kanankoipia [u]0,99 euroa/kilo![/u]
[b]Kunka tämä on mahdollista?[/b]
Yleensä kaupat täällä Paraisilla tarkistavat kaikki myytävät "viimeinen myyntipäivä" merkityt tavarat klo 17.30 - 19.00 välillä. Eli ilta-päiväruuhka on jo ohi ja iltavuorolaiset ovat aloittaneet työn, jolloin joku vapautuu tekemään hintamuutokset suunilleen näihin aikoihin.
Ne tavarat joiden viimeinen myyntipäivä on huomenna, merkitään uudelleen ja [b]myydään puoleen hintaan![/b]
Ostin siis tänään yhteensä noin 4 kiloa kanankoipia maksaen niistä noin 4 euroa. Tungin nämä pakasteeseen ja ne varmasti tulee syötyä noin 5 - 7 viikossa.
Yleensä on myös muita vaihtoehtoja tarjolla, kuten sikaa ja muuta lihaa eri muodoissa, jogurttia ja leipää. Leipä on siivottoman kallista Suomessa ja ostan sitä harvoin.
Jugurttia pyrin ostamaan vain silloin kun litran pakkauksia myydään puoleen hintaan. Joskus kuitenkin sorrun ostamaan niitä pieniä muovipurkkeja :oops: puoleen hintaan.
Maito on sellainen tuote jota en vielä ole koskaan saannut halvemmalla. :(
Leipää meillä leipoo yleensä minä ja joskus vaimoni. Kaikki liharuuat jotka pannaan uuniin, laitan minä. Olen perheemme uuni-guru.
Muuten kaikki muut tuotteet jotka ostan, ovat järjestäen niitä joita ei mainosteta: [b]"First Price"-, "Eldorado-"[/b] ja [b]"Pirkka"[/b]-tuotteita. Nämä ovat ihan jees-tuotteita ja niihin on käytetty halvimmat pakkaukset.
Eli jos ostan hammastahnaa, minulle riittää että putkilossa on sana "Hammastahnaa". Tosin niissä lukee "Pirkka-hammastahnaa", mutta niitä ei ole pakttu moniväripakkauksiin joissa on kohokuvioita jne.
Keskusliikkeet ostavat/teettävät näitä tuotteita tunnetuilla ja hyvillä valmistajilla. Valmistajat, vaikkakin saavat niistä hieman pienemmän hinnan, saavat niistä tuotteita joita tehdään aina silloin kun varastot ovat muuten täynnä merkki-tuotteita tai ainakin melko täynnä. Tuottajat tasaavat tuotantonsa juuri näillä ei-merkkituotteilla. (Onhan niillä merkki, mutta sitä ei siis mainosteta missään.)
K-ketju oli ensimmäinen joka valmistutti tällaisia tuotteita, ja tästä syntyi Pirkka-tuotteet.
Idea tuli Ranskasta.
Aikoinaan kun [b]Tekniikan Maailma[/b] teki paristotestin, noin 20 vuotta sitten), mukana oli myös Pirkka-paristot. Parhaiten tässä testissä onnistui eräs pupujussiparisto (kallein) sekä Pirkka-paristo (halvin).
Kaikki tekniset käppyrät olivat molemmille lähes identtiset, eli oli helppo arvata missä tehtaassa Pirkka-paristot oli tehty. :D
Sitten ihan toiseen asiaan. Asuin Venäjällä melkein 6 vuotta ja totuin meininkiin siellä. Asuin sen verran syvällä Venäjällä, etten käynyt Suomessa kuin kerran vuodessa uusimassa viisumini.
Sitten muutin Suomeen.
Aivan alkupäivinä olin eräässä suuressa marketissa ja seisoin siellä katselemassa pakaste-altaiden merta. Tuntui että kaikki oli jotenkin prosessoitua, muoviin pakattua, mikroon tarkoitettua tehdasmössöä.
Muistan vieläkin kuinka mietin itsekseni: "Kai täällä nyt -kele jossakin ruokaakin luulisi olevan?"
Joka tapauksessa minusta on tullut sellainen joka aina tarkistaa mistä maasta tavara (muka) on, vertailee hintoja, pakkauksia jne.
[b]Ajattelin näin:[/b] Seuraavien viikkojen aikana, pidän hieman kirjaa niistä tarvikkeista mitä on ja mitä saa edullisesti.
Kaipa täällä voi sanoa/kirjoittaa asioita ihan niiden oikeilla nimillä, kiertoilmaisuja käyttäen?
Eli [b]Uncle Ben's[/b] riisi on [b]Uncle Ben's[/b] riisiä, eikä sille tarvitse keksiä mitään ilmaisua kuten "Tumman miehen hohtavaksi valkaistu riisi"?
Joka tapauksessa palaan asiaan piakkoin.
Sillä aikaa joku tai vaikka jokainen, voisi ehdottaa ostoslistaa, eli mitä minun pitäisi vertailla?
Sen jälkeen ruokakauppojen Sherlock Holmes, eli minä, menee väijymään hyllyjen väliin löytääkseen erilaisia ratkaisuja, eri kaupoissa.
Täällä Paraisilla kaikkien ketjujen kaupat; Valintatalo, S-market ja K-market, ovat kävelymatkan päässä toisistaan.
Vaikkakin hyper-marketeista pääkaupunkiseudulla saa vielä halvemmalla, voi näistä minun tutkimuksistani olla jollekin hyötyäkin. Toivon niin.
Vielä yksi asia: Aina kun löydätte jonkun hyvän tuotteen edullisesti, kirjoittakaa siitä positiivinen palaute keskusliikkeelle. Nämä kirjeet tulevat heille harvoin, siis Ruusut, joten ne eivät jää huomioitta.
[b]Eli: Äännestäkää lompakollanne ja antakaa kiitos sinne minne se kuuluu.[/b]
Henry"
Kirjoitin tämän täällä, jossa myös jatkossa kirjoittelen tämän kysymyksen tiimoilta:
www.foorumi.info/hiilaritietoiset
Katso sieltä: [b]=> Kysy Christeriltä ravinnosta => "Syökö Suomessa terveellisesti 3 eurolla / päivä?"[/b]
Henry