torstaina, marraskuuta 30, 2006

Makea juttu - paha juttu

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan runsas sokerinsyönti voi nostaa riskiä sairastua haimasyöpään. Tutkimuksessa erityisen pahana riskitekijänä pidettiin keinotekoisen sokerin lisäämistä ruokaan ja runsasta virvoitusjuomien nauttimista. Kyseessä oli pitkäaikaistutkimus (7 vuotta) ja peräti 78 000:ta miestä ja naista oli seurannassa.

Vaikuttaa siltä, että kahvin sekaan sujautetuista sokeripaloista tai aamiaismurojen päälle ripotellusta sokerista on syytä luopua. Sokeria lisänneillä riski kasvoi 69 prosenttia verrattuna sellaisiin, jotka eivät lisänneet sokeria ollenkaan. Sokeroitujen virvoitusjuomien nauttiminen kahdesti päivässä lisäsi haimasyövän riskiä 93 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Verkkouutiset, 30.11.2006

4 kommenttia:

 1. Haimasyövän riski taitaa valitettavasti olla vain jäävuoren huippu.

  Sokeri ja tärkkelys (joka käyttäytyy elimistössä aika lailla sokerin tavoin) aiheuttavat myös kakkostyypin diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja ja muita syöpiä.

  VastaaPoista
 2. Hys, hys jari! Ei noin saa sanoa. Sehän voisi lietsoa paniikkia ja johtaa suomalaisen terveysneuvonnan uudelleenarviointiin.

  VastaaPoista
 3. No, onneksi kuitu pelastaa maanviljelijöiden elinkeinon, ainakin toistaiseksi. Se kun lievittää edellämainittujen haittavaikutuksia.

  VastaaPoista
 4. Kuidun edullisimmat, kun sitä tulee useasta eri lähteestä. Liukoista kuitua on kasviksissa, pähkinöissä jne. Hypetty ruisleivän kuitu on suurimmalta osin liukenematonta.
  Jos kuidun saanti perustuu viljatuotteisiin, kuitumäärän lisääminen lisää myös tärkkelyksen määrää.
  Syökää kasviksia!

  VastaaPoista