torstaina, marraskuuta 16, 2006

Kevyet terveysvaikutteiset margariinit eivät sovellu ruoan paistamiseen

Benecol-tuotteet, Becel ym. kasvisteroleita ja –stanoleita sisältävät terveysvaikutteiset elintarvikkeet on syytä pitää poissa pannulta, selviää ETM Laura Souppaan 17.11.2006 julkisesti ihmeteltävästä väitöskirjatyöstä. Pannupaistossa nuo kolesterolia laskevat yhdisteet hajosivat ja terveystuote muuttui epäterveellisemmäksi ihmiselle. Suomessa myynnissä olevat terveysvaikutteiset margariinit ovat toisaalta rasvakoostumukseltaan niin kevyitä, etteivät ne sovellu pannulla paistamiseen muutenkaan. Mutta terveysintoilija voi tätäkin tietysti innostua kokeilemaan.

Väittelijä Soupas huomauttaa, että kasvisteroli- ja stanoliyhdisteet ovat suhteellisen pysyviä kaikissa normaaleissa elintarvikkeiden prosessointi- ja käsittelyolosuhteissa. Sen sijaan jos näitä margariineja lämmitetään yli sadan asteen, tapahtuu harmillista hapettumistuotteiden lisääntymistä.

Laura Souppaan väitöskirja löytyy internetistä.

Mitä rasvaa sitten kannattaa käyttää paistamiseen? Voita voi käyttää, oliiviöljyä, mahdollisesti rypsiöljyä ja sitten on pakko mainita vielä teflonpannun käyttäminen jolloin rasvan käyttö voidaan tarvittaessa vähentää dramaattisesti.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 14.11.2006

3 kommenttia:

 1. Minä ainakin olen paistanut Becelillä. Oho!
  Täytyy olla tarkempi.

  VastaaPoista
 2. Kyllä teflonpannuunkin tarttuu moni ruoka, ellei käytä yhtään rasvaa puhumattakaan siitä, että ilman rasvaa paistettu ruoka ei maistu läheskään samalta -hyvä laihdutuskeino, laita pahaa ruokaa niin syöt vähemmän. ;)

  Tuskinpa kenenkään terveys näinä einesaikoina kaatuu pannulla olevaan voihin tai öljyyn.

  Lisäksi olen huomannut, että yletön rasvan määrän vahtiminen (ts. syödään kovin vähän rasvaa) saa ainakin minun ihoni oireilemaan. Rasvan laatu on sitten toinen juttu.

  *P*

  VastaaPoista
 3. Taitaa olla parasta biponaisen siirtyä pois Becelistä ainakin paistamisessa.

  Mielestäni kirjoitin, parahin *p*, että rasvaa tarvitaan teflonpannuunkin, mutta vähemmän. Rasvan laatu on tärkeä tekijä. Ehkä nykyinen ravintovalistuksen päälinjaus on johtanut siihen, että ollaan liiankin varovaisia rasvan suhteen.

  VastaaPoista