perjantaina, marraskuuta 17, 2006

Tätä minä en ymmärrä

Uutta tietoa: Myös Helsingin Sanomien ja Tiede-lehden keskustelupalstoilla on varsin vilkas keskustelu tästä suomalaisten lihavuusongelmasta.

Hiilaritietoiset foorumilla on mielenkiintoinen keskustelu
mm. diabeteksesta ja lihavuudesta. Siellä on ainakin kaksi vastarannan kiiskiä vauhdissa, nimimerkki "Anja" ja "veteraaniurheilija". Jälkimmäiseltä tahtoo järki pimentyä kun tulee puheeksi diabeteksen (sokeritaudin) hoito. Tämä on kuitenkin kieltämättä aivan uskomattoman ristiriitaista:

a) Suomi on Euroopan kolmanneksi lihavin kansakunta (Euroopan komission raportti)
b) Suomi saa tänään Istanbulissa Turkissa Maailman terveysjärjestön WHO:n lihavuudenehkäisypalkinnon

Miten lähes jumbosijalle sijoittuva maa lihavuusvertailussa voi saada tästä palkinnon? Syy löytyy Suomen Diabetesliiton vetämästä diabetesohjelmasta. Ilmeisesti tässä palkitaan Suomea siitä, että vältimme jumbosijan (Maltalla asuu tilastojen mukaan Euroopan lihavin kansa). Saako tällaista Suomessa kysyä?

Miettikääpä tät
ä! Onko alla mainittu sponsoreiden lista millään tavalla vaikuttanut ohjelman toteutukseen:

Dehkon pääsponsorit
RAY
Sanofi-Aventis
Novo-Nordisk
Vaasan & Vaasan
Lilly
Tamro MedLab Oy

Dehkon tukijat
Bayer Oy / Diagnostiikkaosasto
GlaxoSmithKline Oy
Keskinäinen työeläkeyhtiö VARMA
LifeScan / Johnson & Johnson
Oy Leiras Finland Ab
Novartis Finland Oy
Pfizer Oy
Suomen MSD Oy
Roche Diagnostics

Kommentteja saa tulla ja mielellään sellaisia, jotka saavat minut järkiintymään. Täytyyhän tuossa DEHKOssa olla jotain järkevää?

6 kommenttia:

 1. Sitä paitsi ne tilastot valehtelevat. Jossakin joku yksityiskohta ei nyt ole yhteismitallinen. Olen ollut Maltalla kielikurssilla, enkä muista koko oleskeluni aikana nähneeni sillä tavalla lihavia ihmisiä kuin Suomessa.

  VastaaPoista
 2. Nämä ovat Varpu vaikeita asioita nämä lihavuuskysymykset. Ainoa varma asia on (ja tässäkin asiassa olen vähän epävarma):

  Ylipaino on mukana useissa eri sairauksissa kuten diabetes, nivelkulumat, sydän- ja verisuonisairaudet sekä tietyt syövät. Diabeetikoiden määrän on ennustettu kaksinkertaistuvan (jotkut puhuvat jopa tätäkin nopeammasta tahdista!) 10 vuodessa. Ylipaino aiheuttaa myös huonoa itsetuntoa, syrjintää sekä masennusta. Ylipainoisuuteen liittyy merkittävä elinajan ennusteen lyheneminen.

  Hautaamalla sotakirves ravitsemusrintamilla ja ponnistelemalla kaikilla tavoin lihavuusongelman taltuttamiseksi, voidaan ehkä pelastua joten kuten tästä katastrofista. Ilmeisesti tätä suomalaisten uusinta terveyspalkintoa ei oikein kehdata juhlia täysin rinnoin, sillä tämän asian puolesta ei millään tavalla hehkuteta täällä Suomessa.

  Seurataan tilannetta.

  VastaaPoista
 3. Pointtini oli, että ympäri Eurooppaa löytyy lihavia ihmisiä, heitä on paitsi Suomessa (saksalaisystäväni olivat aivan järkyttyneitä, he eivät mielestään ole koskaan nähneet yhtä paljon lihavia kuin Suomessa), myös Saksassa (joka neljäs on täällä ylipainoinen), Englannissa jne. Ranskassakin heitä näkee Pariisin ulkopuolella. Mielikuvani maltalaisista on että miehet siellä ovat vantteria ja vanhemmat naiset somasti pikkuisen pulleita. Mutta sellaista sairaalloista ylipainoisuutta Suomen ja Amerikan tyyliin en nähnyt siellä LAINKAAN. Roskaruoka oli kyllä (tietenkin, Brittiläisen Kansainyhteisön maa kun on) rantautunut sinne, mutta perinteisesti maltalaiset söivät vielä kotona...

  VastaaPoista
 4. Ylipainoisella ihmisellä seksuaalinen vire on selkeästi huonompi niin naisilla kuin miehillä.

  Naiset ovat alkoholin vaikutuksen alla seksuaalisempi, kun alkoholi nostaa naisilla testosteronitasoja.

  Miehillä taas nousee hetkellisesti testosteronitasot mutta nopean testosteronin nousun jälkeen elimistö laskee tasoja moneksi päiväksi alemmalle tasolle.

  Alkoholin juominen ei tästä syystä ole ikinä ns. miehekästä, fysiologisista syistä.

  Kun mies on vähärasvainen niin rasvakudos ei muodosta aromataasisynteesin kautta testosteronista estrogeenia.

  Sama tapahtuu naisellakin käsittääkseni, että liiallinen rasva% tekee naisesta ailahtelevamman ja masentuneen.

  Hormonit määräävät ja miehille tärkein hormoni on testosteroni, se määrittää olemuksemme ja antaa miehelle tarvittaessa räväkkyyttä suorittaa asioita naisia aggressiivisemmin.

  Toivon syvästi, että miehet saavat takaisin miehisyytensä ja ylipainoiset ja matalavireiset äidin mussukat poistuvat tahraamasta mieskuntaa.

  VastaaPoista
 5. Kävin tuossa aiemmin kommentoimassa ja Art De Vany on kommentoinnut blogissaan näin:

  http://www.arthurdevany.com/

  "Mark Christensen (author of Supercar) asked if his daughter should continue to run 10Ks. She finished high among 1500 runners in her first race with only light training.

  4. It is a highly destructive activity. Ankles, knees, hips, and lower back all take a pounding. She will develop poor posture and progressively grow shorter as her spinal disks compress. Her vascular system will become inflamed and she may develop asthma from the LA basin air and high volume breathing. She will age more rapidly and compromise her immune system. Her stress hormones will elevate and her good hormones will decline."

  Selkeästi Art viittaa, että pitkän matkan juokseminen on tuhoavaa nivelille kuten nilkat, polvet, lantio saavat kovaa rasitusta.

  Myös alaselän terveys on vaarassa, koska lantion asento muuttuu vaarallisen nopeasti huonoksi(tämä on pohjimmainen syy ed. mainittuihin ongelmiin).

  Lisäksi pituuskasvun arvelee häiriintyvän koska välilevyt ja varmaan tarkoittaa epifyysilevyjen sulkeutumista, mikä lopettaa pituus kasvun loppujen lopuksi.

  Sydän ja verenkiertoelimistö joutuu tulehdustilaan, joka kroonistuu juoksemisen jatkuessa.

  Ja lisäksi on todellisuutta, että kyseinen henkilö vanhenee nopeammin ja vastuskyky vaarantuu tämän urheilumuodon takia.

  Stressihormonit kuten kortisoli nousee harjoittelussa 45 min. jälkeen(tutkimus tehty kestävyyspyöräilijöillä, joilla reidet ovat jatkuvalla rasituksella 45 min. ajan)

  45 min. paikkeilla harjoituksesta testosteroni oli tavallista korkeammalla mutta tämän jälkeen kortisolia erittyy liikaa ja tyrehdyttää hyödyt esim. lihasmassan hankinnan kannalta.

  Tiedän, että tämä sotii agendaasi vastaan Christer mutta jotain totuttaa tässäkin on.

  Itse tykkää nopeusvoima lajeista ja ne ovat minusta terveellisempi lajeja kuin pitkän matkan juokseminen ikinä.

  VastaaPoista
 6. Thinker on käynyt ajattelemassa blogissani. En voi muuta kuin yhtyä ajatuksiin lihavuudesta. Oikeastaan ainoa asia minkä suhteen olisin täsmentämässä käsitystäsi on tämä asia, joka liittyi pitkän matkan juoksemiseen:

  "Myös alaselän terveys on vaarassa, koska lantion asento muuttuu vaarallisen nopeasti huonoksi(tämä on pohjimmainen syy ed. mainittuihin ongelmiin)."

  Ainakin minä pyrin valmennuksessani huomioimaan nämä seikat kertomalla, että etunoja ei lähde lantiosta vaan nilkoista. Pitäisi pyrkiä askellukseen, jossa ikäänkuin kaatuu eteenpäin väkisin nilkoista lähtien (vaikea selittää pelkästään tekstiä tuottamalla). Juostaan lantio edessä ja askel rullaa sillä tavalla, että askelkontakti maahan on mahdollisimman lyhyt ja napakan rullaava. Onnistuakseen lantiossa pitää olla voimaa ja alaraajoissa lihasteen hermotus kunnossa. Saavuttaakseen tämän, pitkän matkan juoksija tekee runsaasti tekniikka-, lihasvoima- ja koordinaatioharjoitteita.

  Kiitos arvokkaista kommenteista!

  VastaaPoista