keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006

Urheiluvalmiste alensi verenpainetta

Urheiluvalmiste on yhteisnimike kaikille niille ravinto-ai­neille, joita käytetään urheilussa täydentämään normaalia ruokailua. Näihin lasketaan mm. erityisruokavalmisteet (esim. hiilihydraatti-, proteiini- ja urheilujuomat), ravinto­lisät (esim. vitamiinit, ginseng, ternimaitovalmisteet ja krea­tiini).

Hydrolysoitu heraproteiini on sellainen urheiluvalmiste jossa proteiinit on osittain pilkottu di- ja tripeptideiksi. Tällainen sekoitus alensi yhdysvaltalaistutkimuksessa korkeasta verenpaineesta kärsivien potilaiden verenpainetta. Tutkimus julkaistiin The Journal of Clinical Hypertension -lehden marraskuun numerossa. Ihmisellä tällaista heraproteiinin verenpainetta alentavaa tehoa ei ole havaittu aikaisemmin. Foodnavigatorin mukaan aikasemmin on tehty kokeita vain eläimillä.

Minnesotan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa osallistujille annettiin päivittäin joko 20 grammaa hydrolysoitua heraproteiinia tai käsittelemätöntä heraproteiinia. Hydrolysoitua heraproteiinia saaneiden yläpaine (systolinen verenpaine) aleni keskimäärin 8 elohopeamillimetriä ja alapaine (diastolinen verenpaine) keskimäärin 5,5 elohopeamillimetriä kontrolliryhmään verrattuna. Vaikutus perustui todennäköisesti heran sisältämiin bioaktiivisiin peptideihin. Tutkimuksia tarvitaan kuitenkin lisää tulosten varmentamiseksi.

Vaikea sanoa onko tässä aidosta hoitotuloksesta kyse vai onko ravintolisäbisnes hakemassa lisää maksavia asiakkaita.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 22.11.2006

4 kommenttia:

 1. Anteeksi, kommenttini ei liity tähän kirjoitukseen.

  Voisitko käydä blogilista.fi:ssä vaihtamassa vanhan veteraaniurheilija-blogin osoitteeksi tämän blogin osoitteen? Selaan blogeja yleensä blogilistan kautta ja varmaan moni muukin. Nyt joudun joka välissä erikseen tarkastamaan, onko tullut päivityksiä. :)

  Kiitos jo etukäteen.

  VastaaPoista
 2. Asia korjaantui, kun laitoit "uusi" ja "vanha" määreet blogeihisi. Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Hyvä jos näin kelpaa sinulle. Nuo tuhatkunta juttuani tuossa vanhassa blogissani ovat yhä luettavissa. Uusia kirjoituksia tulee vain tähän uuteen blogiin.

  VastaaPoista