maanantaina, marraskuuta 27, 2006

Vitamiinit lautaselta - ei purkista

Muutaman viikon kuluttua ilmestyy Ruotsissa Susanna Larssonin väitöskirja Diet and gastrointestinal cancer : one-carbon metabolism and other aspects. Svenska Dagbladet hehkuttaa kirjan puolesta jo etukäteen.

Me tiedämme, että ravintomme on keskeisessä roolissa kun puhutaan ihmisen terveydestä. Luvataanhan jopa suojaa syöpää vastaan rohkeimmissa kirjoituksissa. Ravinto on kuitenkin niin monitahoinen käsite, että selvää linjausta ei voida antaa siitä mitä ihmisen pitää syödä pysyäkseen terveenä. Tähän pyrkii Karoliinisen instituutin väittelijä Larsson paneutumaan tarmokkaasti. Epidemiologisia tutkimuksia hän on käynyt läpi ja erityisesti keskittynyt siihen mitä meidän pitää syödä jotta välttäisimme maha- ja suolistosyöpiä.

Mikä on Susanna Larssonin johtopäätös? Mitä meidän pitää syödä? Tässä Larssonin lista:
  • syö vähemmän punaista lihaa (nauta, sika)
  • vähennä lihaleikkeleiden kulutusta
  • vähennä sokerinkulutusta
  • juo vähemmän limsaa
  • syö enemmän vihanneksia ja hedelmiä
  • suosi täysjyvätuotteita
  • nauti paljon maitotuotteita
  • harrasta enemmän liikuntaa
  • älä päästä itseäsi lihomaan
  • lopeta tupakointi
Tämä voi kuulostaa provokatiiviselta puheelta, sanoo Larsson, mutta tämä on se viesti mikä ponnahtaa silmille kun olen käynyt läpi ravintotutkimuksia. Näin toimien pysyy terveenä ja riski sairastua suolistoperäisiin syöpiin vähenee. Lisäksi näillä yksinkertaisilla ohjeilla voidaan vaikuttaa tervehdyttävästi myös sydän- ja verisuonitauteihin, sydänkohtauksiin, diabetekseen ja muihin syöpäsairauksiin.

Väitöskirjassa tulee esille korostetusti B-vitamiinien (erityisesti B6 ja B9) ja magnesiumin rooli. Nauttimalla sellaista ravintoa jossa näitä vitamiineja ja tätä hivenainetta on riittävästi, voidaan vähentää syöpäriskiä. Foolihappo (B9-vitamiini) on nykyään kaikkien huulilla. Pitäisikö rynnätä päätäpahkaa apteekkiin ja ostaa pilleripurkki? Larsson on sitä mieltä, että pilleripurkki jätetään ostamatta. Sen sijaan muutetaan ravintotottumuksia.

Lähde: Svenska Dagbladet, 27.11.2006

9 kommenttia:

  1. Silmiini pisti pari asiaa:
    Kalasta ei sanota sanaakaan, ainoastaan lihan kulutuksesta.
    Lihan suhteen minua edelleenkin askarruttaa, onko kyseessä ruoanlaittotavat vai liha itsessän. Grillatussa lihassa on karsinogeenejä, mutta entäpä joulukinkussa?

    VastaaPoista
  2. En tiedä Anja. En ole nähnyt väitöskirjaa. Olen kirjoittanut Susannalle kysyen juuri tuota samaa asiaa (!), mutta ymmärrettävästi hän ei vielä ole ehtinyt vastaamaan kirjeeseeni.

    Näin Susanna sanoo äsken ilmestyneessä artikkelissaan:
    The results of this meta-analysis of prospective studies support the hypothesis that high consumption of red meat and of processed meat is associated with an increased risk of colorectal cancer.

    Odotan kirjettä Susannalta.

    VastaaPoista
  3. Susanna Larsson kirjoittaa näin:

    Hej Christer,

    När det gäller rött kött och kolorektalcancer skulle det delvist kunna vara hemjärnet som är skadligt. Hemjärn kan tillsammans med aminosyror (finns i protein) bilda nitrosaminer i tjocktarmen. Charkuteriprodukter skulle kunna öka risken för kolorektal och magsäckscancer via tillsattsämnen (nitrit) och salt (när det gäller magsäckscancer). Stekt bacon kan även innehålla carcinogena nitrosaminer.

    Vänliga hälsningar,

    Susanna Larsson

    VastaaPoista
  4. Mietin tuota "pilleripurkki jätetään ostamatta" sanomaa.

    Ehdottomasti on niin, että hyvälaatuinen ravinto vitamiinien yms. lähteenä on ensisijainen ja tärkein.

    Mutta eikö kuitenkin ole niin, että osasta vitamiineja on hyötyä myös sen yli, mitä ruoasta saadaan? Ääriesimerkkinä tästä on tietenkin D-vitamiini, jota kylläkin saa ruoasta, mutta jonka riitävän saannin varmistamiseksi kuitenkin jopa suositellaan ravintolisiä vähintään lapsille.

    En näe mitään syytä, ettei tämä sama voisi pitää paikkansa myös joidenkin muiden mikroravinteiden kohdalla. Yhtenä mieleentulevana on resveratroli, jota löytyy mm. punaviinistä. En suosittelisi punaviiniä kovinkaan suuria määriä kittaamaan.

    Populaatiotasolla suurimmat parannukset varmasti saataisiin, jos epäterveellisesti syövät ihmiset muuttaisivat joukolla ruokailutottumuksiaan. Vitamiinipillerien popsiminen voi houkuttaa olemaan tekemättä niin ja siksi ymmärrän skeptisyytesi niitä kohtaan.

    Mutta entä yksilöt, jotka jo syövät terveellisesti?

    VastaaPoista
  5. Larsson ei kyllä tässä vastannut tuohon grillaamisen aiheuttamiin karsionogeeneihin, lukuunottamatta sivuamista pekonin osalta. Minä nyt tarkoitan lähinnä grillissä muodostuneita yhdisteitä, eikä siinä tarvita lisättyä nitriittiä.
    Eli avoimeksi jää toistaiseksi tämä asia.

    VastaaPoista
  6. Parahin tiedemies. Pilleripurkki voi houkutella syömään epäterveellisesti. D-vitamiinia kannattanee harkita talvikuukausina Suomessa. Yritän saada Deet noista maitotuotteista. Eiköhän terveellisen ravinnon myötä saa kaiken tarvitsemansa. Kannattaa liikkua tarpeeksi, jotta annoskoot saa pidettyä riittävän suurina. Laihduttajat saattavat tarvita vitamiinilisiä. Sorry, tuli vähän sekava vastaus. On vähän kiire.

    VastaaPoista
  7. "Grillaaminen on PAHa juttu. :-) "

    Tuota minä juuri ajan takaa. Kuinka suuri osuus punaiseen lihaan yhdisetyistä syöpätapauksista johtuu PAHoista grillauksen sivutuotteista. Eikö silloin ole aivan sama, grillaako kalaa tai esimerkiksi tofua tai valkoista lihaa kuten broileria?

    VastaaPoista
  8. Larsson puhuu jostakin hemiraudasta, joka voisi reagoida aminohappojen kanssa ja näistä syntyisi suolistossa nitrosoamiineja. En tiedä tuosta asiasta itse yhtään mitään.

    VastaaPoista