tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Krooh... krooninen väsymysoireyhtymä

Sain heinäkuussa 2006 sähköpostilla vetoomuksen mainostaa internetsivuja, jotka käsittelevät kroonista väsymysoireyhtymää (chronic fatigue syndrome, CFS). Olen jatkanut sivujen seuraamista mainostamisen jälkeenkiin suurella mielenkiinnolla.

Ymmärrän, että kroonista väsymysoireyhtymää sairastavat ovat väsymässä yhteiskunnan, terveysviranomaisten ja lääkärienkin nuivaan suhtautumiseen tähän vakavaan sairauteen.

Joitakin päiviä sitten luin Science Daily -lehdestä, että CFS:ää sairastaa Yhdysvalloissa arviolta miljoona maan kansalaista. Herkästi psykiatriseksi vaivaksi kääntyvä CFS on erittäin vaikea ja invalidisoiva sairaus. Tällä hetkellä on menossa laaja kampanjointi CFS:n tunnetuksi tekemiseksi erityisesti Yhdysvalloissa. Sairaudesta on ilmestynyt tuhansia tutkimuksia ja tieto sairauden kliinisistä oireista leviää kaikkien tietoisuuteen.

Millaisia oireita sairaus aiheuttaa? Sairastuneella on itsepintainen ja uuvuttava väsymystila. Nukkuminen ei poista väsymystä. Muina oireina voi esiintyä ahdistusta, masennusta, erilaisia tulehduksia, lihas- ja nivelkipuja, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia ja huonomuistisuutta. Hoitamattomana tauti jatkuu keskimäärin 4–5 vuotta.

Mistä CFS johtuu? Kukaan ei tiedä varmasti, mistä tauti johtuu ja kuinka se syntyy. Sen voi laukaista yksipuolinen ruokavalio, virusinfektio tai stressi. CFS voi iskeä yhtä hyvin täysin terveeseen ja hyväkuntoiseen kuin sairaaseen ja huonokuntoiseen ihmiseen. Taudin yhdeksi syytekijäksi on paljastumassa geenivirhe.

Matti Tolosen mukaan CFS on itsepintainen ja masentava tila, joka kohtaa niin (yli 11-vuotiaita) lapsia kuin aikuisiakin. Lääkärit ovat tähän asti vähätelleet tautia, koska tavanomaiset laboratorio-, röntgen- ja muut tutkimukset eivät paljasta mitään normaalista poikkeavaa. Niinpä on uskottu, että vika on potilaan "korvien välissä" tai että potilas on kverulantti, joka satuilee oireita saadakseen joitakin korvauksia tai muita etuja. Tauti sekoitetaan usein masennukseen ja sitä hoidetaan väärin.

Mikä mahtaa olla tilanne Suomessa? Otetaanko sairaus vakavasti?

Käykää ihmeessä täällä: CFS-verkko on hieno suomenkielinen sivusto!

Lähde: Science Daily, 3.11.2006

1 kommentti:

  1. Tässä on sellainen oire, johon aion perehtyä.

    Omega-Zone kirjassa tähän viitataan osittain ja oikeastaan suoraankin, kun siinä puhutaan hapetusreaktion vaikutuksesta ihmisen toimintaan.

    "Uusien tutkimusten mukaan CFS on tulehdustila, jossa potilaan veren tulehdussytokiinit (interleukiinit ja isoprostaanit) ovat koholla (Clin Diagn Lab Immunol. 2005 Jan;12(1):52-5). Ne heikentävät muistia ja aiheuttavat väsymystä, letargiaa (voimattomuutta) ja insuliiniresistenssiä"

    Jos pahasti väärässä ole niin tämä taudin tulevaisuuden kuvan selvittäminen on erittäin tärkeää.

    VastaaPoista