lauantaina, marraskuuta 18, 2006

Viinirypäleitä ylipainoon ja diabetekseen!

Uuden tutkimustiedon mukaan muun muassa viinirypäleistä saatava resveratroli -niminen antioksidantti suojaa diabetekselta ja liikapainolta. Yhdisteen vaikutus perustuu sen kykyyn aktivoida aineenvaihdunnan säätelyyn vaikuttavaa geeniä.

Resveratrolia on toistaiseksi testattu hiirillä, joissa se lisäsi fyysistä suorituskykyä huomattavasti, suojasi niitä liikapainoisuudelta ja paransi insuliiniherkkyyttä. Tulokset antavat olettaa, että tutkitulla geenillä on tärkeä merkitys myös ihmisen energia-aineenvaihdunnan säätelyssä. Tutkimukseen osallistunut Sirtris Pharmaceuticals on jo ryhtynyt tuumasta toimeen, eli kehittää resveratrolin ominaisuuksiin perustuvaa lääkettä tyypin 2 diabeteksen ja ylipainon hoitoon.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Strasbourgin, Kuopion ja Johns Hopkinsin yliopistojen sekä Bostonissa sijaitsevan Sirtris Pharmaceuticals -yhtiön tutkijoiden kanssa. Tutkimusryhmän laatima artikkeli on julkaistu arvovaltaisessa Cell- tiedelehdessä. Suomesta tutkimukseen osallistui akatemiaprofessori Markku Laakso.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 17.11.2006

2 kommenttia:

  1. Jos resveratrolia on viinirypäleissä, eikös sitä ole myös viinissä. Niissä 1700-luvun sokeritaudin hoito-oheissa taidettiin mainita punaviini...
    :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio Anja. Tietojeni mukaan esim. ranskalaisten huomattavan alhaisen sydän- ja verisuonitautiesiintyvyyden on selitetty johtuvan heidän runsaasta punaviinin kulutuksestaan ja viinin sisältämästä resveratrolista.

    VastaaPoista