tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Varo muskelimiestä!

Anabolisten steroiden käyttäjät tekevät enemmän aseellisia rikoksia mutta myös enemmän petoksia kuin muut lakia rikkovat kansalaiset, havaittiin Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa. Sen sijaan anabolisten steroidien käyttäjillä ei ollut yleisesti enemmän väkivaltarikoksia, omaisuusrikoksia tai seksuaalirikoksia.

Upsalan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin millaisia rikoksia olivat tehneet 1440 ruotsalaista, jotka vuosina 1995-2001 oli passitettu huumetesteihin. He olivat pääasiassa nuoria miehiä ja heidät oli lähetetty huumetestiin erilaisista laitoksista, mm. huumevierotuksesta, poliisiasemilta ja tulliasemilta. Positiivisia tuloksia löytyi 241 ihmiseltä, jotka olivat keskimäärin 20-vuotiaita.

Rikokset jaettiin viiteen ryhmään: väkivaltarikokset joihin kuuluivat murhat, tapot ja ryöstöt, aseelliset rikokset, omaisuusrikokset, petokset ja seksuaalirikokset. Anabolisten steroidien käyttäjät olivat kaksi kertaa useammin tehneet aseellisia rikoksia ja puolitoista kertaa useammin petoksia kuin ne, joilta anabolisten steroidien merkkejä ei löytynyt. Sen sijaan väkivaltarikoksia yleensä, omaisuusrikoksia tai seksuaalirikoksia heillä ei ollut enempää kuin muilla.

Anabolisten steroidien käyttäjillä tiedetään esiintyvän äkillisiä aggressiivisia ja väkivaltaisia purkauksia ja muutenkin impulsiivista, arvaamatonta käyttäytymistä. Myös voimakkaat mielialan vaihtelut masennuksesta maanisuuteen ja jopa psykoottiseen tilaan asti ovat tunnettuja sivuvaikutuksia ihmisillä, yleensä miehillä, jotka kasvattavat lihaksiaan mieshormoneilla.

Lähteet: Radion tiedeuutiset, 6.11.2006 ja Archives of General Psychiatry 63: 1274-1279, 2006

4 kommenttia:

 1. Tässä tullaan osittain vanhaan uskomukseen, mikä pohjautuu siihen "faktaan", että testosteroni tekee nuorista miehistä aggressiivisia.

  Toisaalta asia kuitenkin hyvin kääntein siihen nähden, että aivojen kehittymättömyys tekee suureksi osaksi sen, että käytöstä ei osata hallita.

  Ihmisen aivot kehittyvät n. 24-vuotiaaksi ja samalla delegointi ja asioiden järjestely kehittyy.

  Palatakseni muskelimiehiin on todettava, että jos anabolisilla steroidella yritetään korvata tavanomaista tunneskaalan kehitystä ja kasvattaa egoa.

  Niin ei kovin kauan tarvitse miettiä, että ongelmat korostuvat vain, jos taustalla onkin jo aidosti isoja mielenterveysongelmia tahi tunne-elämän häiriötä.

  Pohjimmainen asia tässäkin on, että jos 60-vuotias mies ottaa anabolisen steroidikorvaushoidon niin alkaako kyseisen mies riehumaan holtittomasti(oletetaan, että mies on henkisesti terve muuten koko ikänsä ollut)?

  Faktoja tuossa tuli kuitenkin sen verran, että kun hormonikuuri loppuu niin masennusta voi ilmetä hyvinkin massiivisella tavalla.

  Samankaltainen masennus tulee silti myös vanhemmalle väestölle, etenkin miehille, kun testosteronin tuotanto alkaa vähentyä.

  Olen pohtinyt kommenteissani jo entuudestaan, onko testosteronin määrän pakko pienentyä vanhetessa ja onko jostain syystä yhteiskunnassa tullut itsestään selväksi, että vanhempana on "oikeus" lihota ja testosteronitasojen laskea?

  Ja kaikki tämä olisi vielä luonnollista?

  VastaaPoista
 2. Liityykö tähän anonymous millään lailla taannoin 1970-luvulla pinnalla ollut teoria, että vankilat ovat täynnä XYY-miehiä? Sellaisia miehiä joilla on ylimääräinen Y-kromosomi ja ehkä parikin ylimääräistä Y-kromosomia. En ole seurannut tämän tutkimusalueen kehittymistä ollenkaan viime aikoina. Kauan aikaa sitten näkyi siis jonkinlainen yhteys aggressivisuuden, henkisen kehityksen ja Y-kromosomien lukumäärän välillä.

  Ihan kiehtova asia on tuo esille tuomasi iäkkään miehen viriilisyyden nostaminen testosteronilla ja sitä mahdollisesti seuraava masennus steroidikuurin loputtua. Tästä on näyttöä, täytyy kaivella kirjallisuutta. Eiköhän olisi parasta antaa iäkkään miehen rupsahtaa rauhassa, steroidit vain sekoittavat sen vähäisenkin järjen mikä saattaa olla jäljellä... Testosteroni tippuu luonnostaan ikääntyvällä miehellä. Antaa tippua minun mielestäni.

  Todella mielenkiintoinen kommentti!

  VastaaPoista
 3. "Liityykö tähän anonymous millään lailla taannoin 1970-luvulla pinnalla ollut teoria, että vankilat ovat täynnä XYY-miehiä? Sellaisia miehiä joilla on ylimääräinen Y-kromosomi ja ehkä parikin ylimääräistä Y-kromosomia. En ole seurannut tämän tutkimusalueen kehittymistä ollenkaan viime aikoina. Kauan aikaa sitten näkyi siis jonkinlainen yhteys aggressivisuuden, henkisen kehityksen ja Y-kromosomien lukumäärän välillä."

  Mielenkiintoinen kommentti!, täytyykin perehtyä tähän, josko löytäisi tietoa lisää.

  Testosteroni tippuu nykyisellään paljonkin tuossa 35-vuotiaana kaiketi.

  Mene ja tiedä, testosteroni vaikuttaa kuitenkin miehen mielialaan melkoisesti ja "koukuttava" vaikutus siinäkin on olemassa.

  Enkä ole esittämässä korvaushoitoa ratkaisuna esim. 60-vuotiaalle miehelle.

  Luonnollinen tapa on parempi.

  VastaaPoista
 4. Ite ainaki olen korvaushoidolla hautaan asti. Testo se on joka miehestä miehen tekee. Toki joillekin liika on liikaa. Mulle ei teston kohalla mikään ole liikaa, noin niinku käyttäytymisen kannalta ajateltuna.

  VastaaPoista