perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Google on lääkärin tärkeä apuväline

Internetin suosituin hakukone Google voi tulla lääkäreiden avuksi kun he nopeasti haluavat lisätietoa haastavien sairauksien hoidossa. Australialainen lääkäritiimi pisti Googlen testiin. He tutkivat 26 sairastapausta Googlen avulla ja 15 tapauksessa (vähän yli puolessa) netistä löytyi Googlen avulla oikea diagnoosi. Heidän löydöksensä on luettavissa British Medical Journalin nettisivustolla. Lääkäreiden mielestä Googlesta voi olla paljonkin hyötyä, mutta potilaan kohdalla se ei tietenkään voi täysin korvata lääkärissä käyntiä.

Googlessa on professori Mayur Lakhanin mukaan yli 3 miljardia (3 billions) lääketietellistä artikkelia ja eräs suosituimpia netin käyttöalueita on terveystiedon hankkiminen. Lääkäreillä on (ainakin omasta mielestään) tavattoman paljon tietoa lääketieteestä aivolokeroihinsa haudattuna, mutta harvinaisissa sairauksissa heilläkin voi olla tarvetta hakea lisätietoja netistä.

Google löysi oikean diagnoosin mm. näissä sairauksissa: Creutzfeldt-Jakobin sairaus, Cushingin oireyhtymä ja Churg-Straussin oireyhtymä. Googlesta puuttuu tiedon järkeilyominaisuus tohtori Hangwi Tangin mukaan ja sen takia on kyseenalaista voidaanko kovinkaan lämpimästi suositella Googlen käyttöä ihan kadunmiehille. Google ja monet muut internetin tietopankit ovat erinomaisia apuvälineitä lääkäreille.

Erään potilasyhdistyksen edustaja sanoo: Lääkäreillä on hyvin paljon tietoa sairauksista ja me olisimme huolestuneita jos he käyttäisivät nettisivustoja laajemmalti diagnoosien tekoon. Varsinkin ohjatessaan potilaita etsimään lisätietoja sairaudestaan internetissä, heidän täytyy valistaa potilaita väärää informaatioita tarjoavista sivustoista.

Lähde: BBC Health News, 10.11.2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti