keskiviikkona, marraskuuta 15, 2006

ISS raivostuttaa minua

Kovalla väännöllä, vakuuttelulla ja selvällä tarjouskilpailun voitolla siivousfirma ISS syrjäytti kotikaupungissani kunnallisen siivouspalvelun. Siivoojat ovat paikkakunnalla tietenkin raivoissaan syntyneestä epätyydyttävästä ratkaisusta. Heille on luvattu ISS-yhtiössä töitä. Ei välttämättä kaikille Paraisilla vaan yhtiön muissa toimipisteissä. Työolot tulevat rajusti heikentymään. On enemmän siivottavaa vähemmällä henkilökunnalla.

Kertokaa tämä Paraisten poliitikoille ja muille virkamiehille, jotka tunnontarkasti hyväksyvät aina sen edullisimman tarjouksen ja viis veisaavat paikkakunnan työntekijöiden tarpeista:

ISS Palvelut aloittaa yt-neuvottelut arviolta 190 toimihenkilön vähentämiseksi! Ensi maanantaina alkavat yt-neuvottelut koskevat noin 1 500 toimihenkilöä eri puolilla Suomea. Yhtiö perustelee vähennystarvetta negatiivisella kasvulla ja heikentyneellä kannattavuudella. Ei sellainen yhtiö voikaan menestyä, joka voittaa ylivoimaisesti siivousurakoiden tarjouskilpailuja. Paljon tuhoa ja hämminkiä yritys kylläkin saa aikaiseksi tällä menettelyllä.

ISS Palvelut tuottaa yrityksille ja julkiselle sektorille muun muassa kiinteistö-, siivous-, huolto- ja ruokapalveluja. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 420 Me ja se työllisti lähes 13 000 ihmistä eri puolilla Suomea. Kiinteistönhuoltopalveluja tarjoava ISS Suomi osti vuonna 2004 Engel-Yhtymän, josta Suomen valtio omistaa 43 prosenttia. Tanskalainen ISS on maailman suurin siivousalan yhtiö.

Missä on poliittikkojen ja virkamiesten selkäranka Paraisilla ja muualla Suomessa?

Paraisilla on yksi selkäranka pystyssä kulkeva poliitikko. Näin lukee kaupunginhallituksen pöytäkirjassa: Siivoustoiminnan palvelutuottajan valitsemiseksi on laadittu kustannuskalkyyli, tarkennettu talousarvio/taloussuunnitelma ja arviointimenetelmä tarjousten laadun ja hinnan painotusten mittaamiseksi. Näiden dokumentaatioiden mukaisesti siivoustoiminnan palvelutuottajaksi vuosille 2007-2009 ja optiot 1+1 vuotta vuosille 2010 ja 2011 esitetään ISS Palvelut Oy -yhtiötä. Päätös: Jäsen Stig Engman ehdotti, että asiassa ei tehdä päätöstä, ja totesi, että siivoushenkilöstön kanssa on keskusteltava. Engmanin ehdotus ei saanut kannatusta ja näin ollen se raukesi. Tämän jälkeen johtokunta hyväksyi kiinteistöpäällikön ehdotuksen. Asia liitteineen viedään kaupunginhallitukseen päätöstä varten. Jäsen Engman ilmoitti eriävän mielipiteensä.

Lähde: YLE uutiset, 14.11.2006

5 kommenttia:

 1. Mikä yhteys tällä päätöksellä on sinuun Christer?

  Vaikuttaako päätös sinun lähipiiriisi?

  Sukulaisiin?

  VastaaPoista
 2. Ei suoraa vaikutusta. Lähipiirini joukossa ei ole päätöksen takia onnettomaan tilanteeseen joutuvia. Asia harmittaa lähinnä yleisellä tasolla. ISS-tapaus kovine tarjouskilpailuineen ja poliitikkojen järjen pimentymisineen ei ole ainoa älyttömyys kotikaupungissani.

  VastaaPoista
 3. Minäkin asun Paraisilla.
  Voin vakuuttaa, että Hölmölässä tapahtuu.
  Annan esimerkin:

  Kaupungilla on yhdellä tontilla kolme taloa, kaikki autioita.
  Esitin heille, että vuokraisin sen talon joka on parhaassa kunnossa, kunnostaisin sen siten kun kaupungin virkamiehet suosittelevat jne.
  Kunnostuksessa tarvittavat tarvikkeet vähentäisin vuokrasta ja antaisin kuitit kaupungille.

  Eli, toisin sanoen minun työvoimani olisi ilmaista, mutta vaikka rahottaisin tarvikkeet, kaupunki ne maksaisi minulta saamillaan vuokrarahoilla, eli:
  - Kaupungin omistaman talon kunto kohoaisi ilman että se maksaisi mitää.
  - Kaupunki saisi vuokratuloja.

  Edelleen esitin että tutkittaisiin, josko ne kaksi muuta taloa olisi korjaukelvollisia?
  Jos olisi, voisi ne korjata pitkäaikaistyöttömillä, kuten esim. minä olen, ja niiden palkathan maksaa tunnetusti valtio (eli työtön työskentelee 4 tuntia päivässä ja saa hieman enemmän rahaa kuin jos hän istuu kotona).

  Mutta kaupunki oli päättänyt että talot puretaan!
  Asiassa on vain yksi nurja puoli: Kaupungilla ei ole rahaa purkaa näitä taloja, saatikka rakentaa uusia.

  No, tyhmiä päätöksiä tehdään aina ja kaikkialla, mutta se, että niitä ei kyseenalaisteta, kuten Christerin esimerkissä:
  - Yksi ihminen kyseenalaisti ja kukaan muu ei kannattanut. Sanottakoon vielä että tämä henkilö kuuluu puolueeseen joka on toiseksi suurin Paraisilla, eli kyseessä ei ole mikään yhden hengen populistipuolue, jos ymmärrätte mitä tarkoitan.


  Toinen asia mitä täällä ei näytetä ymmärtävän: Kauungin luottamushenkilöt ovat ne jotka sanovat mitä pitää tehdä, vetävät linja jne.
  Minulla on se käsitys että täällä eivät määrää valtuusto, vaan erilaiset kuppikunnat joiden selkärankana ovat virkamiehet.
  Virkamiehet haalivat yhä enemmän valtaa ja vaikutusvaltaa ja kansan valitsemat ovat kovin tyytväisiä kun saavat laittaa aina silloin tällöin kravatin niskaansa ja näyttäytyä valtuusto- yms, saleissa kuten senaattorit aikoinaan toogissaan.

  Henry

  VastaaPoista
 4. Niin, Henry, jos tämä Stig Engman olisi sen suurimman puolueen jäsen, Paraisilla ei siivoasi ISS. Tässä kaupungissa tämä suurin puolue päättää asioista. Jutellaan lisää paikallispolitiikasta kahvikupposen äärellä vaikkapa AXO:n kahvilassa pe 17.11. klo 14-15. Minä tarjoan. Minä olen aika nuorekkaan näköinen vanhus, minulla on pitkä tukka, silmälasit ja painoindeksi on 19,8. Kyllä sinä minut ehkä tuosta tunnistat. Tervetuloa kuulemaan kauhutarinoita.

  VastaaPoista
 5. Tulen varmasti!

  Kerronpa edeelleen yhden esimerkin:
  Lähellä asuntoani sijaitsee omakotitalo joka on rakennettu joskus 1950-luvulla ja ollut tyhjillään ainakin 3 vuotta.
  Kuulin että sen on vuokrannut kaupunki kaivosyhtiöltä, NordKalkilta.
  No hyvä. Minä kysyin kaupungin virkamieheltä josko minä saisin vuokrata tämän talon.
  Muuten kyllä, mutta siinä on havaittu mahdollinen homevaurio.
  Siispä sitä ei voinut vuokrata edelleen.

  Eli, kaupunki on maksanut vuositolkulla vuokraa kaivosyhtiölle talosta jota ei voi käyttää, sekä maksanut öljyt jonka talon öljykattila tarvitsee, jotta talossa olisi peruslämpö!

  Ja sitten sanotaan joka mutkassa ettei kaupungilla ole rahaa.
  No ei kai, jos kerran on mahdollista lämmittä harakoita ja vielä maksaa siitä!

  Henry

  VastaaPoista