lauantaina, marraskuuta 18, 2006

Pikaruoka pois lastenohjelmista Britanniassa

Täällä Anna Mård, Lontoo. Britannia on päättänyt poistaa pikaruokamainokset lasten televisio-ohjelmista. Tämän toimenpiteen arvioidaan heikentävän lastenohjelmien tuotantoa. Mainostajat siirtyvät internetiin.

Britannia kieltää tammikuun lopusta 2007 alkaen roskaruuan mainonnan lastenohjelmissa ja sellaisissa aikuistenkin ohjelmissa, joiden katsojien joukossa on paljon lapsia ja nuoria. Lasten lihomisesta huolissaan olevat terveyskampanjoijat olisivat halunneet täydellisen mainoskiellon ennen kello yhdeksää, mutta bisnesväelle tuleva kompromissikin on tuskallinen.

Britannian kaupalliset tv-kanavat menettävät tämän toimenpiteen johdosta kerralla 60 miljoonaa euroa mainostuloistaan. Elintarvikevalmistajat puolestaan joutuvat miettimään, miten ne pystyvät jatkossa rakentamaan tuotteidensa mielikuvia ja ylläpitämään myyntiään. Mainoskielto koskee kaikkia elintarvikkeita, joiden sokeri-, suola- tai rasvapitoisuus on yleisiä ravintosuosituksia korkeampi. Hampurilaisten, pitsojen, sipsien, makeisten ja limujen lisäksi tulilinjalle joutuvat mm. monet mehujuomat ja aamiaismurot, joissa on paljon sokeria. Kielto koskee kaikkia lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmia ja niitä lähettäviä maanpäällisiä kanavia sekä satelliitti- ja kaapeliyhtiöitä. Myös monet koko kansalle suunnatut viihde- ja musiikkiohjelmat joutuvat kiellon piiriin, jos niillä on runsaasti nuoria katsojia.

Britannian elintarvikeyhtiöt osasivat odottaa paljon puhuttua kieltoa, joka kuitenkin toteutui tiukempana kuin yleisesti ounasteltiin. Yhtiöiden ratkaisu tilanteeseen on nettimainonnan lisääminen. Esimerkiksi Domino's Pizza joutuu lopettamaan suositun Simpsons-sarjan sponsoroinnin. Sanomalehti Financial Timesin mukaan se aikoo siirtyä nettimainostajaksi. Yhtiö uskoo voivansa hyödyntää TV:ssä rakennettua tunnettuuttaan uusin keinoin. Televisioyhtiöt pelkäävät, että mainoskielto vaikuttaa väistämättä maassa tuotettujen lastenohjelmien tasoon. Ainoastaan luparahoitteisen BBC:n tuotannon tulevaisuudennäkymät eivät kiellon myötä heikkene. Pelkästään lasten- ja nuortenohjelmia välittävien kaapeli- ja satelliittikanavien tulot pienenevät kiellon seurauksena 15 prosenttia. Monien nuorekkaisiin ohjelmiin keskittyvien kanavienkin tulot voivat pudota liki kymmenen prosenttia, mutta tv-mainonnan kokonaiskakkuun kiellon vaikutus on vähäinen.

Veteraaniurheilija tervehtii tätä toimenpidettä ilolla!

Lähde: Taloussanomat, 18.11.2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti