torstaina, marraskuuta 23, 2006

Kovia dopinghuhuja taas liikkeellä

Urheilun mätäpaise, tuo iänikuinen dopingongelma, on taas ollut esillä keskusteluissa. Nyt syynä on uusi paljastuskirja, Skibby - forstå mig ret, joka ilmestyi eilen 22.11.2006. Tanskalainen entinen ammattipyöräilijä Jesper Skibby on kirjassaan ehkäpä kovien myyntilukujen toivossa tuonut esille varsin raadollista tietoa ammattipyöräilyn dopingongelmasta. Anaboliset steroidit, EPO ja testosteroni ovat olleet Skibbyn hyväksi kokemia tehoaineita. Hän tunnustaa käyttänensä näitä aineita uransa aikana alkaen vuodesta 1991. Hän voitti useita etappeja kuuluisissa pyöräilykisoissa ympäri Eurooppaa. Skibby ei koskaan kärähtänyt, mutta on nyt synnintuskissaan väsännyt tämän tunnustuskirjan. Surullista on se, että Skibby ei ollut ainoa joka käytti dopingia systemaattisesti 1990-luvulla. Käryjä ei kuitenkaan sattunut kohdalle juuri kenellekään.

Tanskan Antidopingtoimikunnan johtaja Jens Evald on raivoissaan ja vaatii Jesper Skibbyä paljastamaan lisää erityisesti muiden kilpapyöräilijöiden dopingin käytöstä. Tähän Skibby ei kuitenkaan ole suostuvainen. Tanskalainen Bjarne Riis, joka on voittanut arvostetun Ranskan ympäriajon, sanoo olevansa täysin tietämätön niistä asioista, joita Skibby mainitsee kirjassaan.

Näissä asioissa tulee aina niin surullinen mieli.

Lähde: Wikipedia tanskaksi, 23.11.2006

2 kommenttia:

  1. Kyllä minusta on ollut lähtökohtaisesti aina selvää, että huippu-urheiluun doping kuuluu aivan olennaisena osana. Kun voitto on se, mihin pitää päästä ja kyse on paitsi rahasta ja elannosta, myös ihmisen koko identiteetistä, niin selvähän se on, että keinot kuin keinot otetaan käyttöön.

    Mielestäni suhteessa liikkumiseen on jo pitkään pitänyt ottaa sellainen asenne, että terveen elämän ja liikunnan ilon kanssa huippu-urheilulla on kovin vähän tekemistä nykypäivänä. Se on bisnestä isolla B:llä.

    VastaaPoista
  2. Terveysliikuntaa minäkin puolustan. Välillä nämä dopinguutiset saavat uskoni horjumaan mitä tulee rehtiin kilpaurheilutoimintaan. En tiedä miksi juuri tämä paljastus tuntuu niin masentavalta. Hieno urheilulaji, kilpapyöräily, on kriisissä ollut jo pitkään. Tämä tanskalaispaljastus ei ainakaan tilannetta helpota.

    VastaaPoista