Keskustelin taannoin erään palomiehen kanssa. Kun palomiesten eläkeikää esitettiin nostettavaksi ja esitys yllättäen meni läpi, asia perustui paljolti poliittiseen pelleilyyn. Asiaa valmisteleva poliitikko (entinen huippu-urheilija!) oli pyydetty osallistumaan palomiesten kera heidän työkykyään mittaavaan kuntotestiin. Poliitikko osallistui kuntotestiin, suoriutuen niistä vaivoin. Hän oli sanonut raahautuessaan vaivoin kotiinsa, että palomiehen työ on nuorten miesten hommaa ja äänestävänsä eläkeiän laskemisen puolesta.
Meni muutama päivä ja poliitikko äänesti eläkeiän nostamisen puolesta! Loistavasti järjestetty palomiesten demonstraatio tuotti odottamattoman tuloksen. Kuinkakohan paljon tällaista tapahtuu muissa yhteisissä asioissamme, joita poliitikot hoitavat?
Palomiesten on aihetta jatkaa kamppailuaan eläkeiän laskemista varten, jotta eläkepäivistä voi nauttia edes muutaman vuoden verran enemmän. Amerikkalainen tutkimus paljastaa, että palomiehillä on runsaasti vakavia terveysvaivoja. Metatutkimuksessa, jossa on yhdistetty tiedot 32 tutkimuksesta (110000 palomiestä tutkittu), osoittaa että erilaiset syöpätaudit ovat tavallisia. Tulipalossa vapautuvat myrkylliset kaasut aiheuttavat kivessyövän kaksinkertaistumisen, kohonneen riskin saada non-Hodgkinin lymfooman ja multippeli myelooman. Eläkeiän laskemisen lisäksi nousee palomiehillä tärkeään rooliin suojavarustuksen kehittelytyö, sanoo professori James Lockey, joka on tehnyt tutkimuksen. Tutkimus on julkaistu tiedelehdessä Journal of Occupational and Environmental Medicine.
Mikä on muuten palomiesten eläkeikä Suomessa? Kuka tietää? Harva tietää, että se on 63-68 vuotta! Suomalaisten palomiesten eläkeikä on maailmanennätysluokkaa. Aikaisemmin palomiesten eläkeikä oli 55 vuotta. Kunnallista eläkeikäjärjestelmää uudistettaessa palomiesten eläkeikä on noussut portaittain 55 vuodesta 63–68 ikävuoteen.
Lähde: Svenska Dagbladet, 14.11.2006
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti