sunnuntaina, marraskuuta 05, 2006

Kivikautista ravintotarinaa

Minulle on lähetetty sähköpostilla (kiitos Anssi Manninen!) todella paljon mielenkiintoista luettavaa. Ilmeisenä pyrkimyksenä on pitää minut ajan tasalla ravintokysymyksissä. Mistään vähähiilihydraattisia ruokavalioita suosivien tutkijoiden suorittamasta aivopesusta ei taida olla kyse. Olen jo tarpeeksi tiukasti ilmoittanut neutraalin linjaukseni jatkumisesta.

Nyt olen saanut pätevän tuntuisen ruotsalaistutkijoiden työn luettavakseni. Tommy Jonsson ja iso liuta muita ruotsalaistutkijoita ovat syöttäneet sioille 15 kuukauden ajan, ei suinkaan helmiä, vaan paljon proteiinia ja viljatuotteet on jätetty kokonaan pois. Vieroituksen jälkeen siat jaettiin kahteen ryhmään, viljaa rouskuttaviin ("viljaa syövät siat") ja viljaa vältteleviin sikoihin ("kivikautiset siat").

Tutkimuksen tärkein havainto on, että paleoliittinen dieetti (kivikautinen ruokavalio), joka ei sisältänyt lainkaan viljaa, paransi insuliiniherkkyyttä sekä alensi CRP:tä ja verenpainetta verrattuna viralliseen viljapohjaiseen ruokavalioon. Tietääkseni tutkimuksessa ei kiusattu yhtään ihmistä ruokavaliomuutoksilla, mutta sikojen ja ihmisten yhteisiin piirteisiin kuuuluu monien muiden seikkojen lisäksi myös lähes identtinen aineenvaihdunta. Voitaneen siis olettaa, että myös ihmisillä saadaan vastaavat tulokset.

Havaittiin siis, että kivikautiset siat olivat 22% kevyempiä kuin viljaa syövät siat, mikä tietenkin saattaisi harmittaa sikafarmaria. Farmarin pettymys laantunee kuitenkin kun todetaan, että sikojen painonlasku johtui pääosin vähentyneestä vyötärörasvasta (joo, joo on siallakin vyötärö!). Sian "outokumpu" mitataan rintalastan alaosan kohdalta.

Ilmeisesti kivikautiset siat olivat terveempiä kuin viljaa syövät siat, sillä tulehdustasoja mittaava CRP-arvo oli parempi. Myös insuliiniherkkyyden pysyminen huomattavasti parempana kivikautisissa sioissa on terveyden merkki. Riski saada aikuisiässä sokeritauti vähenee tästä syystä.

Lähde: Tommy Jonsson, Bo Ahren, Giovanni Pacini, Frank Sundler, Nils Wierup, Stig Steen, Trygve Sjoberg, Martin Ugander, Johan Frostegard, Leif Goransson and Staffan Lindeberg. A Paleolithic diet confers higher insulin sensitivity, lower C-reactive protein and lower blood pressure than a cereal-based diet in domestic pigs. Nutrition & Metabolism 3: 39, 2006

4 kommenttia:

  1. Leipätiedotus:

    "Terveellisillä viljatuotteilla voi herkutella monta kertaa päivässä lihomatta. Ruisleipää ja täysjyväpuuroa voi syödä lähes rajatta. Viipale pullapitkoa kahvin kanssa on myös sallittu nautinto."

    VastaaPoista
  2. Anonymous siteeraa aivan oikein Leipätiedotuksen valistusmateriaalia. Toimiihan se tuolla tavalla, mutta liikunta-annoksen pitää olla huomattava jos ruisleipää meinataan syödä lähes rajatta ja vielä juoda pullakahvit päälle.

    Tässähän se juju onkin mielestäni, että leivällä herkuttelu edellyttää liikuntapanosta. Kaikki eivät liiku, joten pitää olla ohjeistus myös liikkumattoman elämäntyylin valinneille. Siihen kuulu maltillinen viljatuotteiden syönti ja se pullapitkon viipale jääköön nautiskelematta.

    Tässä nyt minun yksinkertaista höpinääni.

    VastaaPoista
  3. Nyt Christer puhuu mun agendaan sopivasti.

    Korkeahiilihydraattinen ruokavalio suorastaan huutaa säännöllistä liikuntaa.

    Mutta lisään vielä, että jäämme odottamaan viljan vaikutuksista tulevaa tietoa, mikä on nähdäkseni lisääntymään päin.

    VastaaPoista
  4. Kiva kun kirjoitteluni on tällä kertaa sopivaa. Leivästä tykkään kovasti!

    VastaaPoista