perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Keinotekoinen maha otettu käyttöön Englannissa


Kaikkea ne brittiläiset insinöörit keksivätkin. Nyt on kehitetty keinotekoinen maha! Se on sellainen tosi ruman näköinen muovista ja teräksestä rakennettu kone (katso kuva!), joka analysoi mahan sisällön. Se voi jopa oksentaa ja luvataan, että se kestää kauheimmatkin teolliset transrasvat hajoamatta.

Tämän koneen avulla on tarkoitus kehittää terveellisiä ruokia ja seurata miten ruoansulatusprosessi etenee. Pääsuunnittelija elää King's Collegessa Lontoossa ja tottelee nimeä Martin Wickham. Kone on niin fiksu, että se osaa pilkkoa järjestelmään saapuvan oikean ruoan. Siinä on oikealla lailla toimiva ruoansulatuskanava. Sitä uutinen ei kerro, osaako kone lukea, ymmärtääkö se puhetta ja suhtautuuko se skeptisesti ravitsemustieteen uusimpiin löydöksiin.

Tohtori Wickham paljastaa asian, jota olen jo pitkään epäillyt: "Tiedemiesten käsitys ruoansulatusjärjestelmästä on edelleen hyvin vajavaista ja tällä koneella voimme mahdollisesti saada asiaan lisää selvyyttä." Biokemisti tohtori Peter Ellis pitää konetta hyvin merkittävänä edistysaskeleena, sillä se kertoo lahjomattomasti mitä tapahtuu ruoalle kun se saapuu ruoansulatusjärjestelmäämme. Paljon skeptisempi on tohtori Stephen Bloom, aineenvaihdunnasta kovin kiinnostunut asiantuntija Imperial Collegessa Lontoossa. Hän varoittaa liian pitkälle menevistä johtopäätöksistä, sillä ruoansulatusjärjestelmä on niin tavattoman monimutkainen.

Lähde: BBC Health News, 10.11.2006

1 kommentti: