maanantaina, marraskuuta 06, 2006

Lihavuus on haudanvakava asia

Yksi suosikkilehdistäni on pirteä Upsala Nya Tidning. Tänään on luettavissa vakava viesti medel-Svenssonille Uppsalassa: Joka toinen siinä kaupungissa on ylipainoinen ja 10 prosenttia luokitellaan niin lihaviksi, että heidän kohdallaan elämän päivät tulevat täyteen ennen aikojaan.

Akateeminen sairaala Uppsalassa on juuri avannut lihavuusongelmaan paneutuvan yksikön, jota tulee johtamaan tunnettu ruotsalainen lihavuustutkija Margareta Öhrvall. Haastattelussa lääkäri Öhrvall ilmaisee huolensa siitä, että ihmiset eivät tunnu tajuavan miten vakavasta asiasta on kyse lihavuusepidemiassa. Mitään poppakonsteja lihavuusyksiköllä ei ole tarjolla: Muutoksia ravitsemukseen ja liikunnan lisääminen.

Parasta on ennaltaehkäisy. Kilojen salakavala kerääntyminen on estettävä ajoissa. Tarjotaan ravitsemusneuvontaa, lääkehoitoa ja ainoastaan hankalimmissa tapauksissa turvaudutaan leikkauksiin. Margareta Öhrvall haluaa lopettaa lihavien henkilöiden syyllistämisen. Lihavuutta pitää hänen mukaansa pitää aineenvaihdunnallisena sairautena, johon vaikuttavat perintötekijät ja ihmisen omaksuma elämäntapa. Arvokkaana ajatuksena Öhrvall heittää ilmaan haasteen kohdata lihava ihminen kaikilla tasoilla: ystävät, hoitohenkilökunta, yhteiskunta, poliitikot.

Lihavuus on pitkälti liikkumattomuusongelma. Turha haukkua pikaruokaa jos liikumme liian vähän. Mahdollisesti olemme tehneet liian hienoja selviytymisohjelmia lihaville. Ohjelmia, joiden toteuttamista ei ole laisinkaan mietitty. On täysin eri asia lukea lukuisia lihavuuden hoito-ohjelmia ja kohdata se henkilö silmästä silmään, joka on koko elämänsä ajan yrittänyt tulla toimeen liikakilojensa kanssa. Synkimmässä vaihtoehdossa, jossa lihavuus entisestään lisääntyy, joudumme pian sen tilanteen eteen, että emme voi enää ottaa vastaan kaikkia lihavuuden takia hoitoon hakeutuvia, sanoo Öhrvall lopuksi.

Lähde: Upsala Nya Tidning, 6.10.2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti